Last news in Fakti

29 Януари, 2021 16:00 3 064 27

За ветото, Белене и коронавируса

  • коронавирус-
  • северна македония-
  • аец белене-
  • антон гицов

Коментар на актуални теми от седмицата

За ветото, Белене и коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското вето върху приемането на Северна Македония в ЕС

Все повече се засилва външният натискът върху България да се откаже от ветото си. Не било в интересите на балканското сътрудничество и на двустранните ни отношения. Споровете за историята да се оставели на историците, те ще се решат с течение на времето.

За съжаление и някои в България им пригласят. Да вземем например проф. Ивайло Дичев, който не е историк, а Културен антрополог. Той твърди, че балканската ни политика била катастрофирала. Докарали сме го до там, че македонците ни намразили. Прoблeмът ни c мaкeдoнцитe нe били в иcтoричecкитe фaкти. „Крaжбa нa иcтoрия“ бил нeлeп изрaз. Историята се е случила (коя?) и управниците, едни или друг не могат да я променят, идентификацията не може да се налагат от експерти.

Мнение, несъмнено галещо ухото на Зоран Зоев и македонските "историчари“.

Вижте заявленията на Зоран Заев, които са послание към едновременно България и страните от ЕС, където той търси подкрепа: нищо на света не можело да накара македонците да се откажат от своята идентичност и език. Той ни призовава да ги подкрепим за влизането им в ЕС, някои спорни исторически въпроси вече се решавали успешно, други ще се решат постепенно.

Тези изявления на Заев са йезуитски, защото българската страна изобшо не оспорва идентитета и езика им. Наричат себе си македонци и езика си македонски, ние с това може да се примирим, макар и да имаме резерви. Но е невъзможно, нереално и посегателство върху българската история, език а идентичност, да бъдем принудени да признаем една история на Северна Македония, която е изградена върху кражба на българска история. Не може да приемем, че българските царе са били македонски царе. Не можем да приемем твърдението, че по днешните северомакеноски земи не са живели преобладаващо българи и не се е говорело български език. Македонците, като компромис говорят за „споделена история“, върти се и термина „обща история“, който също спорен, всеки народ има своя история, какво обща история могат да имат нашите два народа, ако според македонските историци и политици винаги са били етнически различни и са имало сродни но все пак собствени и различни говори?

Нашата позиция към скопските македонисти- политици и историци е проста: имайте си езика и идентичността, само не крадете българската история и националните ни герои. Така както крадяхте гръцката антична история. Ако приемете това, ще ви пуснем в Европейския съюз.

Българската ядрена енергетика

За който не е обърнал внимание: правителството на Падишаха изглежда окончателно ще погребе българската ядрена енергетика.

След двадесетина години под натиск на ЕС ще бъдем принудени да затворим въглищните централи, на които се падат 50% от необходимата електрически енергия. Ще е изтекъл и живота след няколко държавния на Пети и Шести блок на АЕЦ „Щозлодуй“, койго произвежда 30% от електроенергията.

България имаше изход, ако беше построила АЕЦ „Белене“. Още с идването си на власт Борисов заяви нееднократно, че тази атомна централа е важна и ще бъде построена. Той не беше доволен от цената, поиска твърда цена от Путин, който му даде такава. Но Борисов и неговото правителство беше подложено на силен натиск от американска страна- с целите на „диверсификация“, АЕЦ „Белене“ да не се строи, а атомни реактори да ни построи американската „Уестингхаус“. И след посещения на висши американски държавници, включително и на специално за целта четири часово посещение в София на държавния секретар Хилари Клинтън, Борисов заяви през 2012г., че е наредил спиране на проекта. А представители на „Уестингхаус“ започнаха да обикалят България.

И ако тази компания не успя построи такива реактори в България, това се дължи на две причини: оказа се, че тя не предлага финансиране (руската страна предлагаше), не беше по онова време построила нито един от своите реактори AP 1000 в света, а преди няколко години фалира, поради преразходи в строежа на такива реактори в САЩ. На управляващите стана ясно, че друг изход няма, освен да се построи АЕЦ „Белене“- площадката е налице, двата поръчани ядрени реактори са произведени и доставени. И правителството започна да търси „стратегически инвеститори“, уж седем такива проявиха интерес, но стратегически инвеститор, който трябваше да бъда избран до 22 май 2020г. така и не беше избран- „преговорите се забавили заради пандемията“, но по- скоро причината бе липса на реален интерес поради настояването от българска страна, централата да се стои без държавни гаранции и без гарантирано изкупуване на произведена електроенергия. Междувременно, „Тошиба“ която притежаваше „Уестингхаус“ я продаде на американски консорциум през 2018г. , и „Уестигнхаус“ с помощта на американското правителство наново се зае да търси клиенти в чужбина. И България наново беше взета на прицел. На 1 октомври 2020г. и през януари тази година,Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ направи специални посещения в София, по време на което изрази негативно отношение към проекта „Белене“ и подчерта, че това е просто друга форма на енергийна зависимост, проектът пораждал „геополитическси“ притеснения на САЩ. Пар екселанс намеса във вътрешните работи на страната ни.

