5 216 63

Борисов е победител засега. Слави е в ступор. А Нинова върви по стъпките на Костов

Ако имаше ясно изразен фронт срещу ГЕРБ, той щеше да проличи още в изборната нощ

Борисов е победител засега. Слави е в ступор. А Нинова върви по стъпките на Костов
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Критиците на ГЕРБ упорито си затварят очите за един факт. Борисов спечели изборите с внушителен резултат- с 8 процента пред втората политическа сила “Има такъв народ” на Слави Трифонов и 11 пред основния си опонент БСП. Освен това почти цялата местна власт е в ръцете на ГЕРБ, както и действащата държавна администрация. За да бъде отстранен Борисов от властта, не е достатъчен само механичен сбор от парламентарно представените партии, които са срещу него, а единен фронт и действия срещу него. Сигналите за последното са в обратната посока - разединение и взаимно изключващи се позиции, дори вътре в самите политически сили, какъвто е последният случай с “Изправи се! Мутри вън!”.

Някои от анализаторите прибързано обявиха, че протестите от миналото лято са получили най-много гласове, което ми се струва погрешно. Политическото представителство на протестите, в лицето на коалицията между “Отровното трио” и Мая Манолова, получи 4,74% и 14 места в новия парламент. Слави Трифонов (който отсъстваше от протестите) стана втори, защото от 20 години го показват по телевизията. “Демократична България” просто събра твърдото ядро на старата десница и то благодарение на акцията на Христо Иванов срещу Доган в Росенец, а не заради протестите, започнали след нахлуването на прокуратурата в президентството на 9 юли. За сметка на това Бойко Борисов спечели убедително изборите, въпреки тях и въпреки скандалите с чекмеджета, записи и хаотични управленски решения заради пандемията.

Днес най-малко притеснен от изборните резултати изглежда Борисов и това е обяснимо.

Опозицията срещу него руинира от ден на ден в невъзможността да се обедини и излъчи сериозна управленска алтернатива. Каквото и правителство да се сформира сега под флага анти-ГЕРБ, то няма да изтрае дълго, а предсрочните избори изглеждат почти сигурни, независимо дали сега или след година. Основна вина за това има партията на Слави Трифонов, която още преди изборите се обяви срещу БСП и така минира възможността за силна управленска коалиция с ядро между Слави и БСП, в която да влязат двете по-малки опозиционни партии. Тук е важно да се разбере разликата между управленска коалиция и парламентарна подкрепа за правителство на малцинството, каквато се очертава в момента. Първата има шанс за дълголетие, защото участниците в управлението имат интерес да консумират властта. Второто е нетрайно, защото при промяна на настроенията на избирателите и неизбежните скандали, които съпътстват управлението, парламентът може да се разтури за дни, в зависимост от интересите на политическите сили. Сигурно е, че

Слави Трифонов и неговата партия нямат никаква експертиза за управление на държавата.

Техните единствени приоритети, както са заявени, се изчерпват до безумни идеи за изцяло мажоритарна система, избор на съдии и шефове на МВР и партийна субсидия от един лев на глас. Освен че са глупави, тези идеи нямат нищо общо с практическото управление на страната, а то трябва да започне веднага. Тук възниква и другият проблем - за да спази онова, което е обещал на избирателите си, Слави ще трябва да търси подкрепа от всички парламентарни групи, за да има квалифицирано мнозинство за промяна на Конституцията. Последното изглежда в сферата на фантастиката, а това ще бъде първото неизпълнено обещание към собствените му избиратели.

Далеч по-сериозен удар върху имиджа на “Има такъв народ” ще бъде решението на Трифонов за управленския мандат, който ще му връчи президента след предизвестения провал на ГЕРБ да състави кабинет. Ако Слави Трифонов го върне, се отива на предсрочни избори. Това трудно се обяснява на онези, които виждат, че срещу ГЕРБ има мнозинство в сегашния парламент. Ако не го върне, ще трябва да посочи премиер или лично да се кандидатира за такъв, след което да направи правителство без управленска коалиция с левицата, но с нейна подкрепа и подкрепата на ДПС, които заявиха, че ще го направят, независимо дали иска или не. Отсега може да се предвиди, че такова управление е обречено за няколко месеца, както поради липсата на експертиза, така и поради липсата на подкрепа, скрепена от коалиционно споразумение и споделена отговорност. Мисля, че изначалната грешка, която мнозина правят с Трифонов, е убеждението, че той е срещу ГЕРБ и Борисов.

