Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 08:00 43 153 214

Жени Живкова: Съветският съюз открадна идеите на дядо ми и ги нарече „Перестройка“

  • жени живкова-
  • тодор живков-
  • перестройка-
  • ссср

''През 1991-92 г. дядо ми смяташе, че едно евентуално връщане на Симеон ще бъде полезно за България, защото бяха много размирни времена'', коментира внучката на Тодор Живков

Жени Живкова: Съветският съюз открадна идеите на дядо ми и ги нарече „Перестройка“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евгения Живкова е родена на 7 ноември 1965 година в семейството на Любомир Стойчев и Людмила Живкова, дъщеря на Тодор Живков. Завършва Националното експериментално училище през 1983 г., след което продължава образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност история и втора специалност философия. Дипломира се през 1988 г. и започва работа в Института по култура към Българската академия на науките, специализирайки в областта на Харапската култура.

През 1991 г. създава модна къща „Жени Стил“, а 2 години по-късно прави първото самостоятелно ревю. Оттогава марката се налага с високото си качество и изискан стил, а Жени Живкова печели множество награди и признание за работата си.

Два пъти е избирана за народен представител от Парламентарната група на „Коалиция за България“ – през 2001 г. в 39-то Народно събрание и през 2005 г. в 40-то Народно събрание.

Екипът на Vajno.bg се свърза с Жени Живкова, за да си поговорим за минало и настояще. Вижте какво каза тя в изключително интересния разговор:

– Г-жо Живкова, съвсем скоро отбелязвате свой юбилей. Обичате ли да правите лични равносметки? Какво си пожелавате за напред?

– Главното в момента е здравето. Важно е и да се запази бизнесът, защото е много трудно. Това е и една от целите ми в момента.

– Искате ли, примерно, вече да се радвате на внуци? И на какво искате да ги научите и да им разказвате?

– Време е вече, но това зависи от децата и дали са готови. Това е техен избор и аз не ги притискам.

– В момента сте насочила усилията си изцяло към модата. Промени ли се вкусът на българина през последните години и какво започнахме да обличаме повече?

– Наистина стилът на българина се промени към по-добро. Това, което прави впечатление е, че се доверяват все повече на български дрехи, въпреки че пазарът ни е залят от чужди марки. Аз имам предимно наблюдение върху женската мода, но мога да кажа, че и при мъжете има много добри български производители.

– Вие сте историк. Един от най-подготвените хора в България за древната мистичната Харапска цивилизация? Мина ли достатъчно време, за да направите безпристрастен анализ и да кажете кое беше доброто и лошото при социализма? От вашата лична гледна точка, а и като историк.

– Доста време мина. Имаше много положителни неща по време на социализма. Едно от тях е образованието. То беше наистина много добро. Все пак нека кажа, че аз лично не съм привърженик на тезата, че в момента българското образование е лошо. Тук децата придобиват много теоретични знания, което е по-различно от други държави. Иначе за негативните неща – аз смятам, че фактите се преувеличават. Да, ние бяхме в социалистическия блок и Варшавския договор и трябваше да се съобразяваме с това, но аз познавам много обикновени хора, които пътуваха свободно не само в социалистическите страни. Преди 89-та година имаше някакво равенство, нямаше крайно бедни и просещи хора по улиците, имаше спокойствие в обществото и вяра в бъдещето. Духовността беше на много по-високо ниво, докато сега сме по-несигурни.

– Не смятате ли, че на Вас се пада тежката задача да издадете книга, в която да разкажете детайлно за вашето семейство и ролята му начело на държавата. Това да е един вид помирение с историята. Честно да опишете всичко, дори с риск да развенчаете добри или лоши митове за фамилията ви.

– Питали са ме много хора. Още не ми се пише. Може би някой ден, когато имам повече време и спокойствие. Никога не се знае кога на човек ще му дойде музата за писане.

– Интересно е какво Ви е казвала Баба Ванга за бъдещето на България. Какво ни очаква? А и какво е казвала за миналото. Знаем, че историци са ходили при нея и е казвала, че не оценяваме достатъчно ролята на Аспарух.

– Не, не сме коментирали тази тема. Когато съм ходила, бях по-млада и съм се интересувала от по-лични въпроси. Тя коментираше бъдещето на България с майка ми, но не мога да кажа подробности, защото не ги знам.

– Преди години разкрихте, че Тодор Живков е обмислял да се самоубие, защото е бил обграден от фашисти. Впоследствие обаче оцелява. Има ли други такива малко известни истории, които Ви е разказвал?

– Това го е разказвал и той самият. На първата му среща Ванга е видяла това и му е казала за тази обсада, както и че той е искал да се самоубие. Дядо ми разказа, че този случай не го е знаел никой дотогава.

– Има една изключително интересна среща, която така и не се е осъществила. Дядо Ви е искал да се срещне със Симеон II. Какво искаше да му каже или да си поговорят? Като че ли е знаел, че ще се върне в България, защото някъде бях чел, че искал да му стане съветник.

– През 1991-92 г. дядо ми смяташе, че едно евентуално връщане на Симеон ще бъде полезно за България, защото бяха много размирни времена. По-късно имаше предложение да се срещнат от хора, които познават и двамата. Те приеха, но дядо ми тогава се разболя и срещата не можа да се състои. Беше малко преди да почине.

– Какво искаше да си кажат?

– Просто да се видят като бивш държавен глава с цар на България. Да си говорят за политиката, за бъдещето.

– Като че ли Вие обаче станахте близка с царското семейство. Доня Маргарита е чест гост на ревютата Ви. Какво Ви сближи с тях и не е ли на пръв поглед това едно странно приятелство?

– Още година преди изборите (през 2001 г.) Симеон Сакскобургготски, Доня Маргарита и Калина бяха в „Царска Бистрица“ и тогава ме поканиха на среща. Тогава Бойко Борисов го охраняваше и чрез него се осъществи контактът. Аз приех поканата. Беше много приятна първата ни среща. Цялото им семейство са много широко скроени хора. Тогава той сподели и благодари, че имотът е много добре запазен през всичките тези години. Така се сприятелихме през годините. Когато е в България, Доня Маргарита идва на ревютата ми. Калина ми е идвала на гости. Въобще, ние сме в много добри отношения с тях. След изборите през 2001 г., Доня Маргарита дойде на асамблеята, която аз организирах на монумент „Камбаните“. Преди изборите имах предложение да се присъединя към НДСВ, което ми беше предадено пак чрез Бойко Борисов, но вече бях приела да се включа в листата на „Коалиция за България”. През всичките осем години, докато бях депутат, работихме много добре с колегите от НДСВ.

– Вярно ли е, че са обмисляли кандидатурата Ви и за президент по-късно?

– За президентските избори през 2012 г. имах номинации от партийни организации на БСП, тогава имахме и разговор по този въпрос със Сергей Станишев, но аз отказах. След това разговаряхме да се кандидатирам като вицепрезидент на Ивайло Калфин. Преди това имах предложение за вице на Георги Първанов за втория мандат през 2006 г., но тогава се взе друго решение, въпреки, че след дълго мислене аз се съгласих. Тогава Георги Божинов разговаря с мен. Имах номинации и за вице на Румен Радев.

– Отказала сте 3 пъти. Какво Ви спря тогава?

– Това, което ме е спирало е, че голяма част от живота ми е преминала в президентската институция, като част от семейството на държавен глава, и много добре познавам ограниченията на личната свобода, които налага този пост.

– Най-вероятно и за в бъдеще ще има подобни покани, ще ги откажете ли и тях?

– За в бъдеще не мога да кажа.

– Вече минаха 30 години от паметната 1989 г. Малко хора обаче знаят, че Тодор Живков е искал да подаде оставка, но да запази формално властта като председател на Държавния съвет. Това опит за плавен преход ли беше или сондаж на настроенията в партията и в Съветския съюз?

– Той една година преди това си подаде оставката, но не беше приета от Политбюро, след което имаше намерение да запази само за известно време поста на председател на Държавния съвет. Да се оттегли от партията и през това време да подготви друг, който да стане държавен глава. В крайна сметка настъпиха промените и събитията се развиха по друг начин. На прословутия пленум му благодариха. Дори му бяха обещали, че ще му оставят държавна вила, кола и грижи, каквито се полагат на бивш държавен глава, докато е жив, но впоследствие стана друго.

– Срещате се с Горбачов през 2001 г. Вярно ли е, че той Ви е казал, че Живков е голям държавник и ще остане в историята, та нали той е одобрил преврата срещу него? Да не би да е преосмислил Перестройката?

– Да, Александър Томов тогава беше посредник за тази среща и действително той тогава каза точно това. Не каза в прав текст, че е сгрешил, но може би го е мислил.

– Дядо Ви осъзнаваше ли недъзите на социализма и какво Ви казваше? Какво Ви споделяше за личните си срещи с ръководителите на различните държави? Коя от личностите Ви направи най-голямо впечатление и с какво точно? Имаше ли дневник, в които си пишеше всичко дядо Ви?

– Да, осъзнаваше ги. Той имаше много добри лични отношения с гръцките президенти и министър-председатели – Караманлис и Папандреу, с Жорж Марше, с Брежнев, разбира се, и с много други. Имаха много близки отношения дори и с Хелмут Кол, който го споменава в своите мемоари. Дядо ми нямаше дневник, но имаше много добра памет, която му помогна за написването на мемоарите.

– Доколко Тодор Живков можеше да влияе на съветската политика, която се налагаше и на България.

– През 1983 г., когато Горбачов идва на власт, те се срещат в Москва, след което дядо ми му изпраща писмо, в което посочва точно промените, които трябва да настъпят в социалистическия блок. На практика, Съветският съюз после ги открадна и ги нарече „Перестройка“.

– Т.е. идеята е на Тодор Живков?

– Да, дядо ми искаше да направи много промени в системата, като постепенно да се намалят и много от привилегиите на членовете на Централния комитет на БКП, например. Това, естествено, не се харесваше на тези кръгове. Искаше да се премине и към пазарна икономика още през 1987-88 г., всъщност в началото на 1989 година е приет Указ 56.

– А искал ли е чрез този преход да минем към западната сфера на влияние или се е опитвал да промени по този начин социалистическия блок отвътре?

– Да, искаше да има по-тесни контакти със западните държави. Затова бяхме и в много добри отношения с Германия, с Япония също. На връщане от едно от неговите посещения в Токио, е минал през Москва и се е срещнал с Брежнев. Казал му е, че иска да направи България като Япония в много сфери.

– А дали не се е страхувал, че Съветският съюз ще го възприеме като заплаха и ще го свали от власт?

– Затова трябваше постепенно да се правят тези промени и той ги правеше. Много неща станаха в България. Продавахме стоки в Съветския съюз и другите социалистически страни, бяха ни пълни заводите, хората имаха работа. Дори шиехме много дрехи за износ и същевременно развивахме активна международна дейност с капиталистическите държави, с арабските държави, въобще с целия останал свят.

– Гледали сте разстрела на Чаушеску по телевизията на Коледа през 1989 г. Страхуваше ли се дядо Ви, че ще последва това и в България? Не се ли замислихте в един момент, че ще е по-безопасно за семейството Ви да избягате от България?

– Страхувахме се, но не сме мислили да напускаме държавата. Не вярвахме нашите политици чак до такава степен да стигнат, но те пък направиха други неща. Вкараха дядо ми, Иван Славков и Тодор Славков в затвора, заведоха ни различни дела, обискираха ни няколко пъти.

