Last news in Fakti

7 Юли, 2020 20:31 9 303 60

Безхаберие и откровени глупости: как България изпусна заразата

  • безхаберие-
  • българия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • глупости-
  • туризъм-
  • ограничения

От пример за контрол на заразата страната се превръща в пример за нейното изпускане

Безхаберие и откровени глупости: как България изпусна заразата - 1
Снимка: БГНЕС

4 юли, събота. Един ден - два рекорда. Десетки хиляди българи се наредиха на най-дългата до този момент гранична опашка (15 км) и стоически издържаха по 5-6 часа под припека, за да отидат на море в Гърция. Същевременно бе отчетен поредният абсолютен рекорд на новорегистрираните случаи на коронавирус (182).

На пръв поглед - случайно съвпадение. И с вирус, и без вирус българите очевидно предпочитат южната ни съседка пред бетонната „прелест“ на родното Черноморие. И с тях, и без тях пък вирусът очевидно си се вихри на воля по нашите земи. И все пак връзка има, при това съвсем пряка.

Разликата между Гърция и България

Гърция постави епидемията под контрол и сега не желае да я пусне отново отвън. Затова затвори за туристи всички пунктове по северната си граница с изключение на Кулата, което доведе до струпването на автомобили там. Забележете: Гърция предприе тази стъпка въпреки очевидните щети за собствения си туристически бизнес. Въпрос на приоритети - и на баланс между тях.

Тъй че - нямаше да има никакви опашки, ако епидемията у нас не беше изпусната. А беше изпусната, защото тук, по традиция, така нареченото управление на кризата се лашна от едната крайност в другата. Първо приоритет бяха здравето и сплашването ("епидемия с невиждана ярост"; "по-добре опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове"). После - икономиката и безгрижието ("Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Ами пазете се!").

На много места, включително в Гърция, разхлабването на ограниченията става поетапно и планомерно. Тук ограниченията паднаха набързо и наведнъж. А поне някои откровени глупости можеше да бъдат спестени.

Откровени глупости

Нощните барове и дискотеките се примолиха и те да отворят и тутакси им бе угодено.

Абитуриентите се завайкаха и айде на баловете (в резултат: 60% от абитуриентите в търновско училище се оказаха с положителни проби).

Най-глупаво бе отварянето на стадионите, въпреки че за всички бе абсолютно ясно какво ще се случи. Докато в цяла Европа мачовете се играят пред празни трибуни, българското далечно подобие на футбол се радва на опасно струпаните един до (върху) друг т.нар. фенове. (Резултатът сигурно вече се отразява в рекордните стойности на заразата в София.)

Сега специалистите повтарят, че всичко това е било грешка, но когато се вземаха решенията, тихомълком отстъпиха пред диктата на политиците - и по-точно пред един от тях. Той пък стоварва цялата отговорност върху липсата на дисциплина и отговорност у хората. „Няма угодия, като в приказката за шапката“, оплаква се премиерът. Основната отговорност обаче е на политиците. Отговорната политика означава да знаеш кое е в интерес на обществото и да го следваш независимо от нечии моментни настроения. Нашият случай не е такъв. Тук управлението е безхаберно, некомпетентно, малодушно и непрекъснато нагаждащо се в опит да се хареса на всички.

В изходната точка

Затова сега се озовахме пак в изходната точка и от пример за контрол на заразата се превръщаме в пример за нейното изпускане. Така обезсмислихме първоначалните страдания и лишения. При това своята икономическа цена имат не само ограниченията на карантината, но и тяхното безразборно и нелогично отменяне. Безхаберието също се плаща. Защото данните за епидемията у нас се следят внимателно и в страните, от които очакваме да дойдат туристи. В резултат България започна да изпада от списъците на безрисковите страни и да влиза в забранителните списъци, а чартърите с туристи почти секнаха. Слънчев бряг е празен като символичен контрапункт на пълните стадиони. Или обратното.

Автор Ясен Бояджиев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    57 23 Отговор
    Сега съвсем спокоймо може да си кажете регулярните коментари относно източника: "поредната глупост от DW"

    Коментиран от #6, #19

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 18 Отговор
    хора пазете се БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
  • 3 Александър Димитров

    88 6 Отговор
    В България основния проблем във всяка сфера е липсата на стратегия... Само популизъм и откровени тъпотии...

