Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 14:10 10 891 80

Българин или македонец е Гоце Делчев - д-р Георги Георгиев пред ФАКТИ

  • гоце делчев-
  • д-р георги георгиев-
  • история-
  • македония-
  • българия

На 149-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев разговаряме с д-р Георгиев за приноса и наследството на революционера

Българин или македонец е Гоце Делчев - д-р Георги Георгиев пред ФАКТИ - 1
Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 4 февруари 1872 година в Кукуш е роден Гоце Делчев – една от значимите фигури в българската история. Днес, на 149 годишнина от неговото рождение, от ФАКТИ разговаряме с историка гл. ас. д-р Георги Георгиев от БАН. За значението на Гоце Делчев, неговата принадлежност и национална идентичност, Вътрешна македоно-одринска революционна организация и автономията на Македония четете в следващите редове:

- Д-р Георгиев, 149 години от рождениeта на Гоце Делчев се навършват днес – с какво неговата фигура остава в историята ни и не само в българската?

-Въпросът е правилен. Разбира се, преди всичко заради това, че на първо място идва значението на Гоце Делчев за нас, българите, и за българската история. Това е най-автентичният, най-дълбокият, най-фундаменталния пласт в живота и наследството на Гоце Делчев. За нас, българите, Гоце Делчев е едно от основните лица-символи, един от основните образи на българската национална революция в Македония и Одринско, която и като организационен строеж, и като идеология, и като похвати е пряко продължение на българската национална революция от преди 1878 година и в по-конкретен план – продължение на вътрешната организация и на делото на Васил Левски.

Гоце Делчев и от съвременниците си още тогава и до ден днешен е сравняван доста често, и с голяма доза основания и правдивост, с Васил Левски – тоест македонският Васил Левски, македонския Апостол на свободата. Не македонски в някакъв съвременен измислен национален смисъл, а просто като регионално понятие, че това е наследникът на Васил Левски в Македония.

Българин или македонец е Гоце Делчев - д-р Георги Георгиев пред ФАКТИ
Бюст-паметник на Гоце Делчев в Борисовата градина в София; Снимка: БГНЕС/Архив

- Вашата трактовка на този въпрос българин или македонец е Гоце Делчев каква е?

- От научна гледна точка такъв въпрос не съществува. Това са много манипулативни смесвания на регионален термин с народност. Гоце Делчев по своето самосъзнание, по своята идентичност много ясно декларира на много места – уточнявам, че Гоце Делчев е една от най-документираните личности в българското националнореволюционно движение, че е българин. Гоце Делчев не може да бъде друг освен българин. Той самият се е смятал за такъв. Да не говорим, че неговото дело, делото, на което той служи, е българското национално дело. Безсмислено и глупаво е да смятаме Гоце Делчев за някакъв друг.

По регионална принадлежност, по линия на своя произход, по линия на своята борба Гоце Делчев, разбира се, принадлежи на Македония, но не само на Македония, но и на Одринска Тракия. Да не забравяме това, защото той е също Апостол за Одринска Тракия. Накратко казано това е тази част от българския народ, която след 1878 година остана в границите на Османската империя и не получи политическо освобождение. В регионален смисъл да, Гоце Делчев е македонец, доколкото е роден в границите на историко-географската област Македония, но в историко-национален план няма никакви основания Гоце Делчев да бъде откъсван изкуствено от националната тъкан на българския народ.

Нека да посочим и още нещо – много се спекулира с участието на Гоце Делчев в засилване на автономизма в средите на Македоно-Одринското движение. Нека не забравяме, че автономната програма беше прегърната от цялото българско общество. Става дума от народа, през политическите партии, до самата държава и институции. Това беше общобългарска политическа програма - автономия на Македония и на Одринско. Затова се искаха реформи в Македония, затова се искаше обособяването на Македония като автономна единица в границите на Османската империя, за да бъдат създадени предпоставки за повтарянето на Съединението през 1885 година, когато една друга такава българска автономна област – Източна Румелия, благодарение на това, че имаше самостоятелен статут, успя да се присъедини към Княжество България.