Слави Трифонов е бизнесмен, а не политик.

На тези избори той просто влезе в бизнеса с политическо брокерство, а не заради идеята да сваля някого от власт, още по-малко да управлява. От 20 години Слави е част от статуквото и поради тази причина допреди две години беше на екран в най-гледаното време по най-гледаната телевизия. Мнозина забравят, че неговият разрив с Бойко Борисов, с когото заедно ходиха на кино, се случи не по идеологически и морални причини, а поради битови такива. Когато беше кмет,

Борисов отказа на своя манталитетен близнак да построи небостъргач в градинката срещу “Ню Отани” в София

и Слави Трифонов го намрази така, както само един нарцис може да мрази друг. Неговите подигравки с Борисов от екрана на бТВ бяха възможни само, защото Слави Трифонов имаше подкрепата на Доган и Пеевски, скритите партньори на Борисов във властта, които винаги са имали интерес Бойко да бъде рутен, за да не стане прекалено силен и самостоятелен. За двадесет години в ефир на “Шоуто на Слави” по бТВ аз не се сещам за нито една критична дума и нито един скеч срещу Доган. Мисля, че Пеевски беше споменат веднъж и то така, че не се разбра хумор ли е или комплимент. Нещо повече - на върха на собствената си тв истерия срещу Борисов Слави Трифонов направи предизборно интервю с него в навечерието на местните избори през 2019 г. и не му зададе нито един неудобен въпрос. На едно питане Борисов дори си извади предварително подготвено листче с отговори и започна да чете.

От миналата неделя до днес Слави Трифонов мълчи и не казва какво ще прави с управлението на страната. Очевидно е, че няма кой да подкрепи ГЕРБ, така че вторият мандат ще отиде при него. Слави Трифонов трябва да посочи премиер, който да получи мандата от президента или сам да се номинира за такъв. Действията му сега, а и в цялата предизборна кампания показаха, че той няма никакво сериозно намерение към политиката и управлението. Той е брокер, който се надяваше на трето, четвърто място, за да може да играе в управлението като патерица ,без да се налага да управлява и поема отговорност, а само да кешира.

Глупостта на българския избирател у нас и по света обаче го натресе да бъде лидер на държавата.

Мисля, че е изпаднал в ступор от страх и сега се чуди какво да прави с тази власт, която му подариха феновете на бездарните му песни и вулгарни и примитивни скечове. Сега е в безизходица, защото е взел едни пари да го играе балансьор, а се оказа, че трябва да управлява. И то с още три партии, които се мразят взаимно. There is such a mess e по-подходящото име за партията му. Ако Слави Трифонов наистина беше срещу статуквото и ГЕРБ, това щеше да проличи още в изборната нощ, а сега много ясно да е очертан пътят за отстраняването на Бойко Борисов от властта, смяната на главния прокурор и още няколко ключови искания от протеста.

Днес всички, които са срещу Борисов, подкрепят Слави, но той нещо се дърпа.

Тук стигаме до втория виновник за доброто представяне на Борисов и това е Корнелия Нинова. След изключителната подкрепа, която получи от собствената си партия Нинова не само, че не я използва, ами направи всичко възможно БСП да катастрофира като трета политическа сила и с рекордно нисък резултат в историята си. Три са основните причини. Първата е

необявената война, която Корнелия Нинова започна срещу президента Румен Радев

и упоритият ѝ отказ да подкрепи кандидатурата му за втори мандат. Тук Нинова постъпи макиавелистки. Сама не каза дума срещу президента, за да не се самоубие за собствения си електорат, но насърчаваше и координираше публичните атаки срещу него от странични говорители, близки медии, че дори и от телевизията на БСП. Пресцентърът на Корнелия Нинова например пращаше на медиите всички изказвания на Калоян Методиев срещу Румен Радев, както и всяка критична дума срещу президента на тема “Три морета” и други поводи, казана от ляв анализатор. Заедно с това Нинова отказваше да подкрепи Румен Радев за втори мандат дори и след като го принуди да обяви, че ще се кандидатира. Внезапната самономинация, която президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова си направиха в началото на февруари бе именно заради Корнелия Нинова. Дотогава тя отказваше да обяви подкрепа под предлог, че Радев не е обявил намеренията си. След като той и Йотова го направиха, лидерката на БСП измисли друг предлог - партийните процедури, колективните решения в партията и прочие глупости, на които сама не си вярва.