– Имате архив на майка си. Кои са най-интересните неща в него. Мислите ли да ги публикувате или искате да запазите тази територия лична?

– Биха могли да се публикуват. Има писма от различни държавници, от Светослав Рьорих също. Тя се стараеше да разчупи политическите стереотипи. Идеята за Асамблея – Знаме на мира беше начин да се отвори България за света.

– Бойко Борисов често обвинява комунистите, а в същото време признава, че се е учил от Тодор Живков. Това не е ли странно явление? И какво щеше да каже дядо Ви, ако беше видял, че бодигардът му е министър-председател?

– Той нямаше да има против да е министър-председател, но определено някои изказвания не би ги одобрил. За съжаление, Бойко Борисов си позволява да говори такива неща и то доста често напоследък.

– Странно е как си се учил от Тодор Живков, а сега говориш срещу комунистите.

– Мисля, че трябва да го попитате него. И на мен не ми е приятно да слушам такива неща, особено при положение, че знам отношението му какво е било към дядо ми. Пред него той никога не си е позволявал да изразява подобни мнения.

– Какво мислите за случващото се в страната?

– Ако не беше започнала пандемията, може би пак щеше да има протести. Хората много обедняха. Много фирми са на ръба на оцеляването. Това допълнително подтикна хората да излязат на протести. Положението на икономиката, според мен, въобще не е розово в България.

– Подкрепяте ли протестиращите и смятате ли, че трябва да има предсрочни избори или е по-добре да се изчака до пролетта?

– Не остана много време до пролетта. Моето мнение е, че не е необходимо да се харчат допълнително пари. Така или иначе ще има редовни избори след няколко месеца. Това не го казвам, защото подкрепям ГЕРБ, а по чисто финансови причини. Не виждам какво толкова ще се спечели, ако в момента има парламентарни избори.

– Имате ли мнение и за случващото се в БСП?

– Не ми харесва случващото се в БСП. Винаги съм го казвала, че не трябва БСП да се разцепва и непрекъснато да има отцепили се хора. За съжаление, това започна още от 90-те години с отцепването на Евролевицата. Това е тенденция, която явно продължава.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 155 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо ти Жени,

    172 83 Отговор
    трябваше да легне на мястото на Гошо, и мавзолея да не се взривява! Голяма грешка направиха!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ноу комент

    213 147 Отговор
    точно твоя супер интелигентен дядо, се е сетил за всичко, още малко ще кажеш че той е написал Капиталът, има доста хора дето помнят предишния режим, и умствените способности на твоя дядо, помнят и как стискахте властта до последния момент, и не променихте абсолютно нищо, за разлика от други държави в източния блок

    Коментиран от #110

  • 5 Само

    171 144 Отговор
    другарката липсваше рано - рано ?! Откраднали били идеите на правешкия каскет , селяндура ?

    Коментиран от #74

  • 6 КОТарАК

    296 107 Отговор
    бай Тошо беше най-доброто което можеше да ни се случи като държавник през тия времена. за 30 години след него , последвалите не направиха нищо и вместо с омраза гледаме назад с тъга

    Коментиран от #75, #86

  • 7 Така е

    173 106 Отговор

    До коментар #2 от "НАГЛОСТ":

    Нагла е Евгения Живкова!
    При жив баща, дядо и я осинови!
    За да ползва привилегиите на Политбюро на БКП.

    Няма по-нагли от комунистите!
    Особено е нагъл комуниста Борисов.

    Коментиран от #113

  • 8 Жени Живкова, Скрийсе и не се показвай!!

    184 149 Отговор
    Ити и цялата ти останала Фамилия!! Народа работеше във фабрики и ТКЗС та за по два лева, хората масово ХОДИХА с гумените галоши е сините дочени дрехи! Скрийсе и не се показвай твойта......

    Коментиран от #149, #159

  • 9 Срам

    154 183 Отговор
    Бай Тошо беше селски цървул като останалите комунисти, такава беше и държавата. Още сто години не можем да се съвземем след тях
  • 10 Жени Живкова, Скрийсе и не се показвай!!

    97 127 Отговор
    Ити и цялата ти останала Фамилия!! Народа работеше във фабрики и ТКЗС та за по два лева, хората масово ХОДИХА с гумените галоши е сините дочени дрехи! Скрийсе и не се показвай твойта......
  • 11 При този Чаушеско

    254 77 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо ти":

    Работехме по 8 часа! (ти колко часа работиш?) При този Чаушеску всички ходеха по 2 пъти в годината на почивка, всички роми работеха, на село къщата не я заключвахме, имахме спорт, нямаше наркотици, не излизахме навън, но живеехме добре вътре, за убийство даваха 20 години, не 20 месеца, нямахме мигранти, сега какво имаме?

    Коментиран от #22, #33, #105, #154, #172

  • 12 ЛЛЛ

    216 54 Отговор
    Права е. Социализма може и да е имал лоши страни но има и много положителни. Хората бяха на едно средно ниво, а не като сега много бедни и много богати. Имахме икономика, произвеждахме и изнасяхме, а сега само търговия. Лошото управление на държавата ни сложи в една огромна дупка, от която трудно ще излезем защото няма воля. Всеки като застане на кормилото гледа да задоволи себе си, а за държавата му дреме

    Коментиран от #145

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    157 24 Отговор
    Обичам да чета изказвания на Жени Живкова. От нейна съученичка зная, че е била много свястно, скромно момиче, което никога не се гордяла или възползвала от положението , което заемаше дядо и. Като четем обаче, може да навържем нещата от имената, които се споменават. Живков, Царя и Бойко. Нищо случайно няма.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 234

    218 41 Отговор
    Тодор Живков ще остане в историята. За 30 години "демокрация" толкова ни промиха мозъците, колкото за 500 години турците не успяха. Ама тогава хората са били българи, а сега са джендъри

    Коментиран от #155

  • 17 ноу комент

    100 141 Отговор
    то само наркотици да нямаше, щеше да е добре, то нямаше НИЩО, нито стоки в магазина, нито жилище, нито кола можеш да си купиш, комунизъма беше модерно робство, фирми и холдинги модерни, а работниците стъпкани, със заплати от 150-200 лева, и вместо пръчка от надзирателя на робите, тонове и тонове приказки и обещания за светлото бъдеще, не благодаря, нямам нужда от приказки и обещания

    Коментиран от #21, #46, #123, #191

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 При Соца бяхме Еднакво бедни! Равенство!

    102 141 Отговор
    Трепеше се народа от работа, правеше буркани зимни на, блъскаше захар, сол, за да оцелеят зимата, да не умрат от глад!! Който НЕЕ Гладувал НЕЕ разбрал какво е Социализъм!!! 5--10%бяха Тунеядците, за които имаше всичко, останалите Равно бедни!!!
  • 20 При то дядо

    147 18 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо ти":

    3000 яхаха 9 милиона! Сега половината България яха другата половина! За десерт около 30 000 крадът без да спират и накупиха къщи в чужбина! 1 милион се развъждат и живеят на помощи, още 1 милион са си направили партия чиято единствена цел е да ни върне на поробителя! И всичко това на теб ти е ОК? Е, ми ОК!
  • 21 234

    167 35 Отговор

    До коментар #17 от "ноу комент":

    Сега като има стоки в магазините да не мислиш че всички могат да си ги купят? Стоят и гледат като Гаврошовци по витрините. Жилище почти всеки втори имаше, кола също. Защо не си зададеш въпроса защо нямаше просяци или ти само си говориш щото мама и тате са носили

    Коментиран от #35, #106

  • 22 РЕАЛИСТ

    149 20 Отговор

    До коментар #11 от "При този Чаушеско":

    Прав си човек. Тези които не сме държавни служители, забравихме какво е това 8 часов работен ден. Забравихме, че имаше 5 дена работна седмица. А, колко хора умряха по барикадите за да се постигнат тези права на работника. През 1990г един виетнамец в АОНСУ ми каза" Сега ще се види истинското лице на капитализма, когато няма конкуренцията на социализма"
  • 23 Историчка

    93 34 Отговор
    В навечерието на 31-годишнина от началото на демократичните промени считам, че твърде рано пенсионирахме другаря Живков само на 78 години и се лишихме от едно национално съкровище. Сега от Байдън разбирам, че може да се започне президентски мандат на 78 и евентуално втори, защото конституцията и здравето му го позволява!

    Коментиран от #36

  • 24 историчката

    84 93 Отговор
    Бай Тошо, този селски хитрец бил имал идеи. Ха-ха-ха. Комунистите трябва да направят паметник на Чърчил. Най-големият българомразец. Той е виновен да дойде комунизъм в България. Червената армия е чакала на Дунав да се разберат съюзниците за нас. И Чърчил ни е дал на руснаците. Идеи бил имал хитрецът.

    Коментиран от #168

  • 25 тримата глупаци

    85 23 Отговор
    Ти може да си забравила, но ние помним как Тато ни обясняваше, че трябва да се снижим докато отмине перестройката.
  • 26 ИВАН

    61 72 Отговор
    И тази оядена мулти милионерка ръси мозък .... брееей, много търпелив народ, ама и много страхлив ще се окажем - сбирщината наречена българи .... шапка свалям само на истинския български мъж, ако изобщо някъде се намери такъв

    Коментиран от #126

  • 27 Bai nudals

    135 20 Отговор
    Дядото беше измамник,но добър. Обикаляше светът и просеше,но за България. А Боко обикаля светът но проси за себе си. Да това е просия,дами и господа.
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    134 36 Отговор
    при соца имаше работа здравеопазване работа закони сигурност а сега от 30 години вече БЪЛГАРИЯ Е РАЗГРАБЕНА ОПОСКАНА направиха го СДС а ИВАН КОСТОВ приватизира БЪЛГАРИЯ ЗА 1 ЛЕВ съсипа икономиката индустрията къде са заводите портовете бит комбинатите тпк тих труд на глухите олигарсите и капиталистите обрекоха повечето БЪЛГАРИ ННА глад мизерия болести смърт
  • 29 соц

    84 26 Отговор
    при Тошо няма лошо
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    73 19 Отговор
    ОБИЧАМ СТРАНАТА СИ МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА защото ДЪРЖАВАТА за едни е МАЙКА а за други е МАЩЕХА
  • 31 Страничен

    83 98 Отговор
    Жени,Жени! Дядо ти беше един ограничен човек без образование! Какви идеи, какви пет лева!
  • 32 Фак ти

    66 35 Отговор
    Банкянскиа е като правешкия! А едно време познавала мн хора, които ходели в чужбина - ми познавала е елита, те ходеха, да. Жени, умна си, но нямаш реалната визия за комунизма, не се напъвай да ги определяш, камо ли Царсимеоновото семейство!

    Коментиран от #44

  • 33 5ко

    53 14 Отговор

    До коментар #11 от "При този Чаушеско":

    Сега имаме КОВИД и ни затварят, маскират най - демократично.
  • 34 aphex

    39 33 Отговор
    Прав е нр 1 -трябваше всичките да ви наредят в мавзолея, редом до правешкия цървул и интервюиращия Йордан Йорданов.
  • 35 5ко

    60 9 Отговор

    До коментар #21 от "234":

    И сегашните стоки са еднодневки.
  • 36 Живков няма нищо

    38 13 Отговор

    До коментар #23 от "Историчка":

    ощо с педофила байдън.
  • 37 Bai nudals

    79 18 Отговор
    Да славни времена. Тодор и Чаушеску бяха партии,прекарваха тия с чалмите, и там черните из Африка. Взимаха всичко ценно от тях,даваха им в замяна електрокари и домати.Общо взето това беше нашият тих колониализъм. Дрънкулки,срещу петрол,злато и т.н.Тарикати бяха.
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 22 Отговор
    да не би сега да живееме по добре а ХОРА

    Коментиран от #67

  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    79 30 Отговор
    при соца имаше сигурност работа здравеопазване а сега безработица болести глад мутри
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    71 17 Отговор
    у нас мафията си има ДЪРЖАВА

    Коментиран от #41

  • 41 Bai nudals

    16 30 Отговор

    До коментар #40 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И коя е тя,тая държава козлодуйййй.

