Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 16:01 7 356 71

„Северен македонец” върнал славата на България през ХІІІ век

  • проф.николай овчаров-
  • северна македония-
  • константин тих асен

Ако за предишните владетели роднинските връзки с Македония не са доказани твърдо, то във втората половина на ХІІІ в. Българското царство се управлява от човек, който със сигурност произхожда оттам, твърди проф. Николай Овчаров

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Северен македонец” връща славата на България през ХІІІ век. Това заяви пред Агенция „Фокус” проф. д.и.н. Николай Овчаров. Той допълва, че цар Константин Тих гордо отбелязва, че е „цар на българите”.

„Когато става дума за историческата принадлежност на Македония към българската царство през епохата на Средновековието, обикновено се досещаме за славните времена на цар Самуил. Всъщност тези области влизат трайно в границите на българската държава още в началото на ІХ в. А с известни интервали те са част и от Второто българско царство от края на ХІІ до края на ХІV в.”, коментира проф. Овчаров.

„Македонските области са сред първите, които братята Асен и Петър отвоюват след успешното въстание срещу византийската власт в Търновград от 1186 г. Още през 1191-1195 г. те често атакуват намиращите се под властта на ромеите македонски територии, като се спускат по долината на Струма. Вече при техния брат цар Калоян (1197-2007) тези земи са присъединени към царството и се управляват от зависимия от него болярин Добромир Хриз, резидирал в мощната крепост Просек на река Вардар”, посочва той.

„Много е важно, че търновският владетел отлично е знаел за своите велики предшественици, създали някога огромната Българска империя. В писмата си до папа Инокентий ІІІ той ги изброява с гордост: „...Симеон, Петър и Самуил, прародители мои, и на всички останали царе на българите...“. А в писмото си от 27 ноември 1202 г. римският първосвещеник напълно приема версията за връзката на рода на Асеневци с владетелите на Първото българско царство: „...Петър, Самуил и другите твои знатнопаметни предци....“ За Инокентий ІІІ няма никакво съмнение, че Самуил е български цар и предтеча на цар Калоян!”, подчертава проф. Николай Овчаров.

„Византийският историк Никита Хониат е категоричен, че в 1205 г. Вардарска Македония е българска, а царски наместник е боляринът Чъсмен, „който бранел Просек и всички тамошни земи били под властта на Калоян”. После в Македония управляват царските братовчеди Алексий Слав и Стрез, влезли в конфликт с узурпатора Борил веднага след гибелта на Калоян в 1207 г. При цар Иван Асен ІІ (1218-1241) България се разпростира на три морета и Македония е трайно в границите на царството”, отбелязва той.

„След смъртта на великия владетел държавата е управлявана от регентствата на малолетните синове от няколко му брака и е раздирана от интриги. През септември 1246 г. коварно е отровен първият наследник Коломан І, а на престола се възкачва седем или осемгодишният Михаил ІІ Асен. Възползвайки се от слабостта на воденото от майка му Ирина регентство, страната е коварно нападната от войските на никейския император Йоан ІІІ Дука Ватаци. Практически без съпротива са отнети повечето завоювани в предишните десетилетия земи в Беломорието и Родопите. Окрилен от постигнатия леко успех, василевсът превзема Мелник, а след него множество градове във Вардарска Македония – Стоби, Скопие, Просек, Велес, Прилеп”, заявява проф. Овчаров.

„Първата работа на възмъжалия Михаил ІІ Асен е да отвоюва загубените си земи. През 1254 г. българската армия настъпва в Егейска и Вардарска Македония. Историкът Георги Акрополит пише, че „...голямата част от западните области били населени с българи, които много отдавна се отцепили от ромеите.” А българското отвоюване на тези територии прекрасно се илюстрира от известния портрет на цар Михаил ІІ Асен в църквата „Св. Архангели” в Костур (дн. Кастория)”, посочва той.