Когато трябваше да подкрепи президента за втори мандат (след като той официално обяви кандидатурата си) Корнелия Нинова не го направи с извинението, че има процедури в партията и трябва да се питат структурите. Сега Нинова обяви подкрепа за правителство на Слави Трифонов и се обяви срещу предсрочни избори и служебен кабинет на Румен Радев без да се допитва до партията и без да чака процедури. Въпреки, че на думи е срещу Борисов, всичките ѝ действия от три месеца насам са в негова полза. Такива са фактите.

Втората причина за изборната катастрофа е личната вътрешнопартийна политика на Корнелия Нинова.

Без да пита структурите и партията, тя назначи водачите на листи, по-голямата част от които предизвикаха недоволството на хората, които трябваше да организират и правят кампанията на БСП по места. Мнозина от тях загубиха мотив и предпочетоха да работят за други политически сили, като коалицията на Мая Манолова. Освен това без всякаква логика Нинова реши да чисти партията в навечерието на изборите, а не след тях, както би било по-разумно. Тя изхвърли Георги Гергов, отлюспи успешния кмет на Перник Станислав Владимиров без никаква причина, изпокара се със собствените си заместници в партията и започна да съди журналисти и съпартийци, а нейните хора да громят публично медиите и големите социологически агенции. Тук искам да вметна, че единственото изцяло фалшифицирано социологическо проучване бе направено от Калоян Методиев и пуснато пак през пресцентъра на БСП до медиите. С две думи,

Нинова направи всичко, което не се прави преди избори, и резултатът е налице.

Смешно е да се извинява това с морални аргументи. Първият път тя стана лидер на БСП, след като лично се договори за подкрепа от Георги Гергов. Лично тя избра Кирил Добрев за своя дясна ръка, а после лично го обяви за предател. Лично тя сложи Борислав Гуцанов да води листата във Варна, след като преди година лично се опитваше да го сваля от ръководството на БСП в града. Лично тя накара десет свои депутати да гласуват Сотир Цацаров да стане шеф на КПКОНПИ, а после лично поиска от тях да понесат отговорност, защото са го направили. Тези и още един куп необмислени действия на лидерката са основната причина за катастрофата на БСП, а не врагът с партиен билет и скритите агенти на ГЕРБ. Вътрешнопартийната ѝ опозиция бе смазана още на изборите за лидер, които Корнелия Нинова спечели с огромно мнозинство, но по парадокс тя се оказа най-дълбоката подводница на Борисов в левицата, защото всичко, което направи (и не направи) в тази кампания работи за него. Включително и упоритият ѝ отказ да подаде оставка. Нинова безспорно има много привърженици в партията, а отказът ѝ да ги освободи от себе си

обрича левицата на маргинализация.

Тук стигаме до третата причина за сегашното положение на БСП. Пропуснатият шанс, който Корнелия Нинова получи след успешния си ход да овладее напълно партията със смазваща победа на вътрешнопартийния вот. Тя трябваше да разшири дадената ѝ власт, но вместо това я стесни. След победата си през миналата есен Нинова можеше да превърне БСП в обединителен център на левицата, заедно с плътната си подкрепа за президента Румен Радев срещу атаките на ГЕРБ и прокуратурата. Бе длъжна да опита да събере всички отпаднали от БСП през годините, а не да им позволява да продължават да късат гласове като отделни партии джуджета и да се превърне в лидер на обединената лява опозиция срещу Борисов. След това да опита взаимодействие с другите играчи, но от позицията на силен лидер. Вместо това тя се смали до там, че другите въобще да не я забелязват или публично да се разграничават от БСП, както и да отхвърлят на секундата всяко предложение за общи действия, дошло от лидерката им. По парадокс Корнелия Нинова вкара в капан собствената си партия с ход, който можеше да ѝ донесе огромен успех, но и катастрофа. Имам предвид прекия избор на председател.