    Коментиран от #42

  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    62 13 Отговор

    До коментар #41 от "Bai nudals":

    имено вие герб доунищожавате БЪЛГАРИЯ вие и мутрите а и няма нужда да ми крещиш по клавитурата това е признак на злоба и комплексарщина герб си отива

    Коментиран от #47

  • 43 който е мислил

    89 21 Отговор
    В най-новата история на България е имало трима държавници Стамболов, Борис , и Тодор Живков , при които българският народ е бил силен , обединен , и гледащ напред във бъдещето . Всяко сравнение с тези личности изпада в несъстоятелност . За перестройката , не се знае какво е заимствал СССР от Живков , знае се само , че Живков съветва младият Горбачов да поемат по пътя на готовият и работещ китайски модел , което предизвиква люта дрязга с Горбачов , и чрез кръга Луканов-Младенов СССР сваля Живков от власт . Историята показва кой е бил прав СССР за малко да се гътне при Горбачов , и олигархичният им модел още не им дава икономическа сила , както и при нас , а Китай излетяха далеч напред , и просто нямат стигане , 80% от световните иновации , и защитени патенти в момента се реализират в Китай , това говори показателно.

    Коментиран от #48, #107

  • 44 наблюдател

    32 30 Отговор

    До коментар #32 от "Фак ти":

    до32 С голями връзки 1988 ни пуснаха на екскурзия с коли до Румъния Унгария и Чехословакия -Искахме да минем през Югославия -Не разрешаваха
  • 45 В.В.П.

    72 17 Отговор
    Дядо ти , скъпа,имаше важни стратегически за България ,проекти..АЕЦ,ВЕЦ,язовири,..заводи,и фабрики... Имаше и интелектуално израстване.Театър,опера,балет,Това са неща от бъдещето....Сега шопите си избраха един прост цар,с КИ 56.и тъй ще сия карат,на евросубсидии,заеми,и опростяване...Гледат ММА шоу,и чалга клубове...Гуямо шоу.... Всички крадат на дебело..и по родствена линия,,Не се задоволяват със гарсониера и софийско гражданство...Искат ифшори,милиони..земи,.хотели,..ААА,и да дават по 500 лв заплата ,без осигуровка...500 лв =100 лв за 1989...,,ЦАРЯ,, БЕШЕ ПАЗАЧ НА ДЕДО ТИ.....ТРАГЕДИЯ.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Bai nudals

    15 8 Отговор

    До коментар #42 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз се боря с Боко от 2001г. Къв гепи та гони козлодуйййй.

    Коментиран от #49, #52

  • 48 Историчка

    51 17 Отговор

    До коментар #43 от "който е мислил":

    За цар Борис и Тодор Живков си прав, но специално Стамболов е бил изключително корумпиран политик - виж само с колко имота е влязъл във властта и колко е придобил по време на властта, а и с опонентите си се е разправял доста жестоко!

    Коментиран от #68

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Наглост

    52 57 Отговор
    Няколко факта за Тошовото време са неоспорими: Бай Гошо беше абсолютен слуга на СССР и не само не е имал никаква инициатива, но не смееше да пръдне без тяхно съгласие и това на съветските съветници у нас. Всички без управляващата червена аристокрация живеехме бедно и нямаше гладуващи. Създадохме допотопна и енергоемка промишленост която голямата си част произвеждаше боклуци които заменяхме с други боклуци в рамките на СИВ и когато комунизмът рухна и световните пазари се отвориха никой не ни искаше стоките които се оказаха неконкурентни защото бяха основно некачествени и една малка част бяха качествени но на висока цена защото суровините за тях вече купувахме не от СИВ а от световния пазар. Институтът за култура беше напълно излишна структура в която работеха само близки до властта и то само един присъствен ден в седмицата. Скромността изисква внучката поне да замълчи защото дори и днес тя живее в заграбената от Боянчани земя с построената от Тато за нея къща и се оказва, че дори и в днешна демократична България няма сила която да върне на хората дори част от огромното дворно място. Поне да има малко срам и смирение.
  • 51 Владо

    25 36 Отговор
    Кака лъже повече от дяда !!! Ибауса у фамилията италианска !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Bai nudals

    25 13 Отговор

    До коментар #49 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти с твоите заучени фрази,ми идваш в повече. Като латерна си,плещиш все едно и също.Всеки ден и по всяка тема,дай нещо от себе се козлодуйййй.

    Коментиран от #60, #73

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    35 5 Отговор
    Аз защо знам, че точно дядо й е отказал да прави перестройка с Горбачов?

    Коментиран от #62, #71

  • 56 Друга класация

    41 13 Отговор
    Нито Стамболов, нито Цар Борис, нито Тодор Живков са колосите в българската история. Стамболов неистово се е стремял да стане български княз и е избил и унищожил много от своите другари от борбата срещу Турция. Мнението на повечето от тях е, че ако Левски беше жив то Стамболов щеше да убие и него. Прочетете само плужешките му писма до Султана. Цар Борис е абсолютен хитрец управлявал задкулисно държавата по време на почти цялото си царуване довело до поредната национална катастрофа. Турция въпреки историческата си свързаност с Германия остана неутрална а България застана на страната на губещия. Ако все още има спор за обречеността България да бъде съюзник на Германия, то няма никакви извинения за глупостта да обяви война на Англия и САЩ което доведе до разрушаването на София. За Бай Тошо няма какво да се каже защото който и да беше на негово място щеше да бъде същият - слуга на СССР.
  • 57 Гост

    48 7 Отговор
    Много полезно беше връщането на царя. Голям келепир. Още се чудим как да се отървем от горите и от резиденциите, с които сме заринати. Молим го да си ги вземе, че у нас вече всеки се ражда с наследени по три резиденция и по хиляда декара гори, и няма какво да ги правим.
  • 58 безпартиен

    28 9 Отговор
    А сега ако каже,че никога не е ползвала привилегии по време на управлението и го докаже,може и да и повярва някой!Прав е бил "великият кормчия",че власт се взема с оръжие и се задържа с писалката!Сега писалката я държат такива като нея!
  • 59 ke da

    34 16 Отговор
    45 години и сега още 30 комунистите сега пребоядисани демократи - КРАДЪТ И ЛЪЖАТ И КОМПРОМАТИ ПУСКАТ ЗА ВСЕКИ ОПОЗИЦИОНЕР! ПОСЛЕДНО НАЙ-МНОГО ЗА ХРИСТО ИВАНОВ - МРЪСНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПЛЕМЕ, ТАЯ ДА НЕ СЕ ПОКАЗВА, КАКТО И ОНЯ КИРО БРЕЙКА И ПАСКОВ И ПОДОБНИ В ТУБАТА!

    Коментиран от #61

  • 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 9 Отговор

    До коментар #53 от "Bai nudals":

    ето пак крещиш каква латерна ти крещиш по клавитурата кактошефе търсят те по мобифона шефъ отговаря ъ ъ ъ и какво вие господине не разбрахте ли защото мутрите тормозят ХОРАТА добра мутра няма а герб си отивате и къде ще отиде вашия БОЙКО та господине никой не е и не може да избяга от съдбата си
  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 10 Отговор

    До коментар #59 от "ke da":

    извинете но КИРО брейка говори ИСТИНИ който болят

    Коментиран от #77

  • 62 ke da

    18 10 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    ДА ТАКА Е, НО ВСЕКИ ДРУГ КОМУНИСТ НА НЕГОВО МЯСТО ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ СЪЩОТО В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО СЕ НАКЪРНЯВАХА МНОГО ИНТЕРЕСИ НА ЦЯЛАТА УПРАВЛЯВАЩА ВЪРХУШКА И КОМУНИСТИЧЕСКА АДМИНИСТРАЦИЯ - ТОЗИ ФАКТ ПРАВЕШЕ РЕФОРМИТЕ/ПЕРЕСТРОЙКАТА/ НЕЖЕЛАНА В БЪЛГАРИЯ! ТАКА И ДО СЕГА ИСТИНСКИ РЕФОРМИ СА НЕВЕРОЯТНО ТРУДНИ, ЗАРАДИ СТРАХЛИВИЯ КРАДЛИВ И РОБСКИ НАРОД!
  • 63 Хаджиментов

    40 27 Отговор
    Каква е целта на подобни интервюта?!?!
    Реабилитация на Живков? Събуждане на носталгия по социализЪма?
    Заблуда на младите, които не знаят истината за онова време?!?!
    За купоните, лагерите, интернирането, цензурата, жителството, затвора, наречен НРБ?!!?
    Било сигурно и имало сигурен хляб и покрив. И сега ги има в затвора, но защо никой не иска да ходи там?!?!?!

    Коментиран от #108, #115

  • 64 Истината

    20 23 Отговор
    Браво Хаджиментов! По-верен и синтезиран коментар отдавна не се беше появявал.

    Коментиран от #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 патриот

    26 27 Отговор
    Правешката Кифла плещи ала дядо си и е по-зле и от Банкянската Тиква.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ЛЛЛ

    12 7 Отговор

    До коментар #48 от "Историчка":

    А защо се забравя Георги Димитров и Стамболийски?

    Коментиран от #78

  • 69 ЛЛЛ

    6 1 Отговор

    До коментар #64 от "Истината":

    Страшно е...
  • 70 Хахаха

    28 6 Отговор
    След думите ,,През 1983 г., когато Горбачов идва на власт, те се срещат в Москва, след което дядо ми му изпраща писмо"....... преключих с четенето....
    Горбачев е управлявал СССР от 1985 г.
    Излагация.

    Коментиран от #109

  • 71 Пенсионер

    31 11 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Не само е отказал да прави перестройка с Горбачов, но дори се е "снишил" по негови признания, така че внучката му да не си съчинява измислици. Да каже истината за ролята му на агент-провокатор на Гешев, когато предаде другарите си от Софийската партийна организация през 1934г. През последните 25-30 години станаха известни редица документи, които недвусмислено потвърждават, че ТЖ е бил подозрителен, мнителен и злопаметен човек, който с крайни средства е отстранявал неудобните му политици, заставали на пътя му към едноличната власт. Бил е безпощаден и коварен човек като днешният ни управник от Банкя и внучката му няма да успее да измие неготе изцапани ръце.

    Коментиран от #95

  • 72 5555

    30 17 Отговор
    Тошовото време, беше добро, за крадливите партийци, които пак управляват и сега крадат още по лакомо!!!
  • 73 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор

    До коментар #53 от "Bai nudals":

    оставка наппгерб у нас мафията си има ДЪРЖАВА
  • 74 Истината

    31 25 Отговор

    До коментар #5 от "Само":

    Тази жена, не е на себе си, един селки ,комунистически Диктатор ,
    като Тодор Живков, при това тъп, до безбожие, добре, че бяха Петър Младенов ,който убиха от завист а Станко Тодоров , и Пенчо Кубадински , оправяха далаверите на България в момент, в който бяхме, държава трафикант ,на наркотици и тероризъм.
    Комунизма, беше за една група софиянци, най-златния век на България.
    И сега, тези престъпници ни управляват.