И както през 2012г., последва решение на Министерският съвет да се сложи кръст на АЕЦ "Белене", и на територията на централата в Козлодуй да се изгради нов, 7-и блок, с наличното оборудване от проекта за АЕЦ “Белене”, но не непременно: експертна група към Министерството на енергетиката е обсъдила два варианти за нов блок в Козлодуй - “едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене“.

По темата за АЕЦ Белене във Факти.бг интервю даде Явор Куюмджиев, бивш зам. министър на енергетиката. Той изрази недоумение, зашо се взема решение да не се строи АЕЦ Белене , а реакторите да се местят в Козлодуй, едно необоснована и скъпа операция.

Изглежда има обяснение за този пореден пирует на българския премиер по отношение на АЕЦ "Белене". По време на посещението си във Вашингтон Борисов има среща на четири очи с Тръмп. Може да се направи обосновано предположение, че на тази среща е бил постигнат следният пазарлък:

Американците ще продължат да говорят за налагане на санкции на Балкански поток, който за тях си е Турски, ако не и Руски, но само на думи, практически стъпки няма да предприемат, и така е и досега. За Борисов е изключително важно да стане Балкански/Турски поток- ако бъде спрян и мине през Гърция, когато един ден руснаците спрат доставките през Украйна, ще останем бе газ- нито през Украйна, нито по Турски поток. И вина за това ще има Борисов, който затвори Южен поток, и чиято му грандиозна идея за и Хъб Балкан и Балкански поток, които ще ни дадат ролята на газоразпределител, че и търговец на газ ще претърпи провал. А може и да бъде съден, ако икономиката рухне поради липса на газ.

В замяна на тази отстъпка, Тръмп е поискал две неща: да купим с предплащане остарелите като технология американски и излизащи от въоръжение в САШ изтребители F-15 и вместо "АЕЦ Белене" да пуснем в Козлодуй " Уестингхаус" да ни построят техни два реактора. А какво ще правим с доставените ни руски реактори, Тръмп не го е интересувало, това си е наша работа, да не сме ги поръчвали.

Предложението на кабинета на Падишаха може да се разглежда и чисто и просто като тупане на топката. След два месеца идват избори и ще бъде поставен въпроса за провала на АЕЦ "Белене", където вече са изразходвани близо три милиарда лева. С новата идея на кабинета този проблем отпада- няма проблем, атомни реактори ще бъдат построени в Козлодуй, ако не тези от "АЕЦ Белене", тогава американски от "Уестингхаус", сега ке започва започва проучване и планиране на един такъв проект. Което може да отнеме не само месеци, но и години. Важното е да минат изборите.

Самият Борисов някога, когато му поставиха въпроса дали не може първият ни доставен руски реактор преместен в Козлодуй каза: "Това не е е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ-„Козлодуй”, и поясни, че това е скъпо струваща и отнемаща много време операция. Нищо не се е променило от тогава- местенето на реакторите си остава скъпо струваща и ненужна операция и очевидно няма да се състои. А "Уестингхауз", ще излезе наново, че не е стратегически инвеститор, отново ще поиска само да строи с държавни гаранции и вероятно с гарантирано изкупуване на тока.

Картината е ясна. Бившият енергиен министър Румен Овчаров, който знае за какво става дума, го каза: "Нито АЕЦ "Белене" ще се случи, нито нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" ще се строи!"

Коронавирусната сага

Краят на короновирусната сага не се вижда. Коронавирусът не пожела да изчезне през лятото, а Стефан Бансел, Главен изпълнителен директор на американската „Модерна“ предупреди наскоро, че вирусът ще остане около нас „завинаги“. Подобно на грипния вирус.

