Last news in Fakti

30 Септември, 2020 09:59 4 490 31

Александър Симов: НС на БСП не е Камара на лордовете

  • александър симов-
  • бсп-
  • избори

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на партията се оказаха порочни

Александър Симов: НС на БСП не е Камара на лордовете - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много е забавно в последните няколко дни да се наблюдават телевизионните фрустрации на отпадналите от Националния съвет на БСП мастити социалисти. Те ни поднасят истински букет от емоции и страсти. Коктейлът е много наситен на различни съставки, които варират от депресия ("Избори в БСП нямаше", Валери Жаблянов) през страхова невроза ("БСП е лидерска партия, а Националния съвет - гумен печат", Сергей Станишев) до тотално отричане на действителността ("Няма как председателят на ПЕС Сергей Станишев да не е в Националния съвет, както и други хора", Георги Гергов).

Медиите обичат такива политически сапунки и ви правя основателното предположение, че всички засегнати ще се изредят поне още един път в телевизионните студиа, за да ни направят свидетели на разтърсената си душевност, осквернена невинност и емоционалните си бури.
Обаче не си струва да се занимаваме постоянно с изтърканата им аргументация. Капан е да влизаме в тази кафкианска бурлеска, защото тя е част от медийната спецоперация, която трябва да внуши, че БСП е драматично разцепена и брутално разделена.

Активността на прекия избор за лидер мина 70 на сто, Корнелия Нинова беше избрана с над 81 процента, но заради интригата, разбираш ли, ние отново и отново трябва да се давим в безумни опорни точки, твърдения и разбирания, които нямат нищо общо с реалността.

Въпреки това си струва да се преборим поне с един от тези коментари. Не знам кой, как и къде е решил, че има хора, които са получили доживотен абонамент за място в Националния съвет. Защото аз така разбирам думите на Георги Гергов (човек, който отказа да се подложи на вот по време на конгреса, а вместо това се делегира като член на Националния съвет). Според него излиза, че няма никакво значение какво мислят социалистите, че желанието на делегатите е без никаква стойност и напук на това Станишев на всяка цена трябва да е в Националния съвет.

И само за информация - това е типично консервативно и дясно разбиране за политиката. В една дясна партия е нормално да има аристократична прослойка. Именно в дясното разбиране за света се ражда идеята че съществува елит, който трябва да е защитен от политическите процеси, че има кръг от старейшини, които са твърде ценни, за да се явяват на избори.

В БСП подобно мислене не би трябвало да има почва. Левицата е символ на динамиката и промяната. Барони вляво нямат място. Защото в последните 30 години БСП обрасна с прекалено много хора, които са „знакови и незаменими“. Беше време това да се промени.
Нима е такава трагедия, че Сергей Станишев не е в Националния съвет? Нима без Валери Жаблянов във висшето ръководство партията ще престане да функционира? Да не би без Красимир Янков левицата да се саморазпусне?

Националният съвет не е камара на лордовете в която някои да имат абонамент за място доживот. Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били вътре? Защото реакциите по темата са толкова патетични все едно някой ги е изключил от партията.

Тази истерия е обидна. Тя е обидна за всички онези обикновени социалисти, които и без да са били членове на Националния съвет не са спирали да работят за победа на левицата. Обидна е за всички активисти, които са се раздавали без остатък и то без да се водени от разбирането, че някой им дължи кресло, почит и вечни поклони пред тяхното величие.

Никой не може да отнеме правото на политически живот на Сергей Станишев или пък перото на Велислава Дърева. Никой не приключва с тях като хора или пък ги заличава от обществения пейзаж. След четири години има нов конгрес - могат да се борят за доверие тогава.

Засегнатите от голямата промяна в БСП обаче към момента избират най-нелепия и лош начин за действие. Този безкраен жалостив вой не е правилната позиция, защото звучи твърде много като жалване на аристократ след Френската революция.

Какво ще рече Националния съвет се превръща в гумен печат, както казва Сергей Станишев? Значи докато Станишев е в НС, той не е гумен печат. Станишев го няма и изведнъж превъплащението е налице. Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се оказаха порочни. Тоест в случая засегнатите не водят разговор за политика, идеи и смисъл, а се водят от нараненото си его. Това е истински порочното в случая.

БСП избра нещо различно. Да даде шанс на нови млади хора, които имат какво да кажат и искат да реализират своите идеи. И най-гениалният човек за 20 години престой в един орган ще се поизтърка и поизхаби. И това е част от различното в БСП днес.

Партията търси своята нова визия, своите нови цели, различният начин за правене на политика. Нали знаете каква е дефиницията за глупост - да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Вероятно точно това разбиране е водело делегатите, които решиха, че ще дадат доверие на нови лица - те са искали да опитат нещо различно, за да може БСП да има шанс за развитие.

БСП се променя. И това е голямата новина от събота и неделя. БСП доказа, че има членове, които разбират своята отговорност пред държавата и историята.

