1 836 8

Защо е смущаваща “зелената вълна”

Яхнала социалистически проект, в който няма нищо ново, екологичната вълна, заляла много градове във Франция, не е непременно нито шанс за страната, нито за климата, смята Оливие Бабо, президент на Института Sapiens. На втория тур на общинските избори в неделя Зелените спечелиха в бастионите на десницата Марсилия и Бордо, както и в Лион, който от 2001 г. се управляваше от бившия министър Жерар Коломб. Страсбург, Тур, Поатие, Безансон, Коломб също си избраха нови кметове от “Европа Екология-Зелените”

Защо е смущаваща “зелената вълна”
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обявявайки, че е готов да подкрепи зеления кандидат на президентските избори през 2022 г., Оливие Фор ускори регреса на Социалистическата партия до ранга на избирателен резерв. Ще запомним, разбира се, скоростта, с която една централна политическа сила в нашата страна, която допреди три години държеше ключовете на президентството, парламента, почти всички области и повечето департаменти, успя да се превърне в нещо незначително. Но най-интересното е не толкова изчезването на това политическо течение, колкото новата му хипостаза. Противно на онова, което може би са смятали много важни хора в десницата, както и в левицата, съществуването на партийна машина, включваща активисти и избраници, не е толкова важно, колкото наличието на мобилизираща идеология. При липсата на доктрина, социализмът току-що завърши превъплъщанието си в по-вървежна кола.

От историческа гледна точка, екологията се формира като движение на съпротива срещу Просвещението и капитализма. По същество реакционна, консервативна и антилиберална, тя преживя известен разцвет с националсоциализма, при който темите за антикосмополитизма, връщането към земята, простите ценности и старата солидарност имаха отличен резонанс.

Зеленият социализъм вече не е разказ на надеждата, а на страха

Във Франция екологичното движение процъфтя върху руините първо на комунистическата идеология, а след това на социалистическата. Поради липсата на класова борба, светли бъднини и надежда за прогреса, историческата социалистическа телеология вече не върви. Обещанието коренно се промени. Вече на става въпрос да се надяваме на по-добър живот, а да позволим на шепа избрани да оцелеят при настъпващата катастрофа. Идеята вече не е да се даде достъп на трудовите маси до чудесата на технологията, а да бъдат предпазени от нейните заплахи. Вече не се обещава достъп до по-голям комфорт, който преди бе запазен за малцина привилегировани, а увещават хората да се откажат от този комфорт. Човешката дейност вече не е инструмент за еманципация, а точно обратното, тя подпечатва колективното чувство за вина, което трябва да изкупим. Индивидуалната воля трябва да абдикира пред Природата. Зеленият социализъм вече не е разказ на надеждата, а на страха, след като замени традиционния разказ за завладяването с кръстния път на доброволното лишаване. 

Традиционният социализъм се опираше на стремежа към прогреса, зеленият социализъм използва страха като средство за убеждаване. Така, напук на всички научни познания, с един замах се отхвърлят измервателните уреди Linky, 5G, ГМО, фитосанитарните продукти и ядрената енергетика. В старата си борба срещу индивидуалната свобода, в чийто център беше правото на собственост, задъханият социализъм видя всички ползи, които може да извлече от разказите за рухването. В новата религия на Гея човекът е грешник, осъден на вечно наказание. Той трябва да се лиши доброволно от личната си воля и да повери съдбата си на зелено духовенство, нагърбило се да определи какво има право да желае и пътя към щастието. Казват, че най-голямото лукавство на дявола е да се престори, че не съществува. 

Най-голямото лукавство на политическата екология е да внуши, че не е политическа, 

т.е. да представи идеологическия си избор като неизбежно решение. Безвъглеродната икономика, енергийният преход и по-общо опазването на околната среда се споменават, само доколкото оправдават премахването на позорната система. Фалшиви идеи пречат на избирателите да се гласуват информирано: да цитираме например това проучване, според което 86 на сто от младите хора смятат, че ядрената енергетика отделя много CO2. По същия начин реалната катастрофална равносметка от вятърните турбини или соларните панели грижливо бяха подминати с мълчание (никой например не говореше за последния документален филма на американеца Майкъл Мур, който ги разобличава). 

Наложените манихейски термини на дебата (спасителите на Земята срещу гробокопачите) забраняват да се мисли, че е възможна друга екология: прагматична, недоверчива към опростенческите идеи, защото осъзнава изключителната сложност на въпросите, свързани с околната среда, доверяваща се на науката, влюбена в прогреса и смятаща, че е възможно да се помирят процъфтяването на човека и опазването на околната среда.

