Last news in Fakti

22 Декември, 2020 16:00 7 271 66

Ще затвори ли Турция Босфора и Дарданелите за руски военни кораби?

  • турция-
  • русия-
  • босфор-
  • босфора-
  • дарданели-
  • сирия-
  • либия-
  • крим

Ердоган решава териториалните проблеми в своя полза

Ще затвори ли Турция Босфора и Дарданелите за руски военни кораби? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като изпрати войски в зоната на карабахския конфликт, Турция продължава да укрепва геополитическите си позиции в постсъветското пространство и в Азовско-Черноморския регион. Същевременно Анкара трупа военни сили в Северна Сирия и в Либия. Там има интереси и Москва, което създава перспективи за конфликт между страните. Потенциалният противник на Русия се усилва, но федерацията засега не реагира и не се знае с каква стратегия ще прокарва своите интереси. Турция се опитва за момента да ѝ натрапи нови, неизгодни за Русия условия на военно и геополитическо взаимодействие, пише в. "Независимая газета", цитиран от Novini.bg.

При работно посещение в Киев миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на отбраната Хулуси Акар проведоха с украинските си колеги консултации за отбранителната политика и сигурността. В експертните среди нарекоха тези контакти стратегически. Това бе потвърдено донякъде от Хулуси Акар, който направи в петък равносметка и посочи: преговорите бяха успешни и "Турция подкрепя на всички платформи Украйна по интеграционния ѝ път към евроатлантическите институции".

"Украйна е много важна страна за мира и стабилността в Черноморския регион. Тя е важен наш съсед. Ние вземаме всички мерки за избягване на каквито и да било провокации. Осъществяваме цялата си дейност, засягаща Черноморския регион, според Конвенцията от Монтрьо. Това е важно не само за Украйна и Турция, а и за всички черноморски страни", каза Акар. Ще припомним, че Конвенцията от Монтрьо регламентира корабоплаването в Босфора, Дарданелите и Мраморно море, като укрепва суверенитета на Турция над проливите.

Подчертано бе и специалното внимание на Турция към Крим. Украински медии съобщиха, че на среща с държавния глава Володимир Зеленски турските представители са потвърдили нагласата на Анкара активно да участва и занапред "в защитата на правата на кримско-татарския народ" в Крим, "да съдейства за настаняване на вътрешно разселените лица, освобождаване на украинските граждани, държани незаконно на временно окупираните територии и в Русия".

Тези съобщения идваха на фона на други новини: преди срещата с турския си колега украинският министър на отбраната Андрий Таран изненадващо разказа пред "поканените турски журналисти, че Москва се кани да разположи в Крим ядрени оръжия". Което уж криело сериозен риск, представлявайки силна заплаха "за икономиката на Украйна, Турция и за цяла Европа".

Москва вече неведнъж е опровергавала информации, че планира да строи на полуострова складове за ядрени боеприпаси. Но в диалога си с Анкара Киев изглежда е сметнал темата за печеливша. Още повече, че според експерти и медии в днешната ситуация Анкара има основания да натисне Москва, за да подкрепи не само собствените си интереси, но също така интересите на партньорите си от НАТО и ОНД.

Представители на някои медии и експерти изтъкват, че огласената в Киев информация за предвидено разполагане на ядрени оръжия на полуострова и съобщенията за милитаризация на Крим може да се разглеждат като подготовка на почвата, за да се обоснове усилването на Турция в Черноморската зона, или за да се използват неупотребявани още лостове за натиск върху Руската федерация - например чрез блокиране на проливите под предлог на военна заплаха, идеща уж откъм Русия. А ще припомним, че руски кораби минават през Босфора и Дарданелите от Черно море в Средиземно, за да участват в операциите на Русия в Сирия.

Предвид отправяните днес от Кремъл към Турция помирителни изявления тези прогнози може да не изглеждат актуални. Медии обаче информират, че протурските формирования в Северна Сирия са започнали в края на миналата седмица настъпление в посока към държания от кюрдите град Айн Иса. Подпомагана от кюрдски части, руската групировка там спешно е формирала няколко пункта за наблюдение и свой щаб в града.

Както личи от видеоклипове в социалните мрежи, бойците под турски контрол може би обстрелват не само кюрдски, но и руски позиции. Щом превземат този град, войските на Ердоган лесно ще поемат контрола над важна отсечка от магистрала М-4, свързваща Дамаск с Камишли - съответно и да изтласкат кюрдите от важния район, където са живели векове и където ги подкрепят донякъде не само ръководството на Сирия и Русия, но също така САЩ и Израел.

