Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 17:33 5 851 49

Владимир Путин се готви да се оттегли?

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл

Отпускането на по-голям имунитет на президента може да означава само едно - че той се готви да си ходи

Владимир Путин се готви да се оттегли? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има белези, че руският президент Владимир Путин се готви да си ходи. Един нов законопроект говори за това, че неговите правомощия ще бъдат прекратени по-рано, отколкото е предвидено в конституцията на страната.

Съдебното преследване на бившите руски президенти и членовете на техните семейства в бъдеще ще се усложни значително с помощта на закон. Същото се отнася и до задържания, арести, претърсвания, разпити и лични обиски на бившите държавни ръководители. Съответният законопроект, изготвен от сенатора Андрей Клишас и ръководителя на Комисията по конституционно законодателство в Държавната дума Павел Крашенинников, беше внесен в Долната камара на парламента на 5 ноември 2020 година.

Такъв закон вече има

Закон за защитата на бившите президенти от съдебно преследване съществува в Русия от 2001 година, припомня ръководителят на Международната правозащитна група „Агора" Павел Чиков. За ДВ той казва, че този закон гарантира на бившите държавни глави тяхната неприкосновеност и имунитет срещу наказателна и административна отговорност и определя по-различен ред за възбуждане на наказателни дела за извършени от тях тежки и особено тежки престъпления.

Досега такова дело можеше да бъде възбудено от председателя на Следствения комитет, а в поправките на Клишас и Крашенинников инициативата се иззема от него и се прехвърля върху Държавната дума, Съвета на федерацията, Върховния и Конституционния съд. А това сериозно усложнява процедурата по привличането към съдебна отговорност на бившите държавни глави на Русия, понеже в бъдеще за това ще е необходимо съгласието на две висши съдебни институции, посочва експертът.

Държавната дума в ролята на съд

В проектозакона обаче има и много неясни положения. Съдейки по текста на документа, обвинението в държавна измяна или извършено тежко престъпление срещу бившите президенти ще се повдига от Държавната дума и ще трябва да бъде подкрепено от поне една трета от депутатите.

След това процедурата трябва да бъде одобрена едновременно от Върховния и от Конституционния съд, а съответното решение да бъде изготвено от Съвета на федерацията. „Не е ясно кой точно ще извършва предварителното следствие, както и дали Държавната дума ще влезе в ролята на следствен орган спрямо бившите президенти на страната", посочва Чиков.

Експертката по конституционно право и доктор на юридическите науки Елена Лукянова припомня, че според сега действащия закон бившите президенти на Русия не могат да бъдат привличани под съдебна отговорност за действия по време на техния президентски мандат. „Новият закон е с по-широк обхват и включва имунитет срещу съдебно преследване също и след края на президентския мандат", разяснява тя.

Сигнал за скорошно оттегляне на Путин?

Според Лукянова, новият законопроект говори за това, че е започнал процесът по предаването на властта, което означава, че президентските правомощия ще бъдат прекратени по-рано, отколкото е предвидено в конституцията. „Отпускането на по-голям имунитет на президента може да означава само едно - че той се готви да си ходи", казва Лукянова. Лично тя е убедена, че Путин няма да управлява страната чак до 2036 година.

Павел Чиков пък отбелязва, че новата процедура за търсене на съдебна отговорност от бившите държавни ръководители няма шансове да бъде приложена на практика. „Желаният от властите начин за предаване на властта от действащия на бъдещия президент е това да става по мирен и безконфликтен начин. Затова и механизмът за привличане на бившите президенти под съдебна отговорност вероятно никога няма да бъде задействан", казва той.

Но дори и смяната на властта да бъде извършена по не толкова безконфликтен начин, примерите със съседните на Русия държави като Киргизстан, Армения или Украйна показват, че никакви специални гаранции за неприкосновеност не могат да спасят бившите държавни ръководители от съд или затвор, добавя руският експерт.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко 🎃

    31 12 Отговор
    На кого ни оставяш, братиньо?
  • 2 КОТарАК

    69 47 Отговор
    е тогава само на дойче веле-меле ще станете..Путин е най разумният управляващ от началото на революцията

    Коментиран от #42

  • 3 Емил

    41 32 Отговор
    А дано! Ще чакаме и края на Ердо!
  • 4 Ха на бас

    25 34 Отговор
    Истината , цялата истина и само истината от Дойче веле!
  • 5 kkk

