Last news in Fakti

28 Декември, 2020 17:00 4 774 66

Бус за кренвирши - ако не беше от глупост, щеше да прилича на диверсия

  • бус-
  • кренвирши-
  • глупост-
  • българия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия

Фалстартът с буса за кренвирши издава цялата безпомощност на властта в България

Бус за кренвирши - ако не беше от глупост, щеше да прилича на диверсия - 1
Снимка: БГНЕС

Щеше да е най-добре, ако бяха транспортирали първата пратка ваксини срещу COVID-19 за България с “джипката” на премиера Бойко Борисов. В крайна сметка не е ли все едно къде ще бъдат сложени ваксините, поставени в кашони със сух лед, гарантиращ необходимата температура на пренасяне? Очевидно може да е всякакво превозно средство, след като държавната фирма “БулБио”, която ги внася, се размина с изискванията в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, избирайки микробус за колбаси за първата доставка на ваксини.

За капак автомобилът на частната компания “Белла България” беше и брандиран с реклама на един от продуктите ѝ - кренвиршите “Леки”. Трагикомедията продължи с поставянето на ваксините на Pfizer-BioNTech в 40-годишен съветски хладилник ЗИЛ в РЗИ-Пловдив. Аргументът - бил с дръжка и можел да се заключва с... катинар, макар изискването е да са във фризер на минус 70 градуса, където могат да се съхраняват до 6 месеца след доставка.

За сравнение, в Гърция първата пратка ваксини дойде в специален хладилен ван, ескортиран от шест полицейски коли. Превозът е осигурен от полската частна компания SL Express, предлагаща експресен хладилен и фармацевтичен транспорт в цяла Европа и част от Азия. Транспортните ѝ средства Mercedes-Benz са оборудвани с хладилни кутии, които позволяват да се следи температурата във всеки един момент от пътуването.

Ама защо кренвирши...

Освен че предизвика вълна от подигравки и остроумни коментари, логистиката за първата доставка показва поне два проблема и комуникационният е първият от тях. Разбира се, журналистите поискаха коментар от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за превоза с бус за колбаси, а той се опита да измести ракурса. “Зa мeн търceнeтo нa aкцeнт в тaзи пocoкa нe e приeмливo, зaщoтo Бългaрия нe e eдинcтвeнaтa държaвa, къдeтo ce cлучвa трaнcпoртирaнe c чacтни лoгиcтични кoмпaнии”, заяви той и даде пример със САЩ и Канада, където помагали компании, специализирани в доставки на риба тон и сладолед.

От времената на социализма едни от най-евтините колбаси като кренвиршите са обект на вицове за съдържанието в тях - жили, изрезки, твърде много сланина, нитрити, а някои се майтапеха, че слагат и тоалетна хартия. И днес, въпреки рекламите и описаното върху опаковката съдържание, кренвиршите имат лошата слава на нискокачествен продукт. Решението първата пратка ваксини да пристигне с бус, брандиран с марка кренвирши, със сигурност е минало през достатъчно отговорни служители в пресцентровете и медийните екипи. На нито един ли от тези “мозъци” не е светнала червена лампичка, че това е възможно най-лошата реклама на ваксините. Ако не беше от глупост, щеше да прилича на диверсия.

Как се гарантира температурата

През уикенда се появиха съобщения, че няколко града в германската провинция Бавария са забавили ваксинациите заради съмнения за нарушена температурна верига при доставянето на ваксините на Pfizer-BioNTech. Опасенията възникнали, след като прочели данните от охладителните кутии, в които се съхранявали ваксините.

Според обясненията на българския здравен министър, микробусът за доставка на колбаси е бил използван заради термографа, който позволявал да се проследи температурния режим през целия път. Очевидно проф. Ангелов няма опасения, че температурата в превозното средство може да бъде нарушена. От “Белла България” в изявление до медиите също обявиха, че бусовете им са оборудвани “с най-модерната хладилна техника”. В коментар по темата от “Капитал” посочват, че “за да се стигне до микробуса за кренвирши, значи държавното дружество (“БулБио”, б.а.) не е разполагало със специализиран хладилен автомобил, което поставя под въпрос как точно транспортира собствената си продукция и какво пише в разрешителното му за търговец на едро на лекарствени продукти”.

