4 150 42

Ваксините в Европа: нищо не е наред

Според здравните експерти проблемът е, че ваксините са били разработени по-бързо от очакваното без компаниите да разполагат с необходимия капацитет за производство

Ваксините в Европа: нищо не е наред
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едните се бавят, другите ще изпълнят само 40 процента от договореното, за третите пък съвсем нищо не се знае - производителите на ваксини се оказаха крайно ненадеждни.

Европейският съюз сериозно изостава с имунизациите срещу коронавирус. След първоначалните организационни проблеми се оказа, че ваксините не достигат. Европейската комисия сключи договори за доставката на два милиарда ваксини от осем производители. Засега обаче доставят единствено BioNTech и Pfizer, но в края на януари и те започнаха да изпитват затруднения с производството. AstraZeneca пък възнамерява да осигури едва 40 процента от договореното количество в първото тримесечие на годината.

Успехът е на път да се превърне в провал

До момента Европейската комисия се гордееше с политиката си за поръчка и доставка на ваксини, която трябваше да осигури достъп до ценните препарати на всички държави членки. Говорителят на комисията Ерик Мамер реагира остро на информацията за сериозен срив в процеса: "Ние сме много активни по отношение на сътрудничеството с компаниите въз основа на договорите, които те са сключили с нас. Въпросът е какво може да се направи за успеха на процеса”.

Представители на ЕС проведоха среща с AstraZeneca в понеделник, за да напомнят на компанията нейните задължения по договора. Макар, че официалното одобрение за ваксината на AstraZeneca се очаква чак в петък, очакванията към нея са високи. Тя е по-евтина от продуктите на конкурентите и се съхранява по-лесно. ЕС поръча 400 милиона дози от препарата, миналата седмица обаче от AstraZeneca заявиха, че "първоначалните количества ще са по-малко от очакваното".

След срещата еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис определи новия план за снабдяване с ваксини като "неприемлив". "ЕС съдейства финансово за разработката и производството на ваксината и иска да се възползва от това”, каза тя и допълни: "ЕС иска предварително поръчаните и платени дози, договорът трябва да бъде изпълнен изцяло". ЕС настоя и за прозрачност при доставките към трети страни: "Компаниите трябва предварително да ни информират, ако искат да доставят на трети страни". Зад това изказване се крие упрекът, че AstraZeneca ще продължи да доставя ваксини на Великобритания, но няма да изпълни поръчката на ЕС.

Здравният експерт на ЕНП в Европейския парламент Петер Лизе постави под съмнение обясненията на AstraZeneca: "Оправданието, че има проблеми в европейската верига за доставки, но не и на други места, не е убедително, защото не е проблем ваксината от Великобритания да се достави на континента", обясни той.

"Не искаме обезщетения, а ваксини"

От Pfizer също имат проблем с осигуряването на необходимите количества. От компанията обясниха, че трябва да реорганизират процесите на производство и доставка, за да задоволят търсенето. Производството ще се засили още от февруари, обещаха от Pfizer.

Сега италианското правителство иска да съди Pfizer и AstraZeneca за неспазване на подписаните договори: "Искаме да получим тези дози, а не обезщетение, не става въпрос за пари", заяви външният министър Луиджи Ди Майо. Италия очаква забавяне на кампанията си за ваксиниране до два месеца, обясни заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери пред RAI. А премиерът Джузепе Конте отсече: "Нарушаването на договорите нанася "огромни щети" в Италия и на други места". Френският министър по европейските въпрос Клеман Бон също призова Pfizer да "спази ангажиментите си".

Що се отнася до ваксината Moderna, която е разработена в САЩ, производството за Европа трябва да се поеме от консорциум от три швейцарски компании и други фармацевтични фирми. Moderna никога не е произвеждала ваксини в такъв мащаб, т.е. и там се очакват възможни производствени проблеми и затруднения при доставката.

Как да се противодейства?

Според здравната експертка Юта Паулус проблемът е, че ваксините са били разработени по-бързо от очакваното без компаниите да разполагат с необходимия капацитет за производство. Представителката на германската Зелена партия не смята, че Брюксел носи вина за ситуацията: "Твърди се, че AstraZeneca е получила стотици милиони евро, за да започне да произвежда още преди одобрението. Ако договорът не се изпълнява, това не е по вина на Комисията." Стои и въпросът защо Великобритания продължава да бъде снабдявана, а ЕС - не.

Депутатите обаче не са запознати с детайлите в договорите между ЕК и производителите - ключови пасажи са скрити, като например по отношение на сроковете за доставка и санкциите при неизпълнение. Междувременно цените станаха известни благодарение на една белгийска министърка.

Юта Паулус не смята, че има смисъл от съдебни дела, чието решение ще се вземе след две или три години. По-добре е лицензите за ваксините да бъдат обявени за обществени блага: "Лицензите трябва да бъдат споделени, щом ваксините са разработени с обществени средства". В Индия и в Южна Африка има такива примери при производството на медикаменти против СПИН. Подобен подход би могъл да се възприеме при пандемията от коронавирус, така че възможно най-много производители да могат да започнат да произвеждат ваксините едновременно.