Защото щеше да бъде повече от нелепо да твърдиш, че си носител на голямата промяна за България, че си алтернатива на безвремието на мутрите и същевременно да се страхуваш да извършиш радикална реформа в собствените си редици.

Националният съвет трябва да е динамична структура, която да се променя спрямо изискванията на времето, спрямо изискванията на политиката. Резервации в залата на "Позитано" 20 няма. Попадането там е въпрос на доверие за което трябва да се бориш отново и отново. Някои хора не се пребориха за него.
Е, и?

Коментарът на Александър Симов е публикуван в Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 препоръка

    36 12 Отговор
    Саше, следващият председател трябва да си ти, иначе БСП заминава в канала.

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дърта комуняга

    13 19 Отговор
    червените олигарси управляват "лявата БКП", хахга егати пародията !!!

    Коментиран от #20

  • 5 БСП за България и Радев

    33 7 Отговор
    Симов, имаш едно такова ловно и противно личице, но с тези изказвания много ме кефиш. Издигна ми се в очите и си даже с една идея по-привлекателен
  • 6 Еремия

    45 11 Отговор
    Това е единственият начин БСП да има шанс и да се реабелитира-изчистване от "свинари", от котилото на Станишев и връщане към лейбъристките ценности!
  • 7 Псевдоним

    51 5 Отговор
    Добра аргументация на Симов. Тези там Жаблянов, Янков и тем подобни реват като детенце, на което са отмъкнали близалката.

    Коментиран от #9, #27

  • 8 Дедо Jo

    46 3 Отговор
    Че и шестимата са боклуци - спор няма.

    Лично добре познавам 1 от тях - топспециалист по нищоправене и продължително безмислено говорене.

    Въпрос - къде блеяхте досега?

    Оставка!
  • 9 БСП Стара Загора

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Ама така е, другарю. Ония двамата са подводници на ГЕРБ. Ако всички бяха като другаря Симов хем щяхме да сме на власт, хем много по-красиви
  • 10 Истанбулската

    47 1 Отговор
    Станишев стана аут изобщо от симпатията на всички българи /не само тези от БСП/ с подкрепата си за Истанбулската конвенция. Подкрепата за този чудовищен документ у нас все още се разбира като крайната фаза на тотален разпад на обществото и отричане на всички общоприети и български ценности - морал, семейство, вяра. За мен лично всеки политик, дал такава подкрепа, е аут до живот, независимо от коя партия е.
  • 11 Електра

    5 34 Отговор
    На тоя БСПдираст ли викаха сина на полка, и беше на хранилка именно при тези дето ги изритаха. Жалкия комуноид беше често на гости при ДС доносника Коритаров, но сигурно Импексовата му господарка вече го държи на къса каишка. Защо споменах Коритаров ли, защото и гнусния ДС доносник Ал. Маринов, ни облъчваше от ТВ Европа, като Коритаров. Харизанов, това ли е демократичната ни телевизия, в която се канят само червени хмери, и на която си директор сега...
  • 12 Нерегистриран, гост

    4 30 Отговор
    Симов и той не става. Плюнчо. Избърши си белото на устата от страни, олюнките де. Този район не е за твоята лъжица. Не всички млафи са умни и не всички възрастни са прости, неуки. Нинова да каже, от къде са парите на синчето й, завърлило в сащ. Ако име кредит, нека покаже, доказателства, но послушниците си мълчат, критиците също. И затова отзад 30 години доган си играеле с вас и ни сготви, не вас, а българите. Остави го косов без работа, остави го царя без работа, остави младите бойко или цветанов без работа, а те отзад се радваха и об турци. Ние не гледаме българска телевизия, турската гледаме. То българската не е за гледане вече, пари напразно. И филмите им нищо не стрували. Поне Русия към Турция да ни даде, а вече сме. В бг рускини се женят за турци. В турция рускини с кого заварят, мъж да е. В тукие сме вече. Предприятия, всичко е турско, фирми турски отровата турска, теклас, отровата. Да бяха отишли в крушовицав югозапад, а не тук, както дазва сали турчина. Сашо гола вода си, узбърши си устичката
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чичо

    7 0 Отговор
    Модератора,с какво наруших вашите правила,че изтрихте коментар 13.Настоявам за отговор,сега.

    Коментиран от #29

  • 15 Сливов

    5 20 Отговор
    Детето чудо,най-голям подлизурко на света.
  • 16 Ехааа

    8 20 Отговор
    Големи шпатули удря на другарката Нинова това гномче
  • 17 Диамантената ръка

    7 19 Отговор
    Целият този водевил нямаше днес да го има, ако 1990г. бяхте пратени, където ви е мястото-в историята...
  • 18 Инженер Стрезов

    7 12 Отговор
    Аууууу Симов в дясното разбиране съществувал елит а при комунягите не. А бе Симов ти въобще живял ли си при соца . Там хората се деляха не само на елит ами на наши хора и врагове .представи си една нация разделена по този признак. Ти думата Номенклатура чувал ли си я . Не съм чул в западния свят да има такава дума.

