Last news in Fakti

7 Декември, 2020 15:54 4 769 54

Чернокожа лесбийка стана говорителка на Байдън

  • карин жан-пиер-
  • говорител-
  • джо байдън

Лицето ѝ става разпознаваемо, особено след януари 2019 г., когато преживява първия си момент на слава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Жюлиен Пейрон за в. “Поан”

Чернокожа, лесбийка, имигрантка… Новата заместник-говорителка на Белия дом е водеща фигура на новите американски активисти.

Тя ще бъде новото лице на администрацията на Байдън. Карин Жан-Пиер току-що бе назначена за заместник-говорител на Белия дом от новоизбрания президент. От хаитянски произход, лесбийка и майка на малка дъщеря, произлязла от бедно семейство в народните квартали на Ню Йорк, тя олицетворява борческата класа, издигнала високо исканията си за идентичност. Живот с битки, които тя не се колебае да показва на сцената, за да обслужи едновременно политическите си амбиции и стремежите на лявото крило на демократите. Наблюдателите виждат в нейното назначение от Джо Байдън гаранция за радикалите в партията, които очакват да бъдат чути, след като участваха в поражението на Доналд Тръмп.

На 43 години, пътят ѝ я превръща в “модел за подражание” за част от американската младеж. През ноември 2019 г. излезе автобиографията ѝ, Moving Forward (Върви напред), посветена на всички онеправдани от Ню Йорк до Порт-о-Пренс, които тя обединява под наименованието “тези, които са чули думата “не”. Там тя разказва без задръжки за себе си и семейството си, надявайки се да послужи за пример. Но също и да си създаде име.

Родена в Мартиника, във Фор дьо Франс, Карин Жан-Пиер е дъщеря на хаитянски родители, които бягат от диктатурата на Жан-Клод Дювалие, наричан още “Бебе Док”. Тя е на пет години, когато семейството ѝ пристига в САЩ, в Ню Йорк, след кратък престой в района на Париж. Английски в училище, френски у дома, тя израства, смесвайки езици и култури, както много нейни съученици в Куинс. Момичето е надарено, и родителите имат големи амбиции за нея: инженерка, адвокатка, а най-вече лекарка.

Но изучаването на биология не я вълнува особено и тя в крайна сметка се насочва към политиката. Влиза в Училището по международни и обществени отношения на Колумбийския университет, член на видната “Бръшлянова лига”, откъдето излизат повечето лидери на страната. Недостатъчно за родителите ѝ. “Баща ми и майка ми бяха ужасени, за тях политиката беше хаитянската диктатура и корупцията”, обясни Карин Жан-Пиер в интервю за CBS.

Дошло да изживеe американската мечта, семейството преживява доста трудности. “Родителите ми ме научиха на постоянство, както и на красота, но също и колко трудно е да бъдеш имигрант”, обяснява тя. Баща ѝ е шофьор на такси, майка ѝ - санитарка, работят много и често оставят малката Карин да се грижи за брат си и сестра си. “Нямаше телевизия, нито пижамени партита (…) наистина бяхме от работническата класа”, разказва тя и твърди, че бързо се е научила да готви и мие чинии покрай учението.

Към този труден живот се прибавя и една драма. В книгата си тя разкрива, че като млада е била изнасилена. Травма, която я потопява в периоди на отчаяние, стигайки дори до опит за самоубийство. Но, следвайки семейния пример, тя изправя глава. С диплома в джоба се впуска стремглаво да гради кариера. Първо работи за президентската кампания на демократа Джон Едуардс през 2004 г., а след това за един млад обещаващ сенатор: Барак Обама, “човекът, който при всички обстоятелства е най-умният човек в стаята”. Присъединява се към екипа му по време на кампанията през 2008 г. и заема различни постове в Белия дом след неговото избиране. “Най-накрая успях да успокоя моите родители!”, забавлява се тя днес. На свой ред и тя създава семейство. С журналистката Сюзън Малво, една от звездите на CNN, формират една от най-влиятелните двойки във Вашингтон. Двете жени осиновяват шестгодишно момиченце на име Солей, което вече има селфи с Обама.

Избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. я кара да се присъедини към влиятелната политическа организация MoveOn.org. Създадена през 1998 г., за да подкрепи Бил Клинтън по време на аферата “Люински”, впоследствие тази структура става говорител на малцинствата и на “прогресисткото” крило на Демократическата партия. Същевременно Карин Жан-Пиер е назначена за политически наблюдател в MSNBC, най-левият 24-часов телевизионен канал в страната, и започва да преподава политичeски науки в Колумбийския университет, където някога е учила.

Лицето ѝ става разпознаваемо, особено след януари 2019 г., когато преживява първия си момент на слава. За MoveOn тя води дебат в Сан Франциско, в който участва сенаторката от Калифорния Камала Харис. Продължението тя е разказвала в много телевизионни предавания. “Този бял мъж изскочи на сцената с всичките си привилегии (става въпрос за защитник на правата на животните - б.а.), прекъсна три цветнокожи жени, които говореха именно за правата на цветнокожите жени. Казах си, че идва за Камала Харис и трябва да я защитя. Това правя, намесвам сe”.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 порно

    42 4 Отговор
    Ако беше дебела лесбийка щеше да ме изкефи.

    Коментиран от #14

  • 2 Гост

    87 3 Отговор
    Ееее жалко, нямаха ли трансгентър от азиатски произход, бивш морски пехотинец, роден в Камбоджа?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    88 4 Отговор
    Обикновеният човек средна класа с деца и нормален живот, обаче, няма шанс.
  • 5 Политик

    83 3 Отговор
    Това то всяка нова власт която идва да управлява е все по извратена и пропаднала.
  • 6 Голем смях

    11 72 Отговор
    А на нас руски агент ни е президент.

    Коментиран от #24, #26

  • 7 az # MAGA

    77 4 Отговор
    Демократите са пълно порно!

    Коментиран от #10

  • 8 ТТТТ

    77 3 Отговор
    САЩ става все по черен! Става все по трудно да си бял в сащ!
  • 9 реалистъ

    83 3 Отговор
    Пак се започна с джендърската соросиада.
    Чернокожа и лесбийка...а дали е и мюсюлманка?

    Коментиран от #53

  • 10 Ха ха ха

    38 6 Отговор

    До коментар #7 от "az # MAGA":

    в Америка демократите са техните комуняги !
  • 11 9ць9ьц

    65 3 Отговор
    Защо ли не се учудвам?!
    " На 43 години, пътят ѝ я превръща в “модел за подражание” за част от американската младеж. " - ето това е целта на всичките гинастики. Само бих добавил, че не само на американската младеж, а на световната, таква.
    НЯкакъв сатанински план се реализира в момента! Ковиди, 5Г-та и джендъризъм. Все са части от тено и също мероприятие.
    И в последно време се бърза особено много с някакви срокове за налагане на горните неща.

    Коментиран от #31

  • 12 ТТТТ

    64 3 Отговор
    Гласуваш за Байдън, получаваш банда негроидни !
  • 13 хъхъ

    57 4 Отговор
    Комунизъм...както навремето назначаваха само защото си от семейство на активни борци и член на БКП...сега назначават защото си чернокож и хомо...ето това е расизъм и дискриминация в действие.
  • 14 сила

    65 3 Отговор

    До коментар #1 от "порно":

    тежко и горко на белите работещи американци...нормалните американци
  • 15 дъорд шварц

    50 3 Отговор
    Е това е вече, не се говори и пише за качествата на хората, само се казва че са гей и черни, което трябва да е гаранция за качество...
  • 16 Мъдрият

    60 2 Отговор
    Бравос бе г-н Бай-Гън!

    Хем не-гърка, хем лиз-бийка, хем защитчничка на правата животните, опс не бе - на не-гърките -обърках се вече от тая плетеница...

