Last news in Fakti

24 Август, 2020 19:00 3 558 67

„Протести“ или „революция“ са последните 46 дни?

  • революция-
  • протест

Логично – задачите на 90-те години, както тогава ги разбирахме, не бяха революционни, а контрареволюционни – да се преразпредели едрата собственост от обществения към частния сектор

„Протести“ или „революция“ са последните 46 дни? - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Революцията от 2020 г. е кулминация и край на 31-годишния ни „преход“, в който най-после народът, препатил и капитализма по нашенски, и още незабравил социализма по нашенски, и обогатен с опита и духа на младите, станали европейци и пожелали достоен живот у дома си, стана „себе си“. „Народът порасна на няколко века“. И иска да поеме съдбата си.

Месец и половина от началото на народната антимутренска революция от 2020 г. – време за първоначална равносметка. 

Имаме революция. За първи път от 10 ноември 1989 г. насам. На тази дата имаше дворцов преврат, след който така и не настъпи революция, нито в 1990, нито в 1997 г. Логично – задачите на 90-те години, както тогава ги разбирахме, не бяха революционни, а контрареволюционни – да се преразпредели едрата собственост от обществения към частния сектор. Ставаше дума за реставрация на капитализма. Масите в 1990 и 1997 г. бяха заблудени, че контрареволюцията е в техен интерес. Разбира се, никой не зовеше открито за „капитализъм“, а за „демокрация“, „правова държава“, „нормална държава“, „пазарна икономика“, „евро-“ и „евроатлантическа“ интеграция. Нужно беше много време да се проумее значението на всичко това. ГЕРБ много помогна! 

Световната криза от 2008 г., усетена у нас година по-късно, и режимът на ГЕРБ създадоха „истински“ капитализъм по български, доста подобен на този отпреди 1944 г., изчистен от заблудите на 90-те и от илюзиите на нулевите години, от оптимизма от притока на горещи пари. Уродливостта на герберския режим стана почти веднага очевидна за мнозинството, но културната хегемония на капитала – мисирските медии и „евроатлантическото“ съзаклятие на елитите – не даваха на опозиционните настроения да се изразят членоразделно. 

Народното въстание на „грозните“ от февруари 2013 г. остана без мозъчен център и угасна бързо, осмяно и обругано от интелигенцията. Паническото бягство на Борисов остана без резултат. Въстанието на „умнокрасивите“ срещу Пеевски и ДПС през лятото на с.г. бързо бе яхнато от ГЕРБ и в края на краищата ги върна на власт. Неопитността на Радев през есента на 2016 г. също предотврати възможна революция. Все пак народното надигане на президентските избори от 2016 г. бе непосредствен увод към революцията от 2020 г. 

С какво се характеризира революцията? 

Революционна ситуация по Ленин има, когато върховете не могат, а низините не искат да живеят постарому. Затова Борисов е тъй уплашен, бръщолеви за „рестарт“, т.е. за връщане с машината на времето в 2009 г., но пък така се роди идеята за Великото народно въстание на 2 септември – вместо „Великото народно събрание“ на Борисов. 

Борисов разбира, че хората, мнозинството – казват, 60% или 62%, но мисля, че става дума за 75-80% – не искат да живеят и няма да живеят постарому. Това е така вече от близо три години насам, когато констатирахме наличието на изблик на силен морален гняв у мнозинството, но сега стана открито и необратимо. И Борисов усеща, че ГЕРБ не може вече да управлява, пък напоследък не се и опитва, ако не се смятат паническите лобистки маневри на по-глупавите гербери и коалиционери. Самият Борисов фактически е в нелегалност вече много седмици. Говори се за Барселона и какво ли не. 

Освен това революцията се нуждае от субективен фактор – и го има в лицето на президента Радев и на радикалната интелигенция, която всекидневно рискува благополучието и сигурността си, за да поддържа огъня на площада. Досега го правеше от дивана, сега е на площада.  

Каква е целта на революцията?

Като на всяка революция – властта! Но целта ѝ е изцяло негативна – се изгонят мутрите от властта, да се прочисти държавата от метастазите на ГЕРБ, да се проведат честни избори. Целта ѝ не е някой конкретен сегашен субект да дойде на власт. Субектът, който ще дойде на власт в резултат на тези избори, много е вероятно още да не съществува. И това много тревожи ГЕРБ, защото няма срещу кого да насочат милиционерските си активни мероприятия. Няма! Защото просто няма, а не защото се крият от тях. Стрелят напосоки, но дикиш не хващат. Нападките срещу Радев само му добавят привърженици. 

