Last news in Fakti

21 Декември, 2020 19:01 3 360 32

Шпионски игри в чужда полза

  • проф. светлана шаренкова-
  • светлана шаренкова-
  • дипломат-
  • военно аташе-
  • руско посолство

Да изгониш военното аташе на Русия е поредното навеждане пред Големия брат в навечерието на смяната на караула в Белия дом

Шпионски игри в чужда полза - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За пореден път през последната година българските власти обявяват за персона нон грата руски дипломат по обвинение в шпионаж без конкретни доказателства.

Новото този път е в ранга - военния аташе на Русия, което е ясен сигнал за целева конфронтация от българска страна. Не е необходимо голямо въображение, за да разбереш, че това е поредното навеждане пред Големия брат в навечерието на смяната на караула в Белия дом.

За това подсказват и изключително обидните „поздравителни адреси” по повод изгонването на руския дипломат (в стил колониално управление) от посолствата на САЩ и Великобритания, които подчертават, че „София защитавала своя суверенитет”!?

Ама за какъв суверенитет иде реч, щом чужди посолства дават оценки и потупват по рамото българските управници, месейки се във вътрешните ни дела. Но това не е новина – дълга редица западни посланици от 1989 г. насам осъществяват подобна недипломатична намеса, одобряват или не българските управляващи спрямо изгодата на техните си държави, лобират и притискат страната ни за икономически, инфраструктурни и енергийни сделки.

Преди година в знак на добра воля посланик Херо Мустафа патетично обеща да ни помогне с ширещата се корупция и да предостави списък на тези лоши хора. Та напънаха се Скалистите планини и родиха мишка: посочен бе съдията Андон Миталов и семейството му (!?).

Но разследващите компетентни български органи кой знае защо не намериха никакви доказателства за неговата корумпираност. Така темата „Миталов” оттече в небитието, но на дневен ред дойдоха други скандали, свързани не с кой да е, а със самия Бойко Борисов.

Само че оредяващите български евро-атлантически фенове така и не дочакаха реакция от партньорските посолства (винаги много загрижени за върховенството на закона и демокрацията у нас) за скандалните записи и снимки, касаещи Борисов. А там имаше много поводи за реакция - нецензурни изрази към евролидерите и председателката на българския парламент, заплахи към бизнесмени и опозиционни политици, пачки с милиони евро и оръжие върху премиерското нощно шкафче.

След гузното мълчание на тези посолства, логично бе и държавното обвинение да не намери нищо престъпно в записите или снимките, които изтърбушиха авторитета на Борисов като национален лидер и на България като демократична държава.

Но какво да се чудим - всеизвестна е практиката на американската политика да не се закачат „нашите кучи синове”, а виж гоненето на руски дипломати – това трябва да се поощрява. А че този пореден русофобски акт на правителството ще рефлектира върху не толкова розовите българо-руски отношения – това си е наша грижа и отчетена работа за западните посланици.

Заради недалновидни управници с преклонени главици България отново е на път да навреди на своя национален и икономически интерес във времена на изключително тежка криза. И този път няма да мине номерът на Банкянската дипломация, която обещава всичко на всеки и лавира между великите сили.

Днес е време за държавнически решения, а не за хитруване на дребно. Гоненето на руски дипломати, за пореден път е всичко друго, но не и национално отговорно действие. Доказва го политиката на онези лидери, които търсят път за партньорство с Москва.

Примерите са много: и Германия, и Унгария членуват в НАТО и ЕС, но немците продължават изграждането на „Северен поток-2”, а унгарците строят АЕЦ с руски реактори и купуват ваксината „Спутник V”.

Въпреки натиска и заплахите турският президент Ердоган и сръбският Вучич отстояват военното и икономическо сътрудничество с Русия. „Турски поток” е изграден, а до края на годината газ ще може да тръгне и по сръбската отсечка на „Балкански поток”. Примерите са много, но не са в наша полза.

В днешния трансформиращ се многополюсен свят България все още е суверенна държава и е крайно време да изберем политици и държавници, които да ни управляват в полза на българската държава и народ, а не да слугуват на чужди интереси.

Автор: Проф. Светлана Шаренкова

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 38 Отговор
    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...

