Last news in Fakti

23 Декември, 2020 10:00 13 232 105

От раболепие ставаме съучастник в антируска структура

  • проф. д-р дарина григорова-
  • триморие-
  • русия

У нас има безсимптомна бедност, хронична социална недостатъчност, смъртността от локдауна тепърва ще се проявява и може да задмине тази от COVID-а

От раболепие ставаме съучастник в антируска структура - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. д-р Дарина Григорова е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на книгите „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в. “, „Евразийството в Русия“, „Империя Феникс“.

- Проф. Григорова, светът от столетие не е бил в подобна пандемична криза, каквато преживя през 2020 година. Всички държави са засегнати, но не в еднаква степен. Кои се справят добре? Защо изпреварихме Китай по смъртност? Съгласна ли сте с твърдението на руския президент, че Русия се справи по-успешно от Европа и САЩ?

- Информационното цунами за коронаужасите все още ни залива и кризата не е преживяна, за да се види какви са пораженията. Успехите на Китай са за Китай, успехът на Русия – ваксината, е за всички – това е концептуална разлика. С жизнено важното уточнение ваксинирането от COVID да остане право на избор.
България и Китай са несъпоставими величини, за да бъдат сравнявани. Причината за една отделна човешка смърт може да я даде само патоанатомът, всичко друго е статистика с плаващи критерии. У нас има безсимптомна бедност, хронична социална недостатъчност, смъртността от локдауна тепърва ще се проявява и може да задмине тази от COVID-а.

- Светът бърза да изпрати кошмарната 2020 година, но може би трябва да я помним? Като историк вярвате ли, че човечеството помни дълго, помъдрява и извлича поуки от случващото се?

- Паметта е избирателна и зависи от ценностната система, защото тя определя йерархията на важното и второстепенното, на това, което ние си напомняме, за да не забравим, а не го складираме в мемо-килер. Оттук и нашето отношение към тази сюрреалистична година ще зависи от начина, по който сме минали изпитанието. Много е индивидуално, но за всички 2020 ще се проточи и през 2021-а, хронологията е илюзорна преграда/маска.

- Промени ли ни вече коронакризата или трансформациите предстоят?

- Обрули ни. Оголиха се разделителни линии: на мохиканите от реалния живот – офлайн, срещу дигиталната имитация със задължителен характер, заветната цифровизация. Човекът или аватарът?

Разломът е и между традиционалисти – независимо дали леви или десни по убеждения, дали с атлантически или евразийски симпатии, но всички са държавници срещу джендър идеологията, от една страна, и пъстроцветни постмодернисти с плаваща/конструирана идентичност и с хронична недостатъчност от идеологическа търпимост, от друга. Мъжът и жената или постчовекът?

Локдаунът прояви и лентата на досега теоретичното разслоение на бъдещите касти: “локални” срещу “планетарни” (вж. Андрей Фурсов). Засега по право на свободно придвижване с електронен достъп, следват и други “права” с електронен срок на годност. Но има и съпротива, породена от избързването с цифро-мерките, от подценяването на хората, масово не желаещи да живеят в “екосистеми” като в компютърна игра с надзирател от изкуствен интелект и с индивидуален рейтинг (“успех” на Китай).

- Усещате ли разместване на геополитическите баланси? Коронакризата или смяната на Белия дом ще оказват по-голямо влияние занапред върху отношенията на Запада с Русия?

- Коронакризата е само нов инструмент за отношението към една отделна държава изобщо, не само към Русия, но това ще бъде част от нов протокол или “корона” рейтинг, ако щете. Разместват се геоиконимическите баланси, но още не знаем кои са победителите и какви са те – държави или корпорации?

- Отново изгонихме руски дипломат с мотив за шпионаж. Оказват ли тези шпионски скандали влияние по оста София-Москва?

- Руската тръба току-що бе завършена в тишина – с дългосрочен успех, и руският “шпионин” тутакси бе изгонен шумно – с краткосрочен ефект, но за радост на атлантическите ни партньори, че вардим аскерите им, да са спокойни, don’t worry! Диверсификация по ганьовски.

- Според Вас очертава ли се вече геополитическата роля, която България следва да играе в следващото десетилетие? Военни кораби или платноходки ще плуват в Черно море?

