Last news in Fakti

28 Януари, 2021 21:15 4 491 98

Демократичният свят трябва да вземе мерки, защото хибридната война води в резултата

  • хибридна война-
  • дезинформация-
  • фалшиви новини

Очевидно е, че образователните системи в цивилизования свят, да не говорим за българската, имат сериозни слабости по отношение на това да изградят критично мислещи индивиди

Демократичният свят трябва да вземе мерки, защото хибридната война води в резултата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хибридната дезинформационна война срещу цивилизования свят се води от вече няколко години и днес определено можем да кажем, че води в резултата. С масовото навлизане на социалните мрежи и съответно на него и масовото навлизане на всякакви хора в тях - образовани, необразовани и дори неграмотни, дезинформацията и конспиративните теории започнаха да постигат още по-голям успех сред масите по целия свят.

Причината за съществуването на хибридната война

Тя съществува, защото големите геополитически играчи на изток нямат абсолютно никакво желание, идеи и възможности да достигнат високоразвитите общества на Запада. Те не искат и не могат да предложат на своите граждани по-добър живот и по-добри обществени отношения от тези на Запад, и за това са принудени да им създават фалшива реалност за местната им почва и за тази на "врага". Нещата обаче не се изчерпват с това. Тъй като, както вече се спомена, те не могат да се състезават с демократичния свят, единственото, което могат да правят е да рушат вътрешните му устои. С дезинформация, конспиративни теории и пропаганда.

Начинът ѝ на водене

Простичко е. Дигиталният свят е пълен със сайтове за фалшиви новини и с такива, които смесват истинни с фалшиви. Те, естествено, няма как да имат успех без "прекрасните" условия за масова дезинформация, които създават социалните мрежи. Те не само са добър терен - визирайки с това преди всичко многохилядните групи, но и безпрепятствено дават възможност в дадената социална мрежа да могат да битуват орди от икономически мотивирани манипулатори - тролове.

Комичното в случая е, че въпросните социални мрежи, които са една своеобразна паралелна реалност, в която е възможно човек да прекарва по-голямата част от деня си и да променя мирогледа си вследствие на масовата дезинформация, са продукт на цивилизования Западен свят.

Плашещото е, че вече се манипулират и цели видеа със слова на известни личности, т.нар. дийп фейк, чрез който могат да се предизвикат куп проблеми. Дори гореща война.

Последните най-големи победи на хибридната война

• Брекзит

Въпреки че в основата на тази глупост, която допринесе за политическото отслабване на Обединена Европа, си стоят част от самите британци, пропагандната дезинформационна машина на регресивния Изток работеше на пълни обороти и изключително много спомогна да се повлияе на патриотичните чувства на по-възрастното британско население. Шовинизъм се насажда много лесно на хора, които имат мания за величие в контекста на националната си идентичност. И в крайна сметка именно по-възрастното население на Великобритания направи възможна политическата катастрофа Брекзит.

• Тръмп и тръмпизмът

За никого не е тайна, че Доналд Тръмп беше най-одобряваният от Русия американски президент. Няма и как да е иначе, след като в предизборната си кампания през 2016 г. той говореше изключително благосклонно и дори приятелски настроено към тази страна, а когато за зла беда стана и прекара 4-годишен мандат като президент не притисна диктаторския режим в Москва по никакъв начин.

Досещате се, че и тогава, през 2016 г. - дезинформационната пропаганда изкарваше Хилъри Клинтън каква ли не, а Тръмп божество, и преди месеци - Джо Байдън бе нападан, осмиван, демократите бяха изкарвани комунисти, а пропагандата, част от хибридната война, гласеше, че ако Тръмп не спечели втори мандат ще ни чипират, ще издевателстват над нас и въобще "много лоша работа".

Е, за радост успехът на хибридната война не се състоя и през второто полувреме. Доналд Тръмп е аут, но тръмпизмът може би още не е. Той продължава да се подхранва от източното зло с най-различни манипулации, а същността му, на тръмпизма, видяхме на 6-ти януари, когато след като бяха надъхани от своя идеолог и "спасител", тръмпистите, заедно с чужди резиденти, което бе доказано от видеоклипове, опитаха да извършат държавен преврат в САЩ. Пак за радост - не успяха. Последствията от 4-годишното тръмпизиране на Америка и света обаче ще бъдат търпени и в бъдеще време, а посланието, което може да бъде отправено към нашите сънародници в Западния свят, е: ГЛАСУВАЙТЕ СКУЧНО. Не се хващайте на пропагандата за антисистемния политик. В 99,9% от случаите той е популист, който ще нанесе много по-големи щети в конкретното общество и/или света, отколкото скучноватият дългогодишен чиновник, който уважава закона и мнението на експертите е водещо във взиманите от него решения.

