Last news in Fakti

25 Декември, 2020 19:01 9 297 127

Агресията на македонците е отговор на зле криптираната болка

  • македонци-
  • агресия-
  • българия-
  • северна македония-
  • взаимоотношения

Време е да осъзнаят, че национализмът, който се мотивира от ненавист към другия, не е европейска ценност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големи бронзови коне и велики мраморни царе препускат вихрено из колективното несъзнавано на македонските държавници. Конете и царете би трябвало да са символи на нетленна слава, но всъщност са симптоми на криптирана травма.

Базовата идентичност

Към края на XIX век в областта Македония, останала в рамките на Османската империя, живеят хора от различни етноси. Има българи, турци, гърци, албанци, власи, цигани... Показват го огромен брой документи, свидетелства, статистически източници. Един обемен текст със заглавие „Битолско, Преспа и Охридско“, публикуван в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, книга IV през 1891 г., коректно привежда редица данни за етническия състав, поминъка, жизнените условия, учебното дело, вероизповеданията на населението в тези области. Няма „македонци“ сред посочените етнически групи.

Емигрантските вълни към Америка „потекли“ от Македония след Освобождението, след Илинден, 1903 г., и по време на войните от 1912–1918 г., също са показателни в тази посока. В градчета като Гранит сити живеят и се трудят множество българи от македонските краища. Вестник „Народен глас“, както и издаваните едноименни сборници ясно показват какво е етническото самосъзнание на тези хора. Българско е, докато не бива американизирано през втората половина на века.

За потоците бежанци от Македония към България в онези кризисни времена въпросите с идентичността са още по-ясни. Това не са „македонци“, а българи от подпалена Македония.

Насилствената идентичност

Днешните македонски земи са арена на дългогодишни сблъсъци на етническа и верска основа.

През последните десетилетия на ХIХ и през ХХ век различни държави и всевъзможни политически субекти водят „семинари“ по идентичност на територията на Македония. Българи, сърби, гърци, турци, четници, армии, учени и недоучени, Коминтернът, служби за сигурност, публицисти, ловки манипулатори и закоравели предатели... работят на терен дълго и упорито.

Записките в тези семинари са водени не само с мастило, но и с кръв. Цитираният по-горе текст от „Сборник за...“ точно отразява търпящите бурно и кърваво развитие идентификационни сблъсъци – „Град Битоля е станал в последно време един важен център на всички пропаганди, които се водят в Македония“. Следват примери за самосъзнанието на българското население, както и за гръцката и сръбската политика. Романите на Димитър Талев са описали сходни сблъсъци.

Последвалата драма на българите в Македония е, че няколко поколения израстват и се възпитават в „утробата“ на Кралството на сърби, хървати и словенци, после в Кралство Югославия и в Социалистическа федеративна република Югославия. През всички тези години това население става обект на специални разработки, на сърбизиране, македонизиране, пренаписване на историята, преформатиране на паметта.

Като следствие от тези старания българите изчезват от етническата карта на Македония и там се настаняват „македонците“. Именно тези „македонци“, превърнати от топоним в етноним, се явяват в манипулираните цитати и „свидетелства“ на днешните теоретици на въобразената македонска общност.

Агресивната идентичност

Идентичността включва два основополагащи жеста – себепосочване и отграничаване. Казваш кой си, но и го доказваш чрез оразличаването си с някой друг. Идентичността е стар конфронтационен ефект.

Паисий Хилендарски е написал прогласа към българската идентичност през XVIII век. Неговата „История славяноболгарская“ апелира към паметта, припомня славата, сочи към враговете и засрамва заблудените. Тя се чете и преписва през годините „на пакост“ на гърците и сърбите. Факт, който идва да покаже, че през Възраждането значимият опонент на трудно сглобяваната българска идентичност са най-вече гърците, асимилаторите чрез доминация във вярата и културата.

Исторически сглобената македонска нация също търси своя опонент, своя исторически Враг. И го открива в българите, за да действа „на пакост“ спрямо тях. Македонците днес са забравили кой век е вън и си служат с изпитаните похвати от ранните времена на националното строителство. Те са наясно с факта, че паметта, дори и подменена, е „инструмент за борба“ (Пиер Нора). Но категорично отказват да приемат, че освен памет, която е афективна и асимилираща, има и историческа наука, която почита фактите и се стреми към обективност.

Кризисната идентичност

В настоящия момент Северна Македония е под въздействието на мощен синдром на идентификационна недостатъчност.

Когато се създава държава, тя се нуждае от народ. Подчертаваме – не от население, а от народ. Държавата има нужда и от останалите атрибути на колективната идентичност: име, територия, история, памет, език, символи, пантеон на героите... Проблемът на държавата Северна Македония е, че повечето от тези атрибути са оспорвани. Името, историята, символите бяха оспорени от Гърция. Историята, езикът, пантеонът на героите са предмет на дебат с България.

В отговор на всички претенции македонците предприемат решителен поход във времето.

Те навлизат дълбоко в елинистичната епоха, за да завземат Александър Македонски. Препускат из Средновековието, за да приобщят цар Самуил и ослепените му войници. Преминават през зората на модернизацията и националноосвободителните борби, за да се припознаят чрез Гоце Делчев, Васил Чекаларов и пр.

Много народи са тършували в „долапите“ на историята. Търсели са герои, подвизи, статуси, символни блага. Така и Северна Македония обикаля из „долапите“, за да разпише по свое усмотрение и в своя изгода тежките идентификационни сблъсъци на Балканите през XIX и XX век. Колкото повече императори и царе си отмъкнем, толкова по-величествени ще станем – тази е вярата. Наивна, разбира се.

Фикционалният разказ

Идентичността е наративен ефект.

Като въобразена общност (по Бенедикт Андерсън) македонската нация се нуждае от добре написан и сглобен разказ за себе си. През годините разказът е писан от различни субекти, с различни цели и акценти.

Големият проблем на този разказ е, че трябва по един непротиворечив начин да съедини в себе си посочените по-горе идентичности. Поради очевидните трудности в тази посока македонският разказ се основава на фикции, произволни интерпретации, егоидентификации. Този егоцентричен разказ е правен по спешност, той цели не историческата правда и силата на фактите, а „истината“, диктувана от набързо конструираната адмиративна идентичност.

Фикционалният разказ създава македонци навсякъде, където стъпи въображението на пишещите. Печално и комично следствие от всичко това е образът на една хипертрофирана трансисторична Македония, на една велика нация, родена от превъзбудено въображение.

Идентификация с господаря

В продължение на почти век сърбите и македонската политическа върхушка са създали идентификационна норма и са я обезпечили по всевъзможни начини. Идентификационната норма предписва задължителен хоризонт на себеразпознаване (ние сме македонци!; ние сме югославяни!). Тази норма се утвърждава чрез насилие – всеки, който се определя по различен начин, е девиант, враг и подлежи на санкции.

Няма място за българи в така натрапената норма, цената за отстояване на подобна идентичност е огромна. Плаща се със страдания, социален статус, живот.

Вторият начин за валидиране на нормата са измислените разкази. Това е вековната процедура по пренаписване на историята, фалшификациите на идентичността. През годините нормата се обезпечава с национален език, с „необятна“ памет и пр.

Третият важен момент е идентификацията с господаря, с доминантния етнос. Тази идентификация може да минава през страха, но нейната сила е в корумпирането на колективното самосъзнание, в персоналната готовност за идентификационно преображение. Ефектът е сърбизирането на Македония, самочувствието, получено в рамките на Титова Югославия. През призмата на югославското самочувствие можеш да се присмиваш на българите, че са дошли на събора на границата да си купуват дъвки, дънки и шарени списания – благата, оцелели в междата между потребителския Запад и дефицитния Изток.

Разпадът на Югославия роди не само нови национални държави и югоносталгията, но и многобройни идентификационни травми. Там, където има колективни болки, те следва да се лекуват. Но понякога само се прикриват и преименуват.

Функции на Враждебния друг

Защо са нужни обектите на ненавист?

Защото имат специфичен „лечебен“ ефект. Те спомагат да се преживеят и превъзмогнат собствените проблеми, идентификационните тревоги. Чрез механизмите за психическо преразпределяне се осъществява трансфер на негативни чувства към външен обект. Така се укрепват статутът, „здравето“, самочувствието на травматичния субект.

