Last news in Fakti

28 Август, 2020 13:27 12 268 46

Германски експерт: "Рано е да се пише некролог за ерата Борисов"

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев-
  • ахмед доган

Факт е, че Брюксел, с одобрението и на Берлин, твърде дълго си затваряше очите за ставащото в България

Германски експерт: "Рано е да се пише некролог за ерата Борисов" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Само българите могат да наложат желаната промяна. Но е факт, че Брюксел, с одобрението и на Берлин, твърде дълго си затваряше очите за ставащото в България", казва Мартин Котее от германската фондация "Фридрих Науман".

 

ДВ: Г-н Котее, протестите в България продължават. Каква е Вашата оценка?

Мартин Котее: Ние във фондация „Фридрих Науман“ сме впечатлени от протестите. Демонстрациите продължават всекидневно вече 50 дни - кога с повече, кога с по-малко участници. Но винаги излизат стотици хора, понякога дори хиляди. И възгласът им „Оставка!“ отеква всяка вечер по софийските улици. Демонстрантите постоянстват дори сега, през август, в разгара на отпуските. Тяхната упоритост и решимост ни правят силно впечатление. Същото важи и за тяхната миролюбивост: от страна на демонстрантите няма никакви прояви на насилие. В края на всяка демонстрация те пеят националния химн. И това е израз на патриотизъм, не на национализъм. За мен е вълнуващо.

ДВ: Знаете ли какви са исканията на протестиращите? Споделяте ли ги? Имате ли някакви критични бележки към тях?

Котее: В същината си протестите дават израз на една натрупана непоносимост към системата, която, според демонстрантите, е корумпирана на най-високо равнище. Те желаят на това да се сложи край и с действията си показват, че търпението им е изчерпано. Тук проличава духът на едно живо гражданско общество. Демонстрантите наистина са представителна извадка на българското население - млади и стари, жени и мъже, сред тях има както бедни, така и по-заможни хора, консервативно и либерално настроени, социалисти и еколози. Съставът е пъстър. И няма нищо за критикуване, според мен.

Едно нещо забелязвам, което ме кара да се замисля: мнозина протестиращи се надяват на някакво спасение, което да дойде отвън - от Брюксел, от Берлин или Вашингтон, ако не и от Москва. Съмнявам се, че това може да стане. Защото единствено българите имат суверенната задача сами да наложат промяната, която толкова много хора желаят. Вярно е обаче и друго. Брюксел, с одобрението и на Берлин, прекалено дълго си затваряше очите, когато ставаше дума за България. ЕС наистина ще стори добре, ако внимателно се вгледа в събитията тук и зорко ги държи под око. Защото България в крайна сметка е част от Европа, а проблемите на България са проблеми и на ЕС.

ДВ: Какво очаквате да се случи в България? Оставки? Предсрочни избори? Велико народно събрание? Нова конституция?

Котее: Трудно е да се каже. На 2 септември трябва да има гласуване в парламента по проекта за промени в конституцията, чрез които премиерът Борисов се надява да успокои демонстрантите. Съмнително е обаче дали ще съумее да получи необходимия брой гласове. Но дори да има мнозинство, пак е съмнително дали демонстрантите ще се задоволят с това. В момента не изглежда така. Ето защо много наблюдатели очакват предсрочни парламентарни избори, може би още тази година. Но на едни такива избори партията на Борисов навярно пак ще се окаже първа политическа сила - поне това показват допитванията. А след предсрочните избори сформирането на правителство ще бъде още по-трудно, защото тогава в коалиция ще трябва да влязат вероятно повече от двама партньори, които при това взаимно не си допадат особено.

ДВ: А какво идва след ерата Борисов, според Вас?

Котее: Един господ знае. В момента обаче още е рано да се пише некролог за ерата Борисов. Борисов е опитен в удържането на властта, досега той на няколко пъти е успявал да запази поста си, въпреки съпротивата. Ето защо мнозина смятат, че предложението му за конституционни промени е само маневра, за да удържи властта си.

ДВ: Фондация „Фридрих Науман“ е близка до либералната СвДП в Германия. Тази партия пък е член на либералното партийно семейство в ЕС. Как вие като фондация, а и самата СвДП, се отнасяте към ДПС, което също принадлежи към въпросното либерално семейство?

