Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 11:00 3 733 16

Къде са най-много заразените само за ден?

  • коронавирус-
  • заразени-
  • анко иванов

Абсолютните цифри са факт, но те не разкриват мащаба на ковидовото бедствие

Къде са най-много заразените само за ден? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Прочетох днес /б.р. - вчера/ в уважавания сайт Fakti.bg, че близо 20 000 са заразените в Русия само за ден. И тази информация подавана от Д.Д. е закръглена към по-високото. На 3 ноември 2020 по данните на Роспотребнадзор, използващ като източник данните на Световната здравна организация поставя Русия на 8 (осмо) място след САЩ (95 329), Индия (38310), Франция (36 330), Италия (28 241), Великобритания (20 078), Полша (19 364), Испания (18 669) и Русия (18 648), следвана от Полша (19 364), Германия (16 542) и др. Абсолютният брой на заразените с Ковид-19 в тези страни е много тревожен. Но за единица би следвало да се вземат не само броят на заразените, но и броят на населението за да може да се прецени каква част от него е заразено за денонощие. И тогава тревогата става много по-различна, както и внушението коя страна е с най-много заразявания.

Русия е с население 146 748 590 души. В сравнение с Полша тя е с 3.8 пъти повече по брой население, но има със 716 души по-малко заразени за едно денонощие. При почти равен брой на заразените за едно денонощие между Русия и Испания (18 648 и 18 669) Русия има 3.1 пъти повече население. Спрямо Италия Русия има с 9 593 души по-малко заразени, при 2.4 пъти повече население. Спрямо САЩ Русия има 2.25 пъти по-малко население, но има 5.1 пъти по-малко заразени. Подобна е картината и при общия брой на заразените лица през целия период на пандемията. По този абсолютни цифри Русия е на четвърто място след САЩ, Индия и Бразилия. Спрямо Испания Русия има 1.3 пъти повече заразени, но 3.12 пъти повече население. Подобни съотношения има и спрямо Великобритания, Франция, Испания – малко повее заразени, но при много по-голям брой на населението. Следователно спрямо най-развитите евроатлантически държави русия е с по-малък мащаб на общо заразените и на заразените през последното денонощие.

И така абсолютните цифри са факт, но те не разкриват мащаба на ковидовото бедствие. Броят на заразените през последното денонощие е факт – 48 648 в Русия. Но този верен сам по себе си факт не разкрива действителния мащаб на бедствието истинската картина. И у мнозина читатели възниква въпросът: „Този материал не е ли поредната русофобия и манипулиране на общественото отношение към Русия?“ Най-вероятно авторът (Д.Д.) не имал такава цел. Но понякога и без да искаш чрез благи намерения можеш да достигнеш до противоположен и неверен извод. Мащабите на пандемията в Русия, подобно на много други страни в света, са големи. Но те не са толкова много големи, както могат да изглеждат от единствен факт, без съпоставка с други верни факти.

Автор: Анко Иванов

Politcoment.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този дрът

    8 26 Отговор
    русофилистик се е загрижил за болните ватници. А за болните българи кой ще се погрижи?
  • 2 Гост

    10 19 Отговор
    Стига с тая Русия, живеем в България!
  • 3 17 ГЕНЕРАЛА АУТ

    4 4 Отговор
    РУСИЯ СИ ИМА ПУТИН, НИЕ РАДЕВ.
  • 4 СССРкаскет

    3 12 Отговор
    Тоя пък каскет ко са обажда, в кочината ша имат толкова заразени колкото каже джуджето🙄
  • 5 ДжафДжаф

    12 3 Отговор
    Ами обяснението за подобни публикации е много просто. По принцип всички български медии без изключение не плащат за информация. Липсва разбира се и собствена информация, защото кореспондентите струват пари. Най-лесно, просто и евтино е да крадеш. Доколкото родните пишман журналисти труно се справят с чужди езици, като чели е най-лесно да крадат от руски информационни портали! Езика е близък и рзбираем дори за хора, които никога не са учили руски! Самите руснаци крадат поголовно, така че менюто е богато! Какво от това, това че информацията достига до булгаристанците под формата на 3-та цедка и поне с 2 седмици закъснение!
  • 6 Прав е

