Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 17:07 27 629 86

Путин не прощава

  • путин-
  • ердоган-
  • нагорни карабах

За да бъдат разбрани руско-турските отношения, историческите и геополитически алманаси не бива да се отварят само до 19-век, а много, много преди това

Путин не прощава - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дипломатите от „Групата за преговори в Минск“ имаха билети за самолет, но те останаха в джобовете им. Никой от тях не напусна Вашингтон, Париж и Берлин, защото войната в "Нагорни Карабах" приключи преди те да излетят. Путин и Ердоган, Алиев и Пашинян се споразумяха за подялбата на южен Кавказ без да питат никой. Русия и Турция сформираха щаб за наблюдение, но само руски войници ще отговарят за примирието.

В тази кратка няколкодневна война, Армения загуби част от територията на анклава, в полза на Азербайджан. В Баку съответно отпразнуваха победата, догато в отсрещната страна, гневът на арменците се оказа по-силен от тяхната скръб. В Ереван обсадиха парламента и цялата диаспора, пръсната по света иска възмездие за виновниците.

След като руската намеса прекрати азерийското нашествие, изниква въпроса - защо Путин трябваше да чака цели два месеца? Достатъчно ли беше руски вертолет да бъде свален над арменска територия за да свири края на войната?

Всички специалисти по геополитика разтвориха алманасите по история и както при всеки сблъсък на Турция с Русия, потриват ръце в очакване на следващия им конфликт. Мачът между двете бивши империи би бил изключително забавен, ако не костваше милиони и не струваше живота на хиляди жертви. В първата война загинаха 30 хиляди, в последната 5 хиляди. Новото в последните събития е превъплъщението на турският президент. Освен претенции към земите на османлиите, все повече той се вживява като натоварен от Пророка за победа на мюсюлманите над неверниците. Действията на руският президент са лишени от всякакъв религиозен или емоционален заряд. За сметка на това той показва смразяваща решителност, която Ердоган предпочита да не подлага на изпитание.

В Кавказ турският президент напира да си пробие път до Каспийско море. Армения, с нейния "Горни Карабах" му пречат. Азербайджан, парче от империята, продадено от Кемал Ататюрк на Сталин, е турски съюзник „по рождение“. Русия отказва от край време на Турция да сложи ръка върху кавказките републики с мюсюлманско вероизповедание. От чисто стратегически интерес, Путин поддържа отлични отношения с Баку. Част от оръжието на Азербайджан е руско. Москва ухажва усърдно президента Илхам Алиев за трасето на бъдещите петролопроводи и газопроводи. Преносът на ценните суровини е винаги доходен за страната през която минават.

С Армения нещата са по-различни. Малката християнска република разчита на Русия, а за руснаците арменците са най-близките им хора в региона. Първата война между Армения и Азербайджан избухва през 1988 година и приключва с относителна победа на Еревен в 1994 година. Окичен с ореола на победител – Серж Саргисиян, приятел на Путин, поема съдбините на арменците през 2008 година. Междувременно Русия и Армения подписват договор за военно сътрудничество и Москва придобива две военни бази на територията на страната. Саргисян остава на власт 10 години.

Подобно на останалите кавказки републики, съдебната система не работи и корупцията цъфти по високите етажи на властта. Нито повече, нито по малко от съседите на Армения. Близостта с Русия, привлича хората на фондацията "Сорос" и подобно на Грузия, те инвестират не само в борбата срещу корупция, но и в антируската преднамереност. След поредица от улични вълнения, Серж Саркисян подава оставка и за министър- председател е избран журналистът Никол Пашинян, изцяло подкрепян от американската фондация.

Много е възможно, Путин който нищо не забравя, да се е въздържал от бърза намеса в "Горни Карабах", за да натрие носа на антируските интелектуалци в Ереван. По-сигурно е, че на руският президент му е дошло до гуша от недоказаните обвинения към Русия за отравяне на Сергей Скрипал и Алексей Навални, но въпреки това санкциите срещу Москва продължават. Същото се отнася и до полуостров Крим, който е собственост на Русия още от времето на победата на Катерина Велика над Отоманската империя.

Международните институции - ООН, НАТО, МВФ, Световната банка, Комисията в Брюксел, европейският парламент, всички следят Русо-турският балет на танкове и самолети, със широко отворени уста, но не издават звук. За разлика от Путин и Ердоган, в паметта на световния елит явно има "бели страници".

