Last news in Fakti

9 Септември, 2020 10:00 4 128 27

Проф. Искра Баева: 9 септември 1944 г. в сянката на 10 ноември 1989 г.

  • проф. искра баева-
  • 9 септември 1944 г.-
  • 10 ноември 1989-
  • 9 септември-
  • 10 ноември

Сигурно звучи еретично, но е крайно време да погледнем на историята не през призмата на правилната вяра, а на хората и техния живот

Проф. Искра Баева: 9 септември 1944 г. в сянката на 10 ноември 1989 г. - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искра Баева за "24 май"

От повече от седем десетилетия в България всяка година се отбелязва датата 9 септември. Но и тя, като много други важни исторически дати, е преживяла различни времена и поляризирано отношение.

По-възрастните си спомняме за помпозните „всенародни тържества“, които бяха задължителни независимо дали семейството ти е загубило или спечелило от политическите и социално-икономическите промени след 1944 г. Хората от средното поколение могат да си припомнят голямото отрицание, черните ковчези, картите с бодлива тел и черепи, които олицетворяваха „най-черна дата“ 9 септември в годините след 1989 г. За повечето от младите българи обаче датата е по-скоро част от учебниците по история, доколкото изобщо ги четат.

С други думи, за различните българи датата 9 септември 1944 г. означава различни неща, често противоположни. Но трайната тенденция е датата постепенно да се оттегля в историята и да напусне митингите по улиците и площадите.

От тази историческа перспектива искам да погледна на 9 септември 2020 г., цели 76 години след събитията, при все по-малко живи свидетели и все повече книжни познания.

За предпоставките, събитията и последиците от септемврийските дни на 1944 г. вече има купища книги, в някои от които датата се възхвалява (все по-стари и по-малко), в други напълно се отрича (новите, но и техният бум отминава с началото на новия век), докато с отдалечаването на социализма все повече историци се опитват да го разглеждат като важна част от историята на ХХ в. И то не само на България, а и на значителна част от Източна Европа, а и на света.

За днешното общество обаче значението на далечната септемврийска дата от 1944 г. вече се пречупва през реалностите, в които живеем и които са последица от новите дълбоки социално-икономически промени, настъпили след 10 ноември 1989 г. В някои отношения двете дати си приличат – посрещнати са с голям ентусиазъм от част от българите и с мрачни предчувствия от друга част, в резултат на промените и при двете едни печелят, а други губят. Вярно е, че за разлика от 9 септември 1944 г. на 10 ноември 1989 г. се радва огромната част от българите. Но пък – и пак за разлика от 9 септември – 30 години по-късно твърде много българи се чувстват разочаровани. Колко са били разочарованите през 1974 г. е трудно да се каже поради липсата на демокрация, но аз поне си спомням, че мърморехме всички, но гледахме с надежда в бъдещето.

Аз съм от историците, убедени, че няма периоди, в които да е имало само добро или лошо, независимо че стари и нови идеолози (често пъти са едни и същи приспособяващи се към новите реалности) мислят обратното. Затова смятам, че на днешния 9 септември трябва да мислим повече не за станалото на 9 септември, а за обществените проблеми, създадени след 10 ноември.

Защото на мястото на онзи недемократичен и репресивен държавен социализъм се възцари демократичен, но много несправедлив за големи групи хора капитализъм. Ако внимателно се вгледаме в днешните протести, зад ударните лозунги за оставки и отстраняване на разяждащата държавата мафия ще видим и искания за повече социална справедливост, за борба с неограничената експлоатация на хора, държава и природа.

Тези искания говорят за стремеж към нова социална организация на обществото.

Подобни са били надеждите и на много участници в събитията на 9 септември 1944 г. Надежди, които не са се сбъднали. Затова днес, когато живеем в последиците от 10 ноември 1989 г., може би трябва да се обърнем към 9 септември 1944 г. с цел не да го хвалим или отричаме, а да потърсим поуките. Как в бъдеще да избегнем най-лошите последици на онзи социализъм, но и да се възползваме от някои от неговите постижения в социалната сфера, икономиката и културата.