    Коментиран от #19

  • 19 Дедо Jo

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Инженер Стрезов":

    Стрезов,

    Не разпространявайте заблуди!

    Откак свят светува разделението е било
    между управляващи и управлявани.

    Оставка!
  • 20 Мизерабли

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "дърта комуняга":

    Групата на Л@Й*HOME*TИТЕ се увеличава и се прибавят към .... Биков, Харизанов, А.Тодоров, Гърневски и т.н. неудачници!!!!
  • 21 Хахахахахаа

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "препоръка":

    Тоя мазняр ли ви е лидера по-голям лигльо не съм виждал в парламента.Мисли си,че е интересен с лирическите му етюди.Пълен смешник
  • 22 Анонимен

    2 11 Отговор
    Бсп у реката, канала да изтече завинаги. Багериста на доган да си свърши работата у реката по течението бсп и къде ги отведе, в джендема най - добре. Саше на теория е едно практика съвсем друго. А не си конкуренция на цвета караянчева. Не ставаш, но нинова толкова го може, от селото
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Байгънчи

    11 0 Отговор
    до един,са тези- решили да стават " независими".Кой си ти бе,да ставаш независим? С чия воля и глас си в Парламента? На мама и тате,? Отдавна съм заклет противник на тази съзнателно допусната още през 90-те технология.Нещо не му изнася- хайде ставам Независим! Но запазва пълната паница,не напуска Парламента.Точно такива " независими"( от тях нищо реално и не зависи в ежедневието ни), но срещу яко мазане на човката,в решаващи вотове,изиграват чисто мурвенска роля.Всички можем да цитираме десетки подобни ренегати.Гонят чисто личен интерес,обикновено или в кеш ,или негласно " подаяние" терени за строителство,някоя държавна,или обществена поръчка.Нищо работа за " силния на деня" който благодарение на няколко продажни " пръста" е подсигурил политическо,или икономическо статукво на определени лобита.Такава сбирщина трябва със закон да напуска Парламента. Народа те е " НАЗНАЧИЛ ЗА ДЕПУТАТ" независимо към коя партия си.Къде е записано,че може да ставаш Независим, когато ти хрумне?
  • 25 Анонимен

    1 1 Отговор
    Чехкинята от ес, знае диктатурата в Чехия. Те поне идваха, чехи поляци, сърби, немци от източна и сие на нашето Черно море, а ние бяхме затворени. Ходиха до турция и на евиния плаж ни продаваха стоки от турция. Ние завалиите и днес закопчани от костов, ндсв, герб абв, а те комунидтите диктатори, крадци са във всички партии. Заклети бояджии, комунисти. Пине по вефа скришно слушахме свобидна европа.. От турция не ми пращайте отровените турци от оцк или оловно цинков завод.. А за живков, от запад похвали.. Много хитър.. На адвокат кузев сина побегна по тж в бибиси. Дали е още там. Саше, маюък, за съвети. Долу бкпбсп. Нинова е от русия назначена. Лошо няма но ние сме за ЕС, но може и да ни вкарате в Евроазия
  • 26 Анонимен

    3 1 Отговор
    Искам да чуваме като адвокат, покойник Владо Кузев, син му по бибиси, жена му от заможен род преди 1944,на частно практикуваше лекар, вътрешни болести, след време й забраниха часно. Всичко друго е празни думи. Времето на думите отмина. На заоад имат, но и се работи яко от българските мъже, саше на твои години. Иди, да те опънат и ела да си поговорим за бвкупъту
  • 27 Прякор

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Щом приватезаторката взе власта и Иван костов ще доиде при нас а зарази радев решетников и путин ще пресъсват на51когрест
  • 28 Протестър

    1 2 Отговор
    И едните и другуте са маскари, май някой го беше написал. Най крадливата партия в историята на България е БСП......
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 НАЙ ЗДРАВИЯ И НАЙ БОГАТ БЪЛГАРИН!!!

    0 1 Отговор
    Тези другарчета 90 г ГИ пропуснахме ДА ГИ ПРАТИМ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА НО СЕГА ТЕКА СИЛНО ТИЧАТ КЪМ БОНИЩЕТО ЧЕ.НЯМА ВЪОЩЕ ДА СЪЖАЛЯВА НАЙ ДРЕВНАТА НОЦИА САМО ДА НЕЗАБРАВЯТ ДА СИ ВЗЕМАТ И ПАРОДИЯТА президенто!!!
  • 31 НАЙ ЗДРАВИЯ И НАЙ БОГАТ БЪЛГАРИН!!!

    0 1 Отговор
    Тези другарчета 90 г ГИ пропуснахме ДА ГИ ПРАТИМ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА НО СЕГА ТЕКА СИЛНО ТИЧАТ КЪМ БОНИЩЕТО ЧЕ.НЯМА ВЪОЩЕ ДА СЪЖАЛЯВА НАЙ ДРЕВНАТА НАЦИА САМО ДА НЕЗАБРАВЯТ ДА СИ ВЗЕМАТ И ПАРОДИЯТА президенто!!!