Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 17:09 4 478 25

Въпрос на чест

  • франция-
  • макрон-
  • ислямски тероризъм

Ако Америка е създадена от емигранти, Франция не е

Въпрос на чест - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само една седмица след като един тунизиец преряза гръкляните на две богомолки в Ница и обезглави клисаря на църквата „Света Богородица, американският ежедневник „The New York Times" посвети обширна статия на Франция.

Авторът на материала, някой си Бен Смит, разобличи обширно провала на френския интеграционен модел. Стремежът на французите да наложат светско общество, чиито членове разполагат с равни права, без религиозни и етнически разлики, е непонятен за американския журналист.

Той дори проявява разбиране и донякъде оправдава ислямистите. Ако тези редове бяха публикувани от вестник на страна, чиито граждани всяка сутрин носеха кроасани на съседите си, а вечер се събираха на чашка, публикацията би могла да служи за урок и дори за пример. Американският журналист обаче проявява трудно обяснима слепота. Бен Смит анализира ситуацията във Франция, без да вижда случващото се около него.

Съвременна Америка е раздробена на раси, етноси, социални касти, секти и религии, които се ръководят от собствени принципи и обичаи. В тази мозайка всеки пази традициите на страната от която е дошъл, той или родителите му. Поради това в Щатите редовно има сблъсъци, които са на границата на гражданската война.

Ако Америка е създадена от емигранти, Франция не е.

"Равенство, братство и свобода" не е само лозунг. Това е закон, който задължава новопристигналите да приемат начина на живот на местните хора. Пристрастният поглед на Бен Смит към случващото се във Франция, определя готвещия се закон против „ислямския сепаратизъм“, като израз на ислямофобия. Полицейските обиски във фондациите проповядващи омраза към „неверниците“ според него са демонстрация на расизъм и ксенофобия. Никъде в статията не става дума за 290-те човешки живота, които ислямските фанатици отнеха в последните пет години.

Ако тази статия беше написана по поръчка на Ердоган и публикувана в Истанбул може би никой нямаше да ѝ обърне голямо внимание. Тя обаче излиза в световна медия с огромна аудитория в момент, в който френското общество започва война срещу крайния ислям, несъвместим със ценностите на демокрацията.

Американският журналист дори не си задава въпроса - след като френските власти преследват мюсюлманите, защо хилядите мигранти от Афганистан, Пакистан, и Чечня, не се насочват към Турция, а предпочитат Франция?

Еманюел Макрон, който владее отлично английски, е между редовните читатели на вестника.
За френският президент, както и за мнозинството французи, „Свободата на словото“ е свещен принцип.

В името на същият този принцип страната е давала и дава невинни жертви, които заслужават почит и уважение. След като се запознава с публикацията Макрон звъни лично на Бен Смит, който изглежда е повече „Бен“ отколкото Смит.

За съдържанието на разговора може само да се предполага. Това което френските медии коментираха е категоричното опровержение, както на аргументите, така и на заключенията публикувани в „The New York Times“.

Знае се също, че Макрон е казал в заключение на американския журналист

„Ако искате да пишете за Франция, може да ми се обадите преди това!“

Само часове след разговора, редакцията на вестника свали статията посветена на Франция от сайта на изданието.

Колкото и странно да звучи, за България също се пише. И то не малко. Само през ноември тази година вестник „Le Monde“ публикува статия посветена на всеобщата неприязън на българите към Делян Пеевски и връзките му с Бойко Борисов.

Преди това в „Nouvel Obs“ бе публикувана анкета относно търговията с български паспорти, въртяна от Държавната Агенция за българите от чужбина.

Преди години, „потерята“ на властта срещу Алексей Петров също намери отзвук в Париж. Никой от София не опроверга публикациите на френските журналисти.

Това или означава, че няма засегнати или, че управляващите не владеят чужди езици.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митю

    8 9 Отговор
    Не си ли противоречи?обажда се да свали статия?това и у нас не може да се случи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Серафим

    17 3 Отговор
    Ако искат да пишат за България задължително трябва да покажат ЧЕКМЕДЖЕТАТА С ПАЧКИТЕ И ЗЛАТОТО от СПАЛНЯТА НА ПРЕМИЕРА БЪЛГАРСКИ. Такова чудо рядко се среща по света, така, че Le Mond /Светът/ ако държи на името си трябва да се задейства...
  • 5 Любен Стойков

    24 2 Отговор
    Когато молиш и те приемат в една общност, трябва да спазваш правилата. В противен случай общността има право да те изключи и да те прати там от където си дошъл, заедно с всичките ти роднини които си довлякъл. С всички!!!. Проблемът на демокрациите е, че не прилага последното. И за да оцелеят демокрациите категорично трябва да приложат това природно правило. Или да умрат изядени.