- И едното, и другото, въпросът е чии кораби и в чии води? Но тъй като знаем чий вече е Крим, няма страшно.

- Проектът „Три морета“ набира скорост. През 2021 година ще бъдем и домакин на инициативата. Ще раздели ли Европа този проект? Има ли бъдеще проектът и каква очаквате да е реакцията на Москва?

- Триморието, или Междуморието, е полска външнополитическа доктрина с имперски корени, която през ХХ век се активизира закратко след разпадането на Русия (1917), по време на Първата Полска република (1918–1939), и се реанимира след колапса на СССР (1991). Целта е санитарен кордон между Полша и Русия – общата им граница е само Калининградска област. Балтийските държави, Беларус, и от черноморските Украйна, Румъния и България ще трябва да играят ролята на този антируски буфер.

Триморието не разделя Европа, защото в него участва само Източна Европа, която поляците сега наричат “Централно-Източна Европа”, но не и Стара Европа – Западна. Триморието разделя ЕС от Русия и формира военно-политическа инфраструктура – антируска.

Ако смисълът на Триморието за поляците исторически е обясняван със страха от “руския империализъм”, то сега врагът е “руската заплаха” (справка НАТО). Беларус осуетява затварянето на “триморския” обръч и полската активност срещу Лукашенко е без резултат.

Защо България да участва в този одиозен проект със североатлантически фанфари и балканско фанфаронство? Вместо да изглаждаме противоречията между Брюксел и Москва, а София все още има капацитета да инициира руско-европейски диалог, ние ставаме съучастник без външен натиск – осъзнато, в антируска структура под идеологическото ръководство на Полша. Не втора, трета скорост, само от раболепие.

Дали има бъдеще? След присъединяването на Крим към Русия (2014) Триморието няма бъдеще, но е деструктивно за отношенията ЕС-Русия. Но пък удължава живота и бюджета на НАТО.

- Кое, според Вас, е събитието извън коронакризата, което „потъна“ в нея, но ще оказва структуриращо значение за световната политика?

- Не виждам дотам, но от коронакризата изплува СЗО като наднационална структура с паралелна власт в глобален обхват, нещо като ВАДА и Роспотребнадзор взети заедно. Потребителският рай радикално бива заменян с медицински рай. Потребителят става потребяван/консумиран, пътят е постлан с грижовни намерения, напомняни с настойчивостта на рекламно заклинание: “новата нормалност”.

- Няма как, правейки обобщение, да не Ви попитам и за разгорелите се спорове с Република Северна Македония, които доминираха в последните две месеца. Придоби ли България субектност в европейската политика, като изрази най-после ясно своите интересите и отстоява позицията си, въпреки натиска от влиятелни сили като Германия?

- България защити националните си интереси и право на история, която трябва да бъде напомняна на ЕС, ако се подменя българофобски, както е при северомакедонците. Озадачаващо обаче е, че ние направихме всичко, за да влезе РСМ в НАТО, с цената на историческа амнезия, а сега направихме пак всичко възможно, за да не влезе РСМ в ЕС. С риск да бъда скептична към дипломатическата смелост само като проява на вдъхновение, струва ми се, че въпросът е на коя външна сила е нужно ЕС да не поглъща постюгославските земи заедно с албанските? Ако постюгославия остане само в рамките на НАТО, това е равносилно на американски контрол, въпреки риториката на Олбрайт. Франция няма силни позиции, за да повлияе, макар че съществува такава версия покрай албанския въпрос. Активността на Турция в РСМ не би била същата, ако последната стане част от ЕС. Но в тази ситуация съвпадението на нашите интереси с тези на външен фактор е положително за България.

Има и негативен нюанс, НАТО не гарантира териториална цялост (справка Гърция), за разлика от ЕС.

Обвиненията в “национален егоизъм” са идеологическо клише за двоен стандарт. Когато става дума за малка държава, е “национален егоизъм”, когато е за голяма държава, същото се назовава “национален интерес”.

Правото на история е право на бъдеще – държавно, не колониално.

- Коя ще е думата, която ще определя 2021 година за България. Промяна?

