Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 18:08 4 220 23

В САЩ се разиграват сцени, които познаваме предимно от Африка

  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Основните принципи на либералната демокрация са поставени на сериозно изпитание - както от цялата предизборна борба, така и от събитията, последвали след затварянето на избирателните секции

В САЩ се разиграват сцени, които познаваме предимно от Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около изборите за президент в САЩ се разиграват сцени, които иначе познаваме предимно от Африка. Нашата колежка от Камерун Мими Мефо Такамбу открива някои обезпокоителни прилики.

През последните десетилетия външната политика на САЩ, била тя добра или лоша, имаше две основни цели: да се въведе либерален ред по американски образец и да се насърчават демократичните ценности.

Основни ценности са заложени на карта

Своите войни във Виетнам, Ирак, Афганистан и Либия американците винаги оправдаваха с твърдението, че са пазители на свещените демократични ценности, които желаят да насърчават и закрилят по цял свят.

Но тъкмо тези демократични ценности в момента са поставени под въпрос в самите Съединени щати. Още преди изборите президентът Тръмп отказа да обещае, че ще признае и ще приеме евентуалното си изборно поражение, а това вече е тревожен сигнал за бъдещето на либералната демокрация.

Такива нагласи и действия всъщност познаваме само от Африка или от други части на земното кълбо, за които САЩ от десетилетия неуморно повтарят, че трябвало да си научат демократичните уроци. Не сме забравили и не особено ласкателните бележки на Тръмп по адрес на редица африкански страни и техните ценности. С други думи: очевидно си имаме работа с лицемерен двоен морал.

Нещо невиждано досега

Но да оставим тази тема за момент настрана. Защото, ако се абстрахираме от обвиненията в изборни измами и опасенията от насилие след като станат известни окончателните резултати от изборите в САЩ, в същата тази страна наблюдаваме още една тенденция, която досега беше разпространена единствено в недотам развити демокрации: който и да спечели изборите, в Белия дом във Вашингтон за пръв път ще влезе президент над 75-годишна възраст. Досега главно африкански и латиноамерикански лидери имаха навика да се вкопчват във властта и да не я изпускат дори на възраст, когато един политик отдавна трябва да е отишъл в пенсия.

А ако се върнем към демократичните ценности: САЩ като нищо могат да се окажат в състояние на свободно падане, ако събитията се развият така, както от известно време намеква Тръмп. Тоест, ако сегашният президент откаже да признае евентуалното си поражение и обвини своя съперник в измама. Ако обаче Тръмп спечели изборите, тогава пък ще възникне друг въпрос: дали не ги е спечелил именно с измама, за каквато толкова често говори?

Всичко това показва, че основните принципи на либералната демокрация са поставени на сериозно изпитание - както от цялата предизборна борба, така и от събитията, последвали след затварянето на избирателните секции. Независимо кой ще спечели.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888888

    4 16 Отговор
    Обичам тези изтребители ф16 блок 70.
  • 2 Активист на БКП

    30 7 Отговор
    Време е за нова Гражданска война !!!
  • 3 Банкянски

    24 3 Отговор
    Демек, казано по банкянски: шменти-капели пунта-мара Избори?!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 2 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 5 Джери

    32 3 Отговор
    Ми като повечето са афроамериканци, какви сцени искате.
  • 6 Последния Софиянец

    30 1 Отговор
    Важното е че избраха първия транссексуален сенатор.

    Коментиран от #13

  • 7 гост

    28 2 Отговор
    Ха ха ха, Африка ли? Щото не са идвали в България по време на избори.
  • 8 qwerty

    17 0 Отговор
    Не са чели “По изборите в Свищов” на Алеко Константинов хамериканците, това им е проблема! Как въобще са го допуснали демократите до урните????
  • 9 Факти

    6 19 Отговор
    виждат само проблеми и невиждани неща в американските избори! Иначе в изборите в Русия всичко е мед и масло, без опити за измама направо 80% са за Путин! Факти от него ли сте спонсорирани?! Са ако го изтриете , сте си си виновни само вие!
  • 10 Четник

