Last news in Fakti

23 Декември, 2020 16:00 17 806 272

Учебниците в Македония: Българите са монголско татарско племе от тюркската група

  • северна македония-
  • учебници-
  • учебници по история-
  • история

Самуил е македонски цар на македонско царство, а в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език"

Учебниците в Македония: Българите са монголско татарско племе от тюркската група - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. А същевременно постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

БНТ представи извадки от учебниците по история в РС Македония и даде думата на един от членовете на комисията - чл.-кор. проф. Иван Илчев, да направи коментар по твърденията в тях.

Ето и примерите:

В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство, като такива твърдения изобилстват в учебниците за IV, V и VI клас в югозападната ни съседка. На картата долу, например, е Първото българско царство при управлението на цар Самуил години преди падането под Византийско робство. На малката карта вдясно, според учебниците в Скопие, е т.н. "македонско царство", което, според учебника, "завършва процеса по окончателно формиране на македонската държава и народ".

В северномакедонските учебници по история пише също така, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

"Когато те твърдяха, че Самуил е македонски цар - ние нееднократно казвахме: "Добре, ще го представим в нашите учебници, дайте ни един извор, в който това да го пише". И те не отговориха нито веднъж. Говореха, че Самуил е славянски цар. Казахме: "Да, нямаме нищо против. Дайте един извор, в който това да го пише". Такива извори няма - коментира проф. Илчев. - Самуил е всъщност комитопул. Син е на комит Никола - областен управител на част от Западна България. Приема царското достойнство през 997 г., едва след като българският княз Роман умира в плен във Византия. Историците в Скопие мълчат за тези факти. Те няма как да обяснят някои неща. Например няма как да обяснят как византийските хронисти в края на 12-и и началото на 13-и век наричат император Василий II "Българоубиец". Той, между другото, никъде в македонските учебници не е споменат с това прозвище."

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на "македонски славянски език". А проф. Илчев пояснява: "За тях от Средновековието насам, от Гюешево насам е България, от Гюешево нататък е Македония. Като много добре знаем, че такава граница не е имало никога до прокарването ѝ с Берлинския конгрес."

Учениците в РС Македония учат също така, че глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да "християнизират по-лесно македонските славяни около Солун", като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи - най-първо в България.

"Глаголицата е създадена от Светите братя да спечелят държавата Великоморавия за византийската кауза и те отиват с тази азбука във Великоморавия. Те никога не се появяват в Македония. В Македония идват техните ученици, и то години по-късно", обяснява проф. Илчев.

Освен това, според северномакедонските учебници, Свети Климент - първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа, е говорел на "старославянски" и е основоположник на "македонската църква".

"Но в житията на Климент Охридски пише, че Борис го е изпратил в Македония, за да проповядва Словото Божие и да разпространява писмеността и той е бил хиротонисан за епископ от българската църква", контрира проф. Илчев.

И още: Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

"Тук не искам да споря, просто ги съветвам да прочетат хрисовула на Василий II за правата, които се дават на Охридската архиепископия и там се казва, "че е назначаван за епископ на цяла България", коментира българският историк.

Сред другите твърдения са, че българите са "монголско татарско племе от тюркската група народи". Същевременно жителите на днешната Република Северна Македония, били наследници на "антични македонци" и митичния герой "Македон", претопени от славянски племена през V-VIII век. На това проф. Илчев контрира: "Те например никъде не споменават, че в земите между Солун и Битоля живеят прабългарите на Кубер".

За Гоце Делчев твърдението е, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш". Прилагателното "българско" е изпуснато. А също така учениците там учат, че Илинденско-Преображенското въстание е само "Илинденско", което нашите историци считат за опит то да бъде "отвързано" от българския му произход.

"Шест поколения в Република Северна Македония учат по такива учебници. До Втората световна война са учели, че са сърби. Когато са били в състава на Югославия са учели, че са че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията, е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България", посочва проф. Иван Илчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ана

    177 20 Отговор
    Нагли хора! Безпардонни! Аморални!

    Коментиран от #42, #48, #204

  • 2 8939

    78 45 Отговор
    Тодор Живков би окупирал Българска Македония за 48 часа ако ДС му занесете на бюрото доклад за училищната пропаганда в изконните Български земи.

    Коментиран от #9, #200

  • 3 Горд Българин

    123 15 Отговор
    А македонците са живи африканци от най-лилавите с 1 гр. сиво вещество.

    Коментиран от #12

  • 4 Bake Rolls

    44 9 Отговор
    Важното е , че вие сте македонци !!! ХАХАХАХАХ
  • 5 Македонеца

    119 15 Отговор
    Измислените македонци с история след 1944 говорят за история на България. Много интересно къде е Правителството на прекрасната ни страна и безумна държава България, да защитят историята ни?
  • 6 Фаро

    53 11 Отговор
    Българите са потомци на извънземните разбили се на нашата планета,когато Африка е била пълна с получовеци,които минавайки през България на път за Европа били генно модифицирани сексуално и превръщани в хора.Когато българите станали мнозинство основали държава а в Европа все още живеели на диви племена и воювали за човешко месо

    Коментиран от #41

  • 7 Жоро

    114 10 Отговор
    Вето до безкрай на тези болни мозъци.Има вече интернет и гугъл. Лъжите им ще лъснат.

    Коментиран от #159

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 миш

    43 9 Отговор

    До коментар #2 от "8939":

    Е,кво ,ще прави българската армия 48 часа до Скопие?
  • 10 Монгола

    28 53 Отговор
    Еми моноголо татарско племе сме българите и какво лошо има в това Волушка България се намира на територията на Татарстан и по изсток Монголия ?

    Коментиран от #90

  • 11 А Тиквата

    78 15 Отговор
    щял да им праща ваксини. Тотален малоумник.
  • 12 Четник

    77 12 Отговор

    До коментар #3 от "Горд Българин":

    Ние сме една кръв с Македонците.Не се заблуждавайте,това го искат Господарите.Да разединят Българите.Не можем да делим историята си,тя е и за нас и за тях.Ние сме едно цяло.

    Коментиран от #46, #61

  • 13 простаци

    77 15 Отговор
    Макета аре да се биеме.. то тва ващо вече на нищо не приличи.. мръсни гадости такива... никакво ЕС за вас като сте най-велики останете като Швейцария сами да се оправяте. Супермени такива, нагли долни, безбожни.

    Коментиран от #107

  • 14 пожелание

    68 5 Отговор
    Скоро ще кандидатстват за зелена карта за да станат българи !! 70хил го направиха !!!
  • 15 Българин

    45 9 Отговор
    Смятай щом родителите ти,Монголо-Татари те спират за еуропа,какво щеше да е ако БЪЛГАРИТЕ те спираха,макенцетата ми жалки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мдаа

    12 31 Отговор
    Не вярвам на учебници и библии а само на 10те божи заповеди.Човеците са глупави същества лесни за манипулиране и управление само българите все още се държат не се съпротивляват,но и не вярват в нищо освен в Тахгра бога на Българите

    Коментиран от #30

  • 18 Румен

    59 5 Отговор
    Другите такове които ще им падарим да са с войници и боеприпаси. Македонец от дума не разбира. Само дране докат отдолу се появи българин. А кожите продайте на сърбите за чанти
  • 19 Монгола

    52 2 Отговор
    Монголеца Темоджин-Чингис Хан е бил владетел на половина познат свят и Александър Македонски може да му диша прахоляка с негова къса империя!
  • 20 ЕС Натовец

    10 55 Отговор
    Днес повечето българи са мургави.

    Коментиран от #37, #81, #100

  • 21 Дългият

    65 3 Отговор
    Да не забравяме че нафтата и бензина,за да се поддържа огънят,се налива от Сърбия...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И докато тече тази мнима

    58 4 Отговор
    Македонска история, през същия период България как я представят, съществувала ли е изобщо, тая глупост, докато не се поправи никакви отстъпки, УЖАС, та те отричат съществуването на България
  • 24 Гоце

    52 5 Отговор
    21 век..интернет,гугъл....който иска ще знае истината. С техните учебници скоро ще си разпалват печките зомбитата в северна мак
  • 25 Фейк нюз

    29 17 Отговор
    Днес не заляха с новини на омраза към Македония ! Кой е ходил видял , пипнал има приятели, бизнес няма проблем. Но кой стои пред компа и хейтва по цел ден и не видял бял свят е лесно податлив и манипулиран в облага на господарите.
  • 26 Има и подобрения,

    21 2 Отговор

    До коментар #22 от "Абдул от Кабул":

    Има села, където жените си бият мъжете, всичко се развива, моля ви се
  • 27 Ами какво да кажа

    9 54 Отговор
    Верни са македонските учебници...

    Коментиран от #50

  • 28 Турчина

    9 41 Отговор
    Вярно е

    Коментиран от #52

  • 29 Аве Майн Кампф

    52 4 Отговор
    Вето до дупка на просръбскитe убитaци в Скопие , и е крайно време тази измислена държавица дa изчeзнe oт картата, и земите да бъдат върнати на Бългaрия и Албания ...... както си е рeднo .
  • 30 Тангра/прабългари/ и Перун/славяни/

    35 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    Са боговете преди покръстването, микс от племена сме, изобщо не ме обижда татарската част

    Коментиран от #33, #240

  • 31 мухахахах

    46 2 Отговор
    добре ама мирният договор с византия е от 681 година
    300 години преди монголците да се обединят..излиза че монголия произлиза от нас в такъв случай

    Коментиран от #211

  • 32 Ами сега

    21 29 Отговор
    То не само в македонските учебници е така. Почти в цял свят в учебниците за българите пише така...
  • 33 И предпочитам татари,

    13 4 Отговор

    До коментар #30 от "Тангра/прабългари/ и Перун/славяни/":

    Пред тяхната си...ганска гмеж, с която са се омесили
  • 34 Гост

    12 13 Отговор
    Хубаво, пишат глупости, и какво от това.

    Коментиран от #218

  • 35 мухахахах

    29 1 Отговор
    византийските извори не споменават такива хора
    много лошо там..много и лошо
  • 36 Ама, малко по от преди това,

    28 3 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Векове ти се губят, а си...ганите, и турците 14 век доста по късно на балканите, ние сме от 681г Аспарухово прабългари

    Коментиран от #44

  • 37 Не е вярно, рядко има

    27 3 Отговор

    До коментар #20 от "ЕС Натовец":

    Мургави, от кой свят си, или пишеш нарочно
  • 38 мухахахах

    23 3 Отговор
    да си късат учебниците и да се изнасят в сърбия вето до дупка..
    затварях си очите за глупостите им защото знаех че са от големите
  • 39 Монгола

    26 3 Отговор
    Основния играч в Македония са византийците, те даваха зор за името,, Северна Македония" от там те стават македонци съответно уж наследници на Филип Македонски демек гърци от там и претенции за територията за в бъдеще.

    Коментиран от #43

  • 40 anticionist

    36 2 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Идиоте,да не би евреинът Ной да им е услужил с кораба си!Иначе кой даги докара?Има защо да сме трун в очите на днешни и вчеращни ,,Велики",защото може и да се окаже,че от тук и нас е тръгнало човечеството.А ти си пиши,упражнявай се и ,ако вземеш и да четеш разбирайки,може и да стснеш по-малко идиот.Дерзай!
  • 41 Пийте си хапчетата....

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Фаро":

    Редовно се гледайте и в огледалото..

    Коментиран от #215

  • 42 Да градиш държава и нация на

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ана":

    Основата на ЛЪЖА, това няма да го бъде, в природата има равновесие, ще ги отхвърли от самосебе си, Вануату е пророкувала, че истината за Македония ще излезе

    Коментиран от #58

  • 43 Мне, категорично им казаха

    37 0 Отговор

    До коментар #39 от "Монгола":

    Че не са наследници на Ал.Велики, има филм за споровете, даже им казват, че са българи, говорещи на български диалект, правят се на улави, градят идентитетот на основата на ЛЪЖИ

    Коментиран от #47

  • 44 Абе

    31 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ама, малко по от преди това,":

    И от рреди това!Знаем кои сме и това ни прави горди.А неграмотната и озлобена северомакедонска измет може да се дере,докато се насере .Ама ние,от криворазбана братска съпричастност,ще вземем и да им измием вмирисаните задници,уви!
  • 45 ТЮРКСКА ГРУПА НЕ СЪЩЕСТВУВА

    39 3 Отговор
    ЗАЩО В МАЛАЯ ПЕРЧЕПИНА Е БОГРЕБАН ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ХАН КУБРАТ ?
    ЗАЩОТО Е ЖИВЯЛ ТАМ С ПРАБЪЛГАРИ ,НИТО ТЮРКИ,НИТО СЛАВЯНИ
  • 46 Хъш

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Четник":

    Едно българско цяло!
  • 47 Монгола

    30 0 Отговор

    До коментар #43 от "Мне, категорично им казаха":

    Ти мани тая византийска игра нали сежсещаш, че щом има северна Македония има значи и Южна Македония на византийците не им трябва населението трябва им земята византийците вече са 12 милиона с тенденция да стават повече, а на север населенито се топи!

    Коментиран от #270

  • 48 джаич

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Ана":

    Мила Ана , враг ли станах ваш , като ви казвам ИСТИНАТА ? Наглостта винаги е признак на лошо възпитание и ниска култура. Безпардонността и цинизмът са признак на слабост и безсилие . Аморалността е присъща на конгломератът социум - Бугария , държава известна със своите почтени и свестни политичари , със Симо Мадритски известен като царо и неговите призиви за нов морал.

