Last news in Fakti

24 Септември, 2020 13:20 11 972 62

Тодор Тодоров пред ФАКТИ - защо криминалният психолог се включи в партията на Цветан Цветанов

  • тодор тодоров-
  • криминален психолог-
  • закон за психологията-
  • цветан цветанов-
  • републиканци за българия

"За да бъде държавата независима, трябва хората да са образовани", каза Тодор Тодоров

Тодор Тодоров пред ФАКТИ - защо криминалният психолог се включи в партията на Цветан Цветанов - 1
Тодор Тодоров; Кадър: NOVA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни беше представен инициативният комитет на партия „Републиканци за България“ с лидер Цветан Цветанов. Самата партия предстои да бъде учредена на 27 септември.

Криминалния психолог Тодор Тодоров беше представен като едно от лицата на бъдещата партия „Републиканци за България“. От ФАКТИ се свързахме с един от най-познатите криминални психолози в страната, за да разберем мотивите му да се захване с политика и мотивите му да го направи точно в този политически проект. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Тодоров, каква е причината да се включите в политическия проект „Републиканци за България“?

- Няколко са причините. През годините съм имал не едно или две предложения, даже някои хора вече ми се разсърдиха за това, че преди на съм приемал, пък сега съм приел. Това, което се случи последните месеци в страната ни много ме разочарова – имам предвид ситуацията в държавата и начинът, по който се процедира, решенията, които се взимат.

Реших, че ми е дошло времето и трябва да спазя този принцип, който едно време си пишехме по лексиконите – че злото побеждава, когато всички добри хора нищо не правят.

- Вие сте били поканен в партията, така ли е?

- Да, бях поканен от г-н Цветанов. Той ме познава от доста време, тъй като, когато беше вътрешен министър, доста работа свършихме с колегите от Института по психология.

- Защо точно тази партия избрахте, защо преценихте тук да правите политика?

- Не съм преценил точно да правя политика. Аз няма да оставя работата си, защото тя е част от мен. Това е една тънка линия, която трябва да е ясна, защото няма да си зарежа работата и да не работя като криминален психолог само и само, за да правя политика. Правенето на политика не ми е някаква самоцел.

Моята цел е да се опитам заедно с хората, които са около мен, с които работим от дълги години да направим някакви позитивни неща. Едното, от които е най-накрая в България да има Закон за психологията - нещо, което никога не е имало и все още няма. Реално погледнато в нашата професия куцо, кьораво и сакато прави каквото си поиска, защото няма никаква регулация.

Едно от нещата, които ме подтикнаха към това решение беше, когато по време на извънредното положение вървяха дори по телевизията обяви, че може да не си завършил, да си само студент по психология, но да се включиш в телефони на доверие и т.н., за да могат хората да се консултират. Това е доста специализиран експертен труд. Не може просто някой, който е първа година записал психология и хоп – сега ще консултира хора, които са с някаква депресивна симптоматика в следствие на това извънредно положение.

За пореден път видях и ми стана ясно, че към нашата наука и нашата работа хората се отнасят изключително лековерно. Смятат, че от всяко дърво става свирка, както са казали старите хора. Това беше едно от нещата, които още тогава много ме ядосаха.

- Това ли ще бъде личната Ви кауза в политиката – да се борите за Закон за психологията?

- Имам няколко лични каузи, заради които реших, че ще направя тази крачка. Едното е Закона а психологията, другото е регулацията на работата с полиграф, защото и там положението е същото, както при психологията. Много хора не си дават сметка, че това е много тежък и експертен труд, че се намесваш много пряко в съдбата на човек и само за да изкарат някакви пари, правят наистина умопомрачителни неща.

Другото, за което още от времето ми в МВР си мечтая е да има класификатор на педофилите. Така, както го има в повечето „бели държави“. Решаваш да си купиш жилище в един-кой си квартал, търсиш в интернет и виждаш дали там има регистрирани педофили, къде живеят и тогава преценяваш, особено ако имаш малки деца.

- Вие сте криминален психолог, занимавате се с психология. В тази посока – какво смятате за Правителството, ще подаде ли оставка премиерът?

- Според мен, на този етап едва ли ще го направи. По-разумното би било да се направи промяна, като тя да не е на принципа да си откъсне гущерът опашката, защото виждаме, че хората протестират и то не малко. Естествено, има и част от протестиращите, които не са със съвсем чисти помисли и поради някаква друга причина са там, но говоря за тази част от хората, които наистина отиват да протестират, защото не са съгласни с това, което се случва и с начина, по който се случва.