Изводите

Нито доставката на ваксините срещу COVID-19 е обикновена логистика за снабдяване с лекарства, нито процесът на ваксиниране - обичайна противогрипна превенция. Ваксините са осигурени чрез схема за обществени поръчки на ЕС, а процесът по ваксиниране ще покаже дали Общността е способна на достатъчно силна координация и единство предвид критиките в началото на пандемията. Тогава всяка държава се бореше на отделна писта да осигури колкото се може повече маски и защитни облекла за медиците и населението си. Доставката и съхранението на ваксините също е съвсем различно от инфраструктурата за традиционните доставки.

Швейцария и седем държави от ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Белгия и Люксембург вече се споразумяха да координират своите стратегии за ваксиниране. Целта е да се улесни и обмена на информация заради трансграничните работници.

Българските управляващи не показват кой знае какъв ентусиазъм. Липсата на целенасочена кампания допринася за повишаване на и бездруго високите нива на колебание относно ваксинирането в страната. За разлика от Гърция, чийто здравен министър обяви целта - ваксиниране на всички гърци над 18 години - по над 2,5 милиона на месец, България няма такива амбиции. От правителството и политическата класа пред камерите публично се ваксинира само министърът на здравеопазването и изявени медици от София, Пловдив и Бургас. Възможен аргумент е, че според националния план в първа фаза се ваксинират лекарите и медицинските сестри. Другаде обаче, независимо от плана, управляващите дадоха личен пример. В съседна Гърция в един ден се ваксинираха премиерът, президентът и председателят на парламента.

Липса на ясна разяснителна кампания

Независимо от телевизионните кадри и фрази като “имаме вече оръжие срещу вируса”, в България няма ясна и прозрачна кампания за необходимостта от ваксините, каквато препоръча Европейската комисия. Колебанията и съмненията относно безопасността им - поради краткия период на разработка и изпитване, споделят много хора извън традиционните антиваксъри. При добре насочена комуникация страховете могат да се разсеят, а следователно и разпространението на пандемията да бъде овладяно.

Ще има ли национален регистър на ваксинираните е друга от темите, за която българските управляващи не говорят - въпреки зачестилите предположения, че ваксинацията срещу COVID-19 може да стане “паспорт” за пътуване. Предстоящите напролет парламентарни избори и предизборна кампания насред процеса за ваксиниране само ще влошат ситуацията - както с осигуряването на ваксини, така и с приложението им. Предизвикателство за здравните власти е и осигуряване на ефективен мониторинг, за да не бъде пропусната втората доза от ваксината.

Успехът или неуспехът на ваксинацията срещу COVID-19 в България не е изолирано действие, а част от координирания отговор на ЕС на пандемията, предизвикала световна криза. Микробусът за кренвирши е българската метафора за усилията.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    69 5 Отговор
    Ганчо не разбира от символика. Колко са ви истински кренвиршите, толкова и ваксините.

    Коментиран от #6, #39

  • 2 др Гей Билтс

    35 4 Отговор
    Първият ваксиниран във Великобритания се казва Уилям Шекспир.. Кренвирши ядете ли?
  • 3 Охо Бохо

    34 4 Отговор
    Зеле, злорадстваш ли, злорадстваш??? И ние тъй, ама вашата Пергелка ни докара този безумник, та затова си трай.
  • 4 Пълна

    46 4 Отговор
    безотговорност , некомпетентност , план и тотална дезорганизация!
  • 5 Много приказки

    23 3 Отговор
    Или те жигосват или не.....сам решаваш за сега.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    36 4 Отговор
    Изложихме се пред чужденците.ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #15

  • 8 Б.Б.

    40 2 Отговор
    "Народ, който обича кренвирши, трябва да обича и ваксини" М. Ганди

    Коментиран от #20

  • 9 волен сидеров

    36 1 Отговор
    НАШИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТ АЛИЕКСПРЕС-ГОЛЯМ МАЙТАП СТАНА-А ПРЕСТАВЕТЕ СИ СЕГА КАКВО СА ИМ БИЛИ НА БОГОИЗБРАНИТЕ ЛЮДЕ-ГОЛЯМ МАЙТАП -И ДА ИМ ВЯРВАМЕ А-ЕЕЕ КОЙТО ИСКА НЕКА ИМ ВЯРВА И НЕКА СИ БИЕ ВАКСИНА КОЛКОТО ПЪТИ ИСКА
  • 10 123

