Last news in Fakti

11 Декември, 2020 16:00 5 333 37

„Нова Македония“: Как България саботира историческата комисия

  • смесена комисия-
  • историци-
  • вето

Сега и на най-заблудените е ясно, че българските членове не се ръководят от научния подход, историческите факти и европейските принципи, а внасят в работата на комисията политиката и хегемонистките принципи на правителството в София, пише вестникът

„Нова Македония“: Как България саботира историческата комисия - 1
Проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиевски от смесената комисия Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Някъде през декември 2018 г. съпредседателите на македоно-българската мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси излязоха с изявление, в което съобщиха, че комисията е приела предложение-препоръка към правителствата на РС Македония и България да празнуват съвместно Деня на общославянските просветители св. Кирил и както и Григор Пърличев, пише Далибор Станкович в материал за вестник „Нова Македония“, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

По този повод Ангел Димитров, бившият български посланик в Македония, съпредседател на комисията (и един от авторите на противоречивата стратегия, известна като „Българската политика спрямо Република Македония“), информира на съвместна пресконференция: „Разбрахме се с нашите колеги от Република Македония от научна гледна точка, за да се обоснове защо двете ни правителства трябва да продължат да празнуват Деня на светите братя Кирил и Методий заедно“ (за съвместното честване в Рим). Димитров също потвърди, че е постигнато споразумение и в двете страни да продължи да се уважава и отбелязва Григор Пърличев като човек със заслуги за културното и социалното развитие.

Според информацията, получена от „Нова Македония“, двете страни са се договорили да препоръчат на съответните правителства редовно честване на Св. Кирил и Методий като общославянски просветители, докато за други личности, като Св. Климент, Св. Наум, Самуил и Григор Пърличев е препоръчително да се честват юбилейни годишнини.

По-конкретно, на декемврийската среща през 2018 г. и двете страни се споразумяха да почетат Кирил и Методий като „общославянски просветители“, а Григор Пърличев като човек, който има заслуги за македонската и българската култура. Ако бъде внимателно анализиран по отношение на въпроса за почитането на Солунските братя, никоя от страните не прави отстъпки, ако вземем предвид, че решението е хармонизирано - говорим за „общославянски просветители“.

По отношение на въпроса за Григор Пърличев се създава впечатлението, че македонската страна е направила компромис. Можем да предположим, че македонските членове са взели предвид опитите на Пърличев да превежда на български език, както и преподаването му в Солунската гимназия, като по този начин показва европейски подход към решаването на проблеми. Вярно е, че Пърличев има културно значение извън Македония и може свободно да се твърди, че този македонски възрожденец има изключителни заслуги и е допринесъл за развитието на гръцката и българската култура.

Науката казва, че Григор Пърличев със стихотворението си „Сердар“, което е написано на гръцки, е един от най-големите представители на съвременната гръцка литература. Неслучайно той беше обявен за новия Омир в Атина, а Александър Ризос Рангавис отбеляза, че това стихотворение е творение на „чудо длето; всеки стих блести като чист бисер“. Това може да се каже само за човек, който познава съвършено гръцкия език, защото само по този начин би могъл да твори на този език.

Но що се отнася до българската грамотност на Пърличев, нещата стоят по друг начин. Самият той казва в автобиографията си: „В дюкяна на Ангел Групчев, който служи като читалня, научих българско четене и език ... Бях, а и все още днес съм все още слаб с българския... и затова превеждах на български не както исках, а както можех... Знаех, че този превод не мирише много на български, но когато съм слаб с български, не може да бъде различно“.

В интерес на истината трябва да припомним, че Пърличев, поради лошите си преводи на български език, който определено не го познаваше добре, тъй като не му беше майчин език, беше жестоко критикуван от българското общество, което е напълно скандализирано от българския му превод.

