Last news in Fakti

28 Август, 2020 10:00 5 794 68

Търкулнати глави. Не корете интелектуалците, че не протестират

  • йоан кръстител-
  • глава-
  • ирод-
  • протест

Накарайте ги да се кандидатират за ВНС

Търкулнати глави. Не корете интелектуалците, че не протестират - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Любен Дилов - син във "Фейсбук"

Казват, прелюбезни, че след тежък и напрегнат ден, Бойко Борисов се отпуска във ваната си в Банкя, запалва свещ, чете отвореното писмо на Галин Стоев, потопен в ароматна пяна  и... плаче ли, плаче. Толкова му се иска да разбере какво пише в него!

Мислех, да ви занимая днес  с обезглавяването на Йоан Кръстител, което и католици, и православни отбелязваме на 29 август, но Захари Карабашлиев вече го е направил по чудесен начин, вкарвайки старозаветната притча в актуалния политически контекст. Текстът можете да прочетете на www.kultura.bg.

И въпреки, че бунтът на Йоан Кърстител срещу Ирод е нравствен, а не политически,

можем да го приемем като притча за ролята на духовните водачи в смутни времена. Подобен е и бунтът на Хамлет. Отпървом е негодуванието срещу майка му, пристанала на мъжовия си брат, а чак после идва прозрението и за някои несъвършенства на обществото като цяло и гнилостта на Дания конкретно. Йоан Кръстител до тези прозрения изобщо не стига, разделяйки се преждевременно с главата си по желание на сластната Саломе.

В крайна сметка и двамата остават в историята не с бунта срещу системата, а с личните си прозрения. Единият открива безиходицата от този „скапан от поквара свят“, а другият припознава Спасителя и възвестява появата му. И двамата ги убива любовта. По различен начин...

Ще стане дума и за любовта, и за отрязаните глави, но да се попитаме сега и ние къде са националните духовни водачи, както настояват все по-често из социалните мрежи загрижени граждани. Защо не са на първа линия, защо не се бунтуват, не обясняват, не водят народа в битката му за по-добро утре? Ако се чуе някой глас, той най-често само затвърждава нещо, което вече знаем от повече от десетилетие: между модерните ни политици и модерните ни интелектуаллци има пълна естетическа и етическа несъвместимост.

Писмото на Галин Стоев до Бойко Борисов е нещо като първа среща между Кортес и Монтесума. То описва тази несъвместимост за пореден път и настоява не много конкретно за промяна. За промяна настояват и протестиращи, и контрапротестиращи, а най-големият парадокс е, че всъщност единствените, които предлагат конкретни стъпки към промяна са... управляващите. Колкото и да е куц проектът им за нова конституция, той отваря един от възможните цивилизовани пътища за преподписване на „гражданския договор“, с цялата историческа условност на това понятие.

Последното Велико народно събрание в българската история наистина може да донесе сериозна промяна, че дори и да вземе по законен път главата на Гешев – нещо, за което горещо настояват протестиращите, но в момента е възможно само теоретически...

Мисля, че и най-отчаяните протестъри вече са убедени, че ако утре правителството подаде оставка, някаква сериозна промяна няма да настъпи. Всички социологически сондажи подсказват същите политически играчи и в следващия парламент, със съвсем леки корекции. В тази връзка да виним интелектуалци и будители, че не са в първите редици на протестите е малко необмислено. Не е нужно да си завършил Сорбоната, за да пресметнеш, че следващото правителство не може да се състави без ГЕРБ, ДПС и/или БСП. 

И още нещо в защита на мълчащите, или иронизиращите: да не харесваш управляващите съвсем не значи, че харесваш протестиращите.

Или поне тези, които се представят за лица на протеста. Хората – все едно дали ще ги наричаме интелектуалци, или не - които мислят за това как реално могат да се наченат сериозни политически реформи, виждат шанс единствено в конституционните промени и Велико народно събрание.