Ясно е, че всякакви линейни прогнози на базата на досегашните ни политически реалии – коя от сегашните партии колко процента щяла да вземе, как партията на Трифонов щяла да бъде балансьор и т.н., са сметки без кръчмаря. Революционните процеси са нелинейни. Не знаем и не можем да знаем какво точно ще стане, щом видим Борисов да се качва в камионетката с вързани отзад ръце. Ще бъде като в първия ден след сътворението. Дали ще съмне с ГЕРБ на другия ден? Какво ще стане с ДПС, щом Доган и Пеевски се разходят с белезници пред камерите? Предстои да видим с интерес. Ще има ли все пак партия или коалиция на Радев? Как ще се преструктурира дясното? Как ще се погаждат левичарите и твърдите десни в ДБ? Доколко българският капитализъм и евроатлантизъм ще се отъждествяват за „сериозните“ хора с персоната на Борисов? Колко олигарси ще потънат с него? Какво ще стане с прогерберското крило в ръководството на БСП? Какво ще остане от „патриотите“? Ще останат ли и каква ориентация ще приемат „Възраждане“ и „Боец“? Въпроси, въпроси. 

Защо имаме тъкмо революция, а не пак контрареволюция? 

Защото става дума за свалянето на особено зловреден, противозаконен, антинароден, диктаторски, клептократичен режим в угода на малцинство олигарси, бюрократи и герберски клиенти, и заменянето му с демократично управление с честни избори, върховенство на закона и активен граждански контрол върху всяка бъдеща власт. Става дума и за премахването на особено одиозен, нагъл, примитивен мутренски режим и замяната му с просветено, цивилизовано управление. Имаме мегдан за прогресивно развитие! Може би най-важното: у младите, които са острието на революцията, вече е значително отслабена нетолерантността към лявото. От възрастните над 60 г. 83% са носталгици по соца. Но и при младите до 30 г. носталгиците преобладават, макар с малко. Българите вече отказват да бъдат разделяни, противопоставяни и яхани на тази основа. 

Може ли революцията да не успее?

Не може. Жребият е хвърлен. Тя ще продължи до успех, може и на приливи и отливи, но войната на свободното гражданство срещу мутрорежима ще е вечна – противоречието им, казано по марксистки, а антагонистично – не може да бъде „снето“, освен с унищожаването на едната от страните, или на общата основа, която ги е породила. 

Как може революцията да ускори успеха си?

С повече активност на свободното гражданство и с повече единство. Скоро свършва отпускарският сезон – нека всяка вечер има пак толкова хора на площада, колкото в звездните мигове през юли, когато се говореше и за „85“ хиляди, и за „100“ хиляди. Това ужасява и поболява ГЕРБ и приближава развръзката. Наближава есента и зимата, наближава стоварването на икономическия ефект от коронакризата. 

Колкото до единството, ние сме широка тематична коалиция, която се обединява от две-три конкретни искания: оставка на Борисов, оставка на Гешев, служебно правителство на Радев, което да осигури честни избори. Всички хиляди други въпроси, в които се различаваме, оставяме на гардероб и ще си ги гледаме после, след победата. Левите не бива да се оплакват, че на Орлов мост метъли си тръскали косите и че младите щели да гледат филм за киевския майдан. Десните не бива да се оплакват, че Шипка била иззета за партийни цели. Тези партизански приказки трябва да бъдат оставени до победата. Както младите скандират, „няма леви, няма десни, всички сме бесни“. Всеки фактор, помагащ за тормозенето на режима, за по-скорошното му падане, трябва да се използва максимално. 

Гражданите, които симпатизират на революцията, но заемат изчаквателна позиция, не бива да се дразнят от блокадите на кръстовища и другите временни неудобства. Ясно е, че случките като бабата с бастуна, зъболекарката, газеща хора на полусъединител и политологът с татуировките са герберски провокации. Политологът вече се извини, значи мисли за утре, зъболекарката – не. Тези инциденти не бива да получават такава широка разгласа. Не бива да се ловим и на плитките капани на ГЕРБ за конституции и други тъпоумия, целящи да предизвикат дискусии по същество, в които не само да забравим за какво сме се събрали, но и да започнем да спорим помежду си и дори да се съгласяваме с ГЕРБ по отделни пунктове. Никакви дискусии с ГЕРБ, оставка и точка! Трябва да знаем също, че всеки ден ще слушаме плачове за Париж и колко е грозна революцията. Тя е толкова грозна, колкото контрареволюцията я принуждава да стане. Засега революцията ни е въздушно-копринена в сравнение с френските жълти жилетки, американските расови безредици или гръцките микровойни. 

Какво преживява сега Борисов и колко още ще издаяни?

Казват, че се бил спазарил за кожата си. Не вярвам! Никой сега не може да му даде никаква гаранция, дори да иска. Борисов е страхлив и се бъхти като „скот в скотобойна, върти се – в очите му ножа“. Той обаче, да не забравяме, е преди всичко нарцисист (narcissistic personality disorder) и има нужда от всекидневни нарцистични доставки, хвалене, подмазване (narcissistic supply). А няма вече месец и половина. Това му предизвиква душевни и физически страдания, сравними по интензитет със страха, изпива го, пресушава го. Болката на Борисов от черните чували пред къщата му в Банкя беше истинска! Всекидневните нападки, обиди и подигравки, които сигурно за пръв път стигат до ушите и очите му през разнищилите се филтри на ГЕРБ, и които преобладават дори на стената му във фейсбук, му докарват постоянни конвулсии на нарцистичен гняв (narcissists rage). Но страхът му пречи да му даде публичен израз. И това допълнително го пресушава. Сдържането на гнева не може да е безкрайно. Предполагам, постоянно тормози околните си, които го избягват и се ужасяват от него. 

