Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 20:08 6 830 46

Майка ми има Ковид-19. И хаосът започна

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • ваксина

Моля се и се надявам, че след някакви си три-четири дни ще хапнем заедно торта за рождения ѝ ден

Майка ми има Ковид-19. И хаосът започна - 1
Снимка: БГНЕС

Майка ми има Ковид-19. "Въобще не идвайте при нас. Нещо страшно е. Лудница", казва ми приятелка от "Пирогов". И хаосът започна. Личната история на нашата колежка Николета Атанасова:

Майка ми има рожден ден! Преди два дни загуби обоняние и вкус. От седмица има лека температура, която минава без лекарства. Звъня на приятелка в "Пирогов". "Въобще не идвайте тук. Нещо страшно е. Пълен хаос. Лудница", казва ми тя. Намирам друга болница. Заедно с положителния антигенен тест, майка ми получи и сериозна терапия за вкъщи. Вместо торта, трябва да си направи и PCR тест, за да влезе в системата, "ако се влоши".

И хаосът започна

За мен указания няма. Казват ми само да си остана вкъщи. Никой не ми казва да се изследвам ли, след като съм била контактна с майка ми ден преди да получи симптоми. Говоря с познати лекари, които ми препоръчват да не ходя да се изследвам, защото ако не съм заразена, със сигурност ще се заразя. Седя вкъщи изолирана и всяко кихане, отпадналост, желание за сън, болка в главата, са въпрос - започват ли симптоми и при мен?

Майка ми обикаля с колата няколко лаборатории. Навсякъде чакат десетки хора. Пита ме по телефона дали е редно да седи на опашка, макар и с маска, след като е болна. "Ами, ако заразя някого? Ще чакам в колата, докато ми дойде редът. Но защо не признават антигенния тест, какъв е смисълът от него тогава? Глупаво е да правиш два теста, заради уж улесняващ протокол на прием в болница. То и с предварителен PCR, и без него места в болниците няма."

Чуваме се, след като са ѝ взели пробата за PCR теста. Разказва ми следното:

"Чукам на вратата и лаборантката се провиква: "За какво сте?" Казвам ѝ. Тя ме поглежда враждебно и ме пита защо съм решила да си правя PCR тест. Отговарям, че е защото имам положителен антигенен. Тя: "Е, тогава за какво ви е PCR? Вървете си." Казвам ѝ, че ме пращат от болницата, в която ми направиха антигенния тест. Тя изсумтява сърдито и ми се кара, че ходя сред хората с положителен антигенен тест. Обяснявам, че съм с кола и съм чакала вътре. Изстрелва ми друг въпрос: "Кой ви зарази?" Отговарям, че не знам, но ходя навсякъде с маска и не се срещам с никого след появата на симптомите. "Ох, добре, сядайте." В крайна сметка ме приеха."

Чакаме 48 часа резултата от PCR. Никой не ни казва от кой момент трябва да броим 14-те дни карантина - от началото на симптомите или от положителния PCR тест.

Майка ми звъни на личната лекарка. "Защо чак сега започваш антибиотик и си чакала седем дни?, пита я лекарката и продължава в скоропоговорка, без да чака отговор: "Щом имаш всички тестове и терапия, защо звъниш? Пий си нещата и си стой вкъщи."

Звъня ѝ и аз, за да разбера какво да правя, след като на десетия ден от контакта ми с майка ми нямам симптоми (поне така мисля). "Свиркай си!", ми отговаря тя. Продължавам да упорствам и питам дали все пак да си направя някакъв тест, за да знам била ли съм заразена, а може би и в момента съм.

"Ама защо ме питаш тия работи? Толкова много неща се изписаха. Прави си каквито тестове искаш."

"Да пия ли цинк, селен, нещо..?"

"Ми, аз не пия нищо, освен витамин D. Пий каквото искаш."

"Как да разбера кога мога да ходя да работата, до магазина?"

"Ама щом на десетия ден нямаш симптоми, си "пей сърце". Ходи където си искаш."

Пиша на приятел, който е лекар и работи с болни от Ковид-19 в Германия. Разказвам му всичко и той ми отговаря: "Осми-десети ден след контакт са критични. Ако ще се влошават нещата - тогава ще е. След дванадесетия ден от контакта можеш вече "да дишаш по-спокойно", ако не са се появили симптоми. Но най-добре си стой вкъщи 14 дни."

