Last news in Fakti

22 Март, 2021 10:00 5 499 48

”Работа, работа, работа” не върши никаква работа

  • цветозар томов-
  • работа-
  • герб

Каква е надеждата за бъдещето на България, ако ГЕРБ продължи да ни управлява така, както в последните 12 години?

”Работа, работа, работа” не върши никаква работа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всъщност предизборният слоган на ПП ”ГЕРБ” - ”Работа, работа, работа” - е изключително подходящ за тази партия, ако се сетим за литературния първоизточник, от който са го откраднали, вероятно без да си дават сметка за това. Оригиналът е в ”Котешка люлка” на Вонегът. ”Работа, работа, работа” е универсалното обяснение на последователите на ангела-разбойник Боконон, когато в тяхната република Сан Лоренсо се случват тайнствени неща. Заклинанието се произнася дълбокомислено и с въздишка.

Мисля, че последователите на нашите ангели-разбойници са намерили по този начин перфектното обяснение на всички тайнствени и неразбираеми за тях неща, които се случват у нас. Остава само да отработят до съвършенство този похват в оставащото време до изборите.

Например:

Въпрос - Как България успя да догони и изпревари Италия по обща смъртност от пандемията (това се случи вчера), след като преди година италианците ни бяха изпреварили няколко хиляди пъти?
Отговор - Работа, работа, работа (плюс въздишка)...

Въпрос - Как ще обясните това, че преди една година къртехте пейки в парковете, за да ни предпазите от заразяване, а сега през десетина дни отваряте и затваряте заведенията?
Отговор - Работа, работа, работа...

Въпрос - От началото на годината до днес в България са поставяни средно 4590 ваксини на ден. С това темпо след 2871 дни ще успеем да ваксинираме (с две дози, както трябва) цялото българско население. Датата на това събитие ще е точно 31 януари 2029 година. Няма ли да е малко късничко?
Отговор - Работа, работа, работа...

Похватът работи в почти всички случаи, когато се задават неудобни въпроси. Може би единственото изключение е въпросът, съдържащ се в заглавието на 14-тата книга на Боконон, който, перефразиран така, че да съответства на нашата действителност, би следвало да звучи така:

"Каква е надеждата за бъдещето на България, ако ГЕРБ продължи да ни управлява така, както в последните 12 години?"


В случая "Работа, работа, работа" не върши работа. Но пък самото съдържание на 14-тата книга на Боконон ни дава перфектен отговор. То е сравнително кратко - състои се от дума и точка.

"Никаква."

Изобщо, използването на творчеството на Вонегът в предизборната кампания (макар и вероятно полусъзнателно) е великолепно постижение на управляващата партия. Бих си позволил един съвет - то дава и други възможности, чрез които подходящо да се опише нашата действителност и ролята на ГЕРБ в нея. Например тази: "Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са твърде тъпи, за да могат да повярват, че съществува възможност да си умен". Тя, разбира се, описва всички нас.

Не искам от това, което съм написал тук, да се прави извода, че партийните началници от ГЕРБ не обичат народа си. Но, както казва Вонегът в едно друго свое произведение - "Фарс или никога вече самота" - ние се нуждаем от по-малко любов и повече добро отношение.

И така нататък, както би казал Вонегът в едно трето свое произведение.
Честита пролет на всички! Ще я преживеем някакси...

Източник: фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    103 11 Отговор
    Ако ГЕРБ продължи да ни управлява, трябва да закриваме държавата или по-скоро да хващаме сопите и на 0 р ъ ж и е българи-роби!

    Коментиран от #41

  • 2 България

    67 6 Отговор
    няма бъдеще!!!
  • 3 Бойко Шкафа

    69 12 Отговор
    Искам още 4години да пълня шкафа..Негодници такива...
  • 4 1212

    59 5 Отговор
    Ква работа бе тикво, ако знаеш как не ми се бачка не е истина. За твоята смешна минимална 325 евро заплата не си подавам краката от юргана.

    Коментиран от #13

  • 5 Цецо Апартамента

    39 1 Отговор
    И аз искам на държавната сУфра....Че имам и $1молион да връщам заем на зам. председателя на партията ми...
  • 6 Работа, работа, работа!!!