    Коментиран от #58

  • 4 Behemoth

    58 17 Отговор
    Шкафчето се пълни ,народа си ходи насам натам...всичко е по 3.14 както е от хан Аспарух насам...
  • 5 Генералът

    47 13 Отговор
    Дааа. Етого дисциплинираното общество на Боцко. Важно е да има суджук, и да има повече пълни шкафчета.
  • 6 00000014

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Абсолютно прав си. Затова веднага прескочих при коментарите.
  • 7 Онзи

    32 38 Отговор
    КУРона виус НЯМААА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ?!?!?!

    Коментиран от #34, #40

  • 8 реалист

    23 16 Отговор
    Много лъжи и глупости!!!

    Коментиран от #20

  • 9 Обективен

    40 25 Отговор
    Уффф.... Тия поучителни статии на ДВ, ми приличат на брътвежи те на някоя дърта даскалица, която учи младите как да живеят..
  • 10 Гост

    38 14 Отговор
    Всяко правителство се страхува от футболните гамени, те могат да свалят правителство, особено ако народа е недоволен от него. Тръгнат ли те ще бъдат последвани от обикновенния човек и всичко свършва, а барове, дискотеки и т.н. те са овце за стригане.
  • 11 ДА БЛАГОДАРИМ,

    19 51 Отговор
    ЗА ТОВА НА ПРЕЗИДЕНТА, НЯКОЙ СИ МАНГЪР И НЕДОРАЗУМЕНИЯТА ОТ ПОЗИТАНО 20!

    Коментиран от #23

  • 12 Антимилиционер

    13 8 Отговор
    Пускай кухия милиционер да лепне САРС. Нека Дарвин реши.
  • 13 Хаджиментов

    58 2 Отговор
    България се самозатрива от глупост!
    Управляващите вършат глупост след глупост, но умниците, които ги сочат с пръст и обвиняват за всичко, не падат по-долу. Защото не правителството ги тика по барове, дискотеки и по стадионите, не правителството ги води по купони и сватби, не правителството ги тика да ходят по абитуриенски балове.
    Така, че политиците са прости и народът е прост и затова си мрънкат, но се търпят и преизбират и си подтичкват заедно към пропаста.

    Коментиран от #17

  • 14 Пацо

    21 14 Отговор
    Това все едно дете в 4 ти клас го е писало.
  • 15 селянин 1

    12 22 Отговор
    Кво ти бъркат стадионите и феновете,оти се чешаш там дето те не сърби..муфтич и щабо първи ше изреват че на този или онзи мач-фен е заразил останалите и ги дират да ги тестват-сака им се,ама ядец,футболисти има със К19,абитуренти и доктори бол..до като куньо и катранич намерат един фен заразен,то първенството ще свърши...
  • 16 провинциалист

    28 18 Отговор
    Да затворят софиянци в София, за да не ни заразяват!

    Коментиран от #51, #57

  • 17 Зюмбюл Карамфилов

    8 26 Отговор

    До коментар #13 от "Хаджиментов":

    А от къде да си докараме други управляващи? От Германия ли или от Австралия? С това разполагаме това избираме! По-добро попълнение на хоризонта не се вижда.

    Коментиран от #24

  • 18 Бай

    19 13 Отговор
    Най големия виц е че Гърция поставила епидемията под контрол.Как става тая работа? Да обменят опит с целия свят,зер те излязоха най-умните. ..ха ха ха
  • 19 Луд

    21 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Абе и оз не ги обичам ,но в случая со прави.В началото имаше сериозни мерки който ни уплашиха защото не сме ги преживявали до сега.Е не било болка за умиране.Обаче сега какво става.В магазина без маска не може,но във фитнеса ,дискотеката,в ресторанта и на басейн може.Бях сигурен ,че благодариние на мерките бяхме много добре спрямо другите държави,а не заради ракията и БЦЖ ваксината която е за коренно различно нещо.
  • 20 Анонимен

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "реалист":

    Ето къде в статията видя глупости и лъжи малоумкик такъв
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ivo

    11 10 Отговор
    От пример за контрол на заразата страната се превръща в пълен кенеф
  • 23 Подобни простащини

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "ДА БЛАГОДАРИМ,":

    са в основата на всички проблеми. Демобилизацията е факт - и типичното самочувствие на всезнаещия некомпетентник- също. Какво общо имат споменатите Мангъров, Позитано и Президента с неадекватното ръководене на епидемиологичната ситуация е въпрос, която би затруднил дори Айнщайн, макар че репликата му за безкрая е очевиден отговор.

