Last news in Fakti

16 Септември, 2020 20:30 12 736 43

Какво означава присъдата над Веселин Марешки

  • воля-
  • веселин марешки

Доказателство ли е това за независимостта на българския съд?

Какво означава присъдата над Веселин Марешки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше осъден на четири години затвор за изнудване. Доказателство ли е това за независимостта на българския съд? Петър Чолаков потърси отговори от двама адвокати.

Според някои присъдата на г-н Марешки доказва, че в България има независими съдии; според други, това е форма на рекет, като целта е да бъде мотивиран Марешки да обслужва (още по-ефикасно?) политически интереси. Той твърди, че станал „жертва” на „брюкселския мониторингов доклад”, за да „има осъдени олигарси”. Какъв е Вашият прочит?

Адв. Николай Хаджигенов: Марешки все още е невинен до влизане в сила на присъдата. Всичко останало е защитна реч без значение от посоката на интереса и долнопробно „политическо“ интересчийство.

Адв. Емил Георгиев: Трудно е да се даде отговор на този въпрос, доколкото нито присъдата, нито мотивите към нея са публично достъпни за прочит и анализ. Що се отнася до брюкселския мониторингов доклад, не ми е известно правителството ни да е включвало делото на Марешки в списъка си със „знакови дела“ на българското правосъдие, за чийто напредък рапортува в Брюксел. Актуалният доклад се очаква за 23 септември, което е следващата седмица - да видим ще бъде ли отчетено това дело там по един или по друг начин.

Заместник-председател на българския парламент е осъден. Какво говори това за „качеството” на българската демокрация?

Адв. Емил Георгиев: Не бих казал, че е индикация за качеството на българската демокрация. По-скоро сочи, че гласоподавателите на Марешки или са доста снизходителни в очакванията си към неговата личност, или попадат сред онези, за които е особено важен принципът, че човек е невинен до доказване на противното (с влязъл в сила съдебен акт). Все пак той е подсъдим по делото, за което на втора инстанция бе осъден, още от 2015 година. В това си качество той се яви както на президентски избори през 2016, така и на парламентарни през 2017 и няма данни да му е попречило в резултата.

Могат ли да се правят сравнения със случая „Христо Бисеров”? Срещу Бисеров (също зам.-председател на НС) имаше досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари, но впоследствие бе оправдан по всички обвинения, а и осъди прокуратурата?

Адв. Николай Хаджигенов: Не. Обвиненията на Бисеров бяха несъставомерни изначално, т.е. беше съден за нещо, което не е престъпление.

Адв. Емил Георгиев: Засега по-скоро не, въпреки че ще можем да преценим окончателно едва след произнасяне на третата инстанция по делото на Марешки. Впечатляващото при Бисеров бе, че прокуратурата изначално му повдигна негодни обвинения, основно за валутни престъпления, от което логично последваха както оправдаванията на всички 3 съдебни инстанции, така и осъждането на прокуратурата за причинени на Бисеров вреди.

Как ще се развие, според Вас, оттук нататък казусът „Марешки”? Предстои случаят да бъде гледан от ВКС с председател Лозан Панов?

Адв. Николай Хаджигенов: Ще бъде назначен съдебен състав, който ще има съдия-докладчик, председател на състава и прочие. Лозан Панов е административен ръководител на ВКС, което няма нищо общо с единоначалието в прокуратурата, където става само това, което каже главният прокурор. В съда НЕ е така. Иначе има два варианта. Правосъдие в чистият му вид или това което получи Цветанов. Ще видим.

Адв. Емил Георгиев: Кой е председател на ВКС не е от особено значение. Да не забравяме, че заради публично изразяваните си позиции Панов е под постоянните атаки на „кафяви" медии, политици, главен прокурор и мнозинството във ВСС. Последното, прочее, му отне дори стопанисването на сградата на Съдебната палата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    70 10 Отговор
    ОЗНАЧАВА, ЧЕ 4 ГОДИНИ ЩЕ ТЪРКА НАРОВЕТЕ...ТОВА ОЗНАЧАВА...

    Коментиран от #5, #7

  • 2 ПОКАЗВА

    81 7 Отговор
    ..............ПУНТА МАРА , ЩЕ ПОВЯРВАМ КОГА ГО ВИДЯ .......ПРЕД ДУВАРА !!!
  • 3 ОСТАВКА

    91 10 Отговор
    На най ПРЕСТЪПНО и КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов и коалиции престъпници симеонов, марешки, шиши и каракачанов. Народа мизерства и искат справедливост да видят борисов и крадците около него в ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ. Милост за вас няма да има

    Коментиран от #32

  • 4 Оракул

    75 7 Отговор
    Не означава абсолютно нищо тази осъдителна присъда.Когато всички видят лицето Марешки зад решетките тогава ще коментираме.Ако Марешки слушка занапред Боце ще въздейства на независимият съд и остденият ще бъде оправдан на по—виша инстанция.
  • 5 A дано

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    ама надали.
  • 6 По нормалното

    53 1 Отговор
    законодателство по което Божков е виновен, значи Марешки е осъден ПРЕСТЪПНИК!
  • 7 Не точно

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Не бързай - Л.П. е известен с други неща, но не и със спазването на закона!
    Групичката му придворни съдии също!
    Така че, нищо не се знае!
    А Марешки пари има!
  • 8 Ахахахах

    59 3 Отговор
    Тъп анализ! Осъдиха го, за да го вържат на каишка за слвдващи подписвания и то безплатно! Ще им играе на мафиотите по свирката! Това са недоразумения! Трябва цялата мафиоткса шайка да бъде изметена от властта и да бъде осъдена до живот!