Преди две седмици гледахме във Варна чудесната местна постановка на операта „Макбет“ от Верди, напълно на равнището на Метрополитън опера в Ню Йорк (която всъщност не работи и от първи април уволни всичките си музиканти). Борисов сега изживява нещо подобно, но не величествено като у Шекспир и Верди, а фарсово, в чалга аранжимент. Краят на феномена Борисов ще е ужасен – много му се насъбра да изкупува, твърде далече отиде, за да има връщане или тихо оттегляне с пазарлък като Елцин. Ужасен край, за поука и назидание, за морално очистване и възраждане на нацията.

Каква е разликата между нашата революция и белоруските протести?

Вижда се по ролята и по реакцията на ЕС. В Белорус има събития, подклаждани от ЕС и предизвикали мигновената му реакция. У нас имаме автохтонен процес, който все още не може да обърне на себе си вниманието на ЕС. За разлика от 2013 г., когато посланиците на Германия и Франция всекидневно наливаха масло в огъня срещу Орешарски. Ясно е, че ЕС в сегашния си вид с ЕНП напред, крепи ГЕРБ, своята креатура. Нашата революция значи излиза, че е напук на ЕС, макар да не е чак „против ЕС“. С това казваме, че най-сетне имаме българска европейска политическа нация, на която не ѝ пука от сегашния ЕС, защото самата тя Е Европа и не се нуждае от ничие признание. Тази именно нация не може да продължи да живее под мутрорежима. А ЕС в сегашния си вид е пътник, както си говорим от няколко години вече, и не може да ни влияе сериозно. Без значение за ситуацията у нас ще е и „Козяк“, особено в преизборния и преходния период до януари и нататък. Мисля също, че Евгений Дайнов не е прав за Беларус, че изживявали своята 1990 г. Там най-вероятно протестите няма да успеят – примерът на майданска Украйна им е твърде близък. 

Какво да се прави с „мисирките“ на Борисов?

Да ги водим старателно на учет и да не ги допускаме утре да обърнат пак хастара и да ни се появят – ни лук яли, ни лук мирисали. Гледам, че и ИПИ критикуват за нещо си ГЕРБ, Огнян Минчев дава във фейсбук експертни съвети за бъдещите избори. Никога няма да забравим и простим подлата роля на казионните НПО за укрепването на мутрорежима и преченето им на появата на истинско гражданско общество у нас. Слава Богу, то най-после се роди въпреки тях. Тези чужди НПО няма да имат място в България и техните хрантутници ще познаят горчивината на хляба, изкарван с честен труд. 

Чувам, че колегите се оплакват много от артистите, едва ли не като съсловие – тези дни бях удивен от душевната мизерия на някога големия Георги Мамалев. Понеже го помня от време оно, а сегашните звезди не ги знам. От писателите се оплакват, че нехаят вече колко е красив протестиращият човек, както мислеше живият класик Георги Господинов в 2013 г. Жална е ролята на евродепутата Андрей Слабаков като герберски лакей. Човекът за пръв път се видял с пари в джоба, Страсбург му станал като таквоз... и дето се храни, там хвали. Силното присъствие на Николай Милчев във фейсбук е безценно писателско изключение. Захари Карабашлиев с два месеца закъснение научи за снимките с кюлчетата и пачките. В 2013 г. хвалеше „умнокрасивите“ и окайваше „грозните“ протестиращи.  

Колегите журналисти, които от години – или пък изненадващо напоследък – се опетниха с медиен слугинаж на ГЕРБ – по-груб или по-фин, няма значение – според мене не бива да продължават в професията след падането на режима. Добре ги знаем кои са, спестявам им имената от галантност. Лично никога няма да забравя и простя професионалното им и човешко падение тези месеци. Да се възмущаваш, че протестиращите хвърлят яйца, без да отрониш думица за брутално пребития пред камерите от полицаите (или паравоенните) предишната вечер младеж – за мене е дъното на нравственото и професионално падение на журналиста. Никакъв страх за работното им място или от други репресии не може да оправдае такова падение. То е доброволно, с хъс. То е продаване душата си на дявола. Като доносничеството на ДС някога. Какво получават в замяна от рогатия – е загадка, която бих искал някога да науча. 