Това беше органична част и от стратегията и тактиката на българското националнореволюционно движение и нещо повече – от политиката на Българската държава. Принципът за автономия на Македония беше свързан с принципа за териториалната целокупност на Македония.

- Докога обаче продължава това?

- До 1911 година нито Българската държава, нито българските партии, нито революционната организация отстъпиха от този принцип – от автономния принцип. Голямото отстъпление, големия пробив и голямата трагедия на българския народ и българската нация през XX век дойде именно от отстъплението от този принцип през 1911-1912 година, когато се подготвяше и се подготви съюза със Сърбия като ядро на Балканския съюз. Тогава се отстъпи от този принцип и от териториалната целокупност, неделимост на Македония като земя, населена с преобладаващо българско население.

В договора се допускаше (бел: Българо-сръбският договор) дележ на Македония. Там бяха измислени някакви „спорни зони“, „безспорни зони“. В същото време автономният принцип, който беше органически свързан с предния принцип за неделимост на Македония, беше заметен и се тръгна към една подялба на Македония. Това отключи Кутията на Пандора не само за българския народ, но и за целия Балкански полуостров. В исторически план обаче си „изпати“ най-много българският народ. Така се оказа.

- Защо се получи това „патене“ според Вас?

- Това е една от тези грешки, които са съдбоносни в историята на един народ. Двете Балкански войни бяха водени безспорно за освобождение на Македония и на Одринско, но доведоха до дележа на Македония заради тези нескопосани договори. В границите на България попадна най-малката част – Пиринския край, около 10 хил. кв. км. Лъвският пай беше разделен между Сърбия и Гърция. Резултатите ги виждаме до ден днешен и ги усещаме, а тогава усещането е било много, много, в неизмеримо много пъти по-болезнено. Като се започне с керваните бежанци, десетки хиляди души, като минем през човешките жертви, разделените семейства, разрушенията. Всичко това доведе едно национално потисничество, каквото българският народ не беше изпитвал и „по турско“, както се казва.

- Да се върнем на Гоце Делчев – как трябва да си спомним за него днес?

- Всеки ден трябва да преоткриваме Гоце Делчев по начина, по който преоткриваме постоянно Васил Левски. Гоце Делчев е напълно съизмерима величина с Васил Левски. Щастието на изследователя е може би в това, че Гоце Делчев е оставил много повече документално наследство от Левски и е много по-проследим. Както Васил Левски има своите биографии, така и Гоце Делчев има. Да не забравяме, че големият български поет Пейо Яворов, който беше не само съратник, но и близък другар, близък приятел на Гоце Делчев, посвети една чудесна биография на Гоце Делчев, която в много отношения е ненадмината и досега точно заради нейната автентичност.

Идеите на Гоце Делчев могат да се търсят и извън тясно националния български контекст. Те могат да получат и много по-широк цивилизационен контекст. Неслучайно левите движения в България и някои на Балканите се заиграваха с идеите на Гоце Делчев. Това са общочовешки ценности, общочовешки учения за правда, свобода. Това при Гоце Делчев не са празни думи. Ще си послужа със свидетелството на един друг негов близък съратник – Симеон Радев, който казваше, че Гоце Делчев е една чиста душа, на която не са чужди никакви съвременни социални учения за свобода, за братство, за справедливост, за доброта между хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вето

    42 12 Отговор
    За Македония. За век и Веков.

