5 509 73

Майка ми не иска да се ваксинира. А е лекарка

Оттам нататък на мен като журналист неизбежно ми се налага да защитавам медицината като цяло

Майка ми не иска да се ваксинира. А е лекарка
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу COVID-19. А е лекарка. Как да ѝ обясня колко сбъркани са аргументите ѝ? Нашият колега Сертан Сандерсон споделя личен опит:

Вероятно всички имаме близки, които се отнасят скептично към новините, свързани с коронавируса. В моя случай това е майка ми, с която постоянно влизаме в спор, когато говорим за пандемията.

Тя е родена в самия край на Втората световна война. И напълно разбирам, че нейното поколение много държи на сигурността в живота, залагайки по-скоро на консервативните ценности. Но обстоятелството, че тя е лекарка с дългогодишен стаж, влиза в рязък контраст с нейното мнение.

Аргументите на майка ми

В името на истината: скептицизмът на майка ми няма нищо общо с конспиративните теории, а се дължи на нейното медицинско образование и на знанията ѝ. Фактът, че всички ваксини срещу коронавируса бяха разработени за по-малко от година, е за нея достатъчен повод да си зададе един принципен въпрос.

Нужни са били десетилетия, докато се постигне успех в борбата срещу детския паралич или едрата шарка, обяснява ми тя. А сега не е имало достатъчно време да се изпробва ефективността на ваксините, камо ли да се гарантира тяхната сигурност и безопасност. Щом са били нужни десетилетия за разработването на ваксина срещу хепатит Б например, как сега Pfizer, Moderna и сие успяха толкова бързо да пуснат на пазара своите препарати срещу COVID-19, пита се още майка ми.

Оттам нататък на мен като журналист неизбежно ми се налага да защитавам медицината като цяло - и то точно пред майка ми, лекарката, която очевидно не е особено впечатлена от невероятния напредък в медицинските изследвания през последните 50 години. Тя и досега вярва, че единственото спасение от постоянните болки при менструация е в отстраняването на матката в подходящия момент. Освен това смята, че обрязването при мъжете е най-добрата гаранция за защита от предаваните по полов път болести.

В моменти като този се опитвам да ѝ обясня, че при коронавируса нещата стоят другояче - нито можем да го махнем с операция, нищо можем да го убием с антибиотик. Единственото решение на този етап е създаването на групов имунитет чрез масова ваксинация.

Ако не можеш да обясниш на една над 70-годишна лекарка, че при това положение ваксинацията е в неин собствен интерес, целият разговор заприличва на опита да обясниш на малко дете, че пясъкът на детската площадка не е за ядене. И в двата случая накрая се стига до сълзи.

При последната ни среща по Коледа майка ми постоянно сравняваше борбата срещу пандемията с борбата срещу ХИВ. Щом учените са успели толкова бързо да разработят ваксина срещу COVID-19, защо още няма ваксина срещу СПИН? - пита ме тя. За нея това е поредното доказателство, че ваксините срещу COVID-19 са чисто и просто лъжа.

Майка ми, способната лекарка, завършила навремето втора по успех във випуска си, очевидно не може да разбере комплексността на нещата: не разбира, че защитата на фармацевтичните патенти години наред възпира борбата срещу ХИВ; че САЩ - страната, която влага най-много в медицински изследвания, превърна навремето СПИН в предизборна тема и така на практика подписа смъртната присъда на хиляди хомосексуални; не разбира и какъв стремителен напредък бе постигнат в изследването на ДНК през последните 25 години.

По-добре да си мълчим?

Майка ми продължава да е убедена, че ваксината фатално ще промени нейната ДНК. И че ако справянето с един вирус е толкова лесно, СПИН би трябвало вече да не съществува.

Какво да правя сега? Да принудя майка ми да отиде на лекар, за да се ваксинира? Или да ѝ кажа, че съм я предупреждавал как обдишващите апарати може и да не стигнат за нея? И дали изобщо е честно да разпространявам нейните виждания, без да ѝ дам възможност да се защити? Или някои възгледи са просто неприемливи?

На семеен празник не се говори за политика и религия - това неписано правило отдавна го знаем. Може би трябва да включим и COVID-19 в списъка със забранените теми. Дори това да означава, че сред гласовете, които ще накараме да замлъкнат, ще бъде и нашият собствен глас.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 73 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 БАЙ Х@Й ‼

  165 120 Отговор
  Ами точно защото е лекар !