    Коментиран от #30

  • 24 Другите управляващи

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Зюмбюл Карамфилов":

    са тук - но трябва избирателите да се позамислят. Ето предложение за начало: да не са осъждани за клевета например; да не лъжат ; да имат законно придобита образователна и/ или научна степен: да владеят поне два чужди езика ; да не наричат хората прости пу. ти, мисирки, толупи; да не крият неясно как придобити пари в нощни шкафчета... Толкова ли няма такива?

    Коментиран от #39

  • 25 Филип Боев

    25 9 Отговор
    Министър на здравеопазването, който няма квалификация и практика дори колкото медицинска сестра, ръковди здравеопазването-престъпно.
    Щаб, който първо затваря паркове и градини и кара населението да ги заобикаля по прашни, замърсени с изгорели автомобилни газове-престъпно.
    Лекарски съсловни организации, които търпят такъв министър-кому са нужни?
    Полицаи пазещи паркове и градини от граждани и дори от майки с новородени-кому са нужни?
    Измина една трета от календарната година НОЩ нагло плаши и мачка народа-претъпно.
    С такава избирателна система и конституция какво може да променят изборите догодина?

    Коментиран от #31

  • 26 тиквиню

    10 2 Отговор
    Иди ми доди ми, веднъж ще те вържи другият път нема
  • 27 УчуДен

    22 2 Отговор
    По едно време направо се учудих как един единствен път уцелихме правилния път,ама след два месеца нещата си дойдоха на мястото.Чист късмет.
  • 28 НикоЙ

    3 1 Отговор
    Точно така е!
  • 29 Asdfg

    11 3 Отговор
    “Тук управлението е безхаберно, некомпетентно, малодушно и непрекъснато нагаждащо се в опит да се хареса на всички.”
    Много точно и ясно казано!
  • 30 Шамара

    12 14 Отговор

    До коментар #23 от "Подобни простащини":

    Имат общо и то много! Кой ходи по партийни събори на Бузлуджа ? Кой не искаше да се затварят църкви по великден, цветница и т.н.? Кой се изказваше, че няма вирус че мерките са много строги ,икономика се разрушава, че ще умирате от глад и мн .др.! Е сега си носете кръста! Тепърва ще мрете ама яко! Защото плюехте и заплалашвахте Мутафчийски и щаба!
  • 31 Шамара

    11 6 Отговор

    До коментар #25 от "Филип Боев":

    Много си зле! Престъпно е вашето безотговорно поведение и хленчене все някой друг ви е виновен!

    Коментиран от #47

  • 32 Готин

    11 3 Отговор
    ЕК отпусна сериозни суми за най-пострадалите страни. За да получиш пари, трябва да си от пострадалите.
  • 33 Остап Бендер

    5 3 Отговор
    Много писачи, повечето правилно виждат бардака Българистан и вината на МАДАМ,но един не написа "да оставим ракията и ХАЙДЕ НА БАЛКАНА -по точно на МАЙДАНА,кой с кавото може.! (Сега Софиянски не е кмет и няма кой да праща самосвали с едър чакъл,както беше при свалянето на Виденов).
  • 34 Шоп

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Онзи":

    Те такова животно нема!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хаджиментов

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Другите управляващи":

    Не се заблуждавай.
    Политиката е мръсен занаят и у нас никой не влиза в нея за да работи за България и народа. Всички, до един, са там за да обслужват интереси - свои или на определени кръгове, дори на чужди държави.
    Интелигентните и честни хора, за които говориш, се движат в други орбити
  • 40 Опа

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Онзи":

    Така де, вярвай си, докато не те хване
  • 41 Qwert

    6 2 Отговор
    Никак не беше трудно да се спазят 5 неща: без мачове с публика; без дискотеки; без балове; Абе без масови събирания / партийни, религиозни, концерти/ на повече от 20-30 човека.
  • 42 Турист

    4 2 Отговор
    Сега съм в Гърция и да ви кажа какво става, влизаш в магазин, всички служители са с маски, но всички посетители по тяхно усмотрение, влизаш в заведение на и около плажа отново същото персонала с маски или шлемове или едни такива модерни намордници като на кучетата дето закриват носа и устата, но целия пътникопоток от клиенти е без. Отиваш на седмичния пазар от фермери и амбулантни търговци(всеки вторник) в Касандра и продавачи и клиенти без маски. Та да ви дефекирам на измислените мерки въведени от СЗО дето тормозите хората.
  • 43 Йордан