    Коментиран от #16, #78

  • 2 Кръстоносен поход

    13 2 Отговор
    Няма значение.
  • 3 ОТ БАНКЯ Е

    25 11 Отговор
    ОТ БАНКЯ Е И Е НЕЗАКОНЕН СИН НА БАЙ ТОШО!!!СТИГА СТЕ СПОРИЛИ

    Коментиран от #64

  • 4 fifi

    12 9 Отговор
    Българин или македонец е Бойка ? :)
  • 5 Sassin

    47 8 Отговор
    Отговора се знае😂
    Македонците са Българи,от ясно по-ясно!
    Или Шопите са сърби? (Може да му се иска на някой)
  • 6 Аман

    17 5 Отговор
    Марсианец да еааа и мааа ви изтрещяла
  • 7 Въртигъзов

    6 11 Отговор
    Кочут на постольо сака да е копанарски циганин.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лейка

    20 3 Отговор
    Поклон пред нашите предци с чиста душа. България е една и неразделна от сто планини и морета. Тези на Север от нас, ще ги минем с по една пръчка да ги изкъпем в Големото Охридско езеро.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 честен ционист

    8 16 Отговор
    Натурализиран грък с това мустаче.
  • 12 Македонец

    8 41 Отговор
    Слава му на македонскиот револуционер и Македонец Гоце Делчев

    Коментиран от #73

  • 13 Африканец

    12 9 Отговор
    Всички сте от Африка.
  • 14 Майна

    22 7 Отговор

    До коментар #7 от "Въртигъзов":

    АКО НИ ВИДИ СЕГА ГОЦЕ, КАК СМЕ СЕ ОСТАВИЛИ ДА НИ ТЪПЧАТ И ГЛЕДАМЕ КАК РОДИНАТА ЗАГИВА , ЕДВАЛИ ЩЕ СЕ САМООПРЕДИЛИ КАТО БЪЛГАРИН..
  • 15 Пламен

    8 33 Отговор
    Е Македонец е, штом е од Македонија
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 така така

    10 20 Отговор
    Малко по-встрани от темата... "Гоце" според вас българско име ли е?
  • 18 Софиянец

    35 3 Отговор
    То македонци няма, сичките са сърбомани техната семка.
  • 19 Няма никакво значение...

    1 16 Отговор
    Чий е... правя поредно спускане в зимния Флахау/Австрия ! Вие плюскайте патреотични пориви от 19 век

    Коментиран от #23

  • 20 Перо

    34 3 Отговор
    Ако Гоце Делчев отпадне от измислената и открадната от БГ история,македонизма в РСМ ще се срине за 1 ден! Държава и “нация” може да се измисли,но история никога.За това се краде и приписва от РСМ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 sfwef

    39 3 Отговор
    Напишете ИСТИНСКОТО име на човека и веднага става ясно че е българин -

    Георги Николов Делчев.

    Коментиран от #24, #27, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мак

    3 23 Отговор

    До коментар #22 от "sfwef":

    Напишувай ми що значи вашето бугарско ВМРО?

    Коментиран от #41

  • 25 Перо

    27 1 Отговор
    Ако Гоце Делчев отпадне от измислената и открадната от БГ история,македонизма в РСМ ще се срине за 1 ден! Държава и “неетническа “нация” може да се измисли,но история никога.За това се краде и приписва от РСМ българска история и исторически личности или гръцка античност! Просто измислената държава няма друг избор!
  • 26 заключение

    20 0 Отговор
    гоце делчев е българин,така както боко от комунист стана капиталист
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мак

    1 22 Отговор
    Па ви запитуем ,що значи ВМРО,министер имате,оти се прайте на макета бре,брача бугаре.!

    Коментиран от #55

  • 32 О не

    15 1 Отговор
    Цариград / Истанбул / е основан от жители на македония, а Одринската битка е спечелена от македонци, ее..
  • 33 Непросветен

    23 1 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Има, естествено Гоце, както и от Костадин - Коце. А
    Гоце сам се е писал българин

    Коментиран от #36

  • 34 ПЕНКО

    11 4 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПОТИЯ !!! КОЙ-КОЙ Е -Е ПО ТОВА ЗА КАКВО СЕ Е БОРИЛ И ЗАГИНАЛ !!! МАКЕДОНСКАТА ФАЛАНГА- ДОСТИГА ДО ИНДИЯ И + --- НЯМА КАК ДА НЯМА НАСЛЕДНИЦИ !?!?!? ИМА ЛИ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИЕЦА СПАРТАК В БЪЛГАРИЯ ---АМИ НА ОРФЕЙ !?!?!? КАКВО ПРАВИ БЪЛГАСКО ПЛЕМЕ В ИТАЛИЯ И БОГОМИЛИ В ИСПАНИЯ !?!?!? В МАКЕДОНСКАТА ФАЛАНГА -ПОЛОВИНАТА СА ОТ ДНЕШНА АЛАБАНИЯ И КОСОВО И СЪРБИЯ И ТРАКИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
  • 35 РАДИО ЕЛТО