Нарцистичното фантазиране на себе си върви редом с демонизиране на Лошия, Другия, Врага. Враждебният друг е традиционен обект на ненавист. По принцип приоритетни обекти на негативна фиксация не са далечните и чуждите, а близките и своите.

Именно фигурата на Враждебния друг дава отговор на въпроса за отношението на македонците към българите. Тя прави „разбираемо“ официализираното описание на българите в категории на чудовищност. Демоничният образ на българите не е само идеологически мотивиран акт на модераторите на македонската идентичност, той е съставка в една сложна автотерапевтична процедура.

В психоаналитичен план образът на Враждебния друг е ефект от отцепване на травматичната персона. Самият Дявол е фигура, получена като следствие от раздвояването, отцепването – екстериоризация на сянката в нас и на злата сила в Бог. В конкретния случай полученият резултат е разказ за древните „автохтонни“ македонци и за девиантните българи, тези грозни пришълци от дивите степи.

Враждебният друг е важен регулатор и при нравствени кризи. Знаем, че вината прави Едип автоагресивен – той избожда очите си. Именно тази дебнеща опасност от автоагресия укрепва образа на Враждебния друг и прави македонците щастливи, че са открили лошите българи. Ако ги нямаше тях, щяха да си измислят някой друг виновник. Или да си избодат очите.

Македонският Едип

Днешната македонска нация е съградена върху руините на някогашното доминантно българско самосъзнание в онази сантиментална Македония на „хайдушките копнения“. Руините са романтични и меланхолични, но в случая са зле прикрит източник на тревожност.

Няколко ключови травматични момента оформят македонската идентичност.

Първият е свързан с насилието и разрухата – ти си разрушил българското самосъзнание на поколения наред. Вторият е едипов – ти си предал и заровил дедите си (убил си символичния баща). Третият е лъжата – непрестанното и сляпо конфронтиране с фактите. Лъжа е, когато твърдиш, че Стефан Веркович не е издал „Народне песме македонски бугара“ и че братя Миладинови не са събрали „Български народни песни“, а нещо друго. Четвъртият момент е кражбата – наглостта да си присвояваш по арогантен и комичен начин историята на други народи.

За да прикрият заравянето на бащите си, днешните македонци напускат родовата си идентичност и компенсаторно се заселват в една въображаема, митическа реалност.

Наместен в новата си мегаломанска идентичност, днешният македонски Едип твърди, че няма баща, а само хилядолетна майка – Македония.

Проговаряне на травмата

Едиповата тревожност се нуждае от изтласкване. Нейното осъзнаване би довело до екзистенциален потрес. Евентуалната ѝ артикулация би била взрив в самия фундамент на сглобената мегаломанска самоличност.
Въпреки че травмата е заровена на несъзнавано ниво, тя проговаря по различни начини и може да бъде разпознавана и обсъждана. Класически симптоми на несигурност и невротизъм са хипертрофираната самооценка (Великите македонци), гневът и компенсаторната ненавист (Враждебният друг), мегаломанската реторика (Големите паметници).
Неуспехът по пътя към съкровената цел води до разочарования, а те на свой ред се превръщат в ненавист. Днешната агресия на македонците към България е отговор на зле криптираната болка. Тя извира от въображаемата идентификационна рана, която българите са причинили на македонците.

Амнезията, подмяната, фалшификацията... са традиционни механизми на психическа самозащита. Няма факти, няма разум, няма диалог... Има истерически дискурс, зануляване на рационалността и апотеоз на омразата.

Родовият дом

Българите и македонците имат общ родов дом. За днешните македонци той е опасно студен, за българите все още е сантиментално топъл.

Печален резултат от драматичното вековно разделение са два народа, които слабо се познават. По силата на ред обстоятелства единият ненавижда другия и иска да се измъкне изпод „диаболичната“ му сянка.

Конфликтът между България и Северна Македония има в основата си два различни разказа. Те представят две различни версии за самосъзнанието, езика, историята, пантеона на героите... Това е конфликт на интерпретациите, херменевтичен сблъсък, клинч, от който измъкването е трудно, мъчително.

Няма вече Майка България, има мащеха България, зъл „фашистички окупатор“. Има приписване на българите на всевъзможни антропологични и морални дефекти.

Целта е ясна – да се подредят фаталните карти на омразата, да се унижи българският народ в името на така желаното идентификационно укрепване.

Днешната република Северна Македония е дом на една невротизирана, идентификационно травмирана нация. Държава със сменено име, със зле съшита биография, със спешно конструиран национален език, с натрупан гняв и разбираеми фрустрации.

Подобно на старозаветния Яков днешните македонци са в тежка борба със своя енигматичен Някой. Това ще да е нощта на съдбовната битка, на значимото преображение, на изкупените вини.

Ненавистта към българите като към сенчестия „черен човек“ е грешна фиксация, автотерапевтична илюзия. „Черният човек“ на македонците е собственото им колективно несъзнавано. То е исторически натъпкано със страхове и заблуди, с изтласкани вини, с едипални трагедии.

Европейският дом

„Европейците“ не разбирали българските претенции към Северна Македония! Българите използвали некоректно историята като политически аргумент! Отричали правото на народите на самоопределение! Посягали необосновано към „идентитетот“!

Тогава да питаме високомерните европейски наставници дали познават мита за Едип. Ако го познават, ще разберат поне отчасти за какво става дума.

Коректното самопознание предполага поне два въпроса – „Как се възприемаме ние?“ и „Как ни възприемат те?“. Време е македонците да си зададат и втория въпрос.

Време е да осъзнаят, че национализмът, който се мотивира от ненавист към другия, не е европейска ценност. И няма място в европейския дом.
Време е в Северна Македония да се сключи обществен договор, основан не на лъжата, а на истината в нейната документна достъпност.
Лъжата, призована да обоснове мнимото величие на „древната“ македонска идентичност, не е европейска ценност.

Идеологическата дресировка на колективната памет не е европейска ценност, въпреки че е копнеж на всяка конюнктурна политика.
Анахроничната реторика не е европейска ценност.

На пътя към европейското бъдеще на Северна Македония не са застанали българите, а самите македонци. Те трябва спешно да напуснат своя закъснял, романтически приповдигнат и агресивен XIX век и да се озоват в XXI век, каквото и да ги чака там.

Македонците дължат най-вече на себе си, не на българите, една колективна терапия чрез разказване на алтернативни истории – апострофи на агресивните измислици, с които са вековно облъчвани и в които са доверчиво живели.

Коментарът на проф. Валери Стефанов е публикуван в "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    16 124 Отговор
    Камара от думи и демонстрация на начетеност..А те,македонците не искат други да им определят дневният ред.И занапред ще е така..

    Коментиран от #6, #8, #9, #39, #44

  • 2 Четник

    78 15 Отговор
    Макетата са дебелоглави мелези между Българи и Албанци.Да си живеят в техният измислен свят с крадените от нас Българите история и азбука
  • 3 македонецот

    91 8 Отговор
    Югоеничерите не са за ЕС,те са за Северна Корея

    Коментиран от #15

  • 4 Дългият

    79 2 Отговор
    Какво да се добави повече....няма смисъл.Когато не се осъзнаеш вътрешно няма как да го налеят с фуния...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Присмехулник

    95 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Пич,когато фактите говорят и Боговете мълчат,само че с тези промити мозъци е трудно да го разберете...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БББ

    76 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Като искаш да бъдеш член на Европеиския съюз ще се съобразяваш със правилата във него, ние насила не ги караме те сами се натискат.
  • 9 минувач

    70 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    И кое не е така?
    Ако искат да са в Европа-има европеиски правила.Техните правила не важат в Европа.
  • 10 Дългият

    56 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОМИТА":

    То този Ваш...Македонски език като нашият бре...да видиш как прочетох и разбрах всичко...Море,пусти кърпел....
  • 11 Браво

    94 6 Отговор
    Поздравления за статията. Трябва да има гласност за ИСТИНАТА на зверствата на Тито и УДБА в насилственото създаване на измислената нация "Македонци". Понятието "македонец" като отделен етнос от българския НЕ съществува. Сегашните в РСМ са с ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ОТ ЮГОСЛАВСКАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тотьо

    6 35 Отговор
    Всяка История се пише субективно,в нея се омаловажават Останалите,за самовъзвеличаване и Собствена изгода.История не се краде,крадат се пари,земи,кокошки..Аз мога ли да ида при друг Тотьо и да го уловя за врата,щото ми е откраднал името?!..
    у

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Преминаващ оттук

    13 75 Отговор
    До автора, който е написал този дълъг ферман: Вие господине ходил ли сте поне веднъж в Северна Македония. Усетил ли сте какво е отношението на обикновения македонец към българите и то не само сега. Задайте си въпроса защо ни мразят. Защо има разрушени български военни паметници. Не може всичко да се преписва на Г. Димитров, Тито и сръбският шовинизъм. Желая ви Весела Коледа. Бих ви препоръчал да не тълкувате историята едностранно.