В интерес на истината, според информацията, получена от „Нова Македония“, македонските членове предлагат на българските си колеги честването на Пърличев да бъде тристранно, т.е. Република Гърция да бъде поканена за тази инициатива, като по този начин се показва разумен европейски подход на македонската страна. Две страни членки на ЕС (Гърция и България) и третата кандидат за ЕС (Македония). Но тази инициатива на македонските членове беше отхвърлена от българската страна.
Това е само един от примерите за разумен подход, конструктивност в опита за намиране на решение с европейски дух от страна на македонските членове на комисията. За съжаление българската страна все още се води от т. нар Балкански манталитет. Въпреки изключително високото ниво на конструктивност от страна на македонските членове, те непрекъснато биват обвинявани в българските медии, че са неконструктивни.

Примерите по време на работата на комисията до момента са очевидни за българските членове, но и за българското правителство, които показаха, че не спазват споразумението. Точно примерът от увода в този текст потвърждава това твърдение. А именно, през декември 2018 г. македоно-българската комисия реши, че ще предложи на македонското и българското правителство съвместно честване на Кирил и Методий като панславянски просветители, а за Григор Пърличев юбилеен празник като личност, която има значение за македонската и българската култура.

Но през следващата година се забелязва невероятно безпринципно отклонение от договореното от българската част на комисията. В контекста на това разминаване можем само да предположим, че българските членове на комисията са се срещнали с представители на българското правителство и че промените в техния подход са силно повлияни и те са подложени на натиск. Няма друг логичен отговор. Момент на перипетия е, когато българските членове на комисията отказват да кажат, че Григор Пърличев е едно от лицата, за които е приета препоръката за съвместно възпоменание.

Също така е много вероятно обозначението „македонска култура“, което е включено в препоръките, да е причината българското правителство неофициално да се откаже от съвместното честване на Пърличев. Проблемите в работата на комисията се усложняват допълнително, когато е приета позицията на българския парламент, оформена в резолюция от най-висшия им законодателен орган, последвана от обяснителен меморандум, който в Македония е оценен като изнудване.

От информацията, която получихме, научаваме, че въпросът за неподписването на протоколите от заседанията на комисията постепенно излиза на повърхността. И сега, след последната онлайн среща, разбрахме, че неподписването се дължи на прилагателните македонски, македонска и македонско. Ако се вземат предвид всички изявления на членовете на комисията, повече от очевидно е, че българските членове не са имали проблем с прилагателното македонски - до рамковата позиция в българския парламент, тъй като оттогава датират промените в изказването на техните позиции.

Сега и на най-заблудените е ясно, че българските членове не се ръководят от научния подход, историческите факти и европейските принципи, а внасят в работата на комисията политиката и хегемонистките принципи на българското правителство. Точно този акт нарушава работата на комисията и не оставя възможност за академичен дебат. Всички подробности, детайли и пикантност са известни на членовете на комисията, но със сигурност можем да анализираме и синтезираме и от известното.

Тази година по инициатива на ВМРО-БНД в българския парламент се проведе първото четене на противоречивия закон за предефиниране на Закона за празника на светиите Кирил и Методий. Въз основа на този закон Денят на общославянската писменост трябва да бъде обявен за ден на българската писменост, а кирилицата - за българска азбука. Тази инициатива е класически начин за саботиране и подкопаване на доверието в работата на комисията по отношение на вече договорените въпроси.

След последната онлайн среща установихме, че България проблематизира прилагателните имена македонско и македонски и поради това македонската страна не подписва протокола. Но абсурдът не свършва до тук! След последната среща българската страна обвини членовете от Македония, че възпрепятстват работата на комисията и вината отново беше прехвърлена към известната „дълбока държава“, която е „много силна“ в Македония.

Но фактите показват, че българската страна е неконструктивният елемент, а не македонската. Можем да разберем истината само ако бъдат публикувани протоколите от работата на македоно-българската комисия. Или в бъдеще ще разберат други изследователи, занимаващи се с този абсурден въпрос.

