Last news in Fakti

25 Август, 2020 19:30 5 462 37

Германски професор: защо еврото е изгодно за България

  • евро-
  • еврозона

Докато България и Хърватия са се устремили към еврото, Полша и Чехия казват "не" на общата валута

Германски професор: защо еврото е изгодно за България - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато България и Хърватия са се устремили към еврото, Полша и Чехия казват "не" на общата валута. Защо? Германският професор Фридрих Хайнеман осветлява причините. И обяснява защо за България е изгодно да приеме еврото.

 

През юли България и Хърватия бяха приети в „чакалнята“ на еврозоната. Това означава, че двете страни поемат ангажимента да не допускат по-високо от 15% колебание на националните си валути спрямо еврото. Пълноправни членки на еврозоната двете държави могат да станат най-рано в началото на 2023 година, пише „Франкфуртер Алгемайне Цатунг“ (ФАЦ) и припомня, че за да влязат в „чакалнята“, България и Хърватия трябваше да покрият редица критерии: стабилност на обменния курс, горни граници за държавния дефицит, новите дългове и инфлацията, равнище на лихвения процент плюс различни юридически изисквания. В действителност обаче двете страни не изпълняват изцяло въпросните критерии. Към България например има изискване за по-голяма независимост на емисионната банка и за по-ниска инфлация, припомня ФАЦ.

Вестникът отбелязва, че в момента не е ясно дали двете държави ще се присъединят към общата валута още на 1 януари 2023 година, тъй като в условията на пандемия Еврокомисията и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще наблюдават много внимателно икономическото им развитие. Пандемията сериозно отслаби икономиките на България и Хърватия, пише в тази връзка ФАЦ.

Защо България иска еврото, а Полша и Чехия стоят надалеч

По същата тема вестник „Зюддойче Цайтунг“ публикува анализ от хайделбергския професор Фридрих Хайнеман, ръководител на направление „Публични финанси“ в центъра „Лайбниц“ за европейски икономически изследвания. Проф. Хайнеман между другото пише: „В Брюксел посрещнаха с взаимно потупване по раменете присъединяването на българския лев и хърватската куна към валутния механизъм. (…) Но това самодоволство е смущаващо за всекиго, който се вгледа по-внимателно“. Хайнеман твърди, че междувременно притегателната сила на общата валута доста е отслабнала, а особено в икономически успешни страни от Северна и Източна Европа като Дания, Швеция, Полша и Чехия повечето хора не искат еврото.

„Ако се запитаме каква е разликата между кандидатките за еврозоната и скептично настроените страни, отговорът се набива в очи: бедността“, пише авторът и припомня, че България и Хърватия са на последните две места в ЕС по икономически капацитет на глава от населението. Професорът отбелязва, че пандемията особено тежко е засегнала хърватската икономика, докато през последните години Чехия се е изкачила на 14 място по благосъстояние в ЕС, изпреварвайки страни като Португалия. „С други думи, към еврото все още напират само най-бедните държави-членки. Докато източноевропейските страни във възход, подобно на благоденстващите Швеция и Дания, казват „да“ на общия вътрешен пазар, но „не“ на еврото“, констатира проф. Хайнеман.

За икономиста няма съмнение, че Чехия и Полша изпълняват изискванията за членство в еврозоната, докато „България и Хърватия като периферни национални икономики са в много по-лоши изходни позиции“. Защо въпреки това България и Хърватия са се устремили към еврозоната? На този въпрос Хайнеман отговаря така:

„За пореден път решението за приемане в еврозоната ще бъде взето не според критериите за оптимална валутна състоятелност. От гледна точка на България и Хърватия желанието за бързо присъединяване е рационално. Защото привлекателността на еврозоната все по-малко се предопределя от същинските предимства, които носи една обща валута.“ Всъщност, смята Хайнеман, става дума най-вече за апетитите към преразпределените средства. Защото вече на практика не важи постулатът от Маастрихтските договори, че дълговете и кредитите на страните-членки не се гарантират от общността. А и в условията на пандемия кредитите се раздават много по-лесно.