- Завръщане.
“Кат бреме хвърлил черната умора,
що безутешни дни ти завещаха…
Смирено влязъл в стаята позната,
последна твоя пристан и заслона,
да шъпнеш тихи думи в тишината,
впил морен поглед в старата икона…”
ДЕБЕЛЯНОВ


Поставете оценка:
Оценка 4 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атлантик

    37 158 Отговор
    България ще бъде острието на НАТО в битката срещу хибридния путинизъм и русофилията.

    Коментиран от #4, #5, #8, #11, #13, #14, #27, #73, #80, #86

  • 2 БОЗА

    105 30 Отговор
    Без "враг" не могат завалиите-вкопчили са се и с четирите крайника в тази идея...с какво ще плашат...какво по-гнусно от късният макартизъм....ноооо и смешното и отиващо си нати и разкованият евро"съюз' и сащисаните не могат да виреят БЕЗ "враг"-така са устроени...тъжно...а нашенските инджевци са клиничен случай-подлайват в общият хор и се надяват да бъдат забелязани... ;-(

    Коментиран от #93

  • 3 Охо Бохо

    128 30 Отговор
    По целуване на за... ци също сме на първо място!!! Колония на САЩ, тепърва ще берем ядове с раболепието си към краварите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Шиле

    80 16 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Паси,ти ли си написал това,о титане на мисълта?
  • 6 Празнуваме

    54 118 Отговор
    75 години руска окупация, забавила развитието на България с 2 века.

    Коментиран от #17, #53

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гжгж

    94 26 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Млъквай соросня.Какви остриета ти се привиждат? Ти оръжие хващал ли си? Това да не са ти игрите от компютъра? Я слагай памперса и лягай под леглото натовски воине.
  • 9 България

    34 60 Отговор
    база на руските шпиони.

    Коментиран от #16

  • 10 БАЙ Х@Й

    102 9 Отговор
    " Вода газим , жадни ходим!" ‼ България е сред страните с най-много минерални извори - в чии ръце са ⁉️ България е сред страните с най-големи залежи на злато - в чии ръце са ⁉️ България е морска страна оставена без морски флаг ⁉️ ...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бат Бойко нощния бандит

    16 41 Отговор
    Тая ще последва Професор Мирчев.
  • 13 бате Митко

    84 19 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    България скоро ще седне на острието,заради дебилното си управление.
    човек не бива да скача на брат си.....

    Коментиран от #99

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АЛО РАДЕЕЕВ

    63 15 Отговор
    ПРЕДАТЕЛЯ БОЙКО -.......... Е ПРЕДАТЕЛ И КРАДЕЦ №1 В СВЕТА !
  • 16 БАЙ Х@Й

    74 19 Отговор

    До коментар #9 от "България":

    България - страната в която САЩ ползват БЕЗПЛАТНО бази на чужда територия ‼‼‼‼‼‼‼
  • 17 324

    58 21 Отговор

    До коментар #6 от "Празнуваме":

    А еврогейската и Фащ ~ката само за 30бгодини забави развитието ни за 3 века напред.

    Коментиран от #48

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Диоген

    57 7 Отговор
    Такива като вас определят България да играе ролята на острие-,,прашкари"
    В средновековието,преди сблъсъка на две основни армии най-отпред пускат сбирщина от ,,прашкари"(слабовъоръжени войни събрани от подчинени народи),които противниковата войска да избие най-напред,докато основната войска се прегрупира.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ФЕЛИНИ

    33 7 Отговор
    КРАДЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЛУШКАТ ЗА ДА КРАДАТ ИНАК ГИ ИЗБИШКВАТ !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Фандъкова

    31 53 Отговор
    Даскалицата по руски ,кога ще бутне монументите на руските окупатори в центъра на София?

    Коментиран от #38, #40, #82

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Диоген

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Коментар#20 се отнася до коментар#1 от Атлантик
  • 28 Путекаояма

    40 9 Отговор
    По изтритите коментари личи каква е свободата на словото в ГЕРБерска България!!!