    Коментиран от #21, #26, #34

  • 17 Алибаба

    17 30 Отговор
    Ако България беше устроил собствената си територия, беше я направила привлекателна за живот и работа, а не държава клоняща към Третия Свят, може би тогава жителите на Северна Македония въобще нямаше да ни гледат накриво. Един нормален път нямаме до Македония... Работата на нашето правителство е ГОЛО ГОЛЯМО! Между другото прогнозите за демографското развитие показва, че за периода 1989-2050 населението на България ще намалее с 38%,а на Република Северна Македония ще намалее с 3%...Всеки сам да си прави извод...

    Коментиран от #23, #121

  • 18 Осман

    7 23 Отговор
    Няма съм от македонците не знам само на кой толкоз им пречат... Нашата бъркотия кой ще я оправи????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Защо ме триете

    35 3 Отговор
    Фак ти?Попитах Тотьо има ли в Скопие летище Ал Мак или гърците хванаха скопяните за шията?А има ли Василий II Макеубиец или да ловиме скопяните за шията?Тотьо и Тутьо ще има.
  • 21 Ха ха

    63 2 Отговор

    До коментар #16 от "Преминаващ оттук":

    Преминаващите през България не ни интересуват.Мнението им също.В Охрид разрушиха дори паметната плоча на удавените от македонска алчност 19 български пенсионери.А няма църква или средновековен паметник с неизчегъртани надписи на български.
  • 22 Югославски

    42 2 Отговор
    грил тиган: Така е като препичаш пържолата до почерняване, тя си губи вкусът и аромата и вече е толкова безвкусна, че и подметка е по-добре да сложиш в чинията. След 45 години разговори на сръбски "македонците" покрай р. Вардар, забравиха и родния си език и станаха МАКЕ ДОН ЦЕ (произведено от Дон Тито).
  • 23 Алибабанец

    39 3 Отговор

    До коментар #17 от "Алибаба":

    В Смакедония има много албанци,които поддържат раждаемостта.Но тези с фамилии - ески,-оски,-ич ще намалеят с около 80-90%.
  • 24 Marinov

    4 56 Отговор

    До коментар #11 от "Браво":

    ДА, "Трябва да има Гласност за ИСТИНАТА ..." КАКТО за ДИВОТИИТЕ които Македонци са ПРАВИЛИ на Българите Така и за ДИВОТИИТЕ които Българи са ПРАВИЛИ пак на Македонците !!! ГОЛАТА ИСТИНА е и че България е подържала ОКУПАЦИОННИ Войски в Македония които са правили ИЗДЕВАТЕЛСТВА!!! Това са ГОЛИТЕ ИСТИНИ които се УПОРИТО ПРЕМЪЛЧАВАТ от Политиците и от Двете страни ???
    НО ДНЕШНИТЕ Поколения НЕ са Отговорни за Това и НЕ ТРЯБВА да се Обраменяват с ТОВА!!! Най Добр е Българските ИБРИКЧИИ да Спрат да ОБСЛУЖВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ и ИЗНУДВАТ Македонските Политици и да ги ОСТАВАТ и Не се Занимават с Тях!! ТОВА БРАТОУБИЙСТВО трябва ПОКОЛЕНИЯТА да Проумеят и го СПРАТ!

    Коментиран от #49

  • 25 Да не се абиме

    57 4 Отговор
    Каквато и логорея от обяснения да се изсипва накрая има студени цифри - най-малко 600 000 албанци,100 000 турци,към 100 000 роми,50 000 сърбета 20-30 000 бошняци, 100 000 куцовласи и за съжаление най-малко 400 000 хибриди,т.е мелези между куцовласи,шиптъри,роми,сърби и бивши българи. Гърците претендират за 100 000 гърци. Я има,я няма 500 000 със запазен чист български ген. Отделен въпрос е ,че и тия с чистия ген колко и доколко са промити мозъци - например Зоран Заев си е българин по ген от Струмишко нооо..... промит мозък. Аре да не се абиме зАлудо. Да почекат за уропската уния колкото гърците ги държаха да чекат.

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Чичо Тони

    27 2 Отговор

    До коментар #16 от "Преминаващ оттук":

    От коментара ви разбирам, че македонците и сърбите мразят в много по-голяма степен германците. В тази връзка се чудя дали германците знаят това и какво е отношението им към щението на тези две държави да се присъединят към EU.

    Коментиран от #32

  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 54 Отговор
    Честита Коледа
    2021 България да признае македонско малцинство в Пирин!
    Македонци и Българи два братски народа!

    Коментиран от #40, #100

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 38 Отговор

    До коментар #25 от "Да не се абиме":

    България ако записва Ромите Турците Македонците и Руснаците обаче незнам дали има повече од 100 чисти Българи!
    ОН написа че след 2050 България ще стане първата ромска държава по света,това е нашата опасност а не македонците!нека не ве замаява Шкембето с македонците,имаме си ние по голям проблем

    Коментиран от #37

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    42 2 Отговор
    Нашето Външно Министерство ВЕДНАГА да направи добър превод на статията на английски и да я изпрати до Council of the European Union !!!
  • 30 БЮРМ/FYROM

    3 12 Отговор

    До коментар #25 от "Да не се абиме":

    От каде са ти данните,дано аз не мога да ги намерам тези,или сам си ги измисли?

    Коментиран от #58, #101

  • 31 Македон

    4 36 Отговор
    ПИРИН Е НАШ!

    Коментиран от #36, #41, #48

  • 32 Преглъщат

    34 2 Отговор

    До коментар #26 от "Чичо Тони":

    Заблуждаваш се . Югославяните още по Титово време се научиха да подгазуват на дойчовците. Бил съм във военна делегация по договора за Открито небе с натовци в Сърбия кам 2004-та година т.е след войната в Косово. Такова натегачество,подгъзуване,подмазване сториха сърбите на немците и американците,че гръцкият генерал от инспекциятя се възмути,каза им го в очите и напусна инспекцията,като остави заместника си. Простият народ може е да мрази немците, но елитът им е отвратително лицемерен и въобще не се смущаваха,че НАТО-то ги беше бомбило през 1999г. Мнооого, ама мнооого им се ще уропска уния,направо са им влажни очичките и преглъщат слюнка.

    Коментиран от #50, #124

  • 33 Чудесно написано и аргументирано

    31 1 Отговор
    Остава надеждата, че ще има достатъчно хора които да се замислят и политическият елит в македония ще поемат в правилната посока, заради себе си, не заради БГ
  • 34 Любен Стойков

    56 6 Отговор

    До коментар #16 от "Преминаващ оттук":

    Човекът го е написал бе братле.Не му скачай излишно. Македонците са болни психически. Те са убили и майка си и баща си. Заставени са от сърбите да убият майка си баща си. И сега страдат подсъзнателно и избиват срама си с омраза не само към българския произход на родителите си, но и към гробовете им. Това е ужасно. Такъв човек или се побърква, което го прави непригоден за нормалните общности като ЕС. Или са самоубива, което го изключва от бъдещето. Македонците са се побъркали вече и се самоубиват в момента като етнос чрез сърбизиране. А понеже лудите не се размножават, македонците се самоубиват и чрез отказ от размножаване в полза на албанците. Македония става за НАТО, защото е важна територия. Не стават за ЕС защото са неизличимо психично болни, а ЕС не е психодиспансер.
  • 35 Румен

    46 4 Отговор
    Колкото има Трънска държава и език или Тракийска държава и език (или от всеки друг диалект в България), толкова и македонски. Област с български диалект. Другото е грандомания и лицемерие. Да си сърбат супата.
  • 36 В сънищата само,

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Македон":

    Халюцинираш
  • 37 Д. Петров

    20 3 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Маке, лъжливо и крадливо такова! -ВЕТО!!!
  • 38 Левтер

    22 2 Отговор
    Да почакаме едно десетилетие,пък после ще видим...за ветото!
  • 39 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Ха ха,ама не е точно така!
  • 40 А, Македония да признае

    21 2 Отговор

    До коментар #27 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ли българско малцинство, или там българи няма и никога не е имало, тъй ли козлодУЙ

    Коментиран от #47

  • 41 Д. Петров

    29 2 Отговор

    До коментар #31 от "Македон":

    Разбира се, че е и ваш. Вие сте българи! Признавате си. Присъединявате се към родината си и сте в ЕС, и на Пирин ще ходите без паспорти
  • 42 Ехо,тунгусите..