Зеленият социализъм просперира при криза на демокрацията

Масовият процент въздържали се на изборите е подхранван от безразличието и озлоблението към системата. Чрез механизъм, който вече наблюдаваме в социалните мрежи, умерените гласове се изтриват или просто стават нечуваеми, докато най-екстремистките са най-видими и успяват да привлекат аудиторията. С други думи, безразличните и колебаещите се вече не гласуват, оставяйки политическо място за крайния вот. Все още малцинство при гласуването (с помощта на въздържалите се, един кмет може да бъде избран с по-малко от 20 на сто от гласовете), зеленият социализъм просперира при криза на демокрацията, като същевременно я ускорява.

Автор: Оливие Бабо, “Фигаро”

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: "Гласове"

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Госあ

  5 14 Отговор
  "Просвещението и капитализма" и какво ви кара да тези две неща да ти слагате на една МОНЕТА скъпи господине ? Левият бряг на Сена? Това е просвещението. А капитализма скъпи господине е съвсем друга бира. Той е от другия бряг. А всъщност знаете ли господине, на какво се базира зелената вълна? Едва ли. Базира се на спътникови данни,километри сондажи в арктическите ледове, наблюдение на океана със сензори от всякакъв тип и математически модели. Това господине се нарича наука. И тя се публикува в най престижните журнали за които едва ли сте чувал. Наука господине, от левия бряг, там където се намира Сорбоната. Наречете я зелена ,а аз пък мисля че е синя.
 • 2 Госあ

  3 5 Отговор
  Да, надолу съм съгласен с някои неща, ама що така лошо почна бе братчед? А?
 • 3 Госあ

  6 11 Отговор
  Иначе, зелените талибани с ветропоказателите и батериите политизират нещата. Факт. Но е достатъчно да бъдат погледнати емисиите и нещата веднага си идват на мястото. Само че точно капиталистите начело с рижавия палячо зад океана не се съобразява с науката. Не социалистите.
 • 4 Петров

  18 3 Отговор
  Gos или Гос! Господине! Какъв ляв, какъв десен бряг на Сена Господине?! Другата бира е на "зеления октопод". какви спътникови снимки, какви дълбоки сондажи , Господине?! Вие се криете Господине?! Като дявола сте. Не си написвате даже истинското име, а говорите за "науката" на зеления октопод. За псевдонауката, която не се интересува от научните доказателства, че Земята е в дълъг период на постепенно затопляне, започнал преди 12 хиляди години. Искате "зеленият октопод" да стане новият Мохамед, Буда и Христос под една одежда. Спрете да плашите хората, да вменявате вина на жителите на тази планета. Спрете да разклащате демократичните устои на обществата с налудничевите си призиви да се спре човешкия прогрес. Защото този прогрес не се дължи само на алчния капитализъм, а и на милиони честни изследователи, новатори, изобретатели...

  Коментиран от #5, #6

 • 5 Госあ

  3 12 Отговор

  До коментар #4 от "Петров":

  Господине знаете ли кой е Марслен Бертло ? Не не съм аз. Та ето такива хора са били на левия бряг на Сена? Схващате ли ? Няма какво друго да коментирам, казах вече,науката се публикува в научни журнали. И точно резултатите от стотиците километри сондажи,детекторите,сателитните данни и математическите модели са публикувани в най престижните научни списания. И знаете ли, 80% от учените подкрепят тезата за антропогенно индуцираното затопляне, а пък знаете ли че 93 % от учените с висок импакт всъщност абсолютно застават зад него. Не,аз казвам че именно технологията ще спаси света. Но истинската. И знаете ли, технологиите не са за да ви е меко на задните части,а точно обратното. Това са истинските технологии. Иначе, да. Определено трябва да бъде сложен край на консуматорския капитализъм. Дясната тиня почти заля левия бряг на Сена. Оптимист съм, че мангъровците са основно на балканите. Франция го показа.

  Коментиран от #8

 • 6 Госあ

  1 10 Отговор

  До коментар #4 от "Петров":

  Просто чуй гласа на науката, чиче. Не става въпрос за екстремизъм, феминизъм, джендъризъм,расизъм. Наука.
 • 7 В.В.П.

  1 6 Отговор
  НЕБИВАЛИЦИ...СМОТАН ПАСКВИЛ...ФРАНСЕТО ЗНАЕ КВО П РАВИ... НЯКОЙ ОСПОРИ ВОЛЯТА НА ФРЕНСКИЯ НАРОД..???..
 • 8 Гошо

  0 1 Отговор

  До коментар #5 от "Госあ":

  И по точно, като как ще стане това охлаждане на Земята и да се спре "антропогенно индуцираното затопляне "

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.