5 730 24

Един "бос", един президент и един бизнесмен: въпросите, които останаха без отговор

Подслушван ли е президентът Радев? И защо около кореспонденцията на Бобоков с Борисов все още цари мълчание?

Един
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската прокуратура напоследък е свръхактивна, но усещането за двоен стандарт в работата ѝ става все по-силно.

В четвъртък Пламен Бобоков показа есемеси, които бил разменил с министър-председателя Бойко Борисов през март 2019. В тях бизнесменът, който управлява "Приста ойл", настоява за среща по повод на задържания либийски танкер "Бадр" и нарича г-н Борисов "бос" - той бил "началник на държавата".

За безпристрастността на прокуратурата

Но дали г-н Гешев ще разследва и министър-председателя Борисов за "търговия с влияние", както президентския секретар Пламен Узунов? За кореспонденцията между секретаря и бизнесмена, в която впрочем също става дума за влошените отношения с Либия, прокуратурата е много словоохотлива. Тя разпрати разпечатки на разговорите до медиите, оправдавайки се с "големия обществен интерес". Същевременно за разговорите между Бобоков и Борисов обаче се пази мълчание. Нима "общественият интерес" към тях е по-малък? 

Вместо да отговорят директно на хвърлената от бизнесмена ръкавица, от прокуратурата разпратиха до медиите други разпечатки, от които изглежда, че г-н Бобоков е комуникирал и с президента Румен Радев. Те би трябвало да поставят бизнесмена в гореща вода, защото той отрича изобщо да има телефонния номер на държавния глава.

Пиарът на г-н Бобоков обаче заяви, че тези разпечатки не са от неговия телефон.

Поредният "ход" на прокуратурата не разсейва съмненията в безпристрастността ѝ, а дори ги засилва. Да, ако г-н Бобоков е излъгал, че няма координатите на президента, това не говори добре за него. В разговорите между тях, разбира се, само по себе си обаче може да няма нищо укоримо, а и не е ясно за какво точно е ставало дума - държавното обвинение не разкрива "репликите" на президента.

Така възникват нови, неприятни за прокуратурата въпроси. Може би двата най-важни сега гласят: Подслушван ли е държавният глава в скандално нарушение на закона? И защо се бави отговорът по темата за комуникацията между Борисов и Бобоков?

Дори подчинените на г-н Гешев да наваксат, залавяйки се и с подадената от бизнесмена "нишка", това няма да разсее съмненията в тяхната пристрастност.

Въпреки че в чл. 103 от Конституцията ясно е разписана процедурата за повдигане на обвинение срещу държавния глава, през януари 2020, г-н Гешев попита Конституционния съд при какви обстоятелства прокуратурата може да разследва президента и вицепрезидента. От държавното обвинение не си направиха труда да аргументират внезапния интерес към този специфичен казус.

Според Конституцията, процедурата по чл. 103 се инициира от народните представители; т.е. предвидено е "моторът" на едно обвинение срещу държавния глава да бъде парламентът, не прокуратурата. Причината е, че парламентът е институцията, която в най-голяма степен би трябвало да отразява констелацията от различните интереси в обществото.

Нужно ли е да припомняме на г-н Гешев, че - поне според Конституцията - България е република с парламентарно, а не с прокурорско управление? Или дефектите в работата на прокуратурата, трябва да бъдат компенсирани чрез промени в Наказателния кодекс?

България е "есемес демокрация"

По-рано през 2020 имаше сходен скандал - от разпространения от прокуратурата запис между президента Радев и командира на ВВС ген. Стойков се разбра, че държавният глава, въпреки имунитета му, е подслушван. Подслушването най-вероятно е било осъществено от ДАНС, които са пряко подчинени на Министерския съвет. 

Нима работата на г-н Гешев и колегите му не е базирана на правото, а на партийни и/или бизнес интереси? Интереси, които, например, им повеляват да внушават, че в президента и неговите секретари има "нещо гнило", нещо "престъпно"?

Що се отнася до случая с Пламен Бобоков, тезата му, че търсел контакт с високопоставени политически фигури, защото не желаел да се стига до драматично влошаване на отношенията между Либия и България (от което бизнесът му би загубил милиони), изглежда достоверна. Той няма как сам да "назначава" посланици; процедурата за определянето им е сложна и включва няколко институции, включително МВнР (вж. чл. 63 от Закона за дипломатическата служба).

Презумпцията за невиновност трябва да се спазва. Въпросите за "премълчаната кореспонденция" на Бобоков с Радев и Борисов, за "съмненията", "паднали" върху президентските секретари, трябва да се обсъждат и доказват единствено в съда.

Едно е ясно отсега: България е "есемес демокрация". Но какво правят обикновените граждани, които нямат достъп до финия слух на "босовете"?

Автор Петър Чолаков

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 67 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Бибоков

  80 8 Отговор
  "въпросите, които останаха без отговор" са защо НАП не разследва откъде има злата и пачки евраци в шкафчето си Бокича?! :\

  Коментиран от #4, #12

 • 2 Ххх

  28 8 Отговор
  Преди доста години четях исторически материали за ВСВ и бях запомнил от тогава един немски лозунг "Един райх, една армия, един фюрер". А сега имаме Дойче веле и "Един "бос", един президент и един бизнесмен:". Някаква асоциация в заглавията ?