Просто в следващият обикновен парламент няма как да има мощно реформаторско мнозинство, което да ги предложи и осъществи.
Нека ме поправи някой, ако греша, но кой ще направи важните реформи в следващия обикновен парламент? БСП на Нинова, ГЕРБ, ДПС или Слави Трифонов? А може би генерал Наско и Христо Иванов ще имат абсолютно мнозинство?

Генералът вече беше част от такова мнозинство, което дори досиетата не успя да отвори, както очакваха всички поддръжници на СДС и Костов след 1997 година...
Най-разпалените протестъри желаят да видят веднага търкулнати две глави: на Борисов и на Гешев.

Някои от наричаните интелектуалци също смятат това за минимален, символен акт, който ще свали напрежението и ще отприщи важни реформи. Също като майката на Саломе, която смятала, че търкулнатата глава на Йоан Кръстител ще ѝ позволи вече безпрепятствено да споделя леглото с мъжовия си брат.

Историята доказва, че търкулнатите глави нищо не променят.

Нито тази на Чарлз Първи, нито на Томас Мор, нито на Мария Антоанета, нито на Робеспиер... Главите се търкаят, керванът на историята си върви. Нашият случай няма да е изключение. С оставката на Борисов ГЕРБ няма да изчезне. Напротив, той ще има време си стегне партията, да мобилизира мощен електорален ресурс, който идва най-вече от силната му местна власт и да вземе, ако не същите, то сходни депутатски места в следващия парламент.

Гешев е възможно да си тръгне само по собствено желание, а това малцина от прокурорите го искат. Най-вече защото за пръв път в 30 годишната си история се чувстват достатъчно силни да се изправят не само срещу знакови фигури на прехода, но и срещу действащи политици.

Парадоксално, но свръхактивността на прокуратурата, започна да се отразява и на съдиите. Делата отново станаха „интересни“, а техните отсъждания – често срещу прокуратурата -  ги въоръжават с авторитет и независимост, които традиционно бяха поставяни под съмнение през последните десетилетия. Това пък кара прокурорите да се стараят повече и да внасят в съда по-издържани обвинения.

Има още много любопитни парадокси, които политическата криза отключи, но единственото ефективно място за обсъждане и решението им е именно Велико Народно Събрание. И вече няма никакво значение, дали то ще е свикано като тактически, или като стратегически ход. В обозримо бъдеще трудно ще се случи в нормален парламент да се съберат над 120 депутати, които да се саморазпуснат и обяват  избори за ВНС.

И още един парадокс: всички личности, които провиждаме като духовни водачи на нацията - ако решат да тръгнат по този трънлив път – имат един-единствен шанс да попаднат в парламента и да окажат реално влияние за една по-сериозна промяна в политиката. И той е Велико Народно събрание, което ще се избира по мажоритарен, и по пропорционален начин. Аз лично се съмнявам, че Галин Стоев или Захари Карабашлиев ще  зарежат интелектуалния си уют и ще тръгнат да стават велики народни депутати, но пък защо не? Спомнете си какви имена имаше във ВНС преди 30 години - Валери Петров, Йордан Радичков, Кирил Маричков, Петър Слабаков, Стоян Михайлов, Марко Ганчев, Тодор Колев, Елка Константинова, Михаил Неделчев, Георги Мишев, Анжел Вагенщайн, Георги Иванов, Леда Милева, Блага Димитрова, Леа Коен, Борис Димовски, Димо Димов, Стефан Продев, Азаря Поликаров, Йосиф Петров, Гиньо Ганев...

Според вас, прелюбезни, имат ли шанс модерните еквиваленти на тези имена (ако изобщо съществуват) да попаднат в законодателната власт при едни обикновени избори? Кой ще ги издигне? Корнелия, Бойко, Слави или Ахмед? И колко ще им се чува гласа сред стройните редици на бекбенчърите?