Седим всяка в дома си и чакаме

Още три дни. Днес е десети ден от началото на симптомите на майка ми и единадесети ден от контакта ми с нея. Нямам представа нито какво да правя със себе си, нито каква песен да си "пее" сърцето ми. Термометърът е единственото ми оръжие. Размахвам го на всеки два часа, за да плаша главно себе си. От дни не чета и не гледам нищо, свързано с коронавируса. Не мога да изключа само воя на линейките от булеварда под нас.

Поне за майка ми съм спокойна, че пие лекарства. Моля се и се надявам, че след някакви си три-четири дни ще хапнем заедно торта за рождения ѝ ден. Само да не вдигна температура.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 4 Отговор
    дано се излекува госпожата кураж ХОРА
  • 2 Абе хора

    64 21 Отговор
    Спрете с тази истерия, с тези простотии...
    Ковид повтяряте като полудяли...побъркаха ви с тези лъжи по тв и нета,откачихте направо...
    Толкова ли сте зле, че не се усещате как играете по сценария на ГОЛЕМИТЕ ГАДОВЕ???!!!
    Сами си правите 90% от проблемите и другите 10% са реални и винаги си ги е имало.....

    Коментиран от #14

  • 3 Грейс

    29 16 Отговор
    И по какво се различава Вашата история от десетките останалите освен, че ви е колежка и вие и давате правото да запознае и другите с нея? Нито нещо ново казва, нито някаква полза от написаното, само ни занимавате с лична история. Ами да ви кажа аз го преживях и продължавам да го преживявам ама не занимавам цялата аудитория с нея.

    Коментиран от #15

  • 4 КОТарАК

    23 16 Отговор
    ау ..това съчинение може и да просълзи чувстителни хора/дано не вдигнеш температура и да не е изсъхнала тортата
  • 5 Софиянецо

    50 4 Отговор
    Обаче няма никакви проблеми, когато всеки месец ти прибират здравната осигуровка.

    Коментиран от #21

  • 6 Четник

    30 0 Отговор
    Ще оздравее,госпожо.Няма място за паника.Да пие витамини,да хапва въпреки,че няма да има апетит и да пие чай .Повече течности.Късмет.
  • 7 Абе

    40 0 Отговор
    Доктори: единия - не идвайте, втория - свиркай си, третия - ако оцелееш 10-12 дни ще живееш. Да хващаме гората освен...
  • 8 3рфт435

    25 3 Отговор
    Жужи, бръмчи и даже директно се натриса пропагандата КОВИД. Пускаш радио- КОВИД, ще се мре. Пускаш ТВ. И там КОВИД-яко ще се мре. Отваряш youtube- и там ковид и яко умиране. Ваксинации, парлазации, облъчване, "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО", "МАСКИ", "ИМУНИЗАЦИЯ"............ в какво време живеем, а ?
    Ви веем във времето, в което ако не се опълчим срещу тоя напор да ни поробят, то по добре да си сложим въжето сами и да се свършва.
    Лошото е, че човека е прост. Страховете го командват и сега, като от всякъде го убежадавт колко е опасно с короната и той си вика "Ами ако верно е така?!" и слага мсаки, каски, прави си тестове, плаща на шамани и пр.
    Лека нощ, Свят! Хубав бе до 80-та година, но се свърши.

    Коментиран от #33

  • 9 Behemoth

    17 2 Отговор
    Здравна система като по учебник...за летния университет на ГЕРБ!
  • 10 Споко

    26 1 Отговор
    Не се шашкайте. Вече го преболедувах. Противно на всички апокалиптични коментари от Covid-болни,при мен протече без висока температура и загуба на вкус и обоняние.След 3-тия ден се чувства значително подобрение.Остана само кашлицата и схващане на гърба. След седмица всичко си минава,като при обикновения грип.

    Коментиран от #24, #39

  • 11 Най важно е

    15 1 Отговор
    Да спрете да плащате здравна застраховка.
  • 12 Малко логика

    16 18 Отговор
    Затворете всички учеща веднага. Всеки ден закъснение ще се увеличава ужаса които тепърва предстои. Ако скоро не се направи това няма да има дори и учители които да преподават после.
    Няма грам логика да не се приложат мерките които се прилагат при грипна епидемия и са изпитани в продължение на десетки години и са доказали своята ефективност при епидемия.
    Дори и да не се провежда дистанционно обучение изобщо не е трагедия може да се отмени лятната ваканция и всички да учат от май до следващия октомври без никакви ваканции.

    Коментиран от #20, #25

  • 13 Стратега

    27 10 Отговор
    Ей,много лесно се управлява прост народ.За къв ви е да сиправите тестове, разултатите се манипулират заради необходимата им бройка, изкарайте си го тоя грип и стига сте полудявали...

