Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 16:00 3 527 27

Светлана Шаренкова: В битката за морал и справедливост печелят само достойните!

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • председател

Основателят на социалистическото движение Димитър Благоев никога не е бил председател на партията

Светлана Шаренкова: В битката за морал и справедливост печелят само достойните! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. Светлана Шаренкова

Партията не е футболна агитка, която скандира „Само наште“ или „Долу съдията“... Не е и фирма или корпорация, от която си тръгваш, когато получиш по-изгодна оферта, следвайки финансова или кариерна изгода.
Да си част от партия, означава да принадлежиш към общност от хора, които споделят обща идеология, принципи и цели.
А в битката за по-справедливо общество и равенство са пожертвали живота си десетки хиляди идеалисти. Но колко далеч и мизерна изглежда днешната българска политическа реалност от делото на онези мечтатели, за чиято „вяра бронебойни куршуми няма открити...“.
Днес политиката е сведена до запалянковщина, до лична далавера и тарикатлък.

Тази грозна картина лъсна след напускането на шестима депутати от ПГ на „БСП за България“ - Валери Жаблянов, Красимир Янков, Николай Иванов, Георги Андреев, Лало Кирилов, Димитър Стоянов. Двама от тях са изявени дейци на т.нар. вътрешна опозиция, а останалите са парламентаристи с незабележима дейност. Общото между тях е, че не влязоха в състава на новоизбрания Национален съвет на отминалия конгрес. Най-абсурдното в тази ситуация е, че преди месец Жаблянов и Янков бяха кандидати за лидер на БСП, но единият получи подкрепа на по-малко от 800, а другият на 1200 социалисти, докато Нинова победи с над 43 хиляди гласа.

Реалната тежест на всеки кандидат бе измерена чрез пряк, демократичен избор на 12 септември, а на 50-ия юбилеен конгрес политическата линия бе потвърдена от приетите документи и с избора на Национален съвет.

Какво изпитват напусналите другари, които не получиха доверието на делегатите? Лична обида или накърнена амбиция, на фона на демонстрираното от тях самочувствие!?

Независимо какви са мотивите им – не им прави чест, защото за БСП може да се работи не само като член на НС или председател.

На кого от тези доморасли „лидери” да припомняме, че теоретикът и основател на социалистическото движение Димитър Благоев никога не е бил председател на партията. Щом кандидат-лидер с мерак да оглави партията след загуба изведнъж си тръгва със скандал, значи, че не е никакъв лидер или е такъв само в очите на приятелите си.

Лидерът трябва да има вдъхновение, да излъчва импулс и енергия към последователите си. Той не мрънка и не се отказва по средата на пътя, той дава личен пример, загърбвайки користни амбиции и сметки в полза на общото дело.

Шестимата депутати си тръгнаха демонстративно, повтаряйки изтърканите и неверни мантри, че БСП вече не била лява (да, ако лявото е джендър идеологията, социалдемократическата мимикрия и Сорос – то определено не е), че станала дясна и социалистите не я припознавали (така беше, но не днес, а когато правителствата на Станишев и Орешарски приеха плоския данък и антируските санкции), БСП станала авторитарна!?

Това е абсурдно обвинение след прекия избор и уставното ограничие - до два председателски мандати. Тръгнаха си посред голямата национална битка срещу порочния мутренско-мафиотски модел на управление на ГЕРБ.

Днес е време разделно – или си с властта, или си с народа…

От битката първи бягат страхливите.

Да си социалист, винаги е означавало да си смел, да се противопоставяш на статуквото, на леките решения, да загърбваш личния интерес заради общата кауза. Социалист не е титла или привилегия, това е съдба и мисия.

Но шестимата явно не разбират така участието си в политиката, защото напускайки БСП, те загърбиха социалистическия морал и достойнство, още повече че не се отказаха от депутатските си кресла и високите заплати на „народни избраници”. Прав им път...
Пред БСП има още много трудни изпитания за промяната в партията и възраждането на социалната държава!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 sorosnq

    45 9 Отговор
    кака Корни е велик лидер!