„Ако за предишните владетели роднинските връзки с Македония не са доказани твърдо, то във втората половина на ХІІІ в. Българското царство се управлява от човек, който със сигурност произхожда оттам. В 1256 г. Михаил ІІ Асен също е убит след заговор и страната отново е обхваната от междуособици. Тогава на сцената се появява Константин Тих, който бил виден и уважаван велможа от Скопие. От данните на хрониста Никифор Григора става ясно, че баща му бил българин. Името му вероятно е съкратено от Тихомир, Тихослав или Тихота. Видният чешки учен Константин Иречек изказва интересната хипотеза, че с името Тихомир наричали доста от българските първенци на Скопската област още в началото на ХІІІ в. като споменатият около 1200 г. архонт Йоан Тихомир. Някои учени смятат, че в края на управлението на Михаил ІІ Асен тази област е независима и се намирала под управлението на Константин Тих”, отбелязва проф. Овчаров.

„Скопският болярин бил с много висок авторитет в българската столица Търновград. „В България имаше тогава – разказва Никифор Григора, - един известен човек на име Константин, по прозвище Тих, който беше далеч пред останалите по умствени възможности и здравина на тялото.” Ето защо българските боляри минават на негова страна, добавя Георги Пахимер”, казва също проф. Николай Овчаров.

„Цар Константин Тих се възкачва на трона през 1257 г. и управлява цели две десетилетия до злощастната за него 1277 г., когато е убит при бунта на Ивайло. Доскоро този владетел бе смятан за доста безличен, но вече е доказано, че той успява да възпре амбициите на агресивното Унгарско кралство от запад и да нанесе решителни удари върху Византийската империя. Особено голяма е неговата победа над ромеите като главнокомандващ на обединените българо-татарски войски, които през 1265 г. разгромяват византийците и за малко не пленяват император Михаил VІІІ Палеолог”, подчертава той.

„Вследствие на тази победа Българското царство си връща значителни територии, включително отново загубената в края на управлението на цар Михаил ІІ Асен Вардарска Македония. Цар Константин Тих влиза триумфално в родния си град Скопие и това се вижда от един изключително важен исторически документ”, изтъква проф. Овчаров.

„Става дума за т. нар. Виргинска грамота, с която владетелят дарява на един манастир в Скопие обширни земи в Скопската и Положката област (днешния район на Тетово и Гостивар). От документа се разбира, че царят лично е посетил тези райони и е наредил да бъде написан документа. В оригинала този пасаж звучи така: „...Когато слезе царство ми в Долната земя”. Тогава заварил манастира „Св. Георги Бързи” в Скопие занемарен, срещнал се лично с игумена Варлаам, потвърдил старите привилегии и дарения, и добавил нови към тях”, посочва той.

„Тук е най-важно понятието „Долна земя”, както очевидно през Средновековието наричали в Търновград македонските области. За да стигне до Скопие, царят „слязъл” и това показва посоката на движение от север на юг. Явно тези райони са възприемани като неразривна част от царството и са били известни като „Долната земя”, отбелязва проф. Овчаров.

„Но най-интересно е, че това понятие се запазва по време на цялото турско робство и се появява чак през Възраждането в ХІХ в. Един от най-видните просветители в македонските области е роденият в Тетово Кирил Пейчинович. В 1816 г. като игумен на важния Марков манастир край Скопие той издава в Будапеща книгата „Огледало”. На първата страница авторът отбелязва, че я пише на „препростейши и некнижен български език от Долна Мизия”. С понятието „Мизия” византийските историци от ХІІІ-ХІV в., а и от по-късно време, винаги обозначават България. Очевидно това се запазва и през следващите векове, когато жителите на Македония продължават да се чувстват неразделна част от българския народ”, коментира той.

„Цар Константин навсякъде отбелязва гордо, че е „цар и самодържец на българите”. Това виждаме върху монетите и печатите му. А негов е най-хубавият запазен български царски портрет в прочутата стенописна композиция от Боянската църква (1259 г.). Там скопският болярин е изобразен като български цар заедно със съпругата си Ирина и верния севастократор Калоян с жена му Десислава”, подчертава проф. Овчаров.