    5 32 Отговор
    От времето на Борис Първи Българският народ е разделен на две самоидентификации,по-скоро себеусещания - славянско и неславянско..За улеснение го наричам тунгуско.За мен решаващо е Славянското.Езикът ни е Славянски! Тунгусите,дошли от Волга са говорили,по-скоро ръмжали на тюркски,от тях имаме най-грубият акцент сред славянските народи.Вечно сме против Православието и в услуга на враговете му.Премиерът ни може скоро да приеме и исляма,както са направили болярите ни поголовно,да си спасят властта и стандарта на живот при турците.Тунгуският рефлекс е много силен при нас.Но..В Началото бе Словото,а нашето слово е славянско.И такова ще остане,господа тунгуси..

    Коментиран от #53

  • 43 Гледайте сега?

    19 1 Отговор
    На смакетата не им е нужна Европа! Ако имат наши и албански паспорти, си бачкат по чужбина и са пичове! Ако влязат в Европа, само партиите и богопомазаните ще се облажат от евросредствата! Така е и при нас! И те за какво се бият сега? За Заев и компания да си строят сараи и чекмеджета! Гледах по телевизията им, Заев иска да прави фирма да произвежда марихуйяна, и канабис, и иска да го пусне свободно в Смакедония както в Холандия! А нашите сайтове нищо не споменават за това!
  • 44 Любен Стойков

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Нека сами си определят дневния ред. До сега сърбите са им го писали, може и да продължат да им го пишат. А те да си го "определят" колкото искат.
  • 45 Пенко

    40 3 Отговор
    Статията прави психоанализ на болната съвременна северомакедонска идентичност, основана на омразата към българите и фалшифициране на историята. Опасявам се, обаче, че средностатистическия европеец не би могъл да я разбере в детайли. А за да я разбере, трябва много хубаво да се преведе на английски език (а защо не и на немски, френски, испански, италиянски) и да се пропагандира в страните на ЕС. Иначе какво става? "Скритата държава" в РСМ инвестира милиони евро и долари за да пропагандира своя "идентитет и язик". Навремето, когато Хитлер е държал своите речи сърцата на германците са "трепвали", но в същото време тези речи за други народи не се предизвиквали никакви чувства. Опасявам се, че тази статия може да се разбере от нас българите, но за да се разбере от европейците, тя трябва да се преведе майсторски и да се разпространи в Европа. И всички български учени да се "впрегнат" и да започнат да пишат и да правят психоанализ на болната северомакедонска нация. Иначе няма кой да излекува този болен народ!
  • 46 Диамантената ръка

    23 2 Отговор
    Дано прочетат статията в Скопие, Берлин и Брюксел.
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 13 Отговор

    До коментар #40 от "А, Македония да признае":

    Само 500 хора гласуваха за Българската политическа партия на миналите избори в Македония!

    Коментиран от #52

  • 48 От Пирин

    19 0 Отговор

    До коментар #31 от "Македон":

    Не, не е.
    На нас е, гордите македонци- българи!
    Наздраве!
  • 49 Издевателства над българи

    13 3 Отговор

    До коментар #24 от "Marinov":

    Не е имало, над сърби може, и малко им е било, да нападат България и все лицеморно го играят, в гръб, и ти си един защитник на комунягите, айде налягай жилото
  • 50 Долни са сърбите от край време,

    18 2 Отговор

    До коментар #32 от "Преглъщат":

    Все лицемери го играят, още от титово време са с изтока и запада, да бозаят от две места, Русия как ги диша се чудя, или ги ползва за "маша"

    Коментиран от #60

  • 51 Македонија

    7 37 Отговор
    Честита коледа на сите Бугари.....Пред некој ден го прашувам татко ми,Татко на каков јазик зборуваше дедо ти, на Македонски,а неговите татко исто така....а мојот татко е на 89 год....Правете сметка.....Втора работа .. Бугарија во Македонија е била сас војски,тие војски да правило многу лоши работи...убиства,грабежи,палење на домови и затоа е омразата кон Бугарија,,,,но вие не сте виновни,било во друго време.....А дека имало Македонци и има е факт.....това е истината....

    Коментиран от #54, #63, #66

  • 52 Едно е партийна принадлежност,

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Друго е етнос, а и репресиите си продължават там, имат спънки и проблеми с държавни институции, 1919г с 2,5млн българи, подарени на Сърбия, кажи няма ли българи там, в Пиринска Македония какви Македония има, каквито са шопите в Софийска област, нали имаш мнение, кажи има ли българи в Саксония, аааа...
  • 53 копи пейст

    14 8 Отговор

    До коментар #42 от "Ехо,тунгусите..":

    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен

    Коментиран от #55

  • 54 Щом наричаш български диалект,

    26 0 Отговор

    До коментар #51 от "Македонија":

    Македонски, значи е тъй, 1945г е написана заповедта за въвеждане на кодифициран македонски език с внесени промени/махат Ъ, слагат j/, написана е на българска пишеща машина. Честито Рождество! Да сте живи и здрави!

    Коментиран от #75

  • 55 копи пейст

    11 7 Отговор

    До коментар #53 от "копи пейст":

    .................................................
    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих) също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ.

    В «Кратко житие» на Св. Климент Охридский (Охридска легенда, Legenda Ochridica) авторът - охридският архиепископ Димитрий Хоматиан казва: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи...»

    Лаоник Халкондил (Laonicus Chalcondyles) казва, че трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи”, казва той.

    Фолклор, обичаи, традиции - всичко съвпада с т.нар. "траки"
    нестинарството,
    кукерите,
    сурвакането,
    Трифон Зарезан,
    Змийските празници,
    Герман и т.н.
    Народните носии на "траките" днес са български носии, гайдата, кавала, киселото мляко, шевиците (елбетицата) и др. са тракийски.

    Йеросхимонах Спиридон в своя летопис "История во кратце о болгарском народе славенском" пише, че първият български крал (rex), който се заселва от двете страни на Дунава през 986 г. пр Хр. се казва Иллирик.

    "Летопис и Родословие" на поп Йовчо от Трявна - 1786-1855 г. - Първият български княз е бил по тези земи в 1184 година пр.Хр.

    Anastasii, Historia de viti Rom. Pont. Patrolog. lat. 128, col. 1393 f
    ”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes...”

    Г.С.Раковский - "Това племе или голям род е познато в елинск
  • 56 До Любен Стойков от 1

    11 6 Отговор
    Абе г-не,който свари,той товари,той пише и дневният,и нощният ред! Идете в Скопие да ги питате защо любят сърбите и презират нас.Ние тука само си джавкаме разни мантри и Нищо Повече.Истината е че нямат Полза от нас.Освен "пашапорти"?..