Има едно основно правило при сглобяването на прахосмукачка:

след като сте опитали всички други начини да я сглобите, прочетете инструкцията. В нашия случай инструкцията е конституцията и каквито и начини да опитваме да сглобим по-добре живота си, не можем да променим човешката природа. Но можем да променим инструкцията...

Правила за духовни водачи няма, но има един пример – този на Йоан Кръстител. Може да настояваш за оставката на цар Ирод, но може и да откриеш и кръстиш Спасителя на света. Разбира се, едното не изключва другото, но иродите са много, а Спасителят е един.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    58 20 Отговор
    За фъфлека учиндолския чалгар е интелигенция. Аре у лево бе. 80 процента стил!
  • 2 русенец

    75 9 Отговор
    Драги ми сине, интелигент е човек, който с малко думи може да каже много, че даже и всичко. Българските интелигенти са по правило плямпалници - дрънкат много и не казват нищо. Да те питам с какво си вадиш хляба, а? С пари от какво си плащаш сметките?

    Коментиран от #10

  • 3 Мой

    67 16 Отговор
    Престанете да си търсите оправдание за мързела ви да протестирате. Как искате да стане промяната, ако не падне мафията от влатта? Те ли ще създават и прокарват реформи, честно ?? Първо мафията вън, а после ще мислим как да не се върнат, всичко друго са празни приказки от дивана.

    Коментиран от #42

  • 4 св Петър

    77 18 Отговор
    Това,което е написал Л.Дилов син е нещо като нищо... и той самият е такъв...
  • 5 Мдаа

    41 68 Отговор
    Поредния интелигентен човек който ви казва истината.
    Която вие не е желаете да приемете.
    И защо ли?
    Защото ви казва това което е всеизвестно на всички българи.
    Не става с иху-аху. Не става с 1 викане по площадите.
    Не става с пиянски викове оставка.
    А става с работа. Дума която вие мразите.
    Свикна ли сте да гледате нещата по Фейсбук, дето всичко става с един клик.
    Гледате чуждите държави, но не мислите Как са стигнали дотам. Колко години име трябвало. За тези неща вие не желаете да мислите. Не искате да кажете след оставката какво ще правим, защото не знаете.
    Затова и нямате подкрепа. Затова известните и уважавани хора не ви подкрепят.

    Коментиран от #8

  • 6 пройчо

    41 13 Отговор
    Остаря и се ояде.

    Коментиран от #20

  • 7 Майна

    45 12 Отговор
    КОГАТО ИСКАШ ДА СЕ ОПРАВДАЕШ ВИНАГИ ЩЕ НАМЕРИШ ПРИЧИНИ...РЕЗИЛ ЗА ВСИЧКИ МЕДИЙНИ ,, ИНТЕЛИКТУАЛЦИ,,
  • 8 Мой

    42 12 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    Когато пипалата на октопода са впити дълбоко трябва рязане. Нищо друго не помага.
  • 9 Мдаа

    28 41 Отговор
    Рязане казваш?
    И кой ще ги реже? Тия дето водят протеста ли?
    Че те са по-лоши и от властта.
    Да ти плащат да правиш протест срещу правителството, и да твърдиш че то и корумпирано?
    А ти какъв си тогава?

    Коментиран от #36, #43

  • 10 Vandim

    42 13 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Е, как с какво? Цял живот с името на тати и чупки в кръста. Затова няма свое име а само тире и син.
  • 11 Афера

    43 14 Отговор
    Ауу, какъв дърдорко. В стремежа си да се покаже колко е начетен, каза една голяма, голяма тъпотия. Любен Дилов-баща е едно, а синът е нещо съвсем... друго
  • 12 k1 profesional