    Коментиран от #150

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Абе

    34 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ами какво да кажа":

    Може също да кажем,че не са верни,защото от дядо си знам колко бой е изял,че не иска да се пише македонец,защото е българин.Познай аз каква съм!

    Коментиран от #73

  • 51 Не бе

    7 0 Отговор
    Българите са извънземни от Галсктиката Рис

    Коментиран от #71

  • 52 Абе

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Турчина":

    Ти не се обаждай,иначе ще излезе,че сме братовчеди.Потрес!!!
  • 53 мухахахах

    33 2 Отговор
    ей мекере сръбско дядо ми е пленен при добро поле
    и не ми е споменавал че живеят македонци там..но ми е разказвал как са изтребили славната сръбска армия до крак и по пет на нож
    пишете си историята от 2021 година след като падне ветото
  • 54 Историк

    4 23 Отговор
    В учебниците не се пишат лъжи,дори и в Македонските.

    Коментиран от #75

  • 55 мухахахах

    16 0 Отговор
    ако е имало неморал имало е и морал
    сумати и хора са измряли там да слушаме сега глупости
    отивайте да се таковате
  • 56 Рико

    24 1 Отговор
    Скендербег - Скендер бей - Искендер Велики - Александър Велики. Ха сега де, Скендербег се пише наследник на Александър Македонски, Цар Самуил не се титулива наследник на Македонски, ако беше щеше да си го впише в титула. Какво излиза - ако има македонци ... то това са албанците!

    Коментиран от #173

  • 57 Рико

    28 2 Отговор
    На всички наричащи себе си "македонци" да се направи ДНК тест. И всички за които се окаже че са от друга народност,да им се татуира на челата. Иначе няма да млъкнат!

    Коментиран от #60, #79

  • 58 Е как да не може

    3 13 Отговор

    До коментар #42 от "Да градиш държава и нация на":

    България как е построена ..

    Коментиран от #112

  • 59 2423

    11 0 Отговор
    добре че имаме цветущи и лесни за разбиране попържни-така че тия ще ги разбират много лесно
  • 60 Коментатор

    11 3 Отговор

    До коментар #57 от "Рико":

    Които не са нулева кръвна група не са македонци.
  • 61 Горд Българин

    34 4 Отговор

    До коментар #12 от "Четник":

    Напълно съм съгласен с теб, но няма как да обясниш не тези "македонци", че са чисти българи, след като вече самосъзнанието им е промито. Пиши ги загубени и толкова. Всяка секунда, в която им се обръща каквото и да било внимание е изгубено време и не си заслужава. Тези никога не биха се нарекли българи, защото сърбите тотално им промиха самосъзнанието и ги откъснаха от българския корен към когото принадлежат. За тези злобни същества не ми е жал. Нека албанците ги изядат. Това ще им е наказанието затова, че се отродиха от нас. Естествено има и изключения от тях, които знаят, че са българи и се считат за такива и би било редно България да им помогне по всякакъв начин. Географската област Македония е невъзвратимо загубена за България благодарение на Сталин, Тито и българският национален предател Георги Димитров. В днешно време такъв считам и покойния Желю Желев, който без да се допита до народа, се изходи по въпроса като ги призна за държава и оттук започват нашите проблеми с тези. Казвам проблеми, защото всеки вижда днес какви ги вършат макетата. Въпросът е, защо нашите им обръщат внимание? Налага им се вето до дупка докато не преклонят глава и не признаят дори и най-малките наши искания. Вето, вето и пак вето до дупка.

    Коментиран от #74, #76

  • 62 King and Generals вижте в тубата

    18 0 Отговор
    Там я има цялата истина на целия свят! Там странични хора нито българи, нито менте македонци дават всичко както е било! Влезте и вижте "живота на Василий втори" били сме подчинени, но не сме били поробени! Там само едно се споменава за македонците;- Василий втори (българоубиец) е от династията на македоните! И не ми трийте коментара, нека хората да научат каква е била истината! Казах!

    Коментиран от #65, #67

  • 63 В.В.П.

    12 3 Отговор
    Монголотатарин е само ГОШИТО Харизана....
  • 64 Всичко мога да разбера, защо го правят,

    20 0 Отговор
    Но мозъка ми едно нещо не може да приеме, отскача от мен, като от стена, в 21 век на информационното общество, как е възможно съществуването на лъжи, нямат доказателство за нито едно твърдение, как е възможно подобна наглост да виси във въздуха и ние пък да го дискутираме, няма ли доказателство, директно да попада в коша за боклук, какво ще ги разтягат като ластик, зациклила историческата комисия и върти в кръг, като не могат да докажат, премахва се от спора и следващия въпрост, на какво прилича това, малоумни ли са
  • 65 Това македони като

    12 0 Отговор

    До коментар #62 от "King and Generals вижте в тубата":

    Географска принадлежност, не и като държавно устройство, или ти изнася да не правиш разликата

    Коментиран от #70

  • 66 Мижим да те лажем

    14 4 Отговор
    Гледам и гръцката и македонската и нашата телевизия! Едно ви казвам; на Преспа Заев изпързаля гърците, още си скубят косите там, и ритнаха Ципрас от властта! Заев има голямо вземане даване с гръцки бизнесмени! Сега събира пари и ще изпързаля и нас! Този нищо не го интересува, освен да остане в историята като майстора, изпързалял балканите и вкарал скопските хайдуци в Европа! Понеже след около 20 години, албанците ще са повече и ще се присъединят към Албания! Те също не разбират от думата интеграция! Така че не ми се вярва че Заев няма да ни изпързаля, и да подпишем договор за който да си служим косите като гърците сега!
  • 67 Нали не ми твърдиш, че

    11 0 Отговор

    До коментар #62 от "King and Generals вижте в тубата":

    Успоредно с българската държава е съществувала и македонска, а?

    Коментиран от #68, #72

  • 68 Или може би, когато е имало македонска,

    13 1 Отговор

    До коментар #67 от "Нали не ми твърдиш, че":

    Не е имало българска държава, кое от поредицата щуротии, извадете ги тия архиви и доказателства, да се приключва с това тегло, може ли 21 век да се лъже, отвсякъде може да се набави информация
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Виж първо в тубата

    20 1 Отговор

    До коментар #65 от "Това македони като":

    Навсякъде казват България, Византия! Няма нищо от това което пишат скопианците! Единия роден в Косово, е Косовец ли?- албанец е! Аз съм роден в Сливово поле, е какъв съм?- българин съм! А сърбите въобще не ги виждам някога да ги пуснем, сега разлайват скопските пудели, ама като ни дойдат, тогава да ги видя,!

    Коментиран от #120

  • 71 Айде, няма нужда, знаем

    14 1 Отговор

    До коментар #51 от "Не бе":

    Кои сме българите, ами вие не знаете, нали бяхте древни елини, пък говорите български диалект, какъв е този майчин език, от Мелник ще да е
  • 72 Аз искам само да помогна!

    19 1 Отговор

    До коментар #67 от "Нали не ми твърдиш, че":

    Виж живота на Василий втори! Там се казва че няма македонска държава! Въобще разбираш ли че Василий втори е византийски император, при него е златен век на Византия! И е от династията на македоните! А македонците са гърци!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 историчар

    34 1 Отговор

    До коментар #54 от "Историк":

    Интересно как от маика българка и баща българин се ражда македонец? Най-вероятно като му ампутират мозъка!

    Коментиран от #91

  • 76 Историк

    20 2 Отговор

    До коментар #61 от "Горд Българин":

    Ама там в Македония дебилите са 99 процента, а в България 80 процента...
    Като му казваш нещо да провери и да не кълве на непроверени неща, то се блещи..и нахално рикошира към обиди, клевети и търси конфликти.Вместо да се напъни мозъчните гънки...че щом едно нещо няма доказателства значи е лъжа.Фактът, че това продължава по същия начин ден по ден показва и целите на този провокатор
  • 77 какви са

    2 16 Отговор
    е какви са българите, нали винаги са срещу православието , какви са тези
  • 78 Behemoth

    6 12 Отговор
    Ми така е ...къде е проблема?От Азия на коне и тъгъдък тагадък в Европа....като гледате Валери Симеонов не си ли представяте кон и Конска опашка?Виж на Шкембе войвода прадедите са дишали със сламка в блатата докато са се укривали от имперската армия....

    Коментиран от #103, #123

  • 79 Андрешко

    12 2 Отговор

    До коментар #57 от "Рико":

    Ами то куците власи допреди 80 години,пък и по инерция и по-късно татуираха на челата или на китките на жените си кръст. По турско това се е правело за да не им вземат турците жените. Сега са престанали като цяло, защото почти всичкото влаааа вече се записва като македонец,а официално са останали 8-9000,т.е куците власи са бацил в тялото на популацията в отвъдосоговските земи.. В България навремето също съм виждал жени с татуирани кръстова и съм се чудил за какво е това преди да го прочета в етнографско изследване. Мъжете пък са се правели на куци та да не ги ползват турците като охранители или обоз на войската,т.е. клинчели са от военни задължения и от там името им - куци власи. Тоя манталитет на клинчене е много по-развит в Повардарието и вероятно тая Андрешковщина по турско е плъзнала и при нас.

    Коментиран от #125

  • 80 А Желю Желев

    13 2 Отговор
    Що избърза да им признае независимостта? Ако още тогава им бехме турнали вето, можеше по друг начин да се развият историческите събития, кой знае?

    Коментиран от #126

  • 81 Българин

    17 3 Отговор

    До коментар #20 от "ЕС Натовец":

    Ми мургави ,зле ли е?

    -Или , искаш да сме бели, татурани сланини , като англичани и немци?
    Едни от най-красивите хора на света са Българите!
  • 82 Хага

    13 9 Отговор
    Пълен провал в дипломацията и имиджа на страната ни в международен аспект !!!
    Лъснаха, като фъшкия на сняг - прехвалените действия на "българския" политически шит. Чакайте да видите колко по зле ще стане, стойте и гледайте !
    Всички световни медии отразиха срамните снимки на тиквата- вожд, а вие си вЕрвайте на националните "Пуяк" медии.

    Коментиран от #127

  • 83 Голям Юс

    18 4 Отговор
    В интерес на истината да те е страх да отвориш и българските учебници. По въпроса с произхода на протобългарите има няколко азиатски хипотези и спекулации. До християнските се именуват ханове, религията - тангризъм и т.н. За славяните въобще не е ясно какви са що са, а траките били измрели!?? Няма лошо, но да е вярно или поне правдоподобно.
    Добре, че има точни науки като генетиката, но за съжалние и там са необходими интерпретации, та сега сред учените си пробива път модата кавказкия произход - скити и сармати, като компромисен вариант от типа и вълка сит и агнето цяло.
    Въобще гърци, албанци, румънци (за малко и сев. македонци) са с местен произход, а ние в центъра на полуострова и без да се различаваме много от тях, сме се телепортирали от някъде около ... от припятските блата до Алтай???

    Коментиран от #101, #128, #242

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Карашкембака

    5 1 Отговор
    Това не е било, никога преди.
  • 87 Чингиз хан

    15 2 Отговор
    Щом сме татари-монголи,да се приготвят макетата за татарско нашествие.И да не се сърдят,че понякога боли
  • 88 Боко

    3 1 Отговор
    На 100%!
  • 89 JEFF

    12 10 Отговор
    И в нашите учебници по история пишеше , че сме тюрки с монголски произход.

    Коментиран от #92, #98

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Ами много просто

    9 1 Отговор

    До коментар #75 от "историчар":

    Както от Адам и Ева са произлезли всички хора и нации съответно. Нали не мислиш, че е имало български Адам и Ева, американски Адам и Ева, френски Адам и Ева и т.н.,😂
  • 92 Едно време образованието

    5 5 Отговор

    До коментар #89 от "JEFF":

    Беше на ниво....сега е повей ми ветре

    Коментиран от #129

  • 93 Адолф

    16 2 Отговор
    Тези юго-северомакета с наглостта и кражби на история... НЕ трябва да се допускат до ЕС. И веднага да връщат БГ л.карти.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Булгар Булгар

    2 2 Отговор
    Много сте хубави!

    Коментиран от #96

  • 96 Булгар Булгар

    1 1 Отговор

    До коментар #95 от "Булгар Булгар":

    Модераторът на факти е несправедлив!

    Коментиран от #97

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #89 от "JEFF":

    Ръсокоси тюрки със сини очи няма. Явно четеш учебник на някое доганско нпо.

    Коментиран от #130

  • 99 Македон

    9 2 Отговор
    Що е маке се е ла й но.
  • 100 123

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от "ЕС Натовец":

    18% от Българите са от ДНА Група Е-В13 която е с произход от Северна Африка и Средния изток,също както на Гърците.
  • 101 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #83 от "Голям Юс":

    Много псевдо историци и пара лингвистика се навъдиха. И всеки с негова си хипотеза. Македонеца говори на нашия език ама не бил българин. Бесарабина говори на руски ама бил българин. Днес никой не слуша и не гледа научните доказателства а се дава гласност на всякакви самозванци. Дори четох че имало нова наглост, според която се проповядвало, че славяните били мит?! Най-голямото племе в Европа, дало език и култура на толкова народи, а те искат да го изкарат измислица. Всичкото е от страх към славните. Много ги е страх и западняците и турците и затова все гледат да плюят по славните и да ги скарват.

    Коментиран от #106

  • 102 Другия с коня

    13 3 Отговор
    И защо няма нито дума за Руския Комунизъм и Комунистическия Интернационал създал македонската Азбука и Учебниците по История....Руския Комунистически Империализъм,създал и Измислил Южните Славяни....ТЕ...Кои са тезии ТЕ....Сръбски Комунисти....Това са тези ТЕ ...асимилирали Българския Народ в Македонско....

