Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 12:18 4 606 36

Варненци искат оставката на Гешев

  • главен прокурор-
  • оставка-
  • иван гешев-
  • отворено писмо-
  • варна-
  • висш съдебен съвет

Граждани на морската столица пратиха отворено писмо до Висшия съдебен съвет

Варненци искат оставката на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Група граждани на Варна пуснаха Отворено писмо до Висшия съдебен съвет, в подкрепа на искането на ССБ за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Ив.Гешев. Пленума на чието заседание ще се разглежда това искане е насрочен за 22.10.2020.

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

на Република България

ЧРЕЗ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯ ВСС -

БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ГРАЖДАНИ НА ГРАД ВАРНА

в подкрепа на искането на Съюза на съдиите в България, за стартиране на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ВИСШИ МАГИСТРАТИ,

Обръщаме се към вас с надеждата настоящото Отворено писмо да бъде разгледано на предстоящия ви Пленум насрочен за 22.10.2020г., тъй като то олицетворява волята на подписалите го по-долу граждани на град Варна.

Навярно никога до сега в практиката на ВСС не се случвало подобно нещо, а именно към вас да бъде отправяно Отворено писмо от граждани, още по-малко същото да бъде докладвано и разгледано на Пленум на висшия орган, но ситуацията в страната го налага.

Изправени сме пред една абсурдна ситуация да се иска оставката на избрания от вас /настоящия ВСС/ главен прокурор на Републиката и тази оставка да се иска от гражданите, от народа на този главен прокурор и този ВСС, чийто глас не може да бъде чут, вече 100 дни.

Безпрецедентно в историята на страната ни, ние, гражданите, се обръщаме към вас с надеждата да бъдем чути.

Мнението на гражданите от страната за избора на този главен прокурор е ноторно известен факт още от началото на процедурата по номиниране, избор и назначаване.

Опасенията, които обществото имаше още тогава /преди почти година/, днес се подкрепиха с множество факти - както относно личните, така и относно професионалните качества на г-н Гешев.

ИЗРАЗЯВАМЕ СВОЯТА ПОДКРЕПА КЪМ ПРИЗИВА НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА СТАРТИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРА ПО ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТА на главния прокурор Иван Гешев.

Това се налага, защото считаме, че с действията, бездействията и поведението си, г-н Гешев урони престижа на юридическата професия, още повече на фигурата на Главен прокурор – стожерът на върховенството на закона, съблюдаващ и защитаващ правовия ред, правата на гражданите и на държавата.

1. Нима е допустимо Главният прокурор да не знае и да не може да формулира разделението на властите по Конституция /върховният акт на страната/?

В изказване пред БНТ, още като кандидат за Главен прокурор, Иван Гешев каза: „Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия“.

Дълбокото непознаване на Конституцията, причислявайки президентската институция към властите в Република България, както и редица други пропуски, също и невъзможността да формира юридически обоснована теза върху нормите на същата тази Конституция, правят фигурата на този главен прокурор непригодна да върши работата, с която е натоварен точно с този върховен нормативен акт. За пропуските в знанията може би във всеки факултет по право щяха да му пишат слаби оценки, а ние го направихме Главен прокурор.

“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!“, това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в „Туитър“.

2. Нима е нормално главният прокурор да се възприема, като „инструмент на Бога“?

3. Нима е нормално, открито и със задоволство, да обижда български граждани още като кандидат, както бе цитиран по-горе, в точка 1, също и в следния цитат: "С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!"

4. "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!", написа по-късно трети туит Иван Гешев.

5. Нима ще възприемете главният прокурор да изземва функциите на изпълнителната власт?

6. Нима е нормално прокуратурата да се превръща на жълта медия, изнасяйки пикантерии от разследването?

Питаме къде е в този случай контролът и съблюдаването за законност при разследването, нещо, което е задължение на прокуратурата.

7. Нима е нормално гражданите да бъдат подлагани на натиск, да бъдат репресирани и у същите да бъде възбуждан основателен страх за живота и здравето им, и то в страна - членка на Европейския съюз?

Нима е нормално, гражданите да ги е страх да изказват мнението си или да протестират спокойно или да изискват отговори и отговорност от органите, които същите тези граждани са избрали /под една или друга форма, чрез различните предвидени в законите механизми/?

