Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 15:30 4 126 15

Предложение: премиерът да пусне лайф в компанията на шестте килима

  • килими-
  • цвета караянчева-
  • бойко борисов-
  • александър невски

Лайф на Борисов от „Александър Невски“ в компанията на килимите от трето поколение

Предложение: премиерът да пусне лайф в компанията на шестте килима - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имам едно такова усещане, че управляващите нарочно ни пускат дъвки под формата на килими, че да ги уважим и по повод килимите, не само по повод доклада на Европейската комисия, протестите, резолюцията за България, корупцията, 50-те лева, главния прокурор, пак протестите, джипката и лайфовете с участие на икона.

По този повод искам отговорно да изложа идеята си премиерът да се пусне лайф в компанията на шестте килима и имам още по-добра идея – председателят на народното събрание да „съдейства“ с подаряването на шест килима и на храм-паметника „Александър Невски“, за да може премиерът да си пусне лайф от храма едновременно с килимите и с икона. Предлагам лайфът да се излъчи от пред иконата на Богородица с младенеца на Иван Мърквичка и в компанията на тези килими, които – защо не, по соц традиция да са окачени на стените. Вярно, може да скрият някоя друга икона, но това са дребни кахъри пред мащаба на великолепието на въпросното преживяване.

Имам и още по-революционна идея – да увесят килимите на външните стени около мозайката на Света Евдокия, с помощта на кран да възкачат премиера до мозайката, откъдето да пусне лайф. Бонус идея - той сам да управлява издигането си с крана. Малко ме притеснява, че е близо до протестиращите и фасадата на „Александър Невски“ може да се окаже мишена на яйца и домати, което обаче би могло да се превърне в културно-обогатяващо събитие и след столетия гастрономите да разказват за създаването на традиционната българска рецепта „премиерски омлет“.

Имам предвид - щом се намериха хора, които да кажат, че всъщност това, че Цвета Караянчева поздрави кърджалийския театър по случай шейсетия му юбилей, „съдействайки“ в процеса на даряването на шест килима, първо тъпкани в Министерския съвет, а след това в сградата на Народното събрание, е „акт на добрина“, значи и хвърлянето на яйца по „Александър Невски“ вероятно би намерило своите адвокати.

Да поясня, тези хора, които казаха горното са от самия Драматично-куклен театър „Димитър Димов“ в Кърджали – в момента „Театрално Музикален Център“. Имат право, разбира се, просто и аз имам право да не съм съгласна. Използвам случая да подсетя, че горното е заявено от името на театъра, но вероятно случайно, който го е писал е забравил да се подпише.

Самите килими сигурно са фантастични и действително са „елемент от българското културно наследство“ със своята „автентична технология“ и „уникална орнаментика“, но друг е въпросът и нямам никакво намерение да го описвам, защото е обидно очевиден. Желая вместо това да ви върна към моето предложение.

Смятам, че предложението ми правителството да дари килими на „Александър Невски“ е удачно и, защото сградата и на Партийния дом и на Народното събрание са в непосредствена близост до храм-паметника - тоест транспортирането би било лесно за уреждане. Първата опция за превоз на килимите е Майбаха на Марешки, ако той не се съгласи може да бъде използвано някое скъпо църковно возило – бонус предложение е по пътя килимите да се осветят, и ако и това не се осъществи в краен случай мога да предоставя номер на хамали. Най-икономически изгодно обаче ми се струва да викнем миряните да ги пренесат на гръб.

Вероятно би било икономически изгодно за някого да се направи и лифт между „Александър Невски“ и Партийния дом/Народното събрание – в която от двете сгради са сега килимите, и те да бъдат транспортирани по този начин. Този градски лифт ще превърнем София в Ла Пас на Балканите, бонус идея е кабинката да акостира в камбанарията.

Макар обаче предложението ми за лайфа на Борисов от „Александър Невски“ в компанията на килимите от трето поколение да е изключително примамващо, се опасявам, че вероятно звучи фикционално и дори абсурдно. Дори и в мен самата се прокрадват такива усещания. Причината за това, разбира се, е, че премиерът за съжаление вече просто не може да бъде видян в пространствата около парламента.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП

    20 1 Отговор
    Като минавах край джамията ги видях прострени на оградата и ги гепих килимчета за молитва.
  • 2 Българка

    35 1 Отговор
    Ми той Баце сега е в нелегалност. Как ще дойде до Александър Невски. Може любвеобилни избиратели да се нахвърлят да го целуват и да го заразят.

    Коментиран от #5

  • 3 мечо

    3 30 Отговор
    тес 50 леве значат много за хората които ниямат това не е нищто лошо че са ти дали пари
  • 4 българка

    35 2 Отговор
    И аз съм възмутена от поредната простащина на Караянчева, но се смях от сърце на остроумието на авторката. Дано само някой ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ да не вземе думата и да направи разбор.
  • 5 Последния Софиянец

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    А,пред Александър Невски е стана на еничарския корпус.Там може да ходи.
  • 6 Михаилов

    2 15 Отговор
    Туй нещо е на дрога....само в такъв ''режим'' можеш разбра нещо от туй нещо.....написано от някакво нищо. Аман от дроги.
  • 7 МайЕваха

    14 0 Отговор
    на Магарешкия можел да кара само пъпчив варненски трипер...с руска жилка!
  • 8 Ники

    5 0 Отговор
    Да ги носят миряните 🤣🤣🤣🤣
  • 9 Ле-ле

    1 21 Отговор
    Каква словесна полюция! Винаги съм се впечатлявал на тия, дето виждат "жипката", а са слепи за това, че в момента в България се прави най-мощното строителство, което държавата познава! Какво да им се чудим на комунетата,щом направиха и думата "магистрала мръсна дума! Какво пък , от Кремъл пък обявиха че Навални немците са го заразили,след което направили кански усилия да го излекуват! Имат още от какво да се учат наш'те комунисти....

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Само че

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ле-ле":

    С тези пари, можеше да се направят и повече и най-вече по качествени неща!!!
  • 11 В Герб са всички върли комунисти..

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ле-ле":

    Всички болшевики са ЧЛЕНОВЕ на ГЕРБ..Ако човек ги хване и стръска малко ,от гащите ще изпадат комсомолски,партийно комунистически и куп други партийни книжки и клетвени декларации.То тези плужеци за далаверата са си продали и душата и най скъпото в гащите...
  • 12 кравар

    5 1 Отговор
    Поне се научи или боико тъпото да те научи да пишеш по български.А сега де ,че боико не може да пиже и само срича дебелака му с дебелак.
  • 13 Факти

    0 4 Отговор
    Цял ден се мъдри тази сбъркана сбирщина от килими , театри и какво ли не още, че даже има и порторения.На финала не се разбиранищо.Дайте и на Маринкова тези килими, сигурно е босо момето , а може би е странен начин на ухажване, цял ден да държи редактора , някаква посна манджа ....
  • 14 jorj

    2 2 Отговор
    Комунизма се завръща с пълна сила! Европа също ще почуства ледения му дъх,но ще бъде късно! ЕС благодарение на българските КГБ-ейци си вкара червения руски вълк в кошарата !
  • 15 ОМ ОМ

    0 2 Отговор
    Бе тва народното творчество е голяма сила; Лайфове ,Черепи ,Гробове , Бесилки, Пъдпъдъчи яйца , Сено за подпалване , КОФЧЕЗИ , ОТРОВНО ТРИО , запъртъци и накрая една еврорезолюция за македонското малцинство , за защита на незаконните постройки , за Истансбулската конвенция . Да живее върховенството на правото