    Коментиран от #85

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Във влака

    29 2 Отговор

    До коментар #30 от "БЮРМ/FYROM":

    Отвори Уикипедия за вашата държава на вашиот язик. От там са ми данните с екстраполация от последното ви преброяване през 2002г. та до сега.Албанци,роми и турци може и да са повече,но съм приел умерен вариант. Куците ви власи по статистика са 8-9000,но реално към 1944/45г. са били 150 000. Заеш ли къде са сублимирали? Има една книга "Власт и етнос на Балканите" на французина Жан-Франсоа Госийо. Намери я и я прочети. Там е описан доста подробно алгоритъмат на превъплащаването на куците власи в хибридни антички македонци.По същия начин са получени и другите хибриди със сърби,роми и шиптъри. Гърците наистина ги няма във вашата статистика,но предостатъчно гръцки източници претендират за 100 000 гърци. Може да прегледаш във вашият вариант на Уикипедия и данните за Крушево,някогашният най-куцовлашки град. Към 1903г. българи и куцовласи са били в съотношение 50:50%,а днес куцовласите в Крушево са под 20%. Предполагам вече се досещаш защо - писали са се антички македонци при преброяванията. Истината е горчива,но вие сте като във влака на комунизма на дядя Льоня - влакът на комунизма е спрял,но вие сте пуснали пердетата на купето и се клатите на седалките все едно пътувате.
  • 59 Дончо

    30 2 Отговор
    Македонската нация е ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ на МАКЕДОНИЗМА, КОМИНТЕРНА и ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ. Ето, което трябва да признаят всички жители от РСМ. И това не е срамно! Да си признаят и от "небето да слезнат на земята". Защото в ЕС ще им се смеят и ще ги подиграват, ако нямат собствена оценка на това, което са. "Да, ние сме македонци и сме такива благодарение на МАКЕДОНИЗМА, КОМИНТЕРНА и затова, че след 1944 до 1991 година бяхме в състава на ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ. А след 1991 г., когато станахме самостоятелна държава, не се отърсихме от този пуст МАКЕДОНИЗЪМ и не захвърлихме нашата ОМРАЗА срещу БУГАРИЯ и БУГАРИТЕ! Но сега, пред прага на влизаните ни в ЕС, ще променим тези наши погрешни възгледи. Да ние ще си останем македонци, понеже така са ни моделирали и такива ще си умрем, но няма да мразим затова бугарите, а по-скоро трябва да се сърдим на тези, които ни модифицираха и ни моделираха като македонци. Всъчност може да не се сърдим на никого, а просто да признаем историята на образуването на нашия идентитет и да спрем да мразим българите и България!"

    Коментиран от #62

  • 60 Наясно са

    21 0 Отговор

    До коментар #50 от "Долни са сърбите от край време,":

    Значи то на сърбетата националната им доктрина,т.н. "Начертание" е такова - там е написано,че Сърбия трябва да използва Русия като противовес на Австро-Унгария и да не създаде голяма българска държава. Точно по тая национална доктрина сърбите прекараха Русия да влезе неподготвена в Първата световна война, само и само да защити Сърбия и резултатът беше,че империята се разпадна. Подлъгаха и Сталин и му биха шута. Трети път искаха да им мине номера Русия да плаща за постотиите при войната им в Косово,но Елцин не се върза неподготвен да води война и им прати символично един батальон сини каски на летището в Прищина. Чета руски издания и в Русия са наясно за тия андрешковски номера на сърбетата.
  • 61 Дончоо,Дончо..

    5 10 Отговор
    Абе няма ли най-сетне да ни светне под калпаците че ТАКА не ни се получава?! Да спрели да ни мразят макетата?! Мен не ме мразят! Мразят противният и наставнически тон,това е.Какво ще им скимтим да престанат с враждебния тон,всеки има право да мрази когото си иска! Плевнята,дето Тиквата го назначи президент мразеше Русия до мозъка на костите и го демонстрираше официално и денонощно.Е,и? Хем Русия ни освободи от Турция.Ние кого сме освободили?!..

    Коментиран от #68

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 14 Отговор

    До коментар #59 от "Дончо":

    Омразата в Северна Македония към България и Българите е жизнено необходима за тях. При едно стопляне на отношенията с нас, Македония ще бъде ликвидирана от Великите сили пряко, или чрез някои от техните марионетки, Албания, Сърбия или Гърция. България няма да бъде в състояние да я защити. Да си спомним кой евакуира с автобуси обкръжените албански банди в Арачиново, с чие благоволение бе създадена македонската нация и как повече от 50 години Европа безучастно наблюдава гаврата с българщината в Македония, в битка срещу кои армии са загиналите българи от вече заличените военни гробища /с едно две изключения/ в Република Македония. По-добре една мразеща ни Македония отколкото една съсипана и банкрутирала Северна Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Не трябва да се позволи унищожението и асимилирането на поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други дялове вече забравени. Пътят е «Со кротце, со благо и со малце кютек”. Трябва да запазим Северна Македония с цената на всичко. Атаките, изолацията и нейното дискриминиране в действителност са срещу България. Прави се всичко възможно Македония да бъде обругавана, изолирана и задушена. Докато я има Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата з

    Коментиран от #90

  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 1 Отговор

    До коментар #51 от "Македонија":

    На 18 Октомври 1943 г. започват англо-американските бомбардировки на Скопие....Защото е български град, а не е окупиран от българската армия, както ви лъжат югоносталгиците. Окупираните градове англо-американците не ги бомбардират, справка: Прага, Париж, Варшава, Амстердам, Брюксел и др.......
    След като Германия изтърбушва държавната банка на Югославия, знаеш ли по какъв курс си обменяте за ЛЕВОВЕ "хартийките" ??? Вие, без нас умирахте от глад, буквално...
  • 64 Страничен

    18 2 Отговор
    Не им трябва Европейски съюз! Дребнави хорица,които утре ще ни се молят да ги спасяваме от албанците!
  • 65 Дрън-дрън..

    3 27 Отговор
    Абе г-н Империалист,Царство България е във ВОЙНА с англо-американците,шоколад ли да ни пускат от летящите крепости?! Ние сме Реална част от Хитлеристката коалиция,Реални окупатори на Гърция,Сърбия и Македония.Бомбардират Армията ни,щаба ни в Скопие,а на македонските партизани спускат храни и муниции.Германците н а х л у в а т в Македония,а ние се влачим по петите им,КАК да ни смятат за братя?..

    Коментиран от #69

  • 66 Перо

    19 1 Отговор

    До коментар #51 от "Македонија":

    Ти верваш ли си на това,което пишеш или баща ти още го е страх от УДБА,а може да е шиптър или друг не български “македонец”
  • 67 Хахаха

    2 8 Отговор
    И как ще ги спасяваме от албанците..90 те години там имаше руски и белоруски доброволци,не съм чул за нашенци..
  • 68 Назад са

    25 3 Отговор

    До коментар #61 от "Дончоо,Дончо..":

    Аз пък съм ходил няколко пъти в Македония и хич не се чувствах комфортно. Често се задрънчват по темата за македонизма без въобще да съв я повдигал от моя страна. Явно имат психически фрустрации. и друго не ми харесва у тях - отношението към жените. Ходил съм на гости няколко пъти и повече няма да се поставям в такъв конфуз. Жените в семейството са като при мюсюлманите - принасят,донасят,разчистват и стоят диван чапраз на мъжете. Назад са с юропския манталитет със 100 години.
  • 69 и играчки

    21 2 Отговор

    До коментар #65 от "Дрън-дрън..":

    Ха-ха-ха! Македонски партизани? Партизанско движение в Македония се формира внесено от вън от черногореца Светозар Вукманович-Темпо. "Заслугата" му е ,че е преследвал комунисти с българско съзнание. "Партизаните" му оперират в гръцката чост на Македония и са повечето гърци. Иначе американците пускаха и шоколадчета от самолетите,даже и детски играчки.....ама играчки бомби дето гърмят в ръцете на намерилите ги деца.
  • 70 Мишо

    25 1 Отговор
    Балкански манталитет! Франция и Германия са се били, били, убивали, пребивали и ... сега си живеят без граници, помирили са се много отдавна, няма омраза, няма НИЩО. Не съм чул млад французин да обижда млад германец и да го нарича НАЦИСТ. Абе, хора, граждани на РСМ, защо живеете в миналото? Ако българската войска в Македония през 1941-1944 г. е фашистка и окупаторска, то от октомври 1944 г. до 09.май 1945 г. е ОСВОБОДИТЕЛНА. Освобождава Куманово, Стражин, Скопие, стига до Будапеща и Австрия. Тогава тази армия каква е? Фашистка ли е, като е под командвяането на Трети украински фронт и Маршал Толбухин!
    Всички тези тълкования са насадени от Тито с цел да предеформира населението на Македония в ОМРАЗА срещу БУГАРИТЕ. Мисля, че е успял, защото 76 години след това ОМРАЗАТА спрямо БУГАРИТЕ е не 100 %, а е станала вече 200 % ! Но от това полза за народа на РСМ няма! Всъшност има! И тя е "изкуствен македонски идентитет и изкуствен македонски язик"!