    Въобще 3 в 1 от три гнусни и отвратителни неща!

    Точно сте си лика прилика с нея и демон-кратите!
  • 17 смок

    42 2 Отговор
    Чернокожа, лесбийка, имигрантка - спешно трябва да си отреже някой крайник! Тогава няма да има друг по-достоен от нея
  • 18 ТаУмВзе

    28 1 Отговор
    Световната деменция си е избрала правилно.
  • 19 Бубу

    34 2 Отговор
    Вече не става за живеене в САЩ с 55 милиона негри! Там ще става все по-лошо и опасно

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Честито на

    31 2 Отговор
    печелившите!!! Всички"ненормални хетеросексуални", и бели вън....А още официално не е взел властта!!
  • 22 БББ

    22 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Ти да не си хомо омъжен за негър??
  • 23 ТТТ

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Ти си педал за велосипед! Я марш в Африка

    Коментиран от #29, #35

  • 24 Аа не бе

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    и си има секретарИ!!! Отговаря,и на Хамериканския модел! Убавец!!!
  • 25 Реалист

    31 3 Отговор
    Ей това ни чака, ако Байдън спечели... Майка ви педофили и сатанисти... Дано всички плевели бъдат изпепелени.

    Коментиран от #33

  • 26 Пламен

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    И Чешки затворник-премиер.
  • 27 Българина

    26 0 Отговор
    Лгбт да под процент от населението на всяка държава, както и юдеите но пък окупират половината ръководни постове. Диктат на малцинството. Историята познава такива периоди и после има рязък обрат с жертви..
  • 28 Гост

    22 0 Отговор
    Горкото дете... Ще гледа порно на живо.... На тия защо им се разрешава да гледат деца.... От къде ги взимат... Майка ви плевели...
  • 29 стоян георгиев

    3 22 Отговор

    До коментар #23 от "ТТТ":

    аз другар съм нормален човек дето не дели хората по цвят и сексуална ориентация,а на можещи и неможещи.ти обаче тва няма как да го разбереш и за съжаление много ще страдаш от това .и дори 20 различни ника да ползваш тва няма да ти помогне да се скриеш от ...себе си!
  • 30 ИнтерКомунист

    7 8 Отговор
    Абе защо се възмущавате от случващото се в САЩ...??? В повечето стрнани от Новия свят на Латинска Америка,Бразилия или интернационална комунистическа Куба, расовите, сексуални и религиозни различия, са отдавна остаряла отживелица и никой не им обръща внимание...!!!
  • 31 един българин

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "9ць9ьц":

    Пъкленият план е обсебил мозъкът ти напълно! Но не се притеснявай не си сам! Простаците винаги сте били в повече и това е основната беда на човечеството! Стягайте се здраво, акъла ще ви го наливат с 5G-то докато спите! Дано да хване декиш технологията, че иначе отърване от простотията НЯМА!!!
  • 32 Не не

    4 11 Отговор

    До коментар #19 от "Бубу":

    Сори, но в Русия пък съвсем на става, мамашките бягат от кочината с първия срещнат! В Китай първо ти бият ваксина за тоталитаризма и тогава те приемат! САЩ си е най-добре що е умно все там се стича, дори богатите деца на руските и китайски богаташи! Защо ли?!
  • 33 Споко ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    Успокой топката, че съвсем ще превъртиш! Ще те успокоя още като ти гарантирам, че за простотията лек няма! Успокоили се?!
  • 34 Нику

    7 0 Отговор
    Ужас
  • 35 Чуй добре

    4 16 Отговор

    До коментар #23 от "ТТТ":

    Умнико да те светна, света винаги се е управлявал от личностти в които има по много и от двата тестостерона мъжкия и женския, просто са най силни , смели , умни , креативни, и т.н. ! Хората с единствено мъжки или единствено женски/корави мъжкари и женствени дами/, са обратно най-безсилни да се справят сами в живота, обикновенно са зависими от друг или от социалната система!

