Last news in Fakti

18 Декември, 2020 19:01 15 989 71

Скопско издание: Пътят към ЕС е път за никъде

  • северна македония-
  • ес-
  • сащ-
  • политика

Всичко, което Македония е постигнала до момента стратегически, е благодарение на САЩ, всичко, което се е провалило, е благодарение на Европейския съюз

Скопско издание: Пътят към ЕС е път за никъде - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всичко, което Македония е постигнала до момента стратегически, е благодарение на САЩ, всичко, което се е провалило, е благодарение на Европейския съюз, пише Слободанка Йовановска в скопския вестник "Независен" в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса и от името на автора.

Вече 20 години пътят на Македония към ЕС не води до никъде. Някой друг помни ли Програма 2000, с която ние, като единствената държава, излязла от бивша Югославия без война, бяхме изхвърлени от плановете за първите разширявания?

Все още някой спомня ли си процеса на стабилизация, след това процеса на стабилизиране и асоцииране, който е измислен само за да забави европейската ни интеграция? Някой помни ли, че бяхме част от някакъв вид предприсъединително партньорство, измислено също като отделен „коридор“ за тези, които трябва да останат в чакалнята за дълго време?

Все още някой спомня ли си, че имаше нещо, наречено ХЛАД, диалог на високо ниво, уж за да ускори присъединяването ни към Европейския съюз? Някой спомня ли си, без проверка, кога Македония кандидатства за първото членство в ЕС и ЕС се опита да ни обезсърчи? Някой помни ли кога получихме първия статут на кандидат за членство, измислен специално за нас, и по-късно използван за други страни от Западните Балкани, на които такъв статут беше даден за първи път без преговори?

Ясно ли ни е, че новият метод на ЕС беше приложен върху нас за първи път - за да вземем решение за преговори, които да не се знае кога ще започнат, заради което опозицията се подиграва с министър-председателя от две години, само защото той и всички ние вярвахме, че най-накрая ще започват преговорите със Съюза?

И знаете ли какво беше изказването на българския посланик на срещата в Брюксел вчера? Че очаква "следващите председателства на ЕС" да намерят решение на спора за историята ни с България, без нито един посланик да бъде разстроен, раздразнен или провокиран по друг начин да отговори на такава позиция на София, която подкопава доверието в ЕС, за което изглежда едва ли им пука в държавите-членки?

И знае ли нашето държавно ръководство, че германското председателство е успяло да намери компромис по всички спорни въпроси, включително бюджета, и да получи гръб от България заради мекия тон на санкциите срещу Турция и единственото нещо, което се провали, е да намери начин да прокара решението за Македония?

И това, след като изчакахме през юни 2019 г. да ни бъде дадена дата, когато ще преговаряме, така чакахме същото през юни тази година, сега ни утешават да бъдем търпеливи до следващия юни. И, нека правим реформи, докато не полудеем, защото когато „някой ден“ получим дата за преговори (която може да се превърне в дата за първата глава на преговорите или нещо по-страшно), много скоро ще приключим преговорите по новата методология, измислена да ни спре, да не ни тласка напред.
Знаем ли, че следващата дата, възможната дата за преговори, е юни следващата година, месец, който заедно с декември трябва да изтрием от календара си, защото те са дати, на когато търпим най-голямо унижение.

Вчера президентът Стево Пендаровски ни увери в парламента, че въпреки всичко няма да се откажем от ЕС и няма да търсим друга алтернатива и същото беше обещано от правителството, въпреки че за първи път в неговата реакция можеше да се прочете евроскептичната реторика. Очевидно, за да запази лицето си пред електората, правителството трябва да покаже, че вече не се доверява на европейските обещания и че най-добрият начин да остане на поста е да не отговаря на европейските и особено на българските изисквания.

Реално погледнато, ако не бяха парите, идващи редовно от Европейския съюз, въпреки че съобщенията са много по-големи от това, което всъщност получаваме от Брюксел, отдавна бихме се отказали да чакаме датите. Човек трябва да бъде много наивен, за да вярва в продължение на двадесет години на преговорите, които дори не са започнали и че има някаква европейска перспектива за нас, особено когато еврокомисарят е от най-проблемния член на Съюза, а в Скопие дойде посланик от страна, която го напуска.