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    1 23 Отговор

    До коментар #5 от "Любен Стойков":

    Проблема е в това че обществото където си се заселил ти казва че има толерантност ,мултикултура ,религиозна свобода ...но после почва да обижда твоите ценности

    Коментиран от #14

  • 7 Едуард Петров-Едо

    8 0 Отговор
    МНОГО Е ДОБРЕ, ЧЕ Елмедията ,,факти" прави достояние тези неща, по мое дълбоко убеждение МНОГО ЗАПЛЕТЕНИ И ПРИ ТОВА, МНОГО ВАЖНИ! По тази ГЛОБАЛНА ПРОБЛЕМА, по която коментиращи от всякакъв род и калибър, се мятат наляво-надясно като обезумели, СЕ НУЖДАЕ ОТ ЗАДЪЛБОЧЕНО ПРОУЧВАНЕ И ОПЕРИРАНЕ, КАКТО СЕ ОПЕРИРА злокачествен тумор! Какъв ще е изходът от операцията, не зависи само от квалификацията на лекарския екип, а най-вече от състоянието на организма на болния!
  • 8 Абе човек

    14 2 Отговор
    , управляващите не владеят литературен български, ти искаш чужди езици да владеят?!
  • 9 9д8дс8сд

    10 1 Отговор
    Видите ли имена като РУБИ, БЕН, САРА, ЕШКИНАЗИ, ШОРОШ... , фамилии завършващи на ЩАЙН, БЕРГ, Шилд, Моркан, Дюпон и пр. или такива започващо на ГОЛД, РУБЕН, СИЛВЪР, ДАЙМОНД и пр...
    Не ги слушайте какво ви говорят! Ловиш секирата и право по средата на кратуната, некъде между очите!
  • 10 Хасан

    4 7 Отговор
    Някой турчин яко е боцкал някой от дедите на Чеков ..има някаква болка която му се предава от поколение ..говорят за Франция,Макрон Сащ и той го свързва с Ердоган
  • 11 Традиция

    8 2 Отговор
    Във Франция преселниците от бившите колонии отдавна не се смятат за птеселници и дори имат някои преференции /при отпуските напр./ Но нека не се заблуждаваме - корена на сегашните проблеми е от толерираната дълги години от щатите Ислямска д-ва. И имено те носят главна вина! Играеха си на криеница с Бин Ладен години наред. Ликвидираха го за да го обвинят за 11 септември, който атентат сами си организираха и досега не е разкрит.
  • 12 ПЕНКО

    6 5 Отговор
    ЗАЩО В МОЯТ ГРАД НЯМА МЮСЮЛМАНИ И ДЖАМИЯ !?!?!? НИКОЙ НЕ ГИ МРАЗИ , НО ЕДИН ЩЕ ИЗВЪРШИ ГАДОСТ И ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ ВСИЧКИ - С ЖЕНИТЕ, СТАРЦИТЕ И ДЕЦАТА -ДО ЕДИН - РЕЛИГИЯТА ИМ И ДЖАМИИ - ДОРИ ЦЪРКВАТА НИ НЕ Е НЕЩО СЪЩЕСТВЕННО - КОЕТО ДА НЕ МОЖЕМ -ДА ЛИКВИДИРАМЕ !!!!!!!!!!!!!! РЕЛИГИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖАТ !!!!!!!!!!!!
  • 13 Е къде е тогава свободата бе чеков

    2 6 Отговор
    "Равенство, братство и свобода" не е само лозунг. Това е закон, който задължава новопристигналите да приемат начина на живот на местните хора. .......кажи бе пишманавторе, къде е свободата когато те принуждават да живееш както искат другите? Това не е свобода, това е диктатура
  • 14 Стенли

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Кви ценности бе отишъл и заклал човека
  • 15 Хахаха

    3 4 Отговор
    Тия сами се давят в собствената си поммия. Хем пламенно защитават свободата на словото, хем свалят статия която за някои е обидна, като същите тези засегнатите обиждат религиозните чувства на голяма част от съгражданите си, като се оправдават със същата тази свобода на словото, свобода която суспендират като искат свалянето на статия. Ей тия двойни стандарти ще им изядат главата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 PSG FR

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ако Америка е създадена от емигранти, Франция не е"
    ЕВАЛАТА... не е лесно в ден днешен някой да сложи всички на място, браво за изказването!!!
  • 18 PSG FR

    4 0 Отговор
    И дори авторът да го казва в отрицателен смисъл и изтъквайки, че не ги разбира, то такива страни ще има. Не сме длъжни всички да сме като ФАЩ. Тези държави за да ги има, дълга история е била и много кръв се е проляла през вековете, за да съществуват днес.
    Имаме право на суверенитет и да представляваме страните си, в които сме родени и чийто език говорим. Тази инвазия, идваща отвън донякъде е продиктувана от чичо Сам, така че, да си ги взимат отатък Голямата локва!!!!!
  • 19 Докога

    4 1 Отговор
    Бoкo нaзнaчи eдин прecътпник-Eврoизмaмник ,убиeц и изнacилвaч зa OБЛACТEН УПРAВИТEЛ нa Рaзгрaд.Нaрoдa нe избрa тoзи прecтъпник зa дeпутaти зaтoвa Бoкo гo нaзнaчи нaпук нa хoрaтa oт Oблacттa зa Oблacтeн упрaвитeл.Прecтъпник кoйтo e cъдeн зa eврoизмaмa ceгa рaзпрeдeля eврoпeйcки cрeдcтвa в Рaзгрaдcкa Oблacт.Caмo c бунт и рeвoлюция щecвaлим тaзи мaфия и cгaн нaрoдe
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха

    2 2 Отговор
    Еманюел Макрон, който владее отлично английски...Бойко Борисов който владее отлично шопски и знае много псувни...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Май автора не е наясно със себеси проличава като пъпка на чело в горния турлюгювеч - писание.
  • 25 Аве Адолф Хайл

    1 0 Отговор
    Пак някакво комунистическо мекере се опитва да хвърля кал по България в края на тази нефелна статийка ......