Last news in Fakti

9 Август, 2020 20:00 6 125 34

Макрон слезе в арената

  • еманюел макрон-
  • франция

Френската опозиция реагира остро, като го обвини в предизборна пропаганда

Макрон слезе в арената - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безброй са подигравките, които съпътстват френската президентска двойка. Купища са ехидните забележки относно бившата учителка, станала съпруга на Макрон и губеща по всички параграфи сравнението с Мелания Тръмп. Никой от тънките специалисти на "модели" на президентски двойки обаче не е в състояние да покаже смелостта, която показа френския президент, веднага след експлозията в Бейрут.

Той не се скри зад Фейсбук или Туитър, подобно на Доналд Тръмп. Запретнал ръкави, Макрон с мъка си пробиваше път в озверялата от гняв тълпа. Френската опозиция реагира остро, като го обвини в предизборна пропаганда. Реакцията на ливанците се оказа съвсем различна. Силозите със жито, разположени в съседство със складовете подслоняващи 2750 тона амониева силитра, се бяха изпарили. Истински, непознат до сега глад заплашваше населението на Ливан.

Хората останаха без хляб! Когато от уста на ухо, те чуха думите на Макрон, че кораби със стоки от първа необходимост са тръгнали от Марсилия, един и същи вик "Vive la France!" изтръгнат от хиляди гърла, озари развалините на Бейрут. Макрон прибави също, че щедростта на Франция няма да бъде безусловна. Тя е предназначена за ливанския народ и разпределена пряко към населението. Франция изисква в замяна цялостна ревизия и смяна на държавното корумпирано управление на Ливан. Викове "Обесете ги!" изпратиха неговите думи.

Хасан Настралах, шеф на шиитската милиция, пропила властта на всички нива, явно уплашен от жадната за отмъщение тълпа, побърза да приветства неочаквания спасител на Ливан. Обвинени от народа за нещастието сполетяло столицата, резултат на тяхното дългогодишно пристрастно управление, на членовете на "Хесбола", не остава нищо друго освен да търсят начин да спасят собствената си кожа. Техният закрилник и наставник Иран, притиснат от американското ембарго може само да следи безпомощен случващото се. Дали гръмката поява на Макрон, точно в този момент в тази пареща част на света, е резултат на геополическа аритметика, изобщо не интересува ливанците. Те даже пуснаха петиция, Ливан да се превърне във френски протекторат. Само за часове, петицията събра 60 хиляди подписа.

Може да се каже, че изявата на Макрон е френска традиция. През 1995 година, Франсоа Митеран пристигна внезапно в Сараево и прекрати касапницата между сърби и босняци. Той обаче беше придружен от "Чуждестранния легион". В Бейрут Макрон пристигна сам.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХИТЪР МАРОДЕР!

    34 13 Отговор
    МАКРОН!
  • 2 Дельо Хайдутин

    64 5 Отговор
    Бойко слез и ти сред народа.
  • 3 Браво!

    38 14 Отговор
    Браво на Макрон :)
  • 4 2040

    60 23 Отговор
    Където западнярите са помогнали, трева не е поникнала!
    Ливан ги чака същото като при нас и Украина/
    Франсетата още от сега им слагат условия, че трябва да им сложаш шеф, какъвто им изнася на тях (франсетата)
  • 5 Кой68

    30 5 Отговор
    Отново се гледа във чуждата паница и се правят неуместни сравнения.Никога няма да станем франсета или германци.
  • 6 Кайро Хабер

    28 6 Отговор
    Гражданите на улиците на Ливан вече викат Макрон да ги спаси, а Франция да поеме управлението на страната. Още една пропусната възможност за Турция...

    Коментиран от #8

  • 7 Грета Тунберг

    17 8 Отговор
    Макарона на ротшилд гледа да хапне нещо на далавера,видяха в 2006 година как израилските уж най здрави танкове меркава гърмяха като пуканки а иранските ракети които ливанския хизбула ползва падаха в хайфа докато израилските отбранни системи мятат ракети на празно. Видяха че военно немогат искат отвътре да саборят държавата долни ционисти. А който иска да гледа пуканките меркава има много клипчета потърсете.
  • 8 Корупция и Потисничество

    23 13 Отговор

    До коментар #6 от "Кайро Хабер":

    Скоро турците ще искат Макрон да отиде и в Турция!

    Коментиран от #11, #16, #20

  • 9 Пореден успешен ход

    17 5 Отговор
    на френския президент.
  • 10 ТОЧКАТА

    23 2 Отговор
    Така и не разбрах какво е ВИНОВНА УЧИТЕЛКАТА!!!!Та ТЯ ...ВЪРХЪТ!!!спрямо ...меланията/кукла барби/
  • 11 Хасан

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "Корупция и Потисничество":

    Хахаха ...да бе ..спомням си навремето как на Витошка се събираха подписи България да стане щат на САЩ ...такава е орисията на малките народи..търсят чичко с парички
  • 12 Отчаян ход на макрон.