Еврото не е привлекателно за икономически здравите страни

„В тези нови условия икономически слабите страни пресмятат, че в бъдеще ще спечелят от новите правила за преразпределение и гаранции. И обратното: страните, които са осигурили благоденствие или успешно се движат към него, ще поемат големи рискове. Така членството в еврозоната поставя на кантар предимствата на общата валута и опасностите, свързани с преразпределението. Разбираемо е, че за най-бедните страни в ЕС България и Хърватия членството е изгодно, докато за страни като Чехия и Полша то до голяма степен е изгубило своята привлекателност“, обобщава авторът.

В края на своя анализ проф. Хайнеман пише: „Може и да има добри аргументи за състоялите се промени в Маастрихтските договори. Но Европа не бива да си прави илюзии за последствията. С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни-членки“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И каквото като са в чакалнята

    40 2 Отговор
    ще има бая да почакат, никой не иска втора Гърция.
  • 2 УмремДаНиМислят

    36 6 Отговор
    Е как Меркел каза, че протестите са вътршен проблем, пък за евтото имат становище колко е хубаво за България. 2 пъти заставахме на немска страна и после деситилетия бяхме от най-пострадалите като загубили. Сега твърдо пак чакаме Меркел да ни покомандва като немска провинция и даваме мило и драво да получиме потупване по рамото. Немската политика до сега не виждам нещо добро да е донесла на България, освен някое друго мръсно производство и само немскоговорящи вериги за храни ... те решават какво ще ядем и как ще си тровим природата... и всичко това в името на едно "евро".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    29 7 Отговор
    Тази статия да я прочетат на тулупа макар, че едва ли ще има смисъл предвид умствените му възможности.
  • 5 ЧЕКМЕДЖЕТО

    36 5 Отговор
    ИЗГОДНО Е ЗА МУТРАТА БОЙКО С ЧЕКМЕДЖЕТАТА
  • 6 ШАРЕНИ хартийки

    8 5 Отговор
    създадени са не да нося на Вуте 🥔 за да ми даде ябълки . Но предназначението с годините им е опорочено с тези шарени хартийки сега можеш да си купиш премиер гл.Прокурор и дори цели държави и народи . Примери за това МНОГО. Обичайните заподозрени .👍👏
  • 7 реалиста

    8 12 Отговор
    да се обвържим с рублата
  • 8 6ъ743685

    25 7 Отговор
    Важен е въпросът каква покупателна способност ще имат обикновените българи при едно въвеждане на еврото? Дали през 2023-2024 или когато там влезем предполагам минималната заплата ще е станала поне 900 лв и 700 чисто дали тези пари ще станат 450 евро и 350 евро чисто? Съмняваме от 900 лв да стане 900 евро.Друг е въпросът какво ще стане с цените на продуктите? Един хляб сега е 1,10лв, сирене 10 лв дали при евро биха станали 0,60 цента и 5 евро?? Еврото ще ни съсипе..

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Karosel

    10 20 Отговор
    Може и да е прав професорс, но не това са аргументите за приемането на България в ЕЗ. Те са част от предимствата, но не са основните. Той не споменава нищо за контрола на ЕЦБ върху големите национални банки, нищо за намаляване на лихвеният процент по кредитите. Внасяне на банково спокойствие и невъзможност за втора КТБ, геополитическата ни ориентация вече изцяло се обръща към Европа..... Това дразни руснаците и за това е тази яркостна атака по всички фронтове.
  • 10 айТи

    6 10 Отговор
    Важно е да се изчисти България . Тогава еврото може да влезе в употреба и да си го харчим на воля. Еврото е полезно , защото ще изчисти навлеците.
  • 11 Бойку шкафа

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "6ъ743685":

    Чакай бе,аз вече съм ви съсипал.Знаеш ли колко пълни чехмеджета имам?
  • 12 Полша и Чехия

    17 4 Отговор
    Имат политици, КОИТО МИЛЕЯТ ЗА НАРОДИТЕ СИ , а ТУК борисов работи против интересите на БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С коалиция доган и пеевски, шкембето и магарешки хапчетата.
  • 13 Чичо

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "6ъ743685":