За да бъдат разбрани руско-турските отношения, историческите и геополитически алманаси не бива да се отварят само до 19-век, а много, много преди това.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 216 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВРАГЪТ Е ЕДИН

    328 20 Отговор
    Англосаксонското племе и еврейските ционисти. .илюминати. .!!!
  • 2 Путин

    116 38 Отговор
    Бойко, вече ми завърши Руски поток.Може да се пенсионира в Москва.

    Коментиран от #44

  • 3 Армен Саркисян

    43 163 Отговор
    Още един АБПФК се изявява като политичски аналитик. Върти го сучи го, накрая напиши, че Сорос е виновен и си перфектен.

    Коментиран от #53

  • 4 Обикновен овчар

    49 3 Отговор
    Компромис се купува в днешно време,който има пари компромиси не купува ,не дава!
  • 5 Путин

    42 115 Отговор
    За мене Северна България,за Ердоган Южна.Разбрахме се!

    Коментиран от #78

  • 6 Баро Вкаров

    173 14 Отговор
    Aма как тека?
    Дедо Шори ,алтернативно надарените и великите НПО не помогнаха ли на Армения?
    Пак ли лошата Русия требе да ги спасява?
    🙉😁🙉😁🙉😁🙉

    Коментиран от #19, #22

  • 7 Абе чеков

    37 126 Отговор
    Само ти ли не разбра, че войната свърши след като Ердоган получи това което искаше?

    Коментиран от #27, #50, #66

  • 8 един от всички

    207 15 Отговор
    Още преди 2 години,когато с възкачването на власт на Пашинян Армения се отвърна от Русия,аз вече знаех,че няма да просъществува дълго. Сега загуби Карабах,но благодарение все пак на руската намеса,се запази самата Армения. Ако Русия я няма,държавата Армения няма как да остане да съществува -изключително взривоопасен регион,с агресивни съседи...!

    Коментиран от #10

  • 9 Моля те Ердоган бъде нежен с мен

    8 62 Отговор
    Аз съм един фин буратино 😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #38

  • 10 Всъщност най-агресивни

    50 40 Отговор

    До коментар #8 от "един от всички":

    В региона са самите арменци....

    Коментиран от #81

  • 11 Горски

    87 9 Отговор
    Ех, Божо, Божо.... къде си спал в часовете по руски? "Нагорни" не се съкращава и/или превежда "горни", а "планински". В повечето славянски езици "гора" е нашето "планина".

    Коментиран от #14, #47, #64

  • 12 Да добавя

    14 18 Отговор
    Снимката е много красноречива.
  • 13 Ердо

    21 114 Отговор
    Чеков пропускаш че при референдум в Крим, той трябва да се върне на Турция, естествено ако те си го изберат, четеш само от едната страна историята
  • 14 Те повечето русофили са така

    31 104 Отговор

    До коментар #11 от "Горски":

    Не знаят руски, нито карат руска кола, нито имат нещо сделано в русия в дома си...

    Коментиран от #25, #35, #57

  • 15 Хасан

    21 69 Отговор
    Много безмислена статия ..и тоя сё пише на интелектуалец
  • 16 запознат

    24 35 Отговор
    Между Россия и Турция има Договорр за Вечна дружби и взоимопомощ още от 18 Век!

    Коментиран от #69

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Всички спечелиха

    85 3 Отговор
    Само Армения загуби.
  • 19 Да имаше

    6 42 Отговор

    До коментар #6 от "Баро Вкаров":

    капка сиво у матрьошката и немаше защо да питаш. Ма като немаш - нема смисъл да ти се отговаря.
  • 20 Хасан

    27 56 Отговор

    До коментар #17 от "Сезгин Христия":

    Това е конфликт между Армения и Азербайджан ..азерите си вземаха незаконно окупираните от арменците земи

    Коментиран от #23

  • 21 така е

    62 7 Отговор
    БРАВО ЗА АНАЛИЗА НА Г-Н ЧЕКОВ,ОТ ФРАНЦИЯ КЪДЕТО Е ТОЙ,ИЗГЛЕЖДАТ НЕ КАКТО ГИ ПРЕДСТАВЯТ МИСИРКИТЕ НА БОКО.
  • 22 То па едно спасение....