    33 36 Отговор
    Ей, не може без глупостите на дойче зеле... "Важният" законопроект е просто резултат от промените в Конституцията където е заложен този имунитет на бившите президенти. Във всяка Конституция се записват само основните положения, а подробностите се залагат после в разните закони- тоест нищо интересно няма тук. Поне не и в този момент- що не го коментираха дойче зеле когато се приемаше Конституцията на РФ?
  • 6 Грейс

    41 35 Отговор
    Малииий, как ви се ще! А следващия да е Навални, а? Ех еврооатлантически мечти!
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 43 Отговор
    ПУТИН пазителят на МИРА ПО СВЕТА

    Коментиран от #11, #21

  • 8 Лелеее

    29 36 Отговор
    Да ,да ...
    Ще ви се ...
    Тая статия кой я “подкрепи” ?
    Цвъки или Мони Пасатора ?
  • 9 Обикновен овчар

    47 41 Отговор
    За 20 години Сащ и нато нападат 11 мирни държави и убиват милиони невинни, кого е нападнала Русия?

    Коментиран от #25

  • 10 УХА !

    42 38 Отговор
    Владимир Путин се готви да се оттегли. Това ще да е новият виц на Арменското радио.
  • 11 pepy

    40 16 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хапчетата трябва да се пият редовно - по схемата предписана от докторът...
  • 12 Karosel

    13 9 Отговор
    Хага ловият ли я руските закони?

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Karosel

    4 4 Отговор
    Да не прави като Праляк?
  • 15 ke da

    12 24 Отговор
    Лъжа след лъжа, ако искаше да го прави, защо му бе да променя конституцията за пожизненост която осъществи?! Нема оправи кочината, затъва все повече! Защото не упваниците , а народите са виновни за техните глупави и погрешни политики!
  • 16 Нинка.

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХИПОФИЗНИЯ СМАЧКАНЯК И ЗАВРЪЗЛЯК":

    Селинджър бай дъ пони...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 DW=пропаганда

    54 34 Отговор
    Само заглавието говори за целенасочената антируска пропаганда на DW. Дали някога ще напишат нещо от рода на "Меркел се готви да се оттегли".

    Коментиран от #36

  • 19 Глупости

    10 10 Отговор
    Даже ще има нов Мавзолей.
  • 20 Софиянец

    13 12 Отговор
    Ще се разплача, на кого ни оставяш вова ;)
  • 21 ke da

    18 17 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Особено със последните си действия в Сирия, като се има в предвид 40 годишният сирийски режим заложен от СССР! Като споменем, Никарагуа , Авганистан и Виетнам и къде ли още не изнасяха фалшивата революция комунистите от СССР, а сега РФ!

    Коментиран от #23, #43

  • 22 да уловиш

    16 30 Отговор

    До коментар #12 от "Karosel":

    Хага я ловят Искандер, Циркон и Калибър
  • 23 ke da

    12 10 Отговор

    До коментар #21 от "ke da":

    Пропуснах Куба и сега в Либия а и по рано при Кадафи!
  • 24 00000014

    21 32 Отговор
    Гладната немскоеврейска кокошка просо сънува.
  • 25 ke da

    17 16 Отговор

    До коментар #9 от "Обикновен овчар":

    И все защото трябва да пазят страните от комунистическата/тоталитарна зараза! Ако не изнасяше СССР тяхната фалшива революция по цял свят, нямаше да има войни нито във Виетнам, нито в Куба , нито в Ирак и Сирия! Все заради СССР започнаха тези войни, той беше първопричината за тях!
  • 26 !!!?

    16 16 Отговор
    Русофилите ще осиротеят без Гуруто си Путин. Трагедията е непредсказуема !
  • 27 Рико

    0 9 Отговор
    Нали имат двукамарен парламент, защо им е и конституционен съд?
  • 28 Рико

    13 13 Отговор
    Ако Путин бяга, това означава,че на Киевската гара в Москва вече подгрява експресът,който ще запрати в историята нещото РФ.
  • 29 БПФ

    16 28 Отговор
    Дойче Веле ?????
    Хахахахахахах.
  • 30 Соросите

    14 30 Отговор
    Да се молят Путин да остане,че дойде ли Жирик или някой като него,до тук със своеволията на Запада.