Петте вечери и сутринта, които прекарах на площада в София, и трите вечери във Варна, ми бяха щастливо преживяване. Срещах много щастливи хора. Голяма беше радостта ми да протестираме заедно с племенниците ни, които бяха активни на паважа лятото на 2013 г., вече на същата страна на барикадата. Чувствах се у дома си, както бях и на „Окупирай „Уолстрийт“ в 2011 г. и на митингите на Бърни в 2016 г. Никога не съм бил повече у дома си на Ларгото, по „Царя“, пред СУ, на Орлов мост сред палатките. Децата, които избутаха кофите за смет в средата на „Сан Стефано“ за блокадата на БНТ, после си ги върнаха на местата. Момичета бяха. Чудесни деца! Гражданка по пеньоар излезе от кооперацията срещу някогашното „Телевизорче“ да се скара нещо и племенницата ми, журналист и поет, рече гневно: „Това е революцията, госпожо с ролки, и ще я имате всеки ден, ако гласувате за ГЕРБ!“ 

Революцията от 2020 г. е кулминация и край на 31-годишния ни „преход“, в който най-после народът, препатил и капитализма по нашенски, и още незабравил социализма по нашенски, и обогатен с опита и духа на младите, станали европейци и пожелали достоен живот у дома си, стана „себе си“. България се нормализира. Достойният живот вече не е лукс, а предмет на широк обществен консенсус. За 31 години „народът порасна на няколко века“. Иска да поеме съдбата си в ръцете си. И това е най-ценното и може би единственото ни достижение на „прехода“. 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    46 25 Отговор
    не е протест, а война срещу окупираната от мафията държава !

    Коментиран от #66

  • 2 ПОСЛЕДНИТЕ

    28 37 Отговор
    46. дни Е ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ
  • 3 Съд Оставка Затвор Хунтата ГЕРБ

    40 24 Отговор
    ГEРБ прoклeти дa cтe, чe бихтe дeцaтa ни c бутoнкитe нa Тулупa, oкaвaни дeцa в бeлeзници c лицe в бeтoнa ги ритaхтe и cкaчaхтe върху тях, вдигaхтe ги oт зeмятa и блъcкaхтe лицaтa им в бeтoнa, чe ce пoдигрaвaхтe и гaврихтe c МOМИЧEТO.Рaздaвaхтe крoшeтa в пaтрулкитe, миcлeйки, чe нe ви cнимaт.
    Размазването на физиономии, горене на евродепутати, блъскането на Инджова, опита за горене на проф Минеков като пламен във Варна, битите журналисти от СЕвропа.

    Прoклeти дa cтe oрки нa Caурoн Тулупoв - Нaрoдът пoмни, юмруцитe, крoшeтaтa, ритницитe и гaврaтa c дeцaтa ни.

    Коментиран от #14, #45

  • 4 Давайй. Аз съм Дикооо

    12 30 Отговор
    Давай Радев мъсти мъсти с теб сме.друже мачкай тиквата.идвам с патрончето.в задния джоб.България над всичко.и българския казан.гроздоваа.
  • 5 Митко

    30 35 Отговор
    Не е протест това, а шарж. Двама трима лентяи в палатки, ама си ги направили като на къмпинг. Смешници
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изумен

    24 12 Отговор
    Случва се нещо много странно! Баце опира до една отявлена криминална мутра която ще хвърли срещу протестиращите. Вариантите са 2- Или все още смята народа за много тъп който не знае биографията на криминала или е в безизходица и просто друг или други няма! Стъки освен с присъди за рекет и побои, през 2013 г.когато ГЕРБ бе изритан с масови протести реши да участва в политиката. Включи се в коалиция ГОРД на друга мутра Слави Бинев която участваше на изборите с ОБТ на Кръстьо Петков. Стъки водеше листата за Търново. И на изборите ГОРД+ОБТ получиха...0.04%! Дори роднините им не гласуваха за тях. Бинев изгони Стъки с мотив че е отблъснал хората и се вля в коалиция ПФ а Стъкито отиде при Бареков в ББЦ защото тогава боравеха с парите на КТБ. Неизменно до Бареков с групата си ММА бойци заплашваха из страната обикновените хора.След като КТБ бе разгромена и парите секнаха Стъки почна да краде и от горивото на служебните автомобили на ББЦ и бе изритан от Барека с мотив че е " криминален елемент и отявлен престъпник" . И от няколко години е на хранилка при ГЕРБ , спортното министерство на Кралев и му е предоставена и фирма за саниране на жилищни сгради. Та Баце толкова ли не може да намери човек с чисто минало и обществено положение та опря до този политически хамелеон и осъждана криминална мутра!

    Коментиран от #59

  • 10 Прав си

    23 13 Отговор

    До коментар #8 от "Контра протест гербаджии":

    Снощи така наречените контрапротестиращи които се събраха пред Румънското посолство на "Ситняково " бяха точно 34 човека от 2-милионна София! Според БНР и БНТ са били " около 40 души" аз ги броих и бяха точно 34. И след като никой нормален гражданин не пожела да излезе в подкрепа на Борисов и властта , те стигнаха до там да активират една криминално проявена и осъждана мутра която в момента е на яслата на ГЕРБ и получава финансиране от Министерството на младежта и спорта?! Нормален човек,общественик и гражданин не би се намерил да ги подкрепи. Разбираме криминалния елемент и рекетьор. Защото когато си замине тази корумпирана власт кранчето и лапачката му секват. А и няма да има с какво да преживява защото нищо друго не умее да прави. Трябва да започне отново да се занимава с изнудване и рекет явно, но тогава при ново управление ще бъде вкаран на топло за дълго време!
  • 11 Диверсант