    Коментиран от #63

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 стоян георгиев

    23 37 Отговор
    българия е част от нато и учства във нато инициативите в региона ни.нищо неочаквано и лошо.подобно деистват и останалите ни съседи които са част от нато.идеята е колективна сигурност за малко пари,което за сега се получава и дано да продължи .естествено посткомунистите тва не ги устроива,а те у нас хич не са малко и търсят под вола теле.
  • 38 Лентата

    43 14 Отговор

    До коментар #25 от "Фандъкова":

    Като бутне паметника на бомбандиралите София и избили 4 хиляди българи кравари.
  • 39 Тръмп

    27 45 Отговор
    Комунизмът не си е отивал в Историческия факултет на СУ,като тази русофилистичка!!!:):):)
  • 40 еш па тоа

    28 9 Отговор

    До коментар #25 от "Фандъкова":

    А паметника на Рейгън на централната алея на Южния парк?Или на Аденауер?Историята си е история.Талибаните,като доидоха на власт обстрелваха статуите на Буда.Та и ти така.

    Коментиран от #81

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 АМАН

    26 40 Отговор
    ОТ РУСКИ ПРАЗНИ ЧУТУРИ ОСТАВИЛИ НИ СТОТИЦИ ГОДИНИ СЛЕД ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ!
  • 43 Шопо

    12 7 Отговор
    На парче изтрит коментар ли ти плащат ,бе другарю???
  • 44 ЦК на ГЕРБ

    31 10 Отговор
    А кога другарят Борисов ще върне на държавата откраднатите €€€ и кюлчета ???!!! И РИТОНА на Божков???
  • 45 Казуар

    25 29 Отговор
    Не е трудно да се разбере в какво семейство е родена, и първо мляко засукала.

    Коментиран от #49, #66

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Димитров

    35 18 Отговор
    Отлична статия!
    Поздравления!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 БАЙ Х@Й

    37 4 Отговор

    До коментар #45 от "Казуар":

    Този коментар важи ли за синът на шофьора на шефа на ДС при Живков ( Цв. Цв.)⁉️ А за внучката на члена на ЦК на БКП (Л.Павлова)⁉️ А знаеш ли как братя Домусчиеви придобиха първоначален капитал ⁉️

    Коментиран от #50

  • 50 Казуар

    11 1 Отговор

    До коментар #49 от "БАЙ Х@Й":

    Коментарът важи и за тях.
  • 51 Понеже

    13 4 Отговор

    До коментар #48 от "Фъкoff":

    явно главата ти е направена от дървен матриал, да ти обясним:
    Не иде реч дали в Русия или Америка се живее по-добре, иде реч как тези държави, едната или другата или двете едновременно те използват за техни си цели.
  • 52 оня с коня

    25 24 Отговор
    Прочетох "НА 2 НА 3" Въпросната Статия,сътворена с помощта на откровен Русофил - титулован "Проф.-Д-р".Поднася се на Читатела Типична "РУСКА САЛАТА",в която поради липса на Майонеза е ползван Заместител "Хибридна лъжа".ще спомена само най-дребните Подвеждащи елементи:Професор- Докторката БЕЗ СВЯН И СТРАХ ОТ БОГА нарича Балкански поток "РУСКА ТРЪБА"...Е що бе Чожум,след като България ,а НЕ Русия подписва Договор за строеж със Саудитския Консорциум "Аркад",който пък от своя страна наема за подизпълнител Руска компания базирана в Сърбия и изградила Сръбската част на Тръбите ?Което значи че БГ е АБСОЛЮТЕН СОБСТВЕНИК на Тръбопровода през България и това й Струва 1,38 Милиарда Евро!За Професорката обаче Това си е "Руска тръба",което е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДРАЗНЕЩО за Самочувствието на Обикновения Българи!!!По въпроса с Македония пък Проф.Д.Григорова ръси Друга парадоксална Глупост- че НАТО НЕ ГАРАНТИРА Територ. Цялост на Членовете си/справка Гърция/,докато ЕС - ДА...И да каже Григорова- Накърнена ли е Терит. Цялост на Гърция,Нападната ли е,та НАТО не се е намесила и се е "изложила"?А КАК ЕС ще гарантира Нац. Цялост на Ченките си,след като това е ИКОНОМИЧЕСКИ ,а не военен СЪЮЗ?И това са "Дребните" Провокативни лъжи на Григорова,а Едрите просто ...ме мързи да Анализирам:)