От тази гледна точка е загуба на време да се четат вчерашните заключения относно (не) разширяването на Съюза. Някой помни ли изобщо какво съдържаха заключенията преди това и колко такива е имало изобщо? И защо тези заключения трябва да бъдат свято писмо за нас и за решението за дата за Македония. Защо се казва, че това е „обещание“, което германското председателство и Съюзът не е изпълнило, въпреки то че е заключение на лидерите на Съюза, т.е. решение на най-високо ниво?

Само в ЕС решенията могат да се вземат на толкова високо ниво и след това да се плюе на тях и да ни се продават истории, че най-бедната, най-корумпираната и най-проблематичната държава-членка със своите исторически комплекси от космически пропорции е успяла да устои на германския натиск. И никой не стои зад него или поне не се занимава с тази тема.

От тази гледна точка става спорно и защо цяла Европа се изреди в Македония, за да прокара Споразумението от Преспа, макар че в действителност това беше добър компромис и за нас. Целта не беше да отключим европейската интеграция на страната и да премахнем последната пречка, която ни спира от преговори, а да се помогне на държава-членка, за да изпълни своите цели.

Сега виждаме същото за България, която може да реализира своите интереси по отношение на Македония, само ако има празно обещание от ЕС, че някой ден ще ни предложат преговори. И човек трябва да бъде много наивен и все пак да вярва, че ако направим големи отстъпки и разрешим спора с България, няма да дойде нов Макрон или нова София или няма да бъде измислена нова категория - затова ще отворим всяка глава или затваряме като исторически процес за Македония и накрая изчакваме дата за края на преговорите.

Дори времето да покаже, че това не е така и че намеренията на Брюксел по отношение на европейската интеграция на Македония са искрени, това стратегическо отлагане вече има ужасни последици за нас като граждани и за страната. Освен че губи огромно време и енергия в нереализирана перспектива, всяко вето от ЕС повдига нова вълна на емиграция от Македония, а страната вместо държава-членка се превръща в своеобразна модерна колония на ЕС, от която черпи персонал, получава стратегическа външнополитическа подкрепа, използва го в конфликт на интереси с други държави и косвено ни държи в международна изолация.

Накратко, за всичко, което Македония постигна досега, трябва да благодари на Съединените щати, които от самото начало и досега не са мръднали на милиметър стратегически цели към Македония и, най-важното, са най-силният гарант за независимостта ни и ни вкараха в НАТО. Всичко, което не постигнахме и беше причина за огромни разочарования и неуспехи в реформите, несъмнено беше резултат от политиката на Европейския съюз.

И нека повече не ни казват от Брюксел, че са фрустрирани, разочаровани, притеснени, засрамени, защото ние знаем по-добре значението на тези думи. Нека продължават да дават пари, нека да искат услуги, но нека не ни казват, че с Вархели и с Янша сме в добри ръце като председател и че вчерашните заключения са сигнал за достоверността на разширяването.

Като държава няма смисъл да се отказваме от преговорите за членство, защото това са само обещания, според това, което казват в Брюксел.

Вместо това спешно се нуждаем от план „Б“, независимо колко успокоен е Майкъл Рот.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    24 48 Отговор
    Кокаина днес конфискуван от власта е подарък за Бойко и означава довиждане ,вече не си актуален има нови играчи!
  • 2 КОНТРАТА

    105 5 Отговор
    Краварски podlogy личи си, че са българи мекедонците!!

    Коментиран от #19

  • 3 План Б

    275 4 Отговор
    Като не ви харесва ЕС отивайте направо в САЩ и им обяснете, че имате обща история с индианците.

    Коментиран от #70

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дългият

    189 1 Отговор
    Нато е едно а Е.С. е съвсем друго.....ама съвсем....лошото е че Слободанка няма акъл да го разбере...Никой няма да ви нападне така че НАТО е символика докато в Е.С. ще живеете, купувате, продавате и ръсите акъл че не сте българи и не говорите български.И ние трябва да ви слушаме и да зеленеем,...

    Коментиран от #54

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русенец

    82 10 Отговор
    ЕС, САЩ и Русия не смеят да се бият директно помежду си, и слава Богу! Затова пък, редовно насъскват колониите си една срещу друга.
  • 9 Софиянецо

    169 4 Отговор
    Такъв рев, такова тръшкане...цели 20 години не ги разбират...цяла Европа им е виновна, но те са винаги прави. А някой знае ли кой е план "Б" ?

