Last news in Fakti

21 Март, 2021 19:00 6 088 93

Транссексуалните в Турция - обречени на социална смърт

  • турция-
  • гейове-
  • хомосексуалисти-
  • лгбт-
  • транссексуални-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

Убити по най-садистичен начин, изнасилени, изгорени, изчезнали. Транссексуалните хора в Турция често са обречени на ужасна смърт. Министър ги смята за "перверзници", а Ердоган чисто и просто отрича, че ги има.

Транссексуалните в Турция - обречени на социална смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на месец я смятаха за изчезнала, но вече се знае, че е мъртва: според аутопсията, трансполовата жена Мирас Гюнеш е била убита с твърд предмет. Лицето ѝ е обезобразено до неузнаваемост. Извършителите се издирват. Това ужасно деяние напомня за подобен случай, разиграл се на 9 март в Истанбул: 18-годишният Емре Б. атакува с киселина друга трансполова жена, която получи тежки изгаряния и в голяма степен изгуби зрението си.

Само седмица по-рано пак в Истанбул вече се беше случило нещо подобно: Харун С. преследвал транс жената Асел чак до дома ѝ, където извадил оръжие и я подложил на сексуално насилие, направо пред входната врата. „Мислех, че е жена, пък то се оказа мъж,“ с тези думи се оправдава Харун С., който впоследствие е освободен. Трите престъпления, извършени в рамките само на две седмици, бяха отразени в турската преса и привлякоха голямо обществено внимание. Според едно проучване на ЛГБТИ-организацията „Розов живот“, проблемът е доста по-разпространен, отколкото се смята. От 2008 година досега в Турция са били убити 54 трансполови хора, но според организацията, това е само върхът на айсберга.

Редица престъпления изобщо не попадат в статистиките

„Статистиката изобщо не отчита подозрителни или нерегистрирани смъртни случаи, както и опитите за самоубийство,“ казва Ялдъз Тар от ЛГБТИ-организацията „Kaos GL“. Според него, покушенията срещу транссексуални хора не бива да се разглеждат като отделни случаи, защото всъщност са обществен проблем. „Престъпленията на омразата се коренят в една много дълга история на дискриминацията. Подобни покушения са възможни единствено благодарение на йерархията на неравенството,“ обяснява той. Ефруз Кая от „Розов живот“ разказва, че транс жената, станала жертва на нападение с киселина, три дни преди това подала оплакване в полицейския участък, че е подложена на преследване и побой. Но полицията отказала да се занимава със случая. „Правоприлагащите органи са под мъжка доминация и изобщо не се интересуват от нас. На правосъдието не може да се има доверие,“ казва активистката.

Ефруз Кая обяснява още, че в турското всекидневие транссексуалните хора са подложени на различни видове дискриминация: „Често пъти не могат да разчитат на такива свои основни права като правото на труд, на покрив над главата, на здравеопазване или образование. Не ги смятат дори за легитимни личности, тоест – те са изначално обречени на социална смърт.“ Адвокатът Левент Пишкин припомня, че според член 10 от турската конституция полицаите са длъжни да третират еднакво всички граждани. Въпреки това обаче, вместо да закрилят общността на ЛГБТИ, те дори насърчават хомофобията и трансфобията. Човек трудно се добира до правосъдие, когато става дума за престъпления на омразата срещу транссексуални хора, казва той. „Води се политика на безнаказаност, която се оправдава с някакви смътни аргументи за морал и чест, които са далеч от всякаква обективност.“

Все по-остри изказвания от средите на правителството

От страна на турското правителство тонът по адрес на ЛГБТИ общността става от ден на ден все по-остър. Това ясно се усети по време на протестите срещу назначаването на един близък до правителството професор за ректор на най-реномирания университет в Истанбул. На тези протести полицията и правоприлагащите органи целенасочено взеха на мушка хората от общността на ЛГБТИ. Студентите бяха организирали изложба на произведения на изкуството, като една от картините изобразяваше свещената за мюсюлманите Кааба, а до нея – знамето в цветовете на дъгата, което е символ на ЛГБТИ. Прокуратурата започна разследване, четирима студенти бяха задържани, а двама от тях впоследствие и арестувани. Цялата акция премина под съпровода на трансфобски изказвания от правителствения лагер.