    Коментиран от #9

  • 2 смерш

    53 6 Отговор
    Нима територията Ви изглежда на суверенна държава?
    След изявлението на Ердоган пред конференцията на ДПС перспективите пред нас като нация и суверенна държава май не са много ясно видими?
  • 3 Баровецс

    45 8 Отговор
    Нямам думи за поредния глуповат Бългато политически ход😒
  • 4 кнаус 485

    46 9 Отговор
    Така е, станахме колония и работим срещу нашите интерес и и срещу единствената страна ,която ни е освободила и от дружбата с нея сме имали само ползи, не към от БСП....
  • 5 Сандо

    50 8 Отговор
    Отново трябва да поискаме от нашите юначни и бойки власти са ни докладват докъде е достигнала борбата с турските шпиони?Защото на всички ни е ясно,че Русия няма никакви териториални претенции към България и надали ще хукне да завладява дори апетитни части от територията ни,докато южните ни съседи многократно заявяват амбициите се да възстановят Османската империя и дори публикуват карти кои земи от кои съседни страни влизат в нея.
  • 6 Behemoth

    33 3 Отговор
    Абе не ви ли е ясно че трите прасета въртят очички на чорбаджиите си?
  • 7 Човека Коза

    3 3 Отговор
    Вечна Дружба!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Обективно

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе и във виена има един такъв паметник,как там на никой не му пречи?

    Коментиран от #13

  • 10 Грогу

    23 2 Отговор
    Евреите всичкки ги плюят , но те никога не забравят народите ,които са им помоггнали , показват призтелност без значение каква политика имат тези държави . А нашите политици нямат историческа памет, и не ги интересува ,че заради тях , българите се срамуват , защото ни направиха неблагодарно племе , което се прави че не помни единствения народ , който някога ни е помогнал .
  • 11 Сър Пичук

    11 23 Отговор
    Бла, бла, бла...
    Много писане и преливане от пусто в празно, само и само авторката да се наведе пред руснаците.
    Нещата са елементарни - имало ли е шпионска дейност или не.
    Според публикуваните информации, такива действия е имало. Тогава всичките тези жалби са смешни и жалки.
    Разбра и Шаренкова!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 19 Отговор
    1. Само в България е възможно да се издигат паметници просто така.... С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще излязат „неизвестни” данни за епични боеве водени от Съветската Армия за освобождението на София, Пловдив, Варна от фашизма, пардон, монархо-фашизма. Ще се появът спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметникът…
    2. ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.

    Коментиран от #24

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 18 Отговор

    До коментар #9 от "Обективно":

    1. Caмo в Бългaрия e възмoжнo дa ce издигaт пaмeтници прocтo тaкa.... C РEШEНИE! И кoй знae, в тeзи врeмeнa, мoжe би cлeд пoкoлeния, щe излязaт „нeизвecтни” дaнни зa eпични бoeвe вoдeни oт Cъвeтcкaтa Aрмия зa ocвoбoждeниeтo нa Coфия, Плoвдив, Вaрнa oт фaшизмa, пaрдoн, мoнaрхo-фaшизмa. Щe ce пoявът cпoмeни зa гeрoичнo oтcтoявaнoтo прeдмocтиe крaй Пeрлoвcкa рeкa, нa чиeтo мяcтo пo-къcнo e издигнaт пaмeтникът…
    2. ДOРИ CAМOТO НAИМEНOВAНИE “Пaмeтник нa Cъвeтcкaтa aрмия” e фaлшивo, тъй кaтo Cъвeтcкa aрмия, кaтo нaзвaниe нa въoръжeнитe cили нa Cъвeтcкия cъюз, e oт 1946 г. , cлeд Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. Дo 1946 г. нocи нaзвaниeтo Рaбoтничecкo-ceлcкa чeрвeнa aрмия (нa руcки: Рaбoчe-Крecтьянcкaя Крacнaя Aрмия, cъкр. РККA), cлeд тoвa прeимeнувaнa в Cъвeтcкa aрмия.

    Коментиран от #14

  • 14 Голем смях

    11 22 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В България паметниците на Левски се броят на пръстите на едната ръка.Повечето са малки,скромни и невзрачни...но на съветските орки,окупирали България и превърналия в техен колхоз...Във всички големи градове ..Пловдив,Русе,Бургас,Варна,София..На видно място и ..задържително огромен .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вълко Червенков

    9 18 Отговор
    Гонете ги всичките.По-долни лицемери от чебурашките няма."Освободители".И визи не им давайте да влизат в страната,да си седят в Кочината.
  • 17 Грогу

    22 6 Отговор
    Не прбутвайте комуниизма , когато се говори за народна памет и благодарност . Да не би Сталин с Червената армия да е долетял на кончета за да гони турците от България ' Какви комунисти ви гонят 1878 г. Искате да се забрави кой спаси българите от турците , но няма да ви се получи .