    7 2 Отговор
    Властта иска да се хареса на обществото с безкрайното отпускане на мерките за сметка на здравето и живота на населението. Властта има интерес от силно завишаване броя на зарезаните и по други причини: Да не се правят протести,да се вземе максимално средства от ЕС за борба с коронавируса,да се принуди Гърция да затвори границата за българи и се пренасочи потока към мутренското бетономорие,да не се плаща на медиците от общинските и държавни болници,както и фирмите към тези власт,чрез “извънредната епидемиологична обстановка”,възможност за всякакви спекулации,манипулации и нарушения
    на правата на човека и престъпления,скрити зад извънредната обстановка,увеличаване на смъртността и облекчаване на социалната тежест и т.н. Това е хунтата!
  • 44 жжж

    6 2 Отговор
    като чета коментарите , все някой друг ни е виновен. всеки пред себе си да каже дали е спазвел правилата. или спазването ги обижда. ? значи съчките ще изгорят първи. лошо за останалите.
  • 45 Факт

    0 2 Отговор
    След свидетеля на Божков заразените ще се увеличат?

    Коментиран от #46

  • 46 Куку

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Факт":

    Стига вече с тоз Божков. Престъпник , на който са му дали възможност да си развява гагата - и СДС и БСП и НДСВ и ГЕРБ

    Коментиран от #55

  • 47 куба

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Шамара":

    а ти си още по-зле слагай маската хипохондрик
  • 48 Германик

    2 2 Отговор
    Освен малцината заблудени,едва ли някой не е разбрал,че става дума за пари а не за вирус.
  • 49 Мангъсарян

    3 1 Отговор
    Добре де, нали това беше обикновен грип, който трябваше да изчезне със затоплянето на времето. Пък ако не изчезне, всички ще се разболеем и ще имаме стаден имунитет. Нима вече не вярвате на мангъриите на Мангъров?
  • 50 наблюдател

    0 2 Отговор
    защо НОЩ и правителството разрешиха всички балове, барове, нощни заведения? а сега реват, че народа бил недисциплиниран? веднага трябва да се забранят нощните заведения, ресторанти и кафенета на закрито! и всички масови събирания като мачове и др.. такива! иначе никой турист отвън няма да дойде до следващата година в БГ!
  • 51 Софианец

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "провинциалист":

    Софианци отдавна се изнсоха от София. Ама вие кога ще се върнете на село?
  • 52 чичо

    1 2 Отговор
    Безотговорността/безхаберието/ на Слави,Мангъров,Радев,които настройваха хората срещу решенията на правителството доведоха до това.

    Коментиран от #53

  • 53 Lime R

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "чичо":

    Чичо, забравяте Путин,
    на крива ракета космоса и пречи
  • 54 Матей

    2 0 Отговор
    Поредното погрешно схващане по темата.Вече им казаха,и доц.Мангъров и който се осмели да казва истината,че вируса е безвреден и не трябва да се прави от мравката аслан.В случая наблюдаваме вариант на апологетика(възхвала) на церберизма и извращаването на медицинските грижи за политическа употреба.
  • 55 A new taka

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Куку":

    Невинен е до доказване на ,,,противника...
  • 56 Ако европа каже че

    2 0 Отговор
    Ше дава пари само на тези дето немат заразени още на мига ше почнат да обесняват плешивите че сичко е грешка и обърквация и че заразени нема😂😂😂😂
  • 57 Пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "провинциалист":

    Особено умен човек,чел Шекспир, Гьоте,и Вазов и не усвоил нищо за що иде реч
  • 58 Комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Александър Димитров":

    Липват пленуми и конгреси на партията маика бсп трябва да начертае дериктиви за 20 год преход «петилетката в съкратен срок» няма партиини секретари по фирмите това е бедата5292
  • 59 1122

    0 0 Отговор
    Лакомите дупета,на бетонните блокове по нашето черноморие ще разберът къде серът гладните.Безграничната им алчност да имат по много ги доведе до това положение,да си седят сами в бетонните си мастодонти и да размишляват /ако могат/ къде сгрешиха.
  • 60 гост

    1 1 Отговор
    Бойко е виновен, че го няма.