Турският президент Ердоган направо отрече съществуването на транссексуалните хора. „ЛГБТИ – такова нещо няма. Тази страна е национална, тя е духовна,“ каза той. Презрително се изказа и ръководителят на комуникационния отдел към президентството Фахретин Алтун: „Такива концепции като свобода и толерантност никога не бива да се използват за пропаганда на хомосексуализма.“ Най-остри критики обаче предизвика изявлението на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу: „Перверзниците от ЛГБТИ, които поругаха Каабата в университета, сега бяха арестувани,“ писа той в Туитър. ЛГБТИ-организациите открай време протестират срещу хомофобските и трансфобски нагласи на представители на правителството. Общността на ЛГБТИ хората се чувства особено дискриминирана от 2015 година насам, когато бе забранено провеждането на истанбулския “Прайд“ – след тогавашните сблъсъци с полицията вече не се провеждат прайдове.

Търси се враг

Адвокатът Левент Пишкин смята, че тъкмо управляващите са виновни за засилващата се агресия срещу ЛГБТИ: „Констатираме, че държавата първоначално водеше политика на омаловажаване, докато сега е преминала към политика на омразата.“ Активистката Кая припомня, че в трудни времена транс хората винаги са ставали изкупителна жертва. А в момента и държавата, и икономиката се ръководят зле, казва той: „В подобни кризисни ситуации правителствата бързо посочват някакъв враг, демонизират го и насъскват избирателите срещу него.“ Но дори в този политически климат Кая на губи оптимизма си: „Ние сме все по-добре организирани, а получаваме и подкрепа. И днес вече не се чувстваме изоставени на произвола на съдбата, както навремето.“

Автор: Фатима Челик


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амчи тъй

    97 11 Отговор
    де, само така.
  • 2 хъхъ

    186 9 Отговор
    Всеки има право на живот, но не може едно малцинство да навира брутално неприличните си органи в лицата на хората и да налага извращенията си над мнозинството. Вкъщи ако искат да бъдат 132-пола в денонощие.
  • 3 Дамяни Курестия

    88 11 Отговор
    Да ги пращат в Банкя. Баце ги обича и си пада по тях.
  • 4 Info

    33 11 Отговор
    Турско-кипърските партии, организации и съюзи организираха демонстрация в окупиран Кипър в събота с централния лозунг "Не се страхуваме. Няма да мълчим". Събралите се хора извикаха лозунга „Анкара, вземи ръцете си от гърлото ни“, докато на транспарантите бяха изписани други лозунги като „Кипър принадлежи на кипърците“, „Заедно срещу фашизма и окупацията“. Представители на турско-кипърските организации, участвали в демонстрацията, заявиха в изявление, че са против всяка атака срещу свободата на словото и че не приемат режима, назначен от Анкара. Те заявиха също, че ще активизират борбата за решение на кипърския проблем и мир.

    Коментиран от #28, #54

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТРЕЙСИ ЛОРДС

    31 35 Отговор
    САМО В РУСИЯ И ТАЙЛАНД ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТЕ СВОБОДНИ!!!!
  • 7 Железаров

    38 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Адвокатът Левент Пишкин Брех тея фесове,даже и адвокатите им са с нормални имена.
  • 8 реалистъ

    114 9 Отговор
    Какво е това транссексуален? Раждат се и бебета с патологии - хермафродити. Обаче това е болест, а не някаква нормалност, която да се налага като 3-ти, 4-ти и не знам какъв пол. А останалите хора, би трябвало да могат да определят от кой от двата съществуващи пола са. Независимо дали са хетеро или хомосексуални...да се държат прилично и никой няма да ги закача и мрази. Мъж с поличка, на токчета и червило е грозна гледка...

    Коментиран от #46

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РАДИО ДУПНИЦА

    61 7 Отговор

    До коментар #9 от "Сталинка":

    Град Дупница категорично отхвърля Истамбулската конференция!
  • 11 Енес Кантер

    23 57 Отговор
    [а Ердоган чисто и просто отрича, че ги има] А комунизмът отричаше да има проституция, престъпност, наркотици в обществото. Но имаше. Както и потисничеството, терор, бой, затвор и убийствата от режима.