    34 81 Отговор

    До коментар #6 от "Баро Вкаров":

    Това си е жива окупация. Русия окупира Армения и сега арменците ще се изядат един друг. Сега на мястото на Пашинян ще седне човек на Москва и суверинитетът на Армения беше до тук, не, че до сега бяха кой знае колко суверенни

    Коментиран от #43

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А Ний гордо и нальмите

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "Те повечето русофили са така":

    Си Внасяне.....
  • 26 Соросоид

    57 3 Отговор
    Статията може да се обобщи с две думи - "Восток - дело тонкое". Това е неразбираема територия за наглите, алчни и оядени "партнери".
  • 27 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    102 24 Отговор

    До коментар #7 от "Абе чеков":

    Абе палячо,кой е Ердоган та да каже кога ще свърши каквото и да било? Путин решили ще приключи с ердо и сие за нула време.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе клоун

    19 76 Отговор

    До коментар #27 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Като можеше да я приключи защо не го стори? Защо два дена преди обявяването се обади на Ердоган и два часа говориха по телефона? Войната свърши когато Ердоган получи каквото искаше.
  • 30 Правилно мълчат Сърбия и Русия за

    74 10 Отговор
    Споровете между България и Северна Македония! НЕЕ тяхна работа! Не трябва да си пъхат, като нас навсякъде носовете, защото някоя врата щеги прещипе някой път! Санкции за Беларус, ние, външния министър вика Готово"Санции срещу Иран, - - ГОТОВО, СРЕЩУ РУСИЯ, ВЕНЕЦУЕЛА, СЕВ, КОРЕЯ. ВЕДНАГА, КАК НИ" ПОГЛЕДНАТ" И ВДИГАМЕ РЪКА!! ГРЕШНА, ГЛУПАВА ПОЛИТИКА!
  • 31 Кой е шефа е повече от ясно

    25 85 Отговор

    До коментар #28 от "Сезгин Христия":

    Путин опита да спре войната и преди това, но от Анкара не позволиха. Както много пъти съм ти казвал докато Ердоган не реши, тази война няма да свърши. Както сам видя нито преди това Москва не успя, Брюксел не успя, Вашингтон не успя. Бързо ги забрави тези неща, нали....

    Коментиран от #62

  • 32 гост

    28 12 Отговор
    Абе Чеков, абе мама каква Катерина бе...Екатерина, Екатерина Велика, да сме точни..а и явно не си разбрал още за поканата на Путин САЩ и Франция да вземат участие в мирните процеси в Карабах...
  • 33 Хасан

    45 13 Отговор

    До коментар #23 от "Сезгин Христия":

    Ердоган пази гърба на Путин ..с преврата искаха да сменят Ердоган с турски Саакашвили или Пашинян но не се получи

    Коментиран от #40

  • 34 БРЕЙ

    46 28 Отговор
    Арменската диаспора в света се разгневила от разгрома на Армения. Ами, грабвайте уружието и бегом на фронтовата линия. Ама как се оставя оня живот, изпълнен със сладости, тиферичи,как да се лиши от омайните балдъри на Кардашян, да плюеш на имоти, влияние, власт и да се въргаляш в калните окопи на Азърбайджанския Карабах.През 1988 г. и 1994 г. унизена азерите, защото тогава те воюваха едва ли не с голи ръце, срещу въоръжената до зъби от Русия, Армения.Но днес могъщата Турска Армия удари едно рамо на братята си, мюслими и вот тебе армените, намерили за кой път спасение в "уютния" Мечи г....зз .
  • 35 МНОГО ВЯРНО

    21 18 Отговор

    До коментар #14 от "Те повечето русофили са така":

    КАРАМ МЕРСЕДЕС. .КЪЩА В АНГЛИЯ. .НЕ ВЯРВАМ В БОГА. ..САМО В КАРЛ МАРКС И ФРИДРИХ ЕНГЕЛС. ..!!!
  • 36 Биби Кинг

    15 6 Отговор
    Афтуре,афтуре, язе като виден междонародник не мое да не земем позициа по тоа вапрос! Коги Ататюрг е продавал Кафкас на Ленин бе синко? Ленин е давал Кафкас на султана за да го пази от мераците на швабите бе, с уговорката он, солтана да им го варне кога мине войната бе, пръвата, световната!И понеже солтана са му намазали ските младотурците се е наложило Ататюрг да го враща Кафказа! М да, е те така стоиат нештата! Кой не верва аз да умре!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 REX REGIS UNIVERS

    35 2 Отговор
    Императора няма грешен ход.
  • 40 Булексит

    20 8 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Ердоган и Путин са ни последната надежда.
  • 41 Малкоданска

    20 6 Отговор
    Емануел Макаронов обеща да се застъпи за Армения!
  • 42 Azi

    16 48 Отговор
    абе стига сте си измуквали от пръстите някакви "страхотни" качества на Путин. Кво толкова е направил - нищо - или по-скоро предаде арменците, които разчитаха на него. Ердо подкрепя Азерите, които са печелившите в този конфликт. Та какво точно е направил Путин за да го величаете - едно огромно нищо.