    Гледам че има несъгласни с коментара ти.Само ще им кажа че ще стане точно така, хляба от 1 лев ,автоматично става 1 евро,както и всичко останало. В случая празни приказки за пазар,конкуренция са ала бала. Пазара и конкуренцията не работят в случая ,поне първите няколко години.И това е свързано с други механизми.Конкуренция ...няма как да свалиш цената, най малкото щото разходите за производство ще скочат двойно.Минимум.Заплатите? От 1000 лв стават автоматично 500 евро. Бях във Франция през 2002 година когато преминаха на еврото. Точно това се случи.Стоките в евро ,едно към едно, заплатите надолу. За България не ми се мисли какво мазало ще настане. Тия приказки че държавите с евро били добре и ние сме щели да сме добре,визираше се Германия, са несериозни.Германия с нейната икономика да я сравняваме с нашата, смях . Някой да не си мисли че като приемем еврото ,веднага МРЗ ще стане 1400 евро. Пример Малта, средна заплата е колконо нашата,независимо че са с евро.Каквото произведеш и спечелиш ,това ти са парите.Няма значение ,евро ли са,долари,левове, донги,рубли и т.н.

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Изгодно е еврото за България..

    2 3 Отговор
    Много е изходно хер професоре, значи ний и хърватите умираме за вашите евраци, вий на Запад бачкате, и ние идваме при вас и бачкаме, печелим евра, и вие ни изпращате допълнително, как да не ние изгодно, изгодно е, а това че поляци и чехи неискат еврото...маани ги тия, заебети ги, ако искат. И по добре, ще делим повече, ние сме си дупе и гащи с вас, съюзници бяхме в две войни, и хърватите, чел съм историята, как храбрата Германска армия ни предава Беломорието и Македония, наши земи, откраднати от съседите ни хайдуци. Сега ни давате евра..благодарим от сърце..ама ако може малко повече, Вечна дружба...Ураааа
  • 15 нееееее

    11 4 Отговор
    След въвеждането на € всички плакаха.... Заплати наполовина, а цени те двойно...
  • 16 гггггг

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо":

    И в Италия ги ощипаха здраво...
  • 17 Стрелата

    8 4 Отговор
    Те тога щте видите де с... Рат гладните
  • 18 Дедо Пенс

    5 0 Отговор
    Най-важното качество на една валута е нейното количество!!!
  • 19 цар Крум

    1 1 Отговор
    за да се узакони придобитото евро не пиша краденето в булгаристан такова няма ,моля
  • 20 Врачка

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо":

    Приемем ли € ,то Българите ше храним Немските пенсионери а не нашите.Имаме 30 милиарда € в БНБ като гаранция за валутният борд,които ше изчезнат моментално в “черната дупка” наречена ЕЦБ.Курсът на лев—евро може да стане 3—1.Нали това е условието на чакалнята—плаващ курс ама ...
  • 21 Бурканбанк

    10 4 Отговор
    Защо еврото НЕ Е изгодно за България?
    Защото Италия и Испания са в практически фалит и след няколко години ще завлекат цялата Еврозона. Италия и Испания не са Гърция, където и наляха над 300 милиарда евро, за да я спасят. Това са икономики, които се измерват в трилиони.
    Ама кой да го обясни това на Главния толуп на републиката?

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Полша и Чехия

    7 1 Отговор
    Имaт НAРOД кoйтo избирaт умни пoлитици, КOИТO МИЛEЯТ ЗA НAРOДИТE CИ , a ТУК русофилите рaбoтят прoтив интeрecитe нa БЪЛГAРИЯ.
  • 23 Диверсант

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бурканбанк":

    Нещо не сте наясно с Италия. Италия има около 250 милиарда € външен дълг. В същото време има 480 милиарда € депозити на частни лица в банките. Има 1 милион и 600 хиляди вложители които имат влогове над 1 милиард €. Ако Италия успее да се отскубне от блатото си хвърля на Меркел хартията и и си обезпечава вложителите с лирата. Затова врещят всички срещу Италия, искат да откраднат тия пари които ги има в наличност в банките. А иначе Еврото си е най обикновена колониална валута.