Не бива да забравяме, че с проблематизирането на прилагателните имена македонско и македонски от българска страна, комисията излиза извън рамките на нейната компетентност и чрез работата на комисията се стреми да потвърди българската стратегическа цел, която е ясно определена в рамковата позиция и обяснителния меморандум - изтриване на македонския народ, македонския език, македонската история и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АФРОБЪЛГАР

    43 1 Отговор
    Много дълга статията, съкратено, кой какво иска?
  • 2 Въпрос

    31 1 Отговор
    А БЕ, ЗАЩО ТАЗИ КОМИСИЯ ОТ СРМ НЕ ПОИСКА ДА ИЗКАЖЕ СЪОБРАЖЕНИЯТА СИ ПРЕД ПОТОМЦИТЕ НА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ МАКЕДОНЦИ НА СТАДИОН "В. ЛЕВСКИ" ? СТРАХУВА ЛИ СЕ? - ЩЕ СЛОЖИМ ПОЛИЦИЯ. СТАДИОНЪТ ЛИ Е МАЛЪК? - ЩЕ НАПРАВИМ СРЕЩАТА НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ? ВСЕ ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ 2 МИЛИОНА!
  • 3 Саботира ти БГ, ама друг път,

    40 1 Отговор
    Криете се като мишки от миналата год., от 2017 не сте си мръдна ли г ..@за макетата, чакате някой да ни натисне, лукави лицемери го играете, но сте селски хитреци на дребно, нищо не можете да докажете от това, което твърдят историчарите
  • 4 обективно

    68 2 Отговор
    Какви са тези македонски фантазьорства? В Автобиографията си Пърличев петдесет пъти казва, че е българин и че е въвел българския език в училище, и че предпочита да умре отколкото да се откаже от българския език! Това е пълна манипулация. Защо препечатвате така безкритично тези лъжи?
  • 5 Няма как да пишете мскедонско това,

    48 2 Отговор
    Което е било българско
  • 6 Сливи за смет

    51 2 Отговор
    Историята на макетата и език датират от 1945г. Какво друго може да се разисква?! И това го знаят много добре всички държави в Европа! Дано само политиците ни не се поддадат на изнудване от страна на "партньорите".

    Коментиран от #19, #23

  • 7 Маккедон

    46 1 Отговор
    Денят на общославянската писменост трябва да бъде обявен за ден на българската писменост, а кирилицата - за българска азбука.

    До като тиражирате откровени лъжи няма да има разбирателство. Братята Кирил и Методи за сведение на тъпите македонци не създават кирилицата а глаголицата. Кирилицата е създадена в България и е българска азбука - до кога ще ги търпим да крадат история. Няма ли един политик да ги сложи на мястото им.

    много вероятно обозначението „македонска култура“, което е включено в препоръките

    ами пак едно си баба знае едно си баба бае - няма „македонска култура“ до 1944 защото тази култура е българска защото хора самоопределили са се тогава като българи са я правили. Има „македонска култура“ в античността но вие нямате нищо общо с ония македонци защото сте славяни и искате да чествате "славянските просветители".

    Лошото е че нямаме политици като гърците да ви скръцнат със зъби.
  • 8 Опа

    42 1 Отговор
    Много точна, позиция. на правителството и на историческата комисия. Даже много се занимават с вас. Истината е че трябва да се действа като гърците, твърдо и последователно без компромис. Които, краде история и фалшифицира факти отива в третия свят, какво европейско има да се краде чужда идентичност. Вето, другари Македонци докато подобни мисли ви изчезнат от главите.
  • 9 Македонска Луно

    45 1 Отговор
    Нищо не разбрах!
    Освен това Кирил и Методий са от 9 век, Григор Пърличев е от средата на 19 век. РСМ е от 1990 !?!?!?
    За какво претендират северно македонеещите??
    Македонската държава, Македонския народ, Македонската история са от създаването им -1990 г. Точка.