    Коментиран от #10, #21, #33

  • 10 ЛЛЛ

    96 4 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянецо":

    Казва се измекярски като цялата им държава
  • 11 Присмехулник

    59 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тасе":

    Танасе,пишеш на македонски...или пък на български.... накар че и в двата случая все се разбираме....и си оправи езика че с него как ядеш хляб не знам...
  • 12 Д-р Менгеме

    144 4 Отговор
    Разбирам ги т. Н. македонци, че са разочаровани, но такава е съдбата на Предателите и Измекярите.... Тях ги презират и приятелите им, и враговете им.....
  • 13 Тая треба да е учила в Белград

    104 2 Отговор
    Като нещата Европа, да станат като Косово американски щат, и да се гушнат любовно с албанците! Докато са на власт учениците на Белград, тези няма да видят Европа! И това е добро за Европа! Защото Европа няма капацитета да поеме криминалният контингент от Албания, който ще тръгне към нея!
  • 14 3322

    82 53 Отговор
    И аз това питам моите приятели македонци, за чий... им е да влязат в ЕС. Обяснявам им, че ще станат кочина като България, без собствена икономика и селско стопанство, ще се обезлюдят като нас и ще се превърнат като нас в скотове. На ЕС им трябва само техния пазар, за да реализират боклуците си, както и да изнесат мръсното си производство в Македония, в същото време ще изнасят златото и рудните им залежи, а в замяна ще им внасят боклук за горене....

    Коментиран от #22, #48

  • 15 Мая

    147 2 Отговор
    След като не можаха да откраднат античната история на Гърция и опита да присвоят българската света видя що за индентичност имат.Вече едвали някой ще ги вземе на сериозно.
  • 16 Държавата недоразумение от 1991г

    123 3 Отговор
    Северна Македония не е искала да влиза в ЕС, затова спряха изпълнението на договора с България от 2017г, ако са искали щяха да изпълнят все пак нещо, в момента когато им се даде зелена светлина за НАТО спряха даже разговорите
  • 17 Де Факто

    104 5 Отговор
    Няма държава Македония.Има държава Северна Македония.Те не са македонци, а северномакедонци.

    Коментиран от #20, #24

  • 18 Да, и да се свършва с това тегло

    106 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аве Майн Кампф":

    Македонизъм-сръбска антибългарска идеология
  • 19 Русенец

    107 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Междусъюзническата война започва, когато сръбски военни окупират македонските села в тиквешкия край. В началото на декември 1912, сръбският комендант в Квадарци събира видните българи насред мегдана и им казва: "Вие сте стари сърби. Българите ви асимилираха. Сега, когато ние сме тук, ще си бъдете отново сърби. Ако не се съобразявате с това, което ви казвам, ще ви избия всички."

    Коментиран от #23

  • 20 Де Юре

    58 0 Отговор

    До коментар #17 от "Де Факто":

    Даже са северозападни македонци
  • 21 карамфила

    32 4 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянецо":

    Планът Б на БЮРМ е нашият план А което е плана "Ран-Ът".
  • 22 Русенец

    47 7 Отговор

    До коментар #14 от "3322":

    Точно това ще стане, и видни македонски родоотстъпници бързат да реализират кошмара. Те ще са солидно подплатени за предателството си, а на овчото население му се обещава светло бъдеще и живот по холивудски. На това му се вика да строиш демокрация, а на родоотстъпниците по върховете, разпродали природните богатства на родината си - истински демократи.
  • 23 Да, всичко тръгва от сърбите,

    65 3 Отговор

    До коментар #19 от "Русенец":

    Алчни за българска земя, завистливи/нямат излаз на море/, от това и злобни, а те са се заселили на балканите 7 век с позволението на Аваро/Български хаганат и са ползвани за плячкосване на Римската империя, от 9 век са държава

    Коментиран от #25

  • 24 Русенец

    42 3 Отговор

    До коментар #17 от "Де Факто":

    Чисти българи са си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чи ба

    119 0 Отговор
    В Македония нямаше война, защото България първа я призна. Сърбия не смее да влезе във война срещу България.... Та малоумноте българи от Македония да са живи и здрави!!!
  • 28 Перо