    Коментиран от #101

  • 75 Истината

    29 27 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Ако си бил в изпълкомите на простотията , наречена комунизъм ,
    си без акъл ,и без сърце.
    Бил си беден тъп селянин ,и като дойдоха Руснаците , взехте на хората земята , парите, събствеността и свободата.
    За да се наядете с чуждата пита, защото собствена никога не сте могли да замесите.
    Изкарахте 60 години диктатура с парите на моите дядовци и лъщисахте , от всякъде , но едно усвоихте как се краде от държавата и сега сте, същите червеи.
    Направихте ги луди и най-умните и можещи, избихте, като кучета ,

    Коментиран от #91

  • 76 Свободен

    14 20 Отговор
    Да СССР ще открадне тази идея от един Циганин
  • 77 Bai nudals

    3 14 Отговор

    До коментар #61 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Боли ма ... кво говори брейка козлодуйййдуйййдуййй.

    Коментиран от #81

  • 78 Интереси

    10 9 Отговор

    До коментар #68 от "ЛЛЛ":

    Защото Стамболийски е агент на Антантата , и е бунтувал войниците пред лицето на врага , но вместо да получи куршум , за което , страхливият политически елит го хвърля в затвора , с идеята , че един ден може да им е полезен жив , както и става. Пред загубата от първата световна война , и очертаващото ново национално бедствие , опиканият от страх управляващ елит го вади от затвора , праща го при своите доскощни приятелчета с идеята да измоли най- малкото наказание от тях . Когато ролята на Стамболийски се изчерпва , следва преврат и мъчителна екзекуция . Разликата между Стамболийски и тримата изброени , е в това , че тези тримата са работели само и единствено за България , и как тя да добрува.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 4 Отговор

    До коментар #79 от "Bai nudals":

    оставка мутри герб

    Коментиран от #84

  • 81 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 3 Отговор

    До коментар #77 от "Bai nudals":

    за теб герберче важи поговорката ХОРАТА па дрехите посрещат по ум изпращат а ти нямаш умствения капаситет х на КИРО брейка

    Коментиран от #88

  • 82 Свидел на простите дела на Живков

    23 22 Отговор
    Бай Тошо беше прост и умря прост не го правете посмъртно гений! Не сме го забравили с простите му изказвания оскъден беден речник без харизва! А ти като негова внучка да си благодарна ме те сме те затворили защото там ти е мястото! Така че млъквай завинаги!
  • 83 Режимът на дядо Ви

    29 7 Отговор
    си спомням с добро. А тези, които най-много се възползваха от това управление, сега са най-яростни критици на Тодор Живков. По нашите ширини е така.
  • 84 💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰🚬

    5 19 Отговор

    До коментар #80 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А ти от партията на другаркато Нинова леки! Непрекъснато величаеш престъпният прост президент Радев разединител на нацията и предател на българите и лакей на Путин! Избирай Козлодуй или си за ГЕРБ или повече не пиши групости да продажника Радев!😂😂😂😂💰💰💰😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #87

  • 85 Дизайнерка

    9 14 Отговор
    А бе а вън от България ! Датвор за теб и то тъмничен и за децата ти!
  • 86 ЛЛЛ

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Много си прав
  • 87 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 6 Отговор

    До коментар #84 от "💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰🚬":

    какви групости нито съм за НИНОВА НИТО за никой но ти не разбра ли малкия защото политика не върти мотика а кой създаде мутрите а вие герб сте олигаро капиталисти кожодери
  • 88 Bai nudals

    2 7 Отговор

    До коментар #81 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    УууууМммммАааааа ха.

    Коментиран от #92, #94

  • 89 дърта комуняга

    13 6 Отговор
    дъртия беше експерт по шпионирането и доносничеството ......
  • 90 ПЕНКО

    14 5 Отговор
    ТОЧНО В 1965 Г. БАЩА МИ АНГЕЛ БОЯНОВ ИЗПРАТИ ПИСМО ДО ЖИВКОВОТО ЦК - ТВЪРДЕЙКИ ,ЧЕ БЕЗ ЛИЧНА АНГАЖИРАНОСТ КЪМ РЕЗУЛТАТА ОТ ТРУДА СИ- РАБОТНИЦИТЕ ГУБЯТ ИНТЕРЕС ...И ТОЧНО ЖИВКОВИСТИТЕ НЕ ВЪРНАХА ОТГОВОР !!! А КИТАЙ НАПРАВИ ТОЧНО ТОВА , КОЕТО ТВЪРДЕШЕ БАЩА МИ !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #102

  • 91 КОТарАК

    9 3 Отговор

    До коментар #75 от "Истината":

    Бойко , ти ли си?
  • 92 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор

    До коментар #88 от "Bai nudals":

    невъзпитан злобен подигравчия присмиваш се ще ти се връща и ма БОГ

    Коментиран от #99

  • 93 гоям кеф

    17 12 Отговор
    И за тази харантутница сме работили за без пари. Защо изобщо я показвате
  • 94 АНОНИМЕН

    6 3 Отговор

    До коментар #88 от "Bai nudals":

    ти си престъпник👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👮‍♂️👍👍👍👍 мя стоти е в ЦСЗ

    Коментиран от #98, #100

  • 95 Въпреки

    21 9 Отговор

    До коментар #71 от "Пенсионер":

    Бай Тошо е мекерето на Гешев в комунистическата партия до 09.09.1944г. Бил нелегален,ама полицията въобще не го търсила....!!! След 1944г. е на управление от британците. Тошо като върл "болшевик" подписа за смъртта на Трайчо Костов и в стъпкването на Вълко Червенков. И накрая през 1989г. с цялата си гьонсуратщина ще ми вика,че социализмът бил едно недоносче! Че нали точно Тошо и чавдарците цели 35 години менажираха българския социализъм? Голямото инфраструктурно строителство - язовири,напоителни системи,жп линии,шосета,училища,болници,заводи,центърът на София бяха построени или започнати при Червенков и Антон Югов. И мините и тецовете в Марица-изток бяха построени по Червенково и Югово време,а това е най-големият промишлен комплекс на България. Тоша го помним с това ,че превърна печелившите ТКЗС в губещи АПК и ПАК.Помним го с ямите за пари Кремиковци и Червена могила. А знете ли кой е ковчежникът на фамилията? Ами това е братът на бай Тошо - Георги,касиер на свръхтаен щат в Берн. 99% от българите не знаят ,че Тоша е имал брат. Каквото хубаво от социализма имаше в България не беше благодарение,а въпреки бай Тошо. Цялата фамилия са гьонсурати и хищници като Кобургите.То и затова Тошо ухажваше Симеончо далеч преди 1989г. Боко Тиквата взе най-лошото и от двете фамилии.

    Коментиран от #212

  • 96 Стефан

    21 13 Отговор
    Жени дядо ти беше прост селянин от Правец без НИКАКВО образование, той нямаше акъл как да смени една система с друга, даже негов е лафа за перестройката на Горбачов - ние ще се снишим и ще изчакаме да отмине бурята и тогава ще видим какво ще правим, така можеш да излъжеш някой пъпчив и надрусал се мухльо, но ние дето сме над 60 години ги знаем нещата, така че не се напъвай и се опитвай да издигаш в култ този ДОНОСНИК на Гешев.

    Коментиран от #112

  • 97 Бамбука

    24 2 Отговор
    За жалост не внучката, а бодигарда стана министър председател. Ирония на съдбата за българския народ.
  • 98 Bai nudals

    5 3 Отговор

    До коментар #94 от "АНОНИМЕН":

    Внимавай,кво пожелаваш...
  • 99 Bai nudals

    4 3 Отговор

    До коментар #92 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти пък и кълнеш а,е да ти се връща.
  • 100 Bai nudals

    6 2 Отговор

    До коментар #94 от "АНОНИМЕН":

    А Козлодуйййй ти си анонимния познах те,мушморок.
  • 101 Нинка.

    5 4 Отговор

    До коментар #74 от "Истината":

    Ейй,селски,,ти четеш ли ,което си написал???Какви трафици и ,,,тероризъм,,,...Мърляч..
  • 102 Нинка.

    5 2 Отговор

    До коментар #90 от "ПЕНКО":

    Интересно е ,,за Китай,,..и за поощрението. ..Ти, в Китай ,ли израсна???..
  • 103 ТЪПАЧКА

    16 9 Отговор
    ЖИВКОВ БЕШЕ С МНОГО ИДЕИ ЗАЩОТО БЕШЕ СВИНАР ! АМА ДА ОТКРАДНАТ ОТ НЕГО Е СМЕШНО , ЯВНО Е ОТКАЧИЛА И ТАЯ КРАДЛА ТЪПА !
  • 104 ЛУДНИЦА

    16 3 Отговор
    КАКВИ ИДИОТИ , КАКВИ ПРОСТАЦИ НИ УПРАВЛЯВАХА И НИ УПРАВЛЯВАТ И СЕГА , ДА МИ ГО РАЗКАЗВАТ НЯМА ДА ГО ПОВЯРВАМ , НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ ! ПЪЛНИ ИДИОТИ !
  • 105 Айде бе

    21 12 Отговор

    До коментар #11 от "При този Чаушеско":

    КЪДЕ си ходил по два пъти годишно на почивка? Годишната отпуска беше 14- 20 дни, имаше няколко зимни курорта, сметни какво прави това за 9 милионно население! Имаше разни доволници на служба в БКП, Комсомола, профсъюзите, армията и милицията, за останалите беше щуро боричкане за карти за почивка в станция, а по курортите хотелите бяха заети от туризма . Доста масово се ходеше на почивка в частни квартири, което не беше евтино, а прехраната беше проблем с малкия брой ресторанти . Бързо забравихте явлението " няма места", хем аз съм от София и тук беше така .А Евгения да не ни пробутва легенди за дЕдо си- беше сричащ на диалект неграмотник. Мазнеше се на руснаците и дрънкаше небивалици за зрелия социализъм! 90-те години публикуваха гимназиалната му диплома- тройки отгоре- до долу.
  • 106 Айде бе

    17 9 Отговор

    До коментар #21 от "234":

    Че кой пуска затворниците да просят? Нещо за софийското жителство да помниш? Че се пращаха в лагер "нетрудови те елементи"?
  • 107 И аз да кажа

    15 5 Отговор

    До коментар #43 от "който е мислил":

    Мълчи, бе! Кой е бил единен- аз и доносника, писал че не вярвам в идеите на комунизЪма, та да не ме пускат извън България? Селяните със сините манти и гумените галошки и комунистическите бонзи, вяло махащи от мавзолея? Интелигентните образовани учени от професорски семейства, пожизнени асистенти, тъпкани от слагачи и неграмотници, помазани за професори, на които правят експерименти и пишат трудовете? Неграмотните алчни каскетаджии- класата хегемон и наплашените "бивши" , на които взеха парите и имотите и не допускаха децата им до учение? Кой бил единен? Като сме били тъй единни, защо комунягите все се бореха с врагове и ги наказваха?
  • 108 Информиран!!!

    17 10 Отговор

    До коментар #63 от "Хаджиментов":

    Хаджиментов! С тебе се познаваме много добре. Ако наричаш НРБългария затвор, то сегашното трябва да е крематориум. Знаеш ли че това си е чиста форма на геноцид сегашното. И то без да са необходими лагери или купони или каквото и друго да било. Замислил ли си се как така от 9 милиона, станахме 6. От това по - красноречиво доказателство няма. Ако НРБ може да се сравнява с затвор, то по - скоро е бил санаториум в който здравето на човека е достъпен приоритет за всеки гражданин. Не заблуждавай ти младите! Те достатъчно са заблудени от сегашната горчива действителност.
    И още нещо. Не се опитвай отново да спориш с мен! Няма да ти дам и най - малък шанс да надделееш. България не е страна само на една малка просперираща част от народа, за сметка на останалата която изнемогва в момента.