    13 2 Отговор
    БЪЛГАРИН
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рико

    27 1 Отговор
    Историко, гл.ас, д-р, та и от БАН, лице Гоце Делчев няма . Има ГЕОРГИ Делчев. Християнското име дадено от майка му и кръстен от свещеника е ГЕОРГИ. ГЕОРГИ Делчев, ДАМЯН Груев. Един историк, ако иска да е такъв трабва да бъде прецизен. Вие ги "македончите"като ги прекръщавате, пък после плачете че онези се македончели. Направих си труда да преброя - в недългия материал "Гоце" е написан 26 пъти!!! И нито веднъж с кращелното му име.Що така,бе историко?

    Коментиран от #56

  • 38 РАДИО ЕЛТО

    15 2 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ
  • 39 РАДИО ЕЛТО

    22 3 Отговор
    ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ е БЪЛГАРИН
  • 40 Хккхх

    6 14 Отговор
    Китаец е бил и ай стига вече! Цялата Мара втасала. Македонците, ако признаят, че е Българин ще ви вдигнат ли с по двеста лева заплатата.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Павел Пенев

    27 3 Отговор
    Гоце Делчев е македонец т.е. чист българин!
  • 43 Мизиец

    24 1 Отговор
    Това македонец, раса ли е, нация ли е или тъпанари
    Като си имат държава без пълнеж, ние какво сме виновни.
    Албанците там какви са, да ли са Спартанци
    Ние трябва да ги блокираме, до като Албания не ги прибере при себе си.
  • 44 Тъп въпрос

    21 3 Отговор
    Гоце Делчев е българин от Македония. Но не е северномакедонец, защото се е родил и живял в държавата България, а не в държавата Северна Македония.
    Анадън мо?

    Коментиран от #53

  • 45 6268

    11 0 Отговор
    Македонците - българи с византийски/гръцки табиет.
  • 46 Македонска Луна

    14 3 Отговор
    Сърбоманите като четат, защо не искат да разбират?
  • 47 Да да

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гоцето":

    Родил се е в Северна Македония. Хмм! Дето я нямало. Ма била държава. Е па, кай се родил у Бугария, каков да баде, сем бугарин бре, маскари?

    Коментиран от #63

  • 48 А бре Гоце

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гоце":

    , а па шо потоа си се писал бугарин по сите папири бре, да ти го отплеснам?
  • 49 8888

    2 17 Отговор
    И кво ся, извикали сте някакъв казионен историк да говори щуротии? Ами нали ако каже, че Делчев е македонски македонец с кариерата му на историк е приключено. Точно заради това дълго ще си патим и от фалшиви апостоли, и от изопачени "факти", само и само да не кажем нелицеприятната истина и за Левски, и за освобождението и за Македония и за пра-българите и за куманската ни царска династия и още безброй други подобни. Целият ни патриотизъм е изкован от омраза и лъжи.
  • 50 А па ти

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мак":

    си мак из Добрич. Та и Гоце исто.
  • 51 Сюлейманова

    21 0 Отговор
    След като самият той се е самоопределил като Българин и за това има достатъчно действителни видими неоспорими доокументи какви ги плямпат онези там измишльоци от югозаяпада.Дброто винаги побеждава!Дброто е на наша Българска страна!
  • 52 А питам

    22 0 Отговор
    Защо Георги Делчев след като е посветил живота си на мечтата за Обединена България е национален герой за македонеещите се българи в Северна Македония, които днес разделят България?
  • 53 Иткаф

    8 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тъп въпрос":

    Родил се е в Османска Империя гений такъв.