    Коментиран от #43

  • 9 жжжжжжжж

    36 1 Отговор
    "Пo-cкoрo coчи, чe глacoпoдaвaтeлитe нa Мaрeшки или ca дocтa cнизхoдитeлни в oчaквaниятa cи към нeгoвaтa личнocт, или пoпaдaт cрeд oнeзи, зa кoитo e ocoбeнo вaжeн принципът, чe чoвeк e нeвинeн дo дoкaзвaнe нa прoтивнoтo"

    Абе не правите ли разлика между предизборни обещания и следизборно поведение????????
    Това е проблема- не можеш да ги уволниш, един път избрани...
    Затова сме и на това дередже!
  • 10 Антимилиционер

    43 1 Отговор
    Пеевски не може, Доган не може, Боко не може -аптекаря - може. Много българско.
  • 11 Антимилиционер

    42 1 Отговор
    Брюксел и Вашингтон търсеха олигарх и политик за затвора - пошучиха пишман-гъзар и тарикат титулован за "олигарх", без да е олигарх.
  • 12 Bahti

    43 2 Отговор
    Значи че бухалката Гешев, въртяна от Шиши Трябва да има 2 плажа на концесия. Както и бензиностанции и аптеки. И мутропитека Трябва да разпредели едни евроКражби Правилно. Сега е задачка закачка е Броеницата на Доган. Но сме си балъци и всичко е Точно!
  • 13 Варненската тиква

    33 2 Отговор
    Весо МандЬелата е невинен хаха ! Ще му отива раирания костюм !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Съдът е

    25 0 Отговор
    по-корумпиран от изпълнителната и законодателната власт, взет в комплект. При прост народ всеки може да насочи фокуса към депутат или министър, но накрая ги оправдават съдиите, с любезно поднесени от прокурори идиотски обвинителни актове. Плащаш си и си чист като сълза, само на книга. Но пък в територията това е достатъчно.
  • 16 Следовател

    33 3 Отговор
    Марешки като има присъда няма ли да напусне парламента? И трябва да се разследва как е направил бензиностанцийте и аптеките? От къде са парите или на кой са?
  • 17 нешо

    34 2 Отговор
    Марешки сам каза,че майка му има много фирми,как на 77 години ги управлява.Ясно това са семейни.Да бъдат разследвани как са придобити?С РЕКЕТ ли?Неговата партия ОПгрупа ли е?Този човек е един голям лъжец.Това разбрахме от скапаните му изяви,които са само мъгла и алогични.
  • 18 селтак

    14 5 Отговор
    Присъдата подлежи на обжалване!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Генералът

    32 1 Отговор
    Абе стига смешки бе. Независим български съд??? Глупав е онзи, който вярва че Магарешки ще влезне в зандана.
  • 20 Хайде с акъл даходим на избори

    16 2 Отговор
    Проблемът на нашата демокрация е как хора като Марешки с пари лекарства и бензин влязоха в парламентаПреди това бяха общински съветниц с копейкин.Грешка той Марешки също е копейкин покрай жена си.А Волен Сидеров признал се за виновен за хулиганство/което на запад си е жив тероризъм/.А и той обича копейките.Уважаеми избиратели кого избирате всъщност.От другата страна са Зайдел, Сорос .А къде е Аспарух никой не знае. Нека на следващите избори не избираме копейки рубли или Сорос и Зайдел.Всички са вредни за нас.Изберете българското.Дори и симпатизантите на сараитеВсе пак раия със салата е по добре от нищо
  • 21 В парламента

    15 3 Отговор
    Могат само казуси да създават, а не качествени закони. Не ставате за законотворчество, ходете си докато не сте затрили държавата!
  • 22 Динозавър Карабаджаков

    2 5 Отговор
    НЕ БО/го/ЙКОХУЛСТВАЙТЕ !?!
  • 23 Динозавър Карабаджаков

    3 5 Отговор
    НЕ БО/го/ЙКОХУЛСТВАЙТЕ !?! МУ-ХА, ХА, ХА....
  • 24 Маргинал

    25 2 Отговор
    Нищо не означава присъдата на аптекаря. В България нищо няма основа всичко е плаващо и многозначно: подпорните стени са хотели, нощните шкафчета са държавен резерв и т.н.т. И май си дойдохме на думата ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР ЗА ХУНТАТА И НЕИНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ.
    Айде хаирлия да са. Да им се получи тозипът, че не ми се емигрира.
  • 25 Баба Марешка

