Last news in Fakti

6 Август, 2020 14:00 4 619 19

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“

  • полша-
  • северен поток 2-
  • северен поток-2-
  • газпром-
  • русия

Природният газ е една от основните руски стоки, гарантираща валутни приходи на хазната

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Официална Варшава повтори, че газопроводът "Северен поток 2" представлява заплаха за сигурността на "целия регион", но преди всичко за Украйна. Защо Полша е толкова притеснена от украинските приходи от транзита на руски газ, предвид многобройните ѝ претенции към „прославянето на бандеровците“? И вярно ли е, че след като проектът бъде завършен, Москва може да направи "каквото си поиска" с Украйна, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от "Фокус".

„Не мисля, че в Полша цари твърда антируска реторика. Има обаче някои проблеми, които не ни харесват, например „Северен поток-2“. Този проект ще позволи на Москва да лиши Украйна от доставките на газ за Европа и след това да направи каквото си поиска с тази страна. "

Тези думи на полския премиер Матеуш Моравецки звучат в дисонанс с новината, че изглежда Дания е оттеглила последните си възражения срещу завършването на "Северен поток-2" и сега само американските санкции забавят окончателното изпълнение на проекта. Но твърдението му е забележително по друга причина: полякът лъже, където иска да каже истината, и казва истината, когато иска да заблуди другите.

В обективна реалност русофобията в Полската република под контрола на партията „Право и справедливост“ наистина е извън всякакви граници. Това признават и онези поляци (например журналисти), които работят в Руската федерация и нямат никакви симпатии към руското правителство: образът на Полша в Русия е много по-добър и благоприятен от образа на Русия в Полша.

Настоящият полски премиер не се интересува от това обстоятелство като цяло, според тях, и макар, че не са харесвани, заслужава да се обърне внимание поне на факта, че в руското политическо и обществено съзнание просто няма идеи за „нова окупация на Полша“ или за отмъщение на поляците за каквото и да е, въпреки че полската пропаганда настоява, че съществуват подобни мисли и че Москва е готова да продължи своя „кървав път над полските трупове“, просто така.

Това е „твърда антируска реторика“, съществуването на която полският премиер отрича, въпреки че, най-вероятно, той искрено вярва, че в Полша има по-малко омраза, отколкото би могла да бъде.

Що се отнася до "Северен поток-2", причините за полската омраза към него са много по-широки, отколкото би искал да покаже Моравецки.

Първо, това е чиста амбиция. Руско-германският проект за пренос на газ първоначално беше замислен да заобиколи Полша, което, разбира се, на Варшава не се хареса - тя искаше да получи своя дял от транзита. Разбира се, „Газпром“ няма обективни причини просто да споделя печалби с русофобски настроените поляци, но амбициите не зависят от обективни причини.

Например, в Полша по едно време активно се обсъждаше подобно тълкуване, че Москва е длъжна да храни поляците с газ като компенсация за претърпените в миналото страдания.

Второ, което е много по-важно, Полша е най-агресивният проводник на американските интереси в ЕС, с което демонстративно се гордее. Историята научи поляците да не се доверяват на европейските сили по въпроси на собствената си сигурност, така че те започнаха да търсят подкрепа по-надалеч веднага след падането на Желязната завеса - и те бързо я намериха, разчитайки на значимата полска диаспора в САЩ и Канада.

Оттогава Варшава е лобист на Вашингтон, независимо кой седи в Белия дом - републиканец или демократ. Партньорството на президента по никакъв начин не засяга интересите на американските продавачи на втечнен природен газ (ВПГ), чийто пряк конкурент е „Северен поток-2“. Поляците купуват американски ВПГ и слагат спици в колелата на руския проект, тоест, за да им се отдаде дължимото, те се държат като лоялни съюзници или васали (в зависимост от ъгъла на зрение), но не е прието да се говори за това на глас, защото противоречи на принципите на европейската солидарност - енергийния съюз на Полша с американците вреди не само на Русия, но и на Германия.

Третата причина за омразата към „Северен поток-2“ наистина се отнася до Украйна, по-точно до финансовата подкрепа на украинския държавен проект. В полската картина на света тя има за цел да ограничи Русия и да пречи на живота ѝ по всякакъв възможен начин, но с този подход Украйна бързо става по-бедна, тъй като нейното географско положение и зависимост от икономиката на Русия са неотменими.

Според логиката на нещата поляците, американците, германците и други в този случай трябва да поемат отговорност за изхранването на Украйна върху себе си, но никой няма допълнителни пари, така че въпросът се поставя така: да, Украйна е антируски проект, но Русия сама трябва да го финансира, т.е. главно чрез заплащане за транзит на газ през нейната територия.

Както и да е, Моравецки е прав, че премахването на клапана от украинските ръце ще направи възможно с Украйна да се направи, ако не всичко, което поиска човек, то голяма част от онова, което е рисковано да се направи сега.

Няма "дяволски трик" в този, съвсем очевиден и солиден бизнес интерес. Природният газ е една от основните руски стоки, гарантираща валутни приходи на хазната. Държавата е пряко заинтересована от непрекъснатата му продажба в страните от ЕС и би искала да елиминира посредника, стоящ между нея и купувача, тоест Украйна.