Всъщност, връщайки се малко по-горе, излиза, че бедите Брекзит и Тръмп са явления, или казано по друг начин хибридни операции, случили се в една и съща година - 2016.

• COVID-19

Каквото и да кажем за дезинформацията и новия термин - "инфодемия", относно този прословут вирус, вероятно ще пропуснем нещо. Най-главната лъжа е, че той не съществува. Нещо, в което много хора вярваха преди месеци, а днес по всяка вероятност са много по-малко, защото вече почти всеки има близък, сблъскал се с тази отврат, или дори лично го е преживял.

А една от най-циничните хибридки, която бе засечена на "българска почва", т.е. в български групи в една от социалните мрежи, бе "признания" на хора от ВВС, че по заръка на НАТО пръскали коронавирус от самолети. Твърде много хора повярваха на тази глупост, за да бъде подценявано самото явление "фалшиви новини".

А междувременно и Бил Гейтс бе сатанизиран.

Прави впечатление и че разните "инфлуенсъри изобличители на лъжата" някак си все са соцносталгици, някак си все симпатизират на диктаторски режими и вярват, че норвежците ще дойдат да крадат български деца. Това е друга хибридка, проведена успешно от виден инструмент инструмент на дезинформацията и пропагандата срещу Запада в България.

• Какво прави хибридната война възможна?

Очевидно е, че образователните системи в цивилизования свят, да не говорим за българската, имат сериозни слабости по отношение на това да изградят критично мислещи индивиди. Преди това и като цяло достатъчно образовани, с шанс за успех, защото в последна сметка с конспирации и дезинформация са хранят нереализираните люде, търсещи вината за дереджето си винаги някъде извън себе си. Системата на образованието не обръща внимание на медийната грамотност и резултатът е налице. Включително учители, не разполагащи с възможностите да разпознават "фейк нюз", споделят фалшиви новини. А това е диагноза и потвърждава, че проблемът е много сериозен. Западът и следващите го трябва да вземат мерки, трябва да престанат да гледат от високо, защото небрежното отношение и високомерието могат да изиграят доста лоша шега на либералния свят. Още повече, че макар и да няма по-добро от либералната демокрация и капитализма, те не са идеални.

Другото благоприятстващо е липсата на полезни регулации, както вече стана ясно. Администраторите в социалните мрежи се занимават с какви ли не глупости и доноси, но не осъществяват никаква регулация и не спират леещата се дезинформация. Време е да го направят, време и правителствата да им помогнат с прецизирани законодателни инициативи, с които свободата на словото няма да бъде засегната.

• Какво налива вода в мелницата ѝ?

Най-актуалният пример е провалът на европейските правителства в борбата с пандемията. В САЩ той беше изцяло заради неадекватното управление на Тръмп, но Европа няма оправдание. И този провал, гарниран с идиотските мерки като вечерния час, засилват популярността на конспиративните теории.

Хората не могат да живеят повече така заради посредствеността на настоящите управленски елити в Европа и ако максимално бързо не се реши коронакризата бунтовете в европейските градове ще се усилят и зачестят. А това е чудесна новина за водещите хибридната война.

Друг пример е начинът на борене на расизма. Той е изцяло погрешен. Нагледахме се на насилие, поругаване на паметници на светли личности и съзиране на расизъм там, където го няма. Расизмът може да се бори само чрез обществена изолация на расистите и повече образование, както в случая с липсата на медийна грамотност. В противен случай, ако се продължава по досегашния начин, ще се предизвиква само обратният на търсения ефект - още повече расизъм и разделени общества. А това не е в наш интерес.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    79 6 Отговор
    Преди години, демокрацията и цензурата бяха несъвместими. Сега в "демократичният свят" те вървят ръка за ръка.