    Коментиран от #17

  • 14 Дърт

    17 10 Отговор

    До коментар #2 от "Абе хора":

    Кажи го това на брат ми дето лежи в интензивното с кислородна маска и се бори за всяка глътка въздух! И той разсъждаваше като теб, но сега .... едва ли.

    Коментиран от #18

  • 15 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грейс":

    Мои приятели са в същото положение. Симът им вдига температура отиват той и майка му да си правят пср тестове те излиза отрицателна той положителен. Звъни се на личния лекар казва му се какво е положението той вдига ръце на въпроса дали мъжът и да си направи и той тест. От там се звъни на РЗИ да питат кой колко време карантина е и тн. Не знаят звъни се на министерство на здравеопазването и от там се вдигат ръце ! В крайна сметка и мъжът и си прави тест отицарелен! На третия ден след тестовете пак се звъни на рзи тъй като те въобще не са се свръзвали с тях....Ами няма не излиза в системата. Чак на петия ден са св обадили да им кажат , че са карантина !? На въпроса какви лекарства да приемат и има ли нужда превантивно от антибиотик личния лекар е шашни паника... Абе положението никак не е добро медиците не знаят къде ве намират особенно личните лекари ако въобще ви вдигне...

    Коментиран от #22

  • 16 Ужас

    22 8 Отговор
    Тази г-жа и майка и са за лудницата, докато обикалят с термометър в ръка и изпадат в паника от едно кихване ще получат инфаркт преди да им изтече карантината.
  • 17 Орасен е

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Стратега":

    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?

    Коментиран от #29, #38

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Hoho Boho

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Малко логика":

    Има хаос.
    Сега ще има и паника,
    и
    "ще се увеличава ужаса които тепърва предстои". :))
  • 21 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянецо":

    Да а някои плащаме за воторо здравно а не сме се възползвали с години ! Дано така си и остане още от едно време съм с кофти спомен от отношението на доктори и мед сестри с малки изключения!
  • 22 Хахаха

    18 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Синът вдига температура и цялата рода тръгва да прави калабалък по лаборатории и болници:))) Това ако не е олигофренизъм здраве му кажи:) Драги хипохондрици, вместо да пречите на истински болните от рак, инфаркт, инсулт и др. да получат лечение си намерете свестен психиатър!

    Коментиран от #28

  • 23 Антон

    8 0 Отговор
    Аха, ето защо са пълни болниците!
  • 24 34ер34

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Споко":

    Преболедувах и аз по същият начин. Дали е било ковид, дали грип, но това беше. Като се има в предвид, че последните 15 години не ме пропускал грип и съм го карал по 2 пъти за 4 месеца, както и това, че на 2 пъти едва не умрях, то сегашното беше като лека настинка.
    Не давам съвети, не давам акъли, но аз от тоя ден нататък няма да позволя да ми слагат инжекции и каквито и да били други интервенции.
    Аз НЕ ВЯРВАМ В тая медицина и се отказвам от нея!
  • 25 ковид

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Малко логика":

    За хора,като теб навремето Жорж Ганчев в едно интервю каза следното: Тук живее малък но исключително пр0ст народ.
  • 26 Hoho Boho

    9 1 Отговор
    А? :))
    Защо Борисов, Нинова и всички, които са прекарали коронавируса трябва да носят маски?
  • 27 Анти конти

    9 2 Отговор
    Ето за това и да имам симтоми няма да кажа на никой. Така и така няма да ми помогнат, но страхът от 14 дни в къщи ще ме погуби.
  • 28 Грейс

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Хич не са хипохондрици хората! При 12 дневна карантина, без преглед от л лекар с +тест се оказа, че синът ми кара пневмония при това без кашлица, така че не обиждай без да си го преживял, но тук не е необходимо г~жата с подробности да обяснява, какво и как се случва с майка й и с~вото, десетки са минали по нейните стъпки.

    Коментиран от #30

  • 29 Пълни глупости

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "Орасен е":

    Викаш 7 000 000 българи наведнъж всички ще се заразим, ехаааа, ами ако пък всички се заразим от свински грип ще умрат 500 000, спин ако хванем може и милион да минем, а я си представи, че ни тръшне бубонна чума. Ковидко е като лека настинка и далеч по безопасно от грипа, малкия брой тежки случаи нямат нищо общо с короната, а си е чиста пневмония, която съществува от стотици години.

    Коментиран от #40

  • 30 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #28 от "Грейс":

    За сефте ли карате пневмония, аз лично съм я изкарвал поне 5 пъти, но не съм ревал по медии. За справка: миналата година има регистрирани 72 000 случая на пневмония, а тази година 1 200 защото вече и викат с модерното име Ковид 19.