    Коментиран от #45, #48

  • 43 Бай Курти

    54 3 Отговор

    До коментар #22 от "То па едно спасение....":

    Виж сега преди 15 години Армения смаза Азерите с руска помощ , и си помислиха че са хванали г .. д ..за мъ .. те ,смениха няколко правителства и последният взе да се прави на големия ДЕМОКРАТ .Но освен морална подкрепа от Френците ,Ингилизите, и САЩ за разбирателство и помощ друга подкрепа ЙОК.Ако не бяха РУСНАЦИТЕ АРМЕНИЯ щеше да капитулира . Има една стара приказка всяка жаба да си знае гьола . Първо погледни картата и виж как ще получат помощ . Единият път е през Турция другия РУСИЯ , Иран и ГРУЗИЯ Първите 3 едва ли ще пуснат помощ за ЕРМЕНЦИТЕ . Грузия яде спарчето и се сви в черупката .НАПРАВИ СИ САМ ИЗВОДА
  • 44 stan4o

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    Путин обича предателството, но не вярвам да обича предателите?
  • 45 stan4o

    42 5 Отговор

    До коментар #42 от "Azi":

    Има примирие, контролирано от Русия. Двете държави стават длъжни на Русия. Това нищо ли не е?
  • 46 Русия е просто мародер в случая

    36 17 Отговор
    Азерите смачкаха арменците. Путин се обади на Ердоган и след два дена пашинян подписа капитулацията. Така вместо азерите да окупират Армения и да си навлекат международен гняв, това сториха руснаците. Така удобно ще сменят антируското правителство на Армения без да си навличат негативи под камуфлажа на омиротворители. Азерите също постигнаха целта си, Карабах е освободен, до края на годината всички арменски войски трябва да напуснат територията, освен това получиха връзка и с Нахичеван, а от там и с Турция. Единственият губещ е арменският народ, но никой не им е виновен

    Коментиран от #52, #65

  • 47 @#$

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Горски":

    Карабах на азерски е черни лозя,ясно.

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 1234

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Абе чеков":

    Така си е даже получи сухопътен коридор за Азербайджан през арменска територия
  • 51 ПатрЕот

    26 1 Отговор
    Чакаме включване на Сашо Фашагата от СДС-то,на СулЮ Пасито-Безродника,на Прероден Пастиркин и на поп Тодор крадливата унукиня ,за да видим какво ще изсе.ат те по въпроса.
  • 52 хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #46 от "Русия е просто мародер в случая":

    Голям си...Нахичеван се намира между Иран и Армения...как точно Турция ще има достъп до там?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мнение

    33 2 Отговор
    Статията обяснява всичко. Само да добавя , Русия и Турция не воюват един срещу друг , както преди , а се договарят . Естествено лъвският пай си остава за руснаците , а Ердоган също е поканен на масата, и хапва от десерта. Това поставя под сериозна опасност по малките държави в региона .
  • 55 Трол

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "@#$":

    Кара юзюм бааъ- това не е ли черно лозе? Карабах ако бах е производно на бахче няма ли да е само черна градина?
  • 56 Доцента

    14 6 Отговор
    Ако отворим алманасите от преди 7 век,ще видим ,че до кавказ и тян шан живеят предимно българи.Столицата на Стара Велика България е във Фанагаория именно на полуостров Крим,населен само с българи.Територията на която живеят руснаци и турци винаги е била българска и населена основно с българи
  • 57 Браво

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Те повечето русофили са така":

    Т.н. русофили са така, ама са много чувствителни на такъв бъзик.
  • 58 Доцента

    10 19 Отговор
    По поречието на река волга живеят българи,създали Волжка България със огромните градове Биляр и Булгар.Държавата е жестоко опустошена и разграбена от нашите "братя"руснаци а двата града тънат още в руини
  • 59 Коко

    26 2 Отговор
    Управляващите в Армения са про западни и про американски, но защо от тези никой нищо не направи ,същата работа както с кюрдите, страшни приятели имаме
  • 60 !!!?

