Last news in Fakti

14 Март, 2021 19:00 7 826 79

В Азия си живеят нормално, а ние се затворихме като в Средновековието

  • коронавирус-
  • китай-
  • ваксина-
  • пандемия

Някой ден историците може би ще напишат, че тази пандемия е поставила началото на азиатската ера

В Азия си живеят нормално, а ние се затворихме като в Средновековието - 1
Снимка: БГНЕС

Знаете ли колко са дотук жертвите на коронавируса в Тайван? 10 човека. За цяла година пандемия. А ние в Европа заложихме на средновековния метод на локдауна и зачакахме ваксините. Как стана така, че Азия ни изпревари?

Ако преди година някой беше задал въпроса как най-бързо може да се овладее пандемията, сигурно мнозинството би заложило доверието си на Запада: на Северна Америка, на Европа - тоест, на развитите промишлени държави. Особено ние в Германия сме свикнали, че големите кризи стигат до нас в много смекчена форма. Ако изобщо стигнат до Германия. През пролетта на 2020 по всичко изглеждаше, че и този път ще бъде така. В страната имаше сравнително малко заразени хора и смъртни случаи, поради което германците изпитваха едва ли не чувство за превъзходство, най-вече в сравнение със съседите от Европа.

Горчивата истина след една година пандемия

Но тази реакция се оказа прибързана. Днес Германия се нарежда сред десетте държави с най-висок абсолютен брой на заразени и починали в резултат от зараза с коронавируса. А на световната карта за разпространението на пандемията в червено са оцветени най-вече два континента: Америка и Европа. Други региони, към които ние като туристи обикновено се отправяме с добре заредена лична аптечка, в момента изглеждат много по-добре. Става дума най-вече за Азия и Африка - континенти, които навремето пренебрежително причислявахме към „Третия свят“. Негласната йерархия изглеждаше така: тук е богатият и стабилен Запад, там са изоставащите развиващи се страни.

Тази йерархия, чиито корени стигат чак до колониализма, вече не важи в днешните времена на пандемия. Коронавирусът предизвика първата голяма криза, в която нещата се обръщат. Западните общества се борят срещу своята уязвимост, докато на изток съумяват да наложат по-ефикасен контрол. Две числа ясно го онагледяват. Най-тежко засегнатата от коронавируса държава са Съединените щати. До началото на тази седмица там бяха регистрирани повече от 520 000 смъртни случая. А в Тайван, който се намира непосредствено до Китай (откъдето тръгна пандемията), са починали едва 10 души.

Доста странно е, че в Германия само малцина си задават въпроса какви може да са причините. Дискусията обикновено приключва с констатацията, че една демократична държава не може да си служи с такива методи, каквито използва срещу вируса диктатура като Китай. Но нещата далеч не са толкова прости.

Многобройни са факторите, които играят роля за разпространяването на вируса по света. В Африка например населението е много младо, а това навярно обяснява отчасти по-ниската смъртност. Там хората живеят повече на открито и по-малко пътуват по света, гласи друго обяснение. А такива условия, разбира се, трудно могат да се създадат в модерни общества като германското, които са част от света на глобализирания труд.

Другояче стоят нещата в азиатските държави, които вече са усвоили стил на живот, подобен на западния. Населението в Япония например е дори по-възрастно от това в Германия. Независимо от всичко това в Азия, която е най-гъсто населеният континент на света, заразата не се разпространява безконтролно, а е съсредоточена обикновено в локални огнища.

Тук мнозина веднага предлагат нова порция обяснения, свързани с традициите и културата: хората в Азия повече се съобразявали едни с други и повече се придържали към правилата. Това малко напомня на старата теория за „азиатските ценности“, според която на запад били разпространени индивидуалистичните и хедонистични нагласи, а на изток хората били дисциплинирани и ориентирани към общото благо. Но нали тъкмо за нас, германците, се казва, че стриктно се придържаме към законите и правилата? И нима можем да поставим по общ знаменател всички азиатски страни с техните най-различни нрави и обичаи?