Ердоган решава териториалните проблеми в своя полза. Блокадата на проливите Босфор и Дарданели сериозно ще облекчи живота на протурските бойци в Сирия, свързани с Анкара. Щом бъде неутрализирана Русия, чиито военни кораби няма да могат да плават през проливите, северните сирийски територии за дълго време, ако не и завинаги, ще останат под контрола на Турция.

Според военния експерт о. з. ген.-лейтенант Юрий Неткачев Ердоган и занапред ще използва военни и невоенни средства, за да изтласква Русия от зоната на геополитически интереси на Турция.

"Турският режим не действа в отношенията си с Русия толкова открито, както се държи сега Москва с Анкара - заяви той пред "Независимая газета". - Какво обаче ще прави в отговор Русия и дали ще прави нещо, това си остава загадка."

Източник: Novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 axaxa

    94 13 Отговор
    ще затвори ама друг път
  • 2 1111

    113 21 Отговор
    Толкова празни приказки, дрън-дрън. Ако затворят проливите, руснаците сами ще си направят нови проливи директно през Анадола.

    Коментиран от #42, #63

  • 3 СССРБарета

    85 17 Отговор
    Не лъжете! Босфора не може да бъде затворен за Руски кораби защото има капитулиращ договор които Турция е подписала! Помните ли руският крайцер със войник с насочен калашник минаващ през босфора веднага след сваления руски самолет?

    Коментиран от #46

  • 4 Сандо

    78 15 Отговор
    Жириновски отдавна е предложил план за Босфора,да внимава Ердо в играта,че започна да омръзва на всички,без български си приятел.
  • 5 американската мафия

    67 15 Отговор
    За Руски военни и транспортни кораби Босфора не може да бъде затворен! Просто Турция няма право! За търговските кораби има такси но Руските военни кораби се пропускат безплатно!
  • 6 Фсб

    74 7 Отговор
    Изключително малоумна статия, копате дъното...
  • 7 Пълни глупости

    33 7 Отговор
    Безумна статия , Путин и Ердоган са дупе и гащи
  • 8 един от многото

    45 11 Отговор
    Да ги затворят и Босфора и Дарданелите , но само ако искат след това да прокопаят нови канали само за Русия.
  • 9 Ами нека ги затвори!

    40 14 Отговор
    И тогава ще стане града отново Константинопол! Един път го затвориха, и се освободихме! Сега нека пак си го затвори, и ще сложат други да обслужват пролива! Даааа тъпия кавказки помияр, не се учи въобще от историята!
  • 10 ДжафДжаф

    61 18 Отговор
    В разгара на Студената война Турция заплашила да затвори Босфора за преминаването на военните кораби на СССР.
    Громико, разговаряйки с чуждестранни журналисти, на въпроса за проливите и турците казал:
    "За преминаването на нашите кораби през Босфора ще са ни необходими само няколко залпа ракети. В резултат на това ще се появят, освен Босфора, още два прохода в Средиземно море, но, уви, няма да го има Истанбул".
    Така въпросът за проливите вече не бил повдиган от Турция.
  • 11 Драгой

    46 12 Отговор
    Те веднъж се озъбиха на руснаците и мазника Ердоган ходи да се кланя на джуджето. Освен това има международни договори. Султана е опънал нервите на запада, ако опъне и тези на руснаците ще се разменят 2000 лири за долар.
  • 12 ИзточенВъпрос

    37 13 Отговор
    Някои страни, без да виждат тяхната сила и височина, се опитват да играят роли. Това е задънена улица. Когато заплахата на Турция да затвори пролива се повтори през 1970 г., тогавашният съветски министър на външните работи Андрей Громико каза на американски журналисти по време на коктейл в Белия дом, че само с два ядрени удара Съветският съюз може да влезе в Средиземно море през още два прохода, с изключение на Босфора, но за съжаление тогава нямаше да има Истанбул. Нищо не се е променило.

    Коментиран от #32, #66

  • 13 Пълни глупости за Сирия

    41 13 Отговор
    Руснаците могат да ги работят от Каспийско море и да им спре покупката на домати и Доган пак ще целува краката на Император Вова.
  • 14 ПЕНКО

    39 12 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ПО-ШИРОК ЩЕ СТАНЕ БОСФОРА / ПА И ДАРДАНЕЛИТЕ--- ПРИ ТУРСКА ЕЖНЯ ???????????
  • 15 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    28 11 Отговор
    Ще затвори Босфора и Истанбул може да стане чадт от пезажа на дъното на по широкия Босфора. Може ит,, Севастопол " да пратят една формация водена от ракетния крайцер,, Москва" да разшири Босфора.

    Коментиран от #26

  • 16 Монгола

    44 9 Отговор
    Да затвориш Босфора за корабите на руския боен флот е =на война!!! Войната ще бъде спечелена от въоръжените сили на Руската Федерация и турцире ще трябва да се преместят посока Юг след Анадола.
  • 17 Хайде, ся.....!