„През ХІV в. българските царе продължават да се борят за македонските области в тежка битка с Византия и с укрепналата сръбска държава. Амбициозният Михаил ІІІ Шишман е на прага да разреши този проблем, но злощастно губи битката със сръбския крал Стефан Дечански на 24 юли 1330 г. край Велбъжд (дн. Кюстендил). Малко по-късно османското нашествие поробва за цели столетия всички балкански народи”, завършва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХИЛЪРИ

    63 2 Отговор
    ВСИТЕ МАКЕТА БЪРЗО СЕ ИЗСТРЕЛВАЙТЕ КЪМ ЛУНАТА И МАРС,ЩОТО ХАМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ВИ ГИ ВЗЕМАТ.
  • 2 Кочо коня

    3 18 Отговор
    Тоя е пра любовник на град Козлодуй .сЕГА ГРАД Козлодуй ще върне сламата на южна македония
  • 3 681

    44 2 Отговор
    Да живее България!
  • 4 глупости

    44 4 Отговор
    НИТО ЕДИН македонец не е връщал славата на България. За това са се потрудили и са проляли кръвта си именити наши владетели и деятели. Македонците са друга бира.
  • 5 мутра стажант

    7 39 Отговор
    ОВЧАРОВ,ОВЧАРОВ, КЕНЗАЛ ЛИ СИ БАКО НА ЛУНАТА ,И БЪРКАЛ ЛИ СИ С ПРЪСТ......
  • 6 800 години оттогава..

    27 6 Отговор
    Славата какво да я правим?! На гол корем чифте пищови,професорът да каже какво ще правим през 21 век,има ли някаква визия?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 войводата от прилепско

    24 7 Отговор
    Македония е българска! пътят е един:завладяване и асимилация на албанците.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 България

    31 4 Отговор

    До коментар #9 от "Македон":

    Всички македонци са българи точка.

    Коментиран от #11

  • 11 fks

    23 6 Отговор

    До коментар #10 от "България":

    всички македонци са роми
  • 12 България поне един милион квадратни км

    15 7 Отговор
    Има само една опция.инвазия на Македония,Гърция ,Сърбия и Румъния и тотално подчинение и асимилация.

    Коментиран от #46

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 яко

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "АлМак от Мелмак":

    Якооо
  • 15 Tarnovetz

    4 4 Отговор
    Търновци каква България на три морета направили
  • 16 Светослава

    37 5 Отговор
    Напомнящи и неопровержими доказателства на професоор Овчаров които трябва да бъдат внимателно чути и премислени от доста хора.Никой не желае да чете измишльотии смуканици от пръстите гимнастики в стил "чуйте познавача"и разнообразни жонглирания.Пред фактите иБОГОВЕТЕ мълчат!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #18

  • 17 булг ар славний человек

    12 10 Отговор
    Истинският българин не подлежи на асимилация дори и да живее сред боговете.той ги превъзхожда.
  • 18 Историята е митология

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Светослава":

    А Фактите се вкарват избирателно в контекста и винаги политизирано,ставайки част от митологията,никой вече не гледа сериозно на тях..
  • 19 веселяк

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "АлМак от Мелмак":

    Тука няма да оценят сарказЪма ти!
  • 20 Иткаф

    3 20 Отговор
    Кажи на невежия каквото иска да чуе и си живей безгрижно. А това, че второто българско царство няма нито един българин цар го сритай под килима, да не нараниш крехкото му его. Не знам по извратено изопачена история от българската и това самоубийствено спъва развитието ни.

    Коментиран от #22, #34

  • 21 Македонски

    1 8 Отговор
    Шимановците са ви най славните князе хахаха хахаха хохохо смех

    Коментиран от #23

  • 22 българия жива

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иткаф":

    всеки който се роди на българска територия е българин.

    Коментиран от #24

  • 23 бум бам

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Македонски":

    Шамановците са по яко
  • 24 Иткаф

    2 15 Отговор

    До коментар #22 от "българия жива":

    А ако се роди на македонска какъв е. Впрочем първите царе и основатели на династията от 2БД нито са родени в България, нито произходът им е български. Ама това е нищо в сравнение с лъжите и манипулациите за следващите векове, т. нар. турско робство, освобеждението и т.н.

    Коментиран от #25, #27

  • 25 България жива

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иткаф":

    Българската територия обхваща балканите,мала Азия, Украйна ,Русия и централна Азия. всеки родил се и живял на тази територия е българин.