В очи се набива най-вече нещо друго: в Азия заложиха много повече на дигиталните технологии, на проследяването чрез GPS, на мобилните приложения, на камерите и банковата информация, за да проследят контактите и да наложат ефикасни карантини. Тъкмо използването на максималната достъпна информация обединява в успеха им иначе толкова различни държави като комунистически Китай, авторитарен Сингапур и демокрации като Тайван и Южна Корея.

Тази пандемия може да постави началото на азиатската ера

Особено за демократичните държави в Азия въпросът какви основни права могат да бъдат ограничени в борбата срещу пандемията беше не по-малко деликатен, отколкото за нас. Те решиха да се откажат от една част от правилата за закрила на личната информация, но гражданите в Южна Корея например си запазиха възможността да атакуват тези ограничения по юридически път. В Европа постъпихме другояче и ограничихме много по-сериозно други основни права: правото на свободно движение, на събиране, на упражняване на професия.

Резултатите огорчават. През изминалите месеци много хора в Азия имаха възможност да живеят по-свободно и по-спокойно от нас. Европа, която не от вчера буксува в усвояването на техническия прогрес, избра средновековния метод на локдауна и зачака ваксините. Някой ден историците може би ще напишат, че тази пандемия е поставила началото на азиатската ера.

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 61 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    134 15 Отговор
    бъдещето е на азия, не нА скапания ЕС!

    Коментиран от #18

  • 2 123

    163 36 Отговор
    Пандемия няма. Всичко е медийна лъжа и ние сме си виновни че търпим да се гаврят с нас.

    Коментиран от #4, #8, #14, #42, #75

  • 3 Някой си

    128 6 Отговор
    Меркелица днес май ще загуби регионалните избори, немците се надигнаха вече.........ще поживеем, ще видим..........

    Коментиран от #20, #37, #68

  • 4 Лол

    44 106 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Понеже има филтър за обидни коментари ще го кажа така - щом няма пандемия и всичко е "много шум за нищо", защо не отидеш сам доброволец в ковид отделение и после да говориш, а г-н IQ колкото стайна температура??

    Коментиран от #16, #19, #27

  • 5 Гост

    85 8 Отговор
    Те хората вече им писна и почти никой не им спазва мерките на тия...
  • 6 Behemoth

    55 11 Отговор
    Най добре е в КНДР там болни няма а и едва ли някой би посмял! хихихи...
  • 7 Варна

    43 6 Отговор
    До като не управляват "демократи" така ще бъде, за съжаление!

    Коментиран от #44

  • 8 cov40

    20 52 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Първо си извади главата от... и тогава говори, че нямало !
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    50 6 Отговор
    Заемам защо НИКЪДЕ не ни дават статистика на смъртността от ковид по държави ‼

    Коментиран от #11, #22

  • 10 xaxaxa

    23 9 Отговор
    Мдам... В Тайван имаше локдаун около 2 седмици през февруари 2020... Но да ги сравняваш с бантускотовете е много грозно.

    Нито по хигиена, нито по дисциплина, нито по респект към околните ...и.т.н. и.т.н.
    Хахахахахаахахахахахахахаха
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":

    Знам* / изв. редактора/
  • 12 хахахахаха

    18 5 Отговор
    И да си погледнете вашите дечица колко са "възпитани", бантускотове!

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А бе

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Ти явно живееш на друга планета.
  • 15 ванга

    35 5 Отговор
    И жълтата раса ще завладее света.
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    95 9 Отговор

    До коментар #4 от "Лол":

    Ще ти го напиша без да ме е притеснява филтъра, защото имам личен такъв! Вирус има пандемия няма ! Има ПЛАНдемия която се контролира !

    Коментиран от #30

  • 17 Demonaz

    58 10 Отговор
    Харесвам културата на Азия. Главно Япония и Корея,но да бъдем като тях цял живот с маски, като клонинги не благодаря. Ние сме от Балканите, и по тази причина сме хора не числа. Ние сме личности.