    Коментиран от #58

  • 54 ЛЛЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава":

    Аз имам
  • 55 ЛЛЛ

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мак":

    Оти ти е много тъп въпросо
  • 56 АлМак от Мелмак

    16 1 Отговор

    До коментар #37 от "Рико":

    Аз не съм историк, но мисля, че малкото име изразява емоционално отношение към личността на човека. Гоце Делчев е обичан от малки и големи, деца и старци и ако в детските му години майка му се е обръщала към него галено, с обич, "Гоце", той не е имал нищо против и приятелите и съратниците да използват това име. Това си зависи от човека, а стане ли известен сред народа с това си име, то остава завинаги с него. И други такива случаи има: Спиридон - Спиро, Ангел - Геле... Казах, зависи от човека. Не искам да си мисля, какво би станало, ако на Филип Тотю кажеш Фильо, или на Стефан Караджа - Чефо...Ще сбръчкат вежди, ще напърчат мустаки, ще се хванат за ножа...,😄
  • 57 ❗❗❗

    21 2 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Коце, Гоце, тие се деминутивни имина и се бугарски. А Гоце Делчев се идентификувал како бугарин, значи е бугарин.

    Коментиран от #59

  • 58 Значи ясно

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "Иткаф":

    Турчин е
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Даеаа ГЛУПЕНДЕРА!

    15 0 Отговор
    Този малоумник няма да те разбере. Ти на майка си викаш "Мале", "Мамо", "Майко", а той "Втори родител", "Родител номер две"!
  • 61 werew

    14 3 Отговор

    До коментар #28 от "Гоце":

    Да, не е бугарин, а БЪЛГАРИН! А ти си вардарска шумадийска шушумига не знам как не са те баннали за дезинформация.
  • 62 Старото

    7 0 Отговор
    Има една разкошна песен посветена на Гоце Делчев: " Моли се на Бога, севде, роса да зароси....."
  • 63 Любен Стойков

    17 1 Отговор

    До коментар #47 от "Да да":

    Кукуш не е в Северна Македония, а в Гърция! Македонстващите сърбомани подписаха, че Егейска Македония не е Македония, а Гърция. Ако гърците рекат Гоце е грък, какво ще правят утбашиите в Скопие...? Дали ще лаят по гърците както по нас, а?
  • 64 Asterix

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "ОТ БАНКЯ Е":

    Продължават с подобни теми да разединяват българите.За сега,докъто им се връзвате...успяват.
    Не ми пука,какъв е този Гоце...!!По всяка вероятност е рожба на нечие въображение!
  • 65 Западни Балкани

    11 0 Отговор
    Гоце Делчев е роден в Кукуш. Уикипедия: Ку̀куш е град в Гърция. Значи е грък. Това решава въпросът. Северомакедонците не могат да имат претенции към Гърция. Само към Римската империя (някакъв император) и към България - много :)
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Знайко

    1 5 Отговор
    България и Македония спорят чии е Гоце Делчев. И накрая се "съглясявят" под Западен натиск, че е грък като Александър Македонски. Или че е сърбин под натиск от Москва.
  • 68 Пламен

    4 2 Отговор
    Г.Делчев е етнически българин,който е работил за македонска политическа идея и в крайна сметка за интересите на македонизма.Градацията е била,,българи,,българи от Македония,,македонски българи,,македонци.Той е от поколението на ,,македонските българи.Относно Одринска Тракия,там прави едно единствено посещение и след спорове и кавги е изгонен от тамошните дейци за проповядване на сепаратизъм.Тракийските българи са отхвърляли всякакви спекулации за автономия и са били единствения за присъединяване към майка България.
  • 69 Щерев

    2 2 Отговор
    Цитира биографията на Делчев писана от Яворов.Явно не е чел внимателно....когато Яворов прави бележка на Делчев,че е недопустимо ръководители на ВМРО да проповядват на хората ,защо им е да сменят турско с българско робство,Делчев не взима никакво отношение.Г.делчев не е работил за българските държавни интереси.Четите на ВМРО воюват с четите на Върховния комитет.
  • 70 ууу чени