Изтекоха какви ли не неща, хората се отвратиха от всичкото това нещо, защото то не е нормално да се случва. Не е нормално да стоят нещата по този начин, не е нормално да издигаме простотията в култ и да ѝ се смеем отстрани, да се забавляваме с нея, а в същия момент да я оставаме да прави каквото иска.

Едното от нещата, за които говорихме, когато получих предложение да се включа в партията беше - не ми казаха: „Заповядай“, и аз веднага да съм скочил, отне доста разговори преди да взема това решение за себе си, но едно от нещата, за които говорихме беше, че изключително важно нещо е да се наблегне на образованието и културата. И по време на Инициативния комитет го чух на първо място и това ме накара да се чувствам добре и да съм доволен.

Не можеш да оправиш една държава, ако народът е прост. Към момента това се случва и съм го виждал много пъти, защото дори и за екипа ми, когато правихме конкурс, за да търсим човек, от 240 кандидат-психолози, не можахме да изберем нито един. Те не можеха дори едно мотивационно писмо да напишат като хората. И нормално – пълно е с висшисти без никакво покритие, завършили някъде нещо, а в същия момент няма хора, които да работят.

За да бъде държавата независима, трябва хората да са образовани.

- Вътрешнопратийно дали на този етап сте разговаряли за програма, за това какво ще включва тя при бъдещи избори?

- Нека да мине учредяването в неделя, за да има нещо наяве – след това ще станат ясни нещата. Това, в което аз вярвам, за него няма как да направя компромис. Образованието, културата, реформата в тази правна система, за която всички говорят, но никой не смее да я пипне и да я прави и другото, която за мен лично е кауза е развитието на малкия и средния бизнес. Когато нямаме среден бизнес, нямаме и средна класа. Като нямаме средна класа, нямаме нищо.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    79 8 Отговор
    Включил се защото Цецо шпионина му обещал пари. Всичко що е свързано с ГЕРБ е корумпирано и крадливо!

    Коментиран от #60

  • 2 независима а

    43 4 Отговор
    Просто така са му наредили за шоуто.Нима си мислите,че тук е различно?

  • 3 Bahti

    51 4 Отговор
    Поредната Сган търсеща хранилка. Чудесно е! Евала мустафа!
  • 4 Николова

    8 20 Отговор
    Дано оцелее сред политическите канибали

    Коментиран от #30

  • 5 Защото

    48 2 Отговор
    Е разтворил бузите за мангизи
  • 6 Смешник

    55 1 Отговор
    Много ми е смешно,че тоя пишман психолог ми говори за образование и то в компанията на Цвинокио! Та Цвъки е завършил Вършецката климатична академия за бавноразвиващи се, а после ВИФ където само изпита за челна стойка се взема с....глава. По-годното е ,че тия внушават и заблуждават,че са Републиканци. Ха-ха-ха! Това са проксита на Килъри и Обонго,т.е соросоиди и джендъри.

    Коментиран от #57

  • 7 про

    43 1 Отговор
    "... когато правихме конкурс, за да търсим човек, от 240 кандидат-психолози, не можахме да изберем нито един. Те не можеха дори едно мотивационно писмо да напишат като хората...."******И за това отива в партията на човек с 50 думи в речника ,завършил с мъки ВИФ. ???!!
  • 8 Той

    25 0 Отговор
    пък една "ценност" - не ти е работата !
  • 9 Някой си

    46 3 Отговор
    Втора милиционерска партия?!
    Не, благодаря!

    Коментиран от #48

  • 10 Перо

    4 18 Отговор
    Хвала тебе Бойко
  • 11 Леле,леле

    48 1 Отговор
    Мечтаел си за регистър на педофилите ! Извратеняк ! Аз пък искам регистър на айдуците като Цвъки и целият им род !
  • 12 Перо

    4 12 Отговор
    Дали ще има шушляци довечера
  • 13 Психолога е ПРАВ !

    33 4 Отговор
    Народа ни е много ПРОСТ!
    Особено Герберастите !!!

    Коментиран от #19

  • 14 Йо Несбьо

    17 1 Отговор
    Е, стига де! От 240 кандидати нямало 1 подходящ! Нали, за да има подходящи хора, те трябва да работят някъде, да карат стажовете, квалификации. Не може 5-6 фирми да търсят специалисти от студентските скамейки, а останалите да набират само специалисти. Очакват поне 5-годишен опит. Като се търсят само специалисти как ще натрупаш подобен опит?! Истината, дами и господа е че в България има крещяща криза за реализация. Влизаш в университета с намерението да работиш по избраната специалност, после не можеш да направиш и един ден стаж - то няма къде! Било пълно с икономисти и прависти - ако не можеш да впрегнеш такива хора в един търговски екип да продават твоите продукти и услуги, то какъв си такъв бизнесмен?! В една отворена и експортно-ориентирана икономика това са най-нужните кадри.