    45 15 Отговор
    И този излезе в публичното пространство в защита на статуквото. Според цялото му волеизявление , няма смисъл да се пипа системата , защото няма кой да замести великите днешни политици . А замислил ли се е автора , че няма кой да даде трибуна на инакомислещите ? Няма кой да финансира идеи за подобряване на ситуацията , поради така наложеното законодателство . И.т.н, И.т.н
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    34 8 Отговор
    Псевдоинтелигенция
  • 15 Наблюдател

    43 12 Отговор
    Дилов,ти нито си бил,нито ще станеш интелектуалец! Гнусно подлога си на всяка власт и такъв ще си останеш.Роденият да пълзи не може да лети.Не опитвай , жалък си!
  • 16 Behemoth

    36 11 Отговор
    Даже не я допрочетох тая глупост на мистър плеймейт.....жалко менте....
  • 17 Псевдоним

    25 9 Отговор
    Дилов дава някои исторически и художествени примери, а удобно е забравил и пропуснал другите - онези в които не се стига само до лични прозрения. А такива има и то доста. И напротив - търкулнатите глави променят, и то много. Достатъчно е да си спомним за онази търкулната глава, с която османците щедро възнаграждават предателя на Търново.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бай Мирчо

    11 5 Отговор
    Aко това т.н "Велико Народно Събрание" ще притури втората поправка от американската конституция,има логика да се провежда.Тогава населението ще получи солиден аргумент за противопоставяне.Всичко останало са кьор-фишеци и циркаджилъци.
  • 20 Аслъ

    19 5 Отговор

    До коментар #6 от "пройчо":

    Много се ояде при това!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И ЗАЩО РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА

    9 23 Отговор
    КАКВО РАЗБРАХ ОТ НАПИСАНОТО? ПАК ЩЕ Е ОТ СЪЩОТО - ГЕРБ, БСП, ДПС. МИ КАТО НЯМА ДРУГО? МАЯ, АБВ, ПИНОКИЬО, ДСБ, КОПЕЙКИН, ГОШО ТЪПОТО, ЦВЕТАНОВ? ТИЯ СИ ГИ ЗНАЕМ - ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ!
  • 23 пфффф

    26 7 Отговор
    "Защо не са на първа линия, защо не се бунтуват, не обясняват, не водят народа в битката му за по-добро утре? " Отговорът е съвсем прост! Защото нито са духовни, нито са водачи!

    Коментиран от #40

  • 24 Бългaрин

    13 9 Отговор
    К'во беше т' ва ? 🤔 Носталгия по Иван Костов, с плахи надежди за кариера на костовото протеже Хр. Иванов ? Но за всеки случай, най удобно му било статуквото на щатско-турската власт. 😀
  • 25 Смях в залата

    26 8 Отговор
    Любене син ли си виолетов ли си ,но интелектуалец директно забрави да си.
    Ти си олицетворение на една деградирала власт крала петнила омерзила и лъгала народа дълги години. Ти си една никога неизхвърляна подлога която сега е пълна с мизерия и прелива. Ти си мерзавски малодушец и страхливец ,затова никога не би стъпил на протест сред народа.
  • 26 Сатаната

    18 4 Отговор
    И ти ли Бруте?
  • 27 Звучи ми

    15 5 Отговор
    като *аз* се чувствам комфортно в света който съм си изградил и живея ,но не отрича че общественият натиск на ГРАЖДАНИТЕ дава + резултати . Бих го посъветвал да излезе за момент от СВЕТА на книгите и да влезе в РЕАЛНИЯ свят . Светът отдавна не е какъвто беше . ГРАЖДАНИТЕ искат да си управляват Държавата което е тяхно право . ТЪЛПАТА без водач е антивиотика срещу МАФИЯТА . АНТИБИОТИКА действа ++++++++++ има . Песимизма и уседналостта са едни от фундаментите на модерните болести . ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ на ТЪЛПАТА антибиотика действа СТРАХА е лош съветник .🇧🇬👀👁️👍🧐
  • 28 Кой68