    Коментиран от #28

  • 26 Щот

    0 7 Отговор
    Любопитно ми е какво ще стане, ако изправя членовете на иманярската мафия пред съда, да обесняват с ДОКАЗАТЕЛСТВА глупостите, които от сутрин до вече плещят по медиите.
  • 27 боло

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Иткаф":

    Македония не съществува.
  • 28 Иткаф

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "България жива":

    Сигурно се имаш за голям родолюбец като ги говориш тези глупости, ама всъщност си битер македонските историчари и вредиш... и на себе си, и на България.
  • 29 винкел

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "АлМак от Мелмак":

    Аз пък мислех че сме татари а то какво излезе че сме макете.Ама това нищо не е - целия свят са макета!
  • 30 temerut

    9 0 Отговор
    Цитирам умен човек:,,Стига да се занимаваме с тези бъдещи албанци."Който се чувства и иска да е българин-добре дошъл!Който иска да е северномакедонец-цитата по-горе!преливаме от пусто в празно-това вече не са наши братя,а зомбита някакви,За какво ни е нужно да пилеем време за общуване и обяснения с тях?След като рпеди месец албанците им горяха учебниците,а те ще изучават сръбски-Бог с тях!
  • 31 И МИРИШАТ

    3 2 Отговор
    МАКЕТАТА СА МЕКИ ЛАЙ НА!
  • 32 Тамймлес

    1 10 Отговор
    Македонийа е била пред татарстаните да дойдат на овие простори,Македонийа ке йа има засекогаш. Македония, сината крв на тарарстаните, е вечна.

    Коментиран от #33, #37

  • 33 temerut

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Тамймлес":

    Млък бе,бъдещ албанецо!Не се обаждай,когато старите на ум те учат!Чети си сръбските вестници и си мечтай да си европеец.
  • 34 хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иткаф":

    Ало, гов*дото, поне един документ имате ли, дето да е признат международно? Или за вас неща като международно призната история не ви касаят?
    Шизофрениците сърбомани, дето докато албанците им го начукват бавно и без вазелин, лаят по българите. Лайте, лайте, както сте я подкарали накрая в Македония ще останат албанците и българите, а вие ще духате супата по всички параграфи.

    Коментиран от #36

  • 35 temerut

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "АлМак от Мелмак":

    Ти па ле излезе от некаде!Оти не се сопреш да разлаюваш кучетата.Чюти и трай.Не ве искаме и вие не не искат-убаво!Нема да се зимаме!!!Нека си ве зима албания
  • 36 Таймлес

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "хаха":

    Сите вулгари и татари, гитла, марш в татарстанийа.

    Коментиран от #42

  • 37 Македонска Луно

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тамймлес":

    Ами оная Македония днес се намира в Гърция, ходи там да търсиш античните си македони дето ги няма. В СРМ си на чужда земя.

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 винкел

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Таймлес":

    Ти какво общо имаш с тая Македония на Ал.Македонски на цар Македон. Ти си северномакедонец незабележим и жалък.
  • 40 Македонска Луно

    9 2 Отговор

    До коментар #38 от "Таймлес":

    От VІІ в. пр. н. е. до 148 г. пр. н. е. Македония е име на антична държава с територия разположена изцяло на територията на днешна Северна Гърция. През втората половина на ІV в. пр. Хр. държавата, управлявана от Филип и Александър Велики се разширява с териториите на континентална Гърция, Тракия и Персия, но след 323 г. се разпада на отделни елинистически царства. Македония се свива в старите си граници и в 148 г. е покорена от Рим.Световната наука смята с почти пълно единодушие, че македонците са едно от елинските племена (като спартанците, тиванците, атиняните).
    В римската епоха (ІІ в. пр. Хр. – ІV в. сл. Хр.) римляните създават три области с името Македония (Първа, Втора и т.н.). Населението им често се нарича македонци, макар че е от различен етнически произход. Официален е гръцкият език. Очевидно е, че думите Македония и македонци са загубили държавно и етническо съдържание още тогава.
    При варварските нашествия ІV – VІІ век имената „Македония” и „македонци” изчезват от настоящето си място. За около 1000, че и повече години, но името Македония се появява в… Тракия. С него Византия нарича учредена в VІ век (област) територията от Пловдив до Цариград. Когато България установява граница в началото на ІХ век с Византия по билото на Странджа - Сакар за област тема „Македония” се свива в територията на Източна Тракия (от Одрин до Цариград). Всички жители на областта се наричат от средновековните автори „македонци”, макар че по произход са гърци, българи, а
  • 41 Македонска Луно

