Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 18:59 3 995 23

Владимир Костов: Пир по време на чума или избори при пандемия

  • сащ-
  • избори-
  • президент

Кампанията в САЩ не насочи вниманието си към съществения проблем - този за жената и мъжа като продължители на Човека

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владимир Костов за "Епицентър"

Сходството между двете явления приемаме без усилие. И все пак е подвеждащо. Пирували са в чумно време, тези, които са имали възможност. Водени от илюзията да понесат някак по-леко изпитанието. Изборите, както и въобще голяма част от политиката, в условията на пандемия, са улеснявани от последната. Тя предлага на ангажираните в конфликтите сили, пътища за влияние върху обществото, каквито не съществуват в друго време.

Мислейки за избори, имам предвид тези за президент в Съединените щати.

Но макар и на друго равнище, пандемията предлага „терен и възможности“ за действия на политиците и при други избори, а и въобще в политиката.

В отделните страни и в нашия днешен свят в цялост.

Привидно живеем във време на промяна на съотношението на силите и съответно на геополитическата карта на света. Главното, което характеризира усилието за промяна се смята изместването на „центъра на тежестта“ от Запад към Изток. От САЩ, или Западът, към Китай и въобще Азия, т.е. Изтокът. Конфликтът на интереси е всеобхватен, мащабите на ангажираните сили – трудно въобразими.

Но подобни по същество „титанични сблъсъци“, все пак човечеството е преживявало – не знаем точно колко – в досегашния си път. В историческата ни памет помним за трансформацията на света преди половин хилядолетие с появата на колониализма и индустриалното производство.

По-рано – за края на византийската империя, а още по-рано – краят на римската.

И още по-далеко – залеза на антична Гърция. Преди – този на Месопотамия. А колко ли са преживените, за които има само догадки? И тези, за които нямаме и това?

Ето това „разбиране“, че колкото и да е опасен по мащабите си, конфликтът обхванал съвременния свят, е нещо, „вече преживявано“ от човечеството, е много важно за съвременната политика.

То дава възможност на управляващите елити да се опират на практики и виждания, усвоени в последния век на върволица от местни и световни конфликти и – с малки изключения – въобще да крият от обществото същността на главния конфликт в днешно време.

И пандемията на „ковид 19“ помага, или служи, точно за това. Приковавайки общественото внимание към милионите жертви на вируса, тя не ни дава възможност да се взрем и видим този истински главен конфликт. А оттам и да си дадем сметка, че за подобен конфликт нямаме спомен, нито догадка в историята, и че той по характера си е заплаха за самото съществуване на Човека.

Имам предвид войната, която се води в продължение вече на повече от половин век срещу традиционното семейство, изградено на основата на биологичната връзка между жена и мъж, с идеята за единение помежду им в пътя на продължаването на човешкия род. Семейство, което е, и единствено има потенциала да бъде, основа за сплотяване на човешкото общество на по-ефективни равнища за действие в други области.

Вглеждането в хода на тази необявена, но толкова по-ефективна война срещу традиционното семейство и биологически обусловената роля на жената и мъжа в семейството и оттам – в обществото, разкрива истинските бездни, с които е вече белязан нашия път. Бездни, които са смъртоносна заплаха за подрастващите, а по-нататък – и за самия Човек.

Но как да го направим, когато общественото съзнание е под блокиращите удари и на военно политически сблъсъци и на настъплението на пандемията „ковид 19“?

От тази гледна точка, какъвто и да бъде резултатът от президентските избори в САЩ, повод за тревога е, че кампанията не успя да излезе от калъпа на мислене и да насочи вниманието към прикрития, но по същество най-важен съвременен проблем. Този за семейството и за жената и мъжа като продължители на Човека. В единствения достоен за него път – като Човек.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЖЕ

    15 7 Отговор
    ЧЕНГЕТО,МАЙОРА ОТ ДС,ПАК ИЗПЛУВА И ПОЧНА ДА РЪСИ МИСЛИ.

    Коментиран от #5

  • 2 Въпрос

    15 5 Отговор
    Коментара на Владимир Костов бившия водещ на Свободна Европа ли е? Полковника от ДС емигрирал в Париж а после в Мюнхен и станал водещ в радиостанцията?
  • 3 сила

    9 2 Отговор
    само като видиш сайта на мадам в и не четеш нищо
  • 4 оня с коня

    13 7 Отговор
    Когато Навремето преди Демокрацията в БГ В.Костов работеше в Своб. Европа и получавяше за това Тлъста заплата и Лаф не обелваше срещу САЩ,щото Радиостанцията се финансираше от Там.Сега обаче явно го е налегнал Глад,след като КАНДИСВА да пише дори и за "Епицентър"...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха ха

    10 3 Отговор
    Демократите измислиха пандемията за да могат да изманипулират изборите, ама с тая измишльотина "ковид" - изгубиха изборите тотално!
  • 7 Напротив

    17 1 Отговор
    Кампанията на Доналд Тръмп бе насочена изключително към ЧОВЕКА, към запазване на християнските ценности и създаване на още по-благоприятна среда за просперитета на американските граждани.
  • 8 МатрЯла

    7 7 Отговор
    Владимир Костов го мислех за по-образован,но излиза че не е. Първата атака срещу моногамното семейство е от марксизма - в теоретичните му постановки е записано,че при комунизма моногамно семейство няма да има. Болшевиките в Съветска Русия това на практика го прилагаха до към 1928-30г.,когато Сталин разгони девиантите. А и болшевиките първи в света дадоха всички права на сексуалните девианти. Сега в САЩ провеждат необолшевишка революция по отношение на моногамното семейство,нооо засега са все още назад с матрЯла в сравнение със сексуалната вакханалия в Съветска Русия при Ленин и Троцки.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петьо Петров