8. За гореизложеното и за липсата на самосезиране по основни теми и въпроси, повдигнати от обществото в последните месеци, същото това общество ИСКА НЕ САМО ДА ПОЛУЧИ ОТГОВОРИ, но и с право, при липса на дейност по опазване на върховенството на закона, ИСКА И НЕГОВАТА ОСТАВКА. От представения вчера в НС доклад на гл.прокурор за дейността му, обществото не получи отговор по най-интересуващите го теми и въпроси, поради което ние гражданите, считаме същият за незадоволителен, представляващ доклад без ясен анализ по тези въпроси.

Дами и господа магистрати, като членове на ВСС, вие би трябвало да сте най-висшите и почитани юристи в България. Ето защо, обръщайки се към вас, ви молим да подкрепите искането за оставка на г-н Гешев като Главен прокурор на Република България и да поправите грешката си с неговото избиране, като отървете магистратурата от това срамно петно, което ѝ лепна г-н Гешев.

Защото ние ви обвиняваме, че допуснахте за една година да се случи най-голямото падение в правовата държава с избора на този главен прокурор.

Поради тези причини и поради това, че вие имате нужните правомощия да го направите, се обръщаме към Вас с апел да надмогнете вашите лични пристрастия и като едни истински и достолепни магистрати да дадете реална оценка на действията и работата на Главния прокурор Гешев и, съгласно закона, да предприемете процедура по предсрочното прекратяване на мандата му.

Прилагаме, събрани към настоящото Отворено писмо подписи на гражданите застанали зад него и представляващи неразделна част от същото.

16.10.2020г. С уважение: Граждани на град Варна

гр.Варна


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мен

    57 9 Отговор
    Всички му е искат. Ама тази власт пуста не се дава лесно.
  • 2 Селянин

    10 50 Отговор
    Ние Селяните пък не я искаме

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Гражданка

    24 4 Отговор
    А Гражданките дали я искат
  • 4 БАЙ Х@Й

    30 2 Отговор
    Писмо : "Братя!

    Вчера пристигна въ село Неджебъ ага, изъ Пловдивъ, който поиска да затвори нѣколко души заедно съ мене. Като бѣхъ известенъ за вашето решение, станало въ Оборищкото събрание, повикахъ нѣколко души юнаци и слѣдъ като се въорѫжихме, отправихме се къмъ конака, който нападнахме и убихме мюдюра, съ нѣколко заптиета... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развѣва прѣдъ конака, пушкитѣ гърмятъ, придружени отъ ека на черковнитѣ камбани, и юнацитѣ се цѣлуватъ единъ други по улицитѣ!... Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то послѣдвайте нашия примѣръ и въ Панагюрище...

    Копривщица, 20 априлий 1876 г.
  • 5 БАЙ Х@Й

    16 6 Отговор
    Писмо: " Мила ми Венето, Димитре и Иванке!


    Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме накара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!


    Венето, ти си моя жена и тряба да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да не те оставят, и тие тряба да те поддържат. Бог ще да ме запази, а като оживея, то ние ще да бъдеме най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящият те


    Христа"
  • 6 ВарнЯ е ТИМ

    25 7 Отговор
    Сега всички подписани ще бъдат респектирани от ТИМаджийте
  • 7 месара

    15 40 Отговор
    е колко са тия варненци дето му искат оставката , 10-20 ?! смешниците на мая с камбанката !
  • 8 Българка

    35 8 Отговор
    Трябва да искаме и оставката ВСС, които назначиха Гешев за Главен прокурор.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Баш Батка

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Вие сте малко, всички вече са от гоУемият град Софийци маниак!
  • 10 Калин

    12 14 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Госпожо вие защо постоянно сте във всички коментатори??? Не работите ли??
  • 11 Да да

    11 23 Отговор
    Варна нее България

    Коментиран от #15

  • 12 СТАЛИНГРАД

    12 22 Отговор
    НА КОПЕЙКИН МИШОЦИТЕ
  • 13 Ти наистина

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Тази буква познаваш ли я Й, й
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хуйчовото

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "Едуард Петров-Едо":

    Ти на какъв опият си или коктелче си взел. Една дума смисъл няма.
  • 17 Ха-ха

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "Едуард Петров-Едо":

    Мале, ужас тик всички луди психари📒📒 ли са???
  • 18 гост

    10 4 Отговор
    "Кои са тия кухи варненци ,който очакват господ да правораздава:2. Нимa e нoрмaлнo глaвният прoкурoр дa ce възприeмa, кaтo „инcтрумeнт нa Бoгa“?
  • 19 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    С С Б МОЖЕ ДА ОЗНАЧАВА И " СВОБОДНИ СЪДЕБНИ БО КЛУ ЦИ "!
  • 20 Иван Янев

    11 13 Отговор
    Важното е, че Гешев, това което прави сега против престъпността, никой прокурор преди него не го е правил.

