Last news in Fakti

14 Август, 2020 20:30 4 674 35

Кога протестът ще успее: четири тайни

  • герб-
  • протест-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

Народът има свещено право да се бунтува, а най-добрият протест е масов, търпелив, безкористен и остроумен

Кога протестът ще успее: четири тайни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството в България управлява с 23%, а 60% подкрепят протестите. Народът има свещено право да се бунтува, а най-добрият протест е масов, търпелив, безкористен и остроумен. 

 

Коментар от проф. Ивайло Дичев

Критиците на протестите често повтарят, че мнозинството българи били избрали това управление, поради което трябвало да го изтърпим докрай. Направете проста сметка: през 2017 избирателната активност е била 54%; за ГЕРБ са гласували 1,1 млн. човека от възможни 6,3; това прави не 33%, какъвто е официалният резултат, а 18% от всички записани в избирателните списъци. Преизчислете по същия начин и гласовете за лъжепатриотите: от 9% те падат на 5%. С други думи, страната се управлява от хора, които имат подкрепата на около 23% от правоспособните съграждани. Сондажите показват, че днес повече от половината български избиратели искат правителството да си ходи.

Когато разберем, че държавното обвинение е бухалка

Ще кажете: такава е системата, изборите тъй или инак са условност, такива са правилата, с подобни проценти се управляват днес повечето демокрации по света. Само че една условност е валидна, докато играчите я приемат. А когато хората установят, че правилата вътре в тази условност не важат за управляващите, тогава договорката вече не важи. Иначе казано: играем на играта „държава“, докато разберем, че държавното обвинение е бухалка, обществените поръчки – грабеж, административните назначения – партийно строителство и тъй нататък.

И в предмодерните общества властта непрекъснато трябва да удържа недоволства, бунтове и заговори, но демокрацията предвижда специално право за съпротива на гражданите. В американската Декларация за независимост се казва, че „когато някоя форма на управление стане деструктивна... задължение на народа е да я отмени и да установи нова форма на управление“. Френската конституция от 1793 пък говори за „свещено право и задължение за бунт на народа, когато неговите права са накърнени“. Впоследствие „правото на бунт“ се посмекчава като формулировка и политиците започват да говорят за „мирна революция“.

Една от тайните при протести: Кой ще се окаже насилникът?

Тъкмо тук е цялата сложност на демократичното устройство: народът хем има право да се бунтува, т.е. да нарушава установения законов ред, хем това трябва да става по мирен начин. Протестното действие трябва да изглежда решително, защото политиката е продължение на войната със символни средства – ако обърнем наопаки прочутия афоризъм на Клаузевиц. От друга страна: в момента, в който се появи страхът от истинско насилие, публиката се стряска и отдръпва подкрепата си. Така нападението срещу Полина Паунова от техни активисти лепна петно върху ГЕРБ. И обратно: унизяването на проправителствената Ива Николова от протестиращи хвърли сянка върху протеста. Протестните действия са парадоксално състезание за жертвеност: няма нищо по-добро за каузата от това полицията да набие някого, както стана през първите дни, но пък снимката на ранен полицай изтрива много червени точки, събрани в дни на упорито скандиране.

Още една тайна: Кой ще се окаже по-безкористен?

Състезанието по жертвеност е и състезание по безкористност: най-силната легитимация на един протест е в това, че някакви хора посвещават време и сили, за да се борят за идеална кауза. Разбира се, отсрещната страна веднага започва да измисля някакви финансирания, мобилизира се логиката от криминалните филми „кой би имал полза“, строят се сложни схеми, обвиняват протестърите, че не са граждани, ами работят за някакви партийни интереси. Самите управляващи начело с Борисов се самоизобразяват като безкористни труженици на нацията, едва ли не безпартийни, които консумират облагите на властта единствено, защото държат да се пожертват за нас. В състояние на яростно обществено разделение привържениците на единия или на другия лагер дори не се опитват да разберат истината, а си намират в един или друг разказ оправдание за позициите, които така или иначе вече са избрали.

Трета тайна: Кой е елитът на нацията?