    Коментиран от #11

  • 2 Великия Световен Изпълком номер1

    28 3 Отговор
    Ма Пепи ,те наистина пръскат бе ,цялата Плоскост на земята е опръскана ,и от холограмата Луна ни гледат кък се гърчаме
  • 3 Национал Джибротрафик

    11 11 Отговор
    Пръскат гроздова от Б747
  • 4 Юсуффф

    87 9 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ ВЗЕ МЕРКИ,ЗАПУШИ НИ УСТАТА И ДАВА НАСОКА НА МИСЛЕНЕТО НИ.ИСТИНАТА ТОТАЛНО ЗАМЕНИХА С ЛЪЖАТА,НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ГО ЗАМЕСТИХА БРУТАЛНО С ГЕЙОВЕ И ДЖЕНДЪРИ. ТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНИЯ ВИ СВЯТ,А МЕРКИТЕ В МОМЕНТА ГИ СЪРБАМЕ.КАКВО ОЩЕ ?!

    Коментиран от #6, #14, #16

  • 5 ман

    56 3 Отговор
    Петко Мисирков Бозаджиев пак със "силна" изява.
  • 6 Капур от Сиким

    4 26 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    Юсуфе ,теляка мачка ли ти бузките ?

    Коментиран от #12

  • 7 Jacques Yves Moineau

    25 4 Отговор
    Защо се казва ''Тръмпизъм'', а пък ''Борисовщина''? Не може ли ''Борисовизъм''...
  • 8 Iviviv

    73 7 Отговор
    Кой определя кое е фалшива новина може би Сорос или Гей Бил а кой. И здравните паспорти бяха фалшива новина а станаха реалност аре джа да ви сер... м на демокрацията.
  • 9 Разбира се

    46 16 Отговор
    Абсолютно правилно!
    Истината е само една, еднозначна и не подлежи на коментар!
    Посочва я главният демократ!
    Всичко друго е лъжа и измислица!
    Тези, които не са съгласни, са тъпи, луди и необразовани!

    Коментиран от #92

  • 10 Гост

    40 6 Отговор
    Спрете интернета на пролите.
  • 11 Гост

    17 35 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Няма как, населението е прекално малоумно. Вярва на рептили, темплиери, извънземни и заговори на евреи. Нормално е да им се спре тока.

    Коментиран от #97

  • 12 Йосиффф

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Капур от Сиким":

    МАЙ СЪРБИ ТЕ ИСТАНБУЛСКАТА ВРАТА .
  • 13 Тольо

    46 16 Отговор
    Това е мисирско проамериканска душевна пръдня

    Коментиран от #26

  • 14 Лом ,Хумата

    1 14 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    Юсуфе ,козата шейк ит ли ве бейби ....хихихи
  • 15 Ню Джендърейшън

    46 4 Отговор
    Всъщност доста голяма част от нещата написани погоре от г-н Джъндърев са си самата истина! На мен пък ми писна всякакви джендъри да ни убеждават в тяхната "права вяра" и "истини" !
  • 16 Iviviv

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    Браво много точно казано.
  • 17 Овчарник

    24 1 Отговор
    Образователната система сменя монетарната и ще е трудно през следващите 10 години...ВСЯКА ИЗМАМА СИ ИМА КРАЙ.
  • 18 Капур от Сиким

    1 11 Отговор
    Ьосуфе ,оджата навестява ли та орда будалайм ?8955
  • 19 Илич Рамирез

    49 5 Отговор
    Фалшивите новини в България се разпространяват и от Факти.БГ —подлоги на DW. Обидното в случая е,че за това начинание са събрани хора от кол и въже.Неуки,неграмотни ,нискоинтелигентни демагози се изявяват като последна инстанция от страниците на жълтия парцал спонсориран от соросоидни НПО.
  • 20 дедо Йоцо

    29 4 Отговор
    кОВИД-19 е измама.А измаматя не е лъжа.Помислете върху това.

    Коментиран от #24

  • 21 По какво да познаем пиянката

    9 4 Отговор
    В българските сайтове със закон трябва да се забрани постването от лица със циганярски никове и протурски такива ,им е#а фесн@та
  • 22 Капур от Сиким

    1 6 Отговор
    Юсуфе , ханъмата жена ли ти й или сирийска робиня ?
  • 23 Капур от Сиким

    1 7 Отговор
    Или азерка ,хихихихий
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Одна на всех

    2 5 Отговор
    Чувала съм за Желязна църква ,колко преобразувател на ръжда отива за година там ?
  • 26 5663

    3 21 Отговор

    До коментар #13 от "Тольо":