    15 2 Отговор
    Знаете ли,все си мисля че какъвто ни е народа такива са ни и интелектуалците-умни или красиви,софиянци или барикадисти......Невожеш да искаш нещо което просто го няма,а е само емоция и чесане на его.
  • 29 Мислещ 13

    17 3 Отговор
    Има една нова и съществена особеност при интелектуалните българи днес. Много от тях не са в РБ. Дори и да искат промяна към по-добро, те действат на принципа, че биха подкрепили и подкрепят. Но поговорката казва: Помогни си сам, за да ти помогне Бог.
  • 30 изгрев

    24 6 Отговор
    Дилов , защо не казваш нищо за мафията , за чекмеджетата, за записите изпълнени със закани? За простащината на управляващите, за уредените обществени поръчки.
    Страх те!!!!!
    Ти отдавна си със затихващи функции.
  • 31 Пламен

    14 5 Отговор
    Не го хулете, той друго казва, и е прав, но много се "заиграва" с думите. "Сложен речник", да го наречем.
  • 32 вида

    20 1 Отговор
    Много хубав анализ с исторически паралели, но с един много съществен пропуск - авторът иска да ни убеди, че няма защо да искаме оставката на корумпираната, некадърна, просташка власт. Историята ни показва друга логика на еволюцията - на непримиреност към подобни явления. По този начин всяка следваща власт започва да се вслушва в исканията на хората и да се съобразява с тях.

    Коментиран от #35

  • 33 Да бе да

    19 5 Отговор
    Любене! Искаш да ме убедиш че е нормално да дадем на един обвиняем да прави поправки наказателния кодекс. Властта е обвинена от обществото в корупция и некомпетентност. По същата логика нека, те да дадат на Васил Божков да прави нова конституция.
  • 34 Коментатор

    11 16 Отговор
    Много добър анализ. Браво Дилов!
  • 35 Мдаа

    11 13 Отговор

    До коментар #32 от "вида":

    Всъщност това което прави автора, е да ви обясни както и много други хора, защо не получавате подкрепа.
    Само че вие не слушате.
    И не желаете да чуете.
    С тези лица на протеста, и с действията си, печелите само неодобрението на хората.
    И той е повече от видимо.
    Какво стана с младите лидери на протеста?
    Къде са те сега?
    Защо първите дни, се събраха почти 10000, а сега се събират по 200 човека?
    Подкрепата която получавате във Фейсбук, не е подкрепата в реалния живот.
  • 36 Епси

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мдаа":

    Няма да им обясниш тук са само тро лове
  • 37 Шайба

    6 3 Отговор
    Каквато ни държавата,такива са ни и интелектуалците,по-точно тези интелектуалци,на които се дава глас.Истинските интелектуалци не се чуват в общественото пространство и то с причина,никой не е толкова глупав,че да сложи главата си на поднос на властта,та нека тази власт си живее в самозаблуда и да се оплита във все по-големи лъжи,така накрая няма да и избяга горчивата чаша и ще си я изпият до дъно,както не се размина с горчивата чаша и Христа,така е писано,така и ще стане.
  • 38 Псевдо

    10 8 Отговор
    Дилов иска да ни убеди , че е най добре да оставим мутрата с шкафчето, щото видите ли нямало алтернатива. Алтернатива има и тя е промяна на сегашния партиен модел. Само като пример - служебно правителство и мажоритарни избори .
    Също така , видите ли , нямало интелектуалци, ли господине виждаш като стойностни такива .
    Просто хората виждат , че без кръв тези няма да си тръгнат и са малцина които се жертват да протестират. Очаквахме да видим подкрепа от ЕС , но от само лицемерно мълчание. Язък за надеждите за Кьовеши.
    Така че убийство на Борисов ще е единствен ход , който би размърдат нещата.
  • 39 Пуев

    4 4 Отговор
    Тоя фъфлек постоянно лиже на силните на деня. Хитрец.
  • 40 АЛСИМЕКС