    Коментиран от #37, #52

  • 36 Голяма работа

    3 0 Отговор
    Тека пишат двама със десетина различни ника! Факти са голяма работа!
  • 37 веселяк

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Чуй добре":

    Ахаххааааа...ох ах хихихихииии!
  • 38 ира

    17 4 Отговор
    Едно време се подиграваха на догмите в Съветския съюз, и за "правилната" биография: човек от народа, баща загинал на фронта, селско семейство, фабрика и завод... Но тези тука задминаха всичко с "правилните" хора: жена, черна, имигрантка, лесбийка... Доста отвратителен подход.

    Коментиран от #39

  • 39 НЕ НЕ Е

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "ира":

    НЕ СИ ПРАВ, ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА, ЗАЩОТО В САЩ НЯМА ЛАГЕРИ В КОИТО ПРИНУДИТЕЛНО ДА БЪДАТ ПРАЩАНИ ЗА НАСИЛСТВЕНО "ПРЕВЪЗПИТАНИЕ" МИСЛЕЩИТЕ И РАЗЛИЧНИ ОТ РОБИТЕ ХОРА!!!
  • 40 Тези

    17 0 Отговор
    са тръгнали по пътя на мандел- държавата.Докато управляваше П.Бота- Държава- Рай.Сега е превърнаха в бунище. Нищо,това ме кефи! Ще бичат рап- кючеци,и ще се плодят като бълхи.Всички велики Империи са рухвали отвътре!
  • 41 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Ау, изскочил бял мъж...
  • 42 Грогу

    13 2 Отговор
    Тези тук,дето говорят за простотията хетеросексуалните....хайде да се подсетим колко интелигентни и високообразовани педофили има , или гей скандала в Брюксел с 25 голи мъже , дипломати и евродепутат. Америка отдавна вече не е критерий за морал и защитник на семейните ценности . Напротив , агресивно налагат този .разврат в ЕС . При Тръмп имаше плаха надежда нещо да се промени , но уви , белите хетеро сексуални американци спят дълбок зимен сън .

    Коментиран от #46

  • 43 Тази

    1 0 Отговор
    нация са или пеее......си или лее...йки...
  • 44 Генчо

    5 0 Отговор
    Ооо щото днеска е на мода педераската порода ако си обратен ти противоположен в музикалните среди си ръкоположен .... Текст Хиподил.
    Човека го каза преди много години точно в 10ката
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 БРЦК

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Грогу":

    То затова всички тънем в стрес и идиотия . Защото търпим на тъй наречения елит извратените фантазии . Затова педалите са управляващи а нормалния човек мълчи
    Трябва на " елита" да им прережем гърлата и всичко ще се оправи
  • 47 789

    3 0 Отговор
    Интересен пример на преэидентско ниво! Всеки иска да е оратор и да пее, никой не иска да копА компиро!
  • 48 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ТОВА ни чака и нас!!!И май ,тиквата, ще е цвете!!!!То само зъбите и вижте,кво ти ,,лизане,, бе братче!!!!!
  • 49 БПФ

    1 0 Отговор
    "Този бял мъж изскочи на сцената с всичките си привилегии , прекъсна три цветнокожи жени, които говореха именно за правата на цветнокожите жени."


    Само аз ли виждам тук открита проява на расова и сексистка омраза? Или на тая, като е нигърка с извратени наклонности, и е позволено ???
    Ей затова, ако не след месец, то след година, американският народ ще вдигне революция и такива ще бъдат бесени направо по дърветата !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 бахо

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Чуй добре":

    От кои хапчета си пил-сините или червените?Един съвет- не прекалявай и си лягай навреме.
  • 53 чудя се

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "реалистъ":

    Трудно съчетание, лесбийка ,а и мюсюлманка!
    Като Иван Гешев и главен прокурор?
  • 54 херодот

    0 0 Отговор
    Направо са за пример ! ОБРАЗЦОВИ !!!