    13 29 Отговор
    ОЧЕВАДНО Е, ЧЕ в Сирия, Либия, Ирак, Кавказ, Украйна, Крим, Балканите, РУСКИЯТ ИМПЕРИАЛИЗЪМ, иска да съседства с ТУРСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ, вместо с американския, британския, или швабския империализъм.

    Коментиран от #19

  • 18 До края. На СссР там баш на

    4 18 Отговор
    Босфора имаше водкаджийска военна база.
  • 19 Хайде, ся.....!

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хайде, ся.....!":

    Още по-малко, с "ФРЕНГИ" империализма.
  • 20 Хохохо

    13 37 Отговор
    Ватниците тук пак се само свивате. Не виждате ли, че Ердо пердаши жужака де го фане....и в Сирия и в Либия и в Карабах. За какво му е да затваря проливите като и сега козовете са в него?

    Коментиран от #45

  • 21 Киро Питоня

    28 9 Отговор
    Абе Ердо май е решил да почва копаенето на втори Босфор с руска помощ,..а защо не и трети, за руснака това е дребна работа..ша метнат два три кинжала, некой и друг авангард и готова раотата. Като опция, на промоция ше има и стъклени шалвари за кадъните.
  • 22 Значи. .

    12 21 Отговор
    От прочетените коментари до тук се вижда до каква степен е наплашен българският народ от (освободителя си )..

    Коментиран от #56

  • 23 Сичкото мурзилаж

    10 17 Отговор
    На амбразурата....хахахаха
  • 24 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    9 5 Отговор
    ЩО ДА ГИ ЗАТВАРЯ....НАЛИ СИ ПЛАЩАТ ТАКСИТЕ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ......

    Коментиран от #30

  • 25 Байрактар TБ2-1453

    14 14 Отговор
    Аз кръжа над проливите ,така или иначе без мое разрешение нищо не може да премине
  • 26 НАТО...НИКОЙ НЕ СКАЧА ПРОТИВ НЕГО

    6 28 Отговор

    До коментар #15 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    НАТО.....МОЖЕ ДА ЗАТВОРИ ВСИЧКО...И НЕ МУ ПУКА ОТ НИКОЙ
  • 27 Мария Атанасова или който и да си!!

    19 2 Отговор
    Тъпа Статия, Босфора, Дарданелите тъпотии!!! Празни приказки!!
  • 28 Брабинеца

    18 4 Отговор
    Босфора е много крехък, както и Дарданелите.
    Образувани са в следствие на разлом.
    Разлома може да се разшири неимоверно

    Коментиран от #34

  • 29 Матей

    13 5 Отговор
    Май се опитват да го подкокоросват Ердоган запядняците,ама той си научи урока,Америка е далече,а Русия на един хвърлей ракета място.Нищо подобно не могат да направят,защото много повече ще загубят.

    Коментиран от #31

  • 30 Joсо

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    Мисля, че няма такса за преминаване, а бицманска за корабоводене
  • 31 Брабинеца

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    Турция е заобиколена само от врагове

    Коментиран от #36, #59

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха ха ха

    9 3 Отговор
    Еми той Путин само това чака!!! Успех!!!
  • 34 Даже може

    8 4 Отговор

    До коментар #28 от "Брабинеца":

    ...цяла Турция да се отдели от континента и да стане остров. В границите на възможното е на някои технологии.
  • 35 Не искам да повтарям един колега по горе

    11 1 Отговор
    Но Жириновски бе казал:ще си направим 2ри Босфор.Стига сте дрънка ли писачите глупости.Гледайте кочината БГ.Оправеге я и тогава мислете Турция/Русия.Дядо ми казваше:отивам в хоремака да политиканствам....

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БПФ

    10 8 Отговор
    За Русия не е проблем да си избичи нови проливи !!! Няколко ракети и готово.
    Но няма да се наложи - еър доган много бързо забрави как пълзеше като червей пред господин Вова. Чисто икономически бойкот отстрана на Русия ще е достатъчен и без това гърчещата се в инфлация и икономическа криза Турция, да бъде смазана окончателно.

    Коментиран от #43, #48

  • 38 ужас

    7 4 Отговор
    Преди 60 г турците бяха заплашили да го направят. Громико им отговори, че ако затворят Босфора, те ще си пробият друг, който ще е широк колкото Истанбул. И въпроса приключил. В разговор с американския държавен секретар по телефона Громико атговаря-нет, нет, нет, да, нет, нет. След разговора секретарят му го пита по кой въпрос се е съгласил. По никой, отговорил Громико. Той ме попита дали го чувам добре.
  • 39 Ами ако!?

