Last news in Fakti

24 Юли, 2020 06:30 9 726 41

Борисов май започва да чува

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

Премиерът взе оставките на тримата министри, вероятно посочени от Пеевски, и си позволи завоалирана критика към прокуратурата

Борисов май започва да чува - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът Бойко Борисов взе оставките на тримата министри, вероятно посочени от Пеевски, и си позволи завоалирана критика към прокуратурата. Протестите явно дават резултат.

 

Протестите вече дават резултат!

Въпреки разнообразните слухове в интернет премиерът Бойко Борисов взе оставките на тримата министри, вероятно посочени от Пеевски. Борисов дори преизпълни своето ремонтно обещание и освободи министърката на туризма Николина Ангелкова, която е не само омразна на коалиционния партньор Валери Симеонов и обект на медийни подигравки, но и стана предварваща изкупителна жертва на очаквания провал на туристическия сезон.

Подходът този път е различен 

Но забележете начина, по който бяха съобщени смените: за господин Горанов премиерът изрично каза, че го маха заради нарушенията около хазарта, които досега някак се премълчаваха. На ход е прокуратурата.

Удовлетворение носи фактът, че министърът на вътрешните работи си отива именно заради побоите по време на протестите в София и странното поведение на подчинените му в Росенец.

За Караниколов също се спомена някакъв золум, очаквам да ми го обяснят по-добре икономистите. Основното е, че бяха дадени конкретни обяснения и не ни се сервира традиционното "те са невинни, ама ние реагираме на всяко съмнение". Ще очакваме оттук нататък всяка власт да действа така.

Борисов за прокуратурата: "Категорично съм против всякакви показни акции"

На пресконференцията след коалиционния съвет Борисов заяви ясно и че е против показността в акциите на прокуратурата - една възприета от управляващите, завоалирана критика към тази институция, срещу която днес се протестира. Завоалирана, ама все пак го каза! Към това изказване може да прибавим и учудващото съгласие на ГЕРБ с искането БСП главният прокурор да бъде извикан в парламента и да докладва за дейността си. Доколкото разбираме, това засега е единствената форма - ако не на контрол, то на някакво наблюдение над тази институция, която се изживява като инструмент на бога. "За" са гласували 179 депутати, което е повече от конституционно мнозинство. Дали пък тук няма намек за някакви възможни промени във функционирането на прокуратурата – въвеждане на отчетност, независимост на отделните прокурори от началника?

Сред добрите новини са и констатираните нарушения на Догановото пристанище в Росенец, както и на редица обекти по морето, за които от години безрезултатно сигнализират гражданите. Не знам докъде ще стигне проверката, но човек може да си помисли, че споменатата прокуратура нещо се е стреснала. Дай боже! Беше отнет и студения резерв на въпросния почетен политик, донесъл му едни 55 милиона. Твърде сериозна сума, за да бъде отхвърлено съмнението, че ГЕРБ и национал-популисти са зависими от ДПС.

Да добавя и усилието за чисто стилистическа промяна - управляващите се опитаха да тушират щетите, които им нанасят брутални говорители като Кирилов, Рашидов или Манев и извадиха напред по-възпитани персонажи като Дончев, Сачева или Захариева, които да представят версията "ГЕРБ с човешко лице". Доколко им се удаде не знам, най-добре по-малко да говорят, повече да борят корупцията.

Гражданското недоволство трябва да продължи

Следва ли от всичко това, че гражданите трябва да се прибират у дома по живо и по здраво?

Не - защото именно гражданският натиск беше причина за тези все още срамежливи промени: за да стигнат нещата докрай, той трябва да продължи. Но може би и малко да се структурира. Според мен идва моментът, окрилени от успеха, хората да почнат да се организират, да дискутират очакваните промени на държавата, да разследват и сигнализират за престъпления, пък ако щете - да влизат в омразните партии и да излъчват своите лидери. 