  Коментиран от #70

 • 2 Аз40🏴‍☠️

  87 123 Отговор
  Ваксайте се, кво? Щом ви насърчават от дойчевеле, значи е хубаво.
 • 3 др Гей Билтс

  40 52 Отговор
  Това да си лекар не е нещо кой знае колко престижно. Все едно си автомонтьор и работиш все по наръчник. Лекарите особено личните са най-големите коне с капаци. Аз на мойта й заявих, че е срам за гилдията, след като и един апарт за кръвно не смее да си купи, а кара с един разпадащ се.

  Коментиран от #18, #23

 • 4 Реалист

  65 5 Отговор
  Важното е, че има избор. По-лошото би било да нямаше избор.

  Коментиран от #63

 • 5 гадно

  109 124 Отговор
  Поредното морозовче, ами предай я на властите както в краварника предават родителите си
 • 6 препатил

  27 52 Отговор
  Не вярвайте на лекарите. Повечето са записали да учат такова заради дългия безгрижен студентски живот и безразборния секс.

 • 7 ddааааа

  134 123 Отговор
  Слушай майка си момиче, иначе ще ревеш, но ще е късно!
 • 8 Антон

  129 84 Отговор
  Ами не е лошо да чуеш, какво ти казва мама!
 • 9 БАЙ Х@Й ‼

  135 114 Отговор
  Журналя дават акъл на лекари за медицина! Недоучилата Грета дава акъл на професори! Политици дават акъл на икономисти ! ....
 • 10 Леличката

  78 122 Отговор
  Скоро такова съчинение не бях чел. Маломие до скука по немски.
 • 11 NikNay

  70 113 Отговор
  Е и ? Агитация за ваксиниране или нещо друго ? Всеки решава сам за себеси , ваксониването е все още доброволно !
 • 12 NikNay

  41 0 Отговор
  Е и ? Агитация за ваксиниране или нещо друго ? Всеки решава сам за себеси , ваксинирането е все още доброволно !
 • 13 Сюрреалист

  15 3 Отговор
  С алкохол се умира по-красиво..
 • 14 angel

  70 111 Отговор
  Ако журналята учат лекарите на медицина е ясно защо сме стигнали зо тук. Медицината не е копи енд пейст момченце, остави мама на мира и си бодни като ти се иска
 • 15 стоян георгиев

  7 52 Отговор
  за съжаление именно хора като тази жена са в наи-голям риск.
 • 16 Демо

  71 114 Отговор
  Де да знае майка ти че ще роди такъв дебил.
 • 17 Антигерб

  70 109 Отговор
  Публикувано във факти.бг: не разбира, че защитата на фармацевтичните патенти години наред възпира борбата срещу ХИВ Ами журналистче нормалните хора не го разбират това че печалбите на фармацевтичните гиганти са поставени пред живота на хората. Каква е тази държава която защитава печалбите на някои хора с цената на живота на много други хора - все нейни поданници. Това ли са "евроатлантическите ценности" на новото поколение. Майка ви е живяла в годините след ВСВ в недоимък но с много по-голяма човечност. Сега човечността изчезна - единствено парите са важни. Та как да обясниш на майка си че се толерират едни фирми въпреки че техните ваксини са по-неефективни или по-скъпи или пък не могат да ги доставят и в същото време говорят за свободен пазар.

  Коментиран от #65

 • 18 Пурко

  30 17 Отговор

  До коментар #3 от "др Гей Билтс":

  За съжаление половината джипита са толкова лекари, колкото Лада Нива е Джип!

  Коментиран от #26

 • 19 Последния Софиянец

  34 10 Отговор
  Добре съчинено от някой червен шаман.Че ваксинирането е доброволно бе другари.Ако искаш ще се ваксинираш .Защо са тези драми.

  Коментиран от #55

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Пурко

  49 2 Отговор
  Внимателно поднесена пропаганда за да няма автора неприятности с новия фюрер на Европата!
 • 22 По-грозно

  69 115 Отговор
  По-грозно унизително и без елементарно уважение син едва ли би могъл да се изкаже за професионалните възгледи и разбирания на собствената си майка! Колко ли са му платили за тоя пасквил...Погнусяващо, срам - този човек трябва дълбоко да се засрами за хулите, които е изказал по адрес на професионализма на майка си! Само и само за да убеди някои неграмотни примитиви в "ползата" от ваксиниране срещу вируса. И да сложи ссигурно някое и друго евро в джоба си - отвратително!
 • 23 Знайко

  44 1 Отговор

  До коментар #3 от "др Гей Билтс":