    Коментиран от #31

  • 21 Борис

    14 14 Отговор
    Варненци не искат оставката на Гешев. Оставката му искат няколко пренебрегнати и неискащи да се спазват законите в България. Цитатите за президента са смешни , а истината за президентските изхвърляния са ясни за всеки нормален човек.
  • 22 kasket

    10 4 Отговор
    дреме му на каскета
  • 23 Дедо Jo

    11 8 Отговор
    Колкото и да се пенят герберастите Гешев ще събуе гащите и ще подвие опашка.
    Оставката му се иска от над 2/ от гласоподавателите.
    На барикадата го защитават лъжци, крадци, клиентелисти, престъпници и корумпета.

    Къде го Иванчо да види цапардосаните над 700 млн. държавна пара в съучастие на Комисията по хазарта, Борисов, Горанов, Мента,...?
    Божков си призна, че е съучастник, а къде дреме прокуратурата?
    И само тези 700 млн. ли са?

    Идва Видовден!
    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEПИ зaминaвa!
  • 24 Абе ораа

    5 6 Отговор
    Кви уставки бе.
    Никой няма да даде уставки.
    Кво ша яде в тая криза.
    Онее дето си дават утставките ги назначават другаде.
    Уставки.
    Не може да ги задължите.След 5 гОдин ша изберат други.
    Протестите са вятър работа.
  • 25 Де е масларката

    6 5 Отговор
    С розовото Бентли.
    Кой знае.
    Що я забравихте тая кикимора.

    Коментиран от #26

  • 26 Търси я при краварката

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Де е масларката":

    Тя си купува бентлита вие протестирайте. Тя ви мисли за будали. За нея розовото Бентли а А вас розови мечти и фантазии.
  • 27 Еййййй

    2 2 Отговор
    Екййййййййй.
    Къшшш бе. Ауди на работа.
  • 28 Шматкийййй

    2 2 Отговор
    Шаранииии
  • 29 старото

    8 6 Отговор
    ние габровци искаме оставката на тъпия фатмак Радев
  • 30 старото

    9 5 Отговор
    ние пък искаме корумпирания т.наречен Фатмак Радев да сдаде властта ,която иска само заради облагите си-за справка парите с които Цветан Василев купува тъй наречените Платени протести
  • 31 Димитрова

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иван Янев":

    Точно така! Сега пищят тези, които истински се страхуват от ПРАВОСЪДИЕТО! За целта се използват поставени лица. Изборът на Гешев по нищо не се различава от предишните избори. Има обаче малка подробност:избра се човек, който започна да действа веднага след избора и това притесни много тарикати. Той се оказа не толкова мълчалив и бездеен, както се мислеше.

    Коментиран от #32

  • 32 Скитника

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Димитрова":

    Вярно е, избора на Гешев по нищо не се отличава от предишните - избират се само корумпирани блюдолизци. На това трябва да се сложи край, сега.
  • 33 Скитника

    0 0 Отговор
    То какво излезе, над половината Варна пренебрегната, варненци корумпирани, а тези в "управлението" - чисти и достойни граждани, като Борисов, цветанов, Марешки..
  • 34 Скитника

    0 0 Отговор
    Ами ние варненци сме много корумпирани, затова Елита от нас работи с ГЕРБ и ТИМ,а ние го излизаме в мечтата власт, или в парламента с Воля...за корупция.
  • 35 Хубавец

    1 0 Отговор
    ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ГЕШЕВ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА СЛЕДСТВИЕТО И ЗАТВОРА,ДРУГИТЕ,БОЛШИНСТВОТО,МУ БЛАГОДАРЯТ ЗА ПРОЯВЕНОТО ДОСТОЙНСТВО И ИЗПЪЛНЕН ГРАЖДАНСКИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН ДЪЛГ МНОГО ЕФИКАСНО И ПАТРИОТИЧНО.БРАВО НА ГЕШЕВ,НАЙ-СЕТНЕ!!!
  • 36 БАЙ СТАВРИ

    1 0 Отговор
    ГЕШЕВ И БОКО В ЗАТВОРА А НЕ ОСТАВКИ И ДРУГИ ЛИГАВЩИНИ !