    Коментиран от #23, #59

  • 15 Странно

    29 0 Отговор
    Това, което казва човекът, е истина. Но...Цветанов не е еталон за образованост и култура. Той е един много прост човек и има само един начин да успее - да избере образовани и културни хора, но и морални!!!! За последното се съмнявам, особено след шестте апартамента и асансьора, и непрекъснатия брътвеж за евроатлантически ценности. А националните къде са?
  • 16 Полет над кукувичо гнездо

    27 1 Отговор
    Тодоров,изследвай първо психиката на
    Бойко Борисов и Гешев веднага!
  • 17 Още нещо

    21 1 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯ! Това е пътят към независима, силна и богата България!!!
  • 18 Singing in the rain

    20 2 Отговор
    Довечера на протеста с ☂️ и дъждобрани!
    Нищо не може да ни спре! О С Т А В К А. !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Протеста към всички медии!

    14 1 Отговор
    От днес минаваме на ИЗНЕНАДИ !
    Ха сега де !
  • 21 4-ти километър

    15 0 Отговор
    Жипката иде с 200!
  • 22 От психодиспансера

    13 4 Отговор
    Безплатно ще прегледаме хората от
    контрапротеста! Желателно е!...
  • 23 гого

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Йо Несбьо":

    на ,икономистите и правистите объркаха българия !

    Коментиран от #54

  • 24 Алекс

    19 0 Отговор
    Е как защо...обича асаньорите!Скоро ще си купи свой с апартамент за 100 хиляди ама с пазарна цена 2 млн евро.Има няма 5-10 години само да се позавърти в политиката и го е изкарал.
  • 25 готов

    12 0 Отговор
    а, женофилите ще ги регистрираме ли ?
  • 26 Детектор на лъжата

    11 0 Отговор
    Да минат Бочко Бибочко, ГешеФТ,
    Пеевски, Домусчиев, Доган,В.Симеонов
    и....ей, много бе!.....
  • 27 Лост

    12 0 Отговор
    Може да прочете коментарите и да разбере какво мислят хората. И е интересно на кои партии е отказал. Да не му се услади и после да прехвърча и той през партиите.
  • 28 Луд умора няма

    12 0 Отговор
    В жипката съм,в жипката съм...
  • 29 ГЕРБ Карлуково

    10 1 Отговор
    Напускаме партията и преминаваме към
    Републиканците на Цветанов!
    От дежурния лекар.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Един луднал за оставка

    12 3 Отговор
    Оставка веднага бе главанаци,тикви!
    Хайде, че ще изперкам и не знам какво
    мога да направя! Тодоров изследвай ме!
  • 32 Ужас

    19 0 Отговор
    Направо чудесно, партия на ченгетата, нов мутренски съюз на бившите служители на МВР, ако тия влезат у парламента, горко на българския народ. помним съюза на спортистите и съюза на пенсионираните ченгета, а сега се задават следващите, вече се замислям някъде за Африка
  • 33 Най обичам луди, луди жаби...

    12 2 Отговор
    Оставка на правителството начело с Буда!
  • 34 Лекувайте ги

    9 0 Отговор
    Да ги наблюдава, че всичките са изоглавени герберасти (нови и стари).
  • 35 Педофил

    8 0 Отговор
    Тодоре не ти трябва класификатор , съседи сме много добре знаеш, какво става докато си на работа !
  • 36 Филипе, ти си един провален политик

    6 0 Отговор
    СДС Загуби власта заради теб, тиси карък, Неудачник Политик,!!! Твоето мнение е на Булонка, очилата, клепоуха!!! Ти си едно Мекере, което се мазни за удобен и топъл стол и Хранилката да ти е винаги пълна!!! Разскарайте се!!!!!
  • 37 Хахаха

    8 1 Отговор
    Цветанов е същия като Борисов.Влезе ли в парламента веднага става коалиция с ГЕРБ/ако,разбира се изберат ГЕРБ/
  • 38 Gen Gurko

    11 0 Отговор
    Дори и психолозите оглупяват, когато се появи възможност за позиция и повече пари. Срамът остава за другите.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Перо

    3 1 Отговор
    Дали ще има шушляци довечера
  • 41 Карлуков

    5 2 Отговор
    Закон за Психологията : Чл.1 ( единствен) Всеки несъгласен с Цетановщината, Борисов шината и Гешев да бъде обявен за луд и му се отнемат всички граждански права.
  • 42 На дюнерджията соса

    6 0 Отговор
    Като му не стига заплатата като Крим. психолог , защо да не отиде в политиката да усвои няколко хиляди , да има си харчи
  • 43 Феликс Дж