    41 2 Отговор
    Тея могат да захванат и бизнес с превоз на органи за трансплантация. Само да не объркат карантиите да сложат на някой пилешко сърчице :Д
  • 11 Дон Антонио

    32 2 Отговор
    Не е ли камион с риба не ми го хвали, после нали трябва да мириши ма ваксина
  • 12 Боко пак им го

    22 3 Отговор
    НатрескА с 200.Признавам го!
  • 13 Има ли малоумници

    30 5 Отговор
    Които да си мислят,че в Бг няма специализирани прдвозни средства?Бокича им го праснА с 200 на Брюкселските зелки.Другия път с циганино с каруцата,то навън сега е студено.
  • 14 Така и Цар Борис

    8 18 Отговор
    Е правил Хитлер на льохман,и Бай Тошо правеше рашнята по същия начин на льохмани хахаха Бг в акцияяя...!!!

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 !!!?

    20 3 Отговор
    И тази госпожа се изока по темата "ваксина", но наблегна на дизайна...не се разбра само, срамува ли се от съветското си минало и Андрешковскя манталитет на сънародниците си или се гордее !!!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БЕН ГЪЗАРА

    29 3 Отговор
    КАКВИТО КРЕНВИРШИТЕ ТАКИВА И ВАКСИНИТЕ СМЯХХХХХХХ ЩО ЗА УПРАВНИЦИ БЪЛГАРИОООО
  • 19 Боко до Брюксел

    15 3 Отговор
    А що да не ви го прасна с 200???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 666

    33 8 Отговор
    Прекарват ваксината с хладилно камионче за кренвирши... Такава тъпотия и БСП няма да направи... който и да дойде след герб няма как да е по зле

    Коментиран от #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 карамфила

    24 4 Отговор
    Качеството на кремвишите и ваксините са еднакви.
  • 24 Глъм

    25 5 Отговор
    Добре де, ваксините нали трябва да са на -70 градуса. Тия кренвирши на толкова ниска температура ли ги превозват? И що за хладилен агрегат трябва да има тоя бус?
  • 25 Приказки под шипковия храст

    28 5 Отговор
    За какво "масово ваксиниране" става дума? С по 200 - 300 бр. ваксини в Пловдив, Варна, Бургас? По-скоро това е "отчитане на дейност" - чиста показуха. Остава впечатление, че ще се имунизират "видни хора от нашите" и... до тук - рекет даден, рекет приет. Но пука ли му на някой - нали си знаем, че начело е един еднокнижник с осъдителни присъди зс лъжа. Всичко е точно! Сега наред е новата далавера - ремонт на язовири - и там Свинетка остави ноу хау.
  • 26 ЖОРО

    15 2 Отговор
    СЛАГАТ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ТО ИЗПОЛЗВАНА..КОЙТО ГИ ЯДЕ ДА МУ МИСЛИ..НО ЛОШОТО Е ЧЕ ХРАНЯТ ДЕЦАТА С ТЯХ...НИЩО НЕ СЕ ХВЪРЛЯ--КРАКА,ЧОВКИ, ЧЕРВА ...ДА ВИ Е СЛАДКО АКО ЯДЕТЕ ТАЗИ ОТРОВА..

    Коментиран от #52

  • 27 ТОЧКАТА

    19 2 Отговор
    министерот окна...,,ми то и в Америка е така,,,!!!!!!!!И каза истината - неолиберализъм навсякъде,тук даже и по-вече!!!А там дето го има , просто няма държава,тя е кухо понятие,без съдържание,....бе тиква.
  • 28 Фен

    23 2 Отговор
    Да! А в Германия, се справиха страхотно! Баварският бус не беше за кренвирши, и затова оклепаха температурния режим!
  • 29 митака

    20 1 Отговор
    Символиката е много важна за тези гадове но тя също така ще ускори и тяхното падение.
  • 30 От САЩ

    29 7 Отговор
    Ваксините са превозени безопасно в хладилен камион по възможно най-евтиния начин не само в БГ, но и в Белгия, и в Америка, може и в камиони за кренвирши.
    Има случаи в Америка да ги превозват с бусове за сладолед, камиони за храни чрез логистични фирми...
    Но на Дойче Веле не им стиска, да използват своя хейт и напишат нещо подобно за САЩ.
  • 31 Но е спасил

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "666":

    Стотици хиляди
  • 32 А пък Бай Тошо

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "666":

    Си живя до дълбока старост Изглежда теб те привлича сценария с Цар Борис,но както има 666,така има и 333.Капиш?