    Коментиран от #64

  • 53 Ранд

    22 10 Отговор

    До коментар #6 от "Празнуваме":

    Ако сложиш на кантар Туция и Русия за вреда на Бългсрия , Русия още 100 год. да тича след Турция , пак не може да я стигне . Ама за Турция всички си мълчат .... и знаем защо ....така , че не се прави на толкова възмутен.
  • 54 Рон Джеръми

    9 9 Отговор
    Даре, глобалната политика не ти се отдава. Както и на мен. Ако решиш да дебютираш в друго, както направиха доста други - обади ми се!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Даринка

    4 2 Отговор
    Може ли в рубриките на Вени Маринова след 1часа
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Путекаояма

    3 13 Отговор
    Слава на USA и нашите американски славянски братя които ни сътвориха писманост и куллтура и ни освободиха от турско ПРИСЪСТВИЕ !!!!

    Коментиран от #65

  • 59 Казуар

    13 11 Отговор
    Тази другарка да не би да е станала професор в библиотекарския институт.
  • 60 Ха сега яжте му главата

    16 12 Отговор
    приятели със сащ и евреите. . 40 милярда дългове. .разбита Лека. .тежка промишленост и селско стопанство. .престъпления самоубийства. .мизерия. .геноцида срещу българският народ продължава! !!
  • 61 Гената

    11 23 Отговор
    Петата колона у нас е на бойна нога за да компроментира ББ. И как няма да ги е яд - Блене се отлага, за да не стане никога, по газопровода ще потече азерски газ, край на монопола. Най-сетне реално в близко време тръгва и газта от Александруполис. Закупиха се Ф-16, произвеждаме и ремонтираме тежко въоръжение, строят се магистрали и летища, които ще позволят бързо разгръщане на силите на НАТО.
    Е, как няма да реват и плюят другарите ? И гащите ще напълнят, сега като им намалат дажбите !
  • 62 Рико

    12 9 Отговор
    Даринке, сега ще отидеш на Черно море и ще преброиш всички български подводници там и всички руски подводници там. И когато установиш бройката, ще дойдеш да си говорим по темата.
  • 63 Е ,

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Путекаояма":

    Все пак , това не е форум на каруцарите ...
  • 64 Цецо

    14 13 Отговор

    До коментар #52 от "оня с коня":

    Какво очаквате от гаджето на онзи руски проводник - т.нар. проф. Андрей Пантев, за когото великия проф. Николай Генчев казваше - когато Пантев стана ст.н.с в АОНСУ/партийната академия/ разбрах, но кога стана проф. в Университета - не разбрах. Такива се възпроизвеждат или по партийна и по тънката линия, а вие очаквате да казват истината.
  • 65 Мдааа

    8 9 Отговор

    До коментар #58 от "Путекаояма":

    Ако не беше Ленин , сега щехме да пишем на древномакедонски ...(✯ᴗ✯)
  • 66 Рико

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Казуар":

    Да си пишат всичко от биографиите! Още повече ,ако са публични фигури. Всичко - баща, майка, баба, дядо, шуранайки .... Нас така ни караха да пишем още от деца! Та и "кореспонденция", ако ти изпратят картичка за Коледа от "запада", това е "кореспонденция", "подържаш връзки". Оставихме ги безнаказани и те пак по главите ни се катерят! Да огласяват в клетвени декларации от коя яйцеклетка и от кой сперматозоид са,пък ние ще преценяваме дали да ги слушаме. Безсрамници! Безродници и безсрамници. По наследство.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Рико

    7 7 Отговор

    До коментар #67 от "ПЕНКО":

    Пенко, роден съм няколко петилитки след 9-9-44. Попълвал съм формуляр в който в който саморъчно трябва да опиша какви ордени съм получавал от "фашистката власт"!? Ако ние, днес постъпваме с тях по същия начин,ще ореват страстбурги, хаги и брюксели. Там, на "запада"ще реват,че не сме демократи. Боклук е това, Пенко . И възрастта няма значение,от една трънка са се пръкнали.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Историк

    15 15 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Отдавна не бях чел хубава статия,много добре балансирана. Явно ти не си прочел цялата статия, нормално толкова можеш.