Сигурно звучи еретично, но е крайно време да погледнем на историята не през призмата на правилната вяра, а на хората и техния живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    22 35 Отговор
    Честит празник на всички комуняги крадци и разбойници.

    Коментиран от #14

  • 2 1-20

    9 14 Отговор
    С това трябваше да започне статията за да не си губите времето да я четете:

    На Събора на левицата през 2019 г. получава лично от Корнелия Нинова наградата за конкурса за изследвания в областта на историята „Димитър Благоев“
  • 3 Русороб

    18 35 Отговор
    Какъв професор е тази червена мумия, титлите и ордените ги раздаваха на маса между две ракии до 89-а.

    Коментиран от #6, #10, #12

  • 4 no name no face no number

    32 13 Отговор
    Честит празник на всички партизани
    и войници сражавали се за свободата на България за победата над фашизма и капитализма.

    Коментиран от #13

  • 5 Бесен Язовец

    43 9 Отговор
    Елементарно след 9.9.1944г се построиха хиляди заводи след 1989 се разтуриха хиляди заводи всичко друго е ала - бала разни безработни историци да се намират на приказка!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русороб

    9 24 Отговор
    Празник на рабите и слугите на ватниците. Показателно за бъдещите поколения е как вицето ни клекна пред гундяев.

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Питам се тогава, как ли се раздават сега, че се навъдиха толкова много некомпетентни калинки, които не могат да се сравнят по никакъв начин с онези.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Ламби

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "no name no face no number":

    Що не ги изброи поименно бре?Те не са чак толкоз много. Гочоолу,Дочоолу и Гуньо Простия.А забрайх и свързочника Тодора дет след 9-ти септември го изкараха най големия партизанин, атой горкия абер нямаше от партизанлък, което не му попречи да ни управлява баят години.
  • 14 Гоге

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Нищо не си разбрал от статията, мен, съмнявам се даже и дали си я чел. В бързането да се пише коментар - едва ли...
  • 15 КОНТРАТА

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русороб":

    Що бе вие сороснята аплодирахте на католика все едно сте католици, а не православни!
  • 16 Русороб

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Калинките са наследниците на тези с ордените и титлите

    Коментиран от #19

  • 17 Опит за една по-справедлива

    19 3 Отговор
    човешка организация и разпределение на благата, но провален от самите нас. След десети ноември ни промиваха съзнанието, че социализмът се крепи на лъжа и насилие. Пропуснаха да кажат, че капиталистическите кражби, лъжи и насилие са просто по-рафинирани и елегантно опаковани.
  • 18 плевен

    12 9 Отговор
    Е как ще мине 9 септември без Искра Баева? Знам, че ще чете репликите. Затова имам въпрос към нея.
    За да тръгнеш с оръжие срещу властта, означава да приемеш, че можеш да бъдеш законно обесен или застрелян. Иска се необяснима мотивация. Та как тези идеалисти, готови да умрат за идеята си,след като взимат властта се превръщат в извратени убийци на над 20 000 виновни и невинни съграждани? Как допускат в червените концлагери, същите тези партизани да се превърнат в изроди, надхвърлящи нормалното въображение? Защо до самата 89-та партийното родословие ги превръщаше в хора с предимство?
  • 19 Браво!

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Русороб":

    Точно в десетката.
  • 20 Един

    8 5 Отговор
    Жоро, жоро ... Я си помисли какво е капитализъм? Хиляди "блъскат" денонощно заради кефа на един егоистичен капиталистически г@с! Е кое му е хубавото ? Или ти си такъв ?