Котее: Надявам се разбирате, че не мога да говоря от името на СвДП. Да, вярно е, че тази партия е част от АЛДЕ в Европейския парламент, а официално обявените ѝ политически цели носят либерален отпечатък. Ще го формулирам така: нашите партньорски партии по принцип нямат задачата винаги да ощастливяват нас като съпътстващи ги политически фондации - те са самостоятелни политически организации. Това, впрочем, се отнася до всички германски политически фондации. Тъй че понякога никак не ни е лесно с нашите партньори. Няма какво да си кривя душата.

ДВ: Протестите в България започнаха веднага след акцията на Христо Иванов в Росенец. В тази връзка към почетния председател на ДПС Ахмед Доган бяха отправени редица критики и обвинения. Смятате ли ги за основателни?

Котее: Христо Иванов и неговата млада партия „Да, България“ също са свързани с фондация „Фридрих Науман“. И ние ги подпомагаме според силите си като един политически стартъп. Тоест, работим с партньорски организации, които помежду си са като куче и котка. И ни се налага някак да се справяме.

ДВ: За Доган често се говори като за „таен задкулисен кукловод“ в българската политика. Такъв ли е наистина?

Котее: От нашата външна гледна точка не можем да преценим. Мога само да потвърдя, че този възглед е широко разпространен тук, в България.

ДВ: Друг политик от ДПС, Делян Пеевски, масово бива наричан „олигарх“, включително и в международни медии. Какво смятат по този въпрос германските либерали?

Котее: Както вече казах, аз не съм политик от СвДП. Вярно е обаче, че г-н Пеевски масово бива определян като олигарх. Струва ми се, че този етикет не го смущава.

ДВ: Пеевски е бизнесмен и собственик на медии. Няма ли конфликт на интереси между тези две битности и ролята му на политик?

Котее: Според мен, един медиен предприемач спокойно може да бъде и депутат. Ще дам пример с Рудолф Аугщайн от „Шпигел“, който също прекара известно време в Бундестага - между другото, в редиците на СвДП. В случая проблематичен е не депутатският мандат, а по-скоро медийната концентрация. Тоест, публицистичното могъщество, което възниква в резултат от акумулирането на медии в едни и същи ръце.

ДВ: „Репортери без граници“ и редица международни медии смятат, че медиите на г-н Пеевски оказват отрицателно влияние върху медийната среда в България. И че тъкмо поради това страната заема последното място по медийна свобода в Европа. Така ли е?

Котее: Не знам какво точно имате предвид с „отрицателно влияние“. Сигурно е обаче едно: медийното многообразие в България би било по-голямо без тази концентрация на медии в едни и същи ръце.

 

Мартин Котее е регионален директор за Югоизточна Европа в германската либерална фондация "Фридрих Науман". От 2004 до 2010 година Котее беше говорител на германския президент Хорст Кьолер.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    88 26 Отговор
    ОСТАВКА!!!!
  • 2 Гого

    89 20 Отговор
    Напротив, некролога е написан остава само присъдата!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    75 17 Отговор
    ако някой си мисли че немците са стока е в голяма заблуда-те са едно от най отвратителните и подли племена в европа-нищо чудно че се харесаха с тиквата
  • 5 от германците само проблеми сме видяли

    65 11 Отговор
    Та нали германците създадоха Иван Костов и Бойко Борисов. Как няма да ги защитават.
    "Трябва да придърпаме Борисов!"


    "Най-късно през 2001 година Борисов попада в полезрението на Волфганг Глескер. Глескер, който днес е пенсионер и живее във Флорида, дълги години ръководи софийското бюро на фондация "Ханс Зайдел". За тази фондация евфемистично казват, че е "близка до ХСС". Можем да го кажем и другояче: тя е международният отдел на държавната партия в Бавария. Подобно на политическите фондации на другите германски партии, фондация "Зайдел" непрекъснато се оглежда за партньори, с които ХСС може да си сътрудничи.


    Пръв измежду всички тъкмо Глескер се досети, че Борисов ще бъде новият силен човек в България. И докладва за това в Мюнхен: Трябва да го придърпаме! Така и стана. Когато Борисов пое поста в МВР, дойде поканата да посети Бавария. Програмата му беше измислена умно: баварско гостоприемство, тренировка във фитнеса на специалните части към баварската полиция, запознаване с работата на треньорите на полицейски кучета (Борисов обича немски овчарки), пробна разходка с ново БМВ по аутобана със скорост 200 км/ч (понеже той и автомобили обича). Борисов беше възхитен."