    Коментиран от #35

  • 31 Hoho Boho

    5 0 Отговор
    Аз не боледувам от грип, явно нещо съм дефектен.
    /не лъжа, а и липсва смисъл да го правя/

    Тая корона май я прекарах в началото на годината...
    /не се чувствам безсмъртен/

    Споко, бре!!!
  • 32 Реалност

    14 5 Отговор
    Ето заради такива личности със слаба психика здравните системи на страните в ЕС се сринаха, вдигнала 37.2 температура и хукнала към болницата, в същото време за болен с рак в трети стадий няма място в лечебното заведение! Тежко болни умират в линейки докато здрави цигани играят кючек в ковид отделението!
  • 33 161

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "3рфт435":

    Супер-пост? Поздравления!!!
  • 34 Джаба

    7 1 Отговор
    Като видите нещо,писано от Дойче Зеле - трийте го,затваряйте го, подминавайте го! Дори в най-безобидните и слъзливи техни текстове има скрита пропаганда.
  • 35 Грейс

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Не знам на колко сте години ама сте застрашени от много гадни неща при тези П евмонии. Това не е без обидна настинка! Бъдете здрав!

    Коментиран от #37

  • 36 Васил

    3 3 Отговор
    Ужасссссссссссс за това е виновен селянина от Банкя
  • 37 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Грейс":

    На 40 години съм, при пневмония единствено проблеми може да имаш с белия дроб, но след месеци се възстановява напълно...е при мен няма да се възстанови защото пуша по 3 кутии цигари на ден:) Но по цял ден да се изнизват знайни и незнайни платени душици, които да ни уведомяват, че били позитивни е и смешно и жалко
  • 38 Стратега

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Орасен е":

    Ако ги нямаше тестовете и лаенето по медиите щеше да си е обокновен грип и да има толкова хора с усложнения колкото при всеки грип, обаче ковида не е медицински, а политически и финансов проблем!
  • 39 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Споко":

    Е браво,ти се отърва,ама да му мислим ние ,останалите.
  • 40 Опасен е

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пълни глупости":

    Именно не всички ще се разболеят от син, свински птичи, обикновен грип, но ако не се вземат мерки точно през всички ще мине корона вируса. Именно това му е опасното, а не ще е смъртоносен за всички като ебола например. Няма да се разболеят на веднъж разбира се, но без мерки до пролетта сигурно до всеки би стигнал.
    Повечето хора го карат без никакви симптоми и не разбират даже.Именно затова викат глупости тестовете са фалшиви.
  • 41 Обективно

    11 1 Отговор
    НА ТОВА ТОЧНО СЕ КАЗВА : И С Т Е Р И Я!!!!! НИТО Е ИМАЛО СМИСЪЛ МАЙКАТА ДА ПИЕ АНТИБИОТИЦИ, НИТО ДА СИ ПРАВИ ТЕСТОВЕ, ТЪЙ КАТО ВСИЧКО Е ПРОТИЧАЛО ЛЕКО. Само антивирусни природни средства, много течности и витамини. Толкова!!!!
  • 42 ганьо

    2 0 Отговор
    изпращял народ от жадни за екстри оцеляващи глупаци!
  • 43 гост

    10 2 Отговор
    Ето и моето мнение: превенцията е наложителна, но я се огледайте колко хора около вас носят маски покриващи уста и нос? Да не говорим, че една маска като се ползва навън и после трябва да се изпере преди употреба, носенето по една седмица на една и съща маска не пази от нищо.
    Хората са прости и единственното, което може да изкажат е злоба срещу минималните мерки за безопастност, на прости хора няма как да обясниш защо е нужно, а и никой не се старае да го прави. Затварянето на държави не е ефективно и нужно, важно е просвещението на хората. Какво става с всички други болни, някой пита ли се? Къде да се лекуват, няма ли да се влошат като им откажат да ги приемат? Какво правиха всички властимащи последните 6месеца, та да не се знае кой кого да замести и откъде да се осигури персонал, нали, за 400лв рискуваш живота си и този на близките си, ама нали сме в БГто.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Маргинал

    2 1 Отговор
    Ковид се разпространява само по медиен път с подкрепата на Здравната каса.
    Общата статистика показа че когато не ни лекуват по малко са умрелите.
  • 46 Разум

    1 0 Отговор
    Лампата на Райф убива вируса. Една позната се излекува чрез нея. Дайте координати ако искате помощ.