    11 10 Отговор
    Че то в Нагорни карабах и преди си беше същото. Сега просто рускотурската империя си пусна малко арменска и азербайджанска кръв...па и руска, ама и това е без значение. Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
  • 61 Гошо

    25 1 Отговор
    Какво скимтят арменците ,нали палиха руски знамена, евроценности прегръщаха
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Наблюдател

    2 14 Отговор
    Егати пропутинската статия. Божидаре, нещата стоят по съвсем друг начин. Не се излагай повече с такива измишльотини !
  • 64 Дано да греша

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Горски":

    Той, Чеков, е пял и " Подмосковские вечера", но сега предпочита "New York, New York..." с пълни джобета. "Мама ми купи днес нови панталонки, в джобчето ми дрънкат семки и бонбонки..." Еех, младост, младост...!
  • 65 Спас безделника

    27 3 Отговор

    До коментар #46 от "Русия е просто мародер в случая":

    Не пиши глупости.
    Руснаците имат две военни бази в Армения и няма да я оставят (Виж Сирия на 2500км). Просто натриха носа на соросоида Пашинян.

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ke da

    3 5 Отговор

    До коментар #65 от "Спас безделника":

    Който е вдигнал ръка срещу наместниците, е горчиво съжалявал, чакат го него и народа му МЪКА И БЕДИ ПОНЕ ДО ЧЕТВЪРТО КОЛЯНО!
    ТА ТАКА И ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ!
  • 68 аман от дебили

    1 9 Отговор
    Абе божидаре, абе чеков... Какви глупости си написал в края на аналлизаторското си творение!?... И ти разбираш геополитиката колкото чуков и дъртия тома томов...

    Коментиран от #73

  • 69 ле ле

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "запознат":

    Всички искат да се пишат приятели на Русия..особено сега се натискат азери и турци..внимавайте ..Мечка трудно ще съжителства с зайци и др. гризачи..през годините имаше мисля че 7 руско-турецки войни..каКви два лева,какви приятели.
  • 70 След дъжд качулка

    7 12 Отговор
    Армения както и Югославия се надяваха на военна помощ от съюзника си Русия която ги изостави и те капитулираха
  • 71 Чочо

    2 13 Отговор
    Бля бля празнодумие.
    Путин загуби

    Коментиран от #72

  • 72 Хи их хи

    18 0 Отговор

    До коментар #71 от "Чочо":

    И някои украинци още твърдят, че моста над Керченския пролив не е построен!

    Коментиран от #75

  • 73 божидар чеков

    5 0 Отговор

    До коментар #68 от "аман от дебили":

    "Дебили", ама им четеш "глупостите" та пушек се дига!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 В.В.П.

    11 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хи их хи":

    Прав си..Има тъпи хохли..Монтаж е ,видеото за моста и Путин на самосвала...И тука е тъй..
  • 76 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Къде е Хасан??.Да разкаже подробно за ,,Байрактаря,,..Кефи ма..яко .Как поразява с лазера,бойната руска техника с ,,,хирургическа,,точност...
  • 77 В.В.П.

    15 3 Отговор
    Алиев и Реджеп са военно престъпници..Нахлуха в автономия на Армения,с жители християни...Диктатори и мизантропи.. Боклуци от сорт..За тез е Хага ..Китай не стреля в Хонг Конг, Тайван,Мадрид не стреля по Гибралтар,Лъксембург, Монако,..Андора България не вкарва танкове в Македония,или в Одрин,Има много примери... Хомофоби..Сега Владимирович,ще раздаде правосъдие.....
  • 78 Сорос

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Путин":

    Ха ха ха Двама се карат но третият с парите печели!
  • 79 Иван

    2 21 Отговор
    Тая статия е една бълвоч, за величаене на дребния по душа и ръст Путин. На практика западното оръжие, отвя руското. Егати съюзника е Русия, защо не защити арменците?! Защото са едно военно и икономическо джудже, разчитащо ,да изнудва света с ядрено оръжие. Могат само ,на умряло куче нож да вадят. Другият диктатор, Ердоган не ги бръсне за слива. Би ги, като маче у дирек и в Либия. Ако нямаха ядрено оръжие Русия отдавна щеше да бъде пометена от картата, но и това ще стане, но по законите на икономиката, благодарение на корумпираното и некадърно управление на Путин. Горбачов ще им се стори на руснаците Петър Велики, в сравнение с управлението на Владимир Владимирович Путин.

    Коментиран от #80

  • 80 Браво

    0 6 Отговор

    До коментар #79 от "Иван":

    Те, това е коментар !
  • 81 4745

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Всъщност най-агресивни":

    Не се притеснявай!:) Турците имат опит! Особено с тях!:) Eдинственото за което съжалявам е че ярменките са много красиви!:)
  • 82 Бонко

    7 0 Отговор
    Моля се Турция и Русия да не си мерят силите на наша територия.
  • 83 Обективно

    2 1 Отговор
    Една грешка, но голяма, направи Путин като спаси Ердо от пуча!!! Не знам защо го направи?.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.