    21 14 Отговор
    Много дълга неможах да я прочета. Какъв протест срещу мутрите когато са тероризирани обикновените граждани които страдат от мафията. Вие нормални ли сте. Ако аз съм в България ще ви напукам кратуните. ОТРОВНОТО ТРИО... Абе главанаци, колко ви плаща бабуина да тероризирате хората а той да се окопава във властта като добрия
  • 12 Племето

    7 12 Отговор
    няма акъл как да протестира.
  • 13 1618

    18 15 Отговор
    Борисов вече сам не знае на кой свят се намира! Толкова му е дебело егото, че ще умре, ако не управлява! Лъже себе си,лъже и народа като си самовнушава, че е незаменим! Не може да осъзнае вредата, която нанася на целия български народ! През това време цялата корумпирана шайка около него се възползва от слабостта му и краде като за последно използвайки като щит Гешев! Народа срещу мафията ще го свали макар и по трудния начин , но това ще стане!
  • 14 Станислав Недков -Стъки

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "Съд Оставка Затвор Хунтата ГЕРБ":

    Скоро ще те ЛОКАЛИЗИРАМ и посетя.Казвам се Станислав Недков известен като Стъки! Президент на ММА федерацията в България. Двата наши сайта на ГЕРБ са публикували че уверявам до няколко дни ще прочистя София от протестиращите. Сега за мен - Започнах в Търново към местни лихвари като събирах парите им. След това се ориентирах да изнудвам местни търговци да ми плащат месечен рекет. Никой не ме закачаше защото по това време Бойко бе гл.секретар на МВР. Но 1 депутатка от Търново Мариана Костадинова заплаши че ако МВР не вземе мерки срещу мен ще направи питане по парламентарен контрол. Преди това бях изнудвал и фолк певицата Вероника за 2 хил.лв и за да разбере че не се шегувам отрязах главата на бялото й кученце. Но след акция на МВР когато изнудвах търговка от Г.Оряховица ме хванаха с 500 лв.белязани и нож и боксове в мен. Осъдиха ме и лежах в ареста. След време рекетирах и караваните по морето да ми плащат. Преди 5-6 г.бях охрана и на Бареков. В момента съм президент на ММА федерацията и приятел на мин.Красен Кралев и получавам по 40 х.лв.месечно финансиране от министерството. Така че днес както ме цитираха нашите сайтове на ГЕРБ скоро с хората ми също криминални разчистваме София от протестиращите.

    Коментиран от #37

  • 15 100

    4 2 Отговор
    Полюция.
  • 16 гост

    11 3 Отговор
    Интелигенция: онази част от народа която е достатъчно образована за да може да формулира националните задачи, да организира народа и да го ПОВЕДЕ за изпълнението на тези задачи. Имаме ли в момента такива хора? Или имаме само мисирки на ясла. Един историк беше казал публично: за каквото ми плащат това ще пиша. Или това са хора , които имат съвест, но не са съгласни с ния.
  • 17 ИДИОТЧЕТА

    17 2 Отговор
    НЯКАКВИ СМЕШНИЦИ ГИ ДАВАТ ПО МЕДИИТЕ.
  • 18 Революция ли?

    18 10 Отговор
    Ало,пишещия,ти къде видя милиони хора,вдигнали се на революция?С тези ли платени и пияни единици ще става революция? Не,благодаря.

    Коментиран от #22

  • 19 Нито едното ,нито другото....

    16 4 Отговор
    Това е една пародия. Комедия.Трагикомедия.
  • 20 Емил

    7 12 Отговор
    Ясно е, че докторката от 4-ти километър ползва пациентите си за подкрепа, ама ФАКТИ, защо вие давате трибуна на тия бълнувания?!
  • 21 по-точно казано

    21 11 Отговор
    46 дни "Протести" и "Протестиращи" платени от Васил Божков
  • 22 Хахахаха

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Революция ли?":

    Добре ,че не е написал милиарди🤣🤣🤣
  • 23 ЗА ПАРИ

    12 6 Отговор
    МАФИЯТА СРЕЩУ НОРМАЛНИТЕ ХОРА.
  • 24 Татко Махно

    16 6 Отговор
    Браво моето момче! Ще наречем тази революция - "Голямата яйчена революция"! Основен девиз: "Онаниста може да загуби само яйцата си!". А бе, вие луди ли сте?! Анархия чрез кастрация?!
  • 25 Бойко съм

    4 18 Отговор
    Хайде приятели, махайте палатките, трябват ми робите да са щастливи в своя балон, да стигат бързо на работа, че после да хачрат своите големи заплати от 560 лв, дал съм обещаие, че ще им осигуря спокойно пътуване, после крива магистрала до морето и 20 лв шезлонг (по-евтино от Франция) абе живота си е супер !
  • 26 Това

    5 8 Отговор
    си е т.нар. революционна ситуация - управляваните не искат и не могат да живеят по-вече така , а управляващите не могат да управляват с тези си методи на соца !