Нинова получи цялата власт в партията и не се справи. Превърна я в поражение.

Сега обаче прави партията заложник на себе си, защото никой не може да я махне от лидерското място, ако сама не се оттегли. Права е, че хората в БСП си я искат, но са прави и онези, които виждат, че начело с Нинова БСП няма шанс да върви нагоре от днешните си резултати. Един отговорен лидер, който мисли за партията си би разсякъл сам този възел с незабавна и безусловна оставка. Такъв е дългогодишния опит в развитите демокрации и той не е случаен. Грешно е да се мисли, че оставката в политиката е само морален жест и принципен въпрос. Той е преди всичко прагматичен въпрос, защото отваря пътя за обновление и съвземане, ако въобще има такъв. Оставката на Нинова днес е необходима не защото е морално, а защото е единственият шанс на БСП да спре разрастването на щетите и да избегне още по-голяма катастрофа.

Аналогиите с Иван Костов и края на старата десницата тук са напълно уместни.

Така става, когато лидерството се превърне в сектантство, а политическата сила в сбор от фенове. От последните изявления на Корнелия Нинова мисля, че тя ще се интересува само от собственото си политическо оцеляване, а нейните фенове ще стават все по-малобройни, докато партията не се разцепи или не се маргинализира до някакво ляво ДСБ. Тя поразително повтаря Костов вляво. Силно обичана, но също така силно разрушителна.

Единственият печеливш вариант пред БСП ми се струва незабавната и безусловна оставка на Нинова, която наистина трябва да спре да се меси в партийните дела. Избирането на Крум Зарков за временен председател, посочен лично от нея и подготвяне на конгрес, който да се опита да продължи живота на БСП без най-харесвания си лидер, каквато безспорно е Корнелия Нинова. Защо Крум Зарков? Не само, защото няма друг. Той не може да бъде обвиняван, че е човек на Борисов и ГЕРБ, нито че участва във вътрешнопартийните интриги на опозицията на Нинова. Показа изключителна лоялност към нея, интелигентен е, а вече има и достатъчен политически опит. Неговите възгледи за съдебната власт и прокуратурата са срещу модела “Пеевски” и статуквото, а публичният му образ е положителен без никакъв негатив засега. Той може да започне да гради мостовете, които Нинова изгори, започвайки на първо място от президента Румен Радев. Неговият избор ще лиши от аргументи всички, които казват, че БСП е партия на статуквото, а знакът на промяната ще върне интереса към БСП, както и ще раздвижи някаква енергия в изпадналата в кома левица. Дори и като публично поведение

Крум Зарков е много по-убедителен антипод на Бойко Борисов, отколкото беше Корнелия Нинова,

която в последните месеци заприлича на онзи, срещу когото уж яростно се бореше. Мисля, че това би бил един от малките шансове на БСП да устои и този път, а това ми се струва важно, защото левицата все пак си остана единствената нормална партия под напора на популизъм и чалга в последните две десетилетия.

От поведението на основните играчи ще зависи и това на малките, които няма да коментирам сега.

Основният извод за мен е, че Борисов е в силна позиция, защото инициативата е в опонентите му,

а той е на изчакване с цялата мощ зад гърба си и резултат на първа политическа сила. Опозицията срещу него изглежда слаба, разпокъсана и дори комична - Хаджигенов президент. Това може да се промени, но е по-вероятно да не се промени. Във всеки случай усещането, че нещата вместо да се подобрят се влошават, като че ли е доминиращо. И за финал ще посъветвам оптимистите, които мислят, че алтернативата в лицето на нормалните хора е излязла по площадите, протестирала и гласувала срещу мутрите да съберат сбора от гласовете, подадени за Бойко Борисов, Слави Трифонов и Веселин Марешки, за да си дадат сметка за размерите на катастрофата до която всички с дружни усилия се докарахме през годините.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 54 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 бачо

  96 41 Отговор
  Нали ви е ясно че при едни честни избори герб ще се борят да минат 4% и стига с това облъчване,спрете се вече,много ви е страх от Слави и Президента.Малко трябва да поработи новия парламент,да промени ИК,смяна на ЦИК и нови избори след това и да ги видим гербавите къде ще се крият

  Коментиран от #27, #39, #40, #60

 • 2 Началото

  73 21 Отговор
  ми беше достатъчно , за да преустановя четенето !