    Коментиран от #25

  • 12 Соросария

    112 4 Отговор
    А у нас са видни членове на Атлантическия клуб

    Коментиран от #51

  • 13 Дочо улу

    25 1 Отговор
    Не закачайте на Козлодуй братята
  • 14 А вчера

    69 5 Отговор
    Ердоган отхвърли официално Истанбулската конвенция.В Истамбул ще има гей парад,когато бандараците си върнат Крим.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 турски ценности

    26 9 Отговор
    поредната фалшива новина от дойче веле. за турците е невъзможно да поставят под въпрос истинската им същност. и разбира се няма причина да злоупотребяват със себе си.
  • 18 Брей

    22 1 Отговор
    и там имало такива
  • 19 Хасенчо

    31 8 Отговор
    Ердогане Реджепоглу,защо допусна в Стамбул да се съберат тези обратните,че и конвенция да подпишат?Да бяха отишли в Одеса мамаша и да преподпишат Сухаревската конвенция!
  • 20 Бас

    8 28 Отговор
    държа че тия на снимката са изселници от България

    Коментиран от #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Адвокат

    59 2 Отговор
    браво на комшиите, тия трябва да се забранят, ненормални извращенци, гнусна работа
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хайде хайде

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Енес Кантер":

    При пенсилванския поп
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГРОБ

    30 1 Отговор
    Чрез придобити или изфабрикувани хомосексуални компромати, мафията принуждава много влиятелни и важни хора да мълчат.
    Става въпрос за престъпници във властта, които се интересуват живо от сексуалният живот на съдии, прокурори и тн.
    За целта е нужно само отрицателно отношение на обществото към подобен тип хора.
  • 28 Хайде ти също

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Info":

    При пенсилванския поп,всякви тОлупи могат да ви повярват,но не и Турците
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сух

    47 0 Отговор
    Опитват се в момента да спрат вълната от желаещи да прекратят истанбулската конвенция. Турция им показа, че няма да играе по тяхните правила, реши да запази обществото си. Тук нещата са различни, ние(тоест нашите ПРОДАЖНИ властимащи) ще държат до последно тази напас нечовешка..
  • 31 Захо

    53 0 Отговор
    Кой както се чувства. Не ме интересува, но да не го превръщат в мода и паради. Не искам детето ми да се чувства длъжно да решава какъв пол е, защото е модерно да си транс.
  • 32 Оли гьо Френ

    45 1 Отговор
    DW да си ги прибере в редакцията!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хомофоб

    38 2 Отговор
    Браво на Ердоган , добре ще бъде да почисти тия трансджендърчета блудни изцяло и завинаги ......
  • 39 Хасан

    24 2 Отговор
    Да съберем гейовете от Турция ,Русия ,Иран ,Ирак и да ги заселили в Европа ..
  • 40 Хасан

    20 0 Отговор
    Има всякакви маниаци които упражняват насилие над съседи,съпрузи ,деца ,животни ,трансове и други ...но това не значи официален статут на джендърите
  • 41 Турчина

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бас":

    Това е баща ти на снимката.
  • 42 Абе Хасан изчезна

    6 0 Отговор
    Да не са го били долу?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Виждал ли си гръцките вийници

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "реалистъ":

    Понеже стана дума за полички, токчета и червила 🤭🤭🤭
  • 47 Пацо

    2 11 Отговор
    Аз харесвам и обичам Дойче веле.
  • 48 Значи 5 века

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Сезгин":

    Няма как да ги върнеш 🤣🤣🤣
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бъди рахат бе травверс

    23 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Сезгин":

    Ердо е подгонил тебеподобните в Турция, тука все още никой не ви закача....а трябва
  • 51 хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соросария":

    хахахаха..това,вече ме разсмя от сърце
  • 52 Сезгин християнина

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Сезгин":

    Еб..на ти е на ма...ка ти пут...та😉
  • 53 Нормален

    12 13 Отговор
    В Европа преди 100 години, по-същият начин са се отнасяли, гонили, и подигравали с комунистите и разпространяващата се идеология на комунизма, както днес с ЛГБТИ-организациите.
    На всички ни е ясно какво се случи и какво претърпя половината свят от тоталитаризма на комунизма.
    Ще допуснем ли отново да ни мачкат подобни с идеологията на тоталитаризма на ЛГБТИ-тата?

    Коментиран от #90

  • 54 Справедливост

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Info":

    Мюсюлманите в Кипър трябва да бъдат добрият пример за мюсюлманите тук които и те трябва да се борят срещу фашисткия, ислямисткия, нечовешкия режим на Ердоган.