    18 8 Отговор
    След неуспехите във вътрешен план и нарастващото недоволство в страната, след фиаското във външната политика и тежките загуби в Северна Африка, най-вече в Либия никак не е изненадваща визитата му в Ливан. А като се вземе в предвид и скоростта с която бе осъществена тази визита, както и с подготвените предложения се появяват съмнения, че макрон се е бил подготвил предварително и едва ли не, е тръгнал малко преди взрива. Това поражда много въпроси и относно това кой и защо го предизвика.

    Коментиран от #22

  • 13 Не се лъжете

    16 10 Отговор
    Макароня просто отиде да мародерства в Ливан

    Коментиран от #15

  • 14 Г-н Чеков, а вие кога

    7 9 Отговор
    Ще организирате подписка да станем френски протекторат...пардон, руски
  • 15 Сигурно си прав

    5 17 Отговор

    До коментар #13 от "Не се лъжете":

    За това либийския народ иска да е провинция на Франция!!Не на руски пияници!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кой кой й

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сигурно си прав":

    Либийският или ливанският? Нали не смяташ, че 60000 маринити в 3 милионният Бейрут са ливанският народ?

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е па

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Кой кой й":

    Разликата каква е!??И едните и другите пиянски от Раша не искат!Пък и за какво им са алкаши!??
  • 20 Отчаян Ердоган

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Корупция и Потисничество":

    Ааах...ах! Емине ме посъветва да възстановя връзката си с Асад, Сиси, Нетаняху и че ако закъсня да го направя, в крайна сметка ще трябва да целуна ръката на Макрон и задника на Мицотакис!!

    Коментиран от #21

  • 21 Е за това

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Отчаян Ердоган":

    Не слуша Емине!!Задник ще се целува ясно е!Що обаче ми се струва,че ще е като при Кипър!Цял свят целува задника тогава ,ама турския!
  • 22 Въппосите са други

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Отчаян ход на макрон.":

    Съвсум друг е въпросът,че ти не можеш да си ги зададеш правилно ! В днешно време разстоянията не са проблем!Колониалното наследство изисква отговорност!Поражда и отговорности,За които даже си нямаш и хабер!Ама пък нали сме били 500 г. колония и никой не ни бръсне сливата,та си мислим че така правят по цялото земно кълбо!Е да ама , не!
  • 23 Госあ

    7 3 Отговор
    анадолците и помаците веднага са налазили темата. Европа- през крив Макрон. Има огромен цивилизационен гап, какво се натискате изобщо ? И к'во сте залаяли толкова, в момента не Франция и Англия ви подритват като футболна топка, а Русия и сащ.

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Че Го Бараш сополив

    10 7 Отговор

    До коментар #24 от "Така ли!??":

    Хахахахахаа...я си спомни как преди има няма-половин година Ердоган стоеше прав под портрета на Суворов и как го поглеждаше под вежди от долу на горе..и как приседна, като му се разтрепераха коленете...А колко скъпо му излезе тоя самолет.Само като се спряха алкашите от туризъм и Ердо побягна като бит пе е ас да се моли на Путя пак да пусне турския домат на руския пазар,а ...помниш ли ,а, помниш ли .

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Съдията

    3 2 Отговор
    У там и у нас ОСТАВКА и предсрочни избори, тук бомбата с корупцията я хвърли дебелия алкохолизиран тулуп Борисов мафиотът с чекмеджето и пистолет до главата. Милионите подкупи за такса спокойствие и суджуците ще му излезнат солено, скоро няма да си недосегаем, г-н Гербави кокъл.
  • 28 Гледаш през някакви очила

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Изкривяващи реалността. Ако ги свалиш ще видиш, че не анадолците се натискат на ЕС, а е точно обратното, както виждаш Франция се натиска да влезе в Ливан след като Турция с мощни шутове я нарита от Либия, Алжир и Тунис. Същото важи и за Русия. САЩ и Англия са на страната на Турция.
  • 29 Помня помня

    3 10 Отговор

    До коментар #25 от "Че Го Бараш сополив":

    Помня как Путин две минути не можеха да го освестят и излезе жълт като нещо средно между препикано мушкато и изстискан лимон и с трепереща ръка подписа унизителният мир за да спаси останалата част от руската скрап и всичкото това за още по-голям резил насред Москва.

    Коментиран от #31

  • 30 Макрон влезе в арената

    4 3 Отговор
    ....където ще бъде изяден от лъвовете....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Браво

    7 7 Отговор
    За пореден път - браво на Макрон!
    Бойко, ти кога ще излезеш сред собствените си сънародници?
    ...
    А учителката бие по точки от всякъде Мелания, която е просто поредната кукла. Не разбрах какво й има на госпожа Макрон.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дядо Йоцо

    5 0 Отговор
    като гледам, всичко върви по план, първо се чупи и руши и после всички се надпреварват да слагат джама, точно като във филма Хлапето