Last news in Fakti

15 Декември, 2020 19:00 1 816 26

Цветозар Томов: Трябва да се помисли за дистанционно гласуване по пощата

  • цветозар томов-
  • социолог-
  • цик-
  • избори-
  • гласуване по пощата

''В повечето страни, които проведоха избори по-рано през годината по време на пандемията, такава възможност имаше'', каза социологът

Цветозар Томов: Трябва да се помисли за дистанционно гласуване по пощата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В условия на пандемия какви парламентарни избори да очакваме? Наш гост е социологът Цветозар Томов. Здравейте.

Цветозар Томов: Добро утро.

Водещ: Г-н Томов, предлагам да започнем с това: вече имаме пример от някои държави в Европа, които проведоха избори, какво можем да почерпим от тях като опит? Вече се чуха предложения изборите да не бъдат само един ден.

Цветозар Томов: Аз смятам, че най-подходящо би било законодателите да сложат отново Изборния кодекс на масата и да се помисли за въвеждане на дистанционно гласуване по пощата. В повечето страни, които проведоха избори по-рано през годината по време на пандемията, такава възможност имаше. Защото това е като че ли технологията на гласуване, при която едновременно може да се осигури безопасност на карантинираните и заразените, а и на хората, които биха контактували с тях в изборните секции, и в същото време да не се ограничават правата на хората, за които се отнася.

Водещ: Казвате дистанционно гласуване и аз веднага ви питам обаче при положение, че системата ни е изключително тромава, това едва ли би могло да се организира в рамките на 2-3 месеца, толкова време има до 28 март – денят „Х“, който беше обявен от държавния глава за провеждане на парламентарните избори. При това положение как според вас ще се случи това дистанционно гласуване?

Цветозар Томов: Аз не мисля така. Дистанционно гласуване по пощата се прилага от много стани в света, има натрупан опит, който може да бъде проучен, и самата организация не е толкова сложна, колкото би била, ако примерно искаме да въведем електронно дистанционно гласуване, което действително за това време наистина не бихме могли да направим. Така че все още, според мен, технологично време, за да се направи такова нововъведение, е възможно. Освен това, не е необходимо, за да се решат проблемите, свързани с епидемията, дистанционно гласуване да има за всички избиратели. То може да бъде по отношение на онези групи хора, които са затруднени да гласуват в секциите. Така ще става дума за значително по-малък обем ангажименти на изборната администрация, която би следвало да го организира.

Водещ: А останалите гласоподаватели как ще упражнят правото си на глас?

Цветозар Томов: Останалите гласоподаватели могат да гласуват така, както е разписано в Изборния кодекс в момента.

Водещ: Тоест, вие предлагате едно смесено гласуване, така ли? Смесен метод на гласуване да се проведе: дистанционно по пощата, плюс традиционния начин – с отиване до урните?

Цветозар Томов: Никъде по света, където има пощенско гласуване, това не е единственият начин да се гласува. Винаги има изборен ден, в който избирателят, който желае, може да отиде и да гласува в самия изборен ден, както сме си свикнали. Така че тук не предлагам нещо, което е ново. Практика е възможностите за гласуване по пощата да се реализират в някакъв период преди изборния ден, като в повечето законодателства е предвидена и възможността избирателят поради някаква причина желае да анулира пощенския си вот, да може да гласува в деня на изборите, и тогава пощенският му вот да отпадне. Проблемът е, че ние нямаме законодателство, което позволява такъв вид гласуване. Това е единственият проблем, според мен.

Водещ: Но аз пак ще се върна на времето. Смятате ли, че дори отново да бъде отворен за преразглеждане Изборният кодекс, ще стигне времето всичко това да бъде прието в Народното събрание?

Цветозар Томов: А, това не знам, това е въпрос на отговорност на народните представители. Те да кажем не са разрешили проблема със създаването на Изборния регистър, вече 30 години не им стигнаха, за да го решат.

А между другото, този проблем с Изборния регистър би бил изключително важен, ако обсъждаме проблема за гласуване по пощата. Защото е добре да имаме Изборен регистър, в който хората да са регистрирани в избирателни секции и райони по настоящия си адрес, а не по постоянния, както е в момента, което води до ефекта, че близо 1.5 милиона хора се оказват регистрирани на места, на които не живеят, и не могат да гласуват.

Водещ: Да, така е.

Цветозар Томов: Това е така. Но между другото, ние сме в подходящ период, в който би могъл да бъде решен и този проблем, защото предстои преброяване на населението през февруари, което би трябвало да се проведе преди изборите, и то може да бъде съчетано със служебна регистрация на избирателите на територията на страната.

Водещ: Г-н Томов, в колко дни, според вас, трябва да се проведат изборите, ако се прибегне и до дистанционно гласуване по пощата, както предлагате и вие?