    Коментиран от #74

  • 74 Стамболов

    17 16 Отговор

    До коментар #73 от "Историк":

    Явно проруска подлога прокарваща руските имперски интереси на Балканите. Крим е окупуран, откъснат и поробен от чужда държава, Госпожо. Аман от Безродници!

    Коментиран от #77, #84, #87

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ЖЖЖЖЖ

    4 4 Отговор

    До коментар #75 от "Стамболов":

    ква лустрация ,кой да я проведе. нали комунистите ти направиха демокрация,кой ще ти позволи да лустрираш,кви глупости балтаеш. та комунистите са победители а нацистите победени. нали комунистите ти правят ЕС господинчо,иначе как ? Или пак искаш четвърти райх. Няма да стане. Що сте толкова прости бе. Нали насила ви караха да ставате опозиция, нали ви дадоха пари за вестник демокрация, та едва ви направиха опозиция.Колко сили се хвърлиха за да има опозиция бре. Няма да се оправите,акъла в празните кратуни няма да ми дойде никагда ,за това трябваше тотална денацификация. Хем комунистите са на власт и още дълго ще са , хем искате лустрация на комунистите,няма няма да се оправите , акъла ви е в гръбначния мозък и няма оправия.
  • 77 йля баду

    14 8 Отговор

    До коментар #74 от "Стамболов":

    За да си осветлен. Крим е Руски. А нашия европейски дом е от Лисабон до Владивосток ?! Ха ха ха , така стоят нещата и няма сила на земята, която да промени този вектор ,освен апокалипсис.
  • 78 Хахаха

    11 6 Отговор
    Нинова е хитра мишка като агент Гоце,Жан беше глупчо,Румен пикае по шадраваните..Тези не могат да си намерят лидер до 2030 г...

    Коментиран от #79

  • 79 юлиус чучик

    10 6 Отговор

    До коментар #78 от "Хахаха":

    Те не могат да кажат какви са ,и каква е идеологията им. Говорят за социализъм , но не знаят какво е това, шоуто е голямо. Не до 2030 г. а до 2050 няма да са на власт. Нова партия ще има без тези артисти. За сега с герб им е добре и клатят гората с дребни селски заяждания от Корнела !?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Айде бе

    11 9 Отговор

    До коментар #40 от "еш па тоа":

    Паметник като паметник на Рейгън- в нормална паркова среда. А мемориали на руската окупация, извисени на десетки метри над всичко българско като моча и Альошата в Пловдив са национално самоунижение. Аз съм потомък на опълченец и съм огорчен, че техният паметник със знамето е буквално сгърчен в сравнение със съветските! За вас не зная.
  • 82 Чук

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Фандъкова":

    На 31 февруари, шестък, годинста си я избери! Ха ха ха
  • 83 И аз да кажа

    14 12 Отговор
    Гнус, лепкаво, изврътливо, лъжливо - такива преподаватели ли учат младите в СУ? Не казвайте, че Бойко бил прогонил бъдещето на България! Смислен човек не би дал 5 години от живота си, за да го образоват задръстени нео-сталинисти. А така е изглежда във всички университети, а аз мислех, че само в УАСГ, ръководен от алкохолик внук на активни борци!
  • 84 Симо

    14 11 Отговор

    До коментар #74 от "Стамболов":

    Ако Крим е окупиран какво плачете за Македония?При такива блеещи животни като вас Самуил е македонски цар а българите са татари. Заради помири като вас 500 години сме доброволци по властта на патишаха. Очевидно за вас история е мръсна дума. Вие сте чели на времето , като Бай Ганьо. Иначе щяхте да знаете че Крим е руски след Карокьойския договор от 1837г. , а т.н. "Украйна" съществува от 1922 г. Какви претенции може да има Украйна за Крим изобщо. Даже в състава на УССР Крим е самостоятелна република Крим. Имаха собствен парламент, президент химн, знаме и собствена конституция. Само че административно се водеха подчинени на Киев. След преврата на фашизоидите т.н. ",майдан" Крим по силата на собствената си конституция организира референдум за отделяне от Украйна. След което организира втори референдум за присъединяване към Русия. Каква окупация бе захарче необработени. Ако беше окупация защо тогава всички украински войски на територията на Крим се присъединиха доброволно към руските войски. Там даже един изстрел не гръмна. Каква окупация?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Калбо