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "пфффф":

    1." Народът" не е на улицата а сама МАЛКА,па МАЛКА част от него!
    2.Понятието "интелигенция" се отнася за хора които са учили доста,имат познания с които да допринасят за развитието на обществото-добив на брутен вътрешен продукт,медицина, култура ,наука ,осигурено ежедневие и т.н.Същото се отнася и за всички работещи хора.Ето-всичко това е НАРОДА,а не поплювковците по булевардите.И ако на НАРОДА на края му писне,ще на поплювковците ще им се видят тесни булевардите!
  • 41 Тонката

    7 1 Отговор
    Вие добре ли сте кой интелигентен човек ще се изправи редов с вас та вие незнаете какво искате
  • 42 Нали тъй

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мой":

    Що за логика? Да падне мафията ГЕРБ - ДПС, за да дойде мафията БСП - ДПС! Мерси!!!

    Коментиран от #44

  • 43 Само уточнявам

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мдаа":

    И " поплювковците" / един само повярвал си случайни ги нарече, "маймуни от жълтите павета/, и РАБОТЕЩИТЕ интелектуалци от БАН,, СУ, НБУ, и още около 60% от всички избиратели у нас и по света искат оставката на доказано некадърните и корумпирани днешни управници - а това не е малка част от народа. А мантрата" Няма кой друг" е поредната лъжа, която обслужва единствено статуквото.
  • 44 Мой

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Нали тъй":

    А ти как разбра кой ще дойде?

    Коментиран от #45, #46, #47

  • 45 Нали тъй

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мой":

    Ми нали другарят Радев ви води!

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мой":

    Сигурен съм че скоро ще спретнете една партия!:) Името и ще бъде нещо от сорта на: Отровеното трио на България, или Протестъри срещу махмурлука!:) От раз ще спечелите изборите с повече от 80%!:) След като вземете цялата власт ще продължите да протестирате, тоя път срещу народа!:) Защото Вие ще управлявате идиално, а народа не ви разбира!:) Бих могъл да напиша що за стока сте, ама нема смисъл!:) Вие си знаете що за стока сте!

    Коментиран от #49

  • 48 Мой

    3 4 Отговор

    До коментар #46 от "goni":

    Харесваш си мафия да те гърчи, или си някъде по тръбата на герб и смучеш? Защото не се сещам друга причина да искаш престъпници да те управляват.

    Коментиран от #61

  • 49 Мой

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "goni":

    И клуб на алкохолика да спретнем ще е по-добре от синовете и дъщерите на шумкарите.

    Коментиран от #59

  • 50 Мой

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Нали тъй":

    Опорка на герб. Нито радев, нито черепа ни води. Ела един път на протеста и ще разбереш много. Не става от дивана само.

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Матей

    2 0 Отговор
    Кой е Спасителя,Месията на България.Хайде бе ДжингибИ,ОБАДИ СЕ,да те уловят заптиетата!Где е нашто БРЦК,нашите апостоли,хъшове.Някои се завърнаха заради ковид-блокажа и завариха плачевна картина,мрак,безпросветност и печал царят тука,в мутрафонския пъкъл.И почнаха протести като на запад,но даже в благополучния Париж буйстваха жълтите жилетки и нищо не постигнаха,а тука?Мож ли смети тия негодници ей тъй,едва ли!

    Коментиран от #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Нали тъй

    8 1 Отговор

    До коментар #50 от "Мой":

    Не понасям протести с бесилки и ковчези! Това говори за нивото на протестиращите!