    Коментиран от #11

  • 6 Този си призна

    31 18 Отговор
    че финансират Дай България на лумпените
  • 7 ДДД

    19 8 Отговор
    Дрън дрън
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 до колко национални катастрофи ще ни

    42 8 Отговор
    докарат германците ?

    Как се ражда ГЕРБ


    "Тогава фондация "Зайдел" му препоръча да използва популярността си и да основе партия, но без да я обявява като такава. Борисов това и стори. Тръгна да обикаля страната, да разговаря с хората и да ги събира след себе си. Така възникна движението "Граждани за европейско развитие на България" - ГЕРБ", пише Мартенс. По-нататък авторът обяснява значението на съществителното "герб" и добавя, че фондация "Зайдел" е подпомагала местните събрания на ГЕРБ и по-сетнешната трансформация на движението в партия.


    "Партийната програма, уставът и правилникът на ГЕРБ отчасти са буквален превод на съответните документи на ХСС. Превела ги е Антоанета Николаева Байчева, която първо беше ръководител на проекти, а после заместник-шеф на фондация "Зайдел" в София. Днес Байчева е генерален консул на страната си в Мюнхен."
  • 10 а уж германците държали на нас

    34 6 Отговор
    Журналистът Михаел Мартенс не само старателно е проучил невидимите политически механизми, по които възниква феноменът Борисов, но и съумява да опише своя "герой" с отличен психологически усет. В началото на портрета преразказва с лека ирония версията на българския премиер за дядото-монархист, жертва на комунистите. "Борисов е як като дънер. Но дънер на плиткокоренно дърво", коментира Мартенс и цитира анализа на икономиста Стефан Колев, който отдавна е напуснал България. Според Колев, Борисов олицетворява "грозната мутра" на случилото се в България през последните 26 години.


    Собствени ценности Борисов няма, затова пък притежава гигантско его, твърди икономистът и обобщава, че българският премиер много обичал да го тупат по рамото във Вашингтон, Брюксел или Берлин. "Той е от онези хора, които нехаят за ценности като образованието, а вместо тях държат на правото на по-силния и на могъществото на старите мрежи", казва Колев в обширната статия във "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг".
  • 11 Емил

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "от германците само проблеми сме видяли":

    За Костов си много прав! "Германската" школа на ГРУ край Киев! НЕВЕЖЕСТВО!
  • 12 цецо апартамента

    19 4 Отговор
    Ми той умрял бе.
  • 13 то и ние сме прости че се вързахме на

    26 4 Отговор
    въдицата.

    "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"


    "Ако Борисов наистина е онова, което описва Колев - какво ни говори това за България и българите?", риторично пита авторът Михаел Мартенс и припомня многозначителното изречение на българския премиер: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".


    Мартенс проследява цялата политическа биография на Бойко Борисов след 1990 година. Когато през 1990-те години в България избухна хищническият капитализъм, съпровождан от кървави битки за разпределение, Борисов основа фирмата си "Ипон-1", припомня журналистът и описва тогавашната дейност на сегашния премиер по един доста предпазлив начин.
  • 14 баце е фараона

    19 6 Отговор
    Борисов като общобългарска забележителност


    Михаел Мартенс преразказва и други епизоди от биографията на българския премиер - като телохранител на Тодор Живков и на Симеон Втори. Журналистът мимоходом - и не без ирония - описва шеметната кариера на бившия български цар, който назначава Бойко Борисов за Главен секретар на МВР.


    "Тъкмо тогава започна възходът му като общобългарска забележителност. Борисов умее гениално да се самоинсценира, той разбира законите на модерния медиен свят по-добре от всички предишни български политици", пише Михаел Мартенс.


    В края на обширния портрет на Бойко Борисов във "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" отново става дума за "баварската връзка" на българския премиер:


    "Връзката между ГЕРБ и ХСС все още е тясна, макар че по време на бежанската криза Борисов следваше не своите откриватели от Мюнхен, а германската канцлерка. Поне в публичното пространство той хвали Ангела Меркел до небесата. И има сериозна причина за това, защото България се намира в сходна ситуация с Гърция.
  • 15 вождът е далновиден

    11 7 Отговор
    Борисов знае: ако в Европа се наложи курсът на унгарския премиер Виктор Орбан, който залага на огради и затворени граници, България като "фронтова държава" на границата с Турция просто няма никакви шансове. Ето защо Борисов по никой начин не иска конфронтация с Турция"
  • 16 Кьовеши обеща началото на Септември

    28 8 Отговор
    Да заработи Европейската прокоратура , да направи Сефтето с България, така и така ще са и дошли на крак!!!!!

