Last news in Fakti

24 Юли, 2020 13:00 4 104 27

По-бързо избори, по-малки щети за ГЕРБ

  • герб-
  • избори

Той категорично заяви, че акциите на прокуратурата в Президентството са били недопустими

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управляващите признават на час по лъжичка проблемите. Да, правителството може ”да се запъне”, да остане на власт още известно време. Въпросът е дали може да върши работа.

Това заяви пред БНТ проф. Александър Маринов.

Той заяви, че около 7-8 партии биха могли да влязат в парламента при евентуални предсрочни избори и допълни - изборите по сметка са рядко явление у нас.

"Предизвикването на предсрочни избори е част от инструментариума на много държави. За управляващите би било по-добре да отидат бързо на избори. Ще понесат по-малко щети. Ще имат по-големи шансове през октомври, отколкото през март", посочи още проф. Маринов.

Той бе категоричен - здравият разум показва, че отношението към този кабинет няма да се подобрява. Съществува нагласа, която тласка към промяна.

Александър Маринов коментира и съществуващото високо напрежение между "Дондуков 1" и "Дондуков 2":

"Това не е от скоро. То започна още от самото начало. Според мен го предизвика правителството. Радев винаги се е стремил да поддържа комуникацията, но става трудно. Нещата влязоха в друга фаза, когато президентът обяви през февруари, че сваля доверието си от правителството. От там нататък всичко се разви по същността на проблемите, които пораждат напрежението. Радев не е професионален политик и няма навиците да заглажда острите ръбове. Той е устроен иначе и не пое ролята на буфер. Не възприема ролята на президент по този начин", посочи проф. Маринов.

Той категорично заяви, че акциите на прокуратурата в Президентството са били недопустими. Посочи, че разследвания срещу такива лица трябва да има, но съществува презумцията за невиновност, а разгласяването на лична кореспонденция е напълно противоконституционно.

"Това, което се случи, беше груба демонстрация на сила", отсече проф. Маринов.

Той не смята, че конфликтите са на база лично отношение.

"Ако беше така, нямаше да има такова напрежение по линията общество-власт. Президентът взе страната на обществото. Това е негово право. Можеше и да замълчи", коментира още проф. Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    43 6 Отговор
    Мутра, вземи главата на невежия Гешефт. Само така имаш 10% да се задържиш край чекмеджетата.
  • 2 Гост

    45 3 Отговор
    ГЕБР няма да подадат оставка мирно. Не го ли разбрахте вече? Без "бой' няма мине работата. Можете да си правите колкото искате перформанси.
  • 3 qwe

    34 3 Отговор
    Нищо подобно! Фалшифицирането на избори също изисква време
  • 4 Браво Гешев

    12 54 Отговор
    Мачкай червените престъпни олигарси ограбили българския народ.Лумпените нека скачат,те не разбират,не са виновни

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Хахах

    36 5 Отговор

    До коментар #4 от "Браво Гешев":

    Боко, ти ли си?
  • 6 Боже какъв идиот

    33 5 Отговор

    До коментар #4 от "Браво Гешев":

    Пеевски го мачка Гешев, но с бузките си на задните части. Гал фон.

    Коментиран от #9

  • 7 Мирослав

    28 5 Отговор
    ОСТАВКА и то веднага!
  • 8 гост

    32 3 Отговор
    Забавянето преследва няколко цели:
    1.Замитане на следите.
    2.При служебно лравителство много "калинки" ще бъдат изхвърлени.А те ако са във властта ще влияят на изборите.
    3.Ако в България са останали честни магистрати ще започнат съдебни процедури по време на служебното правителство,които не е в интерес на кликата ГЕРБ.
    Могат да се изредят още много причини да се държат с зъби и нокти във властта.
  • 9 Идиота си ти

    6 26 Отговор

    До коментар #6 от "Боже какъв идиот":

    Оди рипай на площада в името на Божков

    Коментиран от #11

  • 10 ха ха

    10 23 Отговор
    по-бавни избори – повече страдания за БСП.
  • 11 qwe

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Идиота си ти":

    "Оди рипай"

    "Оди" си чети Винету, тиквист селски
  • 12 чичо

    5 25 Отговор
    От статията има само едно вярно.По печелившия ход на ГЕРБ днес е оставка.И всички които ги плюят и поддържат престъпника Радев,трябва да сте благодарни ,че Борисов НЕ подава оставка.От изкарването на мандата до края,ГЕРБ ще загуби много.Оставям на умниците да преценят,защо „тиквите" не дават оставка,ако могат.
  • 13 КВО ЧЕКАШ РАДЕЕЕВ

    13 6 Отговор
    РАДЕВ Е ПРЕСТЪПНИК , ЗАЩОТО НЕ Е ВКАРАЛ В ДРАНГОЛНИКА ОЩЕ ЦЯЛИЯ ГЕРБ И ТЕХНИЯ ГЛАВАТАР
  • 14 Коалиция ГЕРБ-ПАТРИОТИ

    5 18 Отговор
    Най-новото изследване показва:
    Пътят за пълно мнозинство в Парламента за Управляващата коалиция е отворен.
    Стабилна остава подкрепата на Коалицията и се върви към пълно мнозинство за следващият парламент. Микро протестите на Христо Иванов (0.2% от населението на страната) не само че са нищожни но отблъскват избирателите от ДА България и действа като бумеранг върху нея. Те се отдалечават от целта си да влязат в Парламента. Атака и Воля губят много избиратели и на тяхно място се очертава партията на Слави Трифонов която ще замести тези формации в Парламента с около 5 % избиратели. Загубата на БСП е толкова голяма че по никакъв начин не може да се навакса и ще имат значителни загуби на места в Парламента. Мая Манолова няма никаква подкрепа да прескочи дори 1%.