    Коментиран от #24

  • 18 РЕАЛИСТ

    48 1 Отговор

    До коментар #1 от "българина":

    Естествено. Там няма политкоректост. Който се труди и учи- успява. Нещо вече различно от западния свят, където се правят компромиси хората с различен цвят и религия, да получават по лесно места в университети и правят бърза кариера в работата.
  • 19 А ти

    22 10 Отговор

    До коментар #4 от "Лол":

    защо не отидеш в някое психиатрично отделение , че после да разправяш как целият свят се състои от подобни на теб-))
  • 20 Роза

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Дай,Боже,да я изритат,чул те Господ!

    Коментиран от #36

  • 21 Васил

    35 5 Отговор
    С тази разлика че Тайван не се управлява от тъп диктатор като у нас.

    Коментиран от #39

  • 22 То и

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":

    да дават , ще е изкривена.Играят с с предлозите ОТ и С .Мислят хората за тъпи.
  • 23 КРАДЦИ

    26 3 Отговор
    ГЕРБ И БОЙКО СА ............... КРАДЦИ !
  • 24 Куку

    19 7 Отговор

    До коментар #17 от "Demonaz":

    Мале големи личности сме балканците - главно в кръчмата, пред жените и в криминалните сводки.

    Коментиран от #31

  • 25 Инфо

    21 9 Отговор
    Азиатците са възпитани и спазват правилата. А не са като нас все да са наопаки,затова там резултатите са такива,а в Европа протести и зарзени.
  • 26 Инфо

    9 38 Отговор
    Ако доцент Мангъров беше инфекционист в Азия много вероятно да не му се даваше думата или да беше следствен. Той все е наопаки.
  • 27 хахахаха

    23 8 Отговор

    До коментар #4 от "Лол":

    На 2/3 от бантускотовете им е толкова акъла.
    От глупав по-глупав са се събрали!
    Не случайно Тиквата им е министър-председател.
  • 28 Все пак Европа е само един

    29 5 Отговор
    Азиатски полуостров. Крайно време е европейците да свалят розовите очила и да разберат, че вече са само един безмълвен свидетел на случващото се в света.
  • 29 Матей

    39 5 Отговор
    Епидемия има там,където се заявява от правителствата,навсякъде е степенувано,сиреч,според нарежданията в отделните държави как да се лъже и какви мерки да се прилагат.В Европа има страни практически без ковид и съответно без мерки,люшкането от една крайност в друга също е различно.Всичко показва,че ни бу-дал-кат,имитират престараване,спасяват ни от призраци.Нарежданията идват от сащ,почти целия ес е поставен в шах и садистично малтретиран.Видяхте с какво ожесточение разгонват демонстрациите ,дакато са в зародиш,да не изпуснат положението,ако излязат десетки и стотици хиляди,ще замирише на революция.В град като Хамбург да излизат хиляда е мазохизъм.

    Коментиран от #35

  • 30 винкел

    12 19 Отговор

    До коментар #16 от "БАЙ Х@Й‼":

    Кои я контролира?
    Как успява да контролира целия свят? И Русия и Китаи ли контролира?

    Коментиран от #32

  • 31 Demonaz

    11 12 Отговор

    До коментар #24 от "Куку":

    Като не ти харесва тук заминавай за Азия. Там ще ти дойде акъла. Най-вече по Китай, в който се прехласват. Със социален кредит да те следят 24/7.