    Коментиран от #29

  • 17 фатката е

    33 7 Отговор
    защо Борисов и Гешев бягат от срещата в Брюксел / където не лицеприятно ще ги питат за пачките в чекмеджето/ - щом са сигурни че са прави и всичко в държавата е наред ?
    До сега Борисов търчеше до Брюксел за щяло и нещяло , а сега не иска и конферентна връзка.
    Пратили са жени да го защитават .
  • 18 пройчо

    19 6 Отговор
    Говори като намазан със зеЙтин от меркелска слива !....
  • 19 1618

    33 7 Отговор
    Катастрофата на Борисов и коалицията му е неотменима и предвидима! Тя се вижда вече и от Европа и Америка!

    Коментиран от #34

  • 20 Бойко слуга на Доган

    18 10 Отговор
    Бойко е антикомунист,той е предател
  • 21 Крадците са тука в България

    28 3 Отговор
    Корупцията се върши от същите хора, Крадците, какво се бършите с Москва, Кремъл, "кой ми такова в гащите" много остаря а тези приказки за комунисти, Москва, Кремъл. ТЕЗИ, КОИТО СА НА ВЛАСТ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ ИМ КРАДЪТ ЯКО, АМА ЯКО ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА, ДРУГОТО СА ДИМКИ И ВЪЗДУХ, ПОД НАЛЯГАНЕ, ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО!!!
  • 22 "Фридрих Науман

    16 3 Отговор
    С песни,танци,серенади,хорца и няколко табелки за молби, да се отреже едно парченце баница няма да стане!Тортени и баничарови революции няма сред успелите в историята на Света...Има успели по други начини, подходящи за маймуните от планетата на МУТРИТЕ...Главният Маймун е любимец на Стрес метода..
  • 23 без име

    14 4 Отговор
    Ерата на "Ханс Зайдел"......а не на Борисов. Борисов е само пионка .
  • 24 Анонимен

    9 7 Отговор
    Какъв си бе,палячо ,че правиш такива коментари . Поредния смешник в сайта.
  • 25 Ван дер Любе

    16 5 Отговор
    Човекът е от определена фондация и едва ли ще върви срещу нея. Проблемът, който прозира съшит с бели конци е, че очевидно Германия и ЕС не искат да подкрепят протестите по чисто егоистични причини, но в същото време не прилагат този подход на ненамеса, когато трябва да подкрепят Борисов, макар че знаят за неговите далавери и корупция, която нала в България. Да си затваряш очите, че държава от ЕС е превзета от мафията (много по-дълбоко от Италия), няма честни избори, парите от ЕС се харчат корумпирано, че шкафчето на Борисов е пълно с пачки и злато, че Борисов обижда председателя на НС, използва нецензурен език и по отношение на политици от съюза, то си е чиста проба самоубийство за съюза.

    Коментиран от #32

  • 26 Хаааааа ха ха ха ха ха ха ха......

    4 2 Отговор
    Бла-бла-бла-бла....геноцида продължава.
    Обратно на памука българче.
    Диктатора те иска.
  • 27 Лейка

    9 4 Отговор
    Това Г-н Котее което бримчи с 200 глупости, да дойде в България за 3 месеца. Но не в Шератон да спи, а на улицата. Аман от такива проста.. ци
  • 28 Прост фатмак

    5 8 Отговор
    е резидента на БГ, а вие пудели само може да се надявате че Борисов с ГЕРБ няма да са 1ви и на тези избори нали радев ще ги организира а онзи както през 2017гд ще души като Док колко пури може да вземе.
  • 29 Точно така

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кьовеши обеща началото на Септември":

    И браво за кометара, наистина е така. Чакаме с трепет да започне и то от Нас. С нашите купища дела и документи. Дано тази институция заработи на пълна пара, и с пълна пара има да се пълнят затвори. Успех на Кьовеши и екипа и.
  • 30 Екстра

    1 4 Отговор
    Колко сте Експерт, то се вижда от статията. Експертите са тук, елате и ги вижте. Ще Ви напълнят веднага едно чекмедже за изпроводяк.
  • 31 Иван