    Коментиран от #21

  • 21 шумкарю

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    През комунизма друго ли е?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 празник

    8 4 Отговор
    Много хубав анализ, само да допълним, че 9-ти септември 1944 година в България е сложен край на фашизма и фашисткия режим. Това не трябва да се неглижира и забравя, така както цяла Европа чества победата над фашизма и повечето европейски държави също я отбелязват с национален празник на деня, в който Съветската армия е освободила съответната европейска държава от фашистките окупатори или от фашисткия режим! Грозно е да се правим, че е нямало фашизъм в България, още повече, че България е във фашистката коалиция до 9.09.1944г.
  • 24 До Искра Баева

    4 4 Отговор
    Госпожо другарко, наборке, обясни как си станала професорка! Обясни какво си учила по философия, защото описанието на събития без правилното им обяснение от философска гледна точка не е история е е боза. Госпожо другарко, наборке, ти не си историчка, не си професор по история. Ти си бозаджийка, професор по боза, в най-голямата и реномирана бозаджийница в България - в Софийския бозаджийски университет.
    На теб, ако акъла ти е на бозаджийка и затова поставяш на една плоскост революцията от 09.9.1944 г. и продължаващата контрареволюция, с връх през 1990 г. (след 10.11.1989 г), защо си въобразяваш, че и другите хора са бозаджии като теб..?
    Ама бил лош и недемократичен социализмът, намазана червена аристократка (бозаджийка)! Я прочети отново Народната конституция от 1947 г. и я сравни със сегашната конституция и с помията в проекта за новата анти-народна конституция!
    Ти въобще имаш ли критерий за добро и лошо?! Но защо ли питам боза-историчка, която за да обясни днешното зло плюе по делото на своите родители, които изградиха Народната република България, тази Народна република, която бозаджий и бозаджийки плюят и позволиха, и позволяват на капиталистическите хиени да я оглозгват, с надежда, че и за тях ще остане нещо...
  • 25 До Искра Баева

    2 2 Отговор
    Госпожо другарко, наборке, обясни как си станала професорка! Обясни какво си учила по философия, защото описанието на събития без правилното им обяснение от философска гледна точка не е история, а е боза. Госпожо другарко, наборке, ти не си историчка, не си професор по история. Ти си бозаджийка, професор по боза, в най-голямата и реномирана бозаджийница в България - в Софийския бозаджийски университет.
    На теб, ако акъла ти е на бозаджийка и затова поставяш на една плоскост революцията от 09.9.1944 г. и продължаващата контрареволюция, с връх през 1990 г. (след 10.11.1989 г), защо си въобразяваш, че и другите хора са бозаджии като теб..?
    Ама бил лош и недемократичен социализмът, намазана червена аристократка (бозаджийка)! Я прочети отново Народната конституция от 1947 г. и я сравни със сегашната конституция и с помията в проекта за новата анти-народна конституция!
    Ти въобще имаш ли критерий за добро и лошо?! Но защо ли питам боза-историчка, която за да обясни днешното зло плюе по делото на своите родители, които изградиха Народната република България, тази Народна република, която бозаджий и бозаджийки плюят и позволиха, и позволяват на капиталистическите хиени да я оглозгват, с надежда, че и за тях ще остане нещо...
  • 26 БКП

    6 0 Отговор
    Честит Празник Другари и Другарки,днес е една много светла дата
  • 27 Матей

    8 2 Отговор
    На 9 септ. е ясно какво е въведено--сталинизъм,но той се трансформира постепенно в умерен и градивен социализъм.Икономическите постижения и социално замогване бяха неоспорими и сега да не ми реват разни фашаги и русофоби,колко сме били зле тогава.Сега е хиляди пъти по-зле,ако изобщо подлежи на някакви измерения.Може да се направи дълъг разбор какво имаше тогава и какво сега,но няма смисъл,видно е от космоса.На 10 нноем. беше извършен антинароден и антидържавен преврат,опакован в розово,много умело и прикрито,народа се усети твърде късно.И ето ,след 30 г. резултатите са катастрофални,държавата е пред закриване,полицейски репресии,волунтаризъм и безпътица,небивал срив по всички показатели,обезлюдяване и ръст на битова и икономическа престъпност,до небесата,за хвалба ли е!?