  Коментиран от #17

 • 3 Ххх

  4 19 Отговор
  Към мой 2 - А Дойче Веле дали имат основания за подобни аналогии ? Или там някой отново се прави на интересен ?
 • 4 КОРЕМНОТО

  7 46 Отговор

  До коментар #1 от "Бибоков":

  Ако не беше к ух КАТО ТАРАМБУКА ,щеше а загрееш какво е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ на ДС доносници и..ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА уличаващи ФАТМАКА😂
 • 5 Я ...Я

  34 5 Отговор
  РАДЕВ ПОДСЛУШВАН ОТ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ.ОТ ТЯХ ОТЪРВАНЕ НЯМА. НО КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА БОЧКО: НЕГО ГО ПОДСЛУШВАН МОМИЧЕТА, МОМЧЕТА, СЪПАРТИИЦИ ЦЯЛА ТРУПА ПА, ЧЕ И СНИМКИ СИ ПРАВЯТ БЕЗ ТОЙ ДА РАЗБЕРЕ.....
 • 6 що така бе Миме

  4 47 Отговор
  Абеее ,ако някой ми изказва ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ за съдействието и ми казва в прав текст ,че ЗА ПОСЛАНИК ТРЯБВА ДА СЕ НАЗНАЧИ .... - нещо мирише (ама - много). Освен това Радев каза ,че ще ПУБЛУКУВА целият чат ,па нещо ... му мина мерака ,що така ???!!!

  Коментиран от #7


 • 7 любопитко

  5 23 Отговор

  До коментар #6 от "що така бе Миме":

  То в случая интересното е ,колко кеш е била "огромната благодарност" и колко кеш е "за посланик трябва да се назначи".
 • 8 частна прокуратура гешев еоод

  31 4 Отговор
  ми то оня си каза бога слънце каза с гешев се знаеме от 20г и сме си много близки ... какво още трябва за да се усети нормалния човек че нещата не са такива каквито ни ги представят
 • 9 редактор

  7 36 Отговор
  Към заглавието трябва да се добави и : един Грипен.
 • 10 Репресиран от герб

  22 2 Отговор
  Въпроси много отговорите са ясни и на децата.
 • 11 Лили

  4 42 Отговор
  Борисов е премиер нормално е бизнесмени да контактуват с него той отговаря за икономиката , която дори в момента расте. Но Узунов и Радев да уговарят бизнес сделки и назначават на посланници това е престъпно
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Всичко срещу президента.

  39 6 Отговор
  Да, не им поляга на гадостите президента, подслушвали са го, дано нещо измъкнат за да го компрометират. Рейтинга му расте, българите му вярват, а лицето с пълно шкафче с евро и злато, СО пищоф и уиски отказва глупости нс които се смее цял свят. Македонците казват, че докато спие Шкафчев, президента го дебнел с безпилотно летало! Голем смех нали? И като Шкафчев отиде в Брюксел ще чете в очите на другите присмех, сарказъм, подигравка и дори отвръщение. Злепоставянето чу не е само негово а и на България. Когато пътувате по света и с вас се държат унизително, благодарете на Шкафчев!

  Коментиран от #14, #15

 • 14 Позитано 20

  2 28 Отговор

  До коментар #13 от "Всичко срещу президента.":

  Браво другарю ,ще има премийка (ако Курнела е оставика нещо в касата).
 • 15 Репресиран от герб

  13 3 Отговор

  До коментар #13 от "Всичко срещу президента.":

  Сто плюса.

  Коментиран от #16

 • 16 Червен боклук

  2 11 Отговор

  До коментар #15 от "Репресиран от герб":

  Сто кръста ли?

  Коментиран от #18


 • 17 Ха ха

  16 2 Отговор

  До коментар #2 от "Ххх":

  Много точно.Дано да не си прав,защото тежко ни с този вожд еднокнижник.
 • 18 Ха ха

  15 1 Отговор

  До коментар #16 от "Червен боклук":

  Ясно.И ти не можеш да четеш като кандидат фюрера
 • 19 Отговорите

  12 1 Отговор
  Всичко на тази планета става с контакти и под закрилата на службите и държавата!!! Все пак сме демокрация - НАЙ-ТОТАЛИРАТНАТА СИСТЕМА НА СВЕТА, В КОЯТО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ПОЛИТИЧЕСКИ и БИЗНЕСМЕНСКИ ФАМИЛИИ КОНТРОЛИРАТ ПЛАНЕТАТА, ПО-СВОЙ ВКУС И НАСТРОЕНИЯ!!! Дори Фейсбук е под контрола на ЦРУ, като служи за разузнаване и събиране на снимките, геолокации, контакти и прочие. Всичко е навързано и никой не може да направи нещо средно или голямо, ако няма разрешение отгоре (от държавни служители) !
 • 20 ГАРАНТИРАНО

  6 14 Отговор
  БОСЪТ Е ДЕСИСЛАВА РАДЕВА , ТОВА ИМ Е ОБРЪЩЕНИЕТО НА БОБОКОВИ КЪМ ПРЕЗИДЕНШАТА !
 • 21 Ю Кортес

  2 8 Отговор
  Бизнесмена още не е отговорил къде са отровните отпадъци,а Пламен хитлера и Радев защо са набъркани,какъв е интересът им.
 • 22 дърта комуняга

  2 2 Отговор
  типично комунистическо мислене на създадените от бкп куфарни бизнесмени ....., всичко в името на неплащане на данъци към държавата, а към касата на бкп, минимални заплати и осигуровки на баламите които им слугуват и милиони за колекции, коли, самолети , палати и пр........
 • 23 Puri

  1 4 Отговор
  Всичко се знае. Но борисов. Има голямо сьрце
 • 24 Наблюдател

  3 2 Отговор
  Дали ще доживеем да видим разследване на Главна прокуратура и Главния там заподозрян за безобразията дето върши като поръчкова бухалка на мафията....!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.