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор
    Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. НИТО ЕДНА ГОЛЯМА ФИРМА У НАС НЕ КАПИТАЛИЗИРА ПЕЧАЛБАТА СИ В ЛЕВОВЕ, А В ЧУЖДА ВАЛУТА, ТЪЙ КАТО НЯМА ИНТЕРЕС ДА УВЕЛИЧАВА ЛЕВОВАТА НАЛИЧНОСТ. ЛЕВЪТ, ПОСТАВЕН В ТОВА УНИЗИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ Е НАПРАВО ВРЕДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА НИ. ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН, МАКСИМАЛНО БЪРЗО ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО, ДОКАТО НЕ СМЕ СЕ ОБЕЗКЪРВИЛИ СЪВСЕМ.
  • 26 Бурканбанк

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диверсант":

    Май Вие не сте наясно с Италия. Външният ѝ дълг е около 2,3 трилиона долара или 138% от БВП. Жалко, защото Италия е велика държава, но явно политиците им не стават за нищо щом са докарали икономиката до това равнище. Те затова и се сменят толкова често - там през последните години се правят избори средно през 6 месеца.

    Коментиран от #30

  • 27 Дар

    0 1 Отговор
    Най-изгодно за България е едно друго нещо, но не е за вярване !
    Тъй като не е за вярване тогава България да се радва на еврото !
    Човек от който само се "яде и пие", а за него остават "трухи", ето заради това и заради такива истории и хора, България УЖ е добре, уж в оригинален смисъл !
  • 28 Български Професор

    2 1 Отговор
    Нищо хубаво не е дошло зад българските граници в нашите.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Диверсант

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бурканбанк":

    Последното правителство избрано от италианците е беше 2011 година след което беше направен държавен преврат и се заредиха Брюкселски марионетки. Марио Монти, Енрико Летта, Матео Ренци, Паоло Джентилони, Джузепе Конте. Никой от тях не се е явявал на избори.
  • 31 Излишен дебат

    1 1 Отговор
    Германия още реве за марката.
    Преди еврото постригване 40 марки, след еврото 40 евро.
    Изгодно е, но не за обикновените хора.
    Обичам си българският лЕв, а и си имаме валутен борд, който ме устройва.
    Какви са тези напъни евро та евро.
  • 32 Пълни глупости

    1 0 Отговор
    "... ангажимента да не допускат по-високо от 15% колебание на националните си валути спрямо еврото." Ние сме във валутен борд-курсът е фиксиран!
  • 33 Пламен

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Диверсант":

    При референдум, 100% италианците ще гласуват за лирата. Не чух нито един да е доволен от€-то. Живея там от 18 години.

    Коментиран от #34

  • 34 Диверсант

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Пламен":

    Ами и аз съм 2003. Намери в Гугъл как биха изглеждали новите пари. Има ги всичките банкноти
  • 35 Банкера

    4 0 Отговор
    Това са големи глупости. Всяка една национална държава, която успее да сформира здраво национално правителство ( а не марионетно) ще защитава националната си валута по една много проста ( но не известна за плебса) причина - това, че днес в ЕС държавата няма права върху Националната си банка -виж Член 130 и 131
    Националната банка се подчинява на международните финансови институции (100% частни) – Член 131:

    Вижте го в линка: Oфициален вестникна Европейския съюз C 115
    “Всяка държава-членка гарантира, че националното й законодателство, включително уставът на централната й банка, е в съответствие с разпоредбите на Договора и Устава на ЕЦБ.”

    Освен това- Държавите в ЕС нямат право да решават какво да строят и как да развиват икономиката си – само по проекти на ЕК.

    Коментиран от #36

  • 36 Диверсант

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Банкера":

    И аз си пиша че Еврото е колониална валута ама кой ти вярва Вижте FCA,, Franco Coloniale Africano. , как французите мачкат около 15 африкански държави
  • 37 Bu hala

    2 0 Отговор
    Едно не разбрах защо ли страни влезли в ЕС по рано от нас не са приели евро парите като валута а са Останали със своята. Да ли ние сме по умни от тези
    Страни. Е това не го разбрах.
    Дори Англия влезе и излезе от ЕС
    Със своята валута