    Коментиран от #12

  • 10 Пенсионерка

    32 1 Отговор
    На РСМ като не й харесват условията на България и след 2017 г. не са направили нищо за сближаването на двете страни, а само плещят лъжи, тогава да влизат в ЕС с подкрепата на СЪРБИЯ. Нали сърбите им казват кой ги заплашва.....!!!!
  • 11 Груба грешка

    24 0 Отговор
    е договореността за общо честване на 24 МАЙ. Принципът за обща история е ялов- има българска история и небългарска от 70 г. - история в географската обраст Македония
  • 12 Да отбележа че

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Македонска Луно":

    Грешка си....РСМ е от има-няма две години. След 1990 година беше БЮРМ, после -ФИРОМ. А до 1990 не си спомням вече, едва ли има държава в съвременната история, която толкова пъти да си е сменяла името. И тия омашляци имат претенции за идентитет.
  • 13 sssr

    20 1 Отговор
    а бе,няма ли кой да ги пита тези мишоци как им е името на държавата преди 1944год. няма какво да се разговаря повече с тях.
  • 14 гжгж

    26 1 Отговор
    Скоро столица на македония ще стане Тирана. Тогава всички ще удрят чело у земи по 6 пъти в денонощие и никой няма да си спомня недоразумението на коминтерна.
  • 15 Чук

    30 1 Отговор
    Абе, така и не разбрах какво общо има Северна Македония с Григор Пърличев ? Владеел гръцки перфектно, но българският му куцал ... А нещо за "македонският" му ???

    Коментиран от #17, #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АНОНИМЕН

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чук":

    В тази дълга и увъртяна по килифарски статия се разбира само, че в тая нищо решаваща в крайна сметка комисия не са се разбрали! Което се и очакваше! Нека да ги публикуват протоколите всичките! Ще се види страховита купчина глупости и сигурно и на СМР гражданите да не се харесат! Междувременно докато са се моткали и са дрънкали за Пърличев и други знайни и незнайни имаше совалки на министъра на външните работи Никола Димитров до Меркел да се жалва от България и да обясни какви фашисти са били българите до и през 1944г./това си е такава класика/; до Макрон... за да ни натиснат и да кажем "ДА" за НАЧАЛО НА ПРЕГОВОРИТЕ! Те горките не се усещат, че брадвата им е от Франция /и не само/!
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    С МАКЕДОНИ крадът наша история наша култура
    изгавриха се спамета на удавилите к се наши сънародници
    в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО
  • 19 Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сливи за смет":

    Ако политиците подадат сваляне на правителството всички на улицата и протести до дупка да покажем на Европа че ние сме народ и държава най-старата държава в Европа блокира ми всички пътища за Европа за Турция за Гърция въобще всичко цялата граница ще да бъде затворена не трябва да слушаме Европа или Съединените щати Нека нашите братя македонци веднъж завинаги да разберат че ние им мислим доброт но не за сметка на нашата история и език
  • 20 Гоце

    27 2 Отговор
    Няма такова нещо като македонец. Тия са Северномакедонци. Едно ми е интересно - как 70000 са получили Българско геажданство? Това става само с еднозначно доказване на Български произход! Тоест имат документи, че дядовците им са Българи, а от друга страна казват, че говорят на македонски!

    Коментиран от #31

  • 21 Македония е българска,

    16 1 Отговор
    Истината ще излезе, Ванга го е казала

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Реалист

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Македония е българска,":

    България каква е ?
    Българска ли е в момента и от години , дали ?
  • 23 Добър човек

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сливи за смет":

    На Македония азбуката и езикът й са пародия на българската азбука и езикът !
    Това е така , защото определени политически структури са искали това да бъде така !
  • 24 Реалист

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Македония е българска,":

    А нужно ли е България да е съвкупност от Американско, турско, германско и "др" ?
    Вие не знаете ли, че на нас - българите , живота ни не е такъв, какъвто трябва да бъде ?
    От години и векове си мислим , че сме добре, а всъщност не сме добре ! Всъщност сме добре, но до определена степен и зависи в кой смисъл !
  • 25 Аха, за македонският му, тогава

    20 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чук":

    Не е имало такъв, от есента на 45г се прилага македонският, заповедта за него е написана на българска пишеща машина, нямало е македонски преди това
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аве Майн Кампф

    12 2 Отговор
    Някакви скопскомакеднски неориентирани полово джендърчета пак квичат ......
  • 28 Голем смях

    19 0 Отговор
    Алексадър Велики е грък.Кирил и Методий са гърци .Какви претенции имат тези полуалбанци ,които пишат с българската азбука,говорят български език.... Българите били ..татари ,но те са ..славяни.