    Коментиран от #29

  • 27 месара

    14 8 Отговор
    ква народна революция те гони бе другрю , празните палатки , стадо крещящо с бира в ръка , хвърлящи яйца и домати , трима овчари , една с камбанка , една хотелиерка , един “ борец “ и един фигурант това ли е народа ?! ами не , това не е народа ! това е опит за преврат , не е протест , и не е всенароден протест , както се опитвате да го представите , щото стадото и по горе споменатите не са българския нормален народ ! нормалния българин гласува , който бъде избран той е победителя , а в последните 10-11г. се вижда кой е победителя !

    Коментиран от #30

  • 28 3333

    6 13 Отговор
    Бойко Борисов ,мутрата продължава да действа по мутренски.Изпраща биячи в палатковите лагери, защото той само това умее.Да действа по мутренски със сплашване , провокации, лъжи, уволнения, побоища.Той е диктатор също като Лукашенко! Оставка и съд за Борисов и ГЕРБ!

    Коментиран от #35

  • 29 Емил

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Това":

    Колега, тая ленинова диария вече е отречена! Върни се на "Капитала" на Маркс - той още е на мода!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мнение

    14 8 Отговор
    това не е никакъв протест, а платено улично недоносче
  • 32 Във този

    12 8 Отговор
    Сайт са приятелите на божков... недоволни че правителството и Гешев , спря кражбите на червените бандити. То и сайта.. такъв... червено-кафяв...
  • 33 Активист на БКП

    8 11 Отговор
    Оставка съд затвор и конфискация на имуществото на всички от хунтатата ГЕРБ-Суджук !!!
  • 34 Активист на БКП

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Другар":

    Не се ядосвай , другарю!!! Имаме ти досието!

    Коментиран от #38

  • 35 Мдаа

    10 6 Отговор

    До коментар #28 от "3333":

    Група хора са упражнили правото си на мнение!
    100 човека не са мнението на народа!
    Колкото до автора....... ще се въздържа!
  • 36 Диверсант

    4 6 Отговор
    Кой народ бе приятел, кого ще свали. Аз останах изумен като гледах как полицаите влачеха децата по павета закопчани с белезници и скачаха върху тях. Всички снимат с телефона. Тогава е бил момента, тая човешка маса да помете всичко пред себе си... УВИ

    Коментиран от #65

  • 37 Добре дошъл ГЕРБЕРСКА ОТРЕПКО

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Станислав Недков -Стъки":

    Добре Дошъл Мутро, Орк на ГЕРБ.
    Най-обичам нискочели криминални борчета!
    Навремето ви бяхме натикали в залите, след 1990 изпълзяхте.

    После началника да не ти се кара, много внимавай #Кой заплашваш?
    Над шефа ти има други, по-високо, при мен удря ток.

    Коментиран от #39, #47

  • 38 Голям

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Активист на БКП":

    минус за вас ! Супер !
  • 39 Герб Победа Завинаги

    4 10 Отговор

    До коментар #37 от "Добре дошъл ГЕРБЕРСКА ОТРЕПКО":

    Просто не те знам какъв си и откъде но внимавай много те предупреждавам най искрено и здравословно. Станислав -Стъки както реже глави на кученца,както е забивал ножове в бедрата на изнудвани , както е забивал вилици в очите на бедняци , така не е проблем да те открие и...Не забравяй че ГЕРБ е на власт и Бойко е премиер

    Коментиран от #46, #62

  • 40 И КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ

    4 1 Отговор
    ВСЕКИ Е ПРАВ ЗА СЕБЕ СИ И ВСЕКИ ГЛЕДА ОТ СВОЯТА КАМБАНАРИЯ. А НА ИЗБОРИТЕ СЕ ВИЖДА КОЛКО МИСЛЯТ КАТО ТЕБ. ЕДНО, ДВЕ МНЕНИЯ НЕ ЗНАЧАТ НИЩО.
  • 41 Така де

    1 2 Отговор
    Eдин нов прочит на една известна приказка:
    -Имало едно време-старият вълк примижа срещу слънцето и въздъхна тежко-една гора в която всички искали да живеят щастливо.Започнали да го градят това щастие и някой заживели по-щастливо,другите по-спокойно...Имало за едни по-много от едното,за другите по-малко от другото,но що-годе се разбирали.За да не избяга щастието и,за да не видят обитателите на гората,че в едни други гори имало един друг ред,в който ти сам може да си направиш щастието,като управата на гората се грижи да нямаш грижи да го направиш,издигнали огромни огради,наложили редица забрани!Е,да някой били много богати на щастие,други много бедни на щастие,но редът бил такъв.Е,да магазините им били пълни,но бедните на щастие просто минавали покрай тях.Докато в нашата гора,не винаги бяха пълни,редяхме се за много стоки,но не ни правеше голямо впечатление.Та ,за да не избяга щастието имаше едни забрани за напускане на гората,не даваха никой да погледне какво става в другите гори.Е,някой можеха,ама те бяха от ония щастливите...До тях опирахме,,когато ни трябваше нещо,което не беше редно,но такъв беше редът.Докато не полъхна ураганът на промяната-всички решиха да опитат от хубавото в другите гори.Ама за тях остана опитът,а за други сиренцето.Тия другите бяха синовете и внуците на ония по-щастливите от стария строй,ама ние заслепени мислехме,че и за нас,ще има от сиренцето.Ама не го пуснаха,даже по-навътре и по-повече се нагълтаха,милите щастливци!Като се с
  • 42 Така де