    68 3 Отговор
    Защо тогава не се откажат от ЕС или си мислят,че този съюз е спонсор,без депозити! Македонистите са мошеници и селски хитреци на дребно, в червата. Въпреки,че са под сръбски контрол със сърбите по-лесно ще се оправим,по-читави са! Даже и те ги мразят! Там шовинистите са във висшите сфери,но на обикновения човек не му пука,по-открити са!
  • 29 Перо

    88 1 Отговор
    Македонизма се крепи на анти-българизма. Ако той рухне,рухва цялата постройка от карти. За това са се хванали за него,като удавник за сламка! Вето до дупка! СерГей и неговите етнически уйдурми с чехи и словаци,няма да им помогне!
  • 30 Разум

    90 2 Отговор
    Някой помни ли ,Някой помни ли???Виж питай някой старец все още има живи ,той още помни какви сте .Вижам че Европа нещо ви е тясна и крива , а пък Сащ тъй мила за вас пробвайте да им кажете че всъщност маке е открил Америка а Джордж Вашингтон е велик македонски пълководец и за това заслужавате да сте 51а щат.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АВЕ КАКВО СТЕ ПОСТИГНАЛИ ВЕ ОПАДЪЦИ

    65 2 Отговор
    БИЛИ ПОСТИГНАЛИ И САМИ СИ ВЯРВАТ ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕЩО СА ПОСТИГНАЛИ....БОЛНИ МОЗЪЦИ...СТОЙТЕ СИ У ПСИХОДИСПАНСЕРА ТАМ И НЕ ВИ ИСКАМЕ В ЕУРОПА....ГОВЕДА...
  • 33 Stormtrooper

    44 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянецо":

    План Б е да си останат пос**ни. План В няма, защото няма да станат 51 щат. Любопитен съм какво им е отношението към топонимите в САЩ, при положение, че много реки, езера, градове и щати са с индиянски имена. Как ли ще реагират приятелите от САЩ, ако им кажат, че в щатите Дакота и Юта живеят индиянците от тези племена, говорещи индиянски-както македонци в географската област. Македония. За мен по-точно сравнение няма.

    Коментиран от #52

  • 34 Мая

    33 0 Отговор
    Перо,както винаги перфектен коментар.
  • 35 Тъпи макекета

    50 0 Отговор
    Те американците веднага ви взимат за поредния щат в тяхните граници . Малоумни макета !!!
  • 36 Софиянецо

    52 0 Отговор
    План "Б" е да правят напук, на инат, на обратното на това, което искат от тях страните от Евросъюза. Македонците са световно известни със своя инат. Ето това са македонците. Много добре знаят, че не са древни македони, много добре знаят, че са българи, но го правят на инат. Правят на инат и на сърбите и на всички останали, защото са македонци.
  • 37 Така е, и когато сърбите се провалят,

    27 2 Отговор

    До коментар #25 от "Русенец":

    И пътя за ниш-белград е прочетен, австроунгарците отиват в щаба в Пирин да спрат българското настъпление, в противен думай ще участват с войски

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ахахаха

    28 0 Отговор
    кривия макарон за вас, тъпанари
  • 41 Къв Македонец

    22 0 Отговор
    По време на великата Римска Империя - Битката при Пидна и краят на Македонското царство
  • 42 Тез са Луди

    43 0 Отговор
    -Когато и Цезар стана македонец -Александър Велики вече не им стига. Стане ли Македония "РИМска", Гай Юлий Цезар ще се окаже Гоце Илиев Цезарски, а националната гордост на съседите ще бъде подсилена с претенциите, че са наследници на втора империя. Че нали дядото на Ромул и Рем, основателите на република, е наследник на бегълци от Троя. В неговата кръв покрай гръцкото все ще се намери и капка македонско. Нищо чудно скоро да се окаже, че в Македония не се говори диалект на българския език, а кирилизиран и подобрен латински.
  • 43 Античното Маке

    69 1 Отговор
    Трябва да напомня на другарката Слободанка Йовановска от скопския вестник "Независен", че РСМ е колонизирана, открадната от Сърбия българска територия и народ, изнасилен да си промени езика и фамилните имена да завършват на "-ски".
    До днес управляващите РСМ са сърби по самосъзнание, а етикетът "македонски идентитет" трябва да се превежда = НЕбългари.
    Грубо и гадно се отнасят с нас българите, гузни са - да не би да си поискаме заграбеното. А ние дори не си го искаме - първи ги признахме за независима държава!
    Колонизацията от страна на Сърбия я представят нахално като свършен факт и едва ли не нещо напълно естествено.
    Тази несправедливост никога не трябва да ни примирява!
    Вардарска Македония е БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И НАРОД, от сто години открадната от Сърбия, която с репресии е принудила българите там да се наричат "македонци".
    Няма да се примирим с тази несправедливост!
  • 44 Анонимен