    Коментиран от #55

  • 54 BMW5

    2 3 Отговор
    Липсва фъфленето, украсяващо бликащата интелигентност. Професия "правя се на умен".
  • 55 Мой

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нали тъй":

    Съгласен съм, малко в повече е, но това не променя целта и смисъла на протеста.
  • 56 И този се издъни

    2 3 Отговор
    Жалко, считах те за доста умен и находчив мъж... Какво разочарование!
  • 57 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    КАК СИ С БУЗИТЕ - СИН ???....-НЕЩО ЗА РИЗИТЕ СИНЕ НА БАЩА - ДА СИ УСЕЩАЛ " БОЖЕТО" ПОД ВОДА -ЕВРЕЙСКОТО ДЕ !!!!!!!!!??????????
  • 58 Гошко

    5 2 Отговор
    Браво г-н Дилов,
    Отдавна не бях чел такъв точен коментар.
    Наистина, браво!
    Доказвате, че е останал някой да се замисля върху държавността. Много от нас отдавна се отказахме.
    Въпреки всичко, не е лошо някъде на имаме форум, нали?
    Поздрави!
  • 59 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мой":

    Ако, сте кадърни няма да протестирате, а ще работите! Колко от вас печелят парите си с честен труд?! Сигурен съм че нямате никаква работа! Занимавате се с далавери и мошенничества! Вие сте най-обикновени лумпени, които са готови за пари да протестират и срещу гравитацията, изригването на вулкани, избухването на свръх нови звезди и т.н.! Протестирай те! Но, не пречете на нормалните хора да работят!
  • 60 Една

    2 0 Отговор
    Хорицата си искат зрелището,носят си снопчета клечки от вкъщи за кладата и всеки, който ги пита ЗАЩО?, веднага бива оглеждан като подходящ за следващото аутодафе...Дилов-син , сякаш не знаеш към кои се обръщаш за разбиране!
  • 61 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Мой":

    От доста години водя сравнително нормален живот! На мен, а и не само на мен ми харесва живота в България! Не сме малко и не сме слаби! На теб и себеподобните ти като не харесва, чупката! Границите са отворени! Отивайте да се реализирате в Свободният свят! Между другото в Германия търсят 30 000 болногледачи и мед. сестри!:)
  • 62 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Матей":

    Ти си Матей! Ти си нашият спасител! Стани и ни поведи! Развей високо знамето на справедливостта! След теб че се юрне целио народ! Не ни требе ни Браила, ни БРЦК! Че ги пометеме Вожде! Всичките корумпирани типове! И тогаве о повелителю ще настане " Вечен мир и справедливост в клетата Майка България!"
  • 63 Девалвирало образование

    1 1 Отговор
    и съмнителни културни образци не могат да родят духовен елит. А самата статия е обикновено политическо сметкаджийство в полза на статуквото.
  • 64 Гост

    2 0 Отговор
    Искам да се омитате от кръстовищата парапитици такива и да ни оставите да живеем нормално, без просто тия та ви. Ние можем без нея.
  • 65 Стефан

    0 0 Отговор
    Каква интелигенция, какви пет лева, всички са с картончета при Митьо гестапото, оядената интелигенция никога не с народа си, даже напротив , съюза на художниците награди Борисов, не разбрах защо, но така се печелят поръчки за бутафорни проекти и безсмислени композиции.
  • 66 Стефан

    1 0 Отговор
    Каква интелигенция, какви пет лева, всички са с картончета при Митьо гестапото, оядената интелигенция никога не с народа си, даже напротив , съюза на художниците награди Борисов, не разбрах защо, но така се печелят поръчки за бутафорни проекти и безсмислени композиции.
  • 67 Хаджиментов

    3 1 Отговор
    Хубаво писание, но е малко висока топка за голяма част от българското население. Трябва да се преведе на по-достъпен за тях език, за да разберат за какво става въпрос. Защото те са основната група, която разните пишман-политици и политикани водят за носа.
  • 68 Принцип

    1 0 Отговор
    Т.н. интелигенция у нас застава начело само когато промените са сигурни и позицията на този автор отново го доказва. Те искат някой да им скрое купона и те да даойдат да ни "обясняват" Нещастници недъгави.