    Коментиран от #56, #57

  • 55 Анти 🌈

    21 2 Отговор
    Браво ! Трябва да се вземе пример по целия свят от тях !
  • 56 Моля?

    12 2 Отговор

    До коментар #54 от "Справедливост":

    Какво значи фашисткия,ислямисткия и нечовешки режим?можеш ли да обесниш и аз да разбера?на какво основание е изказването ти? факти,аргументи? Иначе потъваш
  • 57 те така

    6 8 Отговор

    До коментар #54 от "Справедливост":

    Не знам как е в Кипър, но в Северно Кипърска Турска Република турците живеят добре, сиртакоглавите може само да си мечтаят за такъв живот.
  • 58 Info

    4 0 Отговор
    Докладът на Борел преди оценката на Турция на 25 март в Съвета на ЕС: Очаква се положителният дневен ред да остане на масата, при условие че Турция е готова за искрено сътрудничество с ЕС и нейните държави-членки, но също така ще разрешава споровете си чрез диалог и в съответствие с международното право. Докладът на Борел включва ясна препратка към събитията от март 2020 г. в Еврос, тъй като посочва, че Турция активно насърчава мигрантите и бежанците да преминават границата на ЕС, която съвпада с гръцката. Включва препратка към турско-либийския меморандум, който нарушава законните права на островите в техните морски зони, но също така и до нарушенията на гръцкото въздушно пространство от Турция, прелитането на населените острови, заплахите с военноморските учения и агресивната реторика на официалното правителство. Той също така се позовава на кризата на "Оруч Рейс" по начин, който оправдава гръцките позиции. Прави се препратка към вариантите, които могат да бъдат използвани, ако Турция преизбере пътя на престъпно поведение и ескалация. В този контекст докладът на Борел посочва, че делимитацията на морските зони (континентален шелф и ИИЗ) трябва да бъде разгледана чрез диалог, добросъвестни преговори и в съответствие с международното право и Конвенцията по морското право (UNCLOS) .

    Коментиран от #65

  • 59 Info

    6 0 Отговор
    Той също така се позовава на прекратяването на връщанията в Турция от гръцките острови, което е задължение съгласно Съвместната декларация между ЕС и Турция от 2016 г. Всъщност се иска незабавно възобновяване на процеса на връщане на почти 1500 мигранти от островите на Източно Егейско, след като техните искания са отхвърлени след приключване на всички необходими правни действия. В контекста на позитивния дневен ред има няколко стимула за Турция да заеме по-конструктивна позиция. Короната на позитивния дневен ред е митническият съюз, но и възможността за укрепване на икономическите връзки. В противен случай докладът включва алтернативни ограничителни мерки, включително санкции в области като енергетиката, ако Турция настоява за едностранни и провокативни действия в Източното Средиземноморие. Санкциите включват ограничаване на икономическото сътрудничество между ЕС и Турция, включително дейностите на европейските банки и допълнителни мерки в енергийния сектор и ключовите сектори на турската икономика.
  • 60 Звучен ЕС шамар

    9 2 Отговор
    "всички му клякат"...XAXAXAXAXAXA...Честито на турците!

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ти па

    13 4 Отговор

    До коментар #60 от "Звучен ЕС шамар":

    ЕС отива на разпад,а ти за клякане говориш.То се вижда кой кляка,Милел и Урсула отиват да клякат пред Велия Султан😅

    Коментиран от #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мда

    3 8 Отговор

    До коментар #58 от "Info":

    Гърция е стара лисица в тези трикове. Турция е нова държава с новосформирана нация. Предстои й дълъг път. Турция не е достатъчна за Гърция. На 100 години лисицата, на 101 лисичето не става..

    Коментиран от #91

  • 66 А честито

    12 1 Отговор
    Пропагандна лъжа. Няма по-демократична държава от комшиите в това отношение имат си и официална институция Банята или Хамам с правила: изпускаш сапуна, навеждаш се, вземаш си го, измиваш се и си излизаш.
  • 67 Info