На първо място, защото това е непредсказуема и корумпирана държава, способна на всякакви провокации. Тя доказва това с цялата си история от 1991 г. и продължава да го доказва и до днес.

Но в същото време би било лукаво да се каже, че лишавайки Киев от оръжието - изнудване за газ, Русия мисли само за задълженията си към европейските купувачи. В отношенията с Украйна има редица проблеми, които тепърва ще трябва да се решават - и те ще бъдат решени, рано или късно, по един или друг начин.

Например, трябва да се постигне устойчив мир в Донбас, да се предоставят гаранции за сигурност на неговите жители и възможности за икономическо развитие на региона. Трябва да се осигури на Крим прясна вода и накрая да се затвори въпросът за принадлежността му към Руската федерация. Това е, така да се каже, неотменим минимум.

За целта върху Украйна ще трябва да окаже натиск, а не върху политическия Киев (практиката показва, че малко зависи от името на президента, тъй като политиката на страната се определя от украинските олигарси), а за украинците като цяло - провокативните действия на тяхната държава по отношение на Русия, руснаците и рускоезичните трябва да се отрази на украинските портфейли. Те и се отразяват вече, но все още в щадящ режим, докато Русия не прекъсне каналите за финансова подкрепа за открито враждебна държава за руска сметка.

Има много такива канали, като се започне с големия бизнес и се завърши с паричните преводи на мигрантите в родината им, но докато Киев има възможност да диктува условия по въпросите за транспорта на газ, този набор от методи е блокиран за Русия. Рисковете са твърде високи и ще останат високи до момента, в който „Северен поток-2“започне да функционира напълно.

И той ще заработи. Няма да се чака дълго.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по принуда

    9 10 Отговор
    Тъй както България не навижда Турски поток.
  • 2 КОМПИР

    15 6 Отговор
    ФА ШИСТИ
  • 3 Кристиян Вигенин

    11 56 Отговор
    Нищо ново от Кремъл-само лъжи,демагогия и пропаганда.Поредната поръчкова статийка в която Русия се представя като "жертва" на някакви пъклени планове и Полша е основният заподозрян.Истината е,че САЩ твърдо са решили да разбият корупционната схема с доставките на газ в Европа,в която са замесени много европейски политици,финансирани от Москва.Допълнителният бонус е изтръгване на Европа от отровното руско влияние,като всичко това естествено не се харесва на Плешивият Лилипут.

    Коментиран от #6

  • 4 Малее

    22 1 Отговор
    В отношенията с Украйна има редица проблеми, които тепърва ще трябва да се решават - и те ще бъдат решени, рано или късно, по един или друг начин 🤓
  • 5 Руски трол

    8 36 Отговор
    Поредната руска продаганда !
  • 6 папуас от България

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кристиян Вигенин":

    Нямаш идея колко си бос и прос .

    Коментиран от #9

  • 7 ела

    31 4 Отговор
    Не напразно У.Чърчил е казал " Полша е хиената на Европа" и е прав.Защото е окупирала 1938 година Северна Чехословаия. ( официално по Западните специалисти ВСВ е започнала 1939 година.) Не е разрешила на Червената армия да помогне на Чехословакия пред и и след окупацията й от Германия. Правели всичо възможна Нациска Германия да нападне Съветския съюз считайки ,че ще си " възвърне загубените територии".Преди ВСВ преди Хитлер да окупира Полша повече от 250.000 хиляди евреи са убити както повече от 30.000 хиляди в1947 година парадоксално но факт !?.Общо от Европейските фондове е получила повече от 106 милиарда евро до сега.( храни куче да те лай).Тъй като Северния поток-2 е жизнено важно за Германия (по-ниски енергийни расходи по-висока конкуренциона способност ) естествено за руснаците валутни приходи без транспортни ( на Украйна трябваше да плати около 3-милиарда евро.1000м3 на километър от 1.50- 1.75 долара.)Прави всичко възможно да навреди наГермания за да" угади" на кавбоите..
  • 8 ПЕНКО

    11 3 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СА СЪЗДАЛИ ХРИСТИАНСКИЯ ТЪПИЗЪМ !!! ПОЛША СРЕЩУ РУСИЯ ---КАТОЛИЦИ СРЕЩУ ПРАВОСЛАВНИ !!! ПОЛЯЦИТЕ СПАСЯВАТ ЗАПАДА /ВИЕНА/ОТ ТУРЦИТЕ , НО НЕ СА СЕ СПАСИЛИ НА ТРИ ПЪТИ ОТ РУСНАЦИТЕ И КАЗАЦИТЕ !!! "ДЕСЕН СЕКТОР" БЕ СФОРМИРАН ОТ БАНДЕРОВСКАТА ШЛЯХТА ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ /БИВШИ ПОЛСКИ / !?!?!?
  • 9 Кристиян Вигенин

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "папуас от България":

    Много подходящ псевдоним си избрал,само си забравил да прибавиш "комунделски".