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ннн

    14 11 Отговор
    Дааа кремъл трябва за 18 път да кажат че путин е здрав и няма паркинсон и може да стане истина!
    Жалко путин им трябваше за още поне 10 год. за да стане им батака пълен!
  • 33 Бах

    12 31 Отговор
    Това са пълни идиотщини . ПУТИН ще остане , докато не унищожи целият отващ си западен свят и след това превръщането на запада в роби и в Сибир . Ние тук по места ще помагаме със всичко на Руснаците !
  • 34 Рико

    11 10 Отговор

    До коментар #30 от "Соросите":

    Държавата е катастрофирала - и политически и икономически,за етнически-нямаме информацията. Колко МП се смениха за 20 години,да сте чули един от тях да е направил ревизия? Ревизии не се правят защото страната е автократска и вожда не дава. Когато си тръгне обаче ... Гледаите Путин и си спомняите Тито. Ако РФ-то не се фрагментира умно, ще има насилия. Както още ги има в умаления СССР модел СФРЮ.
  • 35 Неясно

    12 6 Отговор
    Като Президент няма да го съдят ама той беше и Министър Председател - тогава ако е имал злоупотреби ще го гонят ли?
  • 36 Рико

    12 26 Отговор

    До коментар #18 от "DW=пропаганда":

    Вие продължавате да отъждествявате цялата държава с една персона. После Елцин що така и Горбачов що онака. Путин не е държавата,той е най-висшият СЛУЖИТЕЛ на държавата. Така е нормалното. Понеже ДВ критикувало Путин ... то било против цялата държава. Ами и аз критикувам Байдън, но не съм антиамериканец. Много дори напротив!

    Коментиран от #39

  • 37 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    19 23 Отговор
    Много вЕрваме на Дойче Зеле...

    Коментиран от #38

  • 38 Рико

    13 11 Отговор

    До коментар #37 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Щом за това изобщо се говори, щом за това по този начин се говори, щом за това говори световна медия - часът за РФ е 12 без 5. Край на залозите.
  • 39 DW=пропаганда

    47 17 Отговор

    До коментар #36 от "Рико":

    Съгласен съм с Вас, но от наблюденията ми като редовен читател на "Факти", които постоянно побликуват техни статии в категория "мнения", трзи за Русия винаги са били абсолютно негативни, както и за България. До сега не съм прочел нито една едничка статия от тях, след което да си кажа - да, добре и правилно е написано. С позитивизъм и реализъм. Всеизвестно е, че медията, макар че е локализирана в Германия , дегакто е медия на Джордж Сорос и целта на съществуването и е именно манипулиране на общественото мнение. Това е най-силното оръжие в днешно време и те го знаят много добре.

    Коментиран от #46

  • 40 Всяка Чорделя

    16 12 Отговор
    Брей тез ушанки пощръкляха ...тц тц тц ,все едно им отнемат Первъй канал ..
  • 41 ха ха ха

    8 4 Отговор
    Пълни глупости... направо вече се чудите къде да отидете за да умрете :DDD
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 XYZ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ke da":

    Свириии,свирииии...
  • 44 АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА

    7 17 Отговор
    ФАЛШИВИ НОВИНИ. ...СУПЕР ЗДРАВ. .КЪПЕ СЕ ЗИМНО ВРЕМЕ В ЗАЛЕДЕНО ЕЗЕРО. ..БИЕ СИ СПАРИНГ ПАРТНЬОРИТЕ ПО ТЕПИХА КАТО МЕЧЕТА И НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ПРОБЯГВА ПО 10 КИЛОМЕТРА БЕЗ ПОЧИВКА! !
  • 45 И тоз

    11 7 Отговор
    Преяде....!
  • 46 де факто

    10 6 Отговор

    До коментар #39 от "DW=пропаганда":

    Според прочуването за медиите и достоверносттаим,Дойче Веле е един от най-кредитираните сайтове.Това не са руските сайтове,че да се пише само това което ти кажат отгоре.Съвсем нормално е Путин да привлича интерес с подобни теми.Та той си е присвойл държавата,най-корумпираната личност в света е и е на практика диктатор.Първо по-какво съдиш ,че това е статия против русия и второ кое за означава "положителна" новина за русия ?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 IVAN 1

    9 3 Отговор
    фалшива новина искаим се ама не
  • 49 БОКО ПАНДИЗ

    0 0 Отговор
    БОЙКО И ТОЙ ИСКА ДА СЕ ОТТЕГЛИ В ЗАТВОРА ПОНЕЖЕ Е ПРЕСТЪПНИК !