Цветозар Томов: Обичайната практика е да гласува по пощата между 2 и 4 седмици преди изборния ден да имаме възможност да гласуваме по пощата. А самите получени по пощата гласове да бъдат отворени и обработени след като приключи изборния ден.

Водещ: Когато президентът обяви, че ще насрочи датата 28 март за провеждане на парламентарните избори, много от опозиционните партии го обвиниха в това, че се опитва да налее вода в мелницата на управляващата партия ГЕРБ.

Цветозар Томов: Те официално още не са насрочени, но да, има такива изявления от страна на президента. Като изключа възможните пропагандно-политически мотиви, аргументът, който може да се извади срещу такъв избор на президента, е свързан с епидемичната обстановка в страната и с очакването, че в края на май тя би била по-благоприятна да кажем, и изобщо, ако се отложат за малко по-късно изборите. Според мен обаче, няма достатъчно основания, въз основа на които да твърдим, че наистина ще бъде така. И аз предполагам, че ако има научно основание, прогнози, че е възможен рязък спад, преодоляване на епидемичната обстановка в края на май, президентът би се съобразил. Само че пак ще повторя, ние нямаме такива прогнози. Между другото, от самото начало на епидемията в България през месец март тази година до сега ние нямаме нито един период, в който да има съществен спад на броя на заразените на ден, на седмична или на месечна основа.

Водещ: Знаем, че се намираме в една извънредна ситуация, в която за първи път се намираме от много десетилетия под една или друга форма. Вие обаче имате достатъчно опит като социолог. Според вас, ситуацията, в която се намираме, коя от политическите партии ще подпомогне да спечелят политически дивиденти в предстоящите парламентарни избори?

Цветозар Томов: Опитът ми като социолог няма да ми помогне, за да дам по-убедителен отговор на този въпрос, тъй като ситуацията в много отношения е уникална. Не бих се осмелил да направя такава прогноза, защото вероятността тя да се окаже погрешна е много висока. Първо, зависи от това каква ще е епидемичната ситуация, когато дойдат изборите. Оставам в скоби това какъв ще е начинът на гласуване или дали ще има възможност да гласуват заразените и карантинирани хора. Второ, зависи от това по какъв начин обществото ще реагира на едно усложняване на епидемичната обстановка, защото в момента ние имаме катастрофално висока смъртност в България, обща смъртност говоря, която надхвърля близо 2 пъти традиционната. И това продължава вече 5 седмици. Ако това продължи още 2-3 месеца, може да доведе до изключително грубо разместване на политическите пластове и на политическите настроения в страната. Извън това почти невъзможно е да се прогнозира каква ще е избирателната активност на избори, проведени в такава обстановка. В много страни тя се оказа изненадващо ниска. И по какъв начин ниската избирателна активност ще се отрази на вота на политическите играчи. Има твърде много неясноти, и според мен, никой не може да даде в момента правдоподобен отговор на този въпрос. Можем да формулираме и оптимистични хипотези, че с навлизането на ваксините вирусът ще започне да се самоограничава. Това пък би създало коренно различна ситуация преди изборите. При всички положения единственото, което мога да твърдя, е, че решаващият фактор за изхода на изборите ще бъде развитието на епидемията от Ковид-19. Само да добавя и това, че ние ще имаме странна предизборна кампания, много различна от тези, които са проведени досега, в която физическите контакти между кандидатите и избирателите ще бъдат силно ограничени. Това също ще повлияе.

Водещ: В този ред на мисли вероятно и Фейсбук ще има водеща роля за предизборните кампании на партиите може би.

Цветозар Томов: Да, това е логична хипотеза, че значението на социалните мрежи ще бъде по-голямо от преди, както и на медиите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    14 2 Отговор
    Ганьо гласува по пощата, нема такъв виц.
  • 2 Жоро

    11 2 Отговор
    Тоя филм го гледахме скоро, не мерси. Машинно в секциите и така, всичко трябва да може да се контролира, иначе ще получим всички гласове от махалата по пощата.
  • 3 Константин Мишов

    9 2 Отговор
    Пощата е държавна и се контролира от правителството, т.е. от братя Шишибойко ! Още ли искате да гласувате по пощата и Мишо да ви "нагласи"???
  • 4 Анонимен

    9 1 Отговор
    Какво дистанционно гласуване какви пет лева бе
  • 5 Едва ли

    4 8 Отговор
    Циганите и турците не могат да пишат. Мислите ли, че ще се приеме това? Ще си изгубят електората гербаджиите, затова и бягат от машинното гласуване.