    Коментиран от #20

  • 3 Бесепар

    9 28 Отговор
    Шаренкова от СДС прескочи "мъчително в БСП. Гадже беше на Н.Добрев, после се спря на Гестапото и рублофилите.
    Лафонтен: А след туй свинята говорила за чистотата ....
  • 4 Социалдемократ

    16 19 Отговор
    Др.Шаренкова да не се прави на умряла лисица ами да цитира теоретикът и основателят на социалистическото движение Димитър Благоев, който е казал за такива като нея: “Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

    Коментиран от #23, #25

  • 5 R karabina

    9 20 Отговор
    Първо, тя не е никакъв професор. Избрана е за такава от УниБИТ от проф. (истински) Стоян Денчев, който е създал Университета. Шаренкова може да шари, където си иска. Но не да ни разправя за русофлиството, което отне на българина неговата независимост и свобода. Аз не зная дали Гестапото я чука, но зная, че някой друг го прави. Обичта към България не минава през Русия.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коцалиев

    9 21 Отговор
    Шаренкова и госпожа нинова ни правят на шарани. И то голи шарани

    Коментиран от #12

  • 8 Hoho Boho

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "R karabina":

    В статията няма нито една дума за русофилство.
    Ти къде го прочете това "русофилство"?
    Тя дава за пример Димитър Благоев,
    който, както виждам от предния коментар,
    също не е бил русофил.
  • 9 Айсотир

    6 6 Отговор
    Всички в Сибир
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 5 Отговор
    КОРНЕЛИЯ НИНОВА велика си

    Коментиран от #13, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СергейСтанишев

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Коцалиев":

    НЯМА КОКЪЛ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Харесвам 🎃, само сготвени

    6 8 Отговор
    Докъде сме се докарали, щом и "дългото бедро", допускаме да ни говори за морал... Господи, моля ти се, приберѝ си вересиите!...
  • 15 Курнелио импс

    4 4 Отговор
    АЗ СЪМ В СИБИР БИР БИР БИР ТИ ИДВАЙ ВАЙ ВАЙ ВАЙ
  • 16 пройчо

    3 0 Отговор
    елена йончева 30 шекела ли струва ?

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Милиончев

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "пройчо":

    Аз давам минус два
  • 19 Милиончев

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "пройчо":

    Корни ти ще продадеш България
  • 20 розово

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "sorosnq":

    Морал Справедливост Социална политика Печелене на избори без купуване на гласове Редене на депутатски листи не на наши хора а на кадърни и доказа ли се личности . Това го може само НИНОВА. ХА ХА ХА...............
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ампили куку

    1 0 Отговор
    Жена казва на мъжа си:
    – Днес разсеях мита за мъжкото превъзходство. Сама смених крана на мивката и при това не изпих шест бири, никого не напсувах и не тичах три пъти до железарията! А вандалите в сибир да мятат яйца..!
  • 23 Тя е професор

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Социалдемократ":

    Но Борисов доктор на науките и генерал ли е? Караянчева и Деси от Дулово умни ли са...?
  • 24 Анонимен

    0 0 Отговор
    Председстелката на бкп чуй кви отрицания за жената по неделя 150 по бнр хихи. Герб е дисциплинирана...
  • 25 Първо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Социалдемократ":

    -за кой период от руската история става дума в тази реплика? Второ - цитати могат да се извадят от всякакъв контекст - впрочем и понятието "русофилство" също е контекстуално; трето - каво е отнело русофилството е доста спорно като интерпретация, но какво ни даде и дава подлагането на задните части срещу заплащане спрямо отвъдокеанските "братя" е очевидно. Впрочем - и през най-"русофилските" години не е имало случай българска територия върху българска земя да е извън българската юрисдикция... Знаеш ли къде е Ново село?

    Коментиран от #26

  • 26 Широк социалист

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Първо":

    И да го увъртате по келифарски си личи "теоритичната" ви подготовка. Георги Кирков най-верния сподвижник на Д.Благоев. Завършил образованието си В Русия и се "насладил" на руските прелести. Вижте какво казва той: "„Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи-създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер, между руската империя и европейските държави”. (Георги Кирков в Брошурата „Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри-България и интригите на Русия”-1914 г.) Сега да не би да е по-различно ?
  • 27 А БЕ СВЕТЛАНА

    1 2 Отговор
    КАКЪВ СОЦИАЛИСТ Е КАПИТАЛИСТЪТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ? ТАЗИ ПАРТИЯ ПРОСТО Е ПРЕВЗЕТА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАПИТАЛА.
    ШАРЕНКОВ АКО ЧУЕ КАКВИ ГИ ВЪРШИШ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ В ГРОБА.