    12 0 Отговор
    ....Всички жители на областта се наричат от средновековните автори „македонци”, макар че по произход са гърци, българи, арменци, алани, туркополи.
    Та, тия другите Македонии, за които в РСМ не ви дават да учите, ще ги пищете ли и тях към вас, или не??
  • 42 хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Таймлес":

    Ела ги намери, тия, дето си изброил бе, кап*т. Целия свят ви се смее на малоумията.
  • 43 винкел

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Таймлес":

    Като сте толкова велики защо се молите да влезете в ЕС?
  • 44 Много са ми смешни Тея.

    8 2 Отговор
    Тито им издейства името като квартал Македония.
    .И сега всеки глупак се смята за македонец.
  • 45 Зае'к'

    8 1 Отговор
    На мен 30 години ми казват Македонец затова ,че учих в Благоевград но съм си БЪЛГАРИН, а тези се мислят за нещо което никога не са били .И тава си е Българско обръщение.
    Да попитам само Янките какви са?
  • 46 11111

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "България поне един милион квадратни км":

    И поне европейската част на Турция и Истанбул.
  • 47 Скъп или евтин

    0 0 Отговор
    На Балканското орисията му не е истинската / естествената, а някаква изкуствена и тя е точно тази - Да си мисли, че всичко му е наред, а всъщност това не е така !
    Конкретно на нас българите, живота ни е обрат от 6 или 7 века вече !
    Както всички знаем, парите не са всичко в живота !
    Оправията е че някоя друга държава трябва да ни оправи живота, в замяна ше получи неща, които нито Турция, нито САЩ,нито никоя друга може да й преложи ! Става въпрос за "нещо", а не "нищо" !
    РАЗБРАХМЕ ЛИ СЕ " " ?

    Коментиран от #48

  • 48 Поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Скъп или евтин":

    преДложи*, а не преложи !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кхан Ногай

    1 5 Отговор
    Вcичките динacтии, възcтaнoвили, упрaвлявaли и влaдeли Ceвeрнa Бългaрия дo Cтaрa плaнинa и чacти oт югoизтoчнa Румъния пo крaй р. Дунaв кaтo ВТOРAТA бългaрcкa държaвa дo зaвлaдявaнeтo oт турцитe – Aceнoвци, Тeртeрoвци и Шишмaнoвци ca oт кумaнcкo-тaтaрcки прoизхoд, зaтoвa и дo днec южнитe cлaвяни и мaкeдoнцитe нaричaт бългaритe- тaтaри...!!!
    Произходът обаче на Константин Тихо не е на македонец, а е определено сръбски и е свързан със Сърбия и сръбската управляваща династия на Стефан Неманя и брат му Йован Тихо-мир Неманя, които владеели областта на Македония и Косово. В манастира "Свети Георги" близо до Скопие, цар Константин Тихо е споменал Стефан Неманя , като "владетел на моето царство". След убийството на император Михаил II Асен (1256 г.) и убийството на Калиман (1257 г.) в Търново вече няма „законен наследник на властта”, т.е. мъжки потомък от рода на Асеновци и Константин Тихо се възползва, като се насочва към Търново и с помощта на търновските боляри успява да направи преврат и да интронира в Търново другият кандидат за Цар на българите - татарина Мицо Асен, който пък е бил зет на цар Иван Асен II (женен за неговата дъщеря) и да се възкачи на българския престол... ! За да осигури и затвърди позицията си на български владетел, Константин приема и името Асен и става български цар Константѝн Тих – Асѐн и се жени за Ирина Никейска като сключва съюз с татарите от монголската Златна орда от Южна Русия с обещания за голяма плячка и с коит