    Коментиран от #77

  • 71 Ехо

    17 2 Отговор
    Я, по-далече от тия комплексари!
  • 72 Мъкедония на мъкедонците

    1 10 Отговор
    АМИ АЗ СТИГНАХ ДО ИЗВОДА: ЩОМ ИМА БУГАРИЯ В ЕВРОПА, ТАМ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ И МЪКЕДОНИЯ

    Коментиран от #80

  • 73 Тиква Стайл

    5 1 Отговор
    И аз да се направя на начетен: автора използва индивидуална психоанализа за обяснение на исторически процес. Донякъде е релевантно , но не съвсем, защото историята като наука има свои закони, не винаги еднакви с психоанализата. Аз виждам проблема така- историята е като река, тя никога не спира. Новообразуваната модерна българска нация( най- рече с помощта на Екзархията като обединяваща институция), макар и твърде крехка твърде рано е разделена по силата на Берлинския конгрес. Оттогава понятието "българин " има две значения: 1. Етнически субект от Мизия, Тракия, Македония, Бесарабия и т.н. със общ език, религия и т.н
    2. Гражданин на държавата България- в това число българи, турци, гърци и др.
    Историята като политическа наука не търпи такава двуякост и историческите закони валидни за този период на създаване на модерни нации и едно национални държави, автоматично и съзнателно ( за Историята като наука, и несъзнателно за Психоанализа та) кара хората да действат в посока премахване на тази двуякост. Илинденско -Преобр. въстание, 1 и 2 Балкански войни и 1 Световна война не успяват да направят това. Оттам нататък по чисто исторически закони се втвърдява македонското национално чувство( което аз твърдя, че точно поради горното ми мнение се ражда на едно много микроскопично ниво точно след Берлинския конгрес) . С времето и поради политическите обстоятелства това чувство набира сила и значимост. За да се изврати за съжаление в юго македонизма. Такъв или

    Коментиран от #82

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 15 Отговор

    До коментар #54 от "Щом наричаш български диалект,":

    А колко пъти е кодифициран Българскиот език?
    Даже 3...дали това означава че 3 пъти е бил създаден?глупост

    Коментиран от #105

  • 76 Смех !

    10 0 Отговор
    То,направо си е смешно името Северна ! Гърците ги на.баха.По тая логика ,България има граница с Бермудския триъгълник,защото са на Запад от нас! Явно компаса в ЕС е обратен,като целия им политически "елит" !

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Македон

    3 13 Отговор

    До коментар #76 от "Смех !":

    Ако сме ние Северна...каде ни е Јужниот дел???
    Хехе тоа да не збаеш кои кого го на.бал!:)

    Коментиран от #79, #81

  • 79 Хибрид

    13 0 Отговор

    До коментар #78 от "Македон":

    Гориш българско знаме ??! Гориш .. ЕС -на уесен .. точка
  • 80 Спас безделника

    18 1 Отговор

    До коментар #72 от "Мъкедония на мъкедонците":

    Ако авторът ми разреши искам да добавя още нещо. Много ми хареса психопортрета, направен от автора на материала. Точен и обясняващ полудяването на обитателите на РСМ, което, честно казано, не можех да си обясня само с еничарския жесток натиск на ЮКП и сръбската върхушка. Сривът в тяхната психика и последвалите спазми изглежда наистина се дължи на чувството за извършено изключително тежко престъпление и то в продължение на десетилетия - отричането от род и родина с единствената цел заграбване на имотите на прогонените истински хилядолетни собственици, при това най - близки роднини. Т.е. брат ограбва и пропъжда брата с помощта на айдуци ( сърби, куцовласи, гърци, албанци) и за да прикрие престъплението, се отрича дори от собствената си майка. При това не само че се отрича, но и буквално започва война срещу нея с възможно най -
    гнусните и отвратителните похвати. Затова съдбата на този МАКЕДИП ( македонски Едип) на 21-ви век изглежда предопределена и връщане назад е невъзможно. Просто той няма и не може да има място в съвременното християнското семейство на Европа.
  • 81 Айдеее, ойде коньо у реката!

    12 0 Отговор

    До коментар #78 от "Македон":

    А! Защо си изми грима от лицето, бе момче? Сега всеки ще те познае, че си МАКЕДИП!
  • 82 Направо си.

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Тиква Стайл":

    Тиква стайл
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 На теслата дръжката.

    16 0 Отговор
    Най-малко пострадалите от фашизма в Европа са а реват и мразят най-много. ПолшаЧехия,Холандия,Франция трябва да воюват и досега с Германия,ако бяха като северните макове.
  • 85 ?????????????....😕😕

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "До Любен Стойков от 1":

    А от сърбите каква полза имат?????
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Българин от РСМ

    12 1 Отговор
    Поведението на сегашните македонци е резултат от дълъг процес започнал още в началото на ХХ в. Тази откъсната част от България веднага се подлага на сръбска и гръцка пропаганда, които дават някакъв, макар и минимален резултат, но до Балканските войни сърбомански ядра се появяват основно в Скопсикия край, гъркомански - на юг. След окупацията на Македония в 1913 г. започва лют терор, когато само за думата „българин“ ако кажеш че се смяташ за такъв - те разстрелват след тежки средновековни изтезания. Единствено това се прекъсва по време на двете световни войни, когато България владее Македония, освобождава я. После хитрите сърби подновяват идеологията си - македонизъм, подкрепена от комунистите, и след 1944 г., първо като бяха избити около 20 000 местни „бугарски фашисти“ във Вардарска Македония, а после с политиката на тоягата и моркова, следващите поколения бяха дресирани и възпитани изцяло в антибългарски дух! Нкараха ги още от детската градина да се чувстват „македонци“ различни от българите и най-вече основната черта на сръбската „учебна програма“ е създаването на пренебрежително, подигравателно отношение към българите и България, което лесно може да се докара до омраза и истерия. Бугарите са татари, азиатци, кривокраки монголци, диваци, които много мъчели на времето словенския македонски народ. А пък славяните-македонци, естествено са европейци, културни и най-сродни със сръбските славяни! Именно славянската пропаганда е основа на антибългарския македон
  • 88 Българин от РСМ

    16 1 Отговор
    Именно славянската пропаганда е основа на антибългарския македонизъм. Така че, каквито и аргументи да им посочвате, те са като грамофонни плочи, спор не може да стане, а само надприказване което накрая завършва с взаимно псуване на майка, нищо, че майката е една.

    Коментиран от #89, #95

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така доближавате се до обективната действителност.На едно мнение са т.н Велики сили как да се третират балканските владения на Османската империя.Та всяко крупно обединение е неизгодно за тях, защото не е ясно кога и как щв се промени геополит.обстановка...Та в разпада на Югославия видяхте целевият резултат.Даже и Косово се появи.На едно мнение са и Русия, Сащ, Франция, Германия и Великобритания, Австро-унгарците, като Италия е по-различен случай.Така че, Македония е безвъзвратно загубена, защото ще се стигне до пореден военен сблъсък, умело инспириран от покровителите си《Велики сили》

    Коментиран от #109

  • 91 АНОНИМЕН

    9 0 Отговор
    Да припомня, че на тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa имeннo в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo пoд Турcкo! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa / да не забравим, че пруcaкa Бисмарк е направил каквото трябва за да НЕ влязат през 1878 година отрядите на ген.Гурко през Осоговската планина в Македонско и да освободят и българите в тази многострадална земя/! Фaкт e, чe след Първата световна война, когато в Ньой дават Беломорска Тракия на Турция и Гърция; Западните покрайнини и Вардарска Македония на сърбите и Добруджа на Румънците - aмeрикaнцитe ca ги прeдупрeждaвaли: oт тoвa щe имa мнoгo прoблeми в бъдeщe! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1913-14гoдинa и прeз 1939-40 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия! Двa пъти eднa и cъщa грeшкa! A Блeдcкaтa глупocт нa Гeoрги Димитрoв e прocтo нeвeрoятнa! Cрeщу oткaз нa Титo oт рeпaрaции 25 000 000 щaтcки дoлaрa e прoдaл вcичкo бългaрcкo в Зaпaднитe пoкрaйнини и Мaкeдoния! И дoceгa нaшитe пoлитици и иcтoрици ca cъщoтo мaзaло!
    И зaтoвa e вcичкaтa тaя пoмия, кoятo ce лee oтвcякъдe върху Бългaрия!