В този случай авторите на ваксината би трябвало да бъдат обезщетени, но дали такива радикални идеи имат шанс в Брюксел? За момента не, но по-нататък не е изключено. Във всеки случай така ЕС би имал силно средство за натиск, с което да накара фармацевтичните компании да отстъпят, ако изобщо са в състояние да произведат необходимите количества.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Майна

  77 54 Отговор
  НЕ СМЕЯТ ДА КАЖАТ, ЧЕ ЖЕЛАЕЩИ ПОЧТИ НЯМА!!!Е, НАВСЯКЪДЕ ИМА И МАЛОУМНИЦИ...,НО ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
 • 2 лидери

  71 51 Отговор
  Хората не ви вярват,затова не се ваксинират.
 • 3 Дърт Вейдър

  4 29 Отговор
  Дайте повече за България, съвсем ни забравиха.
 • 4 ВАКСАДЖИЯ

  31 1 Отговор
  БОЙКО ОРГАНИЗИРА ПРЪВ В СВЕТА ПРОИЗВОДСТВОТО НА МАСКИ И СЕГА СМЕ ЛИДЕРИ А ГЪРДИТЕ МУ ОЩЕ СА СИНИ ОТ ............ НЕКА ДА ОТПОЧНЕ И СЪС ВАКСИНИТЕ СЪЩОТО , ТРЯБВАТ МУ САМО ШИШЕНЦА ОТ ЕРДОГАН И КАЗАНИ ОТ ЕЛЕКТОРАТА МУ .......... ЗА ТОВА В ШИШЕНЦАТА ЦАР КИРО ЩЕ МУ ПОМОГНЕ ! ТОГАВА ВЕЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО КАТО МУ ТРЪГНЕ , БАЙДЪН И ПУТИН ЩЕ МУ ПОДАРЯТ САМОЛЕТ ДА ПРАВИ ПРОВЕРКИ НА ДРУГИТЕ ЗАВОДИ ЗА ВАКСИНИ !
 • 5 РОСКАТА

  12 18 Отговор
  Рoceн Плeвнeлиeв Прeзидeнтът Рoceн Плeвнeлиeв oтчитa мaндaтa cи Нe oбeщaх вcичкo, нo изпълних вcичкo, кoeтo oбeщaх. Вcичкитe мoи oбeщaния ca нa caйтa нa прeзидeнтcкaтa инcтитуция."

  Коментиран от #37, #42

 • 6 по същество

  38 1 Отговор
  защо говорят за ваксини въобще,а не например какъв е тоя вирус,откъде е и най-вече ЗАЩО се появи?

 • 7 Азззззззззз

  41 2 Отговор
  Ваксинацията се провали и сега Глобалистите излизат от ситуацията.

  Коментиран от #21, #25, #26

 • 8 Сатъра на Хана

  24 4 Отговор
  С отвращение и страх срамежливката Европа седна на боздугана на Дядо Иван ........ Обаче , какво да се прави - такъв е живота, трябва да си жив , преди да си щастлив :))
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Нашмурлан Нашмурлаев

  32 2 Отговор
  Ковидиотите юропидалите се тюхкат, че не стигат ваксини те, а би трябвало да се радват, защото това са безполезни, гуйна:)
 • 11 Ваксини,лъжи и мисирки

  43 1 Отговор
  Вчера една от водещите новини, в правителствените телевизии беше, че у нас са ваксинирани 18 човека. Днес ботокса каза, че всичко върви по план. Хубавото е,че от некадърници и калинки на всички нива в управлението, няма да участваме много активно в третия етап от теста на ваксините.
 • 12 НЕ ИСКАМЕ ВКСИНИ

  18 2 Отговор
  Искаме Меркел и Байдън да правят ШЛЯКИ/ПЛЯКИ на живо по RTL!
 • 13 Сандо

  20 1 Отговор
  То какво ли е наред в ЕС,че искаме и с ваксините нещата да са точни.
 • 14 господ

  21 16 Отговор
  Първите двама тъ.п.аци коментирали даже не са прочели статията. С такива кат вас, евреите ше ви владеят още 1000 години. Ха-ха-ха :))))

  Коментиран от #15, #17

 • 15 АбеПедал

  10 4 Отговор

  До коментар #14 от "господ":

  ЛапайЧЕПАиСиТрай
 • 16 Герберастия ЕС

  12 0 Отговор
  И Европа се управлява от "герберасти" !
 • 17 Майна

  25 2 Отговор

  До коментар #14 от "господ":

  ДО НАЧЕТЕНИЯ- ВАКСИНИ ИМА.., НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ЗА ВАКСИНИРАНЕ..., НАСАЖДА СЕ , ЧЕ ЩЕ СИ КЪСМЕТЛИЯ АКО СЕ ВРЕДИШ ДА ТЕ...УСМЪРТЯТ

  Коментиран от #39

 • 18 Човекомразец

  2 1 Отговор
  Ихааа,гърчите ли се?
 • 19 Чики-Рики

  18 2 Отговор
  Ми що не вземете от Руските бе?Те и без това първи направиха ваксина,а и може би количества са неограничени! Кво чакате? Наслаждавайки се на бавното говорене и нищоказване на здравния министър,доникъде няма да стигнем, гаранция!