    Коментиран от #59

  • 51 Кхан Ногай

    1 4 Отговор
    продължение -
    cключвa cъюз c тaтaритe oт мoнгoлcкaтa Злaтнa oрдa oт Южнa Руcия c oбeщaния зa гoлямa плячкa от ограбването на Византия и c кoитo cтигa дo Oдрин и пoчти дo Кoнcтaнтинoпoл прeз 1264 гoдинa . Кoгaтo oбaчe тaтaритe ce oттeглят нa връщaнe, дoпълнитeлнo oплячкocвaт и цялa Трaкия c грaд Филипoпoлиc c кoeтo дoвeждaт дo нoвa вoйнa мeжду Визaнтия и Бългaрия...!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 КритаИстина

    7 6 Отговор
    проф. д.ф.н. Владко Мурдаров:
    Думата, духът и манталитетът "ГЕПИ" са чисто пра-български и са дошли на Балканите с ордата на кхан Аспарух! Дори бойният вик на ордата е бил "ГЕПИ-И-И-И"! Запазили са се повече от 1300 години в задунайските земи и като дума, и като фраза, и като значение, и като дух, и като манталитет, и вече са част от националния генофон - може дори да си имат и генетични маркери! През времето на социализма и пост-социализма избуяха до абсолютна безнаказаност и дори гордост от ГЕПЕНЕТО - кой на дребно, кой на едро! Широко се употребяват за приятелски призив към някого при здрависване: "ГЕПИ, брато"! Така се е родил и глагола "РАЗГЕПВАМ": "Ский ги тия хоумита - трийсе години разгепват държавата и стадото"!

    Коментиран от #61

  • 57 HeTpийИcтинa

    6 7 Отговор
    "Какво да правиме, като сме си ЦИГAHЬOP-БЪЛГAPЩИНИСТИ и нищо цигaнcкo не ни е чуждо!", нaли?!
  • 58 КритаИстина

    8 9 Отговор
    Това, че един цар във феодалното средновековие се е обявил "цар на българите", не го прави "българин"! Това е самохвалство, че е завлядял и яхнал "българите" (вулгарите) като феодални селяни! И е по скоро унижение за самите "българи", отколкото за гордост! А Асеневци са били ВЛАСИ, дошли от Влашко и яхнали "българите" - днес има румънски наци-партии (от типа на на'то ДС-МВРо, хА-така, НФдсБ, Възродители, Гранитогреси и прочие кенефни БКП-облицовки), които имат териториални и исторически претенции към за-дунайските земи! Пример е и "царо на българите" Симо-2 (Кохори, сакс-кобург, виктор-емануилов)! По същия начин Гоце Делчев в писмото си до Кольо Малешевски ИРОНИЗИРА В НЕГАТИВНИ КРАСКИ "българите", а те му се радват и считат това на "българско" национално самоопределение?! Както и "трудещите се циг@ни" с една хвърчаща бележка са се обявявали в общината за "българи" - за пари, кариера, безнаказаност при лъженето и краденето! И за да захранят кадрово (вкл. и с внос по 1. и 2. направл.) "новата българска единна социалистическа НАЦИЯ" на Тато от след 1963г.! Също и кандидатите за български паспорти с измамните им нотариални декларации! И във Вардарска и Егейска Македония точно власите са най-големите "македонци" и "гpeкоc"! А и в Б-ия влacитe и влашките циг@ни (като Тато, караКачан, Джандбаз, Трохар, ДС-овчар, ДС-чук, ДС-ковач, ..., че дори си имаме латино-"българин" Контрера) са най-големите "българи" с ДС-патриотарстване и безнаказано ЛЪЖEHE и ГЕПЕНЕ на създа

    Коментиран от #60

  • 59 Античното Маке

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "Кхан Ногай":

    "Всичкитe династии, възстановили, управлявали и владели Северна България до Стара планина и части от югоизточна Румъния по край р. Дунав като ВТОРАТА българска държава до завладяването от турците – Асеновци, Тертеровци.."
    ......................
    Пич, къде ги чете тия простотии? Основателите на Асеневската династия братята - Асен и Петър ( Царският род, който управлява България в продължение на близо едно столетие), са били боляри с владения около Велико Търново.
    Дори и това което твърдиш да е вярно, произходът на Асеновци хич не е важен за нашата история, щото откъдето и да са, каквито и да са, те са били (и определяни от Рим) БЪЛГАРСКИ царе. Точка.
    А не както вашия Александър Македонски, който стана Гръцкия Александър Велики. Подиграват ви в целия свят.