Естетизацията на протестите през последните десетилетия е свързана с яростната конкуренция на пазара на вниманието: трябва да измислиш такава сценка, такава смешка, че хората масово да те споделят в социалните мрежи. Новаторските идеи обаче имат и друго послание. Те показват, че на площада се събират образовани хора, които превъзхождат управляващите. Показателна беше акцията с подаряването на книги, които г-н Борисов да чете, когато остане без работа. Протестът е легитимен, ако внуши, че в него участват най-добрите, елитът на нацията. Да имаш или да нямаш това изтънчено чувство за хумор днес сякаш заменя предишните класови деления. Един разбира и се смее, другият тъпее. Противниковата страна атакува с по-прост арсенал, вероятно насочен към по-непретенциозна публика: протестърите са безделници, тулупи, утайка.

Четвърта тайна: Колко излизат на улицата?

Разбира се, основен фактор, който легитимира народното недоволство, е числото. Не е толкова трудно да се преброят хората с помощта на дронове и съответни програми. Въпросът обаче гласи: На кого бихме се осланяли? На полицията, на самите протестиращи, на Европейската комисия?

 Отново всеки вярва на това, което потвърждава предубежденията му. Не е ясно и как да интерпретираме числата. Колко души трябва да излязат на улицата, за да падне правителството? Наведнъж или сумарно, ден по ден? И защо физическото присъствие на площада се явява по-важно от социологическото изследване за това колко човека не одобряват управлението и искат избори?

Емоционалната суровина за преизграждане на държавата

Причината за последното е, че легитимността на едно гражданско действие е свързана с определено ниво на активност. Един човек, решил да спи на палатка в защита на „крепост Орлов мост“, е много по-важен от хиляда, които по пижама отговарят на телефонния сондаж. В този смисъл електронното управление на държавата, ако го дочакаме, едва ли ще отмени физическото протестиране. Понятието за народ предполага субектност. Народът не е просто населението, той се конструира всеки път като воля, посока, заедност. Впрочем, тъкмо в това е и най-сериозният смисъл на гражданските протести: те са емоционална суровина, от която да преизградим държавата си. В най-добрия случай те раждат лидери, създават лоялности, припомнят ценности. А в лошия хората просто се изпокарват и разотиват разочаровани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    КРУМОВИ ЗАКОНИ БЕ!

    Коментиран от #20, #24

  • 2 КОТарАК

    29 6 Отговор
    разходка до щатското посолство , 2-3 репортажа по CNN и всичко е ок!
  • 3 Алфа Вълкът

    15 10 Отговор
    Значи 10 януари 1997. Ако имат топки протестарите да действат, ако не да освобождават пътя!
  • 4 илия

    19 45 Отговор
    Велико народно събрание ще премахне президентската институция, унищожена от Гумен Радев Решетников.

    Коментиран от #8

  • 5 Кой кой

    22 32 Отговор
    А кой изчисли,че60% подкрепят протеста?

    Коментиран от #9

  • 6 Мутреску

    32 13 Отговор
    Ще свърши като Чаушеску !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дааа!

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "илия":

    И ще сложи начело Мецка, или още по-добре, направо Кирилов!
  • 9 ГОРСКИ

    23 17 Отговор

    До коментар #5 от "Кой кой":

    Герб имат в момента 14% смятайте на избори колко ще имате, със тези шкафчета герб падна на земята!!!

    Коментиран от #11, #27

  • 10 Зайко Байко многознайко

    12 12 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!

    Коментиран от #12

  • 11 Политолог

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "ГОРСКИ":

    Това ще го коментираме март догодина😂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Щото българите

    18 3 Отговор
    Сме терсене хора явно при нас прехода ще завърши, както започна прехода в Румъния, но както се казва по-добре късно, от колкото никога.

    Коментиран от #23

  • 14 Кой68

    16 13 Отговор
    Зависи кои са "лидерите"на тъй наречения протест.Отново се завъртя колелото и започнаха да лъсват кукловодите.....Това са олигарсите създадени от БКП/БСП.
  • 15 ХА-ХА-ХА

    14 15 Отговор
    12 Партийки с ...40 финансово стимулирани ..пишман "Протестъри" Уриниращия направо през панталоните и 6..палатки?!?!?
    Ха-ха-ха...
    Срам ме е да ви гледам ...колко сте...жалки
    Ха-ха-ха
  • 16 Последния Софиянец

    10 8 Отговор
    И аз това говоря от месеци.Един свободен човек на улицата се равнява на сто мишки по пижами.
  • 17 Последния Софиянец

    13 11 Отговор
    За два месеца обиколки из София съм срещнал само двама срещу протеста.Това колко процента прави.0,000000000000002.