    17 6 Отговор
    Турция, ЕС, САЩ, български макета в Македония


    Дръпна най - умните от България, нищо, че подценяте България и говорите неща неверни. По тж всичко живо плюе, но се изучиха по негово време, те западните държави, Турция също го знае. Трудно се влизаше в университети по живково, а вие плюйте по България.

    Коментиран от #49

  • 45 Анонимен

    23 2 Отговор
    Запада отлично знае всичко за БГ, преди да падне живков. Имало е дисиденти, избягали по живково. В бибиси, ма адвокат Кузев сина. Поболя се за единственият син и почина. Жена му бе известен лекар, вътрешни болести. Георги Марков. Имаме първи братовчед през Гърция и в САЩ. Имате самочувствие македонци българи, но защо не слушате каракачанов. Божо бе, но почина Димитров. Българи сте. Точка.
  • 46 Иван Янев

    46 3 Отговор
    Често пъти се случва да използваме израза, "дребен но вреден". Този израз важи и за Северна Македония. Малка държава, дребна и вредна. Следващото поколение управление там ще "подпре" сегашното и всичко ще си дойде на мястото. Ние трябва да спрем да им обръщаме внимание, защото така ги правим значими.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Айде бе

    46 2 Отговор

    До коментар #14 от "3322":

    Ама тя Европа буквално боб хвърля кога ще може да се уреди с необятния северомакедонски пазар!😃 Направо 400 милиона са вперили очи кога ще им падне да се файдосат от тази земя богата и необхватна, от многобройния й миролюбив трудов народ! Вие сериозно ли ги мислите тия неща?
  • 49 Айде бе

    28 5 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    И какво- без Живков нямаше да има образование? Или където нямаше социализъм не се построиха пътища, фабрики и градове? Абе попътувайте малко, вижте света и си сверете часовника, че пишете пълни тъпотии, или е дошла мода да се разкрасява соцът? През 80-те сравнението беше убийствено не в наша полза, грехота е да се сеят заблуди и да се подмамват лузърите, каквито винаги има.
  • 50 бату

    65 0 Отговор
    Другарката и тя като Заев, пее жални песни за съдбата на РСМ. Ако има кой да й се хване на приказките. Пътят ви към ЕС, другарке, минава така: първо на изток през България, и после на запад - към ЕС. Само че този път България постави ясни условия с цялото си право на страна членка, и на вас ви се разтрепериха коленцата - ще излезе наяве истината за държавицата ви. Страх ви е от сърбите - просто ще ви смажат, ако посмеете да признаете за тяхното насилие и зверствата, знаете си ги нещата, цялата истина е в главите ви, но сте в ужас, защото УДБА е наоколо и днес. Чудесно знаете, че България териториални претенции няма, даже и не иска да чуе за вас, просто си иска историята и нищо друго. И България вече отлично знае ВИЕ какво ще претендирате, ако влезете в ЕС - на практика ВСИЧКО българско . територии, история, фолклор, култура, впрочем и сега го правите. Май и в ЕС започнаха да се досещат що за птици сте. Още има неразбрали и там, но ние ще им обясним!
  • 51 1885

    41 0 Отговор
    Заев и народът му сега правят две неща:

    1. Чакат изборите през март, да дойде ново правителство, с което "да се разберат". Ами Захариева вчера го каза ясно - "Нямаме основания да вдигнем блокадата" и толкова. Заев нека да си чака следващ министър да каже друго. Този човек отказва да разбере, че веднъж завинаги България е с друго отношение. Не му се вярва на Заев, още не го е разбрал, но ще го разбере.