  Коментиран от #54

 • 3 Майна

  67 20 Отговор
  ДАЧКОВ Е ..ДУШЕВНО НЕЧИСТОПЛЪТЕН....ДОЛУ ХУНТАТА!ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ТОВА!

  Коментиран от #32

 • 4 ГЕРБ ВЪН

  63 19 Отговор
  ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ ВАЖЕН ФАКТОР В КОФАТА ЗА СМЕТ, ЗАЩОТО ЯКО СМЪРДИ!

  Коментиран от #14

 • 5 Последния Софиянец

  68 20 Отговор
  Борисов е в ужас от идващия служебен кабинет на Радев щото ще иде при бай Ставри.ха ха ха
 • 6 сила

  49 12 Отговор
  а Дачков мрази Дългия заради скечовете за любовта им с баба Кулезич....въобще една всеобща омраза

 • 7 Реалист

  11 4 Отговор
  Ако има правителство ще е победител:) ама на:)
 • 8 МНОГО

  40 12 Отговор
  СИ ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА ЯВОРЕ. ТО НАРОДА МЪКАР И В ПАНДЕМИЯ СИ КАЗА ДУМАТА. НЕ ИСКАМЕ ГЕПИ ТУЛУПИ МУШИКИ И КРАДЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ. ПРОСТЮ.
 • 9 ежко

  47 10 Отговор
  Явор Слагачков пак се изказа неподготвен!8% повече не е разгромяващ резултат!Разгромяващ резултат бяха процентите на ГЕРБ когато влезе във властта преди 10 години! Сега почти всеки две партии ако си съберат депутатите, сигурно ще превишат броя на борисовите! Това ли е "разгромяващият" резултат?А Борисов имаше такъв кредит на доверие,че можеще буквално да направи всичкио каквото си пожелае.За жалост той избра да краде на разсипия и логияно стихна до този край!
 • 10 Реалист

  33 10 Отговор
  Чудя се на хората как гласуват за една полуграмотна мутра:) те и народа толкова ум има де:) ганьовци на лук чесън и пот:)

  Коментиран от #16

 • 11 МНОГО

  15 29 Отговор
  добър и реалистичен коментар
 • 12 МИЧО

  36 9 Отговор
  Боже какво стана с тези хора ? Дачков , Волгин , Райчев и други бяха най големите критици на ББ , сега го защитават .

  Коментиран от #19, #34

 • 13 Българка

  39 13 Отговор
  Значи Слави е бизнесмен и не е политик. А мутра от СИК, осъден от съд краде и лъжец, опростачен безкнижник е политик. Че даже и победител. ЦмЕх! И защо "победителят" Борисов не излезе свободно сред хората и очи в очи им благодари за първото място. Победителите не се крият, нали?
 • 14 МАФИЯ НА ББ

  19 8 Отговор

  До коментар #4 от "ГЕРБ ВЪН":

  БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ПО ТРУДНИЯ НАЧИН ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТИЯ БОКЛУЦИ НА ПРЕХОДА ПРЪКНАЛИ СЕ ОТ БКП- БОЙКО, НИНОВА, СЛАВИ, ДЕМОКРАТИ, ЦАРИСТИ, ДОГАНИСТИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ И СА УТАЙКАТА КОЯТО СЕ НАТИСКА ДА НИ УПРАВЛЯВА.
 • 15 номад

  17 14 Отговор
  абе къде е славуца май нещо куца
 • 16 Последния Софиянец

  28 16 Отговор

  До коментар #10 от "Реалист":

  Избирателите на Тиквата са само в компютъра на Мишо Константинов.Виртуални.Реално само група роми.
 • 17 Бате Ачо

  30 11 Отговор
  Като махнем циганските гласове, ГЕРБ пада под 3-то място. Хайде стига с тая мантра за 8-те процента преднина, че гласоподавателите от Факултето си чакат 200-та лева
 • 18 ГОРСКИ

  22 14 Отговор
  Със крадените и купените гласове 26%, това ли е внушителни спечелени избори!!!! Със 800000 хл. гласа ще командва цяла България, от къде на къде, мястото му е във затвора!!!!
 • 19 Бат Бойко нощния бандит