    Коментиран от #18

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 14 Отговор

    До коментар #17 от "Грогу":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца с псевдоним - Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
    По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които просто ръждясват в одеските складове.....
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки... КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли

    Коментиран от #20

  • 19 не може да бъде

    11 0 Отговор
    Един наш голям български проблем в момента е,че не харесваме трезвото мислене и сме набутали в едни организации,където изобщо не ни харесват и просто искат да ни използват.А какво представляват самите организации -ето какво казва Джордж Вашиннгтон за подобни съюзи".дълговременните съюзи имат тази особеност да генерират илюзии за измислени общи интереси точно в този случай когато тези интереси реално не съществуват"!?...Хайде сега да видим първо какви интереси имаме в НАТО напр.?И кога ще имаме общи интереси със САЩ?...а и още нещо мога да кажа по въпроса -даже благородните намерения не гарантират безнаказаност ....
  • 20 Грогу

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Може и така да е , но това ли е оправдание да се забравят всички онези руснаци , които са се записали доброволци в царската армия и са загинали заедно с българите в битките с турците .На тези руснаци , бъгарите дължат признателлност и поколенията трябва да помнят .
  • 21 Чекистите

    2 5 Отговор
    Ако "Русофили" не ги регистрират като политическа партия, ще участват в изборите с регистрацията на ПП "ВМРО-Б.Н.Д.", които са колективен член на "Русофили", босът им ДС-Ванче караПрас беше в въководството на Асоциацията за българо-руска дружба, братство и единство на ДС-агента Захари Захариев, пък и бяха инициатори заедно с БСП на проваления референдум за АЕЦ "Белене" и "Южен поток"!

    Коментиран от #22

  • 22 Сър Пичук

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Чекистите":

    Ще участват с партията на Копейкин.

    Коментиран от #30

  • 23 пери

    3 3 Отговор
    ВоеНЕН аташе, не военно аташе. Г-жа Шаренкова би трябвало да го знае.
  • 24 мародер

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защо пропусна паметника на героичните американски пилоти сринали София по време на втората световна война?

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Jessy James

    1 1 Отговор
    Истината за Руснаците е че 95% от народа им е гол но въоръжен до зъби, нещо като онези измислените райски създания наречени "Амурчета" които подфърчат чисто толички но държат лъкове и стрели. Истината за Руснаците е че всички искат да им купуват смъртоносните оръжия защото са евтини но никой не им иска автомобилите и идеологията, аз обаче искам само жените им, умни, красиви но и те са опасни, внимавайте със спусъка!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "мародер":

    1. Комунистите много ви бива да манипулирате.
    2. Паметничето на пилотите е само една плоча до оградата на посолството. Някои паметници в софийските гробища са по-голями.
    Въобще не може да се сравнява с гиганткия колос и целия мемориален комплекс от 5 декара на пъпа на София...
    3. Пилотите са загинали в битка, докато другите, знаеш от какво...., а да не забравяме , че през ВСВ "братушките" са съюзници най- напред с Германците, а пък след това с Американците и Англичаните когато ни бомбардират.

    Коментиран от #28

  • 28 Зорница

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Англо-американските пилоти са загинали в битка като са бомбардирали не военни обекти, а градове, и избивали не войници, а мирни граждани!!
    Ти, българин ли си, сърце и душа имаш ли...??
  • 29 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Поредна демонстрация на традиционен слугинаж от българските т.н. политици. Напъните на определени пишмандемократични среди Русия да се превърне във враг е изключителна глупост! Всички те забравят че имаме обща граница с Турция! Ако разчитат на Големия Задокеански Началник, да попитат кюрдите....
  • 30 Чекистите

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    Костя Копейкин е бивш зам-бос на ПП "ВМРО-Б.Н.Д."! И още от тогава се е закърмил с русофилство!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чeкиcтитe

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Чекистите":

    На "Възраждане" ще й прекратят съдебната регистрация, "Русофили" няма да бъдат съдебно регистрирани и остава само съмнителната съдебма регистрация на ПП "ВМРО-Б.Н.Д." - съмнителна защото преди години не ги регистрираха самостоятелно за избори в Избирателната комисия и се налагаше да правят разни коалиции с регистрирани незвестни партии, само за да използват съдебната им регистрация! Така че с красно-армеец из ЧеКа караПрас - напред към изборни победи!