    17 1 Отговор
    Поредната анонимна статия на DW. В колониална България подобни изборни машинации са факт от 30 год.демокрация но DW никога не обръщала внимание и критикувала изборните резултати.Сега вият на умряло ,че на либералната шайка не и пука да пренесе колониалният модел на избори на собствена територия в УСА но всички разбраха за измамата.
  • 11 така така

    6 17 Отговор
    САЩ са велика държава и народ който сам може да се изправи срещу всяка армия! Нова гражданска война им се иска само на Русофилите, Киаефилите и Корьофилите, абе комунистическите режими, ама ЯДЕЦ!

    Коментиран от #15

  • 12 среднощен

    15 0 Отговор
    "..Но тъкмо тези демократични ценности в момента са поставени под въпрос в самите Съединени щати. Още преди изборите президентът Тръмп отказа да обещае, че ще признае и ще приеме евентуалното си изборно поражение, а това вече е тревожен сигнал за бъдещето на либералната демокрация..."; "Либерална демокрация" - няма..!! Има все по арогантно и ненаситно "задкулисие" облечено във дрехата на крайно либерална доктрина... Империя като САЩ не може да бъде победена от вън... "Моралният артрит" върши своето и "колосът" се разпада отвътре... От друга страна, DW са много притеснени от това дали Тръмп ще оспорва изборните резултати..? Това също е "подозрително"...?
  • 13 Бай Гън

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Всъщност вече имаше и първа "дама" леко транссексуална. За интересуващите се да задълбаят в темата - натурално мургава е с рожденото име "Майкъл".

    Коментиран от #22

  • 14 Daaa

    2 3 Отговор
    Тръмп е ходил при Баце на уроци кск се печелят избори. Хахаха
  • 15 Миро

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "така така":

    Една велика държава няма африканско здравеопазване и жалко образование. В една велика държава няма 30 млн на социални помощи и без достъп до здравеопазване. САЩ като че ли са достигнали своя връх и сега вървят към бездна. Те са велика сила и всичко което става сега е тревожно за целия свят. Коментарите ви са лишени от всякакъв смисъл за съжаление или не.
  • 16 един от многото

    2 0 Отговор
    Всички са за памука.
  • 17 баба ви от бг

    0 0 Отговор
    естествено да си ядят колониализма!!!!!!
  • 18 дядо ви от бг

    2 0 Отговор
    който и да спечели, да кажат кой уби Кенеди и брат му, мошенници мръсни!!!! тези, които печатат ФАЛШИВИ Долари, маймуни, мръсни, които се правят на някои??¿!!! обичам да видя, че нямя маймуни на борсите им!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 19 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    тези, които направиха в България 1997 дефолта!!!!! Ще трябва да връщат в България златните левове ,!!!!Търсим и ще плащат с лихви от 1997 д год всичко!!!!!!
  • 20 ваня

    0 0 Отговор
    Търсим мошенниците, които предават България и естественно ги знаем много добре !
  • 21 Костова

    1 0 Отговор
    За сега фактите за измами са само от страна на демократите. Сигурно и републиканците се пробват тук, там,но отборът на Байден просто им скрива шапката. Републиканците в нито един щат не са пуснали капаците на прозорците в помещението, в което се броят гласовете и изгонили опонентите и други неутрални наблюдатели, както сториха демократите в Мичигън. Един вид, какво разни типове, които не споделят техните ценности ще им се мешат как да броят.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Странджата

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "дядо ви от бг":

    Същите които убиха и лейди Ди/Службите/.Човека имаше много дългове към мафиотски семейства пряко отговрен за провала в Куба/залива на прасетата където Кастро залвя почти всички 1500 вкарани от САЩ шпиони с цел свалянето му/,влизането на САЩ във уж бърза и лека победа във Виетнам и назряваше страшен скандал.Вместо подсъдим и дагмосан те го направиха мъченик и легенда с един патрон 2 заека.В крайна сметка тези хора са лица на държавата и провал пред другите в такива държави е недопустим.