    Oтнocнo oргaнизaциитe ВМРO oт двeтe cтрaни нa Ocoгoвcкaтa плaнинa, мoгa дa нaпишa caмo :

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 АНОНИМЕН

    9 0 Отговор

    До коментар #91 от "АНОНИМЕН":

    oргaнизaциятa нa Гoцe, Дaмe...... първoнaчaлнo e МOРO, кoeтo знaчи Мaкeдoнo-Oдринcкa Рeвoлюциoннa Oргaнизaция! Увaжaeмитe ВМРO-ДПМНE дa зaпoвядaт нa Пeтрoвa нивa и дa cи cпoмнят, чe нe caмo зa тях e билo въcтaниeтo oт 1903 гoдинa!

    Коментиран от #94

  • 94 АНОНИМЕН

    13 2 Отговор

    До коментар #93 от "АНОНИМЕН":

    Рaзбирaм, чe ceгa в Cкoпиe вилнee Cтoкхoлмcкия cиндрoм! Oтвлeчeнитe, бититe и e++++нитe ce влюбвaт в тeзи, кoитo ca ги oтвлeкли, били и ........! И стават като тях! Добре ще е за самите северномакедонски политици да си спомнят и преосмислят какво са ги правили сърбите и гърците след 1944година за да станат такива, каквито са днес!!
  • 95 АНОНИМЕН

    8 5 Отговор

    До коментар #88 от "Българин от РСМ":

    CЛAВЯНИ прeз 9-16 вeк НЯМA. Имa бългaри , cърби, хървaти/дaлмaтинци/, чeхи , пoляци, мocкoвци и др. Зa първи път думaтa "cлaвяни" ce рaждa oт пeрoтo нa Винкo Прибoeвич. Дoктринaтa cи Прибoeвич публикувa прeз 1532 г. в cъчинeниeтo cи „Cлoвo зa прoизхoдa нa увeнчaнитe cъc cлaвa cлaвяни” (“Dе оriginе suссеssibusquе Slаvоrum”), кoeтo издaвa във Вeнeция нa лaтинcки. Прeз 1595 г. e нaпрaвeн прeвoд нa итaлиaнcки и e издaдeн във Вeнeция - Dеllа оriginе еt suссеssi dе gli Slаui (In Vеnеtiа: prеssо Аldо, 1595). Cлeд тoвa Мaврo Oрбини дoрaзвивa идeятa в книгaтa cи "Цaрcтвoтo нa cлaвянитe". Пo-къcнo Eкaтeринa Втoрa възприeмa тaзи тeзa зa дa зacили руcкoтo импeрcкo влияниe върху бългaри, cърби, хървaти и др. Cлaвяни кaтo нaрoд НЯМA, имa oтдeлни нaрoди/нaции/, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Историк

    3 0 Отговор
    Вестник Стандарт 9 декември 2006г. пише...Скопие.Телевизия Сител.Русия и Сърбия подкрепят изпълнението на решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург за рег. на партия ОМО-Илинден Пирин".Гърция, Кипър и България го блокират съобщава Сител.Тази седмица Комитетът на министрите в Съвета на Европа е поискано от България да изпълни решението на съда в Страсбург.На срещата Русия и Сърбия са поискали срещу България да се предприемат мерки докрай, а не само с наложената глоба.Останалите 40 страни са се въздържали, за да не възпрепятстват влизането на България в Ес от 1 януари 2007г.На 3 ноември в София Калфин се среща с Антонио Милошевски(външен министър на Македония),след нея Калфин пред медии и журналисти заявява: " България си плати глобата и повече юридически последствия за България не се очакват от решението в Страсбург.

    Коментиран от #98

  • 98 Историк

    10 1 Отговор

    До коментар #97 от "Историк":

    Допълнение за хората зад Омо Илинден след разследване на Софийска градска прокуратура.Публ. на вестник Струма 7 април 2007г.След проверката се установи, че учредителите са с нелигитимни подписи 5800души.Издирените лица от 1168 са заявилу, че не са давали съгласие за ъчредяване на партията.Други 158 въобще нямат регистрация на постоянни адреси.Други 5 лица са психично болни под запрещение.Други 28 са членове на друга партия с оркраднати лични данни, а 13 изобщо не са били живи лица.
  • 99 Историк

    3 0 Отговор
    Та това е ЕС и Страсбург.Приятни празници
  • 100 дон чичо

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е, язека съм от Пиринско , и що? Никой от Скоп.ните не може да ми каже дека съм Македонец! Само в България можат , ама язека съм си Българин!
  • 101 БЮРМ/FYROM

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "БЮРМ/FYROM":

    Измислената държава няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай за промитите мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. БЮРМаджии-безродници. Крадци на история, език и култура.
  • 102 Македонец .

    0 8 Отговор
    АБЕЕ,,въртете я още тази тема. Никой на света не ебааавааа , България...САЩ имат други планове за Македонско. Ще ни развият икономика и индустрия.Лека и тежка промишленост....Ще идем даалеко..

    Коментиран от #108

  • 103 Македонец .

    0 8 Отговор
    Най тъпото същество на Европа е Булгара...Никой не му обръща внимание...

    Коментиран от #106, #107

  • 104 Алф от Мелмак

    3 0 Отговор
    Слава на Мелмак
  • 105 От друга държава ли, бе

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    козлодУуЙй, както сърбите са направили в Смакедония, ей комунист, отвратяга си
  • 106 То, за вас пък са си умрели, бе я

    4 1 Отговор

    До коментар #103 от "Македонец .":

    Бягай и се скрий, много сте им ценни, на вас пък хапнем никой не обръща внимание, за какви се имате, бе смотаняко, това е само във вашите прости кратуни, Сърбия нали ви разви индустрия, идентитот, стига ви толкова
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Вече сте далеееекооо, витаете из

    4 0 Отговор

    До коментар #102 от "Македонец .":

    Облаците, за какво да ви развива промишленост, нали са ви развили сърбите и ви командват още, празнувате тито, американците, ако развиват някои ще е КОСОВО, нали се сещаш
  • 109 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "Историк":

    Създаването на съвременна България преди по-малко от150г. обърква статуквото на стария континент. Една голяма държава, на благословените с природата си Балкани и с пословично трудолюбиво население, несъмнено ще представлява и икономически и политически фактор. Това не е по вкуса на утвърдилите се на континента нации – ще трябва да делят от сладката баница на властта. Нека си припомним кой подтикна крал Милан да нападне България след Съединението , и кой му се притече на помощ след фиаското на военната кампания, -това не беше потърпевшата Турция. Кой подкрепи и финансира турската армия при потушаване с нечувани зверства на Илинденско- Преображенското възстание. Пред погледа на „цивилизована” Европа, в ХХ век, безумно бе откъсната Добруджа, една исконна българска земя. За по-голяма сигурност, българският произход, българската история и култура, тотално са фалшифицирани. Сега, песенното ни народно творчество е обявено по света за „мистерия”, а аз като Българин не виждам нищо изключително в него, то просто си е Българско. Ясно е, че при сегашното ни състояние, всяко разрастване на България ще доведе до инспириране на сепаратистки настроения, главно сред турците, чрез вливане на милиони, посредством фондации-паравани. За това сега , а по всичко изглежда и в бъдеще, самостоятелна държава в Македония с български произход на населението е без алтернатива.