    Коментиран от #33, #58

  • 32 бай кой

    25 4 Отговор

    До коментар #30 от "винкел":

    отговора е във федералния резерв на сащ!
  • 33 Куку

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Demonaz":

    Би ли ми казал кои нации живеят по-добре и кои общества са по-богати и уредени - азиатските или балканските?
  • 34 Кой68

    17 21 Отговор
    К@кви глупости пишете ....
    Сравнението със Тайван е неуместно и популистко ..От с@мото начало на мерките з@почнахме да мрънкаме и да се пр@вим на безсвъртни.
    Някой умник измисли-"Маските били з@да ни затворят уст@та"-пълна тъпня ...
    Хората т@м от самото н@чало бяха единни и без мрънк@не приемаха и изпълтяв@ха всички мерки ...
    Защото имат -чувство за с@мосъхранение и ДИСЦИПЛИНА,ДИСЦИПЛИНА ..
    Тук в България всичко се подлага на съмнение и опросташва ...
  • 35 Пий

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    си хапчетата редовно.

    Коментиран от #60

  • 36 Някой си

    22 2 Отговор

    До коментар #20 от "Роза":

    Губи и още как...
    В Баден Вюртемберг има 23 процената, в Рейнланд Пфалц 26 процента......
    Бойкоооо, Меркел губи.........и ти си отиваш!

    Коментиран от #38

  • 37 ШОП

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Май помниш, като маймуна 5 минути.
    На Меркел това и е последния мандат и го каза преди пандемията.
    Та какви избори да печели

    Коментиран от #41

  • 38 Инфо

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Някой си":

    Меркел се отказва от политиката така или иначе.

    Коментиран от #40, #49

  • 39 xaxaxa

    3 16 Отговор

    До коментар #21 от "Васил":

    Бантускот, я си "опичай акъла". Избирал си си Тиква, търпи си я колкото искаш!

    Ако ти беше в Тайван щеше сега да гледаш слънце на кутийки!
    Няма даносиш маска ли? Няма да спазваш препоръките на здравните власти? Няма да спазваш карантина при пътувания?
    Хохохохохо! С години щеше да работиш да си платиш глобите бантус!
  • 40 Някой си

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "Инфо":

    Така е, но партията остава........и тя губи!
  • 41 Някой си

    15 2 Отговор

    До коментар #37 от "ШОП":

    Партията на Меркел подържа Бойко!
    Меркел си отива, но партията и остава и губи подръжка.......пресен пример местните избори в Германия днес..........20-25 процента.........

    Коментиран от #43

  • 42 САП

    11 23 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Пандемия има независимо от това, каква е причината за началото и каква конспирация те гони теб лично.

    Азиатците се спраявят по-добре от нас, просто защото в тях им е набито в главите, че заповедите се изпълняват.

    И не оставят подобни елементи плюещи по мерките да се изявяват по медиите. Много бързо ги пращат в клетките.

    Китайците го спряха и забравиха за ковид, защото, като им казаха няма да излизаш от къщи под карантина си те изпълняват и не викат те ли ще ми кажат.
    И те доказаха, че истинската карантината действа.

    А ние всичките сме торба акънлии и не щем да носим маски и да спазваме мерки.
    Боли ни, сърби ни, Бойко не иска да протестираме, ходим на купони,
    крием, че сме с положителни тестове в чужбина и се връщаме в България и още куп дивотии.
    Само и само да стане нашето.

    Затова още някоя година ще ни гони тая гадост.

    Коментиран от #51, #61, #76

  • 43 ШОП

    12 3 Отговор

    До коментар #41 от "Някой си":

    Партията и я имало преди Меркел и ще я има след нея.
    А Бойко го подържат САЩ.
    Докато им плаща рекета(марица изток ТЕЦ1 и ТЕЦ3, Ф16 и др.) ще го държат.

    Коментиран от #54

  • 44 Кой6з

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Варна":

    К@кви "демократи" !!Това все бивши комунисти ....
  • 45 xxaxaxaxaxaxa

    4 10 Отговор
    January 30, 2020 Бдителни граждани на Тайван стоят на опашка в продължение на 12 часа, за да си купят една кутия маски, тъй като пандемичните инфекции на коронавирус надминават 7500 в континентален Китай.

    И сега се погледнете в огледалото бантуси

  • 46 Махмуд

    2 4 Отговор
    кат сте прости.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Австралия

    11 4 Отговор
    и Нова Зеландия в момента са с 0 /нула/ случай, защото отдавна са със затворени граници. А тука разчитат на карантини. Дрън, дрън. Кой може да следи хиляди карантинирани?