    1 3 Отговор
    ,милите щастливци!Като се сетя,че имаше и едни борци,които искаха да бутнат стария строй и говореха много за новия,ама като дойде ураганът и синовете на щастливите ги отвяха.А тези,които хвалеха стария строй,сега бяха в първите редици,да ни убеждават в доброто на новия,като плюят яко миналите дни!И най-страшно се оказа,че това,което бяхме събирали за старини,по-щастливите ни го откраднаха,и сега затова само мижа срещу слънцето и мечтая за сиренцето.Свободен съм да отида да видя другите гори,но хитрата Кума Лиса с нейните високи лихви,направо ме отказва да тегля кредит,за да го направя.Не беше хубав оня строй,само си мислехме,че всичко е безплатно,ама като сега мое мило дете,не сме мислели,че ще стане.Остави тази машинария,а вземи една книга да прочетеш,те сега затова ви правят неграмотни,да не можете да мислите,че ще ги съборите,ама сте млади та не го усещате още.Уж в някакъв съюз с другите гори сме били,ама някой го усетиха тоя съюз,други,като мене,ще си останат само с усещането.Толкова години ,а не може да се доближим и на милиметър до щастието на другите страни,защото това,което УЖ ни казаха,че е за добро,то било само за тях.И сега спи гората,много я напуснаха,за да бъдат истински щастливи,а не да им ограбват щастието синовете,останалите тук се примиряват и чакат да мине някой ураган или някой,като старите ни герои да се роди и помете сганта.За жалост вече сме много зависими и от другите гори,така че мое дете не се чуди защо вече нямаме нищо,имаме боклу
  • 43 Така де

    1 4 Отговор
    За жалост вече сме много зависими и от другите гори,така че мое дете не се чуди защо вече нямаме нищо,имаме боклуците на съюза и многото болести,които ни носят те.Вяра не ми остана,мое дете,вяра,а без нея какво,ще ви оставим?Едни тенекии,които купихме наскоро и обезлюдената гора,друго няма какво...

    Коментиран от #58

  • 44 Анти Трол

    10 2 Отговор
    На буква ли плащат не знам, ама толко е дълго и тъпо, че няма четене.
  • 45 Капиталист

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Съд Оставка Затвор Хунтата ГЕРБ":

    Затвор за Националния предател Румен Решетников.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 НСА на НРБ

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Добре дошъл ГЕРБЕРСКА ОТРЕПКО":

    Вие ги създадохте борчетата ,щото соца в нормален спорт не можеше да победи .Трябваше тъпанарски спортове като борба и щанги . направихте ги офицери за да може да им плащате ,да ги вкарвате в доброволни отряди да смазват непокорните и десидентите. Скед 90 ги използвахте ,ама накрая те ни се качиха на главите на всички.
  • 48 Льотчик Рътев

    8 2 Отговор
    Не ми цитирай този сифилистик Ленин бе другарю. Той разказа играта на половината свят оше му сърбаме попарата.
  • 49 ПРОТЕСТИ ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ ЛИ ?!

    7 1 Отговор
    ЦИГАНИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ !!!!
  • 50 Хаааааа ха ха ха ха ха ха ха

    3 4 Отговор
    Революция,а?
    Ядене на торти,хора и ръченици, раздаване на баници,авто кино и още какво ли не,откога на всичко това му се вика революция ?
    Ама вие вярно съвсем вече изтрещяхте.
    Допирни точки с реалността и останалият свят....нещо...а ?
    Геноцид и диктатура се смъкват с ЯКА РЪКА !
    На който не му стиска,ок.
    Но да убеждавате останалите, че творите революция,с това дори самите себе си неможете да излъжете.
    Ако имаше революция действително в абсурдистан,досега парламент и министерства да бяха изметени из основи,а ЕС да бяха се разпоредили разтреперани за служебно правителство.
    А то какво,диктатора ви се присмива в очите и абсолютно никой не ви взема насериозно.
  • 51 Гост

    3 3 Отговор
    Отвратителен пореден соросоиден опит. Това са "последните 46 дни".
  • 52 Странджата

    1 2 Отговор
    Ако Борисов беше направил като Лукашенко да се възпротиви на измислените мерки и предумишленната криза все още щеше да има моя глас и този на моите колеги от малкия и среден бизнес+техните работници,то пък тогава ЕС и гадовете дето диктуват световната криза щяха да го разкъсат.А иначе не им вярвам на протестиращите ,че по голямата част от тях не са платени,щом аз и аверите не сме по барикадите значи все още свързваме двата края и се надяваме да направим рестарт след края на 2020.Цял свят се тресе от протести и недоволство от измислената криза дано да доживеем да види крайния резултат на мача ама май резултата пак ще е да го дух.т бедните.Обаче когато навреш и най-дребното животинче в ъгъла без изход хапе,дано само не се повтори историята със втората световна и голямата депресия.
  • 53 Херодот