    6 0 Отговор
    АПАРТАМЕНТ С АСАНСьОР - това е личната му кауза на този "специалист"л
  • 44 Караибрахим

    5 0 Отговор
    Абе да го освиделства някой този бре,няма как такъв тапир да е психолог.
  • 45 Огромна инвестиция!!! 30милн Потичат

    5 0 Отговор
    Към Пловдив, ще бъдат открити 31 нови работни места!!!! Може би да сме държава от Идиоти??Кое огромното? 30милиона лева??? 31нови работни места??? Колкото в една Селска Кооперация???
  • 46 100 ПЪТИ

    2 10 Отговор
    ЦВЕТАНОВ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПРЕД ПИНОКИО, МАЯ, ЛУПИ И ШАДРАВАНДЖИЯТА!
  • 47 СусБе

    5 0 Отговор
    Ми защото лудите трябва да бъдат винаги под наблюдение че налитат на апартаменти!
  • 48 898

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    Ние ги гоним през вратата ,те влизат през прозореца!
  • 49 Биде

    9 0 Отговор
    Падна ми в очите! За чий му е да се забърква в тая кална политика и то с далавераджията Цв.Цв.???
  • 50 РЕПУБЛИКАНЦИ ПРОТИВ

    2 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ. .СПОНСОРИРАНИ ОТ АМЕРИКА. ..БИВШИ МУТРИ И ЧЕНГЕТА. ..ГЕРБ НОМЕР 2 ИДВА НА ВЛАСТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА
  • 51 Из дневника на един луд

    2 0 Отговор
    Джиткам си с жипката!
    Хей затвор (пардон живот)здравей, здравей!
  • 52 Оставчо

    3 0 Отговор
    Хайде че няма време!
    ГРОБ е вече. .. бреме!
  • 53 Владимир Димитров

    2 0 Отговор
    Търси изява в политиката
  • 54 Йо Несбьо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "гого":

    Имаше преди година-две статия в български ежедневник защо хората напускат страната. Ами, всяка втора фирма търси вече научени кадри с опит от 5 години нагоре. Търговски специалист с над 5-годишен опит. И момчетата се чудят - как, аджеба, да направят 5 години в "Търговски отдел" като няма кой да ги пусне и 1 месец там. А точно свестните търговци могат да продават милиони единици произведена в България продукция - ще звънят по телефони в чужбина, ще водят кореспонденция с клиенти, ще промотират сайтове с български брандове и търговски марки. В момента всичко това е на кота нула и България остава слабо позната в Европа, да не говорим по света, а българските служители масово се местят другаде за повече пари. Така не става!
  • 55 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Напред с вършешкия пъпеж - да се махате от главата ни, че станахте вече за смях!
  • 56 Сега

    2 0 Отговор
    Образованието, в България, дава дипломи! По-зле е от знанията получени в ПУЦ - професионален учебен център и ОСО- организация за съдействие на отбраната !
  • 57 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Смешник":

    "... където само изпита за челна стойка се взема с....глава"
    Чуек, целия се олях с кафе заради теб!
  • 58 Хййгх

    2 0 Отговор
    След седем години юридически стаж, напуснах системата. Викам си пишман. Командорят те спортисти дето те карат да правиш неща извън закона, да вържели гащите. Отивам карам към МОН курс за котвач. Кетап, всичко. Няма места. Сега ще ставам електротехник пал от МОН. Ай туй...добре, ама като видях че по европроект се обучават от МОН маникюристи....и ми светна, че да се краде може и за космонавти да направят.
  • 59 Абсолютно

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Йо Несбьо":

    въобще не ми е ясна, каква е тая мания за набиране на кадри със стаж, а както казваш, реално повечето нямат никаква практика, а за да се разбере дословно теорията, е нужна и практика. това, че са били няколко часа на стаж, няма как да ги направи адекватни експерти
  • 60 Следващия МОЛЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    От криминолог психолог ,до шеф на ДАНС ,пътя за Цветановите далавери ,съвсем не е дълъг, сега се търсят ,балъците със завързани усти и непроглеждащи в политическия български мрак...
    такива Цветанов ги търси, под дърво и камък, създавайки психологичен, не корумпиран портрет на политичиските кражби.
  • 61 веселяк

    2 0 Отговор
    Криминалния психолог е там за да може отблизо и непосредствено да наблюдава и изучава поведението на Цвинокио!
  • 62 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Когато човек изгуби надежда, се хваща за какво ли не...

    Според мен залага на куц кон. Цветаноя беше 15г в ГЕРБ и нищо не му е пречило да прокара идеите си, ако е искал, а ако не може да го направи - да напусне.
    Освен това този асансьор... Интересно ми е какво мисли криминалния псилог за него в тази светлина.