    41 6 Отговор
    За 650 лева няма да работя.
  • 7 Behemoth

    49 2 Отговор
    Проблема на България в последните тридесет години е че хора които трябва да работят с ръцете си, работят с главите си ...и обратното също е вярно....едва ли има друга държава дала такъв шанс на глупавата и амбициозна част от населението си...

    Коментиран от #36

  • 8 ХаХ

    18 3 Отговор
    Крадливо племе. Кой ви направи такива ?
  • 9 Snake

    34 3 Отговор
    "Работа, работа, работа" е вяла и безотговорна "работа".
  • 10 БОРИСОВ...ПАК МАЧКА ЯКО

    9 47 Отговор
    С ТОЯ ДЕВИЗ БОРИСОВ МАЧКА КОМУНЯГИТЕ РЕЗОННО...ЩОТО ТЕ НИЩО НЕ....ПРАВЯТ/РАБОТЯТ/

    Коментиран от #22, #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 питам аз

    10 36 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    a, Виденовата зима за 5 долара на месец сигурно много ти се работеше

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Кирил Георгиев

    32 4 Отговор
    Защо ми напомня на едно минало време в което имаше едни огромни плакати и лозунги с ДЕЛА,ДЕЛА,ДЕЛА.
  • 15 БОЗА

    36 3 Отговор
    Ако "работа"(по бацко)е да се правят екскурзии в стил 100-те национални обекта(опознайРодината,за да я обикнеш),и с ръце в джобовете да се коментират неща,от които хал хабер си няма човек...то едно камара разходкаджии "бачкат" баш ТОВА... ;-)
  • 16 шопендар

    7 28 Отговор
    Е,друго си е да познаваш вонегът,и да си независим журналист,но как да ти повярвам като си измекярин на нинова,и както и да тълкуваш вонегът,си остава празно дърдорене.борисов понеже не е чел вонегът,под работа-разбира наистина работа на терен,а скододумието оставя на такива като този
  • 17 antigerp

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "питам аз":

    Виденовата зима я докара Костовата пролет
  • 18 1212

    37 8 Отговор

    До коментар #13 от "питам аз":

    Не ми връщай неща от преди 25 години, ясно ли ти е. Колко време беше Виденовата зима, а бе, отговаряй, като те питам... Тука Борисовата зима вече е 12 години, кьорчооо... или ти си краднеш и всичко ти е точно а...
  • 19 БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    13 27 Отговор
    ДРУГАРЕ... БОРИСОВ ПАК ЩЕ ВИ СМАЧКА СЛЕД 12 ДНИ ....КАТ МАЧЕ У ДИРЕК.....

    Коментиран от #29

  • 20 ъъъъъ

    9 12 Отговор
    ..а като гечев стане министър ще фалира останалите банки. и ще остане само неговата -московската.
  • 21 Матей

    19 4 Отговор
    Ако продължат да ни управляват герб.Перспектива--никаква.Няма оптимизъм ,но винаги след мрака идва светлина,след упадъка--подем.12 ГОДИНИ Е ПРОдължил и хилядолетния райх,сгромолясва се дуче и японския микадо,оста Рим-Берлин- Токио,КОЯТО ИЗГЛЕЖДА НЕПОБЕДИМА.И сега злото е във възход,но и противните нему сили се множат и скоро ще го смачкат.
  • 22 Бреййййй то 90 процента

    2 16 Отговор

    До коментар #10 от "БОРИСОВ...ПАК МАЧКА ЯКО":

    От държавата е комуняги и за тва ги мачка......
  • 23 Asar

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "БОРИСОВ...ПАК МАЧКА ЯКО":

    А те какво правят,били ми обяснил скъса а се от работа да крадат
  • 24 ПСР

    17 1 Отговор
    "Работа,работа,работа"-великолепно написано.Браво на автора.
    Мнооого работа,тежка и изнурителна по усвояване на мноооого милиони евро.Това е.Усвоени са,подредени,преброени и се знае за кого са.Освен написаното,е ясно,че при тази работа България след 12г.работа е на всичките дъна в ЕС.Изберете си ги същите работници,да си ви работят,както вече прекрасно са се научили.
  • 25 По точно