  Напълно си прав. Разликата е, че за научаване на наръчника на монтьорите трябват 4-месеца. Аз научаване наръчника на лекарите трябват над 6 години. Приликата е, че некадърността и на двете професии уврежда сериозно здравето на клиентите им а в някои случаи може и да ги убие.
 • 24 Перо

  50 2 Отговор
  Как може “професорите” да обявяват предварително,че ваксината неутрализира и новите щамове,когато не са правени такива изследвания и се променя структурата и действието на новия вирус. Ваксината за грип покрива няколко щама от над 100 и какъв е ефекта? Като при тотото 6 от 49.
 • 25 Нови времена

  113 28 Отговор
  Когато майка му е учила медицина, лекарствата се правеха в аптеките на ръка по технология от времето на Гален. По нейно време не е имало и идея за компютър, а сега всеки си носи компютър в джоба и даже го нарича телефон. Времето е друго и сроковете са други. Госпожата просто е решила, че на тия години няма да се подложи на терапия, която не познава и от която се страхува.
 • 26 Пурко, Пурко....

  29 1 Отговор

  До коментар #18 от "Пурко":

  Да ти се смея ли, да плача ли? Лада Нива е повече джип/каквото и да влагаш в това понятие/ от всички таралясници, които съществуват. Явно нямаш и представа за какво иде реч
 • 27 Ужас

  74 107 Отговор
  Когато един журналист(син) започне да дава акъл на един лекар(майка) по медицински въпрос, време е да се спрем и да се огледаме накъде вървим.
 • 28 ха ха ха

  73 116 Отговор
  Майка ви е умна жена, но се е провалила с вас... кух сте на лейка! 😁😆
 • 29 ха ха ха

  58 1 Отговор
  "Или да ѝ кажа, че съм я предупреждавал как обдишващите апарати може и да не стигнат за нея?" И по-добре, сума ти дробове напукаха с тия респиратори, де що измря е било на такъв апарат... ти на майка си акъл дет нямаш - не давай 😂
 • 30 😷😷😷

  68 110 Отговор
  Е затова света е сбъркан, защото джендър журналист обяснява на лекар медицински въпроси !?!?
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Знайко

  63 112 Отговор
  Хей малкия, слушай майка си. Няма медицина, няма политика... Журналистите трябва да научите само две неща. Винаги трябва да защитавате ИСТИНАТА и СВОБОДНИЯ ИЗБОР.
 • 33 Мъдрият

  53 110 Отговор
  Майка ти е права, независимо, че аргументите и - може и да не са точните! Затова не и се меси и я остави на мира!
 • 34 Казуар

  95 35 Отговор
  Като е лекар, това не означава, че не е с ограничен кръгозор.

  Коментиран от #43

 • 35 Да бе!

  24 0 Отговор
  Демагогия за зомбита! Стига!
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Мнение

  47 2 Отговор
  Ако изобщо има такъв човек, да е казал такова нещо на майка си, при положение, че тя е лекар, а той журналист, е меко казано дебилно!!! Напълно подкрепям тезата на лекарите твърдящи същото, като тази лекарка! Не може да си правиш експерименти с хората, да ги облъчваш по платените медии, а после да ги питаш ко вярват в конспирации!!! Колкото до соросойче веле, там новините винаги са в интерес на началниците, така, че не им вярвайте!!!
 • 38 ПРОВОКАТОР

  29 0 Отговор
  замисли се дръскачо, дали майка ти не е права и стига бълвахте лъжи. УМУВАЙ СЪС СТАТИИ ,ЗАЩО БОЙКО НЕ ВНАСЯ КИТАЙСКИ И РУСКИ ВАКСИНИ С КОИТО МАЙКА ТИ СИГУРНО БИ СЕ ВАКСИНИРАЛА. ХАЙДЕ ПИТАЙ Я ДАЛИ БИ СЕ ВАКСИНИРАЛА С КИТАЙСКА ИЛИ РУСКА ВАКСИНА КОЯТО НЯМА ДА И ПРОМЕНИ ДНК-ТО И ПАК НАПИШИ СТАТИЯ ВЪВ ФАКТИ!!!

  Коментиран от #40

 • 39 Диамантената ръка

  8 4 Отговор
  За този, който не е умрял, вирусът не е опасен, а на умрелите им е все тая за тия, които казват, че вирусът е обикновен грип.
 • 40 Казуар

  86 15 Отговор

  До коментар #38 от "ПРОВОКАТОР":

  Пишеш като усукан човек. Тези неща ги говори у вас, на трапезата.