    Коментиран от #105

  • 103 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #78 от "Behemoth":

    колко от ония на конете са се сменили с колко от ония славяни тук? Славяните са били море, а прабългарите - лодчица люшкана в него.
  • 104 Пхаха

    17 2 Отговор
    Тяхното не е история, а фантастичен роман. Не трябва да има никакви компромиси от наша страна, нека си живеят в техния измислен свят и история, но в изолация.
  • 105 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #102 от "Другия с коня":

    какъв руски комунизъм те пере и тебе бе? Македония е била отцепена от България при Берлинския договор и оставена в турско.
  • 106 Умен по цялата глава

    13 6 Отговор

    До коментар #101 от "Гост":

    Не е МИт...Племе или Племена Славяни Несъществува..

    За първи път думата е употребена от Немски Историк погрешно превел си Славуни на Славяни....и то чак в 18 ти век..И Руснаците после го използват да обединят и унищожат отделните Народи на Балканите....Че и те се пишат за Славяни....Бе ,моля ти се,направо Научна Фантастика...

    Коментиран от #108, #110, #119

  • 107 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "простаци":

    турците и американците точно това искат - да ни скарат и да се делим и бием.
  • 108 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #106 от "Умен по цялата глава":

    млъкни бе, Чауш. И Черноризец Храбър ли погрешка е писал за славяните? Или и той бил измислен? А Реотан изповедник, който пише за тях, и той ли се е объркал? Ей, много анадолски узурпатори пишат тука бе.

    Коментиран от #109, #111

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #106 от "Умен по цялата глава":

    На какъв език говориш ти в момента? На езика на Кубрат ли? Има да чакаш. Това е диалект на славянски език. Един от многото, заедно с руски, сръбски, полски, чешки, хърватски..... Славните са били и цяла Европа е треперела от тях. Престанете с тъпите пропаганди. Никой не си взема несериозно.

    Коментиран от #113, #132

  • 111 Умен по цялата глава

    10 8 Отговор

    До коментар #108 от "Гост":

    И ти ли си учил История в Москва с Мая Манолова....В Московския Институт за Комсомолски секретари.....Нали ти пиша,че точно Руския Империалист налага идеята,че племената на Балканите били Славяни.....Угри,Одриси,Траки,и още 28 племена живеещи в границите на Римската Империя били Славяни .....Научна Фантастика избълвана от Москва....

    Коментиран от #114

  • 112 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #58 от "Е как да не може":

    С труд и зор. Дори и в Цариград ви построихме най-хубавата църква, ама сте май муни и се погаврихте с нея.
  • 113 Умен по цялата глава

    12 3 Отговор

    До коментар #110 от "Гост":

    Абе отвори Етимологичен Речник на Българския Език,който естествено нямаш.Иди си го купи .Това са ИндоЕвропейски племена говорещи на Санскрит.Всяка втора дума във всички Европейски Езици корена е САнскрит.....И като пример на САнскрит Майка е МАТ ...Дори Руското Мать е САнскрит....Аман от Многоумници....

    Коментиран от #116

  • 114 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #111 от "Умен по цялата глава":

    Не ти ли стана ясно, че какво пишеш ти няма никакво значение. История славянобългарска е писана много преди руският комунизъм. А записките на Черноризец Храбър и Теофан изповедник са много, много по-отдавна. Чети, чети, не си измисляй глупости..

    Коментиран от #187

  • 115 123

    8 2 Отговор
    Пра Българи като народ няма измислено название от учените на комунистите. Има три основни наименования за племенни групи на Сарматски/Скитски племена едното е Китригури на запад което е обитавало Унгария,Румъния,Мала Скития-Добруджа,Молдова,Бесарабия и Украйна до западния браг на река Дон и Азовско море.Другата Племенна Група е на Оногондурите които обитават Района от източния бряг на река Дон и Азовско Море и на север от кавказките планини в Южна Русия и дели по средата между Дон и волга гранница с третата група Утигури.На север от Утигурите са Хуните(Воложка България) на Север и в земите на Китригурите живеят Антите и Венди.

    Коментиран от #117, #133

  • 116 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #113 от "Умен по цялата глава":

    Това е славянски език. Нито тюрките, нито турците, нито европейските езици имат нещо общо с него. Не те знам какво четеш, ама определено пишеш на кирилица и говориш български, в който никой европеец няма да намери друга сходна дума, освен мама. Ако на база една дума правиш заключение за цял език - да та и6а у лингвиста.

    Коментиран от #266

  • 117 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #115 от "123":

    И ти си проспал някой час по история. Тия прабългарски племена биват обединени в държава през 7 век, от хан Кубрат, а летописците наричат тази държава Стара велика България.

    Коментиран от #122

  • 118 123

    15 4 Отговор
    Така наречените сега Българи- основно Китригури и яаст от Оногурите са съставна част от военната и ръководна класа на Аварския хаганат(или наричан Аварско-Слявянски Съюз) езика на които се е говорило в хаганата е Старо Български. В този Хаганат Венди,Анти и Склавини(това са общо наименование на групу племена, част от които са Сорби и Кроват) са пехотните войници на Аварите При избухване на гражданските войни 630г в Аварския хагнат се отделят предимно Оногури и Анти и основават на изток Патрия Хоногурия-Велика България. Само отцепниците от Аварския Хаганат са наричани Булгар, От там идва името Българин, те не са от тюркски произход,на унгарците са казвали Турки,а те както се знае не са.

    Коментиран от #121

  • 119 Русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #106 от "Умен по цялата глава":

    Имена, завършващи на "-слав" са славянски имена: Мирослав, Радослав, Ростислав, Владислав, Светослав, Вячеслав, Станислав, Доброслав, Бранислав....... Една от хипотезите за името Славяни е точно от това, че имената им са завършвали на "-слав". Естествено, има и други хипотези, повечето нелогични и безпочвени, като твоите твърдения, например.
  • 120 Сърбите ги водят за носа,

    13 2 Отговор

    До коментар #70 от "Виж първо в тубата":

    Скопие се командва от Белград, все още. Ние българите чуждото не искаме, но и нашето не си даване, за разлика от сърбите, все за българска земя, ненаяли се
  • 121 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #118 от "123":

    Най-сетне - някой, който е чел история, различна от нпо пропагандите на султана.
  • 122 123

    5 2 Отговор

    До коментар #117 от "Гост":

    Чети отдолу и провери фактите,Кубрат е Принц на Аварите и заложник в Константинопол,аварския хагант е противник и също същзник на източнатра Римска Империя . Приятел на Император Иракли той започва гражданската война в хаганата когато се завръщя и иска помощ от Иракли, и се отделя за да основе патрия Хоногурия.
  • 123 Те и другите, така,

    13 3 Отговор

    До коментар #78 от "Behemoth":

    Велико преселение на народите, смесване на племена, само македонците са от епруветката на коминтерна, но инженерството се свежда до смяна на наименования и лъжи
  • 124 Истината

    11 5 Отговор
    Сега! Че сме хуни, кажи речи така е, ама те хуните не са монголи. Второ! Такова нещо като татари няма! Това е една измислица, на оня болшивишки изрод Лайнени. Ние сме най-близо по геном до унгарците и италианците, това са проучвания от преди 3 години. Че славянските езици са подобни на нашите, да. Ама то се изменя, заради азбуката, която ние сме създали и то техният език се изменя, спрямо българската азбука, която е създадена от Климент Охридски, който е БЪЛГАРИН! Това си е истината.
  • 125 Какви са тия куци-власи,

    4 1 Отговор

    До коментар #79 от "Андрешко":

    Румънски цигани, ли са, какви са, то е ясно, че на кръстопът минават и заминават народи, остават циганите на различните етноси
  • 126 Да ги предпази, да

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "А Желю Желев":

    Няма военни действия от страна на сърбия
  • 127 Снимките постановка,

    3 4 Отговор

    До коментар #82 от "Хага":

    Какво като са отразили, то страшното, в случая е, че мафията може да прави каквото си поиска в БГ, даже да посегне на министър-председател, който и да е той
  • 128 А, то излиза, че

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Голям Юс":

    Всички около нас са местни, от гъбен мицел са се посадили, офф
  • 129 На нивото на коминтерна,

    2 1 Отговор

    До коментар #92 от "Едно време образованието":

    В БГ са спазвали строгата партийна комунистическа линия
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 123

    8 1 Отговор
    По-късни византийските учени казват, че българите преди са били известни като оногурите (Onoğur). Агатон пише за „нацията на Оногур Булгар“,Никефорос I заяви, че Кубрат е господар на Оногундурите, Теофан ги споменава като Оногундурски българи, а Константин VII отбелязва, че българите са се наричали преди това Оногундури.Между 630 и 635 г. хан Кубрат успява да обедини оногурските българи с племената на кутригурите и утигурите под единно управление, създавайки мощна конфедерация, която средновековните автори в Западна Европа наричат Стара Велика България, или Патрия Оногурия. Според някои учени по-правилно се нарича Оногундурско-Българската империя, тя се е простирала чак на запад до Панонската равнина и е включвала сред своите граждани някои от Панонските Авари.
  • 132 Абе, славяните са били

    8 4 Отговор

    До коментар #110 от "Гост":

    Аграрни племена, съюзяват се с прабългарите/умеещи да водят битки/на Аспарух, да ги пази от нашествия

    Коментиран от #149

  • 133 Най съм фен на хуните,

    4 3 Отговор

    До коментар #115 от "123":

    Да живеят хуните

    Коментиран от #138

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 123

    10 3 Отговор
    Българи във Войводина и Македония
    Кубер управлява в Сирмиум над смесена група народи - българи, византийски поданици, славяни и германски племена - като васал на аварския каган. След бунт за върховен Каган на Авария той поведе народа си в Македония. Там той се установява в района на Керемисия и прави неуспешен опит да превземе град Солун. След това той изчезва от историята и по-късно хората му са консолидирани в Първата българска империя от хан Крум.
  • 136 123

    9 0 Отговор
    Българи в Италия
    Други българи, около 662 г., водени от техния "херцог Алцеко" (Алцек) потърсили убежище от аварите с лангобардите и поискали земя от ломбардския крал Гримоалд I в замяна на военна служба "по несигурна причина", първоначално отседнали близо до Равена и по-късно се придвижват по-на юг. Гримоалд изпратил Алцек и неговите последователи при сина му Ромуалд в Беневенто и след това те били предоставени от земята Ромуалд североизточно от Неапол в „просторните, но дотогава опустели“ градове Сепино, Бовианум (Бояно) и Изерния, в момента - ден Молизе на Апенините. Вместо титлата "Херцог", Алцек получи ломбардската титла "Гасталд". Павел Дяконът в своя Historia Langobardorum пише след 787 г., казва, че по негово време българите все още са населявали района и че въпреки че говорят „латински“, „те не са изоставили използването на собствения си език“.
  • 137 123

    6 0 Отговор
    Разкопките в некропола на Вичен-Кампочиаро близо до Бояно, който датира от 7-ми век, са установили сред 130 погребения, че има 13 човешки погребения заедно с коне заедно с артефакти от германски и аварски произход. Конните погребения са характерни за Аваро/Българи и следователно тези погребения са очевидно тези на българите заселници в Молизе и Кампания.

    Коментиран от #153

  • 138 123

    7 1 Отговор

    До коментар #133 от "Най съм фен на хуните,":

    Ернак е последният известен владетел на хуните и третият син на Атила. След смъртта на Атила през 453 г. сл. Хр., Империята му се разпада и останките на империята му са управлявани от тримата му синове Елак, Денгизич и Ернак. Той наследява по-големия си брат Елак през 454 г. сл. Н. Е. И вероятно управлява едновременно над хуните в двойно царство с брат си Денгизич, но в отделни части в отделни земи.По време на престоя си в двора на Атила през 448 или 449 г. сл. Хр. Приск записва личен случай между Атила и Ернак. На банкет Атила го погледна с ведри очи, като същевременно се държи снизходително към по възрастните си синове. Той беше любимият син на Атила, тъй като както му обясняват определени хуни, хунските пророци пророкуваха, че геносът му ще се провали, но ще бъде възстановен от този син.Ернак често е идентифициран с Ирник от Номиналията на българските ханове, който е отбелязан като потомък на рода Дуло и лидер на българите в продължение на 150 години, започвайки приблизително от 437 г. сл. Н.Е.
  • 139 Хаде холан

    6 1 Отговор
    На територията на България бройката на гробове достатъчно точно определени като прабългарски е много малка. Трудно може да се каже кой генетичен материал е прабългарски. Прабългарите както хуните и аварите са смесен етнос. Аристокрацията може някога да е била от ирански произход,но долу простолюдието е било омесено със всички етноси които прабългарите са срещнали докато дойдат от Кабул до причерноморските степи. Много велики били,ама като умрял Кубрат братята се разбягали с ордите си кой накъдето види - по Волга,към Дунава, в Македония,та чак в Италия. Хайде холан! В сравнение със славянското море ордата на Аспарух е била най-много по численост на нивото на само едно славянско племе. През 6-7-ми век за по-малко от 100 години славяните 6/ шест/ пъти обсаждат Солун. Последната шеста обсада е в съюз с куберовите българи.