    Ти вдишваш само руски пръдни?
  • 27 Хипертурбомегалодом

    2 6 Отговор
    Желязната църква отдавна е саудитски пансион !
  • 28 Коза

    1 3 Отговор
    Шекиъ бебе ,шекит шекит бебе
  • 29 реалистъ

    31 3 Отговор
    Петърчо, я пусни твоята биография. По принцип такива като теб произлизат от кървавочервени родове. Я кажи какви бяха родителите ти например? Баби, дядовци?
  • 30 ГеРБпобедаВИНАГИ

    3 16 Отговор
    Ако спечелим и тези избори ,всички турци ще трябва да си вадят разрешителни за пътуване ,бяло картонче с червен полумесец и звезда .... И ще трябва дс се регистрират нсново в ГРАО като потенциални българи с ограничени права !
    И ще плащат троен данък !

    Коментиран от #51

  • 31 един от многото

    21 1 Отговор
    Човека може да мисли и за това е човек! Всеки определя кое е добро и полезно за него и никакви хибридни войни не могат да повлияят на здравомислещите хора. Така , че тези тези и сентенции , от Асеновград нагоре , ама и там няма да хванат дикиш!
  • 32 ГеРБпобедаВИНАГИ

    1 11 Отговор
    Който не съблюдава правилата - пътя ,чантата и на Капаалъ Чааршъ !
  • 33 Одна на всех

    1 7 Отговор
    Я люблю Стамбульские Вечера ....
  • 34 Перо

    27 2 Отговор
    Соросистки уйдурми!
  • 35 ч и ф у т

    20 1 Отговор
    то живота стана фалшив ,та новините ли!
  • 36 ценности

    28 4 Отговор
    Глупости на търкалета , и демокрацията и комунизма са утопии , напълно несъвместими с хората. Което е добро за един е лошо за друг и несъвместимо за трети , как тогава ще ги накараш да живеят в измислените ви демократични или всякакви други общества. Докато съществува самостоятелното мислене никога не може да се изгради колективен живот. Винаги ще има различно мислещи и техните действия ще движат историята както до сега!

    Коментиран от #37

  • 37 шамар

    11 18 Отговор

    До коментар #36 от "ценности":

    Ти си позор за човешкия вид. За какво съществуваш изобщо, като няма да имаш самостоялтено мислене. Само да те таковат, да ядеш и сe"еш? Малоумщини си написал.

    Коментиран от #41

  • 38 Баронеса СтюарДеса

    11 4 Отговор
    Най- мразя да имам почивка в Турция.... Гадни таксиджии ,нахални котки и и кучета и миризма на овча лой
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 фейк нюз

    9 3 Отговор
    бил гейтс е добър човек
  • 41 ценности

    13 2 Отговор

    До коментар #37 от "шамар":

    Ти изглежда , че не можеш да четеш! Именно защото мисля не могат да ме вкарат в калъп в какъвто си ти!
  • 42 3,14К

    35 1 Отговор
    Тази статия е определение за фалшива новина и дезинформация. Хората, които най- много плачат срещу фалшивите новини, определено са техните създатели (Ани Заркова).

    Коментиран от #58

  • 43 Шейх АмонРа

    21 2 Отговор
    Като изчистем светът от Рапоните ,започваме с Еврогейчовеците
  • 44 ъъъъъ

    8 0 Отговор
    как да отделиш свободата на словото и фалшивите новини? а цензура и демокрация?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 в този случай

    24 1 Отговор
    Крадецът вика: дръжте крадеца! Статийката е тъкмо с обратен знак, щото именно "западните демокрации" променят историята ..
  • 47 ГруЮ

    28 1 Отговор
    Едно време комсомолците зубреха поне Маркс, който е поне част от европейската философска антология, а сега се образоват с Дейл Карнеги и “Богат татко, беден татко” на Коийосаки. Резултатът- такива “титани на мисълта” като автора. На такива погледът им стига до ръба на очилата.