Ако е така, какъв е смисълът на крутите мерки, целящи да спечелим битката сковарния вирус, прилагани у нас и в други страни? Може да затвориш хората по домовете им и даже да им забраниш да излизат, да им се доставят примерно храна и лекарства вкъщи и броят на заразените и починалите драстично ще спадне, но това не означава че вирусът ще бъде победен. Той няма да е изчезнал, веднага след като се разхлабят мерките пандемията ще пламне отново. Това се случи във Великобритания. А през времето на тези продължителни локдауни, икономиката ще колабира, бизнеси ще фалират, много хора ще загубят работата си, образованието на децата ще пострада и ще се отрази на бъдещето им. Много хора с тежки заболявания, лечението на които ще отиде на заден план, ще умрат.

Мерки естествено трябва да има, що се отнася до това да се даде възможност да се облекчат болниците. Но е очевидно,че изходът е един- добиване на колективен имунитет, чрез ваксинизация и- преболедуване на населението, което в края на краищата ще се стане неизбежно. И в колкото по- кратък период се осъществят тези две неща, толкова по- малко ще са пораженията върху икономиката и живота на хората.

Затова и вече започват да се изказват мнения, еретичнини пръв поглед, но логични. Да се осигури максимално бързо ваксинация на най- уязвимата част от населението, като то бъде призовано да спазва самоизолация до овладяването на пандемията. Учебните заведени да не се затварят. Младите хора, които леко прекарват болестта да работят, спортуват, посещават заведения и да общуват. Така и ще се достигнат онези 70-75 процента на преболедували, а като добавим и ваксинирани, което ще ограничи до минимум коровирусните заболявания. Но обществото ще се върне към живот.

Дали това ще стане е под въпрос. Вирусолозите и епидемиолозите поддържат този подход, но те нямат думата, решенията взимат управниците, за които е на- важно в ежедневните сводки да няма плашещи цифри на заболели и починали от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Референдум

    6 11 Отговор
    И всеки човек да каже какъв е и какво иска..?европа или в керпича на село....глас божи.

    Коментиран от #8

  • 2 гост

    12 20 Отговор
    Поредния Ганьо - експерт по всичко от политика , през ядрена енергетика до вирусология ...

    Коментиран от #12

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    28 2 Отговор
    ВЕТО ВЕТО ВЕТО
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ се изга вриха запалиха нашия ТРИКОЛЬОР ЗНАМЕ изгавриха се с памета на удавилите се нащи сънародници потънали скорабчето туристи в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО крадат наша култура история
  • 4 ТаУмВзе

    17 7 Отговор
    РЕСПЕКТ за статията! Но нашите продажници вече са клекнали и на маке. Въпрос на чекмеджета и натиск.

    Коментиран от #15

  • 5 Искат

    9 8 Отговор
    да минат изборите , за това са се запънали като магаре на мост , грабливите "родолюбци" ! Пункта Мара за пред Ганя !
  • 6 Кратък анализ

    12 1 Отговор
    Националните интереси на Б-я нямат връзка с избори, чекмеджета или някакви други обстоятелства. Кой е българин и приятел на България се познава, когато мине през този филтър. България даде 200 хил. жертви, би се с половината свят (над 26 народа), за своето национално обединение. Три световни сили (империи) се разпаднаха като резултат, ако трябва още три, ще отидат в небитието , но България, ще я бъде, докато има Бог, ще има България!
  • 7 Мухаа,хаа!

    14 2 Отговор
    Блокаж до дупка.Макето ще влезе в Европа,когато станат част от албанско.Вървят натам с пълна сила. Ще забравят и Самуил,и Даме,когато им цъфне Орело на герба,и започнат да изучават героя Скендер бег.
  • 8 Вземи Норвегия и Швейцария

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Референдум":

    Какво като не са в ЕС. А Ния Литва,Латва и Естония кви европейци сме. Политиците от Англия Германия и Полша ти казаха истината че сме вече държава от третия свят. А къде бяхме а?

    Коментиран от #9

  • 9 Джон Рамбо

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Вземи Норвегия и Швейцария":

    Остави го тоя. Англия що избяга с 200 от ЕС?

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кнаус 485

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    съгласен съм с вас, нека тия с минусите да ми обяснят какво спечелихме, че временно стопирахме СРМ....по-голяма образа от македонците, трудности в добросъседското съжителство, паднаха ни гащите пред макетата и света и т.нт....скачаме ,че ще учат сръбски-та това е бил официалният им език преди време....шкембето ,ако беше политик и държавник можеше много неща да договори с макетата преди подписване на съвместния договор-в това числа много права и свободи да българското население и неговото официално признаване като малцинство и защо не изучаване на български ,както го правят сърбите...тоя пуст сантимент към Македония преди години ни донесе национална катастрофа....историята е хубаво нещо, но защо сме се вторачили в нея, а не гледаме в бъдещето.....трябва да се знае ,че на сила хубост не става-макетата ни мразят и не може да ги накараме да ни заобичат с такава погрешна българска политика....това ми прилича когато двама братя се карат и си влошават отношенията до края на живота си....в международните отношения е добре политиците да гледат с години на пред, а не както сега за тясно партийни отношения да сме в позицията на запънало се магаре на мост....
  • 13 Тракия