    Коментиран от #28

  • 18 оня с коня

    5 8 Отговор
    "Дойче веле" представляна от Родната Фирма "Дечо Велев" прави едни тънки сметки около Процентите при предходните Избори,като акцентира ,че Избирателната активност е била едва 54% - т.е. Половината Българи само са гласували.От тук нататък Логиката на Медията е че %-та на ГЕРБ и Патриотите следва ДА СЕ НАМАЛИ НАПОЛОВИНА,което пък значи че България се управлява от Коалиция с 1 ФАЙТОН ХОРА поддръжници.Чудно защо обаче същите сметки не се прилагат към Реолно гласувалите за БСП,а "Воля" пък излиза че се е набутала в Парламента д МИНУС ИЗБИРАТЕЛИ/отрицателна квота/.А Чувала ли е Медията "Дичо Велев" че съществува Правно понятие :"Мълчаливо одобрение",т.е. ПАСИВНО ОДОБРЕНИЕ и на практика Негласувалите ПОДКРЕПЯТ Крайния Резултат?И правила Мезията "Сондажи" Кой в БГ одобрява Управлението и Кой - Не...Нама да оспорвам Истинността на въпросната Анкета,само ще попитам:ИМА ЛИ ЛИЦЕНЗ с ПОДПИСИ И МОКЪР ПЕЧАТ от съответните Служби "Дичо Велев" да извършва каквито и да било СОНДАЖИ?Ами естествено че НЯМА,което значи че извършва Незаконна дейност.Е може ли да се вярва на подобна Криминална Медия ааа?!
  • 19 Реалист

    9 7 Отговор
    За да успее един протест държавата трябва да вземе протестиращите насериозно.
    Това с песни, ядене на торти и демонстрация на,,ах колко сме цивилизовани" няма да стане.
    Държавата и ЕС трябва да бъдат стреснати в най-букв.възможен смисъл на думата.
    А една държава се стряска само тогава,когато и бъде причинена финансова загуба.Тежка финансова загуба ОТ НАРОДА !
    Управляващите клякат само тогава, когато видят,че народа е готов да отиде до самият край.
    Това което в момента се случва в България е....нещо си.
    Добро начало което обаче продължи прекалено дълго.
    Затова и диктатора се лигави и печели време.
    Защото знае,че нещата няма да придобият плашещата за него & компания + ЕС сериозност.
    Плюйте ме колкото си искате, но геноцид и диктатура с цивилизованост не се борят.
    Мерките трябва да бъдат коренно разл.и много-МНОГО ПО-твърди !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КЛЕТВА

    12 7 Отговор
    ИДИ СИ БОЙКО ИДИ СИ.......ИДИ СИ БОЙКО ИДИ СИ......ИДИ СИ БОЙКО ЗАВИНАГИ..........ЗА ДОБРОТО НА СИТЕ БЪЛГАРИ.......ИДИ СИ БОЙКО ИДИ СИ.....ИДИ СИ ЗАВИНАГИ БОЙКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 Василева

    6 8 Отговор
    Не мога да си представя ,че водачите на протеста ще ме управляват.Защо младите и образовани позволиха стари компрометирани муцуни да ги използват?
  • 23 М13

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Щото българите":

    Тук трябва да се самосезира прокуратурата, ти какво искаш да кажеш? Да се обезглави Борисов. Толкова сте злобни и нагли, че е не възможно да допуснем такива като вас да управляват България.
  • 24 Изход

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Изходът е:
    1. Да не се пренавива протестът, а да се иде на редовни избори.
    2. Никакви договорки, никакво по-нататъшно падение.
    3. 100% машинно гласуване.
    4. Пълна ревизия на избирателните списъци за мъртви души.
    5. Нека народът да реши на редовни и честни избори кой да управлява. Народът ще отсъди по делата.