    Коментиран от #16

  • 10 ПЕНКО

    24 2 Отговор
    ТЕХНИКАТА НА "САНКЦИОНИРАНТЕ" ОТ САЩ ФИРМИ /ПО СТРОЕЖА НА СЕВЕРЕН ПОТОК-2/ - СА В РЪЦЕТЕ НА РУСНАЦИТЕ И РАБОТАТА ПРОДЪЛЖАВА С НАРАСТВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА НА КАДРИТЕ -ОБУЧАВАНИ ОТ ЕКСПЕРТИ ОТ "САНКЦИОНИРАНИТЕ" ФИРМИ !!! ДАНИЯ ДАДЕ СЪГЛАСИЕ И ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ ЗА САЩ -ЕВРЕОИДЕН !!!!!
  • 11 2020

    24 2 Отговор
    Северен поток 2 ще бъде построен и ще работи с пълен капацитет.
  • 12 бай Иван

    5 12 Отговор
    За рускините-с любов, иначе за всичко друго руско- твёрдо нет.
  • 13 АНОНИм

    12 1 Отговор
    Омразата на поляците към руснаците не е от вчера! Някои генерали които са били тук в Руско-турската война 1877-78г. са "усмирявали" поляците през 1863-4г! А се мразят много отпреди това!
    Тук обаче играе интереса на Полша в Украйна! Поляците винаги са искали Украйна! Западна Украйна около Лвов е почти полски говореща!Поляците са с Англия и САЩ, а газовите тръби в Украйна са американски!
  • 14 БПФ

    15 1 Отговор
    Много вярна и точна статия. Поляците не мразят СП 2, те мразят Русия - нищо, че благодарение на руснаците, тях сега изобщо ги има на света като някаква държава - освен това тая полша отдавна е троянски кон на САЩ в ЕС - и в случая - с наглите си действия, прави мpъсно на Европа, много повече отколкото на Русия и Газпром - Газпром и без това обръща доставките си към Китай, дето може да продава в пъти повече газ, отколкото в Европа.

    Наглостта на тия отвратителни алкохолици е безгранична - с тия атаки към газопровод, който изобщо не минава през територията или териториалните им води - все едно ние да бойкотираме с всички средства газопроводът, който ТЕ ще строят от Норвегия. На всичко отгоре се опитват да налагат санкции и на европейските партньори на Газпром - например Engie.
    Руснаците направиха огромната грешка да позволят на тая нация от изpoди въобще да има държава - трябваше да си поделят територията с немците. Прав е бил и чърчил, като е мразил и презирал тая сган. Равни на тях са само укрите, за които пък Бисмарк е казал, че руснаците както всеки народ имат добри и лоши черти, но укрите имат всички лоши черти на руснаците и нито една от хубавите им черти.

    Крайно време е Германия и другите страни от ЕС директно да зададат въпросът на държавата полша - тя от ЕС ли е или е васал на САЩ, щом открито се бори да провали общоевропейски стратегически проекти в услуга на краварите - и дори да и се наложат санкции. Добре е също Газпром, заедно с Shell,
  • 15 БПФ

    14 1 Отговор
    Engie и останалите партньори да наложат енергийно ембарго на отвратителната полша, докато не поставят тая мръcна държавица на колене.

    А Северен поток 2 ще то има - защото цяла Европа (без поляци, укри и други подобни дегенерати) е зад него. Още по-стратегически става той, защото плановете са след 25-а година по него да тече водород - в общият аспект на плановете за водородна икономика в Европа. Цяла Европа се обедини именно заради американската наглост - ДОРИ Дания, която първо бе настроена срещу проекта. Затова е крайно време да се търси сметка на полските алкохолизирани изрoди, които очевидно играят на страната на САЩ срещу ЕС.
  • 16 А ти кога

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кристиян Вигенин":

    ще прибавиш към ника си "пенделски"?
  • 17 Анонимен

    8 2 Отговор
    Боли ги че вече няма да смучат транзитни такси и затова поляците квичът.
  • 18 Митьо

    2 0 Отговор
    Малоумни! О, Боже, колко малоумни има на този свят, Боже! Едно не ми е ясно - защо приравняват Русия със СССР? Поляците трябва да имат претенции и към всички бивши съветски републики? Защо само към Русия? Руските македонци защо мразят руснаците? Да мразят грузинците, грузинец ги е тъпкал, и не само тях, около ВСВ. СП2 е в ущърб на някои англосаксонски държави и протежетата им (цунигъзовците им).
  • 19 Българин във Воронеж

    1 1 Отговор
    Аве Ей, кво драскате глупости като незнаете нищо!? Знаете ли, че руснаците вече получават по малки заплати от Българите, знаете ли, че ако не са тия потоци, след 10г в русия ще е като в Сомалия, само дето имат по нови оръжия! Защо почнаха да си продават имотите по цял свят, Аа!? Щото няма денгиии. Откакто Путку дойде на власт бедните стават по бедни а богатите около него стават по богати и на всички от неговото обкръжение децата им не учат в русия всички са в омразната Америка и Англия. Що ли!?