    Коментиран от #36, #37

  • 33 Пипо

    36 2 Отговор

    До коментар #21 от "666":

    Ако имаш магазинче и съхраняваш свинско и пилешко месо в един фризер агенцията по храните ще те затвори и глоби,но возенето на колбаси и ваксини според няколко професора по медицина е приложимо за България.Да живеят стандартите!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ако си ял кренвирши

    18 2 Отговор
    Значи си ял всичко!
  • 36 Бацо

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "А пък Бай Тошо":

    Ще го тресне Сретен 😂

    Коментиран от #40

  • 37 666

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "А пък Бай Тошо":

    Нещо дразниш ли се а?

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Напротив

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "666":

    Ти май се дразниш.333 С Бога напред!

    Коментиран от #42

  • 39 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ганчо разбира от всичко и затова е на това дередже и вярва на измислици като горният пасквил и не обича да чете упътвания , защото Ганчо знае :" Он ,че ми кажа на мене ".,
  • 40 Всеки си има

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бацо":

    Виждане.Сретен може да му тресне една бърза.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 666

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Напротив":

    Отиди да се ваксинираш, всичко ще ти мине, пък не се знае може и да се срещнеш с бога верно

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Ма ти май искаш

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "666":

    Преди мен,щом ти пречи,как превозват ваксините.Ти гледай да не идеш при тоя с трите шестици
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    24 1 Отговор
    Много вярно написано!! До тука от март месец за мен герб изпъкнаха като крайно некадърни неадекватни и НЕ пукащи им за българина управляващи!! Да ти се тръби толкова време , че логистиката е пробелм и накрая ЛЕКИ.... За мен в тоеа бусче или не е превозвана ваксината на пфайзър или ако е тя то не са спазени изискванията на производителя за съхранение и транспор!! Просто разколебахте и малкото хора които се чудехме дали да се ваксинираме!! Явно е , че не ставате за управляващи !! Ако бяхте на чело на някоя компания и се направи стрес тест то щяхте да сте изхвърчали с 200 като ръководители! Просто се доказахте като НЕ ставащи!!! Колкото и пъти да го напиша все ще е малко!!!
  • 46 Аз40

    8 1 Отговор
    Аз съм елементарен човек. Прочитам в началото дойчевеле и спирам да чета! А на здраве!
  • 47 Любител на суджуци

    10 0 Отговор
    Министъра и генерала много обичали кремвирши! Фирмата ще се отблагодарят. Вероятно!
  • 48 Behemoth

    10 2 Отговор
    Някога нещо да е било свършено както трябва от скамейката на ТИКВАТА?
  • 49 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    4 2 Отговор
    ХЛАДИЛЕН КАМИОН....НА НЕГО МОЖЕ ДА ПИШЕ И ....ПРОМИТИ МОЗЪЦИ...
  • 50 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    1 8 Отговор
    В РУСИЯТА ДА НЕ ГИ ТРАНСПОРТИРАТ С......КОСМИЧЕСКИ СОВАЛКИ....ИЛИ С БАРОКАМЕРИ....
  • 51 Кой68

    4 8 Отговор
    Простотията и тесногърдието са вечни у нас.Винаги и вечно недоволни.
    В една държава от бивша СФРЮ ваксините бяха превозени със -полицейски бус- в хладилни чанти.Но истерия и капацитетни коментари не чух и не видях.

    Коментиран от #54

  • 52 Шпеков салам

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЖОРО":

    Ти какво ядеш бе ,дзвер ШПЕКОВ САЛАМ НАРОДЕН ИЛИ БАХУР
  • 53 Хаджиментов

    7 2 Отговор
    Егати тъпата статия. Само си изгубих времето.
  • 54 Качи снимки

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Кой68":

    И в хладилник ЗИЛ ли ги сложиха или Мраз?
  • 55 Българин

    2 0 Отговор
    Не е въпроса в буса въпроса е в много посредствените чиновници и също толкова посредствени властимащи-министри
  • 56 Защо си мислите