  14 8 Отговор

  До коментар #12 от "МИЧО":

  В чекмеджето има и за други.ха ха ха
 • 20 ПУТИН

  18 11 Отговор
  МИНА ЕДНА СЕДМИЦА И ДЕБИЛИТЕ ИЗПАДНАХА В АМОК, ПЪЛНО МОЗЪЧНО ЗАТЪМНЕНИЕ! ИСКАХА ДА СПЕЧЕЛЯТ И СПЕЧЕЛИХА - ОТ ДВАТА ПО-ДЪЛГИЯ. СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ?
 • 21 Спасов

  5 2 Отговор
  Що така фалцетно звучиш, г-чо?!
 • 22 Българка

  24 10 Отговор
  Явно Нинова е голямата пречка шайката да превземе отвътре БСП. Повече от седмица всякакви лизатори, продажници изпълзяват и й искат оставка. Мисля, че точно Нинова осуети превземането на БСП от герговчета, борисовчета и всякаква продажна измет. А относно това, че през нощта на изборите Дачков не е разбрал, че има антигерб фронт, ще попитам той как си го представя. Народът с камъне и д'ръве да излезе срещу гробарите ли?

  Коментиран от #26, #29

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Анонимен

  11 8 Отговор
  Плъх, това е Дачков. Дори не ми се коментира!
 • 25 червен

  13 9 Отговор
  Колко цигане СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТОЛУПА

  Коментиран от #30

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 пешо

  11 4 Отговор

  До коментар #1 от "бачо":

  бачо, написаното от дачков за с.лафчо е почти 100% вярно. та, не е твърде уместно да се слагат дългия и президента заедно в едно изречение, разликата между тях е чувствителна. не бива да се смесват мераци и действителност. за останалия текст имам доста резерви.
 • 28 СИСТЕМАТА НИ

  13 8 Отговор
  КВО НИ БЕШЕ ХУБАВО В ОРЛОВ ГРАД! СВИРКИ, ТЪПАНИ, ЯЙЦА, БИРА, КЕБАПЧЕТА, А СЕГА В ПАРЛАМЕНТА КВО ЩЕ ПРАВИМ?
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Надървен

  3 1 Отговор

  До коментар #25 от "червен":

  Последни разбивките от Изборите, г-ей
 • 31 Брендица

  6 5 Отговор
  Д(кв)ачков, язък ти за фермана! ИТН не е точно коалиция, коалиция е ГЕРБ-СДС. Та кой печели е спорно! Ще цитирам македонците от 2020 "Що беше фино, пред карантинов...Корона Чао, айде чао..."..

  Коментиран от #35

 • 32 Кумчо Вълчо

  6 8 Отговор

  До коментар #3 от "Майна":

  Майна , Дачков е пич.
 • 33 Мда

  12 5 Отговор
  Явор Дачков е много прав, особено за Трифонов и Нинова.
 • 34 Кумчо Вълчо

  1 0 Отговор

  До коментар #12 от "МИЧО":

  мичоооооо мичо нищо не си разбрал.
 • 35 Тъй де,..

  9 6 Отговор

  До коментар #31 от "Брендица":

  Това е сбирщина нефелници, пияндури селен'дури и Учиндолски ИЗМ'ЕКЯР (Сарайски) и ЧАЛГАР КЬОЧЕКЧИЯ
 • 36 Мнение

  6 7 Отговор
  При 51% избирателна активност, 26% са има няма 13% избиратели-принудителен и купен вот, етно- и чиновници. Победители били и този почна да се подмазва.
 • 37 Стършел

  8 3 Отговор
  . Дачков, пишеш глупости. Др. Славчу, колкото и да е равен по манталитет на Борисов, може да си представи, че щеше да загуби много ако се направи на приятел на ДПС, БСП или ГЕРБ преди изборите.Така че това не е грешка- грешка е, че сега не знае какво да прави.
 • 38 ПСР

  9 8 Отговор
  Аман от глупави"анализи",удобни на Онзи с дЖипа. Какъв "победител"е Борисов"-политически ялов и кастриран. Голяма гордост,че е овладял цялата Държава.... Останалите били маскари,ти да видиш,щото удебелените тулупи-не са...Игра на проценти-бил спИчелил с цели 8....а с колко загуби? С около 74% от гласувалите....
 • 39 Димитър