    Коментиран от #151, #166

  • 140 123

    5 1 Отговор
    Най-възрастният брат Елак умира през 454 г. сл. Н. Е. В битката при Недао. Йорданес записва „Когато Елак е бил убит, останалите му братя са били заставени да се бият близо до брега на Понтийско море, където казахме, че готите са се заселили ... живеещи отново в древната си обител". Йорданес разказва около 454 г. - 455:

    „След като остготите, водени от техния цар Валамир, и неговите братя Теодемир и Видимир получиха Панония. Сега се случи така, че синовете на Атила, считайки готите за дезертьори от тяхното управление, се нахвърлиха срещу тях, сякаш търсеха бегълеци роби и нападнаха Валамир сам. Когато братята му не знаеха нищо за това нападение. Той продължава да отблъсква атаката им, макар че имаше само малко войни с него и след като ги тормозеше дълго време, толкова ги победи и едва остана част от врага. Остатъкът се обърна в бягство и се върна в частите на Скития, които граничат с потока на река Данабер-(Дунав), която хуните наричат ​​на техния език Var. След което той изпрати вестител за добрата вест до брат си Теодемир ... в деня, в който пратеникът пристигна .. Теодерик е роден [през 454 г.] ".
  • 141 Хага

    9 2 Отговор
    Постановката я гледаме над 15 години, незаконната властта на Боко. Престъпниците не се съобразява нито със Закони, нито с Конституция, фалшифицира избори, тушира скандали и престъпления, чрез собствените си национални медии. Унищожава държавата - народа и природата.
    Международен съд, след краят на мандата , ще ви отреди място в историята !!!
  • 142 123

    6 1 Отговор
    "Хернак, по-малкият син на Атила, заедно със своите последователи избра за дом най-отдалечената част на Мала Скития-Добруджа. Негови роднини Емнецур и Улциндур, пленениха със сила Еск, Втус и Алмус в Дакия на брега на Дунава, и много от хуните се започват да одват след това от всякъде и се присъединиха към Хернак в Дакия-Румъния; потомците им и до днес се наричат ​​Сакромонтиси и Фосатисий ".

    Коментиран от #144

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 на фокус

    9 0 Отговор

    До коментар #142 от "123":

    Защо се напрягаш, не виждаш ли, политическата помия?
    Македонци с/у България, а защо попитай нашият прост "елит".

    Коментиран от #146, #160

  • 145 123

    8 0 Отговор
    Балкарите
    Някои също вярват, че днешните балкарци от Кавказ са потомци на ордата Батбаян, въпреки че говорят тюркски език от типа кипчак.

    Волжки българи
    Гражданите на съвременните руски републики Татарстан и не смесени граждани на Чувашия се считат за потомци на тези българи.
  • 146 123

    10 2 Отговор

    До коментар #144 от "на фокус":

    Много лъжи има и скрити(непознати) или изопачени факти има в историята на България,най интересното е че фактита и историята са написани отдавна преди Историята на Орбини и История Словено Българска на Паиси.Като всички други западни народи с изключение на Българите и Руснаците си пишат Българската история както им харесва
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Стилиян

    11 1 Отговор
    Нашите историци и целият български народ мислят като проф. Иван Илчев. В същото време 95 % от жителите на РСМ са македонсти вече пето поколение. Лично аз се чудя как ние ще им промением начина на мислене за извънредно кратко време? Защото ЕС и САЩ ще ни притиснат и ние ще трябва да дадем старт на преговорите за присъединяване на РСМ и Албания към ЕС. И тогава историческите противоречия ще си останат. Може ли някой от форума да ми посочи смислен и логичен път, с помощта на който да изменим мирогледа на управляващите и главно народа на РСМ?
  • 149 123

    7 2 Отговор

    До коментар #132 от "Абе, славяните са били":

    По изторически записи Аваро славанските отнощения са били като на господар със слуга. Славаните са плащали данък за защита на Аварите и през зимата когато Аварите се връщат от бойни походи отиват в селата на Венди,Склавени и Анти и ползват дъщерите и жените им, от които имат деца. Аваро/Българите са практикували многоженство до покръстването на България от Борис 1.
  • 150 Некой

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "джаич":

    Явно имаш връзка с висш разум!
    Ама с твоя нямаш,книги има много и стари и много стари.Само оди до библиотеката и гледай да са преди 2000г..
  • 151 123

    7 1 Отговор

    До коментар #139 от "Хаде холан":

    Слявянски племена като войски на Аварите са обсаждали Солун и ограбвали Балканските провинции на ИРМ. и започват да се заселват в земите на Империята в периода след гражданската война в Аварския хаганат. Две от племената са Сорб и Кроват (сърби и хървати) които получават разрешение да се заселят в римските провинции от императора с условието да воюват срещу Аварите или Българите.

    Коментиран от #167

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Другия с коня

    11 2 Отговор

    До коментар #137 от "123":

    Браво за лекцията...Обаче не можеш да им счупиш Петолъчките в Главите....Все едно...Аз повече вярвам на Езика.Есички църковни книги в Русия са написани и поповете служат на Старобългарски..Обаче как да кажеш,че някакво си племе им е дало Езика и го наричат Църковно Славянски....Голям смях....Старобългарски е ....Имаме и село Унгур в България.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Стоян

    8 2 Отговор
    Гледам и не вярвам на ,,ушите " си
    Каква сляпа злоба.Много прост народ
    Са ,,братята "македонци .
    Значи ние сме събирателно от три велики империи.
    Тюрки. Монголи. Татари. ????
    Всяка една велика империя.И нямаща нищо общо по между себе си. И с България разбира се.
    ЮГО МЕКЕРЕТА това сте вие.
    Празнодумци злобни. Безродници.
    Научете се да четете бе тъпаци.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Язе

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    Има, и е наводнен от макета историчари които не спират да представят македонското фентъзи за истина. Не се спират, почти няма коментарии на неодобрение. Впрочем сръбските учебници са същите като на мскетата, няма разлика.

    Коментиран от #161

  • 160 Да, много дълго време

    8 1 Отговор

    До коментар #144 от "на фокус":

    Нашият елит позволи, от 91г, от признаването, да се гаврят с България, прибързано я признаха, какво признаха, етнос какъв, език какъв, наименование какво, още 91г трябваше заедно с Гърция да имат единна позиция по историческите факти, оттам само поредици от грешки
  • 161 На сърбия и Македония трябва да гледаме

    9 1 Отговор

    До коментар #159 от "Язе":

    Като на едно цяло, Скопие се командва от Белград, никой да не си прави илюзии, в 21 век продължават да държат на комунистическите интерпретации на историята и искат да този войнствен македонизъм да го внасят в ЕС, това е някаква зла шега, нищо не правят да забравят комунизма и последствията от него, даже си го празнуват, занимават се само с пропаганда и лобизъм
  • 162 Язе

    10 1 Отговор
    Според генетиците. Европеидите са възникнали около Ч. Море. Едните племена са около Варна, другите, днешна Турция, Южна Украйна и Кавказ. После, след 5500 г. преди Хр. Става катаклизъм и Средиземно море нахлува в Черно. Племената се разселват. Така, че кастата на брамините в Индия, хората в ю. Русия, Украйна, Балканите, Италия, Бретон, Англия и някои берберски племена са напрактика един народ. Открито е и племе в Чили със същите гени както и около ез. Байкал. Хората от некропола във Варна имат 40% идентичност с тези на съвременните българи. В днешните гени на българите няма тюркски гени, всъщност са под 1%. В Турция са под 10%. Татарите са всъщност източно европейци и нямат тюркски гени. Когато генетиката говори даже и малките и Македонците трябва да мълчат. Ние сме тук от 8000 години. За Елада има сведения от около 3000 г. Мскетата имат същия генен маркер като българите. А генетиците още търсят гръцкия ген, но не го намират.

    Коментиран от #164

  • 163 До 123

    1 3 Отговор
    Много чело,много знае..Менше знать,лучше спать.Бръснатите кратуни,оногундури или чукундури са научили езикът ни след нашествието на кан Испор.Точка.

    Коментиран от #165

  • 164 Е, да, но те с изопачената

    6 0 Отговор

    До коментар #162 от "Язе":

    История, на практика отричат българската държава или още по -отвратително, едва ли не, ние произхождаме от македонизма, докато не се разделят с тая комунистическа мантра, ние никакви отстъпки няма как да правим, даже трябва да спре разправията с тях, да се оправят както искат, пълен игнор, все едно не съществуват, още в началото на 20 век да си бяха стояли нашите войски в Одрин и Солун, на бяло море, вместо да ходят да се занимават с тая Македония, пуста да опустее
  • 165 Няма как да научат нещо,

    0 4 Отговор

    До коментар #163 от "До 123":

    От тези, които тогава НЕ са СЪЩЕСТВУВАЛИ. ТОЧКА между очите ти
  • 166 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Хаде холан":

    Я се запознай с военните походи на Крум към 811-813г.Византийските хронисти пишат за тежко въоражена конница от 30 000, която действа около района на Одрин и Константинопол.Според мобилизационният капацитет, който има България от 15-20 процента от населението, то минимум т.н прабългари са 150 000 хиляди.Обаче в леката конница едва ли са по-малко от 20 000 хиляди, които да обезпечат тила на военната кампания.
  • 167 Гол тиган

    6 0 Отговор

    До коментар #151 от "123":

    На Балканите сърбите и хърватите идват последни,доста много години по-късно от славянските племена от които се оформят българите и босненците. Славяните от българската група идват без да питат за да грабят и те като хуните,готите и аварите,но..... вече не е било остнало нищо за ограбване и затова 6 пъти се пробват на Солун и накрая започват да се заселват без да питат империята. Сърбите и хърватите идват с питане и разрешение да станат колонисти. Империята приема заселници защото Балканите от 4-ти до 6-ти век са ометени като гол тиган от хуни,готи и авари. От всички тия "велики" варвари не е останало днес нищо.Прочети нещо от най-добрия гръцки византолог проф. Спирос Врионис - славянското море е заляло Балканите чак включително и Пелопонес. Гръцки са били само Константинопол,Солун,Одрин,Пловдив и гръцкит градове по Бяло и Адриатическо море. Даже населението на София доброволно е избягало чак в Солун защото не е могло да се защитава от варварите.

    Коментиран от #178, #182

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Диамантената ръка

    8 2 Отговор
    Разделяй и владей, това е играта на Москва и машите им в Белград последните 150г.
  • 170 антимак

    8 1 Отговор
    такова племе македонско нема, това са мелези между сърби и албанци ТОЧКА, и нема такава държава Македония, това е територия от западна България.
    Е сега по добре ли е така 😃
  • 171 123

    4 0 Отговор
    Българите Аспарухи не са многобройни и се заселват на Балканите с една единствена миграционна вълна, която Михаил Сириецa описва като 10 000.Южнославянските племена произхождат предимно от Склавени,от които идва името славяни, които са живели на юг от река Дунав след славянски миграции от края на 630-640 година, първоначално те са дошли от районите на север от Дунав и са мигрирали на юг, разпространявайки се в източно алпийските райони склонове, Западна Панонска равнина (западно от Дунав) и Балканите, те са по-тясно свръзани с венетите, предци на западните славяни (някои западнославянски и южнославянски племена имат едни и същи предци), отколкото с предците на аните, на източните славяни. С течение на времето южните славяни, еволюирали в нова славянска етнолингвистична група, този феномен беше подчертан от баварската експанзия към изток (част от Ostsiedlung) и от селището Magyar и експанзията в Панонската равнина (приблизително днешна Унгария), която раздели съседна земя или територия между западни и южни славяни. Те предшестват средновековната идентичност, формирана след Великата схизма.
  • 172 123

    3 0 Отговор
    Западно-южнославянска група
    Браничевци в източна Сърбия
    Карантанци племенна конфедерация, в Австрия и Словения Предци на словенци (съвременни словенци). Те произхождат отчасти от нитрански славяни (северни словенци), които също са били предци на словаците.
    Доклеани в южна Черна гора
    Гудускани, в Лика, Хърватия
    Каналити, в южна Далмация
    Мерехани / Южни Морави (Моравци / Моравци), в (Южна) река Морава, източна Сърбия. Те произлизат от моравски / мерехански племенни групи, които са мигрирали на юг от Дунава и с течение на времето се диференцират и са асимилирани в южни славяни.
    Нарентинци / неретяни, в южна Далмация
  • 173 Да еааа!