    Коментиран от #29

  • 29 Е, как, лудницата

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Голем смях":

    Да е пълна, наследници на Елина византийците Ал Велики, говорят български, но са Македония, то едно с едно се не връзва, нито могат нещо да докажат, само едното плямпане за спорт
  • 30 Иван Михайлов

    14 2 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.
  • 31 Йо Несбьо

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гоце":

    Българин отива да живее в Чехия. Жени се за чехкиня, имат деца. Децата им също имат деца и внукът, който има дядо българин, говори на чешки, но вероятно никога не е учил български. Работата в С. Македония е там, че до 1960 народът такъв бой и трепане е изял от сръбската полиция, тайни служби и просръбското си върхушка, така са му промили мозъка че той и до днес не може да осъзнае за какво става въпрос. Първият проблем е просръбската управляваща класа. Вторият проблем е фалшифицираната история. Третият проблем са фалшивите учебници, по които все още се учи и ще продължава да се учи. Четвъртият проблем е просръбската пропаганда и Стокхолмският синдром. Не можем да спечелим срещу това! Но можем да ги забавим с внимателно обясняване на позицията на България за скопската пропаганда, за наличието на българи по официални преброявания до 1944 и внезапното им изчезване впоследствие, за апетитите на С. Македония към географски области и сепаратисти в България... Имайте предвид, че се изправяме пред мощна квичаща клика, която има противоположни на българските интереси и може да решат, че приемането на нови членове в ЕС вече няма да е с консенсус, а с мнозинство. Нека ги държим до последно извън ЕС, албанците ще свършат останалото. Държава с под 2 млн народ. Велика Албания спокойно може да включва Албания, Косово и С. Македония... На печелившите честито!

    Коментиран от #33

  • 32 Йонко - понко

    9 0 Отговор
    Сто пъти повторената лъжа става истина и ние имаме вина пред макетата навремето сме ги тероризирали да се пишат македонци спазвайки стриктно решението на коминтерна десетки години сърбите ги нстройват срещу нас и младите вече не се чувстват българи като дядовците си това е поредната българска трагедия. Сееш ли ветрове жънеш бури.
  • 33 дончичо

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Йо Несбьо":

    До тогава всичките Макета ще са си извадили БГ паспорти Седни пред МВР Благоевград и види как се става БГ гражданин на тумби на тумби
  • 34 Препечатват

    2 1 Отговор
    тази статия, защото са издание на социалистическите интернационалисти. Представени от "Да, България", президента, БСП /Корнелия/, Мая Манолова, Радан Кънев, Гошо боеца и пр. Които оливат с помия всичко свързано с българския интерес. Резолюцията на радан кънев и Елена Йончева, приета от Европарламента, в която се цитират щенията на сепаратистката ОМО Илинден.
  • 35 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    григор пърличев трябвало да се чества с гърция!!!!тия във вардарско хептен са изплескали!григор пърличев ясно и многократно се е самоопределял като българин от македония и ревностен борец срещу б гръцкото влияние там познаваики го именно от семеиството си и лично !само че григор пърличев има син казва се кирил и е един от наи=сериозните деици на дясното крило на вмро.тва са хората дето в македония ги наричат фашисти,бугараши или изроди!днес в македония на македонски е невъзможно да бъде написано името на пърличев.
  • 36 Българин

    3 0 Отговор
    Достатъчно е само заглавието за да получите поне 30 години Вето,ако дотогава албанците не ви асимилират.ВЕето,Вето и пак Вето.Българин с корени от бежанци, от геогравска област Македония.
  • 37 Хрфтщна

    4 0 Отговор
    Гърците хал хабер си нямат за Григор Пърличев. Само дето синът му Кирил е бил уважаван българин директор на музея в Охрид по време на бугарската фашистичка окупация. Тъп народ.