Last news in Fakti

10 Януари, 2013 08:55 3 495 2

Приятелски огън срещу забраната на дима или димна завеса?

  • цигари-
  • забрана
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като не можаха да услужат като писта за приплъзване към върха на правосъдието на кандидатури, като злополучните номинации на Марковска и Гугушева- а по-скоро навредиха на поръчителите от ГЕРБ, от СДС ( Кабаиванов) обявиха във вторник, че искат да предизвикат референдум „за” и „против” тютюнопушенето на открити места.

Странно! Това ли е начинът да се борят, за да им повярваме, че не играят по свирката на ГЕРБ? Или тъкмо напротив: става дума за нова поръчка, за да не си цапа Бойко Борисов ръцете ( с никотин), но така да се отдаде „дължимото” на ресторантьорското лоби?

В свое телефонно интервю за Нова телевизия вчера премиерът Борисов определи въвеждането на всеобщата

забрана за цигарения дим на обществени места като „най-европейското решение”

на неговото управление през изминалата година. Този път съм съгласен с него, но с едно уточнение: това е единственото европейско решение на ГЕРБ, но не за 2012-та, а за целия мандат на еднопартийното им управление.

Възникна въпросът за автентичността на проявената сега внезапна „храброст” от страна на разпадащата се СДС. Защото не е за вярване, че след всички явни индикации за гербаджийската режисура в атакуването на Синята коалиция, остатъчната СДС ще посмее да се конфронтира с Борисов тъкмо с решението му , с което той се гордее най-много. Освен ако…

Освен ако се случва лесно предсказуемото ( поради което го предсказах с лекота) захвърляне на гласената като синя патерица, но вече неудобна марка СДС, провалена в опита да бъде герберизирана цялата партия. Съответно, при такъв развой, давещите взимат в свои ръце делото на своето спасяване ( или на остатъците от собствена физиономия, доколкото ги има), заявявайки собствена воля, различна от тази на Борисов.

Само че „късно е чадо, манда(ло)то лопна”.

Остава да видим дали някои помирителни намигвания на Борисов, сред които най-видим жест е присламчването към позицията на Синята коалиция за гласуване с „не” на референдума, няма да се окажат опит на премиера да слепи счупеното гърне на хипотезата за сътрудничеството в дясното пространство в навечерието на парламентарните избори, което изключва Кабаиванов и компания, дискредитирани вече безвъзвратно, поради което правят опит да си направят изкуствено дишане с блъфиране за референдум в полза на…пушачите.

Така де, нали тъкмо пушачите са под забрана. Да преразглеждаш статуквото означава да ги защитаваш от злодеите, които не им дават да (се) тровят на публични места.

Да изровиш отново томахавката на войната срещу най-европейското решение на ГЕРБ трябва или да пафкаш лулата на мира с червенокожите ( доколкото Станишев вече се заигра с обещание към пушачите да ги защитава срещу приетия закон), или съвсем да си изпушил.

Второто ми се вижда по-вероятно, но не поради гнусливостта на Станишев да приласкае все по-бледосините бледолики от Раковски 134, колкото поради това, че вождът

Кабаиванов няма нито един „свой” депутат в Народното събрание.

Това се видя от унижението да не може да намери други, освен бегълци от Атака, да внасят за разгледане в НС дискредитираните кандидатури на Марковска и Гугушева. Или може би разчита да компенсира тази мъка като заложи на принципа „пушачи от всички партии, обединявайте се” и съответно, без разлика на партийните пристрастия, да стане обединител на пристрастените към пушачи?

А доколкото референдум се свиква с подписи на граждани, пита се дали Станишев и Кабаиванов заедно ще ги агитират- две дула за една обща димяща кауза?

Във всеки случай, както става вече четвърта поредна година, истината ще се разбере от личното отношение на Борисов. Ако той е толкова принципен противник на онези, които му пречат на европейските решения ( за какъвто обича да се представя), тогава би трябвало в неговия обичаен стил да нахока немирниците. В противен случай, ако си замълчи или прояви милозливост спрямо тях, ще ги изобличи отново като изпълнители на ( неговите) поръчки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    0 0 Отговор
    Шега няма. Поне натам отиват нещата. В бивша България поскъпва всичко. Същевременно доходите на българите намаляват. Животът поевтинява шоково и скоро нищо няма да струва. Това е едната страна на въпроса. Другата са забраните.

    Забраняват пушенето къде ли не. С грижа за нашето здраве. Забраняват медицинската помощ за субекти от български произход, ако нямат достатъчно пари да си платят. С грижа за нашето здраве. Забраняват в училищата да се изучават Левски, Ботев и Вазов.Забраняват на родителите,да водят децата си на църква със приемането на новия закон за детето!Ами че то си беше забранено и през времето на развития социализъм – комунизъм. Само че тогава нямаше глоби, а само бой. Какво да се прави – мене баба и дядо са ме кръщавали тайно, сега и аз тайно ще кръщавам внуците си !

    Само че си мисля и друго нещо – празнуването в къщи на Бъдни вечер и Коледа, на Великден, празнуването на именни дни например – това не са ли също религиозни дейности ? Отделно от децата и внуците ли да ги празнуваме ? Червени яйца да им даваме ли ?

    А бе я да вземат да ги забранят и тях, че да ни е мирна главата … !!!

    С грижа за нашето душевно здраве. Забраняват всичко. И все с грижа за здравето ни. Ама така е! Забранява се всичко, вредящо на здравето. Кое обаче е най-вредното, най-нездравословното нещо на този свят?

    Животът, разбира се! Който живее, все накрая умира. Значи…? Значи е редно мъдрите ГРОБ-арски законотворци да забранят самия Живот. Да забранят живота на българите, разбира се. Не за друго, ами за да могат да живеят циганите. И техните ГРОБ-арски покровители.

    Е, може и да не се случи точно така, както ГРОБ-арите на Боклука го планират. Не се знае как ще реагира самият Живот. А той е в състояние да им поднесе изненади.

    Големи изненади!

    Коментиран от #2

  • 2 неставайсмешен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трибал":

    Добре, добре...
    те са виновни...