    9 1 Отговор
    Какво значи да са ви намразили македонците.
    Те са възпитавани 5-6 поколения в омраза към България и Българите. И ден днешен сърбежите маниполират хората около Вардар. Само така тяхната политика намира почва в северна република македония.
  • 14 Македония

    4 1 Отговор
    За съжаление България няма последователна политика в северна република македония. Няма Българско телевизия, Български вестници, книги на Български, Български стоки по магазините, не се чуват Български радиостанции, Българските фирми са много малко. Няма достатъчно центрове за култура. (Българо-македонски сдружения за приятелсто).Българското присъствие е незначително.
    За съжаление събежите имат много повече присъствие в северна република македония.
  • 15 ПОЛУ РЕСПЕКТ

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Като за ПОЛУ ВЯРНА статия.
    Ако Гицов, Толупът, Каракачанов и Захариева могат да преглътнат разделението на българския народ в България и в измислената РСМ, то не са познали, че и българския народ е готов на това. Просто им е удобно да не го питат.
    А разделението се постига по две успоредни българофобски линии - КРАЖБА на СЪСТОЯЛАТА СЕ ВЕЧЕ ИСТОРИЯ (историята не се случва, освен за полуграмотните) и с КРАЖБА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК. И по двете българофобски линии САЩ, нато и ЕС са насъскани срещу България. И ни натискат.
    Тук победата ще е за по-коравия. САЩ, нато и ЕС срещу България. Можем да устоим, освен ако политиците и военните слуги на нато в България не ни предадат.На нато му е нужна РСМ в ЕС, за да се построят пътищата за американските танкове в най-голямата американска база в Европа - тази в Косово. За същата цел – път към Русия за американските 65 тонни танкове в Косово и за 70 тонните турски танкове.
    Натовският, а не българският генерал Румен Радев, президент, по случайност издигнат от БСП, припознат от 2,1 милиона българи за патриот, а на практика – натовски слуга, - се натяга за домакинство на анти-европейския санитарен кордон „Три морета”, в полза на САЩ, който да разделя Западна Европа от Русия като буфер и фронтова линия. Мост на Дунав, на изток от Русе, щял да строи натовският триморски пингвин от президентството… Целта е, освен България и РСМ да бъде вкарана в капана „Три морета”; в ЕС, за българска сметка. нАТО поръчва България плаща.

    Коментиран от #22

  • 16 Защото

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Джон Рамбо":

    Великобритания е империя. Империя, която като не може само да смуче от ЕС, а трябва и да дава, си направи сметката, че ще й бъде по-изгодно да е извън ЕС.

    И друго. Защото САЩ и Великобритания подготвят Европа за повтоерние на ВСВ на европейска територия. За да оцелеят САЩ и Великобритания, но да бъдат разрушена цяла Европа. За да има рестарт на техния капитализъм, да има какво да възстановяват и да държат в подчинение и робство остатъците от европейските народи.
  • 17 Спрете се

    5 10 Отговор
    до кога тъпи вмро примати ще повтарят едно и също ? Престанете да повтаряте ,,че СРМ е измислена държава,това е гадно . Престанете да повтаряте ,че крадяла история. това словосъчетание е глупост и няма такова престъпление . историята на света е обща за всички хора. И Наполеон е бил с българска кръв и какво от това,да не би да крадем историята на Франция.Това е тъпизъм,открадан ми родословното дърво, или откадна ми легендата за Баба яга. Историята не може да ражда конфликти ,дрязги и интриги. България трябва да престане ,да се спре с простотиите,защото това което върши е безумие. РСМ е ,суверенна , независима, държава член на оон и нато, със свой народ със своя история,култура,бит, народ,традиця,граници ,обичаи и т.н. И никой няма право да и налага, какво да признава и какво не. Престанете да насаждате вражда и омраза,презрение и националистически раздори. ВМРО и подобни недоразумения на остатъчната подмолна власт ,трябва да бъде разтурена и забранена. Стига подкаждане на ежби и омраза. Никой никого не може да накара да го обича или как да се казва и да му обяснява кой е. това което се твори е безумие и е срещу българския интерес. колкото и да е тъп човек ,би следвало да стане ,че по този начин братство и добросъседство не се гради. И България и РСМ са малки православни народи .Не може сами да посяваме раздор. България е много виновна,спрете с провокацийте и обясненията ,че РСМ била измислена и цялата плеяда идиотски доводи как маке
  • 18 Стига вече

    3 9 Отговор
    РСМ никога няма да бъде българска земя. Тази държава никога няма да признае ,че е измислена. РСМ никога няма да признае,че историята и езика и са български. РСМ никога няма да се обяви ,че са българи и е българска. Тези неща, колкото и да е тъп и силно доказано прост, който и да е, би трябвало да ги схване ,разбере и проумее и да престане с повтаряне на обратното.