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Рико":

    Има логика
  • 174 123

    2 0 Отговор
    Панонски славяни, в западната Панонска равнина, западно от река Дунав, приблизително в днешната Западна Унгария. Те са асимилирани от маджарите, след като се установяват в Унгария. Източни абодрити / Източни оботрити, в Банат. Те произлизат от племенните групи Abodriti / Obotrites, които са мигрирали на юг от Дунава и с течение на времето са се диференцирали и са били асимилирани в южни славяни.
    Савянски славяни, приблизително в равнината между реките Сава и Мура. Предци на част от хърватите.
    Тимочани, в източна Сърбия
    Травуни / тербуни, в Херцеговина и западна Черна гора
    Бели хървати, в Малка Полша и Бохемия, предци на хървати, някои босненци, чехи, поляци,Хървати (балкански хървати)
    Бели сърби / сорби, в Долна Лужица, Германия. Предци на сорби и на Сърби (балкански сърби)
    Заклумани в южна Далмация
  • 175 123

    3 0 Отговор
    Берзити в Охрид, Северна Македония
    Драговит, в Южна България, Северна Македония и Гръцка Македония
    Керамизианци, в Северна Македония и гръцка Македония.
    Марваци / Марваци, в Родопите, Южна България и Северна Гърция
    Милковци / Милцовци
    Седем славянски племена Племенна конфедерация, в Северна България и Южна Румъния, които са в основата на славянските българи (след като по-късно са завладени от Българи коитоса формирали се голяма част от аристокрацията на България)
    Севери, в Добруджа, / Севери / Севери (балкански севери), североизточна България и Югоизточна Румъния, северианците са били източнославянско племе, част от племенните групи, които са мигрирали на юг и югозапад и са образували съюз със седемте славянски племена и с течение на времето се диференцират и са асимилирани в южни славяни.
  • 176 123

    4 0 Отговор
    Склавени (славянски племена на Гърция, включително гръцката Македония)
    Байнути, първоначално в Македония, по-късно в Епир
    Белегезити / Велегезити, в Тесалия
    Езерити / Ерезитай, в Пелопонес
    Мелингой, на Пелопонес
    Ринчини в гръцка Македония (Южна Македония), Северна Халкидики и южните склонове на Родопите.
    Сагудати, в южна гръцка Македония
    Смоляни, в Родопите, Южна България и Северна Гърция
    Стримонити, близо до река Струма, Южна България и Северна Гърция
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 123

    4 3 Отговор

    До коментар #167 от "Гол тиган":

    Като говориш за Хуните и Аварите говориш за Българите и Славянските им поданници. Ако можеш да прочетеш историята на Аварите ще ти стане ясно кои са славяните кои са аварите, и какво са правели на Балканите. Така наречените Славянски племена са грабителит и опостушителите на Балканските земи на Римската империя заедно с господарите си Аваро/Българи,едно от задълженията на славянските племена е да предоставя пехотни войници на каганата. Как мислиш слявански племена мирно и кротко без капка кръв са минали през цялата териториа на Аварския Каганат, което са над 1000 км и са отишли да нападат дунавските провинции на империята? Като се знае че нито Хуните нито Аварите са с такива добри съца , че да не оставят нищо не опустушено и с избито или птвлечено население /

    Коментиран от #206

  • 179 Страничен

    5 0 Отговор
    Макетата не им трябва европейски съюз! Те са си безродни прогнили души!
  • 180 123

    0 0 Отговор
    Границата на Дунав и Сава е премината от мащабно славянско заселване в края на 6-ти и началото на 7-ми век. Това, което днес е централна Сърбия, беше важна геостратегическа провинция, през която преминаваше Via Militaris
  • 181 123

    0 0 Отговор
    Панонските авари са били съюз от няколко групи евразийски номади с неизвестен произход. Tе са най-известни със своите нашествия и разрушения през аварско-византийските войни от 568 до 626 година.
    Най-ранната ясна заоиска за аварския етноним идва от Приск Ретор (починал след 472 г. сл. Н. Е.). Прискус разказва, че c. 463, шарагурите, оногурите и огурите са били атакувани от сабирите, които са били нападнати от аварите. Чуни/Хуни бяха избягали в своите региони и те изпадат в крайна паника, тъй като подозират, че заселниците са авари. По тази причина те почитат бегълците с прекрасни подаръци и предлагат да получават от тях сигурност/защита в замяна.
  • 182 123

    3 0 Отговор

    До коментар #167 от "Гол тиган":

    Цитираните исторически факти са записани историци съвременници от времето по което тези събития са станали или започващо от преди 19 века, а не в миналия век, и не от 16 век като историята на Орбини, и не от хора на които се плаща за да прокарат една политическа теза.
  • 183 Смешно е

    12 1 Отговор
    Чета всичко за измислените македонци и вече спрях да се дразня.За какво? ! Ние въобще не трябва и капка внимание да им обръщаме а вето до дупка докато наколенчат и се извинят за всичките низмислени глупости за историята им.Вето и това е !
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Никакъв ЕС за безродниците!

    11 1 Отговор
    Защо макета се натискат за Ал. Велики? Защото след като сърбите и гърците гонят огромни маси българи, идват всякакви отрепки и се настаняват в опустошените земи. Останалите по родните места си остават българи, но са принудени да се подчинят на новите "господари". Тези нови "господари" са наясно, че са заграбили чужди (български ) имоти, наясно са, че един ден ще трябва да ги върнат и затова се страхуват неистово само от българите, търсят помощ от сърбите, но и не искат да са сърби, защото по този начин ще признаят, че са грабители. Ако се стъпи на старите нотариални свидетелства, ще се очертаят цели български села и градове на 3/4 от цялата територия на днешна РСМ. Затова и потомците на безродната паплач ни плюят.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 каква стана

    10 1 Отговор
    защо изобщо трябва да обръщаме внимание на тези шиптъри???

    били са българи допреди 80 години..след цялата пом*ия която са забъркали сърбите там сега в тази бедна провинция е национален спорт да се плюе по България. и докато със злоба и пяна на устата повтарят ,че ние Българите (всичките над 20 етноса съставляващи държавата) сме татари-фашисти.... не усетиха как Албанския език е вече втори официален , а сега искат и да ги задължат да го учат. Това не е никаква северна макединия.. това е вече източна Албания. честито, малки злобарчета
  • 189 123

    4 0 Отговор
    През последната трета на 6-ти век Византийските Балкани бяха застрашени от мащабните набези на аварите, базирани в Панонската равнина, и техните славянски съюзници, базирани на север от Дунав, което е северозападната граница на Византийската империя. Византийците, съсредоточени върху източната си граница, където се воюват срещу сасанидските перси в продължителна война, не са в състояние да поддържат ефективна отбрана на региона: след падането на Сирмиум през 582 г. и на Сингидунум през следващата година под аварски контрол, Балканите са отворени за нахлуването на аварите. Заедно с аварите пробивът в дунавските лими позволява на славянските племена да нахлуват все по-на юг чак до Гърция и да започнат постепенен процес на заселване в тези райони, степента, хронологията и други подробности за които са много обсъждани. По време на тези набези, вероятно през 586 г. (въпреки че 597 е възможна алтернативна дата), Солун, най-важният град на Балканите, с изключение на столицата Константинопол, беше обсаден от аварите и техните славянски помощници в продължение на седем дни, както е описано в Чудесата на Свети Димитър, сборник от чудеса, приписвани на покровителя на града в две книги, едната написана ок. 610, а другата около 680.
  • 190 123

    1 0 Отговор
    След уреждането на мира с персите на Изток през 591 г., византийският император Морис и неговите пълководци успяват да прогонят славяните и аварите в поредица от кампании. Победите на Морис обаче в крайна сметка не успяват да възстановят стабилността на дунавските лими/крепости поради бунта на дунавската армия през 602 г., което доведе до отлагането на походите и убийството на Морис и коронясването на узурпатора Фока Подновяването на войната с Персия означава бързо и пълно падане наотбраната на гранницата на река Дунав през първите десетилетия на 7 век, тъй като имперските сили са изтеглени на изток. Фока и неговият наследник Ираклий си купуват мир с аварите чрез годишни данъци, но славяните отново имат свободна ръка при нахлуването на Балканите и през 604 г. сила от 5000 души внезапно атакува Солун през нощта, но не успява да премине градските стени.
  • 191 123

    1 0 Отговор
    Едва през 610-те обаче аварите и славяните подновяват настъплението си; редица градове падат и / или са изоставени по това време,като много бежанци бягат на юг.През 615 г. коалиция от славянски племена под ръководството на Чацон, очевидно независима от аварите, напада Солун, но не успява. След този неуспех на славяните при което Чатцон е убит по време на преговори в Солун, се обръщат към аварите и изпращат емисари при кагана, като го примамват с обещания за голямото богатство което ще бъде намерено в града, и факта че Солун беше крайното убежище за византийците "от дунавските области, Панония, Дакия, Дардания и другите провинции и градове", бягащи от аварските и славянските набези.
  • 192 123

    3 0 Отговор
    Аварската атака се материализира през 617 г, тъй като им е необходимо време, за да мобилизират войни от различните племена. Според повествованието за чудесата на свети Димитър нападението е неочаквано: аварите първо изпращат разузнавачи, които залавят всеки когото заловят извън градските стени. Каганът с по-голямата част от силите си, включително тежки обсадни машини, катапулти, тарани и обсадни кули, пристигна няколко дни по-късно. Император Ираклий изненадан от нападението на аварите и силно анагжиран срещу персите, не успял да изпрати никаква помощ; с изключение на няколко кораба с доставка, които пристигат навреме, градът е принуден да разчита на собствените си сили. Въпреки че обсадната техниката на обсаждащите е безпрецедентна, те очевидно не са могли да я използват пълноценно поради неопитност: обсадна кула се срутва и убива нейния екипаж, докато овалните тарани се оказаха неефективни срещу градските стени. Обсадата обаче е далеч по-добре организирана от предишните опити и се проточва 33 дни. В крайна сметка каганът постига с преговори споразумение със солунците: той заминава в замяна на злато, но не преди и даизгори църквите в околността. Славяните пък продали пленниците си на Солунците. За едно поколение, до голямата славянска обсада от ок. 676–678 г. Солун ще остане в мир със своите славянски съседи
  • 193 123

    3 0 Отговор
    Генетичните данни предполагат връзка между съвременното Българско население и степните обитатели от желязната епоха от черно морско-каспийската степ Posted July 24, 2019
    Въз основа на резултатите от нашия популационен генетичен анализ ние предполагаме, че съвременните българи са примес от прародителите на славянски групи, богати на локално абсорбирана от Ранно Камената Епоха на Европейски Фермери ДНК и прабългари, богати на кавказка ДНК и генетично свързани с носителите на Салтово-Маяки културата от 8 -10 век от н.е.
    Резултатите показват, че популациите, свързани с Ранно средно вековната Салтово-Маяки култура, са сред предшествениците на съвременните българи.Това прави Ранно средновековна Салтово-Маяки култура, културата на нейния предшественик етап (600-700 г. сл. Н. Е.) Водещ кандидат за произхода на населението на българите на Аспарух.Тези резултати също така предполагат, че племето (племената) на Аспарух не се различават от сармато-аланските групи от ранните Средни векове и Късната античност и изненадващо, не носят със себе си сибирски и централноазиатски примеси на Балканите. За разлика от траките от Бронзовата ера и ранните славяни, Ранносредновековна Салтово-Маяки култура носи значителна кавказка примес, свързана с племената от арменското плато от бронзовата епоха и изглежда е предала тази добавка на съвременните българи.
  • 194 123

    4 0 Отговор
    Връзката между прото българите и сармато-аланските племена от късната античност и ранно средновековната епоха остава да бъде изяснена допълнително, но широките данни за генома предполагат, че самите прото българи са примес в равни пропорции между две близки, но различни популации -1.Алано-сарматско племе от региона на север от Кавказ с някаква връзка Кангджу към него и 2.Неизвестно племе (на), произхождащо от днешното Арменско плато.Както скитските проби от унгарската степ, така и аланите от културата Салтово-Маяки имат силно генетично сходство с кавказките проби от бронзовата епоха, което липсва при средноазиатските номади, но е представено в съвременните българи.
  • 195 123

    5 0 Отговор
    Нашите резултати поставят под съмнение връзката между вътрешноазиатските номадски племена от Античността и прото българите-Ранносредновековна Салтово-Маяки култура и Северен Кавказ. Липсата на вътрешноазиатски автозомни ДНК връзки за прото българите потвърждава резултатите от вземането на проби от mtDNA на материали от 8-ми до 9-ти век. От некрополи по Долен Дунав. Основната хаплогрупа H (H, H1, H5 и H13), е преобладаваща в европейските популации и има честота 41,9% при съвременните българи и е наблюдавана в 7 от 13 прабългарски проби.Отново не бяха открити доказателства за източноазиатски (F, B, P, A, S, O, Y или M производни) хаплогрупи (Nesheva et al 2015, 22).По-ранно голямо представително проучване на настоящите далечни мъжки родове в България (над 800 индивида) разкрива, че „Хаплогрупите C, N и Q, характерни за популациите на Алтай и Централна Азия, се срещат с незначителната честота от само 1,5%.“ (Карачанак и др. 2013).Нашите изследвания показват, че заключението на автора от проучването, че „... нашите данни предполагат, че общ бащински произход между пра българите и алтайското и средноазиатското население или не е съществувало, или е било незначително ...“ (Karachanak et al 2013, резюме) е правилно.
  • 196 123

    1 0 Отговор
    сигналът, идващ от Ранносредновековна Салтово-Маяки култура, е най-силен в съвременните българи, а сигналът, идващ от траките от бронзовата епоха, е най-силен в съвременните Хърватите и сигналът, идващ от минойците от бронзовата епоха, е най-силният в съвременните гърци.Тези три сигнала ясно се различават един от друг и популациите на техните източници са ясно различими.И все пак всички дървета носят прекомерен кавказки компонент, което предполага неместен произход и за трите и предполага поне три различни миграции от Кавказките планини и прилежащите региони към Балканите. Съвременните българи обаче са получили своя минойски компонент най-вече чрез обмен на население с Византия и техния бронзово-тракийски компонент чрез смесване / обмен на население с ранносредновековни славяни и хървати.Сигналът, който отличава съвременните българи от другите балкански нации, е уникалният подпис на хората от Ранносредновековна Салтово-Маяки култура-Aлани, които се появяват сред преките предшественици на съвременните българи.
  • 197 Баи Фичо