    6 2 Отговор
    Не те знам Ханджийски ли си Механжийски ли си или по скоро Божковийски и Радевийски...ама ти счупи тъпомера бе човек..това само Черепа може да го измисли...съмнявам се да е твое творение...жал ми е за теб ..ама пусти пари...
  • 54 Другия с коня

    4 4 Отговор
    Ами не си Иван Хаджийски,колкото и да се напъваш и Словоблудстваш...Блокадите и Протеста е организирана Разработка на ДС и Агентура за промяна на Конституция и Узаконяване на Приватизационните кражби от 90те...Отклоняване на вниманието от масовото заразяване с Ковид и смъртта на поне 70 хиляди пенсионери Досега...Не си Иван Хаджийски и Слава Богу...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Херодот

    2 3 Отговор
    Авторчетооооооо....на теб говоря....
  • 57 много плямпал Вальо

    0 0 Отговор
    А не знае що е то революция.
    Такива са децата на контрареволюционния преход от социализъм към капитализъм - 100% неграмотни плямпаджий!

    Коментиран от #60

  • 58 Мдааа..

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Така де":

    Това е в стила на Кулеков
  • 59 каккк

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Изумен":

    Еми СВЕСТЕН човек не може да ги диша... Умен не ги търпи... КОЙ тогава, ако не отрепките...
  • 60 Революция няма има ситуация

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "много плямпал Вальо":

    Авторът е прав, че има ситуация. Революционна ситуация. Но революцията е друго нещо.

    Прав е, че през 90-те години имаше контрареволюция.
    Цитат: "Лoгичнo – зaдaчитe нa 90-тe гoдини, кaктo тoгaвa ги рaзбирaхмe, нe бяхa рeвoлюциoнни, a кoнтрaрeвoлюциoнни – дa ce прeрaзпрeдeли eдрaтa coбcтвeнocт oт oбщecтвeния към чacтния ceктoр. Cтaвaшe думa зa рecтaврaция нa кaпитaлизмa."

    Но не е прав, че сега има революция. КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА. Под знамето на либерализма на сатанистите от САЩ. Под приватизирания от мега капиталиста Сорос вдигнат юмрук на работниците интербригадисти и комунисти от гражданската война в Испания (1936-1939).

    РЕВОЛЮЦИЯ ИМА САМО ТОГАВА, КОГАТО ЕДНА ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА СЕ ЗАМЕНЯ С ДРУГА, ПО-НАПРЕДНИЧАВА ПО СПИРАЛАТА НА ПРИРОДНИЯ ПРОЦЕС НА ЕВОЛЮЦИЯТА.

    В нашия случай РЕВОЛЮЦИЯ ще има ако собствеността на банките, застрахователите, пенсионните дружества, средствата за производство се одържавят по схемата "конфискация на ограбеното богатство", известна като "ЕКСПОПРИАЦИЯ НА ЕКСПОПРИАТОРИТЕ."
    Ако капиталистическата конституция бъде безусловно заменена с демократичната и революционна Народна Конституция от 1947 г., известна като "Димитровска".

    Революционната ситуация е само една от предпоставките за революция. В нашия случай е предпоставка за продължение на контрареволюцията под чуждия флаг на финансовия и идеологически спекулант Сорос.
  • 61 Чичо

    0 0 Отговор
    Дето се вика "старото" трио знае, но не може, а младото протестиращо поколение може, но не знае как.
  • 62 Ясна работа

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Герб Победа Завинаги":

    Като не вожем да кажем нещо лошо, ще си го измислим!

    Само за това ставате - да очерняте всеки, който не ви харесва!
    Само че , хората отдавна не ви се хващат на комунистическите номера и затова не ви вярват!
    И с право
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Byg

    4 1 Отговор
    Каква революция , фигуранта с опнатото юмруче ли е свободата която води народа , я малко по реалистично. С тия 500- 600 човечета за банкет сте малко вие революции взехте да правите , лейтенантите - тримата глупаци измъчиха кокошките за муниции , гаврошовците по палатките опикаха пейзажа , нищо креативно няма в платената и политически обвързаната ви "революция" , с черепчето което се кефи как ви мята насам натам. Смях и съжаление лъха от тая трагикомедия която заджуркаха фигуранта и сие
  • 65 Byg

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Диверсант":

    Явно си гледал новините от Минск , там проруския диктатор така постъпва с протестиращите граждани. Тук виждаме как напушени и пияни протестиращи замерят с храна сгради и полицаи , как хвърлят върху полицаи стъклени бутилки и червена боя , а полицаите не отвръщат на дивата агресия проявена от "мирно" протестиращите,другари.
  • 66 Онова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Борисов е много уплашен че загуби кметските избори видя се народа че не иска кметове от герб и хубаво чедават белорус да се види тяхните хулигани и ненормалници как затаврят кръстовища и провокират полицията / няма ли трима глупаци и божков да ги съветва/ иначе президентств си приличат един акъл
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.