    4 0 Отговор
    че ако този дето е измислил вируса, не е измислил и ваксина, само че тя не е нужно да се слага със спринцовка .... всичко е цирк в който ви карат да играете, а не да гледате

    Коментиран от #57

  • 57 Който не скача

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Защо си мислите":

    а сега и не иска да се ваксинира е ...срещу демокрацията
  • 58 Аа ма ха

    5 0 Отговор
    Как не Ви е срам бе ДЗеле, ква безпомощност, това е върха на възможностите им и умствени и физически, разбирай управленски. Ами ПКП ами Деса Дулувска ..... капацитети са тва ей.
  • 59 даааааа

    4 0 Отговор
    Министрото като чу че растът гърди - пръв се нареди.
    Кое е по-вредно - ваксините или кремвишите?
    Ако се превозват наопаки , не е ли нужно пак да са на -70 градуса?
    Къде разтовариха суджуците, преди да сложат експерименталните ваксини?
    Това ваксиниране означава ли участие в клиничните изследвания?
    Ако мъжете си замразяват семките, жени какво трябва да си замразяват?
  • 60 Шамара

    0 4 Отговор
    Абе какво значение има какво пише на камиона? Ако имаше нарисувано едно божково билетче щяхте ли да сте по добре? Ще кажеш, че ще ви ваксинират с кренвирши!Аман от галфони, не се ваксинирай, обличай дървеното пардесю и това е!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 шопе

    3 0 Отговор
    6 1,8ml въздух в изпразнената спринцовка на разредителя.•Внимателно обърнете разредената дисперсия10 пъти. Да не се разклаща.•Разредената ваксина трябва да представлява почти бяла дисперсиябез видими частици. Изхвърлете разредената ваксина при наличие на частици или промяна в цвета.•На разредените флакони трябва да бъдат отбелязани съответнитедата и час.•Не замразявайте или разклащайте разредената дисперсия. Ако е била поставена в хладилник, оставете разредената дисперсия да достигне стайна температура преди употреба.•След разреждане флаконът съдържа 2,25ml, съответстващи на 5 дози по0,3ml. Изтеглете необходимата дозаот0,3ml от разред енатаваксина, като използвате стерилна игла.•Изхвърлете неизползваната ваксина в рамките на 6часа след разреждане.
  • 63 Наталия Кобилкина

    1 0 Отговор
    Аз само като чуя кренвирши и са Вакцинирам.Па то цял бус имало
  • 64 Матей

    0 0 Отговор
    Тия са толкова наг-ли ,че се опитват да превърнат всеки свой дефект в ефект,ваксините било нормално да се возят в каквото падне,ами качете ги в каруцата на бай Асан.Но това е най-малката беда.Потвърждават се прогнозите за въвеждане на здравни паспорти,първоначално в Англия.Статията е в Скандално бг--Пандемията остава завинаги...,всичко описано подробно,това не са предположения,а потвърдени факти.ккаво може да е заключението?КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?Само борба,яростна и безкомпромисна,чу-пе-не дебелите чо-ту -ри на из-ро.ди-те,друго спасение нма.
  • 65 КРАДЦИИИИ

    1 0 Отговор
    Гръцкитe пeнcиoнeри c ниcки дoхoди щe пoлучaт бeзплaтни лeкaрcтвa, cъoбщи Кaтимeрини.

    Мaгиcтрaти рeшихa тe дa пoлучaт oбрaтнo oрязaни cуми oт cвoитe пeнcии. Пeнcиитe бяхa нaмaлeни в пeриoдa нa дългoви труднocти зa cтрaнaтa.

    Прeмиeрът Кириaкoc Мицoтaкиc пoтвърди рeшeниeтo зa бeзплaтни лeкaрcтвa. Тo щe вaжи прeз cлeдвaщaтa гoдини.

    Пoдкрeпa щe пoлучaт пeнcиoнeритe c дoхoди дo пeтcтoтин eврo
  • 66 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Дойче Веле са пуснали този коментар , без да знаят , че ваксините доставени с бус за богопомазаните са „ ВИТАМИНОЗНИ “ , сиреч витамин В комплекс + витамин С + витамини ............ ! Възможно е тези ваксини да са хомеопатични . Шефът на имунизационния щаб я охарактеризира най-правилно , макар и неволно - ваксината подсилва организма ...........и т.н.