    10 1 Отговор
    Реално този пасквил трябва да звучи"Кражба,рекет , кражба".Защото това е реалността при управлението на мутрите.
  • 26 Аз викам

    9 1 Отговор
    да ни дадете на всички по една джипка и държавен бензин, па да се отуриме и ние на работа по примера на най-големия работар на републиката.
  • 27 Subaru STI

    8 1 Отговор
    Престъпния лицемер Борисов В ЗАТВОРА!
  • 28 Д р Дре

    2 2 Отговор
    Е , ЗА ТЕБ ЗНАЕМ , ЧЕ НЕ ВЪРШИШ НИКАКВА РАБОТА ...
  • 29 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    Мачкай маркуча!
  • 30 Трифонов

    4 2 Отговор
    Аз от 20 години не гласувам. Няма смисъл. Гласуването не е самоцел. То е средство чрез което да направиш избор. Ако обаче нямаш избор, то гласуването е просто загуба на време. Използвате упражняването на правото си на гласуване, като извинение за липсата на всякакво желание, решителност и смелост да направите нещо, от което наистина би имало полза. В цялата човешка история, нито един самозабравил се властимащ не е бил премахнат по друг начин, освен чрез кървава революция и с цената на много страдание. Свободата се извоюва САМО по този начин. Друг не е известен. Свобода чрез избори не се завоюва. С избори се брани, когато вече е завоювана. Това е така, защото човекът е алчен, агресивен и властолюбив. Добере ли се веднъж до власт, от този момент насетне единственото, което го интересува е да я запази и разшири, колкото е възможно повече с абсолютно всички възможни средства - законни или не. Ето защо такъв, като се самозабрави, с гласуване не може да се премахне от власт. От позицията на властта, която има, най-лесното за него е да спечели едни мижави избори. Днес ви се струва, че тия са най-лоши и най-крадливи от всички. Но това е напълно невярно. Просто от 2009 насам има повече за крадене, отколкото преди това, заради еврофондовете. Дали ще ви управлява задкулисието на Пеевски или това на Прокопиев, за вас разлика няма да има. Проумейте го.

    Коментиран от #32

  • 31 нако

    3 1 Отговор
    Работа , работа , работа , казва тиквун ! Нечем , казал Вуте , да работат маймуните , че да станат ОРА !!!
  • 32 ежко

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Трифонов":

    Много добре правиш!Бай Асан от квартала ще гласува от твое име.Ако не гласуваш -значи си доволен от живота си и не искаш нищо повече......Само да съм те чул да се оплакваш от битието си!

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Трифонов

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ежко":

    Никога няма да ме чуеш да го правя. И не защото съм доволен, а защото мисля, че ако съм недоволен, то е главно от мене си.
  • 34 Трифонов

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "ежко":

    Но все пак да кажа нещо и за "оплакването". Знам, много хора обичат да злоупотребяват с това клише: "Който не е гласувал, няма право да критикува!" Явно и ти си от тези, които мислят така. Но.. нека да видим къде е логиката в това. Значи ти, който активно си отишъл в изборния ден и си гласувал за олигофрените, за които например аз, съм те предупредил, че са олигофрени и идването им на власт няма да доведе до нищо добро и до никаква промяна, имаш право да критикуваш. А аз... от друга страна, който нямам нищо общо с избирането на въпросните олигофрени и за които съм те предупредил да НЕ гласуваш, защото СА ОЛИГОФРЕНИ... нямам право да критикувам, така ли?! Не, всъщност е тъкмо обратното - имам право да критикувам и то не само тях, но и теб!
  • 35 Гласувайте на 4 04 2021г!!!Колкото ида

    7 0 Отговор
    Ви плашат, опсихясват, Гласувайте! Имате деца внуци или родители, Гласувайте на 4 04 2021г!!!
  • 36 BigDick4You