    Коментиран от #49

  • 48 Браво

    17 1 Отговор
    Този Пепи ,ако е писал това пасквилче е голям деБил
  • 49 Русия

    0 5 Отговор

    До коментар #47 от "ГруЮ":

    Грою груююю...грухтиш

    Коментиран от #53

  • 50 Димитър

    26 1 Отговор
    Не е така, господин сорофилен бътликър здравков. Води истината. Простичко е - така нареченият цивилизовам свят се оплете здраво и безвъзвратно в собствените си лъжи. Така с една простичка истина, на запада му трябват о
    е повече лъжи за да опита да я заглуши, но фактите показват, че гори на запад хората не са толкова плитки. С една едничка истина казана от "големият играч на изток" лъсва в целият му блясък целият фалш, лицемерие, омраза, злоба и безсилие на така нареченият западен свят, чиято цовилизованост се оказа и най-голямата му лъжа!
  • 51 благо

    15 0 Отговор

    До коментар #30 от "ГеРБпобедаВИНАГИ":

    Те турците отдавна командват ГЕРБ,кво още да спечелите.
  • 52 ужас

    30 1 Отговор
    А нещо за двойните стандарти да кажеш. За Косово може, за Крим не може. За Асандж може, за Навални не може. Асад е диктатор, Саудитският крал не е. Руските спортисти приемат допинт, норвежките използваха на последната олимпиада легално 6000 дози лекарство против астма.САЩ купуват нефт от Русия, ЕС няма право да купува руски газ. Хибридната война я води запада, при подръжката на 100% от западните медии. Ако някой журналист си позволи да каже нещо положително за Русия, бива уволняван. Като част от хибридната война са случаите със сваления над Украйна самолет, заснетите от белите каски уж химически атаки в Сирия, Скрипал, отравянето на Литвиенко и Навални, филма за двореца на Путин. Вчера излезе нов филм на Христо Грозев филм за уж убийството на още трима от режима на Путин. Днес съпругата на единия заяви , че това не е вярно. 30 г й съпруг е починал от т.н. младежки инфаркт. Той редовно играел футбол и в последната половин година се оплаквал, че за повече от 1 полувреме не му достигали силите. Това е хибридната война. Тя е измислена още от Гьобелс.

    Коментиран от #62

  • 53 ГруЮ

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Русия":

    Вдъщност- правя си к’вото си искам. Ня’къв проблем?
  • 54 ха ха ха

    16 0 Отговор
    Тая простотия ме разсмя! 🤣

    Българинът шишанко, има силно развито критично мислене, въпреки скапаната образователна система по-западен стандарт!
  • 55 ха ха ха

    19 2 Отговор
    "високоразвитите общества на Запада"

    Онези, които посрещнаха джихадистите с плюшени меченца ли?
  • 56 Авторе,

    15 0 Отговор
    Няма да ти казвам "на крива ракета космосът и пречи", но ти се сещай, каква е истинската поговорка! И сам си противоречи. Казваш, че хибридната война е резултат от навлизането на неграмотни хора в социалните мрежи. А бе как така тези неграмотни въртят на пръста си грамотните, бе авторе?
  • 57 666

    4 2 Отговор
    Тази боза е изцяло част от хибридната война. Кой ще пише в руския сайт "факти" статия за фейк новините.?? Нова порция лъжливи новини. 🤩🤩🤩🤩
  • 58 Брат ние

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "3,14К":

    От Сайта ни дават по 2000 евро само за трафик и рекламите са велико Нещо , колкото по вече глупаци като вас пишат коментари ние вземаме по много пари от реклами
  • 59 Дърт пее.. Раст

    9 0 Отговор
    Петката е част от тая,, война,, да речем. Ама си дрънка,,, хибридна, та хибридна.. Като ПОМАКА Росен Банов.който може би е,, жертва на хибрида,,, .Като свърши тая,, огромна демокрация,,, ще свърши и, войната.. На хибридите..
  • 60 До факти.бг

    10 1 Отговор
    Преди време спрях да следя блитцбг. От другата седмица спирам вас! Имате три дена да влезете в правия път.
  • 61 Георгиев

    16 0 Отговор
    Авторе, Тръмпизмът не е умрял. Той току що се роди. Той ще живее и без Тръмп. Тръмпизмът е движение на бялата средна класа, която иска с честен труд и бизнес да си вади хляба. И точно този тип хора, които са създали тази Америка, няма да позволят тя да бъде презета от латиноамериканци, мексиканци и пришълци от целия свят, които да се разпореждат там като домакини.
  • 62 1234

    21 1 Отговор

    До коментар #52 от "ужас":

    Цялата статия е компилация от утвърдени клишета, нещо което също е част от хибридната война. Особено нагло звучи твърдението, че Путин е избрал Тръмп.