    5 2 Отговор
    Явно коментарите за статията не са по повод написаното а по слухове за досието на автора. Всеки стигнал до такава теза по повод на статията,явно има скрити психологични сексуални проблеми.Щом не виждате очевадното,ще видите едноокото,скрито в помислите ви.Говори ви се за ценности,вие ги приемате като неосъзнати пошлости.Бъдете здрави под дъгата,ваши висшочайши особи,които не могат да разберат написаното и за простосмъртни.Няма да пиша повече по темата,защото няма и да ме разберете. Разделението вече не е между партии,бедни и богати...делим се на хора и скотове!

    Коментиран от #13

  • 11 венелина м.

    0 2 Отговор
    Изровете и Матусаил да си каже ,че комунистите са виновни ...ДИГ !!!
  • 12 Мръсник

    5 1 Отговор
    Защо давате трибуна на един мръсник? Този, който унищожи тъста и тъщата си с предателството на Родината? Това ли са вече стожерите на морала и хунтата - бииш сътрудник на ДС и парт член ?? А в редиците на цветарите от време на време с чуват гласове за лустрация? Има ли някой, който не е осъзнал мафиотската същност на ИПОН / СИК ?
  • 13 Досието на един мръсник!

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    Това не са слухове, а истина! Този е син на Тр. Костов, а жена му/от Пловдив- Кичук Париж/ е дъщеря на активни борци дето бяха с големите значки. А ти задаваш ли си въпроса кой по онова време би могъл да бъде на дипл. работа в Париж?

    Коментиран от #14

  • 14 Петьо Петров

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Досието на един мръсник!":

    Докато живеете в миналото,нямате бъдеще.Ако случайно не знаете БГ разузнаването беше на 2-ро място в света,след Мосад, но преди КГБ и ЦРУ. И имам предвид истинските мъже разузнавачи,а не ОФ доносниците.Освен това ви препоръчвам да прочетете кой точно е бил Трайчо Костов.Той не е бил номенклатурчик, а идеалист и си е платил скъпо за това.Така,че просветете се,прочетете,не е срамно,дори в наши дни,времето на еднокнижниците.Не забравяйте и факта къде работи този журналист,не е в НОВА,БТВ или БНТ,нали?

    Коментиран от #18

  • 15 Четник

    3 1 Отговор
    Браво,г-н Костов,много добър анализ.Дано изводите Ви влязат в кухите кратуни на заспалото стадо наречено още гласоподаватели.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не си прав

    1 2 Отговор
    Защото който не помни историята, той е обречен да я повтори! За измяна на Родината давност няма! Освен това за да се докара пред новите господари, той е съсипал съдбата на много българи патриоти! Явно сега има друг вид активни борци, но този е проклет от много български майки! Не го защитавай - вредиш на себе си. Този плужек не е достоен човек - той цял живот е бил подлога и се е стремил да е в услуга някому, за да изтрие част от мръсната си биография.

    Коментиран от #22

  • 18 Да ти кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Петьо Петров":

    Ти нямаш бъдеще щом не знаеш историята си! Не защитавай мръсниците! Този е многократно проклинат от много български майки!
  • 19 Бяхме та 2ро място по всичко!! По

    2 1 Отговор
    Качество на Образованието, по стандарт на живот, по качество на здравеопазване, по качество на Шпионажа!!! Глупости изречени от идиоти!!! А сега сме на 1Първо място??? Идиоти
  • 20 Разводнена

    2 0 Отговор
    Владимир Костов е прав да защитава традиционното семейство,ноооо... критиката му е много разводнена и обща и не достига до корените на проблема. Войната срещу традиционното семейство не е от 50 години,от поне 200-250 години. Кой и кога започна нападките срещу християнското семейство? Ами първи бяха либералистите и дейците на "Просвещението"- те първи издигнаха мантрата,че човек е свободен да прави каквото иска с тялото си,тоест да се самоубива,да го самобичува,да проституира,да развратничи,да създаде и изостави деца,като се разведе когато му скимне. После марксистите теоретично отмениха брака,а в Съветска Русия пробваха и на практика,но не им се получи.Не е редно да се слага знак на равенство между Байдън и Тръмп точно по този проблем.Тръмп е пуритан-конгреционалист и при всичките му кусури е подръжник на традиционното семейство. При Байдън е обратното - там при него са всички ЛГБТ,dженdъри,sекsуални девианти,културни марксисти и троцкисти,тоест за Байдън са всичките тия разрушители на моногaмнoтo семейство.
  • 21 мале мале

    2 1 Отговор
    Излпиза от нафталина ....!Мумиятя се завръща ...!
  • 22 дядо Боцко

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не си прав":

    този ЧОВЕК не е бил подлога или слугувал някому, той е бил истински патриот ,обичал родината си и народа и всички християнски ценности които комунистите унищожаваха .Не случайно се ширеше приказката че всичко е общо на народа -дори и жените.Комунистическите ръководители назначаваха на добра работа онези жени ,омъжени или не, само ако им легнат-това е бил комунистическия морал

    Коментиран от #23

  • 23 Съжаляеам, но

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "дядо Боцко":

    Това е по-скоро животно. То няма нищо общо с хората! Това нещо обича само себе си и парите! Жалко че съчмата го е пожалила и оставила жив!!!