Last news in Fakti

2 Януари, 2013 08:03 6 517 1

Българският бизнес има шанс в Емирствата

  • българия-
  • оае-
  • консул-
  • калинов-
  • инвестиции-
  • визи-
  • полети
Българският бизнес има шанс в Емирствата - 1
Ангел Калинов - генерален консул на България в ОАЕ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ангел Калинов  е роден на 11.09.1972 г. в София. Завършва Международни отношения в УНСС през 1996 г. Специализира банково дело в САЩ, Италия и Гърция. Владее английски, френски, руски, италиански и гръцки език. От 1995 г. до 2010 г. работи в „Обединена българска банка” АД, последно като директор на Големи корпоративни клиенти и финансови институции. Следва една година като началник в отдел Корпоративно банкиране в „Райфайзенбанк”. Назначен е за генерален консул на Република България в Дубай с решение на Министерски съвет от май 2011г. Заема поста от октомври 2011 г.

- Г-н консул, Вие сте специалист по банково дело. За първи път поемате предизвикателството на посланическата професия. Как се решихте на този избор?

- Подобно предизвикателство е имало и пред много други хора и не само в дипломацията. Промяната е нещо положително, което в повечето случаи ни обогатява с нови знания и възможности. Вярвам, че предходният ми опит ще ми помогне да съм полезен както на представителите на българския бизнес, имащи взаимоотношения с ОАЕ, така и на нашите съграждани тук.

- Колко са българите в ОАЕ? Имате ли информация с какъв авторитет се ползват те тук?

- В ОАЕ постоянно пребивават около 3500 български граждани. Повечето от тях са високо ценени специалисти от почти всички сфери – ако изброяваме всички упражнявани от тях професии ще ни е необходимо много време. Това, което ме радва, е че при повечето си контакти с представители както на официалните власти на ОАЕ, така и с работодатели или предприемачи, почти винаги се изказват с уважение за нашите сънародници.

- Владеете няколко чужди езика. Ще проговорите ли и арабски?

- Няма да ми е никак лесно, но се опитвам да поставя база, достатъчна за осъществяване на  ефективен контакт на арабски. Всеки нов език ни позволява не само по-свободна комуникация, той е и ключ към разбирането на културата на даден народ. Доброто разбирателство между хората е основа за предотвратяване на конфликтите, от каквито историята изобилства. И не на последно място е въпрос и на уважение към нашите домакини.

- Обмисляте ли възможности за разширяване на търговските взаимоотношения между България и ОАЕ - държава с големи възможности и бързо развиваща се икономика?

- За съжаление, понастоящем търговският стокообмен между България и ОАЕ не е достатъчно развит. Вярвам, че Емирствата, с ролята си на регионален център за стокообмен с Близкия Изток, биха могли да играят важна роля за българските производители. Едновременно с това България представлява интерес за инвестиции за част от живеещите тук и за техните компании. Една от основните задачи пред нас е подпомагането на тези процеси и увеличаване на разпознаваемостта на нашата страна. В тази посока работим и по възстановяване на дейността на Българския бизнес съвет, организация с нестопанска цел, която ще играе ключова роля в предоставяне на информация на бизнеса и браншовите организации в двете държави. Важно е обаче да има навременна реакция и инициативност от българските компании.

- Смятате ли, че споменът за скандала около строежа на пистата за Формула 1 в България е още жив и ще носим бремето на негативните последици още дълго?

- Проекти от подобен мащаб са от интерес за много хора в различни страни и за нас би било добре те да бъдат реализирани с участие на българския бизнес. Конкуренцията по привличане на големи инвеститори в световен мащаб е сериозна. България има своя потенциал да бъде един от първите възможни избори пред взимащите решения – квалифицирани кадри, местонахождение, природни дадености, финансова стабилност и т.н. Важното е да се съобразяваме и със спецификата на отделните инвеститори. Представителите на местния бизнес,  които са сериозни потенциални инвеститори не желаят да оповестяват предварително намеренията си и изтичането на ненавременна информация в публичното пространство обикновено ги кара да се отдръпват.

- Какви са основните задачи, които възнамерявате да решите по време на мандата си в Дубай?

- Ще съм удовлетворен ако успеем да решим въпросите с визите за български граждани и взаимното признаване на шофьорските книжки.

- Има ли пропуски в политиката на България досега, отнасящи се до взаимоотношенията й с ОАЕ и как виждате тяхното компенсиране?

- Взаимоотношенията между България и ОАЕ са добри и приятелски. С развитието им в бъдеще се очаква размяна на посолства между София и Абу Даби, което ще способства за допълнителното им задълбочаване във всички сфери.

- Вече има директен полет София-Доха, Катар. Реалистична ли би била надежда за директен полет София-Дубай?

- Решението за откриване на редовна линия между България и ОАЕ може да се вземе само от авиопревозвачите. Силно се надявам финансовите им изчисления скоро да покажат, че подобна линия би била рентабилна и директните полети да бъдат възстановени. Това бързо ще стимулира   стокообмена между страните ни.

- Въпреки че сме членове на ЕС, за българите не е така лесен достъпът до ОАЕ. Ако за останалите граждани на ЕС туристическата виза се дава автоматично при пристигането, за нас остават гаранциите и сложната бюрократична система по изваждането на специални визи. Мислите ли, че управляващите на ОАЕ ще променят отношението си към нас и ще започнем да пътуваме по-лесно в тази посока?

- България стриктно се придържа към общоевропейските правила за пътуване. Факт е, че гражданите на определени държави-членки на ЕС ползват облекчени визови процедури за престоя си в ОАЕ, основаващи се на двустранни спогодби. България и ОАЕ се стремят да постигнат взаимно приемливо споразумение за облекчаване пътуването на своите граждани.

- С какви трудности на нашите сънародници, живеещи в ОАЕ, се сблъскахте досега?

- Най-различни – целия спектър от раждането до края на дните на човек. Голяма част от сънародниците ни търсят контакт с консулството за решаване на въпроси, свързани със заверки на техни документи или промяна в гражданското им състояние. За съжаление, има и по-сериозни случаи, най-често свързани с неуредени взаимоотношения с техните работодатели. Всеки казус е сам за себе си, както и всеки от нас е отделна личност. Трудно е да се направи обобщение и да бъдат обединени и класирани по сходство.

-  Кое е най-голямото предизвикателство за български консул в ОАЕ?

- По един или друг начин Вашият въпрос е валиден за българските представители навсякъде по света. Често непознаването на спецификата на местните нрави и култура, както и особеностите на законодателството създават затруднения за някои български граждани. Всяка държава има своята уникалност и когато я посещаваме или живеем на нейна територия е необходимо да се придържаме към нейните обичаи. Непознаването на правомощията на самите дипломатически представителства понякога също създава предпоставки за затруднена комуникация със съгражданите ни, но при добро желание и взаимно изслушване подобни ситуации бързо се преодоляват.

- Вашите пожелания към българите, които посрещат 2013 година в ОАЕ?

- Пожелавам на всички да посрещнат Нова година в компанията на някой, който им е близък и когото обичат. Нека 2013 донесе на всички радост, благоденствие и сполука, здраве и късмет.
 

Специално за Факти.бг
Мария Минкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пепи

    0 0 Отговор
    i tova e poredniq pusnat s para6ut poslanik.Idvat samo da se nagu6at.Ne im vqrvaite