    5 1 Отговор
    Не зная Гоце Делчев, какъв е, но зная, че Гоце Първанов е агент-доносник на ДС, работил и продължава да работи срещу България и българите.
  • 71 Emil

    2 1 Отговор
    Като се има на предвид,че така наречената РСМ е една бутафория .какъв да е човека
  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гоце":

    Eтo кaквo пишe умният и cъoбрaзитeлeн ВEЛИК БЪЛГAРИН OТ МAКEДOНИЯ Гoцe Дeлчeв:
    "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия нa Мaкeдиния."
    ,a eтo и друг ВEЛИК БЪЛГAРCКИ ГEРOЙ OТ МAКEДOНИЯ, Дaмe Груeв: “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
    Източник: Оригинален източник на документитe - Държавна агенция "Архиви"
    Маке, писмото на Гоце до Кольо,
    "Кoлйo,
    Вcичкитѣ ти пиcмa дoceгa изпрaтeни oтъ тeбъ и чрѣз тeбъ, cъмъ пoлучилъ. Oтцѣплeниятa и рaзцѣплeниятa никaкъ дa нe ни плaшaтъ. Дeйcтвитeлнo жaлкo e, нo щo мoжeмъ дa прaвимъ, кoгaтo cи cмe бългaри и вcички cтрaдaмe oтъ eднa oбщa бoлѣcть!..............." го е писал на Български, а не на асномски "македонски"...
    Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe ти кaтo бългaрин мaкeдoнeц cи тoлкoвa тъп и нe cхвaщaш кaквa e тaктикaтa нa дeйцитe oт ВМOРO и вeчe 30 гoдини ce пържeтe в coca зaбъркaн oт кoминтeрнa и врaгoвeтe нa бългaрщинaтa... Дeбeлa глaвo мaкeдoнcкa, МAКEДOНEЦ МOЖE ДA CИ EДИНCТВEНO КAТO БЪЛГAРИН, инaчи cи "фирoмeц", "бюрмaнeц", a ceгa гърчeтaтa тe нaпрaвихa "нoрдик"!

    Коментиран от #75

  • 73 минувач

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Македонец":

    Сам е написал че е българин!
    Самоопределил се е точка.Не подлежи на преговори!
  • 74 Патриот

    3 4 Отговор
    Абе просто си признайте че до 1945 сте си били българи след това там са останали само утбаши и албанци.Българите са били избити,посръбчени и изселени.Половин милион са избягали в България
  • 75 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много точно.
  • 76 каракачанов

    6 0 Отговор
    не може да не е българин и даме груев е българин сите воеводи са българи от русенско
  • 77 Лоша работа

    1 1 Отговор
    Абе тo и Васил Левски е бил идеолог и най големия организатор на българската национална революция и се борил за българската свобода, като призoвaвaшe зa eдинcтвo и cплoтeнocт ВСИЧКИ БЪЛГАРИ и e основал и създал цяла мрежа от революционни комитети из българските земи, тогава все още в рамките на Османската империя , Но всичките те са били все на територията в днешна Тракия или Северна България, а цяла Македония още преди участието на Левски в българската легия в Белград, се е знаела и се е считала за НЕ българска земя и затова българските революционери борещи се за Свободата и Освобождението на българите и Лeвcки не са се интересували и не са насочвали дейността си за Освобождение в Косово или Македония и там няма и не е известен нито един основан от Левски български революционно освободителен комитет и затова Левски не е почитан в Македония като общ исторически герой ..!!!
  • 78 боко тик

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вето":

    ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА , ДА ЖИВЕЕ СПОМЕНОТ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.
  • 79 бан

    3 0 Отговор
    албанец е100%
  • 80 3333

    2 0 Отговор
    Ако оставим Сърбия и Македония да си разиграва коня, след някоя година ще обявят Васил Левски за македонец