  Коментиран от #41

 • 41 МАФИЯ НА ББ

  17 1 Отговор

  До коментар #40 от "Казуар":

  СВИНСКИТЕ ЧЕРВА МАФИОТСКИ И ТЕ СА УСУКАНИ И ПРЕПЛЕТЕНИ И ГОВОРЯТ ПО ВСИЧКИ ТРИБУНИ, НО ЗА НАРОДА Е ЗАБРАНЕНО, ЗАБРАНЕНО,НАЛИ. ЗАТОВА СМЕ НА 120 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО И ИМА ДИКТАТУРА ОТ ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ НАРЦИС И НЕГОВАТА ШАЙКА.
 • 42 Анонимен

  25 1 Отговор
  Явно журналистите в DW се явяват омникомпетентни личности с енциклопедични познания след като имат самочувствието че могат да обясняват медицинска проблеми на медици с десетилетен стаж . Предлагам на този журналист при някакъв медицински проблем хич да не се хаби да ходи на лекар ами просто да се допира до колега .
 • 43 яко ни лъжат

  21 1 Отговор

  До коментар #34 от "Казуар":

  ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ РЯПА ДА ЯДЕ. САМО ЛЪЖИ БЪЛВАТ И ПРОВОКАЦИИ. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. ТАКА НАЙ-ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА РАЗДЕЛЕНО ОБЩЕСТВО. ТЕ ПОДГОТВЯТ ПОЧВАТА. НЕ ГИ ЧЕТЕТЕ ТЕЗИ ЛЪЖЛИВИ ПРОВОКАТОРИ!

  Коментиран от #46

 • 44 Епа

  94 4 Отговор
  С днешните технологии, даже много време се забавиха.
 • 45 Мислител?!

  3 18 Отговор
  Има етнос в света с генетично заложен инстинкт за самосъхранение-евреите. Защо ли се ваксинират масово? Или сърби, гърци и румънци са по-тъпи от нас?

  Коментиран от #50

 • 46 Епа

  7 3 Отговор

  До коментар #43 от "яко ни лъжат":

  Не вярвам на никой докато не видя доказателства , техните още не съм видял, а ти имаш ли някакви ?
 • 47 До 41 мафията на ГЕРБ

  7 11 Отговор
  СВОБОДА НА СЛОВОТО И ИМА ДИКТАТУРА ОТ ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ НАРЦИС И НЕГОВАТА ШАЙКА. ######################### ######################## А бе червен Каун ако имаше диктатура и нямаше свобода на словото,дали щеше да пишеш простотиите си тук?И дали нямаше да си на едно друго място?
 • 48 Е и?

  21 0 Отговор
  И моите са лекари и няма да се ваксинират.
 • 49 Казуар

  1 12 Отговор
  И сред учителите простотия бол, хем не искат присъствено обучение, хем не искат да се ваксинират.
 • 50 Хайде бе!?

  19 0 Отговор

  До коментар #45 от "Мислител?!":

  А ти,задаваш ли си въпроса,че масово се ваксинират, дори осигуряват гсрантирана ваксина на всеки сънародник, който не само е извън държавата,но и не живее там.Но ако отиде там да бъде ваксиниран! Иначе извода ти е логичен.Но ако техните доставки са от по различен вид? И само опаковката е оригинална? Никой,дори и краварите не е постигнал такава масова доставка и логистика.Как ти звучи инфото,че спечелили предимство,защото поръчали един брой ваксина в повече.Колкото до журналистчето,пълен зомби.Майката е лекар,но той е" Разбирач", който се чудел,как да е убеди!Зомбито гони кариера с подобни бози.

  Коментиран от #53

 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Бай Трай

  10 7 Отговор
  Какво ме интересува майка ти и дали и колко в лекар? Избора си е нейн. Има хора които искат да се ваксинират, и трябва да чакат поне 7 месеца или повече. Аман от простотия и статии обслужващи някой си.
 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 скептик

  27 1 Отговор
  Пак ще го кажа. Онзи ден погребаха мой познат, лекар. След като се имунизрал доброволно, три дни е бил на легло с оплаквания от болки в цялото тяло и липса на енергия. Човекът бе възрастен, но без фатални заболявания. На кого да вярвам? НА дойчвеле или на това, което виждам?
 • 55 Посетител

  13 1 Отговор

  До коментар #19 от "Последния Софиянец":

  В най-скоро време ще е доброзорлем! Нали вече се говори за "ваксинационни паспорти", без тях няма да можем не просто да пътуваме а дори на ресторант, кино, та дори на работа да идем! Онзи ден нали писаха за собственик на фирма за обслужване на възрастни и болни в Германия, който уволнил свои служители, че не са се ваксинирали! Ето докъде е доброволността!!!
 • 56 Посетител