    Друго решение на задачата, без да се разруши държавата в полза на външна презокеанска сила, няма!
    Защото ако целта на тази външна презокеанска сила, със знаме от 50 петолъчки, беше справедливост за българите, тя щеше да изнесе направените записи, снимки и видеоклип не една година след като са направени, т.е. не сега, а още тогава - през лятото на 2019 г. А защо не свали Борисов още тогава? - Защото тогава Борисов беше нейната удобна марионетка, а днес е вече неудобен. Защо днес Борисов стана неудобен на държавата с 50 петолъчки на знамето си? - Просто е. Борисов изпълнява поетите от Р. България задължения по договор за довършване на "Балкански поток" и запълването му на 90% с руски газ, срещу което ще получава годишно по над 100 милиона евро такси за пренос. Но презокеанската сила с многозвездното знаме иска на всяка цена да разбие Европа и Русия, и не и пука нито за справедливост и демокрация нито за българския национален интерес.
  • 25 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    демокрацията стана е гати и овъртоленото понятие!!!!!Хитър ПЕТЪР ряпа да яде ,пред тези ПРи на ,,цветните революции,,,....
  • 26 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ДВ ,,дава,,инструкции!!!?.хмммммъ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хохохо

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Като обикаляш само покрай две палатки колко очакваш да срещнеш?По един махмурлия в палатка иначе ще има задушаване от газове и изпарения и миризми.
  • 29 Hoho Boho

    7 4 Отговор
    Протестите трябва да бъдат фокусирани върху:
    - РАЗСЛЕДВАНЕ НА БОРИСОВ!

    и оставка на борисов и гешев

    За:
    - Щкафчето - какви са тези пари...
    - Записите...
    - Далаверата им с г-н Божков за 700-те милиона
    - Далаверите с Ахмед Доган, Пеевски
    и т.н.
  • 30 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Глупости ! Аз викам да провъзгласим Б.Б. за цар, или Император Бойко Първи Български и да управлява до живот.Нищо, че няма промишленост, армия, здравеопазване, образование......то като че ли и народ вече няма, щом едната четвърт е някъде далече- далече... Ама пък има право на правителствен и партиен ВОТ. "Вот" казва и руснакът и ти показва, кой е средния пръст на ръката----Народът е нищо , той е население, а Прътседателката на Парламента Ви каза ..."тълпа". Поумняха северо-американците... Вече не се намесват ачик-ачик във вътрешните работи на дадена държава / ако преди това не са я размазали по-военному/. И това , което се прилага у нас е върхът на йезуитщината - собствените политици на един народ, да го ликвидират - него и държавата му. Територията му просто разширение на Косово и удобен плацдарм против най-богатата и най-голямата територия на света. Който е жив - ще гледа ! Дано не познавам.....ама едва ли ... както вървят нещата.....
  • 31 1001 нощ

    4 3 Отговор
    60% подкрепа ??? айде бе, а блокадите по кръстовищата колко ги подкрепят, шепа анархокомунисти начело с юмрукчу ......
  • 32 куку

    5 1 Отговор
    И какво ще стане, ако метежът, пардон протестът успее. Какво значи да успее. Някой чул ли е някакво ясно, аргументирано виждане за уредбата и развитието на държавата, освен безкрайно кудкудякане "оставка и мутри". Общо взето " крадецът вика дръжте крадеца" и празноглавците пригласят безпаментно
  • 33 ПК инк

    0 0 Отговор
    Не, не мога да си представя.
    За мен е срамно и позорно, че не се намериха в цяла България
    МЛАДИ, ОБРАЗОВАНИ И НЕОПЕТНЕНИ БЪЛГАРИ, КОИТО ДА
    ОГЛАВЯТ ТЕЗИ ПРОТЕСТИ.
    КОИТО ДА ПРЕДСТАВЯТ СВОИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА НОВАТА УРЕДБА,
    ЗА ИЗДИГАНЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ.

    Защото тези по кръстовища и площади не могат да ни представляват.
    Още по-малко пък самопровъзгласилите се "организатори".
    Авторът на горния пасквил е под достойнството ми.
  • 34 българин

    0 1 Отговор
    За какво са тези протести? Има опасност, ако се махне Борисов, да настане хаос и да съсипят държавата.

    Коментиран от #35

  • 35 ПУРКОВИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "българин":

    Е ТЯ Е ДОСТАТЪЧНО СЪСИПАНА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