    Коментиран от #64

  • 63 Сатъра на Хана

    3 0 Отговор
    ... с 2 изречения ...... Света трябва да прегърне отново Истинското Християнството , което беше извратено от Църквите и неговите 5 принципа - Свобода , Равенство , Братство , Справедливост и Да не се страхуваш да умреш за защитата им ........... ....... Колко от Нас или пък от "Красивите" , "заможните" , предприемчивите " "цветовете на нациите" , "духовитите", " експертите" са истински Християни ? :)))
  • 64 един

    17 1 Отговор

    До коментар #62 от "1234":

    Мен определено ме радват подобни статии... те издават ужасът на поръчителите, както и интервюто на Били ГЕЙ вчера 😆

    Когато не става така, както си го планирал и си затънал толкова много в блатото на собствения си кретенизъм, че няма и кой да ти подаде спасителен пояс!
  • 65 ежко

    14 1 Отговор
    Хибридната война е възможна, защото на великите "демократи" никой не хваща вяра!"Либералният свят" вече отдавна не се води от принципи, а от бакалска изгода!
    И както казва Оруел:"Първо ще откраднат думите,а след това и значението им"!
  • 66 Знайко

    13 1 Отговор
    Фалшивите новини са възможни защото управляващите по целия свят са лъжици, манипулатори и мошеници. Народите не вярват на управляващите политици, но не вярва и на опозицията. Затова пък вярва на фалшиви новини за политици. И на конспиративни теории защото има основателни причини за това.
  • 67 един

    13 1 Отговор
    Какво е казал Путин в Давос: "Репресиите на елита срещу гражданските свободи на хората са изострили глобалното напрежение неимоверно и има всички основания да вярваме, че напрежението може да се влоши още повече“

    Луи XVI и той не е вярвал, че ще свърши на бесилото, но УВИ! Тя белята само веднъж става 😁

    Нека продължава тази гавра и да видим до какво ще доведе!
  • 68 Сатъра на Хана

    7 2 Отговор
    При Капитализма няма Християни ..... Всеки гледа да отръфа парче мръвка ....... При Социализма , всички бяхме Християни с изключение на шайката около Простия Чобанин Тодор Яшаров Живков Сакскобургота ....... Жельо Желев го мразя , но за Тоталитаризма си беше прав човека ......
  • 69 Сатъра на Хана

    7 1 Отговор
    ...........Следя новините около GameStop - малките хора ограбиха Уолстрийт със 70 милиарда долара и ги ххххх в тяхната игра ......... и Веднага ги спряха да търгуват ................
    ........ Обаче за това не се пише и говори в БГ новините

    Коментиран от #76

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Сатъра на Хана

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    Като Американец , с интерес следя дебилизма в България
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ГеРБпобедаВИНАГИ

    1 1 Отговор
    Какео по дяволите разпръскват ТЕ във въздуха...😱😱😱😱😱😱
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ГеРБпобедаВИНАГИ

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Сатъра на Хана":

    Малките хора са много ,ти в 212 ли "търгуваш" ,че ревеш
  • 77 010101

    14 0 Отговор
    Само по заглавието познах автора Пешо с очилата. Не съм я чел, няма и да го направя, но ще сложа дежурния - Минус!
    Пешо, съвет(и) към теб- Бъди УМЕРЕН, не мрази, мисли малко повече, премервай фактите, чети повече!
  • 78 ЕвроГей

    21 1 Отговор
    Авторчето..единствено такива като тебе пускат от сутрин до вече ФАЛШИВИ НОВИНИ във фалшивите ви сайтчета неконтрулируеми от СЕМ поради знайни и незнайни причини.Казваш ИЗТОКА бил неразвит и клеймиш ВУЙЧО,МАМА.ТАтКО СЕСТРА БРАТ като Нанси Пелоси .Явно визираш лошата Русия..Нека те светна нещо за изтока понеже виждам че си морално и душевно сляп.Изтока мойто момче е съставен от много държави-Почваме с Япония==недоразвитата Япония има икономика почти равна тази на Франция като имаш предвид че Япония е 3 пъти по малка.Изключително мощна развита футуристична държава в която буквално няма нещо което да не се произвежда вкл. и контейнер за елементарни частици сходен на този в Швейцария.Лекарства мотори,коли,корабостроене,гастрономия,текстил,силна мощна икономика,свръх модерни хай тек технологии..мога да изброявам до утре..Минаваме към Сингапур--един от финансовите центрове и мастадони в СВЕТА-Футуристичен град държава с невиждана архитектура типично за ИЗТОКА,минаваме към Малайзия-Много добре развита държава със заплати 6 пъти по високи от тези на ЗАПАДНАТА България,какво да кажем за Филипините...Много развит туризъм и редица световни корпорации опериращи там,които много държави от Европа нямат,Еми тайланд--държава която е една от най бързо развиващите се в света,,туризъм топ 5 в света,За Китай и Индия дори няма да ти обяснявам колко бързо развиващи се икономики са и че един Китай е номер 1 в света като най голямата икономика на планетата.Казваш те били изтока л
  • 79 ЕвроГей