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    120 8 Отговор
    Да разместиш пешките не е чуване
  • 2 Бай Кокич

    114 6 Отговор
    Не само Бойко ами и Пеевски и Доган да се махат и да ги тикнат зад решетките ! България заслужава отново да е велика страна.Заради нашите родители и нашите деца които ще я изградят наново.ДОЛУ МУТРИТЕ !!!
  • 3 Хххххх

    14 75 Отговор
    Борисов е пич🙃

    Коментиран от #13

  • 4 Хрониките на герберлунгия

    92 8 Отговор
    Абсолютни глупости, главата на корупцията не може да чува. Оставка, съд и затвор за унищожителя на България.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РевизоРО

    75 4 Отговор
    Кога ще почнат да ги арестуват за золумите ?
    ВлаДИ Горанов - 700 милиона, рушвети от Божков, милионите в ББР.
    Затвор и КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО МУ ИМУЩЕСТВО
  • 7 РевизоРО

    44 4 Отговор
    Кога ще почнат да ги арестуват за золумите ?
    ВлаДИ Горанов - 700 милиона, рушвети от Божков, милионите в ББР.
    Затвор и КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО МУ ИМУЩЕСТВО
  • 8 Борисов

    30 6 Отговор
    Докато чуе ще е потеглил към белене.
  • 9 cmp75

    54 3 Отговор
    да си заминават всичките първата държава в европа се превърна в символ на корупция бедност и безправие срам и позор

    Коментиран от #16

  • 10 Някой си

    52 2 Отговор
    Единственото, което чува Борисов е това как той сам се хвали.........
  • 11 Жоро

    54 1 Отговор
    Борисов е хитър сменя жабите но блатото е същото.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Като си взел

    37 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хххххх":

    30 лева и са те докарали на Софията на екскурзия ще кажеш всичко положително за бокито ти.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 пройчо

    44 3 Отговор
    "... Борисов за прокуратурата: "Категорично съм против всякакви показни акции"*****Тлъсто лицемерие и лъжа ! Бандита Боко Тиквата стана добрия Бат Бойко точно с показни акции като главен секретар на МВР !****С активното съдействие на Мисирките .
  • 16 синия патлажан

    31 3 Отговор

    До коментар #9 от "cmp75":

    Първата държава по какво ?По износ на скраб ли (по времето на И.Костов ) или по най бързо обезлюдяване след 90г. ?В едно си прав ,че вече не се трае !!!

    Коментиран от #26

  • 17 Майна

    34 4 Отговор
    Не ни пробутвайте тази версия, че чува! Цялата Хунта трябва да подаде ОСТАВКА И СЪДЕБНО РАЗСЛЕДВАНЕ ! ТРЯБВА ДА ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ !БЪЛГАРИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ ДОСТОЕН ЖИВОТ В РОДИНАТА СИ!

    Коментиран от #21

  • 18 Последния Софиянец

    29 5 Отговор
    Властта трябва да се страхува от народа,а не обратното.Народа им плаща заплатите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Княз Борис

    12 2 Отговор
    И те ,и жените им,и децата им и целия им род!!!!!!
  • 21 Българин

    5 18 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Така е. Въпроса ми е ти какво си?? При положение че баба ти е партизанка а дядо ти е цял руски батальон+стотина шумкари.....
  • 22 Истината

    10 28 Отговор
    Хората на Черепа останаха без работа и цял ден висят по форумите а вечер ходят пред президенството да хвалят Фатмака колко е умен....и това всичкото за 40 лв на ден ...ужас

    Коментиран от #40

  • 23 muzis

    7 1 Отговор
    Доганя и Шопара на топло ,и продължаваме
  • 24 Хммм

    8 4 Отговор
    А Томи Дончев дето каза че щял да печели гражданска война това не е ли издънка? Значи и него трябва да го уволни Борисов.
  • 25 вфг

    7 2 Отговор
    Много елементарна статия с крещящи внушения. Кое му е различното на подхода? Сменя министри като носни кърпички. Винаги го е правил. Бил против показните акции- приказки. Ама продължават да арестуват хора и да разнасят уж тайна информация. Няма промени- сменят се едни хора със същите като тях хора.
  • 26 вфг