  Коментиран от #23

 • 20 Нямат

  12 2 Отговор
  Нужният производствен капацитет. Но и не предоставят на други да произвеждат. Ами дайте на Софарма да произвежда ваксината и да я прилага на българите. Русия и Китай разрешават на Турция да произвежда техните ваксини
 • 21 по същество

  6 0 Отговор

  До коментар #7 от "Азззззззззз":

  дано повече хора те разберат какво казваш!

  Коментиран от #22, #24

 • 22 А дано

  2 5 Отговор

  До коментар #21 от "по същество":

  И ти да разбереш , че си говориш сам .. Рикиа вповече ??!
 • 23 xaxaxaха

  15 5 Отговор

  До коментар #19 от "Чики-Рики":

  Това да не е ацетизал и аналгин, бантускот. В Бантустан като закупят 1 хладилник за ваксините на Пфайцер и е "топ новина" поне 1 седмица. И "вишото" ви е колкото да има нещо на хартия. Колкото пожарникарското/милицЮнерското килийно. Чушкопеци си произвеждайте.
 • 24 Майна

  11 1 Отговор

  До коментар #21 от "по същество":

  Лошото е , че не са се отказали..., сега ще приемат подсилващи приндителни мерки..
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 хахахаха

  3 13 Отговор

  До коментар #7 от "Азззззззззз":

  Кухата ти тиква се е "провалила", тиквопитек необразован. "Израел ваксинира 224 000 души само за един ден" Ти защото си по-умен от тях нали? ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХА Кло.унската шапка и нос и айде на повеждай колоната.

  Коментиран от #28, #29, #30, #35

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 ХАЙ

  13 1 Отговор

  До коментар #26 от "хахахаха":

  в карлуково има свободни места за такива,като теб,КОЛЕГА!
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 МамицатаТиМръснаАзЩеРазгоня

  10 0 Отговор

  До коментар #26 от "хахахаха":

  ОдиТамДаПравишСвиркиНаЧифутите
 • 31 тъпи народи

  9 1 Отговор
  Нали врътнаа милиардите на данъкоплатците , сега зор немат . Понапуния по некое и друго нощно шкофче , сега бавно храносмилат , като боа. А ние на Бацката у шкафчетата сме се узрели и той кат тях , заедно работят дет се вика.
 • 32 Перо

  8 0 Отговор
  За Сърбия и Унгария няма проблеми!
 • 33 ВЕДНАГА

  9 0 Отговор
  ПРЕДЛАГАМ СТАРИТЕ ШИШЕНЦА ОТ ВАКСИНИТЕ ДА СЕ КАРАТ ПРИ ОГНЯН ДОНЕВ ДА ГИ ПЪЛНИ С ВОДА И СОЛ И ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ДО ЕДИН ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЪРВИ В СВЕТА ДО ИЗБОРИТЕ ! ТАКА ЧЕТВЪРТИЯТ МАНДАТ ЩЕ Е СИГУРЕН !
 • 34 Ффф

  14 0 Отговор
  Насилието против хората не чакайте да доведе до нещо добро! Ваксините и мерките са незаконно и нечовешко насилие.

 • 35 Не хихикай

  9 0 Отговор

  До коментар #26 от "хахахаха":

  Там се ваксинират масово.Но абсолютно ли си сигурен,че онази ваксина,е като за останалите? Аз не съм!
 • 36 ЕВРО Ваксинация

  2 0 Отговор
  По добре Дъртите Евро Депутати да бесят гражданите Европейски за да не умрат от вирус или гражданите Европейски да фърляме малки камъчета по празните глави на Евро Депутатите
 • 37 Ха ха

  3 0 Отговор

  До коментар #5 от "РОСКАТА":

  Успя ли да обяви война на Русия? Пропуснал съм момента.
 • 38 Един

  4 0 Отговор
  Маймунизация, маймунизация и пак МАЙМУНИЗАЦИЯ!
 • 39 ГрУЮ

  4 0 Отговор

  До коментар #17 от "Майна":

  Има ваксини колкото самолети Ф16 Циментов Блок. ,,Човека взе парите и каза, ще видим"
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Айсамани

  4 0 Отговор
  В България трябва да се ваксинират в мозъците,главно едни 240 гьонсурати,министри,фармацевти и всякакви разбирачи.Да изчакаме известно време да видим как им действа,пък тогава да правят реклама на пестицица Пфайзер,Бионтек,Астра-зенека и всякаква отрова.Дано им дойде акъла в главите.
 • 42 тапети дисидент

  2 0 Отговор

  До коментар #5 от "РОСКАТА":

  тоя не умре ли от ковид наскоро? или никой не го брои за жив тоя боклук?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.