    Коментиран от #171

  • 109 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хахаха":

    Като гледам си "прЕключил" с четенето още в малките класове

    Коментиран от #118

  • 110 James

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "ноу комент":

    Ти мислиш, че зад Капиталът стои някакъв голям гений ли?

    Коментиран от #132

  • 111 * *

    4 2 Отговор
    Смешница.
  • 112 Информиран!!!

    14 4 Отговор

    До коментар #96 от "Стефан":

    Стефко! Ти може да си на 60 години, но разсъждаваш като на 6. Тодор Живков не е имал идея как да смени една система с друга. Това е верно. Но и Горбачов и той не е имал такава идея в главата си. Перестройката е по - скоро проект на спонтанна реорганизация на Социализма. В самото си начало тя не е целяла преход към Капитализъм, а само структурни промени за по - добра конкуренция в областта на икономиката. Но в последствие нещата придобиват неочакван обрат даже и за Горбачов.
    А що се отнася до Т. Живков - той прозрява по - отрано (преди промените през 1985), че трябва да бъдем по - отворени към Запада, ако искаме да му противостоим по - успешно. Това което по - късно реализира Китай.

    Коментиран от #133

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 гост

    3 3 Отговор
    Патко оди на психолог спешно ти е нужен верваи ми
  • 115 ИСТИНАТА!

    1 5 Отговор

    До коментар #63 от "Хаджиментов":

    БРАВО!
  • 116 Ппппп

    14 1 Отговор
    При всеки строй има различни плюсове и минуси няма пълно щастие! Лошото е че при нас много пъти теглим късата клечка. Другото е безмерната алчност. Много се краде, а човек не разбира че парите не купуват щастие, а само ти помагат да живееш по добре. Много малко хора владеят големи капитали което също е проблем. Богатите си изкривяват мисленето и се отнасят към подчинените си като към роби.
  • 117 Хахахахха

    7 3 Отговор
    Ххахахахахахахахаххахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах. Само прочетох заглавието.Хахахахаххахахахахахахха
  • 118 Хахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #109 от "Гост":

    Не съм учил български език в малките класове.
    Търсенето на грешки - последного пристанище на интелектуалния импотент, не способен да противостои с весоми аргументи.

    Коментиран от #173

  • 119 Циганка

    6 1 Отговор
    Съвсем изплискахте легена .
  • 120 йокин

    8 4 Отговор
    Скоро,писахте,че тошо,по-цял ден,игра табла,а ся ВЕЛИК мислител.Прост чобанин.

    Коментиран от #124

  • 121 ГОШКО СЛИВКОВ

    9 4 Отговор
    ХУБАВО, ЧЕ БРЕЖНИВ ВИ ЗАХРАНВАШЕ ТЕЖКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ С РУДИ, ВЪГЛЕЩА, ГАЗ И НЕФТ ,ЧЕ ЩЯХТЕ ДА ИМАТЕ ИКОНОМИКА КОЛКОТО ИМАТЕ СЕГА КАТО СТЕ С ХАМЕРИКА И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!!???
    КВА Я СЛУШАТЕ ТАЯ П..............НА!!!???

    Коментиран от #130, #131

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Актиии

    3 2 Отговор
    Евреичета мрусни
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Наследствена правешка наглост

    5 4 Отговор
    Хаха. Сесерето крадеше усилено, но чак пък толкова да са опрели до правешкия гений...
  • 130 До русолизач 212

    7 7 Отговор

    До коментар #121 от "ГОШКО СЛИВКОВ":

    И до днес флеkса в Русия се нарича болгарка. Същият флекс се произвеждаше по лиценз на АЕГ за долари. Продаваше се за рубли. Ние бяхме задлъжняли в долари повече при правешкия гений от сега. Толкова кой кого хранил.
    Когато ни трябваха кораби за Варна Иличовск "великия СССР" не можа да ги построи. Построи ги дребната Норвегия.
  • 131 До сливата Гошко

    3 5 Отговор

    До коментар #121 от "ГОШКО СЛИВКОВ":

    Подходящо име си си сложил. Западът ни даде например по-високи заплати от тези на руснаците с всичките им милиарди долари, които взимат от нефт и газ.
    Нали знаеш на какво се вика слива. Това си ти, че и непоръбена
  • 132 Феликс Дж

    3 4 Отговор

    До коментар #110 от "James":

    Чета новините днес и се възхищавам на гения им - Маркс (дал богатството си за оръжие през революцита в 1848, Енгелс, Ленин, Бухарин, Сталин). До 53 година е оцелял тошо от Правец и после дойде неговото време - времето на ренегатите, антигениите, лапачите.

    Коментиран от #135

  • 133 Стефан

    6 8 Отговор

    До коментар #112 от "Информиран!!!":

    Само се виж, как може в държавна икономика да има конкуренция, нали тези които фалират и трупат загуби ще е на гърба на държавата, нали това искаме да избегнем - загубите, не може работа за 3 човека да я вършат 10 защото при комунизма нямало безработица, а Китай не ми ги давай за пример защото многото заводи, фабрики и фирми водят до невиждано замърсяване, а политическата им система е всичко друго но не и демократична - една партия, един лидер, една истина, напомня ли ти нещо - Сталин, Хитлер, Пол Пот и една сюрия боклуци.

    Коментиран от #134

  • 134 Информиран!!!

    9 1 Отговор

    До коментар #133 от "Стефан":

    В една държава, без значение социалистическа или капиталистическа , винаги има губещи сектори. Особено ако са държавни. Ярък пример за това са железниците. Те почти навсякъде по цял свят са губещи и са на дотации. Да не ти казвам и за други отрасли. И какво от това че някои отрасли са губещи? Тук трябва да се погледне откъм моралната страна на въпроса. Дали обществото има нужда от развитието на определени дейности. Дали е не само икономически целесъобразно, но и екологически чисто и е трамплин за по - нататъшното развитие на човечеството - дали културно, морално или духовно израстване. Не всичко е пари на този свят. Икономиката трябва да бъде в служба на човека а не обратно както е в момента - повечето хора да бъдат използвани и ограбвани чрез нея. Тя (икономиката) трябва да подобрява благосъстоянието и комфорта на живот не само като единици произведена продукция, но преди всичко и като усещане, като увереност в утрешния ден и грижи за всички граждани. А не да изправя хората пред безизходица за сметка на големите корпоративни интереси. А сега да се върнем на конкуренцията. Тук бе акцентувано на подобряване на конкуренцията в международен план. Ясно е че предприятията не се конкурираха остро и безмилостно във вътрешно - държавнически аспект. Все пак не живеехме в условията на суровия безмилостен капитализъм. Което предприятие не се справяше добре за определен период от време, биваше подпомагано от държавата. Имаше и хуманен фактор във вземането на решения,

    Коментиран от #136, #138

  • 135 Европеец

    5 0 Отговор

    До коментар #132 от "Феликс Дж":

    Сигурен ли си, че можеш да четеш. Ако е така чети нещо повече от Фейсбук. Там са същите неграмотници като тебе. Няма какво да научиш. Впрочем богат е бил Енгелс, не Маркс.

    Коментиран от #161

  • 136 Не си толкова информиран

    4 2 Отговор

    До коментар #134 от "Информиран!!!":

    Най са опасни "информираните", дето са чули недочули, разбрали недоразбрали. Железниците не са по целия свят губещи. Русия не е целия свят. Има дейности, които държавата трябва да дотира, като образованието например. Това не значи, че те са губещи. Там само печалбата не идва веднага, не може да се индивидуализира. Това не значи, че като цяло обществото не печели.

    Коментиран от #137

  • 137 Информиран!!!

    5 0 Отговор

    До коментар #136 от "Не си толкова информиран":

    Виж какво ще ти кажа. И на запад също са губещи. Вземи малко прочети и пак можем да говорим. А останалото което пишеш - направо ми взе думите от устата. И не само образованието. В науката например - Има научни открития които могат да реализират ползи едва след 100 и повече години например. И не само науката а и ред други неща.

    Коментиран от #139, #162

  • 138 И аз да кажа

    7 7 Отговор

    До коментар #134 от "Информиран!!!":

    Каканижеш ги като полит- просветител. За сведение на младите, имаше такъв предмет "политпросвета", който лъжеше как за 10 години ще настигнем и задминем развитите западни държави!😉😃🤣 и как живеем в най- хуманния и справедлив строй, към който се стремят всички живи същества!😂😃😃 . С три думи: соцът беше безнадеждно грозен, тъжен, изостанал и несправедлив и икономиката му също!
  • 139 Ясно колко си информиран.

    3 6 Отговор

    До коментар #137 от "Информиран!!!":

    Ха ха ха . От такива информирани като теб се спихна сесерето. В САЩ едни от най-богатите фамилии владеят железниците. Там тяма държавни железници и щом функционират значи печелят. Дори в социална Германия всяка година ДВ печели милиарди. А там концернът е държавен. Както казах целият свят не е Русия.

    Коментиран от #143

  • 140 Информиран!!!

    8 2 Отговор
    Не е за 10 а за 100 години. Нещо не си запомнил. Става въпрос за това което е построено там. А то не е построено от вчера а от столетия насам. Нали не очакваш да стане за 10 години. Това там е влачено и заграбвано от целия свят от империите на запада, които са имали колонии по цял свят. А и да не е като там, какво от това. Важно е никой да не умира от глад и да няма хора без покрив над главата. Когото има бездомници, не можем да говорим за справедлив живот. Когато има безброй осакатени съдби. Я излез и се разходи малко около контейнерите да видиш другата реалност.
    А иначе аз не познавам по - скучна и несправедлива действителност от тази в момента. През Соца поне бе весело и ставаше купон навсякъде и то с участието на всички хора без изключение. А не като сега - богатите да пируват а бедните да не знаят как да свържат двата края.

    Коментиран от #142

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Като си информиран

    1 7 Отговор

    До коментар #140 от "Информиран!!!":

    Знаеш ли какво е функционално неграмотен? Какви 10 какви 100 години? Кой е казвал такова нещо. Ставаше дума за губещи железници. Губещи са в Рукия, не в САЩ и не в Германия. И не защото са боли колонидатори, а защото са грамотни. Няма какво да намесваш и гладувашите. И в Русия гладуват, а тя кога е била колония? Точно обратното колонизатор е. Какви дивотии бъкат из главата ти

    Коментиран от #144, #146

  • 143 Информиран!!!

    7 3 Отговор

    До коментар #139 от "Ясно колко си информиран.":

    Чакай бе готин. САЩ да не са цяла Америка? Виж и другите капиталистически държави в Южна и Централна Америка. А Германия да не е цяла Европа? Виж железниците на Франция, Италия и Гърция какви огромни дългове имат в милиарди. Някой да е поискал да ги закрива? Я виж и другите бивши соц страни и понастоящем капиталистически. Нашата България да не е Германия или САЩ? Нас трябва да ни сравняваш със страните от Латинска Америка. Нашите железници в момента знаеш ли в какво плачевно състояние са?
  • 144 Информиран!!!