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "синия патлажан":

    Първата държава по внос на бoклук, който заравят или горят.
  • 27 Електра

    9 8 Отговор
    Дoбрe дe, нo Aз нe вярвам нa Фaтмaкa Рaдeв и ceлcкaтa му пръчкa, кaктo и нa Крaднeлия Импeкcoвa, нe вярвaм и нa Пинoкиo, нa Рaдa дълбoкaтa, нa Гaлeвицa , нa Пикaeщия в шaдрaвaни, нa Дoнчeвa, нa Cлaвуцa, нa Ян Бибиткянян зaeднo и oтрoвнoтo му триo, Кoй тoгaвa oт тия измикяри, дa oглaви държaвaтa, aкo нe e Бoйкo...

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Я... Я

    7 2 Отговор
    КРИТИКУВАЛ ПРОКУРАТУРАТА ТА ТОЙ Е ЕДИН ОТ ТЯХ ТОЙ СИ ГИ ИЗБИРА. И ЗАЩО СЕГА? КОЛКО ПОВОДА ИМАШЕ ПРЕДИ ТОВА ДА КРИТИКУВА МЪЛЧЕШЕ. ДЖИТКАШЕ СИ СЪС ДЖИПКАТА И СИ ПРАВИШЕ ПИАР. ЗА ШИШИ, ТЕ СА ЗАЕДНО МНОГО ОТ ДАВНА..СЕГА ЛИ РАЗБРА ЗА МИНИСТРИТЕ. ТОЗИ ОТ НИЩО НЕ РАЗБИРА.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НЯКОЙ

    6 0 Отговор
    Ако ти гангреняса крака, режеш го, не го пудриш.А гангрената в политиката е толкова напреднала че е обхванала всички институции и трябва да се чисти до кокал. Замен това не е ,,чуване'' а лукава маневра за заблуда. Това, което тея ни причиниха , ще ни отнеме години да го изчистим. ОСТАВКА
  • 32 Грую

    1 0 Отговор
    Абе в крайна сметка глухите ходят,кьоравите чуват, а пък сакатите виждат.Какво да речем друго, освен алилуя?
  • 33 До всички млекопитаещи гербелумници

    3 0 Отговор
    Четвърти мандат за ТИКВАТА само в кухите ви глави!
  • 34 Киро Роки

    3 0 Отговор
    ''Публикувано във факти.бг: Премиерът взе оставките на тримата министри, вероятно посочени от Пеевски"
    Това изречение е написано 3 пъти едно след друго. Хайде малко редакторите да си вършат работата.
  • 35 локомотива

    1 1 Отговор
    ангелкова ще ми липсва най много,когато се покажеше на екран с екзотичната си физиономия спирах да се храня поне 4-5дена.
  • 36 гост

    1 0 Отговор
    Не се чуват гласовете в подкрепа на протестите от артистите, музикантите...спортистите. Или го правят това само по време на изборни кампании???

    Коментиран от #37

  • 37 хмммммм

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    И цигани е не виждам на площада
  • 38 СМЕШНИК

    0 0 Отговор
    АМА ТОЙ И НЕМСКИ ПРОГОВОРИ МОЗЪКА !
  • 39 ПРОСТОТИЯ ДО ШИЯ

    0 0 Отговор
    ПРОСТ ЧОВЕК НИЩО НЕ ЧУВА ---- РАДОЙ РАЛИН ИМА ДАСТА СЕНТЕНЦИИ ПО ВЪПРОСА
  • 40 Кажи кой ги дава

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    тези 40 лева - и ще ти ги харижа. Иначе - мразим ви безплатно.
  • 41 Ако искаш вярвай

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Електра":

    на назовавай хората с имената им. Нямащ смелост обаче - опитите да свържеш тези хора с някакви уж техни качества и прояви е пример за безсилие да изтъкнеш доводи. Не е нов похват, но е поизтъркан.