    7 9 Отговор
    Руснациъе плокират Средиземно море за турски кораби!Ако снабдят с оръжие 20млн.кюрди в Турция!?Ако спрат строежа на АЕЦ?Ако изгонят турските фитми от Русия!Спрат газта за Турция!Помогнат на Гърция във военна операция в Кипър и Средиземно море?

    Коментиран от #50, #53, #57

  • 40 Гюро Михайлов

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не искам да повтарям един колега по горе":

    Евала.
  • 41 ужас

    3 7 Отговор
    Проблем за Русия може да има , ако Ердоган реализира мечтата си да прокара паралелен на Босфора канал. Тогава спогодбата няма да действа за него, а Босфора може да се блокира с няколко бракувани кораба.
  • 42 Антон

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Именно! И то чрез термоядрени боеприпаси!
  • 43 Хаха смешник

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    А моя татко може да бие твоя хахахаха
  • 44 заданеспорите

    8 0 Отговор
    Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г., е международно споразумение, което регламентира режима на преминаване на военноморски съдове през черноморските проливи, като дава на Турция пълен контрол върху тях.

    Тя гарантира свободното преминаване на граждански кораби в мирно време. Ограничава преминаването на военни кораби, които не са от черноморските държави.

    Коментиран от #51

  • 45 МИЧО

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Хохохо":

    ХОХООО една ракетка и байрактарите на ердо , ще станат на сол !

    Коментиран от #49

  • 46 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Не беше Калашник, а гранатомет...
  • 47 Да и ГРЕШКА

    2 4 Отговор
    - Номер едно ,отдоло подводници отгоре Аероплани и Босфорът ще е голямо море
  • 48 Хохохо

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Икономически бойкот викаш....тя русия не може да се справи с растящите цени на храните ти викаш бойкот ще прави....хахахаха....
  • 49 Еми до сега защо

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "МИЧО":

    Не станаха на сол....хохохо
  • 50 Ами много "ако"та

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ами ако!?":

    Има в коментара ти....направо си се о"ака"л
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Русия

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ами ако!?":

    А ако баба ти беше мъжка?!
  • 54 Обяснението

    2 2 Отговор
    Да затвори Босфора??? Ами ,то има такъв случай ....ако случайно ползвате интернет , вижте какво се е случило !!! Сигурен съм че Турция помни .... но адски много искам пак да го затворят!
  • 55 Ердо мачка ушанките и без това

    3 3 Отговор
    За какво му е да го затваря? Явно голям комплекс и големи страхове ги тресат руснаците щом обсъждат затварянето им в медиите си.
  • 56 Значи... Не значи

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Значи. .":

    Ама като гледам колко червени точки са ти насвяткали, скоро май ще светнеш като Витлеймската звезда😂
  • 57 ми ,

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ами ако!?":

    Само с "ако" и "ще" нема как да стане ...
  • 58 баааси

    2 0 Отговор
    Тука пълно с ракетни специалисти ...
  • 59 Черен Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Брабинеца":

    Недей обобщава! Има и един верен "преател", верно едноличен, ама верен! Наш Боко де го забрави?
  • 60 Ще има Втори Босфор

    1 1 Отговор
    Руски сенатор в предаване се изказа ..че ако затворят босфора ...ние ще направим втори проток през истамбул.../константинопол/...и това някога ще се случи...!
  • 61 ДЖОБЕН ТЕНИС

    1 2 Отговор
    ТО ПЪК РУСИЯ ЩЕ ПИТА ТУРЦИЯ ОТКЪДЕ ДА МИНЕ .... ИЛИ ПЪК МУТРАТА !
  • 62 МОШЕНИЦИ

    1 2 Отговор
    ЕДНА РАКЕТА И БОСФОРА + ИСТАМБУЛ ОТИВАТ НА КИНО , А КИНОТО В БАНКЯ НЕ РАБОТИ !
  • 63 Окир

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Иска ти се🤣
  • 64 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    0 0 Отговор
    Има Истамбул - НЯМА Истамбул ! Всэ течэт, всэ меняется ! Ти да види чудеса !
  • 65 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    0 0 Отговор
    Има Истамбул - НЯМА Истамбул ! Всэ течэт, всэ меняется ! Ти да види чудеса !
  • 66 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИзточенВъпрос":

    Чл 5 от договора за НАТО - атака срещу един е атака срещу всички. Защо планът "7 дни до река Рейн" си остана на хартия? И той разчиташе, че САЩ няма да отговори на ядрен удар срещу страни от НАТО без собствени ядрени ракети. Да с няколко ракети руснаците ще си разчистят Босфора и Дарданелите, но могат да очакват същото разчистване и в Москва или най малкото тактически ядрени удари срещу позициите в Черно море. А това с новите проходи изобщо не заслужава да се коментира, това си е чист анекдот