Last news in Fakti

21 Декември, 2012 08:00 12 020 6

Край на света или не, ще видим или не

  • край на света-
  • варианти-
  • 21 декември-
  • учени

Ако четете това, значи светът още съществува

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години в медийното пространство се появиха всякакви теории за края на света – потопи, взрив на слънцето, удар с комета, глад, супер вулкани, катастрофална климатична промяна, смъртоносни болести, земетресение, цунами... И това далеч не е всичко.

От другата страна е обратното мнение - и на учени, и на нумеролози които отричат аргументирано подобни теории. В последният месец особено, темата не слиза от страниците на медиите. По-смелите потърсиха всякакви начини - и комерсиални, и чисто практични да се опитат да се защитят. Песимистите пък вървят по течението и очакват края с чашка в ръка, а най-лабилните пък са най-непредвидими.


Между теориите, които се появиха за Края на света, ярко изпъква „Теорията за календара на маите“. Според нея на 21 декември тази година ще настъпи краят на света. Теорията е подкрепена с факта, че календарът на маите приключва на 20-ти декември 2012 година. По-здравомислещите учени вече скептично се изказаха, че този апокалиптичен сценарий е малко вероятен и че краят на календара не означава край на света.


Проф. Бел Бърнел вярва, че ако светът, какъвто го познаваме, трябва да свърши на 21 декември, то ще бъде от удар с черна комета. Тези комети съдържат много по-малко лед и сняг и много повече прах, което ги прави много по-трудни за забелязване, докато се реят из космоса.
"Кометите обичайно са големи, прашни топки. Черната комета има сравнително по-малко сняг. Те са много по-трудни за следене", каза тя. Самият сблъсък няма да бъде фатален за населението на земята, но ще вдигне толкова много прах в атмосферата, че милиарди хора може да измрат от бавна смърт.
Огромните количества прах, които ще се вдигнат, ще донесат "вечна зима". Облаци прах ще закрият слънцето и земеделските култури по цял свят ще загинат, което ще доведе до масов глад.


Тук трябва да споменем и редицата опасни природни бедствия, които застрашават спокойствието, сигурността и най-вече живота на хората. За пример ще дадем едно често срещано явление каквото е изригването на вулканите. Вярванията за края на света на много хора са свързани именно с този вид опасно природно бедствие.
Сценарият, който вулканологът д-р Дейв Ротери предсказва, е подобен, но причината не е небесно тяло, а супервулкан. Ако такъв изригне, голямо количество вулканичен прах ще остане в атмосферата.
„Ще бъдат изхвърлени толкова много пепел и серен диоксид в атмосферата, че фотосинтезата може да спре", предупреди той.
Подобно бедствие, макар и не толкова опустошително, е имало през 1816 г., когато вулкан в Индонезия изригва и изхвърля толкова много прах в атмосферата, че годината влиза в историята като "годината без лято".

Ще споменем и наводненията. Всички сме чели или поне чували за „потопа“ и ковчега на Ной. Хората в днешно време не подценяват и това природно бедствия, което за последни 20 години е отнело живота на над 700 000 души.


Браян Ловел е бивш президент на геологическо дружество. Неговият любим сценарий за Апокалипсиса е освобождаването на огромно количество метан, причинено от подводно свлачище.
Метанът е парников газ, който е около 20 пъти по-мощен от въглеродния двуокис и би могъл да затопли Земята. Според д-р Ловел огромното освобождаване на метан, който лежи под моретата, ще ускори изкуственото изменение на климата и ще доведе до "катастрофална промяна в климата, която може да се случи всеки следващ петък отсега нататък".


Друг вариант е Планетата Нибиру доближава Земята – Според теорията, Нибиру (известна и като планетата X) е неизвестна планета от Слънчевата система, която се движи по елиптична орбита около слънцето и около друга звезда. Поради силно елипсовидната си орбита, тя преминава близо до Земята на всеки ~3600 години. Авторите на теорията откриват в древни шумерски записи свидетелства за посещенията на нейните обитатели – анунаките на Земята. Анунаките са боговете на шумерите и те или ще ни дадат знания и технологии, както са правили при предишни посещения или, недоволни от развитието ни, ще ни унищожат.
Учените, разбира се, отхвърлят тази толкова нелепа теория. Експертът от НАСА Дейвид Морисън отхвърля заплахата Нибиру. Според експерта първото се наблюдава при всяко зимно слънцестоене и досега сме оцелели. "Парадът на планетите" не означава нищо, защото няма да доведе до слънчева радиация, промяна на орбитата на земята или до друго гравитационно въздействие, отбелязва експертът от НАСА.


Започва Третата Световна война, предрича Нострадамус. Философ, лекар, астролог и ясновидец, той публикува поредица криптирани пророчества, наречени „Центурии”. Според почитателите му, разчели завоалираните му предсказания, през 2012г. ще избухне Третата Световна война, която ще сложи край на Човечеството.
От сляпо обожаван до обявяван за шарлатанин, Нострадамус има голямо влияние над хората, дори четири века след смъртта си. Най-често, потвържденията на събития, предсказани от пророка, се разкриват в последствие.