    4 1 Отговор

    До коментар #142 от "Като си информиран":

    Ти пък къде кукуригаш? Това за 10 и 100 не е предназначено за теб а за коментар 138.
  • 145 Кенеди

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "ЛЛЛ":

    ГЕРБ Е БАЗА НА ФАШИСТИТЕ ОТ БКП И ДС. ПРИ СОЦА СЕ ГЛЕДАШЕ ДА ИМА НАСЕЛЕНИЕ, 9 МЛ. БЪЛГАРИ . СЕГА ОСТАНАХМЕ 5 МЛ С ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ
  • 146 Информиран!!!

    10 2 Отговор

    До коментар #142 от "Като си информиран":

    С мен ти не можеш да спориш. Можеби не знаеш, но на мен образованието ми е инженер железопътна техника. Специалност проектиране на вагони. И аз мога да ти кажа че през соца пътуваха безброй и безкрайни влакови композиции - товарни и пъгнически. Това говори за работеща икономика. Като застанеш от единия край на влака, другия не се вижда. Гарите пълни с чакащи пътници. А сега какво е замряло навсякъде. Сляп ли си?

    Коментиран от #147

  • 147 Ангел

    3 7 Отговор

    До коментар #146 от "Информиран!!!":

    Това е най лошото работеща икономика и накрая Луканов обяви мораториум по плащанията ни по външния дълг, това означава ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА, от такива работещи икономики да те е страх.

    Коментиран от #148, #151

  • 148 Информиран!!!

    4 2 Отговор

    До коментар #147 от "Ангел":

    Абе Ангел! Ти още ли не си разбрал че изкуствено фалираха и разграбиха държавата? Сега като е цветуща икономиката, защо нямаме почти никакво производство? Фактите сами по себе си говорят. Отиди в Германия и виж колко и какви влакове се движат и какво превозват.
    И ги сравни с нашите влакове в момента. Няма място за сравнение.

    Коментиран от #185

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 vasik atanasova

    8 6 Отговор
    Тодор Живков е най ГОЛЕМИЯ ПОЛИТИК !!!
  • 151 Остап Бендер

    7 2 Отговор

    До коментар #147 от "Ангел":

    Отдавна,преди да почине,големият български,на световно ниво разузнавач Александров обяви,кога и къде Луканов е бил завербуван за американски агент( в Париж,в апартамента на леля му).Това,че не знаеш този факт,не те оправдава да пишеш глупости.
  • 152 Остап Бендер

    11 3 Отговор
    Като сме били фалирала икономика,как бяхме на 28-мо място по развитие в света по данни на ООН.Как на олипиадата в Сеул бяхме на 4-то място по точки и на 6-то място по медали в света,даже пред Англия и Франция.А след това кой унищожи едрото селско стопанство,6200 завода,армията,строителните войски,почивното дело( почти безплатно),напълно безплатното здравеопазване и образование?

    Коментиран от #177

  • 153 обективен

    10 7 Отговор
    тодор живков е най-добрия и най-истинския български политик грешката му беше че допусна некадърниците около него да му направят десетоноемврийския преврат
  • 154 100

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "При този Чаушеско":

    Забрави ти вдички да са ходили по 2 пъти на почивка. Имаше много хора, дето бяха ходили само 5-6 пъти на море през живота си. И щакво имаха българите - по една панелка и по една мизерна заплата. За кола се чакаше сума години. Имаше много голям дефицит. Елементарни стоки като тоалетна хартия и банани бяха дефицитни. Хората се страхуваха от службите и трудно ги пускаха в чужбина. Комунягите дори 1 магистрала не можаха да завършат.
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Васил Левски

    9 8 Отговор
    Т Живков е национален предател който даваше България на СССР за съветска република Позор
  • 157 И при Живков и 30 год след това е зле

    7 1 Отговор
    Народа Български!! И тогава и сега Държавата е управляват Прости Граванаци, и тогава имаше Крадци на едро, и сега се краде много,!! Нито Тогава е било ОК, Нито сега е Ок!!! Народа Тегли!!!
  • 158 Червени боклуци

    7 4 Отговор
    Трябваше да ви изселят цялата фамилия в Сибир
  • 159 Еднс

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Жени Живкова, Скрийсе и не се показвай!!":

    Тая наговори толкова глупости и неверни неща, че имам чувството, че всичко това не се отнася за България. Хората пътували в чужбина - глупости на търкалета. За една командировка до ГФР и Норвегия такова ходене по мъките беше, че не ми се иска да се връщам в спомените си. Имало износ - конфекция, която я купувахме просто защото трябваше нещо да облечем и тоя буклук го изнасяхме само за великия съветски съюз. Ако не си член на БКП намирането на работа беше проблематични и какви ли още щуротии имаше по онова време.Въпросната Жени е толкова далеч от реалността, че по-добре да си гледа парцалките, които произвежда и да не дава оценка как сме живели по времето на дядо й.

    Коментиран от #178

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Роко

    5 0 Отговор

    До коментар #135 от "Европеец":

    И Маркс покрай него нали му е бил любовница.
  • 162 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #137 от "Информиран!!!":

    Приятелю от наука се печели ама адски много вярно иска и адски много инвестиции американците го разбраха преди около 100 години и започнаха да инвестират в наука (това е причината да са световен лидер и американските ценни книжа да са най - търсени дори от разпенени от антиамерикански риторика диктаторчета). Китай преди 40 години също го схвана и започна да инвестира в наука (благодарение на което в момента са втора икономическа сила в света). 90% от научните центрове в света се самоиздържат и не чакат държавни субсидии. Та тези научни центрове (университети) са основата на образованието което е адски печелившо (създаваш бъдещи кадри за себе си инвестирайки печалбата от откритията си)

    Коментиран от #166, #204

  • 163 ГУНДИ

    5 3 Отговор
    ПРАВЕШКИ РИМЛЯНИ МЕЧКАДАРИ
  • 164 Пенсионерка цял живот

    3 1 Отговор
    И модата и такава,,погалени,,от съдбата,но не щастливи,дядо и сам не е вземал идеи,за образованието е права...!
  • 165 А бе всички

    6 2 Отговор
    помним колко "умен" беше Тошко Галошко. Един дол дренки с Тиквата.
    А унуката му да не ни разправв врели- некипели, а да си спомни как ЦЕЛИ 2 /ДВА/ ПЪТИ, правешкият свинар ни ПРЕДЛОЖИ НА МУЖИЦИТЕ!!!
  • 166 Информиран!!!

    1 2 Отговор

    До коментар #162 от "Роко":

    Тук не ставаше въпрос, дали от науката се печели най - много или най - малко. А дали веднага или след време или изобщо никога. Зависи в какъв проект се инвестира и кога може да се реализират печалби. Сам разбираш, че всички страни не могат да бъдат като Щатите и да наливат пари без ограничения. Дори и в Щатите, какъв е процента от хората, които се облагодетелстват истински от тези научни открития? И там (в Щатите) има доста народ тънещ в мизерия, дето ще види ползата от науката само през крив макарон. Аз за това говоря. Затова че някои хора в системата на Копитализма стават никому ненужни в обществото. Тогава каква е ползата че науката се развивала, когато нейните плодове не са достояние за всеки?
  • 167 Женичка, Женичка

    7 3 Отговор
    И ти се взимаш на сериозно.Кой можеше да пътува свободно?! Само ти и дечицата на дедовата ти хунта,които сега продължават да искат да смучат. Фалирахте банки и предприятия, изнесохте парата, докато беше купонната система.
    После ги вкарахте обратно в кашони и си ги раздадохте. Вие винаги ще бъдете богати и образовани на гърба на българските работници .Затова всички сте се накупчили около Секвоя, една клика сте си
  • 168 Роко

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "историчката":

    Ох милата ми историчка и ти четеш историята като дявола евангелието. На Сталин още от 1940 година му е детската мечта да лапне България (не че му е притрябвала но е на пътя за Босфора, пък и като всеки руски управник неистовото мрази българите що да не ги накаже затова че не са послушни роби)
  • 169 Истината е, че ни управляват

    8 0 Отговор
    Прости , алчни и НЕКОМПЕТЕНТНИ подчовеци, от Батемберг насам.
    Това е умишлено съчинено да се занимава всеки с каквото не му е работа, образование и да ръси мозък.
    Тази дама е за лустрация и пандиз, както и всички останали подлоги...
  • 170 Лустрация

    6 0 Отговор
    И пандиз.
  • 171 Хаджиментов

    7 2 Отговор

    До коментар #108 от "Информиран!!!":

    Не ми се влиза в глупави спорове. Ще кажа само няколко неща:
    1. Ако границите по време на соца бяха отворени, а не се стреляше на месо по тях, тогава НРБ сигурно щеше да е 5 милиона.
    2. Тогава времето беше добро за хората без амбиции, без добро образование и тези с преклонени главици и целуващите обувките на комунистите.
    3. Ако здравната система беше толкова добра, защо всички номенклатурчици от онова време се лекуваха все на Запад?
    4. Колко добър може да е един лекар, който взима по-малко пари от едни милиционер или един ватман и който няма достъп до нищо ново в медицината?
    Запитал ли си се защо вече 30г сме на дъното? Аз ще ти кажа:
    - защото комунистите избиха интелигенцията след 9.9.1944 и не позволиха създаването на нова такава. Висшистите и истинските интелигенти бяха подтискани, ниско платени и преследвани и бяха толерирани псевдоинтелигенти с рабфак и придворни такива възхваляващи правешкия простак и партията. Е, те взеха властта и правиха законите и икономиката и резултатите са плачевни. Ще трябва да минат поколения докато се изгради истинска нова интелигенция.
  • 172 Simvola

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "При този Чаушеско":

    До Чаушеско
    Това за затворите нещо не си в час. Направи справка за сина на Фатик колко време е лежал в затвора за прегазените с над 120 км. Три момичета между Бъкстон и Овче купел през 70 десете години Били са погребани в затворени ковчези. Справка 0 години
  • 173 Айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Хахаха":

    Не, намирането на грешки е за да покаже на умника, че трябва първо да се образова, преди да ни занимава с визиите си или че не се доверяваме на човек, който не е забелязал правилата на езика. За "весомите" ти аргументи- моля развявай ги у вас!
  • 174 Информиран!!!

    2 3 Отговор
    Мили мой! Сега ще ти дам подобаващ отговор на всички твои точки: - по отношение на 1. - Това което навремето сме си мислели за Запада, се оказа една не дотам розова реалност. Границите бяха нужни за да може да бъдат предпазени нашите граждани от тази фалшива реалност. Обикновенния човечец излизайки за кратко на запад, няма да може да си обясни веднага, как са издигнати пирамидите на достолепието. Той погрешно ще си помисли, че всички там живеят охолно и безгрижно. Това далеч не е така. Но ни трябваха десетки години за да го разберем. По отношение на 2. - това категорично не е верно. Тогава времето беше добро за абсолютно всички - и с амбиции, и без амбиции, и с образование и без образование. Нямаше значение кой си и какъв си. Работа за всеки, реализация за всеки. Безработни и бездействащи хора нямаше. По отношение на 3. - за нашите условия здравната система беше повече от добра. В 95 % от случаите, на болните можеше да се помогне адекватно. При по - нестандартни случаи, някои големци прибягваха до лечение в чужбина. Но и на Запад такива лечения не би могъл да си позволи всеки простосмъртен гражданин живеещ там. По отношение на 4. - Ако е избита някаква интелигенция, то е било когато комунистите вземат властта и то ако е била буржоазна и с определена вина в събитията около Вт. Св. Война. Добре де. От тогава до сега, толкова ли не се народи интелигенция? Изминаха 75 години от тогава. Защо се опитваш да търсиш под вола теле? Проблема в България не е бил в ин
  • 175 Информиран!!!