    17 2 Отговор
    Китай е номер 1 в света като най голямата икономика на планетата.Казваш те били изтока лошите тролове.Другарю авторе--ТРОЛА си ТИ и подобни дезинформатори в БГ и в ЕВРОПА.Такива като теб не само са срам за журналистиката но и за ЕВРОПА и света.Такива като теб предадоха АСАНДЖ и искат да го дадат на КОМУНИСТИЧЕСКА НЕОЛИБЕРАЛНА Америка.Вие не търпите Плурализъм Плутокрация или каквато и да е свобода на словото.Новата война срещу свободата на словото се води от вас и се нарича ЦЕНЗУРА..В САЩ наблюдаваме това много чисто и яростно.Всеки бива заклеймяван като ТРОЛ само защото не е съгласен с ДЪЛБОКАТА ЕВРЕЙСКА ДЪРЖАВА на която вие измислините журналисти и ми.сирки от село дошли в Софията служите.Много разпалено взехте с опорките от САЩ да плюете по народа който за ЩАСТИЕ взе да се събужда и да проглежда.Проблем е било за теб че някой вярвал че го пръскали със самолети от НАТО с КОВИД..??? Защо бе другарю? Какво толкова това те жегна?От какво се боиш ? Защо си изнервен ? Ако това е лъжа и фейк ти не би следвало да се притесняваш.Но явно има от какво да се боиш и си впрегнат да браниш старите памперси от ЦИОНИЗМА и Антифа.Не чух дума за новите кръвопиици и вам.пири Байдън и Нанси от тебе.не чух да клеймиш нег.рите които нападат масово бели възрастни хора ограбват трошат и палят магазини коли и чужда собственост в САЩ.Не чух нито дума за терористичната организация АНТИФА от тебе..Защо така другарщ? Ти комунист ли си или човек ? Г.ЕЙ ли си или нормален? И да не бъд

    Коментиран от #82

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ЕвроГей

    19 2 Отговор
    И да не бъда разтеглив ще довърша с това че на ИЗТОК другарю може да са всякакви но са МЪЖЕ с М///и когато ти говорят нещо ти само ще слушаш и ще ги гледаш в очите защото Един ЯПОНЕЦ с раждането си първата дума която научава е ЧЕСТ///не мама не дай...не пари....ЧЕСТ,МОРАЛ ДОСТОЙНТСВО...Руснака също няма породата да ЛЪЖЕ...това е характерно за западните ХИПОКРАТИ ЛИЦЕМЕРИ и ЛЪЖЦИ на които се възхищаваш и служиш.Спести си глу.постите за по про.стите от теб..Българина не е чак толкова изпро.стял че да ти се връзка на повъ.рните които дри..скаш.....ГЛУ.ПАКО

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Йопчо

    13 1 Отговор
    Да четеш и да се просълзиш чак от умиление .Колко мило го каза няколко човека ИСКАХА ДА НАПРАВЯТ ПРЕВРАТ В ЩАТИТЕ :) Нооо ако бяха в Беларус примерно щяха да са борци за свобода !!! Ето така се манипулират хората които не мислят така че не се правете на светци .
  • 86 Ели Оригинал

    11 1 Отговор
    Мислихме че Оруел е писал "1984" г. за държавите от И.Ивропа, оказа че е за "цивилизования Запад".
  • 87 Мислещ

    13 1 Отговор
    Така, понеже яко лъха на соросоидщина и преди да отворя статията, помислих, че е от дойче зеле, кликнах на автора да видя историята на публикациите му. Намерих нещо, заслужаващо коментиране. "ГЕРБ били унищожили демокрацията у нас"...опаааа. Ами ГЕРБ от къде получава такава подкрепа, от Путин ли, или от същия този "демократичен свят"? Ердоган и той сигурно е голям демократ, че нещо и с него тиквата е голяма дружка.