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Това никога няма да се случи око има война между Русия и запада няма да има победител и още нещо българия никога няма да тръгне срещу Русия ти си трол и настройва България срещу Русия но това никога няма да се случи

    Коментиран от #100

  • 87 Калбо

    8 9 Отговор

    До коментар #74 от "Стамболов":

    Помисли си хубаво преди да напишеш самите украинците са руснаци както българи и македонци повече не е нужно да ти обеснявам че Украйна е измислена държава
  • 88 Джон Смит..

    1 5 Отговор
    Аз съм русофил..!!!.

    Коментиран от #89

  • 89 Джон ,Смит.

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Джон Смит..":

    И франкофон....Волтер,Дюма,Балзак,Юго.......
  • 90 Седесарят.

    12 3 Отговор
    Украйна е ДЪРЖАВА по волята на Русия..Македония,е държава по волята на,,, Великите сили,,.....щото България не е сила..Честита Коледа!!!!.И на троловете..Също..
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 макбългар

    2 1 Отговор
    Абе кой ми открадна историята бее, кой ми открадна гащите, А Гоце какъв е , кво каза жената под Боян Петров,българин ли е или македонец ?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Жицата

    10 5 Отговор
    Глупостите на всички психопатки ли ще публикуваме?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Иван

    12 8 Отговор
    Всички русофили са предатели.Да си вземат багажа и да си ходят там.Ние сме свободна държава и никой няма да ги спре.Както те избиваха по нашата граница.Правеха децата ни убийци.
  • 98 ДРУГАРКО

    7 6 Отговор
    Нещо дюшемето ти хлопа. То ти личи и от снимката, нещо не ти е наред.
  • 99 Б. М.

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "бате Митко":

    К'ъв "брат" ни е Русия? Споменатият Крим е придобит от Русия, след войната с ОИ през 1828 - 1829год. Запознах се с тази война, запознах се със съдбата на опълченците български, запознах се със съдбата на всички българи "предадени за управление на Гърция, Сърбия, Влашко. И после пак нарича русите" братя"!

    Коментиран от #105

  • 100 Б. М.

    6 3 Отговор

    До коментар #86 от "Калбо":

    Да, прав си. България НИКОГА НЕ Е тръгвала срещу Русия(СССР). Обаче обратното НЕ Е вярно. Русия многократно е нападала България. Само Иван Вазов ще цитирам "О руси, о братя славянски, що дирите тук на полята балкански, НЕМИЛИ, НЕКАНЕНИ ГОСТИ"

    Коментиран от #104

  • 101 Б. М.

    4 2 Отговор
    Даринкееее, вЕрно теб те е натиснала болест страшна,РУБЛОФИЛИЯ, лекува се моме, лекува се овреме, не чакай!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Да бе...

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Б. М.":

    Аз пък само ще ти дам две години от Първата Световна Война, щото си цитирал Вазов , стихотворение от 1916г., отнасящо се до ПСВ.
    Руската Империя влиза в Първата Световна в 1914г., Царство България влиза в Първата Световна в 1915г..Кой кого напада ? Кой по собствена воля влиза във война в която Русия вече участва...и най -гнусното е , че България в тази война е враг на освободителите си и съюзник с поробителя си Турция. Прочетете историята, преди да пишете лъжи.
  • 105 Ми не знам

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Б. М.":

    Ами не знам какъв брат ни е Русия, но знам едно нещо - след 1396 година, когато Търново пада под ударите на турците и преди Руско Турската война от 1877-1878г., на световната карта не съществува държава България, нея я няма...и същата започва новото си съществуване след като загиват, по официални данни , 86 000 руски войници за нейното освобождаване, като разбира се трябва да бъдем благодарни и на Опълченците, и на всички останали участвали в нашето Освобождение, но не съм чул или прочел Шести Американски Флот да е водил военни действия срещу Великата Порта и Султана.
    Толкоз по въпроса.