    Коментиран от #62

  • 60 Античното Маке

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "КритаИстина":

    Публикувано във факти.бг: е по скоро унижение за самите "българи", отколкото за гордост! А Асеневци са били ВЛАСИ, дошли от Влашко и яхнали "българите"
    ..................
    Тая глупост отпадна преди доста време, поради един елементарен факт:
    "Власите" не са някаква етническа група, а наименование, употребявано за всички романизирани народи на Балканите

    Коментиран от #67

  • 61 Античното Маке

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "КритаИстина":

    Я ми кажи къде го има това, че аз не го намирам?
    Да не е в някой северно македонски учебник?
  • 62 Кхан Ногай

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Античното Маке":

    Авторитети в българската историография като проф. Златарски,проф. Дуйчев и Петър Ников и др. пишат и доказват смесен българо-кумански произход на Асеневци. В полза на куманския произход на Асен и Петър говорят и техните тюркски имена, а името Асен се добавя към родовата династия като титла и се свързва със стар тюркско кумански владетелски род...!!!

    Коментиран от #63, #64, #65, #70

  • 63 Античното Маке

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Кхан Ногай":

    Тази теория и до днес не е 100% доказана. И освен това, само като чуя проф.Васил Златарски и всичко ми става ясно. Златарски е един от историците, които подменят история на българите, а много други след него повтарят като папагали..Примери много:
    Фалшивата теория за българската народност между Дунава и Стара планина я утвърждава националният предател Васил Златарски, който се съгласява с нея под влияние на Русия и я налага в учебници и енциклопедии. златарски е оборен отдавна,примери - същият този Златарски знае добре, че според Никифор Грегорас българите преди шести век са владеели не само двете Мизии, но и Македония и останалата Илирия. Знае, но премълчава този факт и налага лъжата, че сме на Балканите от седми век натам.

    Златарски знае също, че в хрониката на Манасий се казва, че по времето на император Анастасий (491-518) българите са владеели Долната охридска земя и цяла Македония, но го е премълчал. Златарски е знаел и за картата на св. Йероним (4 в.), в която Мизия е наречена България, но го е премълчал. Златарски е знаел и това, че в хрониката на владиката Йоан от Никиу Мизия е наречена „провинция България“. Там се казва, че роденият в Залдаба (днес Шумен) Виталиан се надигнал през 516 г. срещу император Анастасий. Срещу него императорът изпратил по море към Варна военачалника Кирил. Сражението станало между Вварна и Шумен, след което Кирил се оттеглил към Варна, а Виталиан останал в провинция България.

    Всичко това е било известно на Злата
  • 64 Античното Маке

    6 2 Отговор

    До коментар #62 от "Кхан Ногай":

    Всичко това е било известно на Златарски, но го е премълчал. Златарски е знаел, че според Йордан (6 в.) в Долна Мизия, Тракия и Македония „само българи живеят“.
    Златарски е знаел и трудовете на Константин Порфирогенет, който описва, че при Константин Велики (306-337), че поради нападенията на българите направил от Тракия особена провинция за защита на Цариград. На друго място същият Порфирогенет, описвайки появяването на сърбите при император Хераклий (610-640), пише:“Когато България се намираше под римска власт, умря князът на сърбите, който беше избягал при императора.“

    Всички тези неща Златарски ги е знаел, но вкарва в официалната ни история лъжливата, антибългарска теза за първоначалната поява на българи едва в края на 7 век, при това, описвайки ги като орда тюрки и царе от тюрски произход. Как да наречеш такъв мастит лъжлив историк освен „национален предател“. Той така е увредил идеята за произхода и историята ни, че са нужни огромен труд, усилия и време, за да възвърнем истината за българите.