    Коментиран от #16

  • 15 Шопо

    5 2 Отговор
    Обичам те,Деси Атанасова-мой любовен блян!!!
  • 16 Жалко

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Коалиция ГЕРБ-ПАТРИОТИ":

    Колко си наивен да вярваш на псевдо социолози, които са купени от ГЕРБ.
  • 17 Матей

    15 1 Отговор
    От една страна може да изглежда така,но от друга--няма време за разтакаване.Мафията задушава България и никакви тънки сметчици не могат да изместят този факт от дневния ред.Освен това не е задължително да се бърза с избори след падане на правителството.Процедурата с временното правителство може да се удължи,докато бъде неутрализирана мафията,като бъдат изловени нейните босове и променен редът на самите избори.Но е най-добре да се въведе автоматично и с летящ старт президентско управление,а правителството да има подчинена роля,както и народното събрание.

    Коментиран от #21

  • 18 ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ

    4 15 Отговор
    РАДЕВ ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА ИЗЛИЗА БЕЗ ВДИГНАТА РЪКА И СВИТ ЮБРУК , ТОВА Е НЕГОВО ЗАДЪЛЖЕНИЕ И НЯМА ДА ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ ТОЙ ДА СЕ РАЗХОЖДА КАКТО СИ ИСКА ............
  • 19 ПЕНКО

    2 7 Отговор
    НЕ Е ЯСНО -ПО КАКВО Е ПРОФЕСОР И КАКВО Е ДОПРИНЕСЪЛ ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ !!!????
  • 20 ПЕНКО

    0 8 Отговор
    НЕ МОЖЕ НЯКОЙ -С ТОЛКОВА МАЗНИНИ И ТЛЪСТИНИ - ДА " ОТСЕЧЕ" КАКВОТО И ДА БИЛО !!!!!!!!!!!!
  • 21 чичо

    2 16 Отговор

    До коментар #17 от "Матей":

    Матейчо че то мафията е при Радев,мафията е БСП.И ти искаш да дадеш власт на мафията и тя да излови себе си
  • 22 СМЕРШ

    5 2 Отговор
    Гешев е просто неоценим подарък за Радев от Борисов!
  • 23 ЗА НАЦИОНАЛНА ИЗМЯНА СЪД НА МЕТЕЖНИКА ФИ

    1 7 Отговор
    Оооооооооо,професоре или си ИЗКУФЯЛ или ПРЕЗРЯЛ/червен деди/.В момента в който прочеох- цитат:Според мен го предизвика правителството.Радев винаги се е стремял да поддържа комуникацията,но става трудно.Нещата влязоха в друга фаза ,когато президента обяви през февруари,че СВАЛЯ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО..
    И си пълен ФЕЙК..Абсолютно си ПРОТИВОРЕЧИШ деди.Значи всичко започва от февруари,когато метежника обявява, че сваля доверието си от правителството , а правителството е виновно за напрежението м/у тях.. Ясно ,ясно ,що за птичка си. Проследи му изказванита и ще намриш само недоволство ,нищо хубаво и редовно заяждане с оплюване - ТОЗИ ЧОВЕК Е ИЗВЪН РОЛЯТА СИ НА ПРЕЗИДЕНТ,ТОЗИ ЧОВЕ Е НАЙ–ГОЛРМИЯ НАРУШИТЕЛ НА ЗАКОНИ И КОНСТИТУЦИЯТА ,ТОЗИ ЧОВЕК Е ПОТСТРЕКАТЕЛ НА АГРЕСИЯ , ОМРАЗА В НАЦИЯТА „ВМЕСТО ДА Е ОБРАТНОТО..От казаното от вас личи/защото няма едно нещо вярно,а се опитвате го защитацвате/,че титлата ви прфесор е фалшива,ЗАЩОТО НЕ СТЕ СПОСОБЕН ДА ВИДИТЕ ОЧЕВАДНИ НЕЩА..НЕЩА ,КОИТО И С ПРОСТО ОКО СА ВИЖДАТ..Много е съмнително ,дали и средно образувание имате , съмнявам се,??????? Но , то ако бяхте авторитет ,мнениетови щеше да е поместено другаде ,а не тук..Ясни са ни такива елементарни напъни на неавторитетни люде ,че им се исак да е така както го казват или пишат,но истината е съвсем друга.Когато фактите говорят и ФЕЙК ПРОФЕСОРИТЕ трябва да замалчат.Иначе казано,говори си не ми пречиш /не те чувам/.
  • 24 Още малко и

    6 0 Отговор
    Най-голямият производствен дефект на ГЕРБ е,че са генетични простаци,функционални неграмотници и парвенюта. Сега остава да тропосат на мястото на Боку джендърката Сачева и цикълът ще е завършен.

    Коментиран от #27

  • 25 Едно Свинско Ухо

    1 0 Отговор
    Щетите за ГЕРБ са неизбежни , докато хора като Харизанов , Гърневски , Биков , Манов , Деса говорят и пръскат бойковщината си из България.
  • 26 уНГУгилски ТГРОНтотап

    1 0 Отговор
    Защо нарекоха ГЕРБ с думите ХУНТА и ШАЙКА ? Кой ще ни отговори ? Не е честно ! Защо наранявате крехките им тиквени души ?
  • 27 БарбаронитЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Още малко и":

    Човек , не осъзнаваш ли , че хората , които споменаваш са БОГОВЕ ?Внимавай да не ги обидиш !