    Коментиран от #21

  • 19 До кога

    3 12 Отговор
    Кражба на история, това е хибридна измишльотина на болни мозъци,която нищо не означава. В правото такова деяние няма. по тази схема всяка държава може да обяви друга,че и крадяла историята.Всеки срещу всеки. Историята е система от лъжи и всеки може да си ги интерпретира както му се иска и както му е изгодно. Няма нищо по променливо от историята. нацистите искарваха българите прусаци на балканите. Историята и времето се променят в зависимост от интересите и са субективно отражение на обективната реалност. Стига с тази история,защото тя е най лесния начин за разпалване на омраза и войни. Който прави това е враг на мира и на човечеството. националисти от всякакъв вид са опасни , особено на балканите ,защото отличителната им черта е тъпотата, и простотията. нека историята да е за историците и да си общуват, но тя не може да бъде основа за политика. Който сее раздор ще пожъне буря. хора бдете, не позволявайте омраза и злобна помия да ви противопоставя ,заради вмро националистически тъпизми за ,кой ми открадна историята ?! Стига ежби и омраза.Докога бе тъпи примати , до кога с тези ежби и омрази ? До кога ,комити ,войводи, хадуци и всякакви малоумници ще разпалват раздор и най ниски чувства.

    Коментиран от #23

  • 20 Полковник РУМНО

    13 1 Отговор
    Фатална за държавата грешка ще е, ако политиците се огънат на натиска и допуснат Република Македония да влезе в ЕС. Македонският език е измислица и няма такава нация. Това са политически дивотии! Да отворят и прочетат тескеретата на техните дядовци и баби, съхранявани в турските архиви. Там пише какви са! - БЪЛГАРИ!
  • 21 Античното Маке

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стига вече":

    Повтаряте идни и същи неща като развалени грамофони. Никой не ви иска СМ да бъде българска земя, за това ви признахме като независима държава преди 30 г.
    Нито пък искаме РСМ някога да признае,че историята и езика и са български. Имате си ваш език от 1945 и ваша държава от 1990. Толкова ли е сложно??
    КАКВО ИСКАТЕ ОЩЕ??
  • 22 ТаУмВзе

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПОЛУ РЕСПЕКТ":

    За съжаление си прекомерно прав! Само в едно леко нещо бъркаш, вече са и продали и предали.
  • 23 А питам

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "До кога":

    Бреййй, тя тая "лъжлива"История( е наука), по- лоша от "истинският" Македонизъм ( е идеология)
    Замислял ли ли се, как се научи да мислиш така?
    От науката или идеологията?

    И интересно, това за национализма и кражбата на историята отнася ли се за гърците, сърбите, албанците,северно македонците, или само за българите?
  • 24 psf

    1 7 Отговор
    Колко лесно манипулируеми сме. Изпълнихме интереса на Русия и Сърбия и на БСП, Албания да влезе а Македония да остане извън ЕС, да ни намразят всички македонци и да се изложим пред света с недалновидността си. Не знам дали ВМРО и лидера им Красимир Каракачанов ще разберат някога, това което направиха на България.

    Коментиран от #25

  • 25 А питам

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "psf":

    И теб да питам:
    Гърците лecнo мaнипулируeми ли са?
    Чий интерес изпълниха те?
    Тях намрази ли ги някой и защо?
    Те изложиха ли се пред света?
    Отстояването на своето от омразата на една държава на 30години, която ти се качва на главата, недалновидност ли е?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЦарВул

    0 0 Отговор
    ПАК ЛИ БЕ ИДИОТ/ПО ДОСТОЕВСКИ/МЕ ИЗТРИ ОЩЕ ДОКАТО ПИШЕХ!!МНОГО ТЕ ЗАБОЛЯ НАЛИ?НЕКА!ТАКА СЕ ПАДА НА ПРЕДАТЕЛИ ИРЕНЕГАТИ,ПОДЛИЗУРКИ И ГЪЗОЛИЗАЧИ!