    Коментиран от #111

  • 110 Захари

    8 0 Отговор
    По принцип трябва да съжаляваме съвремнните северомакедонци, защото те са минали по една много тежка метаморфоза: "българи, живеещи в географската област Македония - неуспешен опит за сърбизиране - македонизиране с помощта сърбите и Коминтерна на базата на Македонизма". Как да не ги съжаляваш. Повечето са уплащени и не знаят каво да правят. Ако се нарекат българи - край на кариерата (в миналото край на живота). Ако се нарекат македонци - това не е достатъчно. Трябва да се назовеш македонец, но и да викаш "бугарите са фашисти и татари". Чак тогава може да правиш кариера в РСМ. Но това викане ("бугарите са фашисти и татари") постоянно (периодично) трябва да го доказваш, защото те следят да не се "изметнеш". Ако спреш да викаш, започват да те изместват такива, които викат по-често (и по-силно). И колкото по-чести и по-силно викаш това, толкова се издигаш по-нависоко. Как да не съжаляваш този северомакедонски "идентитет"???
  • 111 Симо

    9 2 Отговор

    До коментар #109 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Никой в България не си мисли да прави "аншлус" на РСМ. Напротив.
    Нямаме нужда от това население с промити мозъци. А и природата им не е чак толкова привлекателна. За България РСМ е много добър "буфер". И въобще не ни е нужно тяхното приятелство. Напротив. Ако тяхната омраза спрямо нас остане дълго време в бъдещето, това е по-добър вариант. Нека си живуркат в квадраттните километри, които са им "дали". И да си седят там, въобще не ни трябват.
  • 112 Радо

    9 0 Отговор
    Аз се чудя защо им трябва на РСМ да виза в ЕС?
    1. Моментално ще загубят своята независимост и ще станат колониална държава, управлявана от посолството им на САЩ в Скопие, както и ще случат каквото им каже Брюксел.
    2. Моментално ще загубат своя македонски идентитет, основан на омразата им към България. Никой няма да ги търпи само да "дрънкат" "бугарите фашисти и татари". Брюксел веднага ще им "издърпа ушите" и ще им спре Еврофондовете.
    3. Ще се изниже "цвета на македонската нация". Ще си стегнат куфарите и хоп - кой по ЕС, кой по САЩ (нали там са си измайсторили огромно "македонско" лоби).
    4. Ще скъсат "пъпната си връв" с Белград, защото Белград е трън в очите на САЩ, а и на ЕС заради Косово, а и за любящото им отношение с Русия.
    5. Ще трябва волю-неволю да направят ж.п. линията Скопие-София и коридор номер 8 и много "македонци" ще "хванат" български булки и ще се изселят в китните българдки градчета, селца и паланки. За какво им са чукарите на Македония?
  • 113 Не разбиращ

    2 12 Отговор
    Да се изнудват македонците че са българи е все едно ако зависеше от Турция влизането на България в ЕС , да се иска от българите да се признаят че са турци..!!! Не се разбира тази външнополитическа грешка за която България отново ще заплати висока цена И защо е и какъв е този стремеж на Националистите в България да искат да се припознаят македонците като българи, когато на територията на Македония са живели и днес живеят най различни и смесени народностни етноси- сърби, бошнаци, българи, турци, гърци, албанци, власи и исторически Македония е била колкото българска територия, толкова и на съседните държави, А от 1991г е призната от България като самостоятелна държава със собствен индититет и самостоятелен език световно признат от ООН още през 1977г и в Света има много подобни държави които въпреки общата си минала история и език са се отделно самоопределили като независими и самостоятелни държави...!!!

    Коментиран от #114, #115, #117, #118

  • 114 Македонска Луно

    9 2 Отговор

    До коментар #113 от "Не разбиращ":

    Сто пъти ви се каза, че нямаме нищо против вас, като нация и държава. За това и ви признахме през 1991г. като самостоятелна нация и държава. Но вие нагло започнахте да се връщате назад, присвоявате и преиначавате части от българската история, за да градите на чужд гръб идентитет.
    Е, какво очакваш когато почне да се рови назад в истирията??
    Сега искате не искате ще разберете, че сте били българи!
  • 115 Изобщо нищо общо

    5 0 Отговор

    До коментар #113 от "Не разбиращ":

    Нямат, твоите съпоставки, България-Турция са роб с поробител, България -Македония са били една държава с етнически българи, отрязана част 1919 подарена на Сърбия, как сравняваш несравними неща, така е както дяволът чете Евангелието, ти си комунист от службите, личи ти, и то много, скрий се, ааа... ние бълваме ли злоба и омраза към Турция, НЕ, защото всичко е ясно исторически, Македония бълва ли омраза към БГ, ДА, защо, изповядват ли европейски ценности-не, не са готови за ЕС
  • 116 Гражданин

    5 0 Отговор
    Май ще си останеш наистина неразбиращ.
    Нългария не иска от гражданите на РСМ да се нарекат БЪЛГАРИ.
    Това е пълна заблуда, ковто използва СКРИТАТА държава в РСМ, и която сентенция я пропагандира в ЕС и САЩ за да оклевети за пореден път България.
    България иска от РСМ да признаят общата история с България от края на седми век до 1944 г. По-нататък се разделяме и всеки тръгва по своя път та до днес.
    РСМ твърди, че македонска нация е съществувала винаги, паралелно с българската от времето на Александър Велики та до днес.
    А Самуил е вдигнал въстание против България и Византия!
    И куп глупости родени от Македонизма за да се докаже "македонския идентитет" и да се "облече" в научна и историческа форма.
    Но по всички измишльотини македонските историчари нямат никакви исторически документи, с които да ги защитят.
    Не може да се влезе в ЕС с ЛЪЖА. Лъжата е порок, който трябва да се ИЗБИЕ. Това се учи още от детската градина.
  • 117 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Не разбиращ":

    Виж коментар 116 !!!
  • 118 Ооо, неее, българи няма, как

    5 0 Отговор

    До коментар #113 от "Не разбиращ":

    Българи в северната Македония, няма по тяхната конституция, а виж има египтяни, не си разбрал
  • 119 Трябва

    3 1 Отговор
    Трябва да се успокоим, ние го приемаме това с чувства, а не трябва, защото те са слабост. Трябва да спрем да им обръщаме внимание и да заявим, че докато не се съгласят на нашите условия просто да не ни търсят. Оставете ги ! Те в момента са комплексирани и когато обръщаш внимание на човек който иска да го получи, той ще се прави на още по интересен. Затова пълен игнор! Така ще се справим, иначе ще клекнем.

    Коментиран от #120

  • 120 Гражданин

    3 1 Отговор

    До коментар #119 от "Трябва":

    Да, казваме им условията и ги оставяме да се "самомодифицирват".
    Досега 76 години са ги "модифицирвали" принудително (ако някой "гъкне" и "край" с него).
    Сега за 7 години и 6 месеца ще трябва да се изчистят от Македонизма и да влязат в ЕС "пречистени".
    Без никакви емоции, а твърдо, както Гърция!
    А вие, македонците казвате: "Македонизмът ни формира, стига толкова да му служим. Вече сме истински македонци. По голЕми македонци нЕма да станемЕ. Ето и най-големия ни враг, БУГАРИТЕ, ни признават нашиОтИДЕНТИТЕТ. Тогава, нека го премахнемЕ един път завинаги. И ЯзикОт Ни го признават. Да, той е изкуствено създаден в 1944 година, но какво от това? Важото е, че никой не може да ни го вземе!"
    Ето това е примерната схема, по която трябва да тръгнете мили ми братя.
  • 121 ракетко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Алибаба":

    и какви ще са най много-алИБАбанците в македониА
  • 122 ЛАПСУС

    1 0 Отговор
    Татко все повтаряше:ТУРЕН АКЪЛ В ГЛАВА НЕ СЕДИ.
  • 123 гоце

    1 0 Отговор
    това всичко е точно така , но да го каже конската глава външната министърка в европейският съвет, а не да ни питат ама защо спирате горките макета за европа и изобщо да не са наясно за какво иде реч
  • 124 ам от разбирачи

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Преглъщат":

    та казваш че по ТИТОВО ВРЕМЕ през 2004 така и така
    , според това което пишеш (смешен си)
  • 125 504

    0 1 Отговор
    Техния език е нашият селски диалект . Жалко , че сме били някога един народ , те вече ни мразят толкова силно и са отчуждени от нас за винаги.
  • 126 Гоцета

    0 0 Отговор
    Мартинчо пак си почнал да пиеш...да живее Македонија! Азиатите да си се молат на Тангра
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.