    Коментиран от #57, #63

  • 49 Шекел

    17 5 Отговор

    До коментар #38 от "Инфо":

    Европа е зле щото немците управляват.Немците са се доказяли като некадърен народ.

    Коментиран от #53

  • 50 Диверсант

    20 3 Отговор
    Виждам че доста ковидидиоти са се изходили. Въпросът ми към тях е що е то пандемия.???? Известно ли им е че през 2018 година немски и японски финансови групировки са заложили милиарди на букмейкърски къщи с твърдението че в срок от две години ще избухне пандемия

    Коментиран от #56, #59

  • 51 Не думай

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "САП":

    Ама голями умници се извадихте и много ги разбирате нещата с пандемията.

    Коментиран от #71

  • 52 Шекел

    11 3 Отговор
    Много просто това беше вирус който е модифициран да атакува определени клетъчни рецептори които са в по-голямо количество при еврооеидната раса с други думи расово пеочистване за да се освободи земя Лебенсраум за язиатските народи на които им става все по тясно главно Китай.

    Коментиран от #55

  • 53 Факт!

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Шекел":

    Немците са туморът на Света
  • 54 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ШОП":

    Ще поживеем, ще видим............
  • 55 Хо хо хо

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Шекел":

    С щедрата помощ на Сащ играещ двойна игра.
  • 56 хахахахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Диверсант":

    Кой ще си губи времето с теб бе, неграмотен бантускот???
    Хахахахахахаха
    Пак тръгнал някакъв сопол-бантус да ютюб-професорства... пфффффффф
    Смешен бантус.
  • 57 Гоуст

    11 4 Отговор

    До коментар #48 от "Австралия":

    Наеш ли кво означава затворени гряници.Нали за тва скачахме 1990-та за да ги отворат.Китяй кято искат да се затворят що не си седят в кчината а идват в Европа.Всяка нация която се е помислила за повече от другите свършва зле.Така ще свърши и азиатската такава.
  • 58 123456

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "Demonaz":

    Мислиш ли че тук не те следят 24/7, просто направи някоя супер простотия и ще разбереш за какво става въпрос!Въобще не знаеш за какво става въпрос!
  • 59 Мичур

    11 3 Отговор

    До коментар #50 от "Диверсант":

    Ако разбираше поне малко от биология щеше да ти е ясно че вирусологията е мъртва наука.С други думи нови естествени вируси няма.Всичко е изкуствено.Това беше все едно ядрен удар от Азия на Европа.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ПАС

    23 8 Отговор

    До коментар #42 от "САП":

    Пандемия НЯМА!!! Има налагане на нов световен ред от глобалистите!!!Свръхбогатите като Бил Гейтс,Мъск,Безос и т.н.станаха още по-богати печелейки от правилата който те налагат купувайки правителства и политици на килограм!!! А на мyхльовци като тебе им бият отрови маскирани като ваксини и после оревавате форумите че "пандемия" ви разказва играта...яко ще мрете , промити мозъци )))

    Коментиран от #67, #72

  • 62 Врачка

    8 2 Отговор
    Шиб*аните Немци ни заповядаха да се затворим и да не излизаме.Каквото нареди геносе Меркел това се случва в територията.
    Толупа—минпред само чака Немската крава да изкомандва и ТОЙ бърза да в обгрижи а нас да ни побърка с неадекватното си поведение.
  • 63 Спомен

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Австралия":

    Само преди 30 дни бе австр оупън. Видя ли колко бяха зрителите? А колко се отказаха заради ограниченията. Хората работят по проблемите. Не са като при нас - математици и хирурзи взимат решения за пандемията! Но у нас си е тъй - хореограф оправя екологията, счетоводител и адвокат - здравето, стругарка - правосъдие.... Народа ни е умен - небкато НЕГО, и е казал - каквото посееш....
  • 64 Иван

    5 13 Отговор
    Живей вТайланд щом толкова ти харесва!
    Но да насаждаш ,че няма пандемия е глупост.Американците , французите са по-глупави че спазват мерките !Цял свят има и починали и болни за вас всичко е розово.
    Престанете вече да насаждате недоверие
    към лекарите.