  12 2 Отговор
  Ще се присъединя към вече изразилите мнение, че автора следва да се вслуша в майка си, жената явно е с бистър ум а и е лекарка - най-вече! Независимо че е на 70+... А това, че е в DW - само показва промитият му мозък!
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 ха ха ха

  5 0 Отговор
  Бля бля велето започна да си помпа плюсовете и минусите, но не мое си помпа рейтингът на статиите 🤣🤣🤣
 • 60 Ввв

  12 0 Отговор
  Абе джендър,боцкай се пък лекарката знае най-добре
 • 61 Няой

  14 2 Отговор
  Майката лекар, дъщерята - никой, тръгнала да спори с професионалист. Добре, патицо, като искаш ваксинирай се, никой не те спира. Лафът за "теориите на конспирацията" не минава, банален е, а вече и децата знаят, че е възможно най-глупавия опит за оспорване на истината и е 100% критерий за интелектуална немощ, продажност, и дебилизъм. Майка ти знае какво прави, дала ти е живот, а дали ти ще го опазиш или ще се превърнеш в морско свинче си е твой проблем.
 • 62 дядо Йоцо гледа

  11 1 Отговор
  Ха, колко интересно. Изхождайки от мисълта , че съм над 60г и няма да правя повече деца се съгласих с половин уста да бъда ваксиниран. Дали ще ми променят ДНК, качеството спермата или кривината устата не ми дреме. Но младите защо затривате ? Защо заблуждавате , защо манипулирате, защо изчезват личните местоимения ? Защо тровите младите и ги правите неграмотници ? Ще ви кажа, за ПАРИ ! Сега основното ОРЪЖИЕ е ваксината. И кой продава най-много ОРЪЖИЕ на света? Кой оказва натиск да се купува само неговото оръжие на света? Кой има най-голяма печалба от продажбата на ОРЪЖИЕ? Кой разпалва години наред конфликти по света? Не можете да ме заблудите , че К19 не е нарочно измислен както Ф16 !
 • 63 пояснение

  3 0 Отговор

  До коментар #4 от "Реалист":

  Какъв избор ? На ваксина, на група, на дата, на отказ ?
 • 64 ЛЛЛ

  11 0 Отговор
  Много си е права жената и не е нужно някой да я кара да се ваксинира. В крайна сметка всеки си преценява сам, а аз пък споделям нейното мнение
 • 65 234

  1 0 Отговор

  До коментар #17 от "Антигерб":

  Споделям мнението

 • 66 Матей

  9 0 Отговор
  Дрън-дрън,СПИН ,е също американска измислица,за да си продават негодните лекарства и на когото лепнат тая диагноза и после го умориха със споменатите лекарства.Има естествен срив на имунитета,който умело се използва за да се изтълкува като СПИН И жертвата сама влиза в капана.Сега може същото да произлезе,но в неизмеримо по-големи мащаби.В Германия вече се отказват от прилагане на вакцината Астра-Зенека под 18 и над 65 г.,и в други страни ще се усетят и ще се плеснат по челата,само да не е прекалено късно.ккаво ще ти стане като хванеш ковид,нищо,вероятността да умреш е= на статистическата грешка.А биеш ли си ваксината и ще живееш години наред със страха от късни негативни последици.
 • 67 Ами

  10 0 Отговор
  Явно има мозък, за да не иска да се ваксинира с ваксина, която няма гаранция даже от производителите си!
 • 68 Петър

  2 3 Отговор
  Всички лекари да се ваксинират как така ще отказват а обикновенния човек ще убият с тия ваксини
 • 69 Матей

  7 0 Отговор
  Ще възраждат синдрома на Павлик Морозов,вируса на сатанизма се вкарва в семейната среда.Бъди добър поданик и докладвай за несъгласни с режима,за изкривяващи правата партийна линия.Невероятно ,толкова десетилетия след Юлиус Фучик,уроците почват от А,Б...
 • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

  9 1 Отговор

  До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

  COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...
 • 71 Един

  6 0 Отговор
  Мама знае най-добре!
 • 72 Един

  8 0 Отговор
  Представяте ли си : ЖУРНАЛИСТ ДА ДАВА АКЪЛ НА ЛЕКАР ЗА ВАКСИНИРАНЕ!!!
 • 73 ргтфдс

  3 0 Отговор
  Тоя на майка си демокрация прилага,жената лекар с 60 години стаж ,тоя тръгнал да убеждава лекар ,който знае всичките мурафети на фармацията -!!е

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.