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Много си прав
    - винаги съм смятал, че в България
    основният ни проблем е,
    че всеки работи тоеа, което не е учил!
    Миш- маш, а не държава...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Няма да я бъде. Много надута бюрокрация. Професори, генерали, политолози... 70 нагоре им се работи. Има и 50. Оправили са им се децата, фирми, жената на държавна 3 хилки, децата им в големите градове задоволени от тати, а мама мачка чаршафите с друг, а бизнесмена с младо. А останалите явно от бедни по бедни. От 12 години само заможни навсякъде се назначават. Направи реформи. Пенсионирай ги, но ги държат за изборите, след това за президент и младостта им отива в без пътници на младите. Вечер понякога и в беседката през нощта в 2 часа, или пият, или наркотици... При живково, и бб е бил малък, през 60,65.. На главната идваха милиционери и им казваха, до една седмица те искам да си започнал работа.
  • 39 Анонимен

    0 0 Отговор
    Безпътица... Може би това е целта. Оставаш без пари и изхода го знаете, или гърмиш, или се хвърляш от моста. Никой не мисли за народа си. На запад е друго. Мислят за техните си хора.
  • 40 Анонимен

    0 0 Отговор
    С право някои се притесняват. Не известността. Измишно е кой комунист анти. Дай кво ще е напред. До кога ще е тая пандемия. Изкуствена ли е, естествена ли е. Питат се и докторите. По цял ден за короновируса, а ни казват докторите, забрави, няма ваксини. Явно се лъже, а лличните защо да лъжат. Има хора пътуват. Гледат внуци на запад. Толкова важни неща има. Изборите ще дойдат и ще отминат, а и хората едва ли им е до избори. Във всяка къща си имат проблеми. Втора година, някои и трета не могат да си дойдат в БГ. Нямат навън лични лекари, защото да чъкна на дърво не са се разболявали над 10 г. Дайте инфо. Бойко нали всички западняци са негови хора. Все ни е тая дали ще в бойко или хасан. Полза от никого нямаме. Много са хората на моето мнение. Най важно са децата им, внуците им навън, завършиха на запад, а майки, братя болни на легло в бг. И да спрат дос да се оплаква, защото младите си гледат старите хора. Нищо че и младитв по болни от старите някои
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    На село, кога почнат да колят свинките по Коледа, щом заквичи първото прасе в някой двор, то скоро заквичават и останалите в селото, дори преди да дойде при тях коляча. Благодаря Ти Господи, че ме запази жив да чуя комунистическото квичене.
    Този път Бойко ще им види сметката именно чрез строежа на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н. След 10.11.1989г. за да не може народът да потърси сметка от комунистическите дерибеи, държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период.
    Тези които се надяват власта да падне са като лисицата която вървяла след коча защото видяла, че м.ъ.д.и.т.е му се клатят и чакала да паднат. Чакала цял ден и останала гладна.
  • 42 вили

    1 0 Отговор
    Мястото на СДС-Шайката е на политическото Бунище,а на някои от старите шайкаджии ,мястото е при Бай Ставри.
  • 43 рали

    1 0 Отговор
    Герб и ДПС са мафия ограбили българина през последните 10 години не гласувайте за разбойници

    Коментиран от #47

  • 44 Борис

    0 0 Отговор
    Аман от критици и последна инстанция на истината. Да стоиш настарана и да гледаш как другите работят, а ти само да плюеш и критикуваш е лесно но недостойно.
  • 45 4745

    1 0 Отговор
    "Работата ще ви направи свободни." Който не се сеща от къде е цитата да си направи справка!:)
  • 46 Явно

    1 0 Отговор
    Другарю томов вие не сте чели Визия за българия памятей без работа настъпва Светлото бъдеще. Но не знам защо всички мързеливи не обичат думата работа Друго си е в офиса» критика критика критика» / на заплатка/ не иска мотика а бяла риза Това са хора които потяни вода не са пили
  • 47 Раичин

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "рали":

    Ами що не работи при Луканоа Видинов и Станишев тогава ако беше направил милиони сега и да загубиш 500-600 хиляди лева пак щеха да ти останат Не ходи по протести ами работи както при комунизма
  • 48 Да живей труда

    1 0 Отговор
    Трудът е песен! Ама някой друг да я пее!