    1 2 Отговор
    И ТИЯ ЧЕТЪТ ЛЪЖИ КАТО ГЪРЦИТЕ МИСЛЯТ СЕ ЗА ЕДИННИ И ВЕЛИКИ НО НЕЗНАЯТ ЧЕ ,БЪЛГАРИЯ Е НАИ ВЕЛИКАТА ДЪРЖАВА И ИМПЕРИЯ ,БЪЛГАРИЯ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ОЩЕ ПРЕДИ 681 ГОДИНА,ЦЯЛА ГЪРЦИЯ Е БИЛА В БЪЛГАРСКО ВЛАДЕНИЕ ,ОЩЕ ПРЕДИ ВРЕМЕТО НА ВИЗАНТИЯ КОГАТО Е НЯМАЛО ОЩЕ ГЪРЦИЯ ,БЪЛГАРСКИ ХАН ТЕРЕС Е БИЛ ДАЛ ЗАКОН В ГЪРЦИЯ ДА СЕ ПИШЕ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ ,НО Е ДОШЪЛ НЯКЪВ И Е ПИСАЛ ЛЪЖИ В ИСТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ ,ТАКА ТЕ СА ЗАОБИКОЛИЛИ ТРАКИТЕ И НАС КОИТО СМЕ ЕДНО ЦЯЛО ,ЛЪЖИТЕ ЧЕ НИЕ СМЕ МОНГОЛИ И НЕЗНСМ СИ КВИ ,ВСИЧКО Е ЛЪЖА ,ТВЪРДИ СЕ ОЩЕ ЧЕ ОТ СТАРИЯ ЗАВЕТ БЪЛГАРИНА ГО СВЪРЗВАТ С ФАРИСЕИЦИ КОИТО Е БИЛ ТРОДОЛЮБИВ И СЕ Е ЗАНИМАВАЛ С ЖИВОТНИ ,,ИМА МНОГО ОЩЕ НЕЩА КОИТО ТИЯ БОКЛУЦИ НЕЗНАЯТ
  • 198 123

    5 0 Отговор
    В допълнение, важно съображение произтича от констатацията, че хаплогрупите C-M217, N-M231 и Q-M242, които са често срещани в алтайските и средноазиатските тюркоезични популации, се срещат с незначителната честота на само 1,5% при съвременните българи.Това наблюдение е в съгласие с резултатите от последните лингвистични изследвания, които демонстрират, че прабългарският език не принадлежи към тюркското семейство, но е близък до индоевропейските езици от източноиранската група, чиито следи все още се запазват в съвременния български език, въпреки славянската му основа. По този начин, като се вземат предвид новите и подробни исторически изследвания, сочещи, че прабългарите са били доста многобройни 32% или може до 60% от населението в в региони на ранната Дунавска България .Следва че споделено бащино потекло между прабългари и алтайски и средноазиатски тюркоезични групи или не е съществувало, или е било незначително.

    Коментиран от #199

  • 199 Историк

    7 1 Отговор

    До коментар #198 от "123":

    Тюрко-алтайска група тогава вде още не е била формирана, когато българите са тръгнали към Европа.Тази теза е лансирана в СССР, една пръдла -историчка от моя град Русе преди година две издаде книга по темата финансирана от Република Турция.В нея пише недоказани тези, че прабългарите са тюрки без да се стъпва на артефактите и доказателствата към тезите
  • 200 Факт

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "8939":

    Тодор Живков не би окупирал никога Македония , но ако негово управление беше продължило поне 3 години след разпада на Югославия , то самите македонци щяха само да счупят бариерите , и да се присъединят към нас.
  • 201 Историк

    5 0 Отговор
    Вижте изворите византийците се движели в боен ред по думите на визант. Хронисти през Карвуна(Добруджа), това означаева че Аспарух вече се е заселил на юг от Дунав.Второ да поставиш в боен ред 60 000 души означава, че се очаква сериозна военна организирана сила да срещнеш.Никакви 10 000 прабългари не са били от една орда аспаруховите българи
  • 202 123

    5 0 Отговор
    Аспарух и ордате му са в Мала Скития(добруджа) от 670 година.Битката се види в блатата на остов Пюс в делата на Дунав,Българската войска е 10 000 -12 000.Римската войска е 15 000 -25 000 човека.Избора на място за битката, блатата и дървените укрепления поставят в неизгдни условия атаките на римските войници в малки групи.
  • 203 123

    1 0 Отговор
    Според хрониките на Никефорос I от Константинопол:

    Пехотата се придвижва в бойнa линия към така наречения Онглос при Дунав и флотът получава заповед да се закотви наблизо. Виждайки плътните и многобройни линии българите се отчаяли и избягали в гореспоменатото укрепление като се подготвили за отбрана. В следващите 3-4 дни никой от тях не смее да се появи и римляните не търсели битка заради блатата. Мръсните хора, като видяха римската слабост се възстановиха и станаха по-смели. Императорът страдал от пристъп на подагра и трябвало да се върне в Месембрия, за да се изкъпе, оставяйки своите генерали да започнат битките и да въвлекат Българте в битка, ако напуснат укрепленията си. В противен случай да ги поставият под обсада и да отбиват нападенията им. Кавалерията обаче разпространява слуха че императорът ги е напуснал и дезертират сами без да бъдат гонени от никого. Виждайки това, българите ги нападат и преследват и убиват повечето от тях с мечове, а много бяха ранени. И след като ги преследваха до Дунава, Българите го прекосиха.
  • 204 Може би

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ана":

    Българи са, но явно ги е страх в бъдеще да не бъдат присъединени към България, защото не искат да живеят в най бедната и корумпирана диктатура в Европа.Ето защо си измислят фалшиви истории.

    Коментиран от #205

  • 205 Нали, ги признахме за държава 91г,

    6 1 Отговор

    До коментар #204 от "Може би":

    Не е тоя страх, а сръбската хватка ги държи, управлява ги Белград, сърбите са душманите на БГ, българските престъпниците на 21 век, фалирали банка са защитени в Белград, това ясно говори
  • 206 Шансът

    3 6 Отговор

    До коментар #178 от "123":

    Аварите,както и прабългарите са пришълци от Западен Сибир и Средна Азия. Славяните са автохтонно население меду Балтийско море,р.Одер,р. Дон и Карпатите. Славяните са неизмеримо по-многобрайни от аварите. Когато аварите достигат причерноморските степи славяните отдавна са се преселили на юг от Карпатите и вече се заселват на юг от р.Дунав, и то въобще без да питат империята.... и така чак до Пелопонес. Сърбите и хърватите са едни от последните славянски племена дошли на Балканите.Аварите ,както и прабългарите са степни номади,карашък от етноси. За аварите има източници ,че се били няколко десетки хиляди и като войнствени грабители естествено са снижили популацията си в битки и накрая са изчезнали. По същите причини са сублимирали и хуните ,и вандалите и въобще повечето степни варвари. Шансът на прабългарите е бил,че са направили един народ със славяните та поне е останало името им в историята.

    Коментиран от #224, #225, #227, #228

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Историк

    2 1 Отговор
    Оценявам, че си губите 123 от времето по време на празниците.Да използваме главите си обаче по предназначение, а не за закачалки на шапките си.Теофан Изповедник пише императорът свикал "всички теми".Всички теми означава армия от Балканите и Мала Азия.Такива доатигат численост 50 до 75 000 хиляди души.При битката за Ахелой със Симеон, Византия също ползва армия от всички теми 60 000 до 70000 е числеността им.25 000 са само от балканските владения на империята.Второто нещо е, че арабите са разгромени и не са заплаха от 676-678г., така че няма проблем флота и пехотата да са около 50 до 60 000.Иначе какво излиза, че армията им е недокомплектована.Третото нещо Ъеофан Изповедник по написаното "мръсен народ" показва, че не е докрай обективен, за да представи като случайност случилото се около Оглос( на гръцки значи ъгъл) местността Онгъл.Най- вероятно са подмамени там, защото специалитет на българите е да представят т.н организирано отстъпление, като завързват сражение и привидно изглежда че отстъпват и увличат врага си в безредно настъпление, след което им се нанася съкрушителен удар на предварително подготвени места.

    Коментиран от #223

  • 209 Специалитет

    3 0 Отговор
    Прабългарите са конен народ и нямат умения да воюват в блата и гори. Основната тежест по подвеждането на византийците в засада са поели славяните,защото бой в блата и гори е техен специалитет. Укрепеният лагер е изграден от славяните,а прабългарите са нанесли завършващия удар. Заедно славяни и прабългари може и да са имали съпоставима численост с ромеите,но е факт,че макар и съюзени са предприели отбрана,а не открит полеви бой.

    Коментиран от #212

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "мухахахах":

    Освен това прабългарите са сарматски племена, генетично сходни на траките от балканите.
  • 212 Голям Юс

    4 1 Отговор

    До коментар #209 от "Специалитет":

    По почин на нашите инсторици, които храбро отбиват фантасмагориите на македонизма и за ще помоля за източник. Къде пише (извор), че в битката при Онгъла са участвали славяни, че българите са нямали пехота, че числеността на войската на бъглгарите е по-малка от тази на ромеите и т.н.?
  • 213 Голям Юс

    6 1 Отговор
    В българската официалната история (вкл. в учебниците) и в псведо историята (вкл. много бройни блогове и форуми) има горе долу в еднаква степен измишльотини, които не могат да издържат на обективн анализ на малобройните и понякога противоречиви извори. Археологията и особено генетика, които са далеч по-точни и достоверни източници на информация показват различна картина, но за съжаление официалната историческа наука е закостеняла в по-голяма степен от необходимото, при използване на научния метод и изключително бързо приспособима при промяна на политическата конюнктура

    Коментиран от #214

  • 214 Така е, историята според

    4 1 Отговор

    До коментар #213 от "Голям Юс":

    Политическата конюнктура за съответният период, в случая с Македония, те не желаят да отхвърлят мантрата на комунистическия интернационал, създал ги с цел, да ги отдалечават от България и чрез нова идентичност, изпокзвайки сърбите за сатрапи да провеждат тази политика на балканите, да има разпокъсани малки държавици, които да бъдат контролирани, затова все е рязане от България-Одринска Тракия, егейска, варварска Македония, Южна Добруджа, населяващите тези земи българи когато са бягали към Централна България има живи и днес казват, дойдохме със скъсани колена ,България цъфтеше, ние сме били в Европа 2, 3 -та по производство по времето на Стамболов, сега къде сме и поради защо, всички знаем, даже 44г златния резерв на България е заминал за Русия

    Коментиран от #219, #230

  • 215 Във вселената има български път

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пийте си хапчетата....":

    Ти добре си нормален.
  • 216 Кавказки българин

    2 0 Отговор
    В нашите души горят български огньове те не гаснат никога.Българите са живи.във вселената има български път!казват,че богат е разрушен Това е лъжа.той е вечен и млад в нашите сърца!
  • 217 Кавказки българин

    5 0 Отговор
    В нашите души горят български огньове те не гаснат никога.Българите са живи.във вселената има български път!казват,че болгар е разрушен Това е лъжа.той е вечен и млад в нашите сърца!
  • 218 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Имат и искания
  • 219 Голям Юс

    2 0 Отговор

    До коментар #214 от "Така е, историята според":

    Едните ми дядо и баба бяха от Одринска и Беломорска Тракия. Били са малки деца, когато са избягали с родителите след ПСВ. Селата са били заможни, дори богати за времето си. Българите (едни екзархисти, а другите униати) са били мнозинство и са живеели много добре, въпреки османската власт. През 19 век селяните колективно са изкупували земи (чифлици) на бейове, които са се премествали в столицата (Истамбул). Гърците, извън градовете са били малко и по-бедни. С мюсулманите (помаци) не знам да са имали проблеми. Единствено в едното село се е знаело, че са имали неприятни случки със заселени наблизо кримски татари (19 век). Властта не се е намесила и те са се справили успешно (повечето са били ловци) като след това проблемните мъже татари са изчезнали - властта отново не се е намесила.
  • 220 Българка

    3 1 Отговор
    Такава държава като Северна Македония не трябва да има това са български земи които са отцепени на времето от България и те доброволно да преминат обратно към нас ще е най добре защото остават една малка държава която албанците в скоро време ще излапат и помохамеданчат .Хората живеещи в област Македония да се приготвят да слагат чалмите и да обуват шалварите
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Покана

    2 1 Отговор
    Макета , взимайте български пашапорти . За изпита по български не се гответе. Вие си го знаете.
    Стига с тая ИСТОРИЯ , НИЕ ВЕЧЕ СМЕ Я НАПИСАЛИ.Ползвайте я и Вие.
    Така по бързо ще влезете в Европата.
  • 223 123

    2 0 Отговор

    До коментар #208 от "Историк":

    Римската армия и битката е описана, максимално армията на Римляните може да е 50 000.Славяни не са които по това време не са наричани така в битката при Онъл няма. Било е обсадна война .
  • 224 123

    3 1 Отговор

    До коментар #206 от "Шансът":

    Прочети какъв е ДНК произхода на Българите, от полетата над черно море ,не са дошли от средна азия. Както и съвременните историци (Хердот ги описва)ги наричатат сармати живеещи в степите над черно море, в които земи също има и готи и анти.
  • 225 123

    1 0 Отговор

    До коментар #206 от "Шансът":

    Наименованието на държавите им е изчезнало но народите им са останли като част от местното население,което сега има други имена.Ясно е записано че Кан Крум на България е родом от Панония.
  • 226 123

    1 1 Отговор
    Защо имената на така наречените слявяни не са славянски, а готите носят славянски имена в 4-5-6 век?