    1 6 Отговор
    Проблема в България не е бил в интелигенцията. Това не е Русия, където наистина е имало масови чистки на интелектуалци. При нас имаше много интелектуалци, учени и архитекти родени и израсли през първата половина на 20 век и намерили добра реализация и изява през втората половина на века.
  • 176 Айде бе

    8 2 Отговор
    Нещо си сънувал- купон беше соцът за шепа доволници, останалите не смеехме да кажем виц или да се засмеем на нещо иронично за стройчето, да не говорим за кариерните перспективи на безпартийните, които бяхме все пак 90% от населението. В моята сфера- строително проектиране можеше да станеш най-много групов. Хайде ти ми отговори: ако обявиш, че ставайки член на една партия ВИНАГИ ще си на власт и всички благини ще са първи за теб и съпартийците ти, кои хора ще привлечеш- най умните и работливите или най-алчните и негодните? Вярно, че другарите енергично се бутаха и ритаха един друг по кокалчетата в борба за привилегии, но бяха желязно единни да мачкат и лишават останалите. Познавам много прилични и способни хора, които се държаха настрана, за да не попаднат в комунистическото интригантство. Ей това е фаталната слабост на соца- приоритизиране то на некадърниците, щото били "наши". Е , и като вземат решенията негодниците резултатът е срива на режима!

    Коментиран от #181, #183

  • 177 И аз да кажа

    8 3 Отговор

    До коментар #152 от "Остап Бендер":

    Били сме на някакво-си място, защото социалистическата статистика яко лъжеше и разкрасяваше постиженията на режима, а и поради измисления курс, подценяваш долара три пъти. Помниш ли по колко се разменяше на черно? А дали можеше да си го купиш (в количество по твое желание) по измисления официален курс? Не ви ли е грях да разпространявате тази дезинформация?

    Коментиран от #179, #184

  • 178 И аз да кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #159 от "Еднс":

    Ами те тия си живеят в митологията, ама не спират да плюскат! И то западни блага, не руски, и децата си там пращат, и парите! Явно ни смятат за прост народ, щом ги оставяме да лъготят- толкова дълго интервю! А и виж колкото тъпан.ри се умиляват от Живков и го броят за държавник
  • 179 Хаджиментов

    5 3 Отговор

    До коментар #177 от "И аз да кажа":

    По измисленият курс държавата купуваше доларите от хората работили в Африка през Техноимпекс и други Външнотърговски дружестваи най-безскрупулно си ги ограбваше.
    За да може после К. Нинова да вземе Техноимпекс с всичките ограбени пари на хората за пари за семки.

    Коментиран от #182

  • 180 То бива, ама чак...

    3 0 Отговор
    Чета и се чудя! Такава злост и злоба
    може само една нация. Нашата!! Не
    познаваш хората, виждал си ги на
    картинка, слушаш и възприема вся
    ко негативно мнение защото дребната ти душичка е такава. Сегаш
    ните политици и разбойници са сто
    пъти по крадливи, жестоки, неморал
    ни, хора разрушили настоящето и бе
    дещето на родината. Тези НЕ ВИ дразнят толкова?! От Желев, филипчо
    и останалите, заедно със сегашните
    затриват древният наш народ и вместо да възкликнат "леле" какво
    направихме, викат "уаауу" колко сме
    добре.
  • 181 Информиран!!!

    4 0 Отговор

    До коментар #176 от "Айде бе":

    Тези най - алчните и негодните ги е имало във всеки един строй. Кога не ги е имало тях? Те са като плевелите. Навсякъде пускат корени. Могат като червеите да подронят всяка една структура и организация. Защото са хитри и умеят да се нагаждат при всяка възможност. Обаче това зависи от субективния фактор а не от самата идея за Социализъм или Капитализъм. Въпросът е обаче, кой от двата строя е по - хуманен. Верно че имаше и такива недостатъци за които говориш. При соца обаче нямаше хора които и с двата крака да са затънали в блатото, както е сега. Широката маса от хора живееха относително добре. Останалото е интриги. И на запад ги има , даже в много по - големи размери. Алчност, завист, огромни разлики в заплащането между подчинени и началници. Това е много по - несправедливо от разликите в привилегиите през соца.
  • 182 За хаджиментов.

    2 1 Отговор

    До коментар #179 от "Хаджиментов":

    Има нормално обяснение за това кое
    то пишеш, но и ти си дребна душица
    в крак с "новата демокрация" и си
    пеш плюнки. Не съм комунист, не
    съм и никога няма да стана какъвто и де е член на някаква партия. Искам
    да ме управляват умни, образовани
    истински българи, можещи и решени
    да изкарат България от блатото. По
    добни дърдорковци и обидени не са
    полезни.
  • 183 За айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Айде бе":

    Чак да не можеш да шукнеш!!! Хайде
    бе. След 45г. дадоха власт на заслужили, но неграмотници. Затова
    докъм1960 г. имаше подобни гадост. След 1978 живота тръгна към друга
    посока, само че не се откъснахме от
    хватката, особено при разсипника-Горбачов. Дойде демокрацията и всичко приключи. Пак дойдоха нови
    обидени, заслужили и предатели. Се
    га им сърбаме по парата на тях.
  • 184 Заи аз да кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #177 от "И аз да кажа":

    Говориш нагли лъжи! Сега е долна стъкмистика. Трябваше да се използва доброто и да се надгражда. АМА НЯМАШЕ ДА ЗАБОГАТЕЯТ ТОЛ
    КОВА.

    Коментиран от #208

  • 185 Айде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #148 от "Информиран!!!":

    Нищо подобно! Държавата беше заборчляла, производствата- остаряли и сградният фонд- за ремонт .Напъвахме се в безсмислени дейности- голяма бездейна армия, идеологизирана негодна милиция (ако си любознателен, виж разкриваемостта на убийствата преди '89, не е като да четеш доноси и пращаш хората по лагери), огромен административен апарат в служба на социалистическата утопия. Във всеки окръжен град имаше 10-тина паразитни организации със щат-:БКП, БЗНС, НТС, ДКМС, на антифашистите, на атеистите, на участниците във войните, на трезвениците, на атеистите, на профсъюзите...сигурно пропускам някой, и всичко това иска издръжка и има сгради, консумативи...на соца балансът му не излиза, иначе все някоя по-организирана нация някъде щеше да го реализира. И стига, моля, с тия 9 милиона- Живков събра циганите от целите Балкани, защото демографски си вървяхме надолу- единици имаха повече от две деца, процентът бездетни семейства беше много по-висок от сега и броят самоубийства също

    Коментиран от #200

  • 186 Петър Волгин

    3 0 Отговор
    Идеята за перестройката Яковлев подхвърлил по време на визитата на секретаря на ЦК по селското стопанство Михаил Горбачов в Канада. По това време Яковлев е съветски посланик там. Той изкарал десет години в елитно заточение след знаменитата си публикация през 1972 г. в Литературная газета - Против антиисторизма, в която подлага на остра критика руския националшовинизъм и антисемитизма. Т.нар. руска партия в политическия елит се чувства засегната и виновникът, който по това време завежда отдела по пропагандата на ЦК на КПСС, изпада в немилост. Обвиняват го, че със статията си е обидил честните патриоти. Спасява го отчасти покровителството на всемогъщия Михаил Суслов - единствения човек, на когото Брежнев се доверява изцяло.
    По времето, когато Александър Яковлев е начело на съветската мисия, от Канада с обвинения за шпионаж са екстрадирани 13 сътрудници на посолството и шефът на КГБ Юрий Андропов упреква за провала посланика. Отново обаче се намесил Суслов с пояснението, че не КГБ е назначило посланика в Канада.
  • 187 Петър Волгин

    3 1 Отговор
    Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale' Ционстката троянски вирус се закача и действа в държава с евреи, и такка не успя да направи цветна революция в Китай и Куба 1989г. Не може и във Венецуела и Латинска америка сред сегрегираното индианско население, трудно е в Африка и Виетнам. Гей средите са добра пета колона, троянски кон, троянски вирус.
  • 188 Петър Волгин

    2 0 Отговор
    Евреите създават дясното - религията - оправданието на буржоазията - чорбаджиите. Тази религия е фашизмът. Днес евреите се разправиха със Сталин, единственият който ги спаси и им създаде държава. Евреите очернят комунизмът, така врагът на комунизмът фашизмът - почва да изсветлява. Щом изсветлява фашизмът, ще изсветлява и идеята му за унищожение на евреите.
  • 189 Петър Волгин

    1 0 Отговор
    Най-добрите умове на Запада, докато работеха по проблемите на демонтажа на социализма в СССР, придаваха изключително значение на развенчаването на Сталин. Един от разработчиците на програмата за разлагане на съветското общество отвътре го казва така: "Очернянето на Сталин е опора, за да можем да обърнем комунистическия свят." Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. В последната реч на Тодор Живков от 1 ноември 89-а, Тодор Живков казва - че Унгария го послушала, Унгария прави демокрация 23 октомври 1989 г. Събитията в Полша и Унгария се развили по техен сценарии. 4-18 юни 1989 г. - "Солидарност" победи на изборите в Полша. Тогава Вагенщайн има сдс-плакати на балконът си.
  • 190 за демокрацията

    1 1 Отговор
    Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане .
  • 191 За ноу комент

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "ноу комент":

    ЛЪЖЕШ КАТО ДЪРТ БАЙ ГАНЬО!! Ня
    мало е по магазините след войната.
    Надали си бил роден тогава. Сле 1965г.,нещата се променяха посте
    пенно към по добро. Създаваш се
    промишленост, селско стопанство. Това което ражда българската земя
    го имаше в изобилие. Сега ще зациврите за банани!! Сега като ги има, гледам, само банани ядът пен
    сионерите и безработните. Стига сте
    бълва ли ннеистини! 2422
  • 192 прицел

    2 0 Отговор
    1 ноември 1989 Живков казва, че в Полша и Унгария са направили както той искал. А те поляците и унгарците са направили тогава своят 10 ноември. Но 1987 г. той казва, че БКП се отказва от икономиката, и ще гледат отстрани, и - че само който дава парите може да се меси на предприятията, демек банките, правят търговски банки и вземат заеми за да могат тези банки да финансират предприятията. Заради чернобил, износът на стоки от селско стопанство е спрян. Няма чист фураж, изколват животните, внасят сухо мляко. До Чернобил е изграден радарът кълвач, 1985 г., виждащ всичко, със захранване от Чернобил. Хем са подкупили и вербували всички комунисти, американците, со кротце со благо, и с малко кютек. Били са на прицел.