    4 4 Отговор
    Германия: "Меркел пред останките на политиката към Турция". Меркел стои пред останките, пише мрежата RND, като се позовава, наред с други неща, на оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция. Симпатизанката на Ердоган, Ангела Меркел, е изправена пред останките от политиката си към Турция. Турция унищожава демократичните права у дома, забранява втората по големина опозиционна партия, пренебрегва решенията на Европейския съд по правата на човека за освобождаване на затворени защитници на правата на човека, изпраща мигранти до европейските граници, нарушава правата жените, нарушава международното морско право, заплашва държавите-членки на ЕС и канцлера гледа учудено. Докога това поведение ще бъде позволено на Ердоган? От историята знаем къде води такава политика, пише мрежата RND.
  • 68 Звучен шамар

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ти па":

    Според Bloomberg е имало 17% спад за турската лира след уволнението на централния банкер Наци Агбал, при отварянето на азиатските пазари. Според Bloomberg решението на Ердоган да уволни централния банкер, който се стремеше да възстанови доверието в централната банка, наранява доверието на инвеститорите. "всички му клякат"......$ 8.30 и € 9,85......ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.....Честито на турците!
  • 69 ха ха ха

    12 2 Отговор
    Браво на Ердоган!

    Толкоз!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 А ТАКАААА

    10 0 Отговор
    ЛЮБИМЦИТЕ НА ГЕРБ И ФАНДЪШКА СИ РАЗВЯВАТ БАЙРАКА В ГЪРЦИЯ !
  • 73 ккк

    11 2 Отговор
    Голямо БРАВО на турците
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 EdinotBG

    13 2 Отговор
    Само прочетох заглавието и ми стана ясно, че е Дойче зеле.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Кочо

    16 0 Отговор
    Тади статия е смешна и жалка. Мойче зеле?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Тодор Живков

    17 0 Отговор
    Да. Помислим. Нима един хетеромъж като ходи по улицата го вади и размахва насам-натам и се хвали какъв еб...ч е? (оставяме Борисов настрана, той се хвали за 200, но не е добре човекът). Та ако хората се държат нормално, намират си партньори и т.н. никой няма да ги сочи с пръст. Но те не искат да са социлано добре в обществото, те искат да се наложат над мнозинството от хората. А щом има такива напъни, то ще има и политици (в едната или другата посока), които да ги използват.
  • 82 Зеле Меле

    16 0 Отговор
    Олее, дойчезеле какъв дълъг, сополив и ревлив пасквил е написало в защита на правата на изчанченяците!!!!
    Колко сме се загрижили за хората с увреден ментален статус в Турция?!
    Кога ще се загрижите за умиращите от глад и жажда, за хората които лишихте от близки в държавеите, където разпалвате войни?
  • 83 дидо

    8 0 Отговор
    машалла
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Курбанколи Пардимагомедов

    12 0 Отговор
    Вай,вай,ами ся кадън травестите ко ша праят ся в Турция?Голяма загриженост,а уж Истанбулската конвенция била загрижена за жените-ами ето за тези жени.Пак им лъснаха намеренията на сатанистите.Тъй като кадън травестите са преследвани в Турция да им се даде право да емигрират в Западна Европа ,където ще имат права.
  • 87 ХайлАдолф

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Транссексуалните в Турция - обречени на социална смърт - Браво точно така трябва да бъде и навсякъде по света !!!
  • 88 Гост

    7 2 Отговор
    мдаааа.... а при нас стават политици ;)
  • 89 Хихата

    11 0 Отговор
    Ми всъщност ЛГБТ сами си го навират! Натрапват ни своята сексуалност, претендирайки за "нормалност". Еми, не сте нормални бе (норма = характерна черта за ПОВЕЧЕТО индивиди)! Правете си тамкаквото си правите помежду си и не ни занимавайте с вашата сексуалност. Ние си имаме една хубава поговорка "да би мирно седяло, не би чудо видяло".
  • 90 хаскьой

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Нормален":

    Аве, хитрец едното няма нищо общо с другото.
  • 91 Истината

    0 4 Отговор

    До коментар #65 от "Мда":

    Гърция е била провинция на Османската (Турската) империя!
  • 92 бай eрдо

    2 2 Отговор
    oпoзиция, кюрди, cтудeнти, жeни, хoмoceкcуaлиcти, гoтoвo. ceгa e рeд нa oбикнoвeнитe eжeднeвни турци дa бъдaт бити. и cлeд тoвa нa туриcтитe. кoи ca нaй-мнoгo. руcнaцитe. тaкa чe първo руcнaцитe.
  • 93 православен

    2 1 Отговор
    само така за сбърканяка , ашшколсум комшу бравос