    Коментиран от #268

  • 227 Асен Милев

    6 2 Отговор

    До коментар #206 от "Шансът":

    Това което си чел, е най-вече историята ни писана от гръцки и комунистически автори. И ако си образован човек, с елементарна логика можеш да схванеш изопаченото в българската история.
    Какви "номади" са прабългарите?? Където са се заселили са създавали здрави и перфектно организирани държавни образувания- Стара Велика България, Волжска България, Куберова БЪлгария, Аспарухова(Дунавска)България и още в прародината край Памир Царство Балхара. В тези свои държави са строели градове, крепости, имали са прекрасни златни съкровища, административно деление, държавнически звания и титли, всичко. Били са един изключително образован народ, изграждащ навсякъде ДЪРЖАВИ!
    Та Плиска например, е заемала най-голямата площ на средновековен град в Европа, след нея се нареждат градове като Константинопол или Аахен - столицата на Франкската империя на Карл Велики. Те са много по-малки от Плиска-огромен за времето си каменен град! Това изобщо не е присъщо за номадските народи, към които с цел някой ни е преписал.
  • 228 Голям Юс

    2 0 Отговор

    До коментар #206 от "Шансът":

    Доста минуси има на този коментар, вероятно не се харесва написаното. Важно е да се отбележи, че кометарът като цяло коректно представя преобладаващото мнение на официалната историография и български учебници.
    А сега си представете, че антиквизацията (комична разноводност на македонизма, официална доктрина в Македония преди Преспанския договор) е права в същностната си част и те са потомци на древни автохтонни племена (предвид района на сегашна РСВ по-скоро тракийски отколкото македоно-елинистични). А племена от тракийската група и техни сродни са нашите предци, Тогава българския характер на населението в Македония е доста по-логично обясним по пряк път, без да се правят залитания към някакви тюрки (няма ДНК) на Кубер (еветуално може да от скитски или дакийски произход, може и да не е, може и да измислен и т.н.) и славяни от север (също няма подкрепяща ДНК). Проблемът е, че изворите са твърде малко и доста предубедени (особено византийските). Почти всичко в официалната история по отношение на призхода са хипотези, изказани от авторитети, което с течение на времето ги е превърнало в общоприета теория (без това разбира се да ги прави научна истина). Та така за т.нар. български учебници, за съжаление.

    Коментиран от #229, #232

  • 229 123

    2 0 Отговор

    До коментар #228 от "Голям Юс":

    Населението на земите на Северна Македония са Пеони-Тракийско племе което е романизирано/гръкизирано първо след завоюването му от Александър Велики. А след това от Римската Империя,а през 670г 70 000 от Аварите/Българи на Кан Кубер и поданниците му българи,римляни,готи и славяни са заселени в Македония-полето на Керамисия а също са и в Албанските земи.След това има Българи на кан Крум,римляни,гърци печенеги(баджанаци),кумани, маджари-унгарци ,германци, власи, цигани и турци.А след 1918 г са заселени в Македонски земи(Вардарска Бановина) 50 000 сърби.По сродност/близост на ДНК Българите са най близки с Румънци,Македонци от РСМ и Северна Гърция,Унгарци,Хървати,Северни Италианци и Молдовци,Бесараби.Сърбите също са близо но малко по отдалечени.
  • 230 123

    4 1 Отговор

    До коментар #214 от "Така е, историята според":

    Златния резерв на БНБ е взет от руснаците през 1944, след това е даден отново златния резерв на БНБ от 32 тона злато на Москва през 1961 за изплащане на дълга по индустриализацията на Българи,я и има още едно даване на злато от резерва между 1961 - 1965. България е фалирала 3 пъти за 45 години комунистическо управление.Следват Български държавни фалити през 1990 и 1997г.
  • 231 На гол тумбак

    2 1 Отговор
    Като са тръгнали от околностите на Кабул прабългарите може е да са били едно от северните ирански племена,но докато достигнат за 300-400 години степите около Черно море вече са били тюрлюгювеч от всички етноси с които са се срещнали по пътя си - хуни,авари,тюрки,кавказки етноси.... Били са васали на Сульо и Пульо,а не да ми ги изкарвате едва ли не наследници на Атила. Аристокрацията може и да е имала ирански спомени,но простолюдието са си били номади отвсякъде - и бит,и препитание,и ядене,и начин на воюване. Натиснали ги от изток хазарите и те се пръснали като пилци във всички посоки. Голяма работа! И колко да е била голяма ордата на Аспарух щом се е хванала на няма 50 кв.км. барабар с жените,децата и конете? Аре стига с тая хвалипръцковщина,че нещо ме намирисва като тая на античките македонци. Античките сигурно са наследили това прословуто самохвалство от куберовите българи,пък нашто май е от аспаруховите,ама и в двата случая е ...... на гол тумбак чифте пищови.
  • 232 123

    3 0 Отговор

    До коментар #228 от "Голям Юс":

    Старите основни племената на РСМ са тракийски, както и на тези в България,Румъния,Унгария,Молдова,Бесарабия.Под Хемус Монс-Кървавата планина-Балкан=Меднокървавата Планина на Турски или Стара Планина са наричали племената с общо име Траки, над стара планина и в Южна Румъния са наричани Гети(Даки), в Добруджа(Мала Скития и Молдава,Бесарабия,Украйна) са наричани общо наименование за всички племена в различни векове Симери,Скити и Сармати, като ясно казва Хердот че това са същите племенни групи с ново наименование.Номадското им е че животновъди и през разливни сезони преместват стадата си и себе си там където има паша за животните, така наречените слявяни са били земеделци но също са били в по малка степен номади.Езика който са ползвали Тракийци,Гети, Даки,Тревини и Скити е този който се ползва в България с различни диалкти.За това хердот казва че тракийците са толкова многобройни колкото индйиците но не обединени,касае се за народите и земите над Дунава,Унагрия, Румъния,Украйна,Южна Русия. Оригиналното място на Пра- Българите където са мигрирали на запад е,Краснодарския край, и части от Ставрополския карй,Ростовска Област и Северен Кавказ.Има исторически записи от 1 век от Аремнски и Римски историци за местоживенето и обичаите им,доказано е и с ДНК анализ от пра Български(аварски) гробове от 8 век в Северна България .

    Коментиран от #233, #234, #238

  • 233 Черна дупка

    1 1 Отговор

    До коментар #232 от "123":

    Историята на Балканите от 2-3-ти до 5-6-ти век ти е черна дупка. Няма достатъчно на брой открити прабългарски кости и артефакти в България за да се направи сравнителен анализ и да се извлече ДНК,която със сигурност да е на прабългари.

    Коментиран от #243, #244

  • 234 Голям Юс

    1 1 Отговор

    До коментар #232 от "123":

    Д-р Чобанов изказа скоро тази хипотеза, с доказателства от ДНК анализ на костен материал. Не казвам, че не е вярна. Просто трябват статистически значими изследвания. Лично моето мнение е, че най-простият вариант е най-вероятен и първо той трябва да се изследва, потвърди или отхвърли. По лесно е демографско развитие на местно население отколкото преселване на огромни маси хора от хиляди километри, без налична инфраструктура и логистика. Виждам, че сте отлично запознат и предполагам, че ще се съгласите, че само археология+генетични изследвания могат да ни дадат що годе коректен отговор. Но преди всичко не трябва да се робува на какво е писал този или онзи професор, а спокойно да се приемат резултатите.

    Коментиран от #235

  • 235 123

    2 1 Отговор

    До коментар #234 от "Голям Юс":

    Има няколко изследвания на ДНК на Българите като 55%от населението в източната част е от най старите заселници на Балканския полуостров или това което е наричано траки(траки е обащо наименование на населението под Стара планина,като диалекта е леко разкичен от севрна България и над дунава
  • 236 Какво се чудите...?!

    2 0 Отговор
    Както от Боко- по- велик нема...!Така и от макетата по-велики нема...!
  • 237 Росенздравец

    2 1 Отговор
    Крайно време е да се изчистят лъжите от българската история, а те са твърде много и след това да се занимаваме с историята на съседните народи. Българските историци са не само лъжовници, но и смехотворци.

    Коментиран от #239

  • 238 Що е

    1 0 Отговор

    До коментар #232 от "123":

    Да си чувал или чел какво е това аберация на времето?

    Коментиран от #241

  • 239 Любен Стойков

    3 2 Отговор

    До коментар #237 от "Росенздравец":

    Това за татари, тюрки, турци, алтайци, иранци, афганци, пощунци, монголци, китайци...и прочие варвари и конекрадци го пише в българските учебници и мазни книги на рублоядни български академици и рускодресирани "светила" И ловя бас, че го пише и в трудовете на другаря Илчев. Та, да вземат да очистят българските официални исторически глупавини, пък тогава да се дръвчат на македонските тъпчовци.
  • 240 Любен Стойков

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Тангра/прабългари/ и Перун/славяни/":

    А бе байно. Какви са тия тангристки ветрове дето веят в главата ти?! Тангра, хан, кан, тюрки, иранци, татари ...са продукт на КГБ бе човече. Задай си въпроса - Защо подскачат като обезглавени петлета рублоядните ни "историци" само при споменаването че ние сме траки. Итината е, че Готите отвъд Дунава и мизите, даките и пеоните бригите...все тая, траки - демек славяни, от Източната римска империя се обединяват и си правят държава България, в която са и македонците-тракобългаско племе. Никакви ми ти тангри и ханове няма. Тангра е свободно съчинение на руската лъжа за българите. Славяните също. Перун - мерун боговете са измислици на рушняците или открадени от нас. Рушняците не са имали богове никога. Кланяли са се и до днес се кланят на мумии. Не се ловете на евтини сърборуски лъжи.

    Коментиран от #272

  • 241 123

    1 1 Отговор

    До коментар #238 от "Що е":

    Та какво има допълниш към отклонение на времето?
  • 242 Любен Стойков

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Голям Юс":

    Кашата в българските учебници идва от руската каша в главите на пишещите ги рублояди. В бг учебниците още се мъдрят глупостите на Иречек, който е назначен за министър на просветата на България от Русия, който е племенник на Шафарик, който е първия министър на просветата на Сърбия, който е назначен за такъв от Русия бееее! Историята ни и сега е руска рулетка! А прочетеш нещо, а си умрял, защото са сърборуски измишльотини!!!
  • 243 123

    2 2 Отговор

    До коментар #233 от "Черна дупка":

    За пра Българите се приема според Българската история че официално са дошли на Балканите през 681 г. Нищо че в 510г 10 000 Китригури са заселени в Северна България с разрешение на Императора.552 г. Аварите се смятат от много историци за наследници на хуните и техния начин на живот и особено за война. Те се установяват на бившата територия на хуните и почти моментално започват завоевания. След като са били наети от Византийската империя за подчиняване на други племена, техният цар Баян I (управлявал 562 / 565-602 г. сл. Н. Е.) Се е съюзил с лангобардите под властта на Албоин (управлявал 560-572 г. сл. Н. Е.), За да победи Гепидите в Панония и след това е завладееПананския регион, принуждавайки лангобардите да мигрират в Италия.
    В крайна сметка аварите успяват да установят Аварския каганат, който обхваща територията съответстваща приблизително на съвременна Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия, България до и включително части от Турция. Отпътуването на лангобардите за Италия през 568 г. премахва друг враждебен народ от Панония, което позволява на Баян I да разшири териториите си с относителна лекота и установи Аварската империята, която продължава до 796 г. сл. Хр., Когато аварите са завладени от франките при Карл Велики.И преди христа и след христа има добре описана историята на земите в които е България няма толкова тайни както Българските историци ги пишат, само хората на Балканите не си знаят историята понеже е фалширицирана и нагаждана според силния на
  • 244 123

    1 2 Отговор

    До коментар #233 от "Черна дупка":

    За пра Българите се приема според Българската история че официално са дошли на Балканите през 681 г. Нищо че в 510г 10 000 Китригури са заселени в Северна България с разрешение на Императора.552 г. ДНК анализа описан отгоре е направен с кости от прабългарски гробове от североизточна България от 8 век,както и с такива и от околните страни. Аварите се смятат от много историци за наследници на хуните и техния начин на живот и особено за война. Те се установяват на бившата територия на хуните и почти моментално започват завоевания. След като са били наети от Византийската империя за подчиняване на други племена, техният цар Баян I (управлявал 562 / 565-602 г. сл. Н. Е.) Се е съюзил с лангобардите под властта на Албоин (управлявал 560-572 г. сл. Н. Е.), За да победи Гепидите в Панония и след това е завладееПананския регион, принуждавайки лангобардите да мигрират в Италия.
    В крайна сметка аварите успяват да установят Аварския каганат, който обхваща територията съответстваща приблизително на съвременна Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия, България до и включително части от Турция. Отпътуването на лангобардите за Италия през 568 г. премахва друг враждебен народ от Панония, което позволява на Баян I да разшири териториите си с относителна лекота и установи Аварската империята, която продължава до 796 г. сл. Хр., Когато аварите са завладени от франките при Карл Велики.
  • 245 Саиман

    2 0 Отговор
    Ххх македонски като магарета и бес култура
  • 246 Македонетц

    4 4 Отговор
    И вето до дупка да налагате ние сме си МАКЕДОНЦИ нашата история не е като ваща лъжлива и измислена история да живее МАКЕДОНОЯ

    Коментиран от #261, #271

  • 247 123

    1 0 Отговор
    В древността по-голямата част от територията, която сега е Северна Македония, е била включена в царство Паеония, коато е била населено от пеонците, народ от тракийски произход.През 336 г. пр. Н. Е. Филип II Македонски завладява и анексира изцяло Горна Македония, включително нейната северна част и южната Пеония, които и днес се намират в Северна Македония. Синът на Филип Александър Велики завладява по-голямата част от останалата част от региона, като го включва в своята империя.Римляните включват по-голямата част от републиката в своята провинция Македония, но най-северните части (Дардания) се намират в Мизия; по времето на Диоклециан те са били подразделени и Републиката е била разделена между Македония Салутарис и Мизия прима.
  • 248 123