    Коментиран от #205

  • 193 прицел

    1 0 Отговор
    СССР побеждава благодарение на комунизмът идея, и социализмът държава. Източна Европа е взета и дадена по една и съща причина, СИГУРНОСТ. Буфер срещу танкове от към запад, а заради ядреният потенциал вече е излишен буфер. А когато слагат в Турция ракети със среден обсег, се споразумяват да дадат Източна Европа срещу договор за ракетите със среден обсег. Комунистическата идея е нужна и продължена за СИГУРНОСТ, до 1964 г., когато ядреният потенциал е достатъчен. Потенциалът в ядреното въоръжаване и технологии, Хрушчов го прави, но това го сваля от власт, свалят и соц. планът към комунизъм - всеки да е цар. (Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество.)
  • 194 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Социализмът е като семеен дом, няма нужда от етикети на бурканите и домашната фанела. Но настойниците в това семейство ядяха и се обличаха от комерсиалната търговия. Тодор Живков 1988 г.: "Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд." Курс инфлация и покупателна способност: нрб лев 1=5 сегашни, 1,7 милиарда по 5, е 8,5 милиарда сега за здравеопазване. 2018г.:Разходите за здравеопазване достигат 5,2 млрд. лева"
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Илия Троянов

    2 0 Отговор
    Лекарите докараха капитализмът отново. Даваш им образование, но усвоеното умение ги прави друга класа, нова буржоазия. Новата буржоазия, която има полза от възстановяване на капитализмът. Мао е казал, че това ся партийците. Но и Калоянчев казваше, че би бил богат като дениро, ако беше капитализъм. А сега пращим от робъртденировци, или преди 1944та от кларкгейбъловци. Но ситият на гладният не вярва, и си мисли че има умението да хваща Господ за шлшферът, дори и в джунглата, дори срещу цялата световна конкуренция, и плюе на баща си.
  • 197 Не можеш да кажеш.!!

    3 0 Отговор
    Омръзнало ни е от такива борци про
    тив някакъв комунизъм! Разни роков
    ци, гузни хорица, които не могли да
    пътуват по света, псевдо либерали,
    обидени или некадърници оправдавайки се за своите неуспехи
    Лошото го знаем! Хайде, кажете и за
    доброто направено с трудът и ентуси
    азма на хиляди хора искащи и полу
    чили по добър за това време живот.
    Защо вие демократи не говорите за недъзи те на този капитализъм, в кой
    то ни натикахте чрез измами и страх
    от бандитите. Този строй който води
    към нови войни и противопоставяне към глад и мизерия. В любимите ви
    щати, защо се въоръжават с картеч
    ници и автомати? Нали е най демократичната и богата държава. Богата, защото държи златото на много държави при тях. Чрез войни
    и заплахи грабят от където могат. Те
    зи които им се противопоставят са
    лоши и ги заплашвали с война! Това
    сте вие тяхните глашатаи.
  • 198 Петър Волгин

    1 0 Отговор
    Трагедията и подвигът на Всеволод Кочетов
    Малко писатели имат дарбата да гадае. Един от съветските писатели е може би един от тях - Всеволод Анисимович Кочетов. През 1969 г. в списание "Октомври" той публикува романа си "Какво искаш?" В него авторът е предвидил много по-рано от други до какво ще доведе флиртът на партийния елит на страната с прозападната либерална интелигенция. Можем да кажем, че той предсказваше перестройката на Горбачов, както се казва, едно към едно. Противоречието около романа Какво искаш? бяха безпрецедентна досега страст. Четеше се през нощта, преминавайки от ръка на ръка. На опашките зад него се изредиха опашки. Какво предизвика такъв запален интерес към романа на Кочетов и актуален ли е днес?
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Информиран!!!

    1 5 Отговор

    До коментар #185 от "Айде бе":

    Производствата били остарели а сградният фонд за ремонт. А то като че ли сега има въобще някакво производство. Не виждаш ли повсеместната разруха навсякъде? А за сградния фонд - Не ти ли става ясно, че по хронологичен ред, 30 - те години от така наречената демокрация са след 45 - те от Социализма. А знаеш ли какви са били приоритетите на тогавашното соц. строителство? Първо да съборят колибите - къщи по градовете в които е живяло 90 % от населението и да им построят прилични блокове,макар и панелки където всяко семейство да си има отделен апартамент. Аз го помня много добре това време, когато живеехме в къща - съборетина и подлагахме лигени под тавана защото покривът протичаше. Ходехме 1 път седмично на градска баня да се къпем, където и целият град ходеше. Градските обществени бани бяха около 5 - 6 в града. И тази действителност беше наследена от царското време, не от Социализма. Чак през така наречения "лош" Социализъм започна да се променя тази мизерна среда към по - цивилизована. Няма да забравя радостта от нанасянето ни в новия апартамент. Как искаш ти през Соца да ти измажат и ремонтират сградите, когато 90 % от хората са живели в къщурки готови да паднат от поривите на вятъра. Ами по селата до 1945 год са светели нощем на газови лампи. Можеш ли само за момент да си представиш, какво би направила тази скапана демокрация, ако беше си паднала на мястото и във времето на Соца? Колко от хората които живееха в къщурки тогава, щяха да се сдобият с апартаме

    Коментиран от #209

  • 201 sofeto

    5 0 Отговор
    "Десетоноемврийският преврат" си го направиха комуняците, ако бяха закъсняли малко повече щтяха да им се стичат мозъците по стените на "Партийният дом"!
  • 202 фактии

    1 2 Отговор
    Искахме от всичко, и опаковката красива - и съдържанието добро. Получихме желаната опаковка, но за сметка на съдържанието. Социализмът и комунизмът са като семействата, домашният продукт няма нужда от красива опаковка, да конкурира. Кое е по яко, стандартизацията на качеството от държавен закон, стандартите за качество и контрол, или свободният пазар - подсладители, старо месо, палмово масло, отровни оцветители, с конкуренция. Първото е лява политика, второто е дясна политика. Лявото е стандартизация, дясното е да премахне стандартите за да имат безконтролна власт елитите. Десните политици са - да правят политики които да задържът Краят на социализмът започна с корекомите. Партийците си купуваха всичко от корекомът и показният, ако замръкнат в някое село там имаше марлборо, кока кола, балантайнс, в хоремаг, всякакви вкусни бонбониери, и са забравили за това какво реално може да купи всеки българин. И сравнявайки изостаналата структура заради тях, но не знаейки за грешката си, те сравняват кореком и другите магазини, и казват социализмът е недоносче. Така е и с болниците, едни за тях други за народът. А командната икономика е отлична, стига да знаеш нуждите, а качеството също е командно - стандарт - стандартизация, ако стандартът включва златна опаковка с цветни надписи и картинки и гурме продукт, то така ще е. Социализмът е като семеен дом, няма нужда от етикети на бурканите и домашната фанела. Но настойниците в това семейство ядяха и се обличаха от коме
  • 203 sofeto

    4 1 Отговор
    По време на соца Политбюро и Министерският съвет се обслужваше от "чифлика Врана" където се отглеждаше всичко за тях и само за тях(дори и боза се правеше).
    Народа кучетата го яли!
  • 204 Роко грешка,грешка Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #162 от "Роко":

    Първа икономическа,индустриална, технологична,дори финансова сила са Поднебесната.Само прехвалените от теб ДЦК на обора, притежават над 1,3 трилиона в зелено.Мислиш,че е за печалба от лихви? Тя е на втори план.С тях Дракона е стиснал Краваря за топките със стоманена ръкавица.Утре ако много започне да мучи,пуска ги директно за няколко последователни дни на борсата.И тапета- тутуууу, заминава надолу с необратима скорост.Ефект на доминото" ако си чул.Опонирането,че и Дракона ще загуби ,са донякъде верни.Ще загуби виртуални нули и единици.Но тапета ще загуби всичко.От там,до въвеждане на юан със златен паритет е само крачка." Планираната загуба,също е печалба"! Кое е мощното на Обора? 15% търговия и услуги,и 75 % финансови игри,борси,хенджове,менджове.Тоест-'виртуални пари без грам покритие от произведени стоки.Нещо от рода на трика на нашенските ромляни...Хайдее,тука има- тука нема:!
  • 205 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #192 от "прицел":

    Винаги съм се възхищавал на способността вашите неудачи и провали да ги прехвърляте на друг, имахте ЦЯЛАТА ВЛАСТ - икономическа, политическа, силова и каквото се сетиш, Живков искал да се обърне към запада, ама не му дали, чуждите сили подкопавали нашата икономика, лошото време и сушата и това най много ми харесва - врага с партиен билет, Луканов бил човек на ЦРУ, по горе даже един цитира къде са го вербували, даже и да е така ЕДИН човек не може да саботира цяла държава, много причини има за провала на България, но според мен ОСНОВНАТА причина е НИСКОТО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ, оттам идват и липсите на идеи и тяхната реализация, а в разхищаването на суровини сме световни шампиони.

    Коментиран от #207

  • 206 Димитър

    1 1 Отговор
    Държавата с хиляди годишна история откраднала идеи от прост, вмирисан овчар. Грозна, потомствена крадло, ти имаш ли представа изпод къде от изпълзял мръсния ти, прост, крадлив и продажен ген? Идеи имал простака правешки. За десетки години в София той не се научи да говори, тя за идеите му втълпява.
  • 207 Димитър до Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #205 от "Пешо":

    Не точно ниското ниво на образование, а ниската интелигентност и никаквото образование на управляващата клика. Те вкараха във властта и управлението на държавата от овчар и козар надолу, също и пияндурници и мерзавци и затриха всички мислещи интелектуалци милеещи за България.
  • 208 Димитър

    0 1 Отговор

    До коментар #184 от "Заи аз да кажа":

    Същия неграмотник, като тях си и не можеш да видиш по-далеч от носа си.
  • 209 Димитър

    0 1 Отговор

    До коментар #200 от "Информиран!!!":

    Подлагали сте лИгени щото сте прости мързеливи селяндури, а не нормални, работещи селяни. Ей такива като вас помогнаха да се изгради най-ужасяващия строй - псевдосоциализЪм.

    Коментиран от #210

  • 210 Информиран!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #209 от "Димитър":

    Ей тука не позна! Ама никак не позна! Всичко в живота си съм постигнал не само с труд а с много труд. Затова сега имам не един а три апартамента. Но съм готов два от тях да ги дам доброволнлно обратно да ги национализират, ако се върне обратно Социализма и кажат че гражданите не биха могли да имат повече от едно жилище на семейство. Макар че аз съм ги придобил своите апартаменти с много труд а не с измами и мошеничество. Но нека и тези които за заграбили и украли милиони от държавата и са си построили палати и хотели, да върнат и те всичко до стотинка. Сигурен съм , че и много други честни хора, съдържатели на дори повече апартаменти от мен, биха последвали примера ми ако дойде хипотетично нова соц. власт. Така държавата би имала възможността да предостави такива жилища на прилични финансови условия на хора изпаднали в крайна нужда. За да няма бездомници и оядени крими олигарси. Ето така например би възтържествувала справедливостта ... А що се отнаса до селяните - България до 1945 год е била отявлено аграрна страна с преобладаващо селско население. Но нека да не обиждаме селяните. Те направиха от полята райски градини със своето трудолюбие. След правителството на Филип Димитров много поля се покриха с магарешки бодили. А в категорията селендур могат да попаднат дори много отявлени граждани. И то без да се напъват много, много за да вземат изпита за тази квалификация.
  • 211 Леонид

    1 0 Отговор
    Те се крадяха взаимно! Дядо ти пък им открадна идеята за Гулаг и построи Белене, Куциян, Слънчев бряг и т.н. Не може да се забравят постиженията му!
  • 212 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Въпреки":

    Югов сам е подкрепил издигането на Тошо на престола, измествайки Червенков, а после е съжалил горчиво. Самият Червенков пък какъв е бил........ айде, да не коментирам. Точно той изземва земята на хората, създава култа към личността, проповядва краен Сталинизъм и каквото още се сетиш негативно за него време.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Въпрос с повишена трудност

    1 0 Отговор
    Дядо ти беше лакей. Дядо ти беше сложен от Москва, не за да дава идеи или да управлява. А за да изпълнява каквото му нареди съветското посолство и върхушката в Москва. Дядо ти е назначен и после свален предател, служещ на чужда държава и интереси, а не на народа си.