  8 6 Отговор

  До коментар #1 от "бачо":

  Най лесното е да се каже че изборите не са честни като загубиш . Защо някой трябва да го е страх от човек без власт който поне още 4 години няма как да се измъкне от президентството и да влезе в парламента заради разликата в датите на изборите дори и при нови избори , или от неопитен в политикста човек който ако вземе вляста ще се сгромуляса като собствената си телевизия
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Гост

  8 4 Отговор
  Това, на снимката, е тениската, която е получавал всеки ц*ганин, заедно с 70те кинта

  Коментиран от #42, #44

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Коко

  8 7 Отговор
  Лизачи, не споменавате един основен фактор, нарича се народ. И нито този народ, нито една партия в този или следващ парламент би подкрепила Боко. Да сте наясно. Щото населението на тая територия не е само държавна администрация и лилави. И е време да го осъзнаете. А, между другото, скоро се ослушвайте за мотики и лопати, че метлата идва бърже и е голяма. Ниви има необработваеми за всички засегнати чиновници...
 • 44 Хасанчо

  6 2 Отговор

  До коментар #41 от "Гост":

  Дайте някакво нормално доказателство за тези злоупотреби, стига сте повтаряли измислици, че народа е прост и ви вярва на тъпотиите, после гласува и съвсем затъва. Подайте сигнал, снимайте, видео направете - да ги видим злоупотребите.
 • 45 макробиолог

  2 3 Отговор
  Много е логично Нинова да подаде оставка след като преди неколко месеца е получила 70-80%от мажор вот на съпартийците си,даа....Костов правил ли е вътрешно партийни избори?А Доган?Борисов?Некой друг в тая държава?...Ако не беше разгонила гергевците ,а ги беше вкарала в новия парламент щеше да е по добре така ли?...Цялата медийна машина на на ти-дай ми успя да представи БСП като партия от статуквото,и народа се върза,ам дали ако имаше порции за "комунистите"техните шафьори щяха да са първи все още?
 • 46 математик

  7 7 Отговор
  Така,Борисов бил победител с 26%,с 8% повече от Слави,но процентити на Борисов са спечелени от две партии-ГЕРБ и СДС.Слави се явява сам,кой е победител вкрайна сметка?

  Коментиран от #49

 • 47 Минувач

  11 4 Отговор
  Слави е толкова политик колкото чалгата е музика! Очевидно чак сега го е открил...
 • 48 макробиолог

  5 0 Отговор
  Ще го разберете,но да не е твърде късно,това което направи Нинова в БСП-изгони полит брокери и бизнесменини от структурите си ,трябва да се случи и в другите основни играчи ....Парламента по задание е терен за борба на идеологии и полит програми ,а не борса , шоу,или начин за бързо забогатяване....
 • 49 Пепо

  13 1 Отговор

  До коментар #46 от "математик":

  Ами да се яви с още някой бе, какво му пречи?! А, може би това, че е вроден диктатор и нарцисист? Той добре излъга народа с тонове пропаганда, ама сега къде е? Целта му беше същата като на Божков - лична мъст и интереси. Пък вие чакайте Славчо да ви оправи държавата. Той една жена не може да оправи.
 • 50 Ким чен ун

  6 6 Отговор
  Буци е победител в зайчарника. Нищо не става от него. Много е тъп.
 • 51 Уфффф

  4 6 Отговор
  Б*ах ти и поръчковата статия! Дачкоооов, Дачков, сигурно медал ще получиш за нея. Тиквен, разбира се
 • 52 Сър Пичук

  9 2 Отговор
  Защо трябва БСП да оцелява на всяка цена? Исторически погледнато БСП е причинила много повече престъпления и злини на България и народа от ГЕРБ. Тази партия е извършила толкова престъпления срещу българския народ и преди 1989г и след това, натрупала е толкова негативизъм, че най-добре е да се саморазтури, а чисти и необременени от прехода хора да направят нова партия. Сега БСП се опитва да се присламчи към протестиращите срещу статуквото и да прехвърли всичко на ГЕРБ и управлението в последните 12г., а те да излязат чисти като планинска роса. Да, но все още има помнещи, които помнят разрушаването и разграбването на България в началото на прахода именно от БСП. Това е партия на червените милионери, на олигарските и създател на мутрите и мафията. България има нужда от истинска лява партия, а не от престъпната БКП/БСП, и нейни люспички като АБВ, партийката на Дончева, Изправете си мутри и разни други подобни недоразумения или остатъци от БКП.
 • 53 dedo