    2. Търсят под дърво и камък всякакви начини да подливат вода на България, да ни злепоставят по всички възможни начини. Възможно е обаче и това да се обърне срещу тях - в ЕС няма как да не се види, че са страна по договор, депозиран в ООН, не го изпълняват и всячески калят другата страна по договора. Международната политика познава много мерзости, това е една от тях, но се вижда вече с просто око.
  • 52 А бе тя ( котката ) е и наша емблема!😄

    24 0 Отговор

    До коментар #33 от "Stormtrooper":

    Еее! Хайде да не припомняме присмеха на Божидар Димитров: :"От Усури до Мисури само кутригири!" като контрапункт на претенциите на Македония зад Океана: " Дакота е македонска земя, защото в превод от индиански на новомакедомски Dakota = Котката , която е емблемата на РСМ. Дали затова и родината на Пежо се дърпа?
  • 53 Дедо Вангьо, брат на баба Вангя

    38 1 Отговор
    ТАЗИ СЛОБОДАНКА ПОЖИЗНЕНО НЯМА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ВРОДЕНОТО СЕЛСКО ХИТРУВАНЕ. ЗАТОВА С ПРИСКЪРБИЕ ВИ СЪОБЩАВАМ, ЧЕ РСМ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС, КОГАТО ПЕЛЕНАЧЕТАТА СТАНАТ БЕЛОБРАДИ СТАРЦИ
  • 54 Ненка

    37 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дългият":

    Абсолютно си прав. Госпожата обаче не се сеща, че в ЕС ще трябва и да плащат. Но да се справят сами. Признаваме им идентитетот от 1944 г. и повече българска кръв за Македония няма да даваме, повече национални катастрофи няма да си причиняваме. Баста.
  • 55 Тони 70

    39 1 Отговор
    До вчера виновни бяха Бугарете, а сега цялата Европска уния. Колко са нагли тия гадни Сърбомани. В место в Брюксел ще Белград. Свине Шумадийски.
  • 56 БГ- НЕС

    13 0 Отговор
    Това е вестник "Надвисен"!
  • 57 Onix

    28 0 Отговор
    Това е държава тип Франкенщайн, опитва да пришива от всеки наоколо по нещо за да си създаде идентичност. Посягат чак на Египетската цивилизация като присвояват Клеопатра, какво да мислим за останалите исторически факти. Сега се държат като ощипана булка-всички са против тях. Не могат да разберат че, причината е в тях, а в другите. И вместо да се поправят, реват за щяло и не щяло. Дали ще разберат че, с реване не става ще видим в бъдеще. Франкенщайн на балканския полуостров, това се опитват да зарвърдят техните просръбски политици.
  • 58 Аве Майн Кампф

    23 0 Отговор
    Вето до дупка на просръбскатаизмет у Скопие , и е крайно време тази измислена държавица да се ликвидира от картата, и земите и да бъдат разпределени и върнати на България , Гърция и Албания ...... както си е правилно
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 умник

    13 0 Отговор
    Щом Колумб е македонец ....

    Коментиран от #61

  • 61 Мдааа, и кораба му

    15 0 Отговор

    До коментар #60 от "умник":

    Закотвен в центъра на Скопие за разкош
  • 62 Валентин

    11 0 Отговор
    Северо макетата са открили Америка Христофор Колумб е скопчанин и за нова година ще му вдигнат и на него статуя.....ей Долно племе без език и история
  • 63 stan4o

    7 1 Отговор
    Членството в ЕС се свежда до два позитива:Дава ти се възможност да работиш в западните държави. Да се присвояват европейски средства.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Готин

    5 0 Отговор
    Защо ми се струва, че ЕС ,, кандидатства,, за преговори с ,,македонците,, за да ги ,,вземе,, в съюза. Щот без тях НЕ МОЖЕ!
  • 67 Готин

    8 0 Отговор
    Северна ,,Македония,, трябва да разбере веднъж за винаги, че БЪЛГАРИЯ (като член на съюза) МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ ДА ПРЕГОВАРЯ С ТЯХ.

    Коментиран от #71

  • 68 Не им отделяйте толкова внимание!!!

    6 0 Отговор
    Да си напишат Новите учебници, "Децата" да учат няколко години по тях и след 7години се започват нови преговори!!! Ако продължават да Плюят по България освен 100война, ще има и 100 годишни Преговори!!! От Историята!!
  • 69 Персиян

    9 0 Отговор
    Браво,братя българи!Такова единство не сме имали от Балканската война!
  • 70 Барборино

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "План Б":

    Ако РСМ има обща история, то тя е само с мургавите магистрални труженички - не само на Балканите !!!
  • 71 Болялин

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "Готин":

    Трябва да откажем преговори с US - макетата, защото не им разбираме "американо - българският диалект" !!!