Други от интересните апокалиптични сценарии включват огромна слънчева буря, която ще се разрази и ще погълне Земята.

Сред алтернативните апокалиптични теории са, че черна дупка ще погълне Земята или че заради подреждане на планетите магнитното поле на Земята ще се обърне.
Магнитните полюси на Земята се променят, в следствие на Слънчева магнитна буря - Слънцето изригва и мощен слънчев вятър помита Земята. Всички електронни мрежи, инсталации биват унищожени. Изведнъж, човечеството е върнато векове назад в развитието си.
 

Глобалното затопляне причинява главоломно топене на ледниците -студената, сладка вода, която преминава от сушата в морето, спира циркулацията на морските течения (например Гълфстрийм).
Принципът на циркулацията на водата в океана е следният: Студената вода се придвижва към Екватора и потъва на дъното. Топлата вода от Екватора се премества на север, по повърхността. Когато огромна маса студена и сладка вода от ледниците попадне в морето, този процес спира. Това се получава, защото сладката вода не потъва, а стои на повърхността.
Циркулация на морските течения - в следствие, Европа се охлажда и постепенно замръзва и 2012г. навлизаме в нов ледников период. Човечеството започва да измира от глад.


Вивиан Пери, бивш президент на организацията "Утрешния свят", излиза с една от най-интригуващите идеи за край на света. Според нея епидемия от рак ще унищожи човешката раса. Странната болест ще тръгне от лисиците, но може да се предава на хората.
Според нея домашните кучета ще престанат да бъдат най-добрият приятел на човека и вместо това ще станат най-големият му враг, защото смъртоносната болест ще се предава чрез тях. Лисиците ще хапят кучетата, предавайки им заразата, а те ще хапят своите собственици и така докато всички не умрат.
Решението на този ужасяващ сценарий според Вивиан е просто - щом хората разберат, че домашните им любимци са преносители на смъртоносна болест, те трябва незабавно да ги убият. Ако всички кучета на света бъдат убити, това може да отложи края на света за човешката раса. Тя обаче подозира, че любовта на хората към четирикраките им другари ще надделее, защото е прекалено много да поискаш всички кучета да бъдат избити.

Истерията около краят на света отключи психиката на най-лабилните. Запис от охранителна камера показва как китаец, изпаднал в умопомрачение заради страха от предстоящия край на света, напада с нож и ранява 23 ученици. Инцидентът стана миналата седмица в град Чънпен в деня, когато американецът Адам Ланза изби 20 деца и 6-ма възрастни в начално училище. Дали пък и друг случай на масово убийство на деца като това в САЩ или самоубийство няма да препишат на психозата около Края на света.


Във Франция властите трябваше да спрат последователите на „Нова ера" да пътуват до Бугараш, малко селце с не повече от 200 жители, което се намира в "мистична планина".
Бугараш бе обявено за едно малкото безопасни места в света. Селото и планината ще бъде отново отворен за външни лица два дни след „края на света" - в понеделник.

Шегаджиите пък свързаха свършека на света с най-популярното парче на годината - Gangnam Style в изпълнение на рапърът Сай, който освен парчето направи и  популярен танц, наподобяващ ездата на кон.
Това било предсказание за един от четирите конника на Апокалипсиса описани в библейското "Откровение" на апостол Йоан.

В документален клип, добиващ популярност в интернет, се напомня за предсказанието на Нострадамус с произход от първата половина на 14-ти век: "От мирното утро, краят ще дойде, когато конят, който танцува, достигне деветия кръг". То се свързва с видеото към песента Gangnam Style, което стана най-гледаното видео в YouTube за всички времена.

Ако се сбъдне някой от вариантите на катаклизъм едва ли ще съм от оцелелите и няма да ми пука, ако ли пък не се сбъднат, което разбира се  е по-близо до моите очаквания, ще има над какво да се посмеем. Едно е обаче сигурно - на 21 декември 2012 година настъпва астрономическата зима.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    1 0 Отговор
    Какви са тези глупости?! Всеки пише и то пълни небивалици, в огромен мащаб при това!!!

    Краят на Света е там, където свършва доброто.

    Коментиран от #2

  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХ":

    Много правилно !
  • 3 Едикой си

    0 0 Отговор
    Това ще е краят...дами и господа...но не физическият...
    Това ще е краят на старите взаимоотношения, лъжи, корупция всичко лошо и пошло...
  • 4 PSY

    0 0 Отговор
    Като гледам сме живи :Д
  • 5 муспи

    0 0 Отговор
    Това което наричаме живот е смърт. Края, независимо кога ще дойде, е оживяване - естествено само за някой де, иначе къде ще е възмездието. За сега - лека смърт абонати.
  • 6 Дядо поп

    0 0 Отговор
    За нас Българите края на света е г-н Дяннков и компания.