    17 3 Отговор
    за политик не ставаш сине, ти си будала ......,
    на марешки му намериха цаката, комунягите все още са силни в ченгеджийските мероприятия, отмъщението нее приключило !!
  • 26 Електра

    12 13 Отговор
    Вальо топлото откраднал милиони, невинен, Марешки си поискал наема виновен. Лозата панов е явно много зависим или влюбен в Рада Дълбоката и Гнома, за да отсъжда конюнктурно. Но скоро Марешки ще ги опъне с един магарешки, и всичко ще си дойде на мястото...
  • 27 Next

    16 6 Отговор
    4 години ефективна присъда е много малка за магарешки.

    Коментиран от #41

  • 28 куче на каишка

    13 1 Отговор
    Това с същия вариант на натиск както с Волен Сидров. Куче на каишка с кокал в устата. Четете Буров, нищо не се е променило.
  • 29 НАГЛОСТ ВЛАСТ

    14 0 Отговор
    Най-голямата мафия в тази държава е хидрата. Няма друга прослойка в тая държава, която така нагло да се самоназовава ВЛАСТ. Години на ред нищо не прави , а лапа заплати, премии, бонуси, привилегии и еднна една голяма част от републиканския бюджет, а за подкупите да не говорим. Отлагане на дела с години, ниски присъди, пускане предсрочно на пандизчии, заплахи от съдебни дела, рекет и терор - това е характерната дейност на тия хрантутници.
  • 30 Марешки вън от Парламента, Осъдени

    6 2 Отговор
    Престъпници, ЗАМ, на Парламента и депотат??? Вън Марешки, осъдения, от Парламента!!!!
  • 31 СКОРПИОН

    11 3 Отговор
    МАРЕШКИ е престъпник рекетьор има група биячи
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Род

    7 2 Отговор
    Нямате информация по делото а КОМЕНТИРАТЕ И СЪДИТЕ!!!!! А какво ..... един път оправдан,..... след това осъден .... , после обжалване ... ! С две думи БЪЛГАРСКА РАБОТА, демек проста!!!! По какво пишещите се различават от "безпристрастната" ни съдебна система! А не ви ли прави впечатление отколко време го съдят, (копейкиновци - лидера Костя ) също го съдят и делата се влачат, влачат ....влаачат защо ли!!??Че Марешки не е за политик, че няма дар слово, визия и т.н. е безспорно ....НО безспорно е, че зареждаме на неговите бензиностанции ( там където ги има - най проверяваните междувпрочем), че купуваме от неговите аптеки, ..... ! И то той не е най-големия и в двата бизнеса, това да Ви говори нещо ....!!! Така че не лепете етикети в този конкретен случай и се замислете защо прави тези политически лупинги, може да е заплашен, ме ще последва Божков! Та мислете преди да пишете!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Илия Златев

    6 0 Отговор
    Обективен състав на съда, адмирации !!!
  • 36 Кабакум

    3 0 Отговор
    Означава цирк.
  • 37 Анонимен

    5 1 Отговор
    Ако е вярно, че е искал наем за построено в негов имот, след едно такова решение, всеки ще може да се разполага както си иска с ваш имот. Ако не е вярно нека си понесе отговорността.
  • 38 Адв. Ивайло Юруков

    5 0 Отговор
    Христо Бисеров го оправдаха поради декриминализиране на деянието по време на процеса срещу него. За тези, на които не им е известно какво е това - това означава, че парламента измени Наказателния кодекс по време на делото срещу Бисеров и деянието, за което беше обвинен беше премахнато като престъпление в Наказателния кодекс. Вие си правете сами преценките. И да не се изказват тук лица, които твърдят, че изначално обвинението не било съставомерно, защото това изобщо не е така и подобни изказвания няма да са им от полза в преследваната политическа кариера. Просто си измениха НК в парламента, за да го оправдаят. Добре дошли в демокрацията!
  • 39 Благоев

    2 1 Отговор
    Хаджигенов не е адвокат, той е престъпник!!!

    Коментиран от #40

  • 40 пурко

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Благоев":

    ТИ КАКЪВ СИ
  • 41 Марешки

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Next":

    Е ми че то 4 г не дават за убийство в БГ. а на мен за един шамар ми дадоха на Митьо очите му даваха 4г за нарко бос рекет побойща български съд
  • 42 В ЗАТВОРА МУТРИ

    2 0 Отговор
    ОЗНАЧАВА ЧЕ НА ПРЕЦЕДАТЕЛСКО МЯСТО В НС СТОИ ПРЕСТЪПНИК КАТО БОЙКО !
  • 43 Сашо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ахахахах":

    За да ги храним цял живот ли? Не, убити при опит за бягство. Или в затвора-обесили се от отчаяние.