    10 1 Отговор
    Не могат да се вадят изводи за ситуацията САМО въз основа на брой заразени и починали. Ако не се отчетат и другите фактори, сред които брой население и гъстота, изводите ще са грешни per definitionem.
  • 7 Hoho Boho

    12 1 Отговор
    Тия шашмалогии се получават, защото не публикуват данни за заразените на 100 000 в отделните държави,
    а ги дават като абсолютен брой.
  • 8 Хи-хи

    8 1 Отговор
    Заразени в България на 04.11.2020 4000 човека, на тази дата в Русия 20 000човека.Русия има население 22 пъти по голямо от нашето.За да приравним към нас 20 000:22=909 човека спрямо общото население спрямо България.
    Или в Русия има е 4 пъти по малко заразени населени спрямо България отнесено към общия брой хора във всяка от тези страни.
  • 9 гост

    1 5 Отговор
    Добре де разбрахме,че официалните руски болни са по-малко от другите в света и какво от това,с какво това е толкова важно за нас,а и какво пука на цивилизования свят.

    Коментиран от #10

  • 10 Не го гледай като статия за Русия

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Въпросът е принципен. Проблемът с публикуването на данни и всяване на паника просто е демонстриран "нагледно", като е взета Русия за пример. Но грешните интерпретации на статистическите данни важат и за статиите по повод други държави.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Не го гледай като статия за Русия":

    Всчки тези приказки са просто казано "ала бала",защото това са данни за регистрираните заразени, може да се разглеждат държавите и по брой направени тестове а другите с леки симптоми,които не са си правили тестове и така нататък,но все пак е трудно да не се гледа статията като за Русия,а и не виждам каква паника би породила у нас информацията за регистрираните болни в Русия.

    Коментиран от #12

  • 12 Явно нищо не си схванал/а

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    от коментара ми. Гледам, че други хора са разбрали за какво говоря. А и аз мисля, че отговорът ми е формулиран достатъчно ясно. Единственото обяснение е, че или не искаш, или не можеш да разбереш мисълта ми. Най-вероятно имаш някакво пречещо ти отношение, свързано с Русия. И, дори статията да беше за Австралия, Португалия или, която и да било друга държава, пак щеше да я пречупваш през призмата ти, повлияна от Русия. Ще ме извиняваш, нямам нито време, нито желание в момента да ти обяснявам по-подробно. Нито пък виждам смисъл да го правя.
  • 13 Mutanta

    3 0 Отговор
    най важна мярка е да се ограничат медийното облъчване с Ковид новини и интервюта с професори

    Коментиран от #14

  • 14 xyz

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Mutanta":

    Напълно си прав! Трябва да се сложи някаква граница за съобщаване на данните за заболелите от Ковид 19 а не всяка медия да ги повтаря през 30 минути защото това стресира хората и се стига до не-вярване или отхвъряне на истинноста на информацията.
  • 15 плевен

    0 0 Отговор
    Явно за да го публикуват, Анко И... е се е принудил да нарече Факти уважавани и безпристрастни. Всички които висим тука, пък и дори самите им журналисти, знаят, че това не е така. И дори спряхме да проверяваме дали лъжат. Просто знаем с кои теми се включват в информационната война и ги игнорираме. Разбираме ги, че трябва да си заслужат парите.
    Лошото е, че за няколко часа, дезинформацията ще отиде на втора страница, и никой вече няма да я чете. А това изисква да се включат в нова.
    За да сме коректни, трябва да признаем, че информацията за Сузанита и сие, е доста обективна и подробна.
  • 16 баба ви от бг

    0 0 Отговор
    алоооо, глупак, не знаеш никакъв език, глупакоооо!! щатите 100 хил на ден, франс 52 хил, германия 16 хил ,глупак, англия е много зле, глупак, италия затваря всичко, швейц. 10 хил на ден, също затварят! Само обичам фалш. долар и фалшивата англ. лира , и двете без покритие да останат на 1 - на стотинка !!!!