    3 1 Отговор
    В средните векове района е населен от хора от трако-римски или илиро-римски произход, както и от елинизирани граждани на Византийската империя и византийските гърци. Древните езици на местния трако-илирийски народ вече са изчезнали преди пристигането на славяните и тяхното културно влияние е силно намалено поради многократните варварски нашествия на Балканите през ранното средновековие, придружени от упорита елинизация, романизация и по-късно славизация. Южнославянските племена се заселват на територията на днешна Северна Македония през 6 век. Славянските селища са наричани от византийските гръцки историци като "склавини". Склавините са участвали в няколко нападения срещу Византийската империя - сами или подпомагани от българи или авари. Около 680 г. сл. Н. Е. Българската група, водена от хан Кубер (принадлежал към същия клан Дуло като дунавския български хан Аспарух), се установява в Пелагонската равнина и започва военни кампании в района на Солун.
  • 249 123

    1 1 Отговор
    В края на VII в. Юстиниан II организира масивни експедиции срещу Склавиняите на гръцкия полуостров, в които според съобщенията той пленява над 110 000 славяни и ги прехвърля в Кападокия. По времето на Констанс II (който също организира кампании срещу славяните), значителният брой славяни от Македония са пленени и прехвърлени в Централна Мала Азия, където са принудени да признаят властта на византийския император и да служат в нейните редици.
    Охридска архиепископия през 1020г
    Римската провинция Македония през 125 г. сл. Н. Е
    Използването на името "Склавини" като нация само по себе си е преустановено във византийските архиви след около 836 г., тъй като тези славяни в района на Македония стават население в Първата българска империя. Първоначално два различни народа, склавини и българи, българите асимилират славянския език / идентичност, като същевременно запазват българския демоним и името на империята. Славянското влияние в региона се засилва заедно с възхода на тази държава, която включва целия регион в Българското царство през 837 г.
  • 250 123

    1 1 Отговор
    Светите Кирил и Методий, византийски гърци родени в Солун, са създателите на първата славянска глаголица и староцърковнославянски език. Те също са апостоли-християнизатори на славянския свят. Културното им наследство е придобито и развито в средновековна България, където след 885 г. районът на Охрид става значителен църковен център с номинацията на Свети Климент Охридски за „първи архиепископ на български език“ с резиденция в този регион. Съвместно с друг ученик на светите Кирил и Методий, Свети Наум, той създава процъфтяващ български културен център около Охрид, където над 3000 ученици се обучават на глаголица и кирилица в това, което днес се нарича Охридска книжовна школа.
  • 251 123

    1 1 Отговор
    В края на X век голяма част от днешна Северна Македония се превръща в политически и културен център на Първата българска империя при цар Самуил; докато византийският император Василий II започва да управлява източната част на империята (днешна България), включително тогавашната столица Преслав, през 972. Създава се нова столица в Охрид, която става и седалище на Българската патриаршия. От този момент нататък българският модел става неразделна част от по-широката славянска култура като цяло. След няколко десетилетия на почти непрекъснати боеве България попада под византийска власт през 1018 г. Цяла Северна Македония е включена във Византийската империя като Тема на България и Българската патриаршия е намалена по ранг до архиепископия, Охридската архиепископия .
  • 252 123

    1 0 Отговор
    През 13 и 14 век византийският контрол е бил прекъснат от периоди на българско и сръбско владичество. Например Константин Асен - бивш дворянин от Скопие - управлява като цар на България от 1257 до 1277 г. По-късно Скопие става столица на Сръбската империя при Стефан Душан. След разпадането на Сръбската империята районът се превръща в царство на независими местни сръбски владетели от къщите Мрнявчевич и Драгаш. Царството на къщата на Мрнявчевич включва западните части на днешна Северна Македония, а владенията на къщата Драгаш включваха източни части. Столицата на държавата на къща Мрнявчевич е Прилеп. Известни са само двама владетели от къщата на Мрнявчевичи - цар Вукашин Мърнявчевич и неговият син, цар Марко. Крал Марко става васал на Османската империя и умира заедно със Константин Драгаш и братът на Марко, Андрея Мрянчевич, който е загинал по време на битката при Ровине биейки заедно със Стефан Лазаревич, за Султан Баязид 17 май 1395 срещу воевода Мирча Стари при опита на турците да превземат Влахия.
  • 253 123

    1 0 Отговор
    По време на османското владичество регионът придобива значително турско малцинство, особено в религиозния смисъл като мюсюлмани; някои от тези мюсюлмани станаха такива чрез насилие. По време на османското владичество Скопие и Монастир (Битоля) са столици на отделни османски провинции (еялети). Долината на река Вардар, която по-късно трябва да стане централната област на Северна Македония, е управлявана от Османската империя преди Първата балканска война до 1912 г., с изключение на краткия период през 1878 г., когато е освободена от османско владичество след Руско-турската война (1877–78), ставайки част от България. През 1903 г. в югозападната част на днешна Северна Македония има бунт на Илинденско-Преображенското въстание и е провъзгласена краткотрайна република Крушево. Повечето от етнографите и пътешествениците по време на османското владичество класифицират славяноезичните хора в Македония като българи. Примерите включват пътешественика от 17-ти век Евлия Челеби в неговия Seyahatname: Книга за пътуванията на османското преброяване на Хилми паша през 1904 г. и по-късно. Те обаче отбелязват също, че езикът, който се говори в Македония, има донякъде отличителен характер - често се описва като „западнобългарски диалект“ като другите български диалекти в съвременна Западна България. Съществуват и доказателства, че някои македонски славяни, особено тези в северните райони, са се смятали за сърби,от друга страна намерението на част от населението да се присъ
  • 254 123

    1 0 Отговор
    Регионът е превзет от Кралство Сърбия по време на Първата балканска война от 1912 г. и впоследствие е присъединен към Сърбия в следвоенните мирни договори, с изключение на района на Струмица е част от България между 1912 и 1919 г. Той няма административна автономия и се нарича Южна Сърбия (Južna Srbija) или „Стара Сърбия“ (Stara Srbija). Окупирано е от Царство България между 1915 и 1918 г. След Първата световна война Кралство Сърбия се присъединява към новообразуваното Кралство на сърби, хървати и словенци. През 1929 г. кралството е официално преименувано на Кралство Югославия и е разделено на провинции, наречени бановини. Територията на Вардарска бановина има столица Скопие и включва това, което в крайна сметка става модерна Северна Македония.
    След Първата световна война (1914–1918) славяните в сръбска Македония („Вардарска Македония“) са считани за южни сърби, а езикът, на който говорят, е южносръбски диалект. Българските, гръцките и румънските училища са затворени, българските свещеници и всички несръбски учители са изгонени. Политиката на сръбнизация през 20-те и 30-те години се сблъсква с пробългарски настроения, раздвижвани от отрядите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), проникващи от България, докато местните комунисти предпочитат пътя на самоопределението.
  • 255 123

    1 0 Отговор
    През 1925 г. Д. Дж. Футман, британският вицеконсул в Скопие написва обширен доклад за Министерството на външните работи. Той пише, че "по-голямата част от жителите на Южна Сърбия са православни християнски македонци, етнологично по-близки до българите, отколкото до сърбите. Той също така посочи съществуването на тенденцията да се търси независима Македония със столица Солун." По време на Втората световна война Вардарската бановина е била окупирана между 1941 и 1944 г. от управлявана от Италия албания, която анексира населените от албанци в западни региони, и прогерманска България, която окупира останалата част. Окупационните сили преследват онези жители на провинцията, които се противопостават на режима; това накарва някои от тях да се присъединят към комунистическото съпротивително движение на Йосип Броз Тито. Обаче българската армия е приета добре от по-голямата част от населението, когато е влязла в Македонияи е успяла да вербува войници от местното население, което формира от 40% до 60% от войниците в определени батальони.
  • 256 123

    0 0 Отговор
    Когато бившата провинция Вардар е създадена през 1944 г., по-голямата част от нейната територия е прехвърлена в отделна република, докато най-северните части на провинцията остават в Сърбия. През 1946 г. новата република получава федерален статут на автономна "Народна република Македония" в рамките на новата Социалистическа федеративна република Югославия. В Конституцията на Югославия от 1963 г. тя е леко преименувана, за да я приведе в съответствие с останалите югославски републики, като Социалистическа република Македония.
  • 257 123

    2 0 Отговор
    Гърция беше обезпокоена от инициативите на югославското правителство, тъй като на тях се гледаше като на претекст за бъдещи териториални претенции срещу гръцкия регион Македония, който формира основната част от историческата Македония. Югославските власти също така насърчават развитието на етническата идентичност на македонците и македонския език. Македонският език е кодифициран през 1944 г. (Кийт 2003), от славянския диалект, който се говори около Велес. Това допълнително ядоса както Гърция, така и България, поради възможните териториални претенции на новите държави към гръцката и българската част от историческия регион Македония, получени след Балканските войни.
  • 258 123

    0 0 Отговор
    По време на Гръцката гражданска война (1944–1949 г.) много македонците (независимо от етническата принадлежност) участваха в съпротивителното движение ELAS, организирано от Комунистическата партия на Гърция. ELAS и Югославия бяха в добри отношения до 1949 г., когато се разделиха поради липсата на преданост на Тито към Йосиф Сталин (вж. Коминформ). След края на войната, бойците на ELAS, които се приютиха в Южна Югославия и България, не им беше разрешено от Гърция да се върнат: само на онези, които се смятаха за гърци, беше разрешено, докато тези, които се смятаха за български или македонски славяни, бяха забранени. Тези събития също допринесоха за лошото състояние на югославско-гръцките отношения в региона на Македония.
  • 259 123

    1 0 Отговор
    Провежда се рефернедум "Бихте ли подкрепили независима Македония с правото да влезе в бъдещ съюз на суверенни държави на Югославия?" На 25 септември 1991 г. Декларацията за независимост е официално приета от македонския парламент, с което Република Македония станва независима държава - въпреки че в Македония денят на независимостта все още се отбелязва като ден на референдума 8 септември. На 17 ноември 1991 г. е приета нова конституция на Република Македония.България беше първата държава, която призна новата държава под конституционното й име. Международното признаване на новата страна обаче беше забавено от възражението на Гърция срещу използването на елинско име и национални символи, както и от противоречиви клаузи в конституцията на републиката, противоречие, известно като спор за наименованието на Македония. като компромис страната е приета в ООН под временното име "бивша югославска република Македония" на 8 април 1993 г.
  • 260 123

    1 0 Отговор
    През март 2004 г. страната подаде заявление за членство в Европейския съюз и на 17 декември 2005 г. бе включена в заключенията на председателството на ЕС като кандидат за присъединяване (като „бившата югославска република Македония“). Процедурите за присъединяване обаче бяха забавени поради противопоставяне от страна на Гърция до разрешаването на спора за наименованието на Македония през 2018 г., а по-късно и от България поради неразрешени различия между двете страни в историята на региона и това, което се възприема като „антибългарска идеология“ .
  • 261 Дразнител искаш да си, без

    1 0 Отговор

    До коментар #246 от "Македонетц":

    Да те интересува нищо, истината за вас няма значение, измисляте си нещо, да ви устройва и го повтаряте до припадък, дебели дървени кратни сте
  • 262 Готин

    1 1 Отговор
    А нашите тикви ще им подаряват ваксина!
  • 263 ПиПи

    1 1 Отговор
    В мАкедонски учебник по география пишело,че Син Цзи Пин бил мАке цар и територията на царството му граничело с Индия. Всичката територия била мАкедонска.
  • 264 Име

    1 1 Отговор
    Хора със 76годишна история ни обясняват на нас с 1200годишна история как седят нещата интересно. Но да си нагъл и тъп е модерно.
  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "Гост":

    Няма място за повече. А думите са на първо четене над 3000 и по звучене и по значение. Само малко. Тер - влача, дърпам, управлявам. Употребява се почти във всички БГ диалекти. От тук, Терес-водач, окончанието рес по късно се изписва рекс (Rex), Тервел, Тер-Вел, вел е корен за воля, повелител, владетел и т. н. Тертер-водач на водачите, Цар на царете, от тук и татари=царски Скити. Аспарух=ИспорРикс, IsporRix. На италиянски tirate, дърпам. И още, и още...
  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "123":

    Няма място за повече. А думите са на първо четене над 3000 и по звучене и по значение. Само малко. Тер - влача, дърпам, управлявам. Употребява се почти във всички БГ диалекти. От тук, Терес-водач, окончанието рес по късно се изписва рекс (Rex), Тервел, Тер-Вел, вел е корен за воля, повелител, владетел и т. н. Тертер-водач на водачите, Цар на царете, от тук и татари=царски Скити. Аспарух=ИспорРикс, IsporRix. На италиянски tirate, дърпам. И още, и още...
  • 269 Каунь

    1 0 Отговор
    Тито умре а тия келеши още му имат страха. Погледнете им имената на улиците се имена на сръбски разбойници утепани от наша славна армия. И тия византийци що са се объркали кат са нарекли оня Васийлии Българоубиец.
  • 270 ТтТ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Монгола":

    Да станат гърци,на кой им трябва овце?
  • 271 Баба Яга

    0 0 Отговор

    До коментар #246 от "Македонетц":

    Лесно е проследима,затова.Все още има живи хора,които са съвременници на началото и.
  • 272 Стайков

    1 0 Отговор

    До коментар #240 от "Любен Стойков":

    Насилих се да прочета до край поста ви. Успях! Сега вече разбрах и се убедих,че наистина макетата са чисти българи,какъвто сте и Вие.Една семка- един генезис! "Като назе нема на света! Ние сме уникални и неповторими."