    9 8 Отговор
    Дойче веле е крайно време да разберат,макар,че те много добре го знаят но тъй като ченгета и не им изнася ,ЧЕ-ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК УСТОЯЛ НА ПРОВЕРКИТЕ НА ВЕМЕТО Е БОЙКО БОРИСОВ..ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО НЕ СЕ ПРОДАДЕ Е ТОЙ.ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО ЗАСТАНА НА СТРАНАТА НАРОДА СИ Е БОЙКО БОРИСОВ И ЗАТОВА 1 200 000 ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО И ПАРТИЯ ГЕРБ ВЪПРЕКИ КАЛТА КОЯТО СЕ ХВЪРЛА ВЪРХУ НЕГО.ОСВЕН ДА МЪРСИТЕ ДА ОТВЪЩАВАТЕ НИЩО ДРУГО НЕ ПРАВИТЕ.НЕ ВИ И ИСКАМЕ ЦЕЛИЯ ОФ СТЕ НЕГОДНИЦИ ЗАТВОРЕТЕ СЕ УСТИТЕ МНОГО НИЗКО ПАДАТЕ
  • 32 Мдаа

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ван дер Любе":

    Преди време, в европарламента, едно зелено депутатка нападна България,за това че не са били спазвали правата на малцинствата като хората.
    Оказа се обаче, че държавата откъдето тази депутатка идва, не е подписала хартата за малцинствата.
    Да попитаме експерта, и не само него, българин имаме 100 човека които тормозят българските граждани.
    И никой не ги закача.
    Обаче, това показва проблем с законността в България.
    Същото време и в Германия, и във Франция, десетки хиляди хора, протестиращи, с разпръсквани с водни оръдия сълзотворен газ и гумени куршуми.
    Това обаче, не е проблем нито на пресата, нито на правителствата, нито на Европейския съюз.
    Но точно тия 100 човека трябвало целия свят да се надигне в тяхна защита.
  • 33 Гошко

    7 1 Отговор
    И какво каза този господин Котее? Абсолютно нищо. Мършояди!
  • 34 Гошко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "1618":

    Ха ха
  • 35 миш

    6 1 Отговор
    БСП,ще ги има и без Нинова,ДПС и без Доган, а ГЕРБ без Баце дали,а той не е вечен.Та,тогава гербаджиите от кой,ще са?До 2009 г,тези от ГЕРБ,ОТ КОИ БЯХА?
  • 36 Зайко Байко многознайко

    6 3 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 КРАДЕЦИ МОШЕНИК

    3 2 Отговор
    БОКО Е ПОЛИТТРУП , КОГА ДА МУ ПИШЕМ НЕКРОЛОГА - ТА ТОЙ ВОНИ НА МЪРША !
  • 39 Академик

    4 1 Отговор
    Не знам защо, но "експерта" е от фондация която крпепи такива като Борисов!Целият материал е дна боза!
  • 40 НЕДЕЙ ПОВЕЛИТЕЛЮ НА МАМОНА

    5 0 Отговор
    ЧУДЯ СЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ БЕЗ БОЙКО , НАШТО СЛЪНЦЕ , ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ СЧУПИ И ЩЕ УМРЕМ В МЪКИ ...... ДУМА ДА НЕ СТАВА ДА ПОДАВА ОСТАВКА , КОЙ ЩЕ НИ КРАДЕ ПОСЛЕ , САКЪН !
  • 41 Хитри веее

    4 0 Отговор
    Много хитри веее... тия от тая фондация. Нема празно - все някое от прокситата им ще е във власта,я ДПС,я Пинокио, а нямат и нещо много против Бибитко. Дей.а и дойчовците.
  • 42 тикво чиба къш

    4 1 Отговор
    На този от снимката , много ще му тича едно яйца върху прическата....
  • 43 Стрелата

    2 1 Отговор
    Германити ги боли оная работа за бго гледат да върви била лидл метро да пребират парата колко бг хранителни вериги има 0.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 съдията гринго

    0 1 Отговор
    И след оставка,аареесстт
  • 46 Токин

    1 1 Отговор
    Много му се иска на олигарха Иво Прокопиев скоро да приключи ерата "Борисов", за да може и той да се добере до парите от обществените поръчки като Пеевски, но е малко вероятно неговия човек Христо Иванов да бъде допуснат във властта! По принцип всичките партии, които са оглавявани от Христо Иванов дори не могат да достигнат заветните 4%, за да влезе в Народното събрание дори, така че не знам на какво точно разчита Прокопиев!