    Коментиран от #88

  • 88 Мислещ

    5 0 Отговор

    До коментар #87 от "Мислещ":

    И да продължим с размислите...ако у нас няма демокрация, то тогава...защо да взимаме насериозно каквато и да била статия, след като липсата на демокрация предполага пълен контрол над медиите (Който е факт. Тук-там се пише срещу тиквата, но контролирано и за заблуда)?
  • 89 Буха ха

    10 0 Отговор
    “Aдминиcтрaтoритe в coциaлнитe мрeжи ce ... нe ocъщecтвявaт никaквa рeгулaция и нe cпирaт лeeщaтa ce дeзинфoрмaция.”

    Тоест да оставим на администраторите да решават коя информация е годна за консумация от 80-те процента и коя - не? С две думи, администраторите ще спасят света, безценно.
  • 90 пламен

    2 6 Отговор
    Петьо, благодаря ти за тази статия! Благодаря ти, че те има! Май света не е пропит от зло, щом той е твоята родина! Пиши по често, моля те!
  • 91 ТръндЮ

    7 1 Отговор
    "Хибридната дезинформационна война" се водеше от всички леви резби
    и превратът докара Чайна Джо деменцията на власт!
  • 92 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Разбира се":

    и терористи вътрешни при това
  • 93 Брадвата

    5 0 Отговор
    Не е важна истината, а единствено "правилните" фалшиви новини да четете!
  • 94 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    статията все едно аз съм я писал.респект пред автора и .няма нещо което да не е вярно в нея.троловете дето сега я плюят го доказват.соцносталгици пиещи домашна ракия и вярващи в глупости са жертвите и активни участници в тази воина у нас.кукловодите им са на заплатка в руското посолство от където им спускат опорките или фалшивите новини.след като се появи поредната групата като жаби в гьол я подхваща и повтаря многократно с цел масовото и разпространение.резултатите са видни и смущаващи.борисов остава премиер в компанията на нинова и доган .страхотна инвестиция за бъдещето ни!конкретно сега съботират ваксинацията и имат сериозен успех .преди това го правиха с мерките и станахме световен шампион по смъртност от ковид.та на гаражните герои трябва да им се даде отпор щото поразиите дето правят ще продължат!
  • 95 Вирус има, да преживява

    2 0 Отговор
    се тежко от част от хората, също се използва се от определени кръгове за политически и икономически цели. В различните страни опозицията вини управляващите за несправяне, докато фармацевтичните компании, тек и финансови компании реализират печалби. И да елитите не са в състояние да оценят щетите в туризма, авиацията, културата и образованието, които се нанасят с карантината.
  • 96 Kritikar

    0 0 Отговор
    Пълни филми (и приказки) ни разказва автора, Брекзит и хибридна война, дрън дрън, то се видя за какво е Брекзит - Британия иска да играе соло в политиката, това е причината! Разделяй и владей, това в ЕУ не и се получаваше на "Империята". Виж днес как Британия продава технологии за самолетоносач на Турция, намесата и в Нагорни Карабах на страната на Азърбейджан.
    Тръмп и тръмпизмът: Че Тръмп е идиот, безсъмнено, но като бизнесмен, той си гледаше интереса (собствения и на Америка)
    За разлика от това Байдънизмът стартира с един безсмислен импийджмънт и, о, свещенна простота с възклицанието Amen and Awoman - изглеждат дребни работи, но няма как с такива простотии да изведеш Америка към прогрес, за света, да не говорим! А, доколко е "чиста" изборната победа на Байдън - това никога няма да разберем!
    По-нататък авторът сам се опровергава: за пандемията в Америка бил виновен Тръмп, ама в Европа, нали нямаше Тръмп? - В Европа простотиите тип Байдън са отодавна - имаме един еврокомисар по иновациите, младежта и всичко покрай тях, наречена Габриел (защото е правилно омъжена, затова е станала еврокомисар)
    Имаме председател на Европейската комисия фон дер Лайен, която е ФОН, пак заради това, че е правилно омъжена, лекарка, без специалност, на която дисертацията и е отхвърлена заради плагиатство...
    Не, че съм им фен на Русия, ама, айде, да не търсим изпод вола теле...
  • 97 Ббб2

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Някой вярват, в новините в осем,което ги прави изключително умни и образовани!
  • 98 ттт

    0 0 Отговор
    "Те не искат и не могат да предложат на своите граждани по-добър живот и по-добри обществени отношения от тези на Запад".


    На бас по литър кръв, че гладните и лишените от достъп да здравеопазване на Запад са стотици пъти повече, отколкото в Китай!