    Коментиран от #70

  • 65 Дедо Пене

    6 6 Отговор
    В КИТАЙ ККП ВЪВЕДЕ ВОЕННА ДИСЦИПЛИНА, ЗАЩОТО САМО В РАЙОНА НА УХАН ПОЧИНАЛИТЕ НАДХВЪРЛЯТ 500ХИЛ.ЧОВЕКА!!!
    КИТАЙ ЛЪЖЕ НАГЛО ЗА ЗАГУБИТЕ СИ ОТ КОВИД19. ККП Е САДИСТИЧНА ПАРТИЯ, ПОДОБНО НА КНДР УПРАВЛЯВАЩИТЕ! КИТАЙЦИТЕ ЖИВЕЯТ В МОДЕРЕН КОНЦЛАГЕР!!!
  • 66 макробиолог

    6 0 Отговор
    Ко?10 човека?а у китай1,4млрд ,голяма част от тях живеещи в общежития за бачкатори,други от провинциите в 16ти век ,но ковида е овладян?мооже,ама вирусите не са с размерите на прилеп.....след 11/09 всичко е възможно..за някои глобалисти.
  • 67 Жълтини

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "ПАС":

    Дали промити или не, важното е, че ги има, за разлика от четящи и попиващи всяка жълтина, без замисляне! Преди да се четат всички жълтини, се четат малко книжки, за да се развие човек интелектуално и чак тогава се минава на жълтини! В противен случай, се четат комедии като твоята!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 САП

    6 3 Отговор

    До коментар #51 от "Не думай":

    Не се иска да разбираш много. Просто да умеш да четеш и анализираш.
    В целия свят заразени от covid-19 са 120 милиона, а починалите 2,65 милиона.

    Ти на това какво му викаш?
  • 72 САП

    6 7 Отговор

    До коментар #61 от "ПАС":

    Аз загубих близък човек заради това "обикновенно вирусче"(според разбирачи като теб).
    Така, че за мен съществува и убива.

    Мухлю.вци за мене такива, като тебе плюещи по-всичко, което не им изнася.

    Като няма заболяване и пандемия, запиши се санитар в едно ковид отделение тъкмо лично ще събереш доказателства за тезата си.
    Че да има малко полза от теб.
  • 73 ха ха ха

    2 1 Отговор
    Да се чете, опитваме се да ви го наденем като на китайците, само дето ние не сме толкова тъпи 😁

    Предайте му на бай шорши 🚽
  • 74 Уса

    4 1 Отговор
    И в сащ хората си живеят нормално.Децата ходят на училище скоро маските ще станат по желание.Това в българските медии няма да го отразят,но ние ще го пишем
  • 75 нннн

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Прав си ! Пандемия няма. Има нов вирус, по- опасен от грипния и трябва да си мием по- често ръцете и да не се целуваме с непознати, образно казано. Но според критериите за процент болни и починали, пандемия няма.
  • 76 boev

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "САП":

    Не е това причината!Ако ,ние сме недисциплинирани,защо страни,които
    имаха много по -тежки ограничения заболеваемостта и смъртността са по-високи?

    Коментиран от #78

  • 77 no name no face no number

    1 1 Отговор
    Азия е бъдещето, ЕС си е чисто вц
  • 78 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "boev":

    Аз говоря за ограничаване на разпространението на заболяването, а не за смъртноста.

    Смъртноста е нещо, което се влия е от страшно много фактори.
  • 79 dedo ti pras

    0 0 Отговор
    азиатците и африканците от векове ядат всякакви боклуци и явно вече имат имунитет и прекакрват коронавиусите по-леко.....