  4 5 Отговор
  Явор каналооблизвач и топкосмукач!
 • 54 Кикор

  4 2 Отговор

  До коментар #2 от "Началото":

  Защо бе прочетете го поне до половината и ще ви стане ясно че сами сме си виновни за ситуацията която ма та си е ва ло
 • 55 Иван

  5 1 Отговор
  Най-голям печеливш от тези избори се оказа олигарха Иво Прокопиев, който от четвърти опит най-накрая успя да вкара в Парламента своята партия – „Демократична България“!

 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 ПЕНКО

  0 2 Отговор
  СЛАВИ НАШ -Е НАРОДЪТ !!! ДА РЕАЛИЗИРАМЕ "РЕФЕРЕНДУМА " Е НАРОДНИЯТ ВОТ - И ТОВА Е ЕДИНСТВЕННАТА ИДЕЯ НА СЛАВИ НАШ !!!!!! МЯУМАЙ И " МУЛТИ -ГУЦЕ" -СРЕЩУ ХАДЖИГЕНОВ И БАМБУКЯН !!!!! АААА, КАКВО БЕ НА ОБОРИЩЕ ---ПИЩОВИТЕ В ПОЯСА НИ КАЗВАТ МНОГО !!!!!!! ЗА ВСЯКА КУ ЧКА -ЕДИН ФИШЕК - ЗА ВСЕКИ ОТ ЦРУ - ФИШЕК - И БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИОНИСТКО ВЛИАНИЕ !!!
 • 58 Ч Е Т В Ъ Р Т Ъ К. 09. 00. ч. !

  2 4 Отговор
  Всички пред Народното събрание срещу фалшифицирането на изборите и ОСТАВКА веднага на Бойко Борисов и Гешев !!!

  Коментиран от #62

 • 59 аз съм Веска

  1 1 Отговор
  ГЛЕДАХ ЕДНО СТАРО ГОСТУВАНЕ НА БОРИСОВ ПРИ СЛАВИ . ТАМ ВОДЕЩИТЕ ГО БЯХА ЗАОБИКОЛИЛИ С КОФТИ ВЪПРОСИ , КАТО НА РИНГ ,И МНОГО ДЪРЖАХА ДА ГО ТУШИРАТ . ПОСМЯХА СЕ И НА НЕГОВ ГРЪБ . НИКОЙ ДА НЕ СИ И ПОМИСЛЯ , ЧЕ ДВАМАТА ЩЕ ВЛЕЗНАТ В ДИАЛОГ . НИКОЙ ДА НЕ СИ МИСЛИ , ЧЕ ПРИСЪСТВИЕТО НА СЛАВИ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ТЕРЕН Е СЛУЧАЙНО . ГЕНЕРАЛЪТ ИМА ХВАТКИ ОТ НЕГОВИЯТ СПОРТ: ТЪКМО СИ ПОМИСЛИШ , ЧЕ СИ МУ ВЛЕЗНАЛ С ДВАТА КРАКА , И ВЕЧЕ ВИЖДАШ , ЧЕ СИ ПЪТНИК С ЦЯЛО ТЯЛО ....
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Го4о

  1 0 Отговор
  Факти, защо до сега не сте публикували нито едно интервю с бившия премиер Орешарски? Той може да обясни как се управлява когато си излъчен за премиер от втората партия!!!!
 • 62 Бойко

  1 0 Отговор

  До коментар #58 от "Ч Е Т В Ъ Р Т Ъ К. 09. 00. ч. !":

  Изпратил съм за 15.04 около 10 протестира и един фалшив ПОП. Мисля, че са достатъчни да защитават Радев.
 • 63 Го4о

  1 0 Отговор
  Всички, които казват, че ГЕРБ са загубили изборите са неграмотни или със "слаб (2)" по аритметика за първи клас!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.