    Коментиран от #9

  • 6 КУЕСЧЪН

    2 6 Отговор
    ОнОва Малоумното със Свинските Уши подписа ли указа или още се ослушва като...Шумкар у Мандра?!?
    Решетников да казва датата и да ги почваме
  • 7 Тръмх

    9 1 Отговор
    Да, като гласуването в САЩ!
    Пълен идио!
  • 8 Борисов

    4 1 Отговор
    А дистанционно може ли да гушнеш букета като иранския учен, или ще останеш само без крака, за да има време да размислиш, че парите не са всичко, когато се налага да се търкаш по дирника си.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    3 3 Отговор
    Трябва да се помисли ейтакива комунистчета от БСП да се изчистят от политиката.
  • 11 Тъй де,..

    1 7 Отговор
    Последни разбивките от последните избори и ще ти стане ясно за кого гласуват Ман'га'лите,РЕ'ЗАЦИ'ТЕ и АЛЦ'ХАЙ'МЕРИТЕ,.. ПОМ'АКО .
    Виж и Кой избра ПЕ'ДЕ'РАСИДЕНТА, ОЛИ'ГО'ФРЕН паси'вен
  • 12 Лош е

    5 1 Отговор
    Ле-ле, колко лош, колко подъл поглед. Пази БОже, от такъв човек.
  • 13 Матей

    4 0 Отговор
    Още по-лесно по компа,по телефона,по телепатия.По пощата изглежда много добре за шкартирани хора по ковид-признак,сиреч лишени от право на глас заради своята потенциална заразност.Тия боковци ще се изхитрят и машините за гласуване да надхитрят,всъщност основните фалшификации стават в ЦИК.нА УПРАВЛЯВАЩИТЕ МАФИОЗИ ИМ ТРЯБВА САМО повишен брой гласували,да има оживление,а те имат грижата да нагласят резултата.
  • 14 трябва им я

    6 0 Отговор
    След фалшификацията по пощата в САЩ, трябва да се направи същото и в Бантустана. Иначе хунтата заминава към панделата...
  • 15 Лупи

    3 1 Отговор
    Защо давате трибуна на хора с психични отклонения?
  • 16 Тамън

    5 1 Отговор
    И да стане като в Щатите нали. Току виж изберем Бай-Дън за премиер.
  • 17 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    Много разумен и честно поднесен анализ.
  • 18 007

    4 1 Отговор
    Пощи? Що е Поща има ли я у нас? При образцова Поща в САЩ се организира мащабна фалшивикация, какво да чакаме у нас?
  • 19 Цецо

    2 0 Отговор
    Трябва да се помисли за пенсията на Цветозар Томов. Много става вреден.
  • 20 Петър Иванов

    3 1 Отговор
    Този става много активен, като го освободят от ЦИК и загуби заплати и облаги. Като беше в ЦИК защо не го чувахме никъде, нито за машинното гласуване, нито за дистанционното. Ега ти измекяра.
  • 21 Аз пращам

    0 1 Отговор
    - Писмо с адрес от от оня свят но още съм жив но скоро ще умра ако не почна да паса
  • 22 докота

    0 1 Отговор
    платени клакьори на управляващите ще продължават да ръсят глупости.Г-н измислен социолог-парторг кажи на нрода как Румъния можа при тези условия да организира и проведе честни избори .Можа защото имаше политическа воля за това.Икак техният мин.предс.Орбан си подаде оставката след като не можа да изпълни обещаното.Това обясни а не врели некипели за гласуване по пощата за по лесна манипулация.
  • 23 Гласоподавател

    1 0 Отговор
    А не може ли да се гласува с SMS -всяка партия със свой номер?
  • 24 Овеличи ли се като цяло починалите в

    1 0 Отговор
    България последните 5 седмици??? Защо, Овеличилисе защото здравната система сее разпаднала!! Хората с други заболявания извън КВ19 не получават здравни грижи!!! Умират си хората по домовете, по улици и стълби!! Печалба висока носят Пътеките за Ковид!! Лекуват се хора с много пари, политици, Мафиоти,!!! Останалите се Борят сами да оцелеят!!!
  • 25 Dr.mengele

    0 0 Отговор
    Страх ги е няма да могат да фалшифицират.Изобщо не им пука че ще се изпозаразят сума хора.Лицемерни убийци ни управляват.В 21в.ще се гласува като като в средновековието.Оставка и затвор за гербавата напаст и патериците им
  • 26 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    А МОЕТО РЕВОЛЮЦИОННО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е , ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА ТАЙНО.ВСЕКИ ДА ИЗРАЗЯВА ПРЕДПОЧИТАНИЯТА СИ МОТИВИРАНО .
    ДЪРЖАВАТА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ДУПКА НА МИШОЦИ .СТИГА МИШКУВАНЕ ,ЕЙ МИШОЦИ .