    Между дугото, има мизийци и тракийци-Императори в Римската Империя, като Константин Велики, Флавий Констанций, Ветранион, Гай Валерий Максимин, Максимин I Тракиец, но империята не е Тракийска или Мизийска, а Римска. Защото се гледа езика, писмеността, законите-държавността, обичаи-култура,вяра-без вяра...и т.н.
  • 65 Античното Маке

    7 2 Отговор

    До коментар #62 от "Кхан Ногай":

    И още нещо.Кръвната връзка на родът Асеневци с владетелите на Първото българско царство се подчертава от цар Калоян в кореспонденцията му с папа Инокентий III и с унгарския крал Емерих. В писмо от 1203 г. до папа Инокентий III Калоян съобщава, че е натоварил Търновския архиепископ Василий с мисия до папата, "съгласно обичая" на неговите предшественици, „царете на българите и власите — Симеон, Петър и Самуил, прародители мои, и на всички останали царе на българите”... Мисията има за цел царската титла на Калоян да бъде призната от папата: „ ...ние като любим син искаме от нашата майка, Римската църква, царска корона и достойнство според както са ги имали нашите стари императори. Както намираме записано в нашите книги, един е бил Петър, втори — Самуил и други...”.
    Асянъ (Асанъ) се среща като лично име още в Остромировото евангелие (Словарь древнего славянского языка, составлен по Остромирову евангелию. Миклошич Ф., Востоков А. Х., Бередников Я. И., Кочетов И. С. Санкт-Петербург. 1899, с. 10), написано от дякон Григорий в 1056-1067 г. за новгородския княз Остромир. Ръкописът представлява препис на по-стар, източнобългарски прототип и се пази в Националната държавна библиотека в Санкт-Петербург. Тези данни насочват към един чисто български, най-вероятно прабългарски, произход на името Асянъ. Пренебрегвайки тези данни, наложената от сталинистите като официална хуно-тюркска доктрина се стреми да наложи една чужда за българите теория за произхода а това, може би

    Коментиран от #66

  • 66 Браво

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Античното Маке":

    Продължавай да ги мачкаш сърбеещите се бюрмаджии и българомразци.Успех.
  • 67 Ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "Античното Маке":

    А тая новата глупост дето си я написал, дали са я знаели влахът Ванчо Михайлов и жена му влахинката Мелпомена Курничиу, както и кума им за свадбата им в София влахът Коста Църнушанов?! Или пък двата автобуса власи, които са пристигнали на погребанието на Ванчо Михайлов в Рим 1990?! Щото още не е изяснено фамилията на платената УДБА+ДС-агентка Вида Боева (домашната слугиня на Ванчо и по думите на Иван Гаджев "неофициоалната жена на Ванчо") и брат й - платения ДС-Агент (и бивш служител на паспортния отдел на УДБА) Георги Боев, дали не са също власи?! Щото и синът на Вида - Иван - е кръстен в София от .... русенецът Красьо Каракачан?!

    Коментиран от #68

  • 68 Античното Маке

    8 1 Отговор

    До коментар #67 от "Ха ха ха":

    Ти добре ли си? Писал съм как власите се появяват - романизирани балканци с различен етнически произход. И това си го пише офицялно -".., че те произлизат от римски колонисти и/или романизирани местни жители (даки, траки и илири)..."
    Ти ми говориш за след 1000 години по късно!! Естественно, че днес ще ги смятаме и те ще се имат, вече като етнос.
    Все едно сега да ми твърдиш, че има етнос македонци-няма такова животно. След векове, ако си запазят държавата може и да станат..
  • 69 Много са ми смешни Тея.

    1 1 Отговор
    Абе хора защо се занимавате изобщо .
    В Северна Македония живеят 100-150 хиляди приселени ненужни на бившата Югославия сърби.От тях 40% окупираха политиката.
    Сега правят всичко възможно, за да може Българите там да мразят България.
    Ще ги питаме след 2 3 год.,когато 400000 си имат БГ лични карти.
  • 70 Зае'к'

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кхан Ногай":

    Много те е удряло дървото.
  